Επίστρωση δαπέδου: λεπτότητες της διαδικασίας και των τεχνολογικών χαρακτηριστικών

Επίστρωση δαπέδου: λεπτότητες της διαδικασίας και των τεχνολογικών χαρακτηριστικών

Δεν γνωρίζουν όλοι τι είναι η επίστρωση δαπέδου. Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο κατασκευής ή σημαντικών επισκευών και εκτελεί μια σειρά σημαντικών λειτουργιών. Ο κύριος σκοπός της επίστρωσης είναι να ισοπεδώσει το δάπεδο, να του δώσει ακαμψία και να αποκρύψει τις επικοινωνίες μηχανικής. Για συστήματα όπως η ενδοδαπέδια θέρμανση, η επίστρωση εκτελεί επίσης προστατευτική λειτουργία. Εκτός από τον κύριο σκοπό, η επίστρωση είναι απαραίτητη για την αύξηση της μόνωσης του δωματίου. Αποτρέπει την απώλεια θερμότητας στους κάτω ορόφους και αυξάνει το επίπεδο άνεσης διαβίωσης λόγω των ηχομονωτικών ιδιοτήτων.

Ο εξοπλισμός μιας επίστρωσης δαπέδου είναι σημαντικός και απαραίτητος, αλλά η εγκατάστασή του είναι δύσκολη και απαιτεί κάποιες δεξιότητες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις λεπτότητες της διαδικασίας και τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας της υγρής, ημίξηρης ή ξηρής επίστρωσης, ανάλογα με τον τύπο της επίστρωσης που επιλέχθηκε.

Προβολές

Η αγορά κατασκευών προσφέρει σήμερα διάφορους τύπους τσιμεντοκονιών, οι οποίοι χωρίζονται συμβατικά σε διάφορες κατηγορίες: κατά σύνθεση εξαρτήματος, με μέθοδο πρόσφυσης, με μέθοδο τοποθέτησης, κατά σκοπό.

Με τη σύνθεση του υλικού

Η σύνθεση του υλικού επηρεάζεται άμεσα από τον τύπο της επίστρωσης: υγρό, ημίξηρο ή ξηρό. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα μείγματα ισοπέδωσης με τεχνολογία αυτοεπιπεδώματος μαζί με το υγρό (υγρό).

Η υγρή επίστρωση θεωρείται «κλασικό χωρίς ηλικία» στην κατασκευή. Αποδεικνύεται στερεό, συμπαγές και ανθεκτικό λόγω των συστατικών της σύνθεσης που κολλάνε αξιόπιστα με νερό και σκληραίνουν στον αέρα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για μια υγρή επίστρωση:

 • Τσιμέντο. Ένα απλό και αξιόπιστο μείγμα τσιμέντου και προσχώρησης άμμου ποταμού, όταν προστίθεται νερό, σχηματίζει μια μάζα συνοχής που είναι βολική για έκχυση, σκληραίνει γρήγορα και εξυπηρετεί για πολλά χρόνια. Για την τιμή, μια τέτοια επίστρωση ανήκει στο φθηνότερο και από την άποψη της απόδοσης, είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα.
 • Σκυρόδεμα. Στη σύνθεσή του, είναι παρόμοιο με το τσιμέντο, αφού βασίζεται σε συνθετικό συνδετικό και προσχωσιγενή άμμο ποταμού που έχει υποστεί διάφορες επεξεργασίες. Μπορεί επίσης να υπάρχει θρυμματισμένη πέτρα. Οι τσιμεντένιες τσιμεντοκονίες Claydite είναι δημοφιλείς.

 • Μωσαϊκό. Στην ουσία, πρόκειται για μια τσιμεντένια επίστρωση χωρίς θρυμματισμένη πέτρα, αλλά με την προσθήκη πολυμερών και πολυμερούς τσιμέντου. Ως διακοσμητικό συστατικό, μαρμάρινα και γρανιτένια τσιπ, έγχρωμο διογκωμένο πήλινο σκυρόδεμα και άλλες ουσίες εισάγονται στη σύνθεση.
 • Ανυδρίτης. Έχει μια θεμελιώδη διαφορά από την υφή ενός σκυροδέματος ή τσιμεντοκονίας. Ο ανυδρίτης είναι ένας «αφυδατωμένος» γύψος και με την επακόλουθη προσθήκη υγρού, μετατρέπεται σε μια ομοιογενή εύπλαστη μάζα που μοιάζει με ένα αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο και όχι με μια τραχιά τσιμεντένια επίστρωση. Δεν απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες για την ενίσχυση και την ισοπέδωση της επιφάνειας του δαπέδου, αλλά δεν επιτρέπει να γίνει το πάχος αρκετά μεγάλο. Η καλύτερη επιλογή είναι 25-35 χιλιοστά.

 • Ασφάλτος. Είναι κατασκευασμένο από ένα συνδετικό και ένα ξηρό μίγμα λεπτών κλασμάτων. Τα χαρακτηριστικά απόδοσης της ασφαλτικής επίστρωσης είναι σε ύψος, καθώς είναι πολύ ανθεκτικό στη φθορά (σε αντίθεση με το ίδιο γύψο), αντιμετωπίζει καλά την ηχομόνωση και τη θερμομόνωση και δεν περιέχει επιβλαβείς για την υγεία ουσίες.
 • Συνθετικός. Ένα τέτοιο μείγμα συνεπάγεται την παρουσία συνθετικών ινών από πλαστικό ή μέταλλο, οι οποίες ενισχύουν την επίστρωση. Επιπλέον εξαρτήματα το καθιστούν τόσο ισχυρό όσο το οπλισμένο σκυρόδεμα, αλλά λιγότερο βαρύ.
 • Γουδί ή ισοπέδωση. Αυτά είναι έτοιμα μείγματα με βάση το γύψο με την προσθήκη διαφόρων ινών, μετάλλων και συνδετικών..

Το αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο θα ξεχωρίζει σε ξεχωριστή κατηγορία. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η επιφάνεια του υποδαπέδου δεν είναι σε άθλια κατάσταση ή ως επίστρωση σε τσιμεντένια επίστρωση. Μια αυτοεπιπεδούμενη επίστρωση είναι πιο κατάλληλη για ανεξάρτητη χρήση χωρίς τη βοήθεια ενός επαγγελματία, δίνει ένα καλό αποτέλεσμα, ωστόσο, το κόστος είναι αρκετές φορές υψηλότερο από μια τσιμεντοκονία ή σκυρόδεμα. Το μέγιστο ύψος του είναι 30 mm.

Μια ημι-ξηρή επίστρωση κατάλληλη για γρήγορη εργασία σε σχετικά επίπεδη επιφάνεια δαπέδου, ως επί το πλείστον έχει την ίδια σύνθεση. Διαφορετικοί κατασκευαστές διαφέρουν μόνο στον τύπο των πλαστικοποιητών και στις αναλογίες των εξαρτημάτων. Υπάρχουν συνολικά 4 από αυτά: χοντρή άμμος, σκόνη τσιμέντου, ίνες πολυπροπυλενίου, πλαστικοποιητές. Κατά την προετοιμασία του μείγματος, προστίθεται νερό, αλλά σε μικρότερη ποσότητα από ό, τι για μια υγρή επίστρωση.

Η ημι-ξηρή επίστρωση δεν απαιτεί ενίσχυση και πρόσθετη προστασία, καθώς οι ίνες της σύνθεσης έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την ολκιμότητα και την αντοχή.

