Χαρακτηριστικά του σοβάτισμα

Χαρακτηριστικά του σοβάτισμα

Οποιαδήποτε σημαντική ανακαίνιση σε ένα διαμέρισμα ή σπίτι αντιμετωπίζει τη διαδικασία σοβάτισμα των τοίχων. Ο γύψος σας επιτρέπει να εξαλείψετε αποτελεσματικά τυχόν παρατυπίες και ελαττώματα επιφάνειας. Ωστόσο, για ανεξάρτητη επεξεργασία τοίχων ή οροφών υψηλής ποιότητας, απαιτούνται θεωρητικές γνώσεις, πρακτική εμπειρία και τήρηση της ακολουθίας των σταδίων εργασίας..

Ιδιαιτερότητες

Πριν από το σοβάτισμα των επιφανειών, πρέπει να ορίσετε με σαφήνεια τον σκοπό. Τα μείγματα για διαφορετικούς τύπους φινιρισμάτων διαφέρουν ως προς τη σύνθεση και τις ιδιότητες. Οι εργασίες γύψιμου μπορούν να γίνουν μέσα και έξω από το σπίτι. Ανάλογα με αυτό, οι κατασκευαστές προσφέρουν διαφορετικές επιλογές για λύσεις..

Για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής και να εξασφαλίσετε μια επίστρωση υψηλής ποιότητας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τους κανόνες για την εφαρμογή του μείγματος και την προετοιμασία των επιφανειών..

Θερμοκρασία και υγρασία

Οι συνθήκες θερμοκρασίας και ο βαθμός υγρασίας είναι σημαντικοί παράγοντες.. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πραγματοποιούν εσωτερικές εργασίες σε θερμοκρασία 15 έως 25 μοίρες, για να διασφαλιστεί η πλαστικότητα του διαλύματος. Εάν η υπαίθρια εργασία πρέπει να γίνει στη ζέστη, συνιστάται να υγραίνεται επιπλέον η επιφάνεια ψεκάζοντας με νερό. Αυτό θα εμποδίσει το γύψο να σπάσει..

Υλικό τοίχου

Οι αποχρώσεις των σοβάδων βάσεων από διαφορετικά υλικά είναι διαφορετικές. Οι κατασκευαστές λαμβάνουν υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά και προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία υλικών σοβάτισμα, τα οποία έχουν οδηγίες που αναφέρουν αναλογίες και συστάσεις για χρήση..

Τούβλο

Τυπικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιείται μίγμα με βάση το τσιμέντο. Οι αναλογίες επιλέγονται ξεχωριστά. Τις περισσότερες φορές, 3 ή 4 μέρη άμμου λαμβάνονται για ένα μέρος τσιμέντου, το οποίο πρέπει να κοσκινίζεται για καθαρισμό. Η σύνθεση χύνεται με νερό έτσι ώστε η συνοχή να είναι παχιά και πλαστική.

Για να αυξηθεί η πλαστικότητα και η αντοχή στην υγρασία, προστίθεται ασβέστη στο διάλυμα.. Για υπαίθριες εργασίες, αυτό το πρόσθετο είναι απαραίτητο. Σε αυτή την περίπτωση, 1 ή 2 μέρη πάστας ασβέστη και 5 έως 7 μέρη άμμου λαμβάνονται για 1 μέρος τσιμέντου. Η διαδικασία ανάμιξης είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρώτα, αναμειγνύονται ξηρά μέρη (τσιμέντο και άμμος), μόνο τότε πρέπει να προστεθεί ασβέστη αραιωμένο με νερό.

Οι ειδικοί δεν συνιστούν την εφαρμογή στρώματος άνω των 3 cm σε τοίχο από τούβλα.

Για να το ενισχύσετε, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα μεταλλικό πλέγμα ως ενίσχυση. Δεδομένου ότι το τούβλο που αντιμετωπίζει έχει λείες πλευρές, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί γύψος σε αυτό. Προκειμένου να αυξηθεί η πρόσφυση στην επιφάνεια, συνιστάται να προ-ασταρώσετε τη βάση με ειδικές ενώσεις. Και επίσης χρησιμοποιήστε ενισχυτικό πλέγμα.

Σκυρόδεμα θεμέλια

Το κύριο πρόβλημα με τις επιφάνειες σκυροδέματος κατά το σοβάτισμα είναι η ομαλότητα. Επομένως, πριν από την εργασία, είναι απαραίτητο να τα προεπεξεργαστείτε με συνθέσεις εδάφους με βάση χαλαζία. Αυτό θα προσθέσει τραχύτητα και θα βελτιώσει την πρόσφυση.. Όταν εργάζεστε με σκυρόδεμα, χρησιμοποιείται σοβάς με βάση το τσιμέντο. Η χρήση του είναι η πλέον κατάλληλη παρουσία τραχύτητας, καθώς δεν απαιτείται πρόσθετη ενέργεια, εκτός από την εφαρμογή αστάρι..

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραδοσιακοί γύψοι..

Εάν η επιφάνεια του σκυροδέματος είναι λεία, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση μείγματος γύψου-ασβέστη. Συνήθως περιέχει 1 μέρος γύψου έως 3/4 μέρος ασβέστη. Ένα τέτοιο διάλυμα στεγνώνει γρήγορα, επομένως, όταν εργάζεστε, θα πρέπει να υγράνετε την επιφάνεια και να μην ανακατεύετε αμέσως μεγάλο όγκο.

Η σειρά ανάμιξης είναι σημαντική. Πρώτα, ο γύψος και ο ασβέστης αραιώνονται με νερό χωριστά το ένα από το άλλο, στη συνέχεια το μείγμα ασβέστη χύνεται σε γύψο και ζυμώνεται μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Οι επαγγελματίες δίνουν προσοχή στο γεγονός ότι η επεξεργασία οποιωνδήποτε υποστρωμάτων από σκυρόδεμα πρέπει απαραιτήτως να προηγείται από τη διαδικασία εφαρμογής ενός αστάρι βαθιάς διείσδυσης..

Αεριωμένο σκυρόδεμα

Το αέριο και το αφρώδες σκυρόδεμα είναι τα πιο απλά υλικά για σοβάτισμα. Το προκαταρκτικό στάδιο είναι το αστάρωμα των τοίχων με ενώσεις με βαθιά διείσδυση. Τέτοιες επιφάνειες μπορούν να επιχριστούν με οποιοδήποτε μείγμα: τσιμέντο, γύψο, ασβέστη. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ενισχυτικό πλέγμα υαλοβάμβακα “serpyanka”.

Ξύλινες επιφάνειες

Το σοβάτισμα των ξύλινων βάσεων είναι μια διαδικασία έντασης εργασίας.

 • Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε το ξύλο με αντισηπτικά, τα οποία θα αποκλείσουν την εμφάνιση μυκήτων και μούχλας..
 • Στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας, μικρά ξύλινα πηχάκια με τη μορφή πλέγματος από βότσαλα γεμίζονται στην επιφάνεια. Αντ ‘αυτού, επιτρέπεται η χρήση μεταλλικού συνδέσμου αλυσίδας με πάχος 3 mm ή περισσότερο. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να στερεωθεί χρησιμοποιώντας ειδικές ράγες (όχι στον ίδιο τον τοίχο).

Δεδομένου ότι το ξύλο έχει ινώδη δομή, κάθε τύπος κονιάματος θα χρησιμοποιηθεί για σοβάτισμα. Η κλασική έκδοση βασίζεται σε τσιμέντο, αλλά οι συνθέσεις τσιμέντου-ασβέστη και ασβέστη-γύψου είναι αποδεκτές.

