Πώς να αφαιρέσετε προσεκτικά το γύψο;

Ο γύψος είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά υλικά επένδυσης. Εάν οι εργασίες σοβάτισματος γίνονται αποτελεσματικά, τότε το υλικό θα χρησιμεύσει για περισσότερο από μία δεκαετία. Ωστόσο, λόγω ορισμένων συνθηκών και παραγόντων, ο γύψος μπορεί να σπάσει, να φουσκώσει και να απομακρυνθεί από την επιφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση, αποσυναρμολογείται και αντικαθίσταται..

Ιδιαιτερότητες

Πριν θέσετε το ερώτημα πώς να αφαιρέσετε την παλιά επίστρωση γύψου από τους τοίχους ή την οροφή, αξίζει να διευκρινιστεί σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αποσυναρμολόγηση της επένδυσης και πώς προσδιορίζεται.

Η ανάγκη καθαρισμού των τοίχων από την παλιά επίστρωση γύψου εξαρτάται άμεσα από τη σύνθεσή της:

 1. Πηλός. Σε εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιείται συχνότερα στη διακόσμηση τζακιών, σόμπων και διαφόρων συσκευών θέρμανσης. Κατά τη χρήση, μπορεί να ξεφλουδίσει και να καταρρεύσει, επομένως, μερικές φορές είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογηθεί και να αντικατασταθεί η παλιά επίστρωση με μια νέα..
 2. Γύψος. Η αποσυναρμολόγηση πραγματοποιείται καθώς διασπάται ή, εάν είναι απαραίτητο, καλύπτει το στρώμα γύψου με ένα δομικό υλικό σκληρότερο και βαρύτερο από το γύψο..
 3. Ασβεστος. Αποκαθίσταται καθώς το στρώμα αποδυναμώνεται, καθώς και όταν εργάζεστε με τσιμέντο ή πολυμερές γύψο.
 4. Τσιμέντο. Τις περισσότερες φορές αποσυναρμολογείται λόγω τεχνολογικών λαθών στη διαδικασία εφαρμογής γύψου στην επιφάνεια.
 5. Πολυμερές. Η δομή των πολυμερών επιχρισμάτων είναι αρκετά πλαστική, αλλά πολύ ανθεκτική. Προσκολλώνται γρήγορα σε οποιαδήποτε επιφάνεια και οποιαδήποτε λύση μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτά. Η εμφάνιση ρωγμών και απολέπισης συμβαίνει σε περίπτωση συρρίκνωσης ή παραβίασης της ίδιας της τεχνολογίας εφαρμογής.

Ο καθαρισμός των τοίχων από γύψο είναι απαραίτητος κατά την τοποθέτηση πλακιδίων. Εάν δεν αφαιρέσετε το παλιό υλικό, τότε όταν το κάτω στρώμα ξεφλουδίσει, το κεραμίδι μπορεί να πέσει μαζί με αυτό..

  Μια συμπαγής επιφάνεια άμμου-τσιμέντου μπορεί να επικαλυφθεί με υλικά οποιασδήποτε σύνθεσης. Ο στόκος γύψου δεν ανέχεται τσιμεντοκονία. Πηλός και γύψος μπορούν να εφαρμοστούν στην επιφάνεια του ασβέστη. Το στρώμα αργίλου ανανεώνεται μόνο με τη βοήθεια πηλού, άλλα υλικά δεν θα στηθούν. Το κονίαμα άμμου-αργίλου μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε υλικό και σε οποιοδήποτε τύπο επιφάνειας.

  Προβολές

  Σήμερα, η κατασκευαστική αγορά είναι γεμάτη με υλικά επένδυσης, οπότε είναι μάλλον δύσκολο να γίνει η τελική επιλογή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απλώς απαραίτητο να καταφύγετε στη βοήθεια ειδικού. Ωστόσο, υπάρχει μια κατηγορία υλικών όταν μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το προϊόν είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικό στις εξωτερικές επιδράσεις, καθώς και σε κάθε είδους μηχανικά ελαττώματα. Αυτός ο τύπος υλικών φινιρίσματος περιλαμβάνει διακοσμητικό γύψο.