Ξηρή επίστρωση – ένας πιο σύγχρονος τρόπος.

Είναι μια εναλλαγή στρώματος-στρώματος υλικών:

 • Πολυμερές φιλμ που απαιτείται για προστασία από την υγρασία και τη συμπύκνωση.
 • Ταινία αποσβεστήρα. Ονομάζεται επίσης ταινία μπορντούρας.
 • Φάροι και οδηγοί που ρυθμίζουν την ομοιόμορφη κατανομή της ουσίας στην επιφάνεια του δαπέδου.
 • Επίπεδο ισοπέδωσης. Ουσία για ξηρή πλήρωση, από την οποία αποτελείται το κύριο μέρος και το πάχος της επίστρωσης.
 • Φύλλο ή υλικό σανίδας που ισοπεδώνει την επιφάνεια του στρώματος ελεύθερης ροής.
 • Προστατευτική μεμβράνη PVC που καλύπτει τα υδρόφοβα φύλλα ισοπέδωσης.
 • Μαστίχα, κόλλα και αυτοκόλλητες βίδες για ένωση φύλλων.

Στη σύνθεση της ξηρής επίστρωσης, η ουσία για ξηρή συμπλήρωση είναι διαφορετική. Οι περισσότεροι τύποι του δεν απαιτούν επαγγελματική παρέμβαση..

Ποικιλίες ξηράς επίστρωσης κατά συστατικά:

 • Μείγματα με βάση την άμμο. Τις περισσότερες φορές αποτελούνται από προσχωσιγενή άμμο ποταμού ή λατομείου και τσιμέντο. Μερικές φορές υπάρχουν άλλα συστατικά στη σύνθεση για τη βελτίωση των ιδιοτήτων απορρόφησης και την αύξηση της αντοχής στη φθορά της λειαντικής ουσίας. Η άμμος που έχει υποστεί αρκετές διαδικασίες επεξεργασίας και είναι απαλλαγμένη από ζωντανούς οργανισμούς και ακαθαρσίες έχει πολλά πλεονεκτήματα: δεν “κρεμάει” με την πάροδο του χρόνου, σας επιτρέπει να κάνετε τη δουλειά γρήγορα και καθαρά. Είναι ένα οικολογικό προϊόν βιολογικής προέλευσης.
 • Μείγμα σκυροδέματος. Με την προσθήκη γύψου, άμμου και διογκωμένου πηλού.

 • Συμπλήρωση σκωρίας. Παρά τις υπάρχουσες προκαταλήψεις σχετικά με τη χρήση σκωρίας σε κατοικημένη περιοχή, αυτό το υλικό αποτελείται αποκλειστικά από φυσικά συστατικά. Αντιμετωπίζει τέλεια το καθήκον του ως ξηρή επίστρωση και διακρίνεται για το χαμηλό κόστος, αφού η σκωρία είναι απόβλητο παραγωγής. Υπάρχουν επίσης διάφοροι τύποι του:
 • Τομέα. Πολύ παρόμοιο σε ιδιότητες με μίγματα τσιμέντου, αλλά λιγότερο υδρόφοβο και πιο ανθεκτικό στον παγετό.
 • Ορυκτό μαλλί. Αυτό δεν είναι καθαρή σκωρία. Το ορυκτό μαλλί λαμβάνεται με θερμική επεξεργασία σκωρίας από μεταλλουργική παραγωγή.

 • Κάρβουνο. Κατάλληλο για χρήση σε όλους τους τύπους τσιμεντοκονιών. Διαφέρει στη φθηνότητα και τη βέλτιστη σύνθεση.
 • Καύσιμα. Διατηρείται για 3 μήνες σε αυλακώσεις και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση στρώσης με υψηλή μονωτική απόδοση..
 • Διευρυμένος πηλός. Χρησιμοποιείται στην καθαρή του μορφή, αφού αυτός ο αργός λιωμένος πηλός μετά από θερμική επεξεργασία έχει ήδη όλες τις απαραίτητες ιδιότητες: χαμηλό βάρος, φθηνότητα, οργανική σύνθεση, ευκολία εγκατάστασης.

 • Περλίτης. Κόκκοι ηφαιστειακής προέλευσης, «ανατινάσσονται» με συμπύκνωση σε κλίβανο σε ελαφριά πορώδη κατάσταση, χρησιμοποιούνται ως διογκωμένος πηλός.
 • Βερμικουλίτης. Συνδυάζει τις ποιότητες των δύο προηγούμενων πορωδών υλικών, αλλά κοστίζει λίγο περισσότερο.
 • Πίνακες από τσιμέντο και ίνες ξύλου. Είναι ισχυρά, λεία, ομοιόμορφα, δεν απαιτούν πρόσθετες προσπάθειες κατά την εγκατάσταση, δεν φοβούνται την υγρασία, βιοσταθερά, δεν παγώνουν, ζυγίζουν λίγο, τοποθετούνται εύκολα, είναι φθηνά.

Με τον τρόπο πρόσφυσης

Είναι συνηθισμένο να διακρίνουμε 4 τύπους πρόσφυσης της επίστρωσης στη βάση:

Οριο

Αυτός ο τύπος τσιμεντοκονίας πήρε το όνομά του λόγω του γεγονότος ότι το υγρό μείγμα συνδέεται απευθείας ή προσκολλάται στην επιφάνεια του υποδαπέδου χωρίς να χρησιμοποιεί δομικό υλικό απόσβεσης. Η έκχυση αποδεικνύεται συμπαγής, ισχυρή, ανθεκτική στη φθορά, αλλά είναι γεμάτη με πολλές δυσκολίες..

Πρώτον, πρέπει να προστεθεί πολύ νερό για καλή πρόσφυση. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο διαρροής του μείγματος στους γείτονες. Δεύτερον, η επίστρωση συρρικνώνεται έντονα μετά την εξάτμιση της υγρασίας. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά το πλάτος του. Επιπλέον, το νερό «τεντώνει» την ουσία και όταν σκληρύνει, εμφανίζονται ρωγμές στην επιφάνεια. Η ξήρανση είναι άνιση και το ένα μέρος της επίστρωσης μπορεί να βυθιστεί βαθύτερα από το άλλο. Μια τέτοια επίστρωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν χύνεται σε θερμαινόμενο δάπεδο νερού..

Απαιτείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Μεγάλες διαφορές στο ύψος του δαπέδου.
 • Χαμηλές οροφές, για παράδειγμα, στο “Χρουστσόφ”, οι οποίες δεν επιτρέπουν την αύξηση της γραμμής του δαπέδου ψηλά.
 • Η ανάγκη εγκατάστασης μιας ανθεκτικής στη φθορά και ανθεκτικής επίστρωσης.

Σε στρώμα απελευθέρωσης ή υπόστρωμα

Από το όνομα είναι σαφές ότι αυτή η επίστρωση στερείται πρόσφυσης (πρόσφυσης) στην επιφάνεια του υποδαπέδου στο δωμάτιο. Μια λεπτή μεμβράνη πολυμερούς βρίσκεται ανάμεσα σε ένα στρώμα υγρού μίγματος ή ξηρό υπόστρωμα. Είναι απαραίτητο σε υγρούς χώρους και όταν υπάρχει κίνδυνος συμπύκνωσης. Επίσης, το υπόστρωμα βοηθά στην προστασία του ξύλινου δαπέδου από την «απορρόφηση» υγρασίας από την υγρή επίστρωση. Εάν το υγρό εξατμιστεί από αυτό με επιταχυνόμενο ρυθμό, η επίστρωση θα σπάσει και το ξύλινο δάπεδο μπορεί να αρχίσει να σαπίζει.