Τύποι γύψου

Πριν πραγματοποιήσετε επισκευές σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να οπλιστείτε με γνώσεις σχετικά με τους τύπους γύψου. Ανά τοποθεσία, οι συνθέσεις πρόσοψης χρησιμοποιούνται για εξωτερικές εργασίες. Τα εσωτερικά μείγματα προορίζονται για εσωτερική διακόσμηση. Τα υλικά σοβάς διαφέρουν ως προς το σκοπό.

Παραδοσιακός

Αυτοί είναι συνηθισμένοι σοβάδες, προορίζονται για την ισοπέδωση των τοίχων. Το κύριο καθήκον είναι να προετοιμάσετε τη βάση για περαιτέρω διακόσμηση με ταπετσαρία, πλακάκια ή πάνελ. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να αποκτηθεί ένα στρώμα που θα αντέξει την επίδραση διαφόρων παραγόντων..

Ανάλογα με τη σύνθεση, διακρίνονται διάφοροι τύποι:

 • Τσιμέντο-άμμος. Η κλασική έκδοση, η οποία έχει αποδειχθεί μέσα από πολλά χρόνια πρακτικής εφαρμογής. Εξίσου κατάλληλο για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Μια σχετικά φθηνή σύνθεση, αν προετοιμαστεί και εφαρμοστεί σωστά, θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Το μόνο μειονέκτημα είναι η υγρασία του γύψου..
 • Τσιμέντο-ασβέστη. Βασίζεται σε μια σύνθεση τσιμέντου-ασβέστη, η οποία συμπληρώνεται με ασβέστη και συνθετικά πρόσθετα. Το κονίαμα ασβέστη παρέχει πλαστικότητα, συνθετικά πρόσθετα – αντοχή και αντοχή σε διάφορες επιρροές. Συνήθως εφαρμόζεται για υποστρώματα πρόσοψης.

 • Ασβέστη-άμμος ο γύψος έχει καθιερωθεί ως εσωτερική διακόσμηση, καθώς η σύνθεση είναι λιγότερο ανθεκτική.
 • Ασβέστη-γύψος καθολικό, κατάλληλο για κάθε τύπο υποστρώματος, εκτός από σκυρόδεμα. Επιπλέον, έχει υψηλό συντελεστή αντοχής στην υγρασία.

 • Γουδί πιο συχνά χρησιμοποιείται ως μια τραχιά έκδοση της διακόσμησης τοίχων. Δεν είναι κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους και δωμάτια με υψηλή υγρασία, δεν συνιστάται η ισοπέδωση υποστρωμάτων γύψου.
 • Μίγμα γύψου κατάλληλο για ισοπέδωση επιφανειών σε εσωτερικούς χώρους. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να πάρετε μια τέλεια επίπεδη βάση. Το μειονέκτημα είναι ο χαμηλός βαθμός αντοχής στην υγρασία.

Ειδικευμένος

Ο ειδικός γύψος έχει προστατευτικές λειτουργίες. Χρησιμοποιείται ως θερμομόνωση, ήχος και υγρασία. Λειτουργεί ως οθόνη ενάντια σε διάφορους τύπους ακτινοβολίας. Υπάρχουν πολλοί δημοφιλείς τύποι εξειδικευμένων σοβάδων..

Θερμομόνωση

Η θερμομόνωση είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος που χρησιμοποιείται για εξωτερικές και εσωτερικές εργασίες. Είναι πρακτικό, ασφαλές και λειτουργικό. Η σύνθεση επιτρέπει στο υλικό να ταιριάζει καλά σε υποστρώματα με οποιαδήποτε επιφάνεια. Το κύριο χαρακτηριστικό της λύσης είναι το ιξώδες.

Τα πληρωτικά με πορώδη δομή βοηθούν στη διατήρηση της θερμότητας.. Για αυτό, χρησιμοποιούνται πολλά υλικά:

 • Αφρώδες γυαλί, η οποία είναι χαλαζιακή άμμος αφρισμένη υπό την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας. Το υλικό χαρακτηρίζεται από άκαυστο, χαμηλή απορρόφηση νερού, αντοχή στη συρρίκνωση.
 • Βερμικουλίτης λαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο από μαρμαρυγία. Είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, αλλά η υψηλή υγροσκοπικότητα μειώνει τη ζήτηση των καταναλωτών.
 • Περλίτης σχηματίζεται με εκτόξευση ηφαιστειακού γυαλιού. Το πορώδες επιτρέπει στο υλικό να μειώσει τα επίπεδα θορύβου στο δωμάτιο και να διατηρήσει τη θερμότητα. Έχει το ίδιο μειονέκτημα με τον βερμικουλίτη και ως εκ τούτου απαιτεί προστατευτική επίστρωση.
 • Διογκωμένο πολυστυρόλιο περιέχει όλα τα πλεονεκτήματα των υλικών που περιγράφονται παραπάνω, είναι ανθεκτικό στην υγρασία. Ωστόσο, είναι εύφλεκτο, επομένως η χρήση του είναι περιορισμένη..
 • Πριονίδια – η φθηνότερη, φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεσματική επιλογή.

Είναι καλύτερα να τα χρησιμοποιείτε μόνο για εσωτερική εργασία..

  Η θερμομονωτική ένωση χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στρώμα, το οποίο συνιστάται να εφαρμόζεται με πάχος όχι μεγαλύτερο από 50 mm. Διαφορετικά, το μείγμα θα γλιστρήσει από τη βάση κάτω από το δικό του βάρος. Ο ζεστός γύψος μπορεί να προσφέρει καλή μόνωση όταν σοβάρετε τοίχους μέσα και έξω..

  Ακουστικός

  Ο ηχομονωτικός γύψος χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των τοίχων μεγάλων εργαστηρίων και αιθουσών συναυλιών. Περιέχει ειδικά πρόσθετα (διογκωμένος πηλός, ελαφρόπετρα, σκωρία). Για ιδιωτικούς εσωτερικούς χώρους, η λύση είναι επίσης κατάλληλη, ειδικά όταν τελειώνετε με μάρμαρο ή πλακάκια, καθώς θα μειώσει την ηχώ του δωματίου.

  Μια σημαντική προϋπόθεση είναι η συμμόρφωση με ορισμένους κανόνες. Για παράδειγμα, οι επιφάνειες πρέπει πρώτα να ασταρωθούν σε πολλά στρώματα · δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας κατά το στέγνωμα. Δεδομένου ότι οι επιφάνειες που έχουν υποστεί επεξεργασία με ακουστικό γύψο δεν μπορούν να βαφτούν, καλύπτονται με ύφασμα ή καλύπτονται με διακοσμητικές σχάρες.

  Στεγανοποίηση

  Το μείγμα στεγανοποίησης προορίζεται για χρήση σε υγρά δωμάτια (λουτρά, ντους, μπαλκόνια και υπόγεια). Περιέχει στυπτική βάση (π.χ. τσιμέντο), πληρωτικό και διάφορα ορυκτά ή συνθετικά πρόσθετα.

  Προστατευτικό με ακτίνες Χ

  Η προστατευτική ποικιλία ακτίνων Χ χαρακτηρίζεται από την παρουσία συμπυκνώματος βαρίτη, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει την οθόνη μολύβδου. Το στρώμα δεν πρέπει να έχει αρμούς, επομένως πρέπει να εφαρμόζεται μία φορά έως 50 mm πάχος. Είναι σημαντικό να τηρείτε ένα καθεστώς θερμοκρασίας τουλάχιστον 15 μοίρες.

