Αστάρια πολυουρεθάνης: τύποι και ιδιότητες

Αστάρια πολυουρεθάνης: τύποι και ιδιότητες

Ο κύριος σκοπός των αστάρια είναι η επεξεργασία της επιφάνειας πριν το φινίρισμα. Η κατανάλωση υλικών για την επίστρωση εξαρτάται από αυτό. Για παράδειγμα, το αστάρωμα των τοίχων πριν από τη βαφή είναι υποχρεωτικό. Υπάρχουν πολλοί τύποι τέτοιων ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της πολυουρεθάνης. Η πολυουρεθάνη είναι ένα πολυμερές υλικό που ανήκει στην ομάδα των συνθετικών ελαστομερών.

Τα αστάρια αυτού του τύπου προστατεύουν τέλεια την επιφάνεια και ενισχύουν τη βάση.. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο διαδεδομένα. Η χημική σύνθεση απορροφάται στα τοιχώματα, αυξάνοντας την αντίσταση της επιφάνειας στην υγρασία και τη διάβρωση. Επιπλέον, τα αστάρια με βάση πολυουρεθάνη έχουν υψηλό βαθμό πρόσφυσης. Στην παραγωγή τους, οι πρώτες ύλες πολυουρεθάνης χρησιμοποιούνται με πρόσθετα με τη μορφή διαλυτών..

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η σύνθεση έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Επιτρέπεται η χρήση αυτού του υλικού σε απροετοίμαστη επιφάνεια. Δεν χρειάζεται να το καθαρίσετε από τη σκόνη. Τα συστατικά του κονιάματος θα δεσμεύσουν τη σκόνη και θα κάνουν την επικάλυψη ακόμη πιο ισχυρή..
 • Είναι δυνατή η εφαρμογή του αστάρι στο πάτωμα με τη θέρμανση ενεργοποιημένη. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή είναι δυνατή μόνο με υλικά πολυουρεθάνης. Άλλες λύσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την επιφάνεια.
 • Το υλικό πολυουρεθάνης είναι ευέλικτο. Η έκτασή του δεν περιορίζεται στην εσωτερική διακόσμηση, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί έξω.
 • Πολύ οικονομική κατανάλωση. Η τυπική κατανάλωση αστάρι είναι περίπου 0,8 kg / m2. Και για πολυουρεθάνη – από 200g έως 500g / m2.
 • Κατάλληλο για χρήση σε υποστρώματα όπως ξύλο, σκυρόδεμα, μέταλλο. Εάν η επιφάνεια απορροφήσει καλά την υγρασία, σημαίνει ότι το αστάρι θα απορροφήσει καλά..
 • Οι ακόλουθες εργασίες για την ενίσχυση των τοίχων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σύντομα, καθώς το μείγμα αστάρι είναι αξιόπιστο και ανθεκτικό.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σύνθεση πολύ υψηλής ποιότητας, έχει επίσης ορισμένα μειονεκτήματα:

 • Εξαιρετικά μεγάλος χρόνος στεγνώματος. Μπορεί να διαρκέσει τρεις έως πέντε ώρες. Στην περίπτωση αυτή, τα υπόλοιπα διαλύματα απορροφώνται σε λίγες ώρες..
 • Υψηλό επίπεδο υλικών. Η φθηνότερη σύνθεση μπορεί να βρεθεί σε τιμή 200 ρούβλια ανά κιλό. Αλλά εδώ όλα εξαρτώνται από τον κατασκευαστή και την ποιότητα των χημικών συστατικών. Οι τιμές για ορισμένα αστάρια ξεκινούν από 5.000 ρούβλια ανά κιλό. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργασίες επισκευής που πραγματοποιήθηκαν δεν θα πρέπει να επαναληφθούν σύντομα, επομένως, σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, μια τέτοια τιμή δικαιολογείται.

Τύποι αστάρι

Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των μειγμάτων αστάρι είναι ότι είναι ενός συστατικού και δύο συστατικών. Στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποιείται ένας τύπος διαλύτη και μία βασική ουσία. Τα κονιάματα ενός συστατικού είναι κατάλληλα για την επεξεργασία ξύλου, σκυροδέματος, MDF. Η ρευστότητα της σύνθεσης της επιτρέπει να απορροφηθεί στην επιφάνεια βάσεων σκυροδέματος και σανίδων MDF. Το αστάρι διεισδύει στην επιφανειακή δομή, ενισχύοντας και ισοπεδώνοντας την. Όσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, τόσο καλύτερα θα κολλήσει το επίστρωμα.