“Επιπλέων”

Μια τέτοια επίστρωση είναι εγγενώς κοντά σε μια ξηρή επίστρωση πολλαπλών στρωμάτων και είναι μια τροποποιημένη εκδοχή της έκχυσης ή της επαναπλήρωσης σε ένα υπόστρωμα. Η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι εκτός από το φιλμ ανθεκτικό στην υγρασία, τοποθετείται επίσης ένα στρώμα μονωτικού υλικού, το οποίο αποτρέπει την απώλεια θερμότητας και αυξάνει την προστασία από το θόρυβο στο δωμάτιο. Μια τέτοια επίστρωση, λόγω του αριθμού των στρωμάτων, αυξάνεται σε πάχος από 30 σε 40-50 mm..

Λόγοι χρήσης:

 1. Κακή απόδοση στο πάτωμα.
 2. Σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.
 3. Ισόγειο πολυκατοικίας με ή χωρίς υπόγειο στον κάτω όροφο.
 4. Για περαιτέρω φινίρισμα, απαιτείται το πιο ομοιόμορφο δάπεδο.
 5. Ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος.
 6. Το φινίρισμα θα είναι μαλακό: λινέλαιο, χαλί, laminate.

Προετοιμασμένη ή ισοπέδωση

Σε ένα σχέδιο αυτού του τύπου, δεν υπάρχουν καθόλου ελεύθερης ροής και υγρά στοιχεία. Αποτελείται από στρώματα ή υλικά ρολού που παρέχουν προστασία από την υγρασία, το θόρυβο, το κρύο και τοποθετούνται με κόλλες σε συμπαγείς πλάκες.

Μια προκατασκευασμένη επίστρωση είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις όπου το υποδάπεδο είναι αρκετά στεγνό και επίπεδο και οι εργασίες εγκατάστασης πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Με τη μέθοδο του στυλ

Εδώ πάλι χρησιμοποιείται η γνωστή διαίρεση των ποικιλιών σε στερεές (υγρές), ημίξηρες και ισοπεδωτικές τσιμεντοκονίες..

Το στερεό ισοπεδώνεται με το χέρι, για ημίξηρο απαιτείται ειδικό μηχάνημα για το ζύμωμα και τη συμπίεση του υλικού και τα μείγματα ισοπέδωσης ισοπεδώνονται κάτω από το βάρος τους χωρίς πρόσθετους χειρισμούς.

Με ραντεβού

Η επίστρωση είναι μια πολυλειτουργική επίστρωση.

Είναι απαραίτητο σε τέτοιες περιπτώσεις:

 • Ισοπέδωση της επιφάνειας του δαπέδου. Στην κατασκευή οποιουδήποτε κτιρίου, χρησιμοποιούνται ξύλινα ή οπλισμένα σκυρόδεμα δάπεδα. Παρά τη μαζική φύση της παραγωγής τους, δεν είναι απόλυτα ταυτόσημες. Το ένα πιάτο από το άλλο μπορεί να διαφέρει σε διαφορετικό βαθμό σε πάχος, πλάτος και μήκος. Επιπλέον, αυτοί οι δείκτες διαφέρουν μερικές φορές κατά τη μέτρηση της ίδιας πλάκας σε διαφορετικά σημεία. Ως αποτέλεσμα, η επικάλυψη έχει αισθητές αρθρώσεις, βαθουλώματα και παρατυπίες που δεν θα πέσουν σε οποιοδήποτε τύπο φινιρίσματος. Οποιαδήποτε τεχνολογία είναι κατάλληλη για την ισοπέδωση του υποδαπέδου, είτε αυτό χύνεται, είτε βασίζεται σε σκυρόδεμα, είτε σε ξηρό υπόστρωμα από διογκωμένο πηλό. Οι αποχρώσεις της επιλογής εξαρτώνται από τη θέση του δωματίου και το μικροκλίμα του.
 • Δημιουργήστε μια κεκλιμένη επιφάνεια. Αυτή η επιλογή είναι λιγότερο συχνή. Συνήθως, απαιτείται κλίση δαπέδου σε μεγάλα ντους και δωμάτια με αποχέτευση. Λόγω της υψηλής υγρασίας και των χαρακτηριστικών της κεκλιμένης επίστρωσης, μόνο υγρά μείγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιες εργασίες..

 • Προετοιμασία επιφάνειας για εγκατάσταση δαπέδου. Εδώ μιλάμε επίσης για ισοπέδωση, αλλά με διαφορετικούς σκοπούς: έτσι ώστε το έλασμα να βρίσκεται τέλεια, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πτυχώσεις στο λινέλαιο, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση κόλλας όταν τελειώνετε με πλακάκια.
 • Η ανάγκη αποκλεισμού των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των συστημάτων θέρμανσης. Όλοι οι τύποι δαπέδων είναι σχετικοί εδώ, εκτός από την εθνική ομάδα. Ένα υγρό δάπεδο είναι πιο κατάλληλο για ένα δάπεδο νερού, ένα μείγμα ισοπέδωσης για ένα πάτωμα μεμβράνης. Σε αυτή την περίπτωση, η επίστρωση ισοπεδώνει ταυτόχρονα την επιφάνεια πάνω από το σύστημα θέρμανσης και προστατεύει το ίδιο το σύστημα από υγρασία και ζημιά..

 • Αύξηση της θερμομόνωσης στο δωμάτιο. Αυτή η χρήση της επίστρωσης είναι σημαντική για εξοχικές κατοικίες, εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα στο ισόγειο, τα οποία είναι πιο κρύα από άλλα λόγω της εγγύτητάς τους στο έδαφος..
 • Βελτίωση ηχομόνωσης εσωτερικού χώρου. Η επίστρωση δεν σώζει από τους γείτονες πάνω και από το πλάι, αλλά οι ήχοι από κάτω δεν ακούγονται καθόλου. Και οι γείτονες δεν έχουν παράπονα για φάρσα παιδιά, κατοικίδια που τρέχουν γύρω από το διαμέρισμα και πρόωρη αναδιάταξη των επίπλων..

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Κάθε τύπος τσιμεντοκονίας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα..

Πλεονεκτήματα μιας υγρής επίστρωσης:

 • Ικανός να ισοπεδώσει οποιοδήποτε πάτωμα, ακόμη και αν η επιφάνειά του είναι σε πολύ κακή κατάσταση.
 • Κατάλληλο για τη δημιουργία επικλινών επιφανειών σε νιπτήρες, ντους και γκαράζ. Απαιτείται στους χώρους για την οργάνωση της αποχέτευσης.
 • Συμπαγής, αξιόπιστη, ανθεκτική στη φθορά τσιμεντοκονία, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ακόμη και σε βιομηχανικούς χώρους.
 • Τα υλικά δεν είναι πολύ ακριβά.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ισοπέδωση του δαπέδου κατά μήκος του διαμορφωμένου περιγράμματος του θερμού δαπέδου.
 • Δημιουργεί ένα εξαιρετικό ηχομονωτικό στρώμα.
 • Ορισμένες ποικιλίες μπορούν να χρησιμεύσουν τόσο ως τραχύ φινίρισμα όσο και ως επίστρωση ταυτόχρονα.