  Ανθεκτικό σε οξύ

  Ο ανθεκτικός σε οξύ γύψος χρησιμοποιείται όταν είναι απαραίτητο για την προστασία των επιφανειών από τις επιδράσεις διαφόρων χημικών. Το διάλυμα περιέχει γυαλί καλίου, αλεύρι από πέτρα και άμμο χαλαζίτη. Το κύριο στρώμα καλύπτεται από πάνω με πρόσθετο τσιμέντο-άμμο για προστασία, επεξεργασία με σιδέρωμα.

  Διακοσμητικός

  Ο διακοσμητικός γύψος, κατά κανόνα, είναι ένα υλικό φινιρίσματος και χρησιμεύει ως διακόσμηση στο εσωτερικό. Ο γύψος μπορεί να είναι δομικός, υφής και βενετσιάνικος. Ο τελευταίος τύπος χρησιμοποιείται μόνο για εσωτερική διακόσμηση. Η σύνθεση του δομικού μείγματος χαρακτηρίζεται από την παρουσία πυριτικών ή ακρυλικών, καθώς και άλλων προσθέτων που προσθέτουν όγκο στις επιφάνειες..

  Για τους ίδιους σκοπούς, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής γύψου..

  Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της σύνθεσης με υφή είναι η πλαστικότητα. Επιτρέπει τη δημιουργία σχεδίων, την προσομοίωση διαφόρων υλικών. Η διακόσμηση με τέτοιο γύψο δεν είναι μόνο αισθητικά ευχάριστη, αλλά σας επιτρέπει επίσης να κρύψετε τις ατέλειες των τοίχων. Οι σχεδιαστές προσθέτουν μια ποικιλία υφασμάτων και φυτικών ινών, πέτρες, γυάλινες χάντρες, πούλιες και πολλά άλλα σε μείγματα με υφή..

  Οι ειδικοί συμβουλεύουν σε υποχρεωτική βάση να πραγματοποιήσουν προκαταρκτική επεξεργασία των διακοσμημένων βάσεων με αντισηπτικά. Είναι σημαντικό να καλύψετε το στρώμα γύψου από πάνω με προστατευτικές ενώσεις, έτσι ώστε να μην αρχίσει μούχλα και μύκητες.

  Για την επίδραση της υφής “γούνινο παλτό”, “σκαθάρι φλοιού”, “βενετσιάνικο γύψο”, μπορείτε να αγοράσετε ειδικά εργαλεία. Η βενετσιάνικη ποικιλία γύψου είναι μοναδική. Μιμείται το μάρμαρο λόγω της μαρμάρινης σκόνης που αποτελεί μέρος του. Το κόστος μιας τέτοιας επίστρωσης φινιρίσματος δεν είναι προσιτό για όλους, αλλά αυτός ο γύψος φαίνεται πολυτελής και εκπληκτικός. Η κορυφή είναι καλυμμένη με κερί για να δώσει λάμψη, να τονίσει το βάθος και να προστατεύσει από ζημιές. Μπορείτε να προετοιμάσετε μια τέτοια σύνθεση από ένα στόκο.

  Με συστατικό κόλλας

  Ανάλογα με το συστατικό του συνδετικού, τα μείγματα γύψου χωρίζονται σε διάφορες ποικιλίες:

  • Ακρυλικό περιέχει ακρυλική ρητίνη, η οποία δίνει πλαστικότητα στη μάζα. Αυτή η ιδιότητα καθορίζει την ομαλότητα και την αντοχή της επικάλυψης. Το μειονέκτημα είναι ο χαμηλός βαθμός διαπερατότητας ατμών και η έκθεση στο υπεριώδες φως..
  • Ορυκτό βασίζεται στο τσιμέντο. Επομένως, με την πάροδο του χρόνου, η αντοχή της επικάλυψης αυξάνεται. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν το σχετικά χαμηλό κόστος και την ασυλία στο ηλιακό φως, τα μειονεκτήματα – χαμηλή αντοχή σε μηχανική καταπόνηση.

  • Σιλικόνη χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αντοχή στην υγρασία και πλαστικότητα, η οποία παρέχεται από συνθετική ρητίνη. Μπορεί να βαφτεί σε διαφορετικά χρώματα, μπορούν να ληφθούν διαφορετικές υφές..
  • Πυριτικό άλας περιέχει υγρό γυαλί, επομένως είναι ανθεκτικό, πυρίμαχο και ανθεκτικό σε υψηλή υγρασία. Έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, φτάνοντας τα 50 χρόνια.

  Μέθοδοι ευθυγράμμισης τοίχων

  Το κύριο καθήκον του γύψου είναι να ισοπεδώσει τις επιφάνειες. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να μετρήσετε την καμπυλότητα χρησιμοποιώντας ένα επίπεδο κτιρίου. Εάν η διαφορά είναι μικρότερη από ένα εκατοστό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στόκο. Είναι καλύτερα να εξαλείψετε σημαντικές αποκλίσεις με γύψο..

  Κατά κανόνα, υπάρχουν δύο τρόποι ισοπέδωσης των τοίχων..

  Με φάρους

  Εάν οι παρατυπίες είναι σημαντικές και η επιφάνεια είναι μεγάλη, τότε δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς φάρους. Δίνουν τη δυνατότητα να δούμε το πάχος του στρώματος γύψου που πρέπει να εφαρμοστεί. Πρώτον, πρέπει να σημειώσετε τον τόπο σοβάτισμα. Στη συνέχεια, πρέπει να εγκαταστήσετε τα πρώτα μέρη φάρου κοντά στην οροφή και κοντά στο πάτωμα, για παράδειγμα, βιδώστε βίδες με αυτοκόλλητη τομή.

  Τα κορδόνια τραβιούνται μεταξύ τους. Η απόσταση μεταξύ της βάσης και του κορδονιού είναι αυθαίρετη (το κύριο πράγμα είναι ότι δεν αγγίζουν). Περαιτέρω κατά μήκος του κορδονιού, η ράγα είναι σταθερά στερεωμένη χρησιμοποιώντας γύψο του Παρισιού για αυτό. Συνήθως, τα πρώτα προφίλ τοποθετούνται στις γωνίες, τα ενδιάμεσα – παράλληλα μεταξύ τους με βήμα έως 1,5 m, ανάλογα με το μέγεθος του κανόνα.

  Ο έλεγχος της κατακόρυφης διάρκειας πραγματοποιείται με τη χρήση πτερυγίου. Ο γύψος εφαρμόζεται σταδιακά από φάρο σε φάρο. Αφού σταθεροποιηθεί το κονίαμα, αφαιρούνται τα προφίλ του φάρου. Τα κενά που προκύπτουν γεμίζουν με γύψο. Μετά από αυτό, ολόκληρη η επιφάνεια γυαλίζεται, επιτυγχάνοντας ομαλότητα.

  Χωρίς φάρους

  Αυτή η μέθοδος είναι απλούστερη από την προηγούμενη, καθώς εξαλείφει τα προπαρασκευαστικά βήματα για την εγκατάσταση φάρων. Επιπλέον, ο γύψος εφαρμόζεται σε ένα λεπτό στρώμα, το οποίο εξοικονομεί υλικό. αλλά αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη μόνο εάν υπάρχουν μικρές παρατυπίες:

  • Στο αρχικό στάδιο, η επιφάνεια είναι ασταρωμένη, μεγάλες λακκούβες, γρατζουνιές και πατατάκια είναι στόκος.