  Εξαιρετικές εξωτερικές ιδιότητες και μεγάλη διάρκεια ζωής καθιστούν το διακοσμητικό γύψο μια κερδοφόρα αγορά. Το υλικό έχει κρεμώδη σύσταση με εγκλείσματα που του δίνουν δύναμη και αυξάνουν τον όγκο του. Ο διακοσμητικός γύψος μιμείται επιτυχώς διάφορα υλικά όπως πέτρα, ύφασμα, ταπετσαρία κ.ο.κ.. Με τη βοήθειά του, είναι δυνατό να δημιουργηθούν διάφορες επιλογές για το σχεδιασμό τοίχων και οροφών. Μπορεί να είναι μια επιφάνεια με περίπλοκα σχέδια που εφαρμόζονται σε αυτήν, καθώς και διάφορα οπτικά εφέ..

  Αυτά τα υλικά επένδυσης μπορούν να ταξινομηθούν σε επίστρωση και δομικά. Στην πρώτη περίπτωση, σημαίνει τη χρήση γύψου προκειμένου να ισοπεδωθεί η επιφάνεια (τραχύ στρώμα) για περαιτέρω καπλαμά. Στην περίπτωση δομικού γύψου, είναι το ίδιο το κύριο υλικό επένδυσης και δίνει στην επιφάνεια μια τελική όψη..

  Ο διακοσμητικός γύψος είναι μια πολύ ευρεία έννοια που συνδυάζει πολλές επιλογές για υλικά φινιρίσματος.

  Τα πιο δημοφιλή είναι:

  • πατατάκια από τούβλα?
  • σπρέι ψεκασμού?
  • υφή γύψου?
  • Ενετικό γύψο?
  • δομικό γύψο.

  Ένα από τα κύρια, καθώς και τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του τύπου γύψου είναι το συνδετικό υλικό, το οποίο είναι ορυκτό, πολυμερές, σιλικόνη ή πυριτικό σε σύνθεση..

  • Ορυκτό ο γύψος είναι ένα υλικό, το κυρίαρχο συστατικό του οποίου είναι ο ασβέστης. Σε συνδυασμό με πέτρες, πηλό και διάφορα ορυκτά, το μείγμα έχει μια δύναμη, το επίπεδο της οποίας μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου..
  • Πολυμερές γύψος. Λόγω της παρουσίας ακρυλικών ρητινών στη σύνθεση, είναι μία από τις πιο ανθεκτικές σε ακραίες θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία. Ένα τέτοιο υλικό εφαρμόζεται εύκολα σε κάθε τύπο επιφάνειας και είναι ικανό να μιμηθεί μάρμαρο ή δέρμα..

  • Πυριτικό άλας ο γύψος χαρακτηρίζεται από αυξημένη πλαστικότητα. Το υλικό δεν εκτίθεται σχεδόν σε μόλυνση και έχει υψηλή διαπερατότητα ατμών.
  • Σιλικόνη γύψος. Το κύριο συστατικό του υλικού είναι η ρητίνη σιλικόνης. Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων, μερικά από τα κύρια είναι η αντίσταση στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, ένας μεγάλος ρυθμός διαπερατότητας ατμών..

  Πώς να εκτελέσετε γρήγορα?

  Για να μάθετε το επίπεδο ζημιάς στο γύψο, πρέπει να χτυπήσετε το επιφανειακό στρώμα με ένα μικρό σφυρί και αυτό πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, χωρίς να ασκήσετε μεγάλη δύναμη στα χτυπήματα. Εάν το χτύπημα είναι αντηχητικό και καθαρό, αυτό είναι ένας δείκτης ότι όλα είναι εντάξει με το στρώμα γύψου. Εάν το χτύπημα είναι θαμπό, το υλικό είναι πολύ στεγνό και χαλασμένο στην αφή, και όταν χτυπάτε, ο σοβάς πρόκειται να πέσει, τότε η εξάλειψη αυτού του γύψου πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

  Μπορείτε να χτυπήσετε το παλιό στρώμα γύψου όσο πιο εύκολα και γρήγορα γίνεται με τα χέρια σας.