Μειονεκτήματα μιας υγρής επίστρωσης:

 • Η εγκατάστασή του είναι χρονοβόρα και περίπλοκη, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια επαγγελματιών.
 • Απαιτείται ειδική τεχνική για την ανάμειξη του μείγματος και την ισοπέδωση της επιφάνειας.
 • Η εργασία είναι βρώμικη, υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσει το μείγμα στους γείτονες.
 • Η τσιμεντένια ή τσιμεντοκονία είναι πολύ βαριά, δίνοντας μεγάλο φορτίο στο πάτωμα.
 • Κρύο από μόνο του.
 • Χρόνος για πλήρη ξήρανση της επίστρωσης – 28 ημέρες.
 • Μπορεί να συρρικνωθεί μετά την εξάτμιση της υγρασίας, η οποία θα οδηγήσει σε ρωγμές στην επιφάνεια και κίνδυνο ζημιάς στην ενδοδαπέδια θέρμανση κάτω από τη στρώση.

Ένας ξεχωριστός τύπος μείγματος υγρού στρώματος – ισοπέδωσης ή αυτοεπιπεδούμενου δαπέδου.

Τα πλεονεκτήματά του:

 • Ζυγίζει λιγότερο από μια τσιμεντένια επίστρωση.
 • Εύκολο στη χρήση, δεν απαιτεί ειδική παρέμβαση. Για να ισοπεδώσετε την επιφάνεια του δαπέδου, αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • Δεν αφήνει βρωμιά και σκόνη, δεν είναι αρκετά παχιά για να διαρρεύσει στους γείτονες.
 • Δεν απαιτείται ειδική τεχνική ζύμωσης.
 • Το μείγμα αυτοεπιπεδώνεται, δηλαδή παίρνει το επιθυμητό σχήμα κάτω από το βάρος του δικού του βάρους.
 • Σερβίρεται ταυτόχρονα με διακοσμητική επίστρωση, μπορεί να έχει μοτίβο.

 • Στεγνώνει αρκετές φορές πιο γρήγορα.
 • Η ιδανική βάση για κάθε τύπο φινιρίσματος δαπέδου.
 • Προστατεύει την ηλεκτρική και υπέρυθρη ενδοδαπέδια θέρμανση.
 • Προωθεί την αύξηση της θερμομόνωσης και της ηχομόνωσης στο σπίτι.
 • Δεν φοβάται την υγρασία.

Τα μειονεκτήματά του:

 • Η επιφάνεια του δαπέδου πρέπει να είναι σχετικά επίπεδη και καθαρή. Το μείγμα δεν αντιμετωπίζει δύσκολες περιπτώσεις.
 • Το μέγιστο ύψος στρώματος είναι 30 χιλιοστά. Αυτό δεν είναι πάντα αρκετό για μια επίστρωση.
 • Υψηλή κατανάλωση υλικού σε πολύ υψηλή τιμή.

Η ημι-ξηρή επίστρωση αξίζει την προσοχή λόγω των πλεονεκτημάτων της:

 • Μια μικρή ποσότητα νερού λύνει το πρόβλημα της διαρροής μείγματος στους γείτονες. Απλώς δεν συμβαίνουν.
 • Η μείωση του υγρού στη σύνθεση κατά 3-4 φορές μειώνει επίσης τον χρόνο στεγνώματος της επίστρωσης.
 • Πρακτικά δεν συρρικνώνεται.
 • Δεν σπάει μετά το στέγνωμα.
 • Είναι φθηνότερο από τα υγρά ανάλογα.

 • Ισχυρό και αξιόπιστο.
 • Συνδυάζεται με το περίγραμμα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης.
 • Αυξάνει το επίπεδο άνεσης στο εσωτερικό.
 • Αποτελείται από φιλικά προς το περιβάλλον εξαρτήματα.

Έχει όμως και πολλά μειονεκτήματα:

 • Η επικάλυψη είναι υδρόφοβη. Απαγορεύεται η χρήση σε υγρές περιοχές.
 • Είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε την ισοπέδωση ενός σχετικά ομαλού δαπέδου σε ένα νέο κτίριο παρά όταν επανατοποθετήσετε μια επίστρωση σε μια πολύ ανώμαλη επιφάνεια δαπέδου σε ένα παλιό σπίτι.
 • Για την εγκατάσταση απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.
 • Το ελάχιστο ύψος είναι 40 χιλιοστά. Για δωμάτια με χαμηλή οροφή, αυτό είναι κρίσιμο..

Η τεχνολογία ξηράς επίστρωσης κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές χάρη σε μια εντυπωσιακή λίστα πλεονεκτημάτων:

 • Εκδηλώνεται καλά σε λειτουργία σε διάφορους τύπους χώρων, από σαλόνια σε ένα διαμέρισμα έως εξωτερικά κτίρια στη χώρα. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω του γεγονότος ότι ο ξηρός ανεφοδιασμός είναι πορώδης και ανθεκτικός στο πάγωμα.
 • Ο ελαφρύτερος από όλους τους τύπους επίστρωσης. Το χαμηλό βάρος ολόκληρης της δομής επιτρέπει τη χρήση της επίστρωσης ακόμη και σε αδύναμα δάπεδα.
 • Πιο κατάλληλο για ισοπέδωση ξύλινων δαπέδων.
 • Αντιμετωπίζει τους πιο δύσκολους τύπους δαπέδων.
 • Κατά τη διαδικασία της εργασίας, δεν εμφανίζεται περίσσεια σκόνης και βρωμιάς.

 • Μπορείτε να κάνετε την επίστρωση με τα χέρια σας.
 • Το μείγμα δεν παγώνει, οπότε η διαδικασία μπορεί να διακοπεί και να ξεκινήσει από την αρχή.
 • Τα συστατικά είναι φυσικής προέλευσης, ακίνδυνα ακόμη και στο φυτώριο.
 • Μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με διαφορετικούς τύπους συστημάτων θέρμανσης δαπέδου.
 • Δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, μόνο φάροι και οδηγοί που περιλαμβάνονται στο κιτ από τον κατασκευαστή.

 • Σχεδόν δεν εγκαθίσταται, δεν σπάει.
 • Μεγιστοποιεί το επίπεδο ηχομόνωσης και αποτρέπει την απώλεια θερμότητας.
 • Χρόνος στεγνώματος και συρρίκνωσης – έως 4 ημέρες, στη συνέχεια μπορείτε να συνεχίσετε την επισκευή.
 • Το υλικό του επάνω φύλλου καθιστά την επιφάνεια του κάτω δαπέδου απόλυτα επίπεδη.
 • Διάρκεια ζωής – περισσότερα από 20 χρόνια.

Η τεχνολογία δεν είναι επίσης χωρίς μειονεκτήματα:

 • Η στεγνή συμπλήρωση δεν είναι μονολιθικός σχηματισμός. Με ένα ανεπαρκώς πυκνό στρώμα, μεγαλύτερα λειαντικά σωματίδια ανεβαίνουν προς τα πάνω και τα μικρά καθιζάνουν προς τα κάτω, γεγονός που καθιστά το στρώμα “συρρικνωμένο”.
 • Όταν συνδυάζονται με ένα δάπεδο ζεστού νερού, υπάρχει ο κίνδυνος να στενεύσουν και να ζεσταθούν πολύ οι σωλήνες, αυτό θα οδηγήσει στην μετατόπιση τους, καθώς δεν δίνει άκαμπτη στερέωση.
 • Όταν χρησιμοποιείτε δάπεδο χωρίς σταθεροποιητικό στρώμα (χαλί και μαλακό), σημαντικά σημεία φόρτωσης μπορούν να κάνουν την επίστρωση άνιση.