  • Στη συνέχεια, εφαρμόστε το διάλυμα σε τρία στάδια, αφήνοντας κάθε στρώση να στεγνώσει. Το πρώτο ρίχνεται με μυστρί. Το πάχος του εξαρτάται από τον τύπο του υλικού από το οποίο κατασκευάζεται η βάση. Ο κανόνας βοηθά στη διόρθωση των παρατυπιών, η σπάτουλα θα βοηθήσει στο τέντωμα του γύψου σε ολόκληρο τον τοίχο. Το δεύτερο στρώμα εφαρμόζεται προσεκτικά με μια ευρεία σπάτουλα, το πάχος του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8 mm. Ο στόχος του είναι η μέγιστη ευθυγράμμιση. Το τελευταίο τρίτο στάδιο έχει σχεδιαστεί για να επιτύχει ομαλότητα. Το πάχος του είναι 1-2 mm. Καλύτερα να το εφαρμόσετε σε μια ελαφρώς υγρή δεύτερη στρώση..

  Ευθυγραμμίστε τις γωνίες

  Το σοβάτισμα των γωνιών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που δεν υπόκειται σε όλους. Αντί για φάρους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κομμένη επιφάνεια ενός κάθετου τοίχου και ενός τετραγώνου ή ενός κανόνα. Πριν ξεκινήσετε την εργασία, είναι σημαντικό ότι η κύρια περιοχή των τοίχων έχει ήδη υποστεί επεξεργασία και προετοιμασία..

  Οι ίδιες οι γωνίες πρέπει να ασταρωθούν με διάλυμα βαθιάς διείσδυσης.

  Εσωτερικός

  Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν δύο περιπτώσεις σοβάτισμα: με την ευθυγράμμιση και των δύο επιφανειών ή μιας. Στη δεύτερη, γίνεται επεξεργασία ενός τοίχου της εσωτερικής γωνίας. Το διάλυμα εφαρμόζεται με τον συνήθη τρόπο, μετά το οποίο τεντώνεται με έναν κανόνα από τη γωνία κατά μήκος της βάσης. Στη συνέχεια τρίψτε τη γωνία πάνω και κάτω με μια γωνιακή σπάτουλα. Ως ενίσχυση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενισχυτικό πλέγμα ή ειδικό διάτρητο μεταλλικό προφίλ.

  Εξωτερικός

  Οι εξωτερικές γωνίες είναι σοβατισμένες με τον ίδιο τρόπο. Η μέθοδος δεν διαφέρει πολύ από την προηγούμενη. Οι κατασκευαστές οικοδομικών υλικών προσφέρουν τη διευκόλυνση του έργου χρησιμοποιώντας διάτρητο μεταλλικό προφίλ, που θα σας επιτρέψει να έχετε μια ομοιόμορφη και αξιόπιστη εξωτερική γωνία. Συνδέστε το με τσιμέντο ή γύψο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο χωρίς βοηθητικά στοιχεία. Σε αυτή την περίπτωση, πρώτα ο ένας τοίχος είναι σοβατισμένος και στη συνέχεια ο άλλος. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η επιφάνεια είναι επίπεδη..

  Απαιτούμενα εργαλεία και εφόδια

  Πριν από το γύψιμο, είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν όλα τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρειαστούν στο προπαρασκευαστικό στάδιο, κατά τη διάρκεια της εργασίας και κατά το φινίρισμα. Μπορείτε να αναφέρετε τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα.

  Αυτά περιλαμβάνουν:

  • γύψος;
  • στόκος;
  • διάλυμα εδάφους.
  • φάροι διαφορετικών μεγεθών ·
  • γωνιακό διάτρητο προφίλ?
  • ενισχυτικό πλέγμα ·
  • διάτρητο και εξάρτημα μίξερ για ανάμειξη.
  • επίπεδο;

  • Βούλγαρος;
  • διάφοροι τρίφτες?
  • ψαλίδι για μέταλλο για κοπή φάρων.
  • σετ κατσαβιδιών?
  • επίπεδο κτιρίου?
  • plumb line?
  • κανόνας;
  • μυστρίο.

  • αρκετές σπάτουλες?
  • πείροι, βίδες, βίδες?
  • ρολό και βούρτσα για εφαρμογή αστάρι.
  • δοχεία για αραίωση και ανάμειξη ·
  • μεζούρα, μολύβι ή κιμωλία για σήμανση.
  • προστατευτικά γάντια?
  • κόμμωση.

  Σημάδια τοίχου και αστάρι

  Πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε με γύψο, πρέπει να σημειώσετε τους τοίχους.

  Σήμανση

  Στο αρχικό στάδιο, πραγματοποιείται προετοιμασία. Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εξετάζοντας τους τοίχους χρησιμοποιώντας ένα επίπεδο κτιρίου και μια γραμμή. Ομοίως, ανιχνεύονται αποκλίσεις, οι οποίες επισημαίνονται με ένα δείκτη. Σε περίπτωση σημαντικών χτυπημάτων άνω των 3 cm, είναι καλύτερα να τα κόψετε με ένα μύλο. Εσοχές στόκος.

  Μετά την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών εργασιών, αρχίζουν τη σήμανση για την εγκατάσταση φάρων.

  Ξεκινούν με τους ακραίους (γωνιακούς) φάρους:

  • Για να το κάνετε αυτό, υποχωρήστε από τη γωνία κατά 30 cm σε κάθε κατεύθυνση.
  • Μια κάθετη γραμμή σχεδιάζεται από πάνω προς τα κάτω, από την οποία η επόμενη παράλληλη γραμμή τραβιέται σε απόσταση 1,5-1,6 m (και ούτω καθεξής στο τέλος της επιφάνειας). Η απόσταση μεταξύ των φάρων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να είναι βολικό να εργαστείτε με τον κανόνα.
  • Για ένα όργανο μήκους 2 μέτρων, τοποθετείται πλάτος περίπου 1,5 μέτρου.
  • Θα πρέπει να κάνετε πίσω 15 εκατοστά από το πάτωμα και την οροφή για να εγκαταστήσετε τις βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Θα είναι καθοριστικά για τους φάρους. Πρώτα, τραβήξτε τα οριζόντια κορδόνια κοντά στο πάτωμα και την οροφή.
  • Στη διασταύρωση κορδονιών με κάθετα σημάδια, είναι απαραίτητο να βιδώσετε τους πείρους. Θα χρειαστούν για την εγκατάσταση φάρων.

  Αλφαβητάρι

  Το αστάρωμα είναι υποχρεωτικό προπαρασκευαστικό στάδιο πριν το σοβάτισμα των επιφανειών. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την πρόσφυση μεταξύ του μείγματος γύψου και του υποστρώματος, αφαιρεί τη σκόνη και μειώνει την απορρόφηση υγρασίας από το κονίαμα. Επιπλέον, το αστάρι χρησιμεύει ως αντισηπτικό, βελτιώνει τον εξαερισμό των τοίχων, παρατείνει τη ζωή της επικάλυψης..

  Οι κατασκευαστές στις οδηγίες για το προϊόν περιγράφουν λεπτομερώς πώς να αραιώσετε το αστάρι, πώς να το εφαρμόσετε και σε ποια υλικά είναι κατάλληλο. Για ιδιαίτερα λείες και πορώδεις επιφάνειες, χρησιμοποιούνται ενώσεις βαθιάς διείσδυσης. Είναι καλύτερα να εφαρμόσετε το αστάρι σε πολλά στρώματα, επιτρέποντας στο προηγούμενο να στεγνώσει μέσα σε λίγες ώρες. Κατά την εφαρμογή της επίστρωσης, είναι καλύτερο να αφήσετε τη βάση όλη τη νύχτα (περίπου 10 ώρες).