  Ο ευκολότερος τρόπος διάτρησης είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό ηλεκτρικό τρυπάνι σφυριού., το οποίο, χάρη στο ειδικό ακροφύσιο του με τη μορφή ενός φαρδύ κουπιού, είναι σε θέση να ξεκολλήσει το παλιό στρώμα υλικού και να καθαρίσει την επιφάνεια του. Μια σημαντική συμβουλή κατά την αφαίρεση του γύψου με αυτόν τον τρόπο είναι να βρέξετε την επιφάνεια του τοίχου έτσι ώστε να μην υπάρχει σκόνη και βρωμιά στο δωμάτιο κατά τη διαδικασία καθαρισμού. Η αποσυναρμολόγηση πραγματοποιείται επίσης χρησιμοποιώντας ειδικό σφυρί με μια αξίνα ως μία από τις πλευρές του..

  Θα είναι δυνατό να καθαρίσετε το γύψο με μια σπάτουλα μόνο εάν είναι σε καταστροφική κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, ο γύψος τις περισσότερες φορές ξεφλουδίζει και πέφτει από μόνος του, μένει μόνο να το βοηθήσουμε λίγο, ανατρέποντας το με μια σπάτουλα.

  Μερικές φορές, εκτός από τούβλα, ο έρπητας ζωστήρας χρησιμεύει ως ισχυρό στήριγμα για ένα παχύ στρώμα γύψου. Η διαδικασία αποσυναρμολόγησης ενός τέτοιου τοίχου είναι επίπονη και απαιτεί σημαντική προσπάθεια.. Τα έρπητα ζωστήρα είναι μικρές ξύλινες σανίδες γεμισμένες στην επιφάνεια του τοίχου. Η αποσυναρμολόγηση ενός τέτοιου τοίχου ξεκινά με προσεκτικό σπάσιμο και καθαρισμό του γύψου στην περιοχή των στηριγμάτων και λεπτομερή εξέταση και εκτίμηση της κατάστασης της επιφάνειας κοντά στις οροφές. Ο ευκολότερος και πιο προσιτός τρόπος επισκευής ενός ξύλινου τοίχου είναι να τον καλύψετε με γυψοσανίδα..

  Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η εργασία που γίνεται είναι σκονισμένη, οπότε φορέστε αναπνευστήρα και προστατευτικά γυαλιά προληπτικά..

  Απαιτούμενα εργαλεία

  Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα της εργασίας και, φυσικά, στο αποτέλεσμα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η χρήση σφυριού είναι ένας εύκολος και προσιτός τρόπος για να αφαιρέσετε τον χαλαρό γύψο. Η αιχμηρή πλευρά του εργαλείου πρέπει να χτυπηθεί στην επιφάνεια. Στη συνέχεια, εάν ο γύψος είναι εξαιρετικά αναξιόπιστος, είναι πιθανό να πέσει από μόνος του. Τα υπολείμματα μπορούν να καθαριστούν με ξύστρα ή σπάτουλα.

  Εάν το υλικό πληρώσεως έχει χονδροειδή συνοχή, τότε είναι ευκολότερο να το αφαιρέσετε με μια αιχμηρή σπάτουλα. Αυτή η μέθοδος απαιτεί σημαντική σωματική προσπάθεια, καθώς και συνεχή αντικατάσταση ή ακόνισμα του εργαλείου..

  Μπορείτε να προετοιμάσετε ποιοτικά τον τοίχο για να το τελειώσετε με διακοσμητικά υλικά χρησιμοποιώντας ειδικό πλωτήρα.

  Εάν ο στόκος κολλάει στον τοίχο αρκετά σταθερά και δεν προσφέρεται για χειροκίνητες μεθόδους αφαίρεσης, τότε σε αυτή την περίπτωση αξίζει να καταφύγετε στη χρήση “βαρέως πυροβολικού”. Το σφυροτρύπανο με λειτουργία κρούσης είναι το καλύτερο. Για να γίνει αυτό, ένα ειδικό ακροφύσιο στερεώνεται στην πρίζα και το εργαλείο μεταβαίνει σε λειτουργία πρόσκρουσης.