 • Σε γήινες επιφάνειες, απαιτεί ένα επιπλέον στρώμα μόνωσης.
 • Τα λειαντικά σωματίδια φθείρονται.
 • Πολλοί τύποι ξηρών συστημάτων γεμίσματος είναι υδρόφοβοι.
 • Η οργανική ύλη είναι ένα εξαιρετικό έδαφος αναπαραγωγής για μύκητες και βακτήρια. Εάν η επίστρωση βραχεί, ενδέχεται να εμφανιστούν προβλήματα με την πάροδο του χρόνου..

Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή

Η επιλογή κατάλληλης επίστρωσης διέπεται από διάφορες προϋποθέσεις. Πρώτα απ ‘όλα, ο τύπος των χώρων είναι σημαντικός: ένα ιδιωτικό σπίτι ή διαμέρισμα, ο πρώτος όροφος, ή από το δεύτερο και πάνω, στο σπίτι πρέπει να μονώσετε τα πατώματα ή στο βοηθητικό δωμάτιο.

Οποιοσδήποτε τύπος επίστρωσης είναι κατάλληλος για τους πρώτους ορόφους, εάν επιπλέει, καθώς αυτό το δάπεδο είναι το πιο κρύο και οι κίνδυνοι συμπύκνωσης κάτω από το δάπεδο είναι οι υψηλότεροι εδώ. Σκυρόδεμα και τσιμεντοκονία, διογκωμένα πληρωτικά πηλού και παραλλαγές από σκυρόδεμα βερμικουλίτη και πολυστυρολίου έχουν καλή απόδοση.

Η μεμβράνη PVC λειτουργεί καλύτερα ως στεγανοποίηση και το ορυκτό μαλλί μπορεί να χρησιμεύσει ως θερμάστρα..

Στη συνέχεια, πρέπει να αξιολογήσετε τον τύπο επικάλυψης. Οι πλάκες σκυροδέματος συνυπάρχουν εύκολα με σκυρόδεμα, τσιμέντο, διογκωμένο πηλό, διάφορες σκωρίες και πλαστικοποιητές. Αλλά οι σανίδες είναι πιο ιδιότροποι στην επιλογή υλικού για την επίστρωση. Τα υγρά μείγματα με βάση το τσιμέντο, το σκυρόδεμα και το νερό μπορεί να είναι πολύ βαριά για αυτά και να υπερκοσμούν τις ίνες ξύλου με υγρασία. Μια τέτοια επίστρωση θα στεγνώσει για πολύ καιρό..

Επηρεάζει την επιλογή του σκοπού της επίστρωσης. Εάν αυτό ισοπεδώνει μόνο το δάπεδο, μπορείτε να περιοριστείτε στο σκυρόδεμα. Το Backfill είναι κατάλληλο για μόνωση. Η ηχομόνωση θα βελτιωθεί σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις.

Σημαντικό ρόλο παίζει η λειτουργική κατάσταση των δαπέδων. Τα ισχυρά κατασκευάσματα θα αντέξουν τη μάζα μιας υγρής και ημι-υγρής επίστρωσης, αλλά για τα αδύναμα είναι καλύτερα να επιλέξετε μια ξηρή επίστρωση ή ένα μείγμα χύδην.

Δεν βλάπτει να λάβουμε υπόψη τη μέγιστη διαφορά στο ύψος του δαπέδου. Η τσιμεντένια επίστρωση είναι ικανή να ισοπεδώσει έως και 50 χιλιοστά, τα υπόλοιπα έχουν λιγότερους δείκτες. Το πιο ομοιόμορφο πάτωμα χωρίς σοβαρά ελαττώματα έχει στεγνή γέμιση, διαφορετικούς τύπους γεμίσματος και προκατασκευασμένη πλάκα και γύψο ταχείας ξήρανσης και χύμα κονίαμα.

Όταν επιλέγετε δωμάτια για διάφορους λειτουργικούς σκοπούς (κουζίνα, χώρο αναψυχής, μπάνιο και άλλα), ένα από τα κύρια κριτήρια είναι η αντοχή στην υγρασία. Ο ηγέτης μεταξύ των τύπων είναι μια στερεή επίστρωση, στη δεύτερη θέση είναι μια ξηρή επίστρωση και είναι πιο ευαίσθητη σε ένα υγρό μικροκλίμα, πράγμα που σημαίνει ότι μια ξηρή επίστρωση είναι λιγότερο κατάλληλη. Εξαίρεση αποτελούν τα φύλλα από τσιμέντο και ίνες ξύλου. Τέτοιες πλάκες δεν είναι υδρόφοβες..

Ένας λιγότερο συνηθισμένος λόγος για να προτιμήσετε το ένα ή το άλλο είναι οι πόροι χρόνου. Εάν η επισκευή είναι επείγουσα, τότε η καλύτερη επιλογή είναι μια προκατασκευασμένη επίστρωση από υλικό πλάκας. Εάν υπάρχει χρονικός χρόνος από μία εβδομάδα έως ένα μισοφέγγαρο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μια ημι-ξηρή και στεγνή επίστρωση. Όταν η προθεσμία δεν είναι στενή, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στην εγκατάσταση υγρών. Θα χρειαστεί ένας μήνας ή περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο πλήρους ξήρανσης..

Η οικονομική ικανότητα είναι επίσης σημαντική. Η εκτίμηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι σε περίπτωση “υγρής” εργασίας, θα χρειαστεί να αγοράσετε ή να νοικιάσετε μια ειδική συσκευή, εξοπλισμό και να προσλάβετε εργαζόμενους. Συν το κόστος υλικών. Με ημι-στεγνή επίστρωση, το κόστος είναι παρόμοιο. Η ξηρή επίστρωση δεν συνεπάγεται τέτοιες δυσκολίες, η εργασία μπορεί να γίνει ανεξάρτητα, αλλά τα υλικά παρέχονται στην αγορά από μια μονοπωλιακή μάρκα και ένα πλήρες σετ θα κοστίσει ένα στρογγυλό ποσό.

Φυσικά, πρέπει να δώσετε προσοχή στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τη δύναμη, τα χαρακτηριστικά απόδοσης στην τεκμηρίωση και τη διαθεσιμότητα της ίδιας της τεκμηρίωσης.

Η προσεκτική μελέτη του θέματος θα σας σώσει από λάθη στην επιλογή και πιθανά προβλήματα στο μέλλον..

Χαρακτηριστικά διαδικασίας

Διακριτικά χαρακτηριστικά των τεχνολογιών είναι στο όνομά τους. Κατά συνέπεια, μια υγρή επίστρωση δαπέδου σε ένα διαμέρισμα συνεπάγεται εργασία με υγρά σκευάσματα και έκχυση, και μια ημι -ξηρή και ξηρή – με εύθρυπτες ουσίες.

Η έκχυση μιας συνεχούς επίστρωσης που βασίζεται σε διάφορους συνδυασμούς τσιμέντου-σκυροδέματος-γύψου, άμμου και ινών πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια:

 • Εργασία αποξήλωσης. Περιλαμβάνουν λεπτομερή καθαρισμό της τραχιάς επιφάνειας. Πρέπει να αφαιρεθεί από τα συντρίμμια κατασκευής και οι ρωγμές πρέπει να σφραγιστούν με στόκο. Όχι στο απόλυτο ιδανικό, αλλά όσο πιο καθαρό είναι το πάτωμα, τόσο καλύτερο είναι το κράτημα..