  Τοποθετήστε φάρους

  Η εγκατάσταση φάρων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αφού στεγνώσει το στρώμα του εδάφους. Για να ισοπεδώσετε οριζόντιες ή κάθετες επιφάνειες, πρέπει να ρυθμίσετε το πάχος του στρώματος γύψου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για σημαντικές παρατυπίες. Για τέτοιους σκοπούς, χρησιμοποιούνται φάροι..

  Είναι διαφορετικοί:

  • Κατασκευασμένο από μέταλλο. Οι μεταλλικοί φάροι είναι διάτρητα γαλβανισμένα μεταλλικά προφίλ. Σύμφωνα με το πρότυπο, το μήκος είναι 3 μέτρα, το βάθος είναι από 3,6 έως 10 mm. Στερεώστε τους φάρους στον τοίχο με βίδες. Τα προφίλ φάρου έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν το πάχος του εφαρμοσμένου γύψου. Μετά το σοβάτισμα, αφαιρούνται..
  • Από γύψο. Οι φάροι γύψου διαφέρουν από τους μεταλλικούς στο ότι δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν μετά το γύψιμο της επιφάνειας. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι αυτή η μέθοδος είναι πιο οικονομική. Τα μέρη από γύψο φανάρι μπορούν να κατασκευαστούν με το χέρι. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζεται μια γύψινη κάθετη στην επιφάνεια, η οποία χρησιμεύει ως φάρος..
  • Κατασκευασμένο από πλαστικό. Οι πλαστικοί φάροι είναι ανάλογοι με τους μεταλλικούς. Το υλικό για αυτά είναι πλαστικό υψηλής αντοχής. Η διαδικασία στερέωσης είναι παρόμοια με την εγκατάσταση γαλβανισμένων μεταλλικών προφίλ. Το κύριο μειονέκτημα τέτοιων φάρων είναι η ευθραυστότητα, οπότε δεν πρέπει να τα χτυπήσετε με τον κανόνα όταν σοβάρετε την επιφάνεια..

  Εγκατάσταση μεταλλικών και πλαστικών φάρων

  Κατά τη σήμανση της επιφάνειας κοντά στο πάτωμα και την οροφή, βιδώνονται βίδες. Πριν από την εγκατάσταση των φάρων, είναι απαραίτητο να ελέγξετε και να ελέγξετε την κατακόρυφοτητα των γραμμών που λαμβάνονται με τη βοήθεια μιας γραμμής. Κατά τη διαδικασία της σήμανσης, είναι απαραίτητο να τραβήξετε τα καλώδια οδηγού κάθετα, οριζόντια και διαγώνια. Κάτω από καθένα από αυτά, πρέπει να σχεδιάσετε ένα προφίλ φάρου. Εάν οι φάροι προσκολληθούν στο επίπεδο, οι βίδες πρέπει να εγκατασταθούν ξανά..

  Στη συνέχεια, το προφίλ κόβεται στο απαιτούμενο μήκος. Για να γίνει αυτό, 10 cm αφαιρούνται από την απόσταση μεταξύ των ακραίων πείρων. Έτσι, ο φάρος θα απομακρυνθεί από τις άνω και κάτω βίδες αυτοεπιπεδώματος κατά 5 cm. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προετοιμάσετε μια λύση γύψου για την εγκατάσταση φάρων. Οι ειδικοί προσέχουν ότι η συνοχή του τελικού σοβά πρέπει να είναι λεπτότερη από το συνηθισμένο, αλλά δεν πρέπει να στραγγίζει από τη σπάτουλα..

  Το μείγμα εφαρμόζεται στο υπόστρωμα κατά μήκος της επισημασμένης κάθετης γραμμής. Το προφίλ του φάρου πιέζεται μέσα στο γύψο με τις κεφαλές βιδών. Η ομαλότητα της εγκατάστασης πρέπει να ελέγχεται χρησιμοποιώντας ένα επίπεδο κτιρίου και έναν μακρύ κανόνα. Εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να διορθώσετε.

  Αφού βεβαιωθείτε ότι ο φάρος έχει εγκατασταθεί σωστά, οι βίδες πρέπει να αφαιρεθούν. Με παρόμοιο τρόπο, τοποθετούνται φάροι σε όλη την επιφάνεια που είναι προετοιμασμένοι για σοβάτισμα. Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο κανόνας, όταν ευθυγραμμίζεται, να περπατά ταυτόχρονα κατά μήκος δύο κοντινών προφίλ. Τυπικά, έχουν απομείνει περίπου 1,5 μέτρα.

  Στερέωση γύψου

  Η ακολουθία ενεργειών για τη στερέωση γύψου φάρων έχει ως εξής:

  • Πρώτον, τοποθετούνται πείροι στην επιφάνεια σε απόσταση 15 cm από το δάπεδο και την οροφή.
  • Βιδώστε τις βίδες έτσι ώστε τα καπάκια να βρίσκονται στο επιθυμητό ύψος. Για την ισοπέδωση είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα επίπεδο.
  • Ένα μεταλλικό ή ξύλινο επίπεδο μπαρ είναι εγκατεστημένο στις βίδες..
  • Κρατώντας το προφίλ, ρίξτε γύψο στο χώρο μεταξύ της σανίδας και του τοίχου.
  • Η περίσσεια διαλύματος γύψου αφαιρείται με σπάτουλα, μετά την οποία αφαιρείται το προφίλ.
  • Έτσι, εγκαθίστανται όλοι οι υπόλοιποι φάροι..

  Αφού στεγνώσει εντελώς ο γύψος, μπορείτε να ξεκινήσετε το σοβάτισμα.

  Παρασκευή του διαλύματος

  Ανάλογα με το υλικό του τοίχου, η σύνθεση του γύψου μπορεί να διαφέρει. Πρόσφατα, οι κατασκευαστές προσφέρουν έτοιμα μείγματα γύψου με λεπτομερείς οδηγίες για την προετοιμασία, τη χρήση και τις συνθήκες αποθήκευσης. Εάν ο γύψος δεν παρασκευάζεται από μεμονωμένα συστατικά, αλλά αγοράζεται ένα ημιτελές προϊόν, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τις συστάσεις των κατασκευαστών. Εάν το μείγμα παρασκευάζεται μόνο του, είναι απαραίτητο να επιλέξετε σωστά την ποσότητα των απαραίτητων συστατικών..

  Ας απαριθμήσουμε τα πιο δημοφιλή σκευάσματα:

  • Τσιμέντο. Η πιο απλή επιλογή αποτελείται από 1 μέρος τσιμέντου και 3 μέρη άμμου. Η άμμος πρέπει να καθαριστεί και να κοσκινιστεί. Όσο μεγαλύτερο είναι το κλάσμα του, τόσο πιο σκληρός είναι ο γύψος. Για το φινίρισμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα μίγμα λεπτής άμμου. Κάνει το γύψο πιο πλαστικό.
  • Ασβεστος. Το διάλυμα παρασκευάζεται από 1 μέρος αλεύρι ασβέστη και 3 μέρη άμμου.
  • Τσιμέντο-ασβέστη. Πιο αξιόπιστο επειδή το τσιμέντο παρέχει ανθεκτικότητα και το ασβέστη παρέχει ολκιμότητα. Σε αυτή την περίπτωση, η σύνθεση του συστατικού έχει ως εξής: 1 μέρος ασβέστη και τσιμέντου, 5 μέρη άμμου.
  • Ασβεστος Το υλικό προσθήκης γύψου αποτελείται από 1 μέρος σκόνης γύψου και 3 μέρη πάστας ασβέστη.