  Είναι επίσης δυνατό να αποσυναρμολογήσετε το παλιό στρώμα γύψου χρησιμοποιώντας ένα μύλο. Οριζόντιες και κάθετες λωρίδες κόβονται στην επιφάνεια με ένα διαμαντένιο δίσκο κοπής, το βάθος του οποίου θα αντιστοιχεί στο βάθος του στρώματος γύψου. Μετά από αυτό, τα υπολείμματα μπορούν να αφαιρεθούν με την ίδια ξύστρα ή σπάτουλα..

  Φυσικά, οπλισμένοι με ειδικό ηλεκτρικό εξοπλισμό για την αφαίρεση γύψου, η εργασία θα γίνει ευκολότερη και γρηγορότερη. Αυτά μπορεί να είναι εξειδικευμένα μηχανήματα όπως AGP, διάφοροι μύλοι κ.ο.κ..

  Αφαιρέστε από την επιφάνεια της οροφής

  Η τεχνολογία για την αφαίρεση του γύψινου στρώματος από την επιφάνεια της οροφής είναι σχεδόν η ίδια με αυτήν από τον τοίχο. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δύναμη, καθώς είναι πολύ δύσκολο να κρατάτε συνεχώς τα χέρια σας σε ανυψωμένη θέση.. Μπορείτε να διευκολύνετε τη διαδικασία αποσυναρμολόγησης συνδέοντας ένα μακρύ ραβδί σε πλωτήρα, μαχαίρι στόκου, ξύστρα ή κάποιο άλλο εργαλείο..

  Κατά τη διαδικασία καθαρισμού της οροφής από γύψο, είναι συχνά απαραίτητο να προ-πλύνετε το διακοσμητικό στρώμα. Για παράδειγμα, ο ασβέστης ξεπλένεται εύκολα με απλό νερό. Για να αφαιρέσετε βαφή με βάση το νερό, πρέπει να προσθέσετε λίγο ιώδιο στο νερό · στην περίπτωση του διασκορπισμένου σμάλτου στο νερό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ειδικά διαλύματα πλύσης.

  Πριν από τη διαδικασία εφαρμογής νέου γύψου στην οροφή, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όλες τις παρατυπίες, εξογκώματα που προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια. Είναι επιτακτικό να καθαρίσετε τις αρθρώσεις των πλακών από το γύψο. Αυτό μπορεί να γίνει με σφυρί ή σπάτουλα..

  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές των επαγγελματιών και τότε η εργασία θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

  • Όταν εργάζεστε με μια διάτρηση, πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να μην καταστρέψετε τη βάση. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε να αφαιρέσετε το στρώμα γύψου. Είναι καλύτερα να καθαρίσετε την επιφάνεια σε πολλά περάσματα παρά να καταστρέψετε τη βάση και να συνεχίσετε να την επισκευάζετε..
  • Εάν το στρώμα γύψου είναι παχύτερο από 3 mm, τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τριβείο δόνησης. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτού του μηχανήματος είναι ότι το στοιχείο εργασίας κινείται από τη μία πλευρά στην άλλη στο ίδιο επίπεδο.
  • Η αφαίρεση τσιμέντου και γύψου είναι το πιο δύσκολο. Για να διευκολύνετε την αφαίρεση, επεξεργαστείτε την επιφάνεια με διάλυμα νερού και ξιδιού 30 λεπτά πριν από τη χρήση. Το οξύ στο ξύδι θα χαλαρώσει το γύψο..

  • Έχοντας αποφασίσει να αφήσει το στρώμα του παλιού γύψου, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το υλικό του νέου στρώματος πρέπει να είναι ασθενέστερο από το προηγούμενο, ώστε να μην σπάσει το παλιό στρώμα κατά τη συρρίκνωση..
  • Εάν υπάρχει γυψοσανίδα κάτω από το στρώμα γύψου, τότε τα χτυπήματα πρέπει να γίνονται προσεκτικά, χωρίς να χρησιμοποιείτε υπερβολική δύναμη. Η αποσυναρμολόγηση γίνεται καλύτερα με σφυρί και αξίνα ή μαχαίρι στόκου..
  • Όταν εφαρμόζετε ένα νέο στρώμα γύψου στο παλιό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια πιο ακριβή λύση, αλλά να την εφαρμόσετε σε ένα λεπτότερο στρώμα..

  Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αποσυναρμολόγησης του γύψου, δείτε το επόμενο βίντεο.