 • Επικάλυψη θεραπείας με αστάρι. Το αστάρι αυξάνει τη βιοσταθερότητα και βελτιώνει τον δεσμό μεταξύ του δαπέδου και της επίστρωσης.
 • Σήμανση των τοίχων. Εδώ χρησιμοποιείται επίπεδο λέιζερ, έτσι ώστε οι γραμμές να είναι αυστηρά οριζόντιες και η επιφάνεια της επίστρωσης να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη..

 • Τοποθέτηση στεγανοποιητικής μεμβράνης PVC, εάν είναι απαραίτητο. Μπορεί επίσης να είναι ασφαλτόχαρτο ή άλλο φύλλο που επικαλύπτεται έως και 25 εκατοστά. Οι άκρες πρέπει να ταιριάζουν στον τοίχο. Η στεγανοποίηση είναι απαραίτητη σε υγρά και κρύα δωμάτια και μπορεί επίσης να προστατεύσει από διαρροή υγρού μείγματος στον κάτω όροφο.
 • Τοποθέτηση ταινίας αποσβεστήρα. Κολλάται στο κάτω άκρο του τοίχου σε όλο το ύψος του στρώματος ισοπέδωσης πριν χυθεί. Η ταινία ακμής στερεώνει το υλικό στεγανοποίησης.
 • Εγκατάσταση θερμομονωτικών υλικών, εάν είναι απαραίτητο.

 • Εγκατάσταση φάρων. Οι φάροι είναι σαν ένα μεταλλικό πλέγμα με μεγάλο βήμα. Είναι ένας οδηγός για τον υπολογισμό του πάχους, το πλεόνασμα αφαιρείται από αυτά και η επιφάνεια ισοπεδώνεται..
 • Προετοιμασία διαλύματος. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από το χρόνο, τις δεξιότητες και τις οικονομικές δυνατότητες..
 • Γέμισμα. Ξεκινήστε σωστά από τον τοίχο απέναντι από την πόρτα. Η λύση παρατίθεται σε τμήματα και ευθυγραμμίζεται με τους φάρους. Μετά την έκχυση, πρέπει να μείνει για 4 εβδομάδες μέχρι να στεγνώσει εντελώς..

Η τεχνολογία αυτοεπιπεδούμενου δαπέδου είναι κάπως απλούστερη, αλλά κατάλληλη μόνο για τις πιο ομοιόμορφες επιφάνειες.

Περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 • Καθαρισμός και απολίπανση της επιφάνειας του δαπέδου. Δεν πρέπει να υπάρχει σκόνη, ίχνη χρώματος, λιπαροί λεκέδες και άλλες ατέλειες που παρεμποδίζουν την υψηλής ποιότητας πρόσφυση του μείγματος στο πάτωμα..
 • Αλφαβητάρι. Η συγκεκριμένη επαφή είναι επίσης κατάλληλη. Αυτές οι ουσίες δίνουν στο υποδάπεδο μια τραχιά επιφάνεια για καλή πρόσφυση και προστατεύουν από την εμφάνιση μυκήτων και μικροοργανισμών..
 • Δημιουργία κατάλληλου εσωτερικού κλίματος. Το δωμάτιο είναι απομονωμένο από ρεύματα, η άνετη θερμοκρασία για να στερεοποιηθεί το μείγμα είναι 5-25 μοίρες.
 • Αραίωση του μείγματος σε μεγάλο δοχείο χρησιμοποιώντας νερό και αναμικτήρα κατασκευής. Η συνοχή πρέπει να είναι ομοιόμορφη, χωρίς σβώλους, όχι πολύ υγρή.
 • Εφαρμόζοντας το μείγμα στην επιφάνεια του δαπέδου. Αυτό γίνεται με έναν κύλινδρο βελόνας με μεγάλη λαβή και μια σπάτουλα. Το μίγμα χύνεται σε μερίδες και “τυλίγεται” και στη συνέχεια παίρνει ανεξάρτητα το επιθυμητό σχήμα.
 • Περίοδος στεγνώματος – έως 2-3 ημέρες.

Η τεχνολογία ημι-ξηράς επίστρωσης, όπως και άλλοι τύποι, μπορεί να είναι με ή χωρίς ενίσχυση. Η ενίσχυση περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πλέγματος για να σκληρύνει την επίστρωση. Η εγκατάσταση πρόσθετων στρωμάτων μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί για τη σταθεροποίηση του μείγματος, τη στεγανοποίηση και την ηχομόνωση..

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά στη διαδικασία της εργασίας. Τα πρώτα βήματα συνιστώνται να εκτελούνται με την ίδια σειρά όπως για μια υγρή επίστρωση: προετοιμασία επιφάνειας, αστάρωμα, ενίσχυση (εάν είναι απαραίτητο), εγκατάσταση ταινίας αποσβεστήρα, προετοιμασία κονιάματος.

Για την προετοιμασία και την εξυπηρέτηση της λύσης, απαιτείται ειδική τεχνική, επομένως είναι δύσκολο να εκτελέσετε μια ημι-ξηρή επίστρωση χωρίς τη συμμετοχή επαγγελματιών..

Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, πρέπει να αρχίσετε να το στρώνετε αμέσως. Το πρώτο στρώμα είναι 15-20 mm, στη συνέχεια τοποθετείται ενισχυτικό πλέγμα σε αυτό. Είναι βέλτιστη η συγκόλληση θραυσμάτων πλέγματος μαζί, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σύρμα. Στη συνέχεια χύνονται άλλα 20-40 mm διαλύματος. Εάν περιέχει ίνες, δεν χρειάζεται ενίσχυση.

Στη συνέχεια, η επιφάνεια του διαλύματος ισοπεδώνεται κατά μήκος των φάρων. Αυτό απαιτεί φάρους, οδηγούς ή φύλλα γυψοσανίδας, επίπεδο λέιζερ και ένα εργαλείο που ονομάζεται κανόνας..

Το επόμενο στάδιο είναι η αρμολόγηση του κονιάματος. Εμφανίζεται τη στιγμή που το μείγμα “αρπάζει” λίγο και τα προφίλ μπορούν να αφαιρεθούν από αυτό. Τα ίχνη των προφίλ γεμίζονται με κονίαμα και στη συνέχεια ολόκληρη η επιφάνεια τρίβεται με μύλο κατασκευής.

Η συντήρηση του δαπέδου είναι επίσης μέρος της διαδικασίας. Δεν αρκεί μόνο να το αφήσετε για μερικές μέρες μέχρι να στεγνώσει τελείως. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολύ νερό σε αυτό, εξατμίζεται πολύ γρήγορα και η επίστρωση μπορεί να σκληρύνει εσφαλμένα. Για να αποφευχθεί η επιταχυνόμενη εξάτμιση, καλύπτεται με πολυαιθυλένιο από πάνω ή δημιουργείται ένα υγρό μικροκλίμα στο δωμάτιο. Η επίστρωση στεγνώνει από 4 ημέρες.

Η τεχνολογία της προκατασκευασμένης ή ξηρής επίστρωσης διαφέρει θεμελιωδώς από τους προηγούμενους τύπους. Αποτελείται από μεγάλο αριθμό στρωμάτων, καθένα από τα οποία είναι σημαντικό και απαραίτητο και επηρεάζει την ποιότητα του δαπέδου..