  Το κονίαμα με βάση το τσιμέντο στεγνώνει γρήγορα και πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός 30-60 λεπτών. Οι ποικιλίες γύψου στεγνώνουν γρηγορότερα από άλλες (έως 30 λεπτά). Επομένως, πρέπει πρώτα να αξιολογήσετε τις δυνατότητές σας και να αραιώσετε την απαιτούμενη ποσότητα.

  Ζυμώματος

  Για να αναμίξετε σοβά υψηλής ποιότητας, πρέπει να τηρήσετε μια συγκεκριμένη σειρά. Στο αρχικό στάδιο, όλα τα συστατικά αναμειγνύονται στεγνά. Νερό χύνεται πρώτα στο δοχείο ανάμιξης. Είναι καλύτερα να το χρησιμοποιείτε πίνοντας, όχι τεχνικά. 6 έως 8 σπάτουλες του μείγματος που παρασκευάζεται στο πρώτο στάδιο χύνονται στο υγρό. Το διάλυμα πρέπει να αναμιχθεί χρησιμοποιώντας ειδικό μίξερ κατασκευής ή τρυπάνι με παρόμοιο ακροφύσιο.

  Στη συνέχεια, το υπόλοιπο μείγμα χύνεται σταδιακά, ενώ η διαδικασία ανάμιξης δεν σταματά. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι ο σοβάς να φτάσει στην επιθυμητή ομοιογενή συνοχή. Το προκύπτον μείγμα γύψου αφήνεται να παρασκευαστεί για περίπου 3-5 λεπτά, μετά το οποίο αναμιγνύεται ξανά. Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να ρυθμίσετε τη σύνθεση και τον βαθμό πυκνότητας.

  Από μία παρτίδα, θα πρέπει να πάρετε όσο υλικό χρειάζεται για σοβάτισμα μέσα σε 30 λεπτά..

  Σοβάτισμα

  Μπορείτε να εφαρμόσετε το μείγμα γύψου στη βάση με διαφορετικούς τρόπους. Κάθε μέθοδος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

  Χειροκίνητος τρόπος

  Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι εφαρμογής γύψου στο υπόστρωμα:

  • Επαγγελματίας. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνότερα από έμπειρους τελειωτές. Συνίσταται στο να ρίξετε ένα διάλυμα στην επιφάνεια, να το τεντώσετε χρησιμοποιώντας τον κανόνα.
  • Αντιεπαγγελματικός. Για αρχάριους κατασκευαστές, η δεύτερη μέθοδος είναι πιο κατάλληλη, όταν το μείγμα εφαρμόζεται στη βάση με μια φαρδιά σπάτουλα και στη συνέχεια λειαίνεται με μια σπάτουλα.

  Η τεχνολογία γύψινου τοίχου που φτιάχνετε μόνοι σας βασίζεται σε τρία στάδια:

  • Πιτσίλισμα. Για το πρώτο στάδιο, είναι σημαντικό να αναμειχθεί σωστά το διάλυμα. Θα πρέπει να είναι πιο υγρό από ότι για τα επόμενα στρώματα. Το πάχος πρέπει να αντιστοιχεί στον τύπο του υλικού από το οποίο κατασκευάζεται η βάση. Το τούβλο και το σκυρόδεμα είναι κατάλληλα έως 5 mm, και για ξύλινες επιφάνειες είναι προτιμότερο να φτιάξετε ένα στρώμα 10 mm, αφού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τα βότσαλα πρέπει να καλύπτονται πλήρως. Οι ειδικοί συνιστούν να ρίχνετε γύψο, επειδή υπό τη δράση της πρόσκρουσης, τα σωματίδια του διαλύματος διεισδύουν βαθύτερα στη βάση, γεμίζοντας καλύτερα τα κενά. Έχοντας ρίξει τη λύση στον τοίχο, θα πρέπει να ισοπεδωθεί. Εάν σχηματιστούν φυσαλίδες κατά την εφαρμογή, ο γύψος πρέπει να αφαιρεθεί σε αυτό το μέρος, στη συνέχεια να εφαρμοστεί ξανά και να λειανθεί. Διαφορετικά, η επισκευή απειλεί να καταλήξει σε κομμάτια αποξηραμένου κονιάματος που έχουν πέσει έξω στις θέσεις των σχηματισμένων κενών. Το αρχικό φινίρισμα δεν απαιτεί τέλεια ομαλότητα.

  • Στρώμα εδάφους. Εδώ θα χρειαστείτε μια πιο παχιά σύνθεση πάστας. Σε αυτό το στάδιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχετε την ομαλότητα του σοβάτισματος κατά τη διαδικασία. Το μείγμα γύψου εφαρμόζεται με μια φαρδιά σπάτουλα, τεντωμένη με έναν κανόνα και με μια σπάτουλα. Το μέγιστο επιτρεπόμενο πάχος του δεύτερου στρώματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 mm. Κατά κανόνα, αυτός ο περιορισμός ισχύει για ξύλινες βάσεις. Για άλλους, ο δείκτης είναι ακόμη μικρότερος.

   • Nakryvnoy. Το τρίτο στάδιο είναι το τελευταίο. Σε αυτή την περίπτωση, παρασκευάζεται ένα μείγμα με μια συνοχή που θυμίζει παχιά ξινή κρέμα. Θα εξομαλύνει τις τελευταίες ατέλειες του στρώματος του εδάφους και θα αποκτήσει μια τέλεια λεία επιφάνεια. Για να επιτευχθεί μια ομοιόμορφη και πλαστική δομή, όλα τα εξαρτήματα κοσκινίζονται μέσω κόσκινου. Δεν είναι απαραίτητο να αφήσετε το δεύτερο στρώμα να στεγνώσει εντελώς · είναι καλύτερα να το υγράνετε επιπλέον με έναν ελαφρώς υγρό κύλινδρο πριν από την εφαρμογή. Το πάχος της επίστρωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 mm.

   Η ισοπέδωση πραγματοποιείται με μισό μυστρί σε κυκλική ή κυματιστή κίνηση..

    Η τεχνολογία εφαρμογής γύψου σε διαφορετικά υλικά μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από την τυπική. Επομένως, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις οδηγίες των κατασκευαστών όταν αγοράζετε έτοιμα μείγματα ή να λαμβάνετε προκαταρκτικές συμβουλές από ειδικούς. Για παράδειγμα, πολλά πολυώροφα κτίρια είναι μονωμένα έξω με penoplex. Ωστόσο, η μηχανική αντοχή και η αντοχή στην υγρασία δεν είναι χαρακτηριστικά για αυτό. Καλύτερα να το προστατεύσετε με γύψο. Ωστόσο, η χρήση τσιμεντοκονιών σε αυτήν την περίπτωση αντενδείκνυται, καθώς καταστρέφουν το penoplex. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επιλέξετε εξειδικευμένα μείγματα..

    Συχνά, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής διακόσμησης, αποδεικνύεται ότι τα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από γυψοσανίδες. Πριν από το σοβάτισμα, πρέπει πρώτα να καθαρίσετε την επίστρωση με γυαλόχαρτο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εφαρμόσετε ένα αστάρι βαθιάς διείσδυσης και μόνο τότε μπορείτε να αρχίσετε να τελειώνετε τη βάση με γύψο. Το κύριο πράγμα είναι ότι όλα τα στρώματα είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτά..