Τα σκευάσματα δύο συστατικών αποτελούνται από ένα υγρό μίγμα και ένα σκληρυντικό. Χρησιμοποιούνται για αστάρωμα σκυροδέματος, ξύλου. Χρησιμοποιούνται μετά από ανάμιξη μεταξύ τους. Τα χαρακτηριστικά ροής μιας τέτοιας σύνθεσης δεν θα είναι ίσα, αλλά τα χαρακτηριστικά αντοχής θα αυξηθούν σημαντικά. Τέτοια αστάρια δύο συστατικών συνιστάται να χρησιμοποιούνται σε υποστρώματα σκυροδέματος με υψηλό βαθμό διαπερατότητας και εκτός κτιρίων..

Εάν το μέταλλο πρέπει να έχει αντιδιαβρωτικές ιδιότητες, τότε θα πρέπει να επιλέγονται συνθέσεις γεμάτες ψευδάργυρο. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο αστάρι για ξύλο ή επεξεργασία σανίδων MDF..

Μερικές φορές συμβαίνει το αστάρι να αναλάβει το ρόλο της επίστρωσης χωρίς την επακόλουθη χρήση χρώματος. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται σε γκαράζ, εργαστήρια, βοηθητικούς χώρους. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια τέτοια λύση που θα ενισχύσει τη βάση από σκυρόδεμα όσο το δυνατόν περισσότερο..

Τύποι διαλυμάτων πολυουρεθάνης

Υπάρχουν οι ακόλουθοι κύριοι τύποι συνθέσεων προετοιμασίας:

 • Ακρυλικά μείγματα, που είναι συνήθως σκευάσματα ενός συστατικού. Χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία σανίδων MDF και ξύλινων επιφανειών. Είναι βαθιά διεισδυτικά, γεμίζοντας τη δομή του δέντρου και εξομαλύνοντάς το. Το μη πλαστικοποιημένο χαρτόνι MDF το χρειάζεται ιδιαίτερα.

Τα ακρυλικά μίγματα λειτουργούν καλά σε σκυρόδεμα σε εσωτερικούς χώρους. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να ενισχύσετε την επιφάνεια και να την κάνετε πιο λεία. Το πλεονέκτημα του διαλύματος είναι η μη τοξικότητά του..

 • Όταν εκτελείτε εξωτερικές ξυλουργικές εργασίες, πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλκυδικά διαλύματα. Προστατεύουν το ανώτερο στρώμα του ξύλου από το σκοτάδι. Εάν είναι απαραίτητο να τονιστεί η δομή του ξύλου της επιφάνειας, τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένα σμάλτο αστάρι. Εμποτίζει ταυτόχρονα τη βάση και είναι το τελικό στρώμα. Αυτά τα σμάλτα τονίζουν ευνοϊκά τη δομή του ξύλου, αλλά πρακτικά δεν λεκιάζουν σανίδες από MDF..
 • Εποξειδικά κονιάματα ιδανικό για μεταλλικές επιφάνειες καθώς αυτός ο τύπος αστάρι τις προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες. Εάν υπάρχει ένα στοιχείο ψευδαργύρου στο διάλυμα, αυτό θα μεταδώσει αντιδιαβρωτικές ιδιότητες στην κατεργασμένη επιφάνεια. Το αστάρι, το οποίο περιέχει ψευδάργυρο, δεν καλύπτει καλά το διακοσμητικό φινίρισμα. Για να αυξηθεί η πρόσφυση της βάσης, πρέπει να υποστεί επεξεργασία με ειδικό διάλυμα ή να χρησιμοποιήσετε μεταλλικό αστάρι.

Υπάρχει επίσης ένας ειδικός τύπος αστάρι – αστάρι πλούσιο σε ψευδάργυρο. Καταπολεμά ενεργά τη σκουριά.

Επιλογή της απαιτούμενης σύνθεσης

Αν και το αστάρι είναι μια ευπροσάρμοστη ένωση που ταιριάζει σχεδόν σε κάθε υπόστρωμα, κατά την επιλογή, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες:

 • Είναι σημαντικό πού βρίσκεται η προς επεξεργασία επιφάνεια (μέσα ή έξω από το δωμάτιο). Το καθεστώς θερμοκρασίας λειτουργίας και το επίπεδο υγρασίας έχουν μεγάλη σημασία. Εάν η βάση εκτίθεται σε φορτία, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αστάρι δύο συστατικών..
 • Πρέπει να καταλάβετε από τι αποτελείται η ασταρωμένη επιφάνεια. Αυτό που είναι κατάλληλο για σανίδες MDF μπορεί να μην είναι καθόλου κατάλληλο για μέταλλο..
 • Δείκτες τοξικότητας. Για χώρους διαμονής, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διαλύματα πολυουρεθάνης, τα οποία περιέχουν ακρυλικό. Είναι ιδανικά για ξύλινες και τσιμεντένιες επιφάνειες.