Η πρόοδος των εργασιών πραγματοποιείται με τη σειρά που συνιστά ο κατασκευαστής:

 • Προπαρασκευαστικές εργασίες. Η επιφάνεια του δαπέδου στεγνώνει, απομακρύνεται, επεξεργάζεται με διάλυμα στόκου σε σημεία με έντονες ρωγμές και ελαττώματα. Οι αρμοί μεταξύ των οροφών και στη διασταύρωση των τοίχων με την οροφή πρέπει να σφραγίζονται με μαλακό υλικό, για παράδειγμα, ορυκτοβάμβακα.
 • Αλφαβητάρι. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο όταν εργάζεστε με χύδην υλικά, καθώς είναι φυσικής προέλευσης και είναι πιο ευαίσθητα στην εμφάνιση ζωντανών οργανισμών και μυκήτων..
 • Επίπεδο ισοπέδωσης. Δεν απαιτείται πάντα, αλλά μόνο σε περιπτώσεις όπου η επικάλυψη είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Οι διαφορές ύψους, τα τσιπς και οι προβληματικές περιοχές που δεν μπορεί να ισοπεδωθεί η επεξεργασία του υπολείμματος επεξεργάζονται με τσιμεντοκονία ή μίγμα για αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο. Ένα σκληρυμένο ομοιόμορφο στρώμα χρειάζεται δευτερεύουσα προετοιμασία: απομάκρυνση σκόνης, αστάρωμα.

 • Προσδιορισμός ύψους επίστρωσης με λέιζερ ή στάθμη νερού.
 • Εγκατάσταση υλικών στεγανοποίησης και φραγμού ατμών για εκείνους τους χώρους όπου είναι αδύνατο να επηρεαστεί το υψηλό επίπεδο υγρασίας. Για μια βάση από σκυρόδεμα, μπλοκ, τσιμέντο, χρησιμοποιείται ένα στρώμα μεμβράνης, τοποθετημένο με επικάλυψη και επικαλύπτοντας τον τοίχο. Για ξύλινο πάτωμα, ασφαλτικό χαρτί ή χαρτί παραφίνης είναι πιο κατάλληλο. Ένα μέρος του μονωτικού υλικού που εκτείνεται στον τοίχο σε όλο το ύψος της μελλοντικής επίστρωσης επικολλάται με ταινία άκρης. Αυτό συγκρατεί ταυτόχρονα τα φύλλα και προστατεύει τους τοίχους από το σπάσιμο..
 • Θερμομόνωση και ηχομόνωση. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση φύλλου, αλλά δεν απαιτείται πάντα. Το ίδιο το ξηρό στρώμα γεμίσματος είναι μονωτικός παράγοντας..

 • Εγκατάσταση φάρων και φραγμάτων στην έξοδο από το δωμάτιο (σε όλες τις πόρτες, εάν το δωμάτιο είναι διαπερασμένο). Το υπόστρωμα έχει “ρευστότητα”, επομένως, στα σύνορα των χώρων, εγκαθίστανται προσωρινά περβάζια ανάλογα με το επίπεδο του ύψους της επίστρωσης. Οι φάροι και οι οδηγοί εγκαθίστανται σύμφωνα με το σχήμα.
 • Συμπλήρωση. Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την τοποθέτηση λειαντικών υλικών, αλλά είναι σημαντικό να τηρείτε την πυκνότητα που συνιστά ο κατασκευαστής ανά τετραγωνικό μέτρο και να την ισοπεδώνετε ταυτόχρονα με την πλήρωση του υλικού. Στο σχεδιασμό των φάρων, προβλέπεται μια ράγα για αυτό, η οποία “περπατά” κατά μήκος των οδηγών και ισοπεδώνει το ανώτερο στρώμα της επίστρωσης.
 • Εγκατάσταση επικάλυψης. Η ιδιαιτερότητα της ξηρής συμπλήρωσης είναι ότι πρέπει να καλύπτεται από πάνω με φύλλο σε 1 ή 2 στρώσεις, προκειμένου να μειωθούν τα σημειακά φορτία και η καθίζηση της ουσίας. Τα στρώματα φύλλων ινών γύψου συνδέονται μεταξύ τους με μαστίχα και βίδες. Οι ραφές τρίβονται σε λεία επιφάνεια. Στη συνέχεια, πρέπει να αφήσετε την επίστρωση για φυσική συρρίκνωση. Χρόνος στεγνώματος περίπου 3 έως 5 ημέρες.

Υλικά και εργαλεία

Όλα τα απαραίτητα αποθέματα και υλικά που χρησιμοποιούνται μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες: καθολική (απαραίτητη για κάθε τύπο εργασίας) και εξειδικευμένη (για συγκεκριμένο τύπο επίστρωσης).

Ευέλικτα υλικά και εργαλεία:

 • Συσκευές για την αποσυναρμολόγηση παλιών υλικών φινιρίσματος. Το ίδιο το σετ μπορεί να είναι διαφορετικό, από ένα πλακίδιο καρφιών για την αφαίρεση ενός δαπέδου σανίδας έως ένα καταστροφέα βαφής και βερνικιού B52. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε μια σπάτουλα για να αφαιρέσετε το παλιό χρώμα, βούρτσες και πιστολάκι. Τα πλακάκια συνήθως πρέπει να τεμαχιστούν ή να αφαιρεθούν σε μέρη. Αυτό απαιτεί ένα τρυπάνι με σφυρί, σμίλη ή μεταλλικά άγκιστρα. Σε ένα νέο κτίριο, ιδιωτική ή πολυκατοικία, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Από τα δάπεδα, απλά πρέπει να αφαιρέσετε τα συντρίμμια, να ξεσκονίσετε την επιφάνεια εργασίας με μια κατασκευή ή συνηθισμένη ηλεκτρική σκούπα και να την πλύνετε με νερό και σαπούνι.
 • Μην ξεχνάτε τις προφυλάξεις ασφαλείας. Οι εργασίες εγκατάστασης πραγματοποιούνται σε σκονισμένα και βρώμικα δωμάτια και μικρά κομμάτια πλακιδίων ή διαλύματος βαφής μπορούν να βλάψουν το δέρμα των χεριών, επομένως απαιτείται εξοπλισμός εργασίας – κλειστά ρούχα, παπούτσια με ψηλό τακούνι, γάντια από καουτσούκ και βαμβάκι, αναπνευστήρα και πλαστικά γυαλιά.

 • Ενώσεις αστάρι. Για δάπεδα από σκυρόδεμα, η επαφή από σκυρόδεμα είναι εξαιρετική, για ξύλινα – ένα γενικό αστάρι και ένα υγρό για την επεξεργασία ξύλου. Το αστάρι εφαρμόζεται με πινέλο (καλύτερα από συνθετικό, απορροφά λιγότερο από το προϊόν) ή με ρολό.
 • Ένα από τα πρώτα εργαλεία που απαιτούνται είναι το επίπεδο του κτιρίου. Τα επίπεδα μπορεί να είναι διαφορετικών τύπων: φιάλη, νερό, λέιζερ. Το πιο ακριβές είναι το επίπεδο λέιζερ, αλλά στα χέρια ενός επαγγελματία, ο λαμπτήρας μπορεί να είναι αρκετά ακριβής..
 • Το σχετικό εργαλείο είναι μεταλλικό προφίλ ή γύψος φάρος. Μπορεί επίσης να είναι από ξύλο. Μια εναλλακτική επιλογή για έναν φάρο που αγοράστηκε είναι οι φάροι τσιμέντου-άμμου, οι οποίοι κατασκευάζονται ανεξάρτητα και τοποθετούνται περιμετρικά του δωματίου. Αλλά αυτή η επιλογή, για να εξοικονομήσετε χρήματα, είναι κατάλληλη μόνο για όσους έχουν επιπλέον χρόνο να περιμένουν μέχρι να στεγνώσουν. Κατά προσέγγιση διάρκεια – 3 ημέρες.