    Εφαρμογή μηχανής

    Με μεγάλη ποσότητα εργασίας, οι εταιρείες χρησιμοποιούν εξειδικευμένο εξοπλισμό για σοβάτισμα τοίχων, ο οποίος σας επιτρέπει να επιταχύνετε τη διαδικασία και να βελτιώσετε την ποιότητα. Η αρχή της λειτουργίας μιας τέτοιας τεχνικής είναι η ίδια για όλους. Πρώτον, τα συστατικά τοποθετούνται σε ειδικό διαμέρισμα, ο όγκος του οποίου μπορεί να φτάσει έως και 75 κιλά. Ο θάλαμος συνδέεται με το τροφοδοτικό, πραγματοποιείται αυτόματη ανάμειξη.

    Το μείγμα γύψου εφαρμόζεται μέσω πεπιεσμένου αέρα στη βάση.. Η απόσταση του πίδακα μπορεί να ποικίλει. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μετακινηθείτε από πάνω προς τα κάτω σε λωρίδες, κάνοντάς τις να επικαλύπτονται. Το πάχος του στρώματος μπορεί να ρυθμιστεί. Η τελική ισοπέδωση γίνεται χειροκίνητα χρησιμοποιώντας έναν κανόνα ή μια σπάτουλα..

    Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου:

    • ταχύτητα εργασίας ·
    • μείωση του κόστους για γύψο (μειωμένη κατανάλωση).
    • μείωση του κόστους εργασίας για τους εργαζόμενους ·
    • βελτίωση της ποιότητας του μείγματος (λόγω ανάμειξης μηχανής, αποκτάται πιο ομοιογενής δομή).
    • βελτιωμένη πρόσφυση λόγω ψεκασμού πίεσης.
    • μείωση του κόστους πρόσθετων προπαρασκευαστικών και τελικών εργασιών (η διαδικασία περιορίζεται σε δύο αντί για τρία στάδια).

    Η εφαρμογή γύψου στο μηχάνημα πραγματοποιείται με ειδική σύνθεση, η οποία, εκτός από τη βάση, περιλαμβάνει ειδικά πρόσθετα και σκληρυντικά.

    Εξασφαλίζουν ένα ομοιογενές μείγμα και αποτρέπουν το σπάσιμο μετά το στέγνωμα..

    Εφαρμογή πλέγματος

    Η ενίσχυση επιτρέπει την εφαρμογή ενός παχύτερου στρώματος γύψου και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Το γύψιμο λείων επιφανειών αυξάνει τον κίνδυνο να πέσει ο σοβάς από τον τοίχο μετά το στέγνωμα. Επομένως, τέτοιες βάσεις ενισχύονται καταρχήν. Το ενισχυτικό πλέγμα θα αυξήσει την πρόσφυση του γύψου στην επιφάνεια.

    Εάν πρόκειται να εφαρμοστεί ένα λεπτό στρώμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πλέγμα από υαλοβάμβακα. Για πάχη έως 2 cm, το μέταλλο είναι κατάλληλο.

    Το πλέγμα είναι προεγκατεστημένο στη βάση. Στην περίπτωση χρήσης υαλοβάμβακα, οι συνδετήρες πραγματοποιούνται περιμετρικά χρησιμοποιώντας γύψο ή λεπτό στρώμα γύψου. Η εγκατάσταση ξεκινά πάντα από την κορυφή. Το πλέγμα δεν πρέπει να κρεμάει πουθενά. Η υπόλοιπη διαδικασία σοβάτισμα είναι παρόμοια με τη χειροκίνητη μέθοδο που περιγράφηκε παραπάνω..

    Αρμόστοκος

    Αφού στεγνώσει το τελευταίο στρώμα γύψου, ξεκινήστε τη διαδικασία αρμολόγησης. Έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει μικρά ελαττώματα, ισοπεδώνοντας και εξομαλύνοντας την επιφάνεια. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε διάφορους τρίφτες, διαφορετικούς σε μέγεθος και υλικά κατασκευής:

    • Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιούνται ξύλινοι πλωτήρες, καθώς είναι κατάλληλοι για τσιμέντο και γύψο. Τα κύρια μειονεκτήματα τέτοιων προϊόντων είναι η γρήγορη τριβή και η παραμόρφωση. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν το χαμηλό κόστος και τη δυνατότητα να τα φτιάξετε μόνοι σας από οποιοδήποτε ξύλινο μπλοκ.
    • Ένα πλαστικό πλωτήρα είναι κατάλληλο για αρμολόγηση μικρών περιοχών. Οι ειδικοί τα χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν ανάγλυφες επιφάνειες. Για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε, χρειάζεστε δεξιότητες.
    • Το πλωτήρα πολυουρεθάνης είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και εύκολο στη χρήση. Είναι κατάλληλο για κάθε γύψο, έχει χαμηλό βαθμό τριβής. Το μόνο του μειονέκτημα είναι η υψηλή τιμή.

    • Ο τρίφτης αφρού έχει πολλά πλεονεκτήματα (φθηνότητα, ελαφρότητα, ευκολία). Ωστόσο, όλα αυτά καλύπτονται από το μόνο μείον – ευθραυστότητα. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται κυρίως για το φινίρισμα λείανσης..
    • Τα σφουγγαράκια είναι κατασκευασμένα από μια ποικιλία υλικών, συμπεριλαμβανομένων εκδόσεων από καουτσούκ και λατέξ. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας υφής επιφάνειας.
    • Οι μεταλλικοί τρίφτες είναι απαραίτητοι για τη συμπύκνωση του στρώματος γύψου, για να αποκτήσουν μια λεία επιφάνεια για βαφή.

    Η τεχνολογία έχει ως εξής. Η σπάτουλα πιέζεται στην επιφάνεια και κινείται με κυκλική κίνηση πάνω από την επιφάνεια αριστερόστροφα. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται “στρογγυλή”. Σας επιτρέπει να συμπιέσετε τα στρώματα γύψου, αλλά είναι αδύνατο να επιτευχθεί τέλεια ομαλότητα σε αυτή την περίπτωση..

    Εάν στην κορυφή εννοείται ένα διακοσμητικό φινίρισμα με τη μορφή πλακιδίων, πάνελ, η αρμολόγηση σε αυτό το στάδιο μπορεί να σταματήσει.

    Για να εξαλείψετε τα ίχνη των κυκλικών κινήσεων, κάντε ευθεία σάρωση πάνω και κάτω.. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται “ramp-up”. Οι ειδικοί προσέχουν ότι η αρμολόγηση πραγματοποιείται αναγκαστικά σε υγρή βάση. Σε αυτή την περίπτωση, ο τρίφτης πρέπει να είναι καθαρός και ομοιόμορφος. Παρατυπίες στην σπάτουλα ή κολλήματα ψίχουλα μπορεί να προκαλέσουν γρατζουνιές. Εάν η επιφάνεια στεγνώσει γρήγορα, τότε η υγρασία με ένα σπρέι θα βελτιώσει τη διαδικασία λείανσης..

    Εάν είναι απαραίτητο να αποκτήσετε μια τέλεια λεία επιφάνεια (για παράδειγμα, για βαφή), πάρτε ένα πλωτήρα καλυμμένο με τσόχα ή τσόχα και αλέστε τη βάση. Εάν η αρμολόγηση πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία εφαρμογής διακοσμητικού γύψου, είναι απαραίτητο να σχηματιστεί μια ορισμένη ανακούφιση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι κατάλληλες λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο απόδοσης της υφής στη βάση. Η πλήρης προδιαγραφή εφαρμόζεται πάντα στους κατασκευαστές διακοσμητικών γύψων..