Εφαρμογή

Η εφαρμογή της ουσίας πολυουρεθάνης δεν διαφέρει από την τεχνική εφαρμογής άλλων εκκινητών. Αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το αστάρι πολυουρεθάνης δεν προορίζεται για χρήση με πιστόλι ψεκασμού. Οι τοίχοι από σκυρόδεμα και τα ξύλινα υποστρώματα μπορούν να ασταρωθούν χρησιμοποιώντας κυλίνδρους, οι οποίοι μπορεί να είναι διαφορετικών μεγεθών. Με αυτά, μια μεγάλη επιφάνεια βάφεται γρήγορα και εύκολα..

Οι βούρτσες θα σας βοηθήσουν όταν οι κύλινδροι δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί, όπως οι δυσπρόσιτες περιοχές. Μπορούν να χρωματιστούν, αλλά είναι άχρηστα σε μεγάλη περιοχή..

Επιτρέπεται η εφαρμογή αστάρι σε απροετοίμαστη επιφάνεια. Αλλά είναι καλύτερο να προετοιμάσετε καλά το θεμέλιο:

 • καθαρίστε το παλιό φινίρισμα, ξεσκονίστε.
 • Ξέπλυμα;
 • ξηρός;
 • γεμίστε μεγάλες ρωγμές, μικρές ρωγμές θα γεμίσουν με αστάρι.

Το διάλυμα μπορεί στη συνέχεια να εφαρμοστεί. Απλώστε το ομοιόμορφα με ρολό. Αφού στεγνώσει η πρώτη στρώση (περίπου 5 ώρες), μπορεί να εφαρμοστεί η δεύτερη στρώση. Το αστάρι πολυουρεθάνης εφαρμόζεται κάθετα στο πρώτο στρώμα και οριζόντια στο δεύτερο, αφού έτσι το μείγμα απορροφάται καλύτερα στο υπόστρωμα. Δύο εφαρμογές είναι αρκετές, μετά τις οποίες μπορείτε να κάνετε διακοσμητικό φινίρισμα.

Ασφαλτικό αστάρι

Ένα αστάρι είναι ένας εμποτισμός επιφάνειας που ενισχύει τη βάση, αφαιρεί την τραχύτητα και αυξάνει την πρόσφυση. Είναι ένα ασφαλτικό αστάρι βαθιάς διείσδυσης. Προετοιμάζει τις επικαλύψεις για μετέπειτα στεγανοποίηση.

Κύριες ιδιότητες:

 • διαπνοή?
 • πλαστική ύλη;
 • γρήγορος χρόνος στεγνώματος.
 • ευκολία εφαρμογής?
 • μαλακώνει στους 80 ° C
 • εύρος θερμοκρασίας εφαρμογής – από -30 ° С έως + 85 ° С
 • ευφλεκτότητα και αστάθεια.
 • δεν μπορεί να παγώσει.

Το αστάρι μπορεί να εφαρμοστεί με πινέλο, ρολό, πιστόλι ψεκασμού ή χύμα. Η τελευταία μέθοδος είναι η πιο δαπανηρή και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές δαπάνες. Χρησιμοποιείται σε οριζόντιες επιφάνειες. Όταν εργάζεστε με το αστάρι, πρέπει να χρησιμοποιήσετε προστατευτική στολή και μάσκα..

Αυτός ο τύπος αστάρι πολυουρεθάνης χρησιμοποιείται σε οικιστικά και βιομηχανικά κτίρια. Τα πλεονεκτήματά του:

 • υψηλό βαθμό διείσδυσης στη βάση και ενίσχυση της.
 • σκληραίνει από την υγρασία.
 • εύχρηστος;
 • ασφαλές μετά το στέγνωμα.
 • περιέχει οργανικούς διαλύτες.
 • δημιουργεί μια ανθεκτική επίστρωση.
 • σε ξηρό ζεστό δωμάτιο μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα αστάρια πολυουρεθάνης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ενίσχυσης και προσκόλλησης σε ένα υπόστρωμα. Για κάθε τύπο επιφάνειας, ένας διαφορετικός τύπος αστάρι είναι κατάλληλος. Ανάλογα με τον τύπο του συνδετικού, τα αστάρια πολυουρεθάνης μπορεί να είναι αλκυδικά, ακρυλικά και εποξειδικά. Είναι εύχρηστα και ανθεκτικά στη χρήση.

Στο παρακάτω βίντεο, δείτε μια επισκόπηση του αστάρι πολυουρεθάνης AveniR PRIMER.