    Υπάρχουν 2 κύριοι τρόποι για να σχηματίσετε ένα μοτίβο:

    • Όταν εφαρμόζεται. Σε μια προηγουμένως προετοιμασμένη επιφάνεια με σπάτουλα, εφαρμόζεται γύψο κονίαμα σε τυχαία σειρά. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το πάχος και η ομοιομορφία του στρώματος. Δεν απαιτείται επιπλέον ευθυγράμμιση. Μετά την εφαρμογή, είναι απαραίτητο να περιμένετε μέχρι το διάλυμα να δέσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κολλάει στον τρίφτη (περίπου 20 λεπτά). Στη συνέχεια, με μια σπάτουλα εμποτισμένη με νερό, λειάνετε χωρίς πίεση προς μία κατεύθυνση. Βρέξτε περιοδικά τον τρίφτη.

    • Αφού στεγνώσει το γύψο. Διακοσμητικός γύψος εφαρμόζεται στη βάση με πάχος 2-3 mm. Με τη βοήθεια ενός μεταλλικού κανόνα, κατανέμονται σε ολόκληρη την περιοχή, εξαλείφοντας ταυτόχρονα όλες τις μεταβάσεις και ελαττώματα. Στη συνέχεια, η επιφάνεια αφήνεται να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά. Οι πλαστικοί πλωτήρες χρησιμοποιούνται για αρμολόγηση. Ένα σαφές, όμορφο μοτίβο θα εμφανιστεί μόνο εάν πραγματοποιείτε κινήσεις προς μία κατεύθυνση. Επιπλέον, μπορεί να είναι οποιαδήποτε: κυκλικά, κάθετα, διαγώνια, κυματιστά. Ο τρίφτης πρέπει να υγραίνεται κατά τη διάρκεια της σπάτουλας, καθώς και να καθαρίζεται από κολλώδη βρωμιά. Μετά την αρμολόγηση, η επίστρωση τρίβεται με σπάτουλα αφρού.

    Συμβουλή

    Για να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ένας αρχάριος πρέπει να ακολουθήσει τις συμβουλές των επαγγελματιών. Συνήθως, η διαδρομή για να γίνει σωστά η δουλειά βασίζεται σε πολλά στοιχεία. ΠΡΟΣ ΤΟ Αυτά περιλαμβάνουν:

    • υψηλής ποιότητας λύση γύψου.
    • σωστή προετοιμασία του μείγματος.
    • συμμόρφωση με τις συνθήκες αποθήκευσης για όλα τα συστατικά της σύνθεσης.

    • Είναι σημαντικό στην αρχή της εργασίας να προσδιοριστεί ο σκοπός του σοβάτισματος. Μπορείτε απλά να ισοπεδώσετε τους τοίχους για να τελειώσετε στη συνέχεια με πλακάκια ή άλλα υλικά φινιρίσματος. Μερικές φορές απαιτείται να επιτευχθεί η μέγιστη ομαλότητα (για παράδειγμα, κατά την προετοιμασία τοίχων για βαφή).
    • Πριν ξεκινήσετε την εργασία, η επιφάνεια πρέπει να καθαριστεί και να ασταρωθεί. Οι βαθιές αρθρώσεις με πάνελ μελιού πρέπει να αφριστούν.
    • Κατά τη διαδικασία του σοβάτισματος, η θερμοκρασία είναι σημαντική., καθώς και υγρασία εσωτερικού χώρου. Οι εργασίες μπορούν να εκτελεστούν σε θερμοκρασίες από 15 έως 20 μοίρες παρουσία ξηρού αέρα μέσα στο σπίτι. Σε ζεστά κλίματα, θα πρέπει να ενυδατώνετε συνεχώς το στρώμα γύψου. Διαφορετικά, θα στεγνώσει γρήγορα και θα σπάσει..

    • Το τσιμέντο θεωρείται ένα ευπροσάρμοστο συστατικό γύψου. Χρησιμοποιείται για εξωτερικές εσωτερικές εργασίες. Εάν οι ιδιοκτήτες δεν είναι σίγουροι ή δεν γνωρίζουν ποια επιλογή να επιλέξουν, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με γύψο με βάση τσιμέντο..
    • Οι τοίχοι από τούβλα είναι σοβατισμένοι ανάλογα με τις περιστάσεις. Για εξωτερικές εργασίες, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τσιμέντο · για εσωτερική διακόσμηση, επιτρέπεται η χρήση κονιαμάτων γύψου. Το τούβλο επένδυσης πρέπει να ενισχυθεί καθώς είναι πολύ λείο.
    • Οι συνθέσεις τσιμέντου δεν είναι κατάλληλες για το Penoplex, αφού το διαβρώνουν.

    • Οι ξύλινοι τοίχοι είναι προ-επικαλυμμένοι με έρπητα ζωστήρα πριν το σοβάτισμα.
    • Για την ισοπέδωση των επιφανειών, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο φάρου εφαρμογής γύψου..
    • Εάν απαιτείται ένα παχύ στρώμα γύψου, τότε εφαρμόζεται σε διάφορες προσεγγίσεις, επιτρέποντας σε κάθε προηγούμενο στρώμα να στεγνώσει..
    • Οι επιστρώσεις ενός στρώματος ισοπεδώνονται αμέσως μετά το σοβάτισμα.

    • Κατά το σοβάτισμα μιας επιφάνειας από σκυρόδεμα ή τούβλο, η πρόσφυση της σύνθεσης στη βάση συμβαίνει όχι μόνο μηχανικά, αλλά και λόγω χημικής αντίδρασης. Ωστόσο, ο γύψος δεν έχει τη δεύτερη ιδιότητα. Είναι μηχανικά στερεωμένο στον τοίχο. Εάν οι επεξεργασμένες περιοχές εκτίθενται σε κραδασμούς ή κραδασμούς, υπάρχει κίνδυνος να πέσει ο γύψος. Για να δώσετε τη βασική υφή χρησιμοποιώντας γύψο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα πληρωτικά (συνθετικές ή φυσικές ίνες, πέτρες, γυαλί, χάντρες, πριονίδι).
    • Εάν πρέπει να πάρετε τρισδιάστατα σχέδια, είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσετε ένα στένσιλ.

    Υπάρχουν τεχνικές απαιτήσεις για το πάχος:

    • Για γύψο μονής στρώσης οποιασδήποτε σύνθεσης (εκτός από γύψο), επιτρέπεται πάχος έως 20 mm. Για γύψο – έως 15 mm.
    • Κατά τον σχηματισμό γύψου πολλαπλών στρωμάτων χωρίς συνθετικά πρόσθετα, υπάρχει εξάρτηση από τον τύπο του βασικού υλικού.
    • Το “Spatter” για επιφάνειες από τούβλα και σκυρόδεμα είναι 5 mm, για ξύλο – έως 9-10 mm.
    • Το “χώμα” σε βάση τσιμέντου επιτρέπεται έως 5 mm, για ασβέστη και γύψο – έως 7 mm.
    • Το “καλυπτικό” στρώμα συνηθισμένου γύψου μπορεί να έχει πάχος έως 2 mm, για διακοσμητικές επιλογές – έως 7 mm.

    Για όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον υπολογισμό των εργασιών γύψου, δείτε το επόμενο βίντεο.