 • Εάν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε επιπλέον στρώματα, ο κατάλογος των υλικών και των εργαλείων συμπληρώνεται με φύλλα και φύλλα μόνωσης. Το PVC, το ασφαλτικό χαρτί και άλλα στρώματα στεγανοποίησης αγοράζονται σε ρολά με βάση την επιφάνεια του δαπέδου συν 25% για επικαλύψεις. Συνδέονται μεταξύ τους με ταινία στερέωσης. Τα μονωτικά στρώματα είναι επίσης φύλλα ή πλάκες. Ένα κοφτερό μαχαίρι κατασκευής χρησιμοποιείται για να κόψει το υλικό σε κομμάτια..
 • Ένα απαιτούμενο στοιχείο είναι ένας αποσβεστήρας ή ταινία. Είναι πιο εύκολο να κόψετε με ψαλίδι, οπότε είναι καλύτερο να τα αποθηκεύσετε εκ των προτέρων..

 • Κανόνας αλουμινίου. Είναι ένα ελαφρύ, ανθεκτικό, εύχρηστο εργαλείο που απαιτείται για το άπλωμα και την ισοπέδωση ενός υγρού ή ημίξηρου μείγματος. Μια τέτοια συσκευή είναι φθηνή, αλλά καλύτερη από οποιοδήποτε άλλο εργαλείο αντιμετωπίζει την ισοπέδωση της επιφάνειας της επίστρωσης..
 • Γύψινη σπάτουλα ή σπάτουλα. Είναι απαραίτητο να αλέσετε την επιφάνεια της επίστρωσης για να επιτύχετε τη μέγιστη ομαλότητα..

Εκτός από την υπομονή (οι στρώσεις στεγνώνουν για περίπου ένα μήνα), θα απαιτηθούν εξειδικευμένα υλικά και εργαλεία για υγρές και ημίξηρες ποικιλίες:

 • Έτοιμο μείγμα σε υγρή μορφή και αντλία σκυροδέματος για την παράδοσή του, έτοιμο ξηρό μίγμα και νερό ή ξηρά συστατικά για ανάμειξη και αραίωση με νερό.
 • Χωρητικότητα από 30 λίτρα σε όγκο, δοχείο μέτρησης νερού.
 • Τραπεζίτης;
 • Μίξερ κατασκευής. Χρησιμοποιείται επίσης ένα τρυπάνι με ακροφύσιο για την ανάμειξη υγρών ουσιών..

Αυτοεπιπεδούμενα αξεσουάρ δαπέδου:

 • Υπολογιστής για μαθηματικούς υπολογισμούς για τον ακριβή προσδιορισμό της κατανάλωσης μιας ουσίας ανά τετραγωνικό μέτρο. Εάν, στην περίπτωση του τσιμέντου, η ακριβής τιμή δεν είναι κρίσιμη, τότε το δάπεδο αυτοεπιπεδώματος είναι πολύ ακριβό για να πληρώσει υπερβολικά για τα επιπλέον κιλά του μείγματος.
 • Δοχείο με ψηλούς τοίχους.
 • Ηλεκτρικό τρυπάνι με εξάρτημα ανάμιξης.
 • Μυστρί με εγκοπή πλάτους 50 έως 100 cm για ισοπέδωση της επιφάνειας της επίστρωσης.
 • Κύλινδρος βελόνας με μακριά λαβή. Βοηθά ταυτόχρονα στην κατανομή της σύνθεσης στην επιφάνεια του δαπέδου και τρυπά τις φυσαλίδες που σχηματίζονται στο μείγμα..

Το απαιτούμενο σύνολο πρόσθετων εργαλείων για την εγκατάσταση στεγνής επίστρωσης:

 • Υλικό επεξεργασίας αρμών: ίνες ξύλου, ορυκτό μαλλί, ταινία στερέωσης.
 • Υλικό συμπλήρωσης. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι το διογκωμένο πήλινο σκυρόδεμα. Σας επιτρέπει να αποφύγετε τις περιττές δαπάνες για υλικά για την εγκατάσταση θερμομόνωσης και ηχομόνωσης στο δωμάτιο. Η κατά προσέγγιση κατανάλωση υλικού είναι 40 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και το βάρος της επίστρωσης είναι 3 φορές μικρότερο από το υγρό ή ημίξηρο.
 • Φύλλο για ισοπέδωση της επιφάνειας. Συνήθως είναι ίνες γύψου.

 • Μαστίχα ή κόλλα για κόλληση στρώσεων ινών γύψου.
 • Σπάτουλα για την αφαίρεση της περίσσειας μαστίχας.
 • Τρυπάνι και βίδες.

Ποιο πρέπει να είναι το πάχος?

Η ισοπέδωση του δαπέδου δεν πραγματοποιείται με το μάτι. Το πάχος και η πυκνότητα της επίστρωσης υπολογίζονται ανάλογα με την κατάσταση του δαπέδου και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη ο τύπος του δωματίου, το έδαφος, η παρουσία ενός περιγράμματος θερμαινόμενου δαπέδου και ο τύπος του, τα μέγιστα φορτία στην επιφάνεια του δαπέδου.

Δεν υπάρχει επίστρωση σε ύψος μικρότερο από 20 χιλιοστά. Αυτή είναι η ελάχιστη τιμή για μείγματα ισοπέδωσης και αυτοεπιπεδώματος, κατάλληλα για διαφορετικούς τύπους χώρων και συνδυασμό με ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση έως 5 mm..

Το ελάχιστο ύψος που μπορεί να γεμίσει με υγρά μείγματα είναι 3 mm. Διαφορετικά, θα σπάσει. Ένα στρώμα άνω των 40 mm απαιτείται για δωμάτια με υψηλά φορτία και μεγάλη κίνηση. Είναι καλύτερα να ενισχύσετε μια τέτοια επίστρωση, τότε το ύψος της θα είναι από 5 έως 7 εκ. Προσθέτει επίσης εκατοστά και πρόσθετη μόνωση. Και αν η μεμβράνη PVC είναι μόνο 1 mm, τότε το σκυρόδεμα πολυστυρολίου είναι πολύ παχύτερο.

Μια επίστρωση μικρότερη από 4 cm θα είναι βραχύβια και εύθραυστη

Το πάχος της επίστρωσης για την ισοπέδωση της επιφάνειας πάνω από το περίγραμμα του θερμαινόμενου με νερό νερού δαπέδου μπορεί να είναι έως 10 εκ. Σε αυτή την περίπτωση, επιτρέπεται η χρήση υγρών και ημιξηρών στρώσεων μόνο εάν τα δάπεδα είναι σε άριστη κατάσταση. Εάν η επιχειρησιακή τους αξιολόγηση είναι αμφίβολη, είναι επικίνδυνο να γεμίσετε ένα τέτοιο δάπεδο με τσιμέντο, άμμο από σκυρόδεμα ή γύψο. Αξίζει να προτιμήσετε την ξηρή έκδοση. Το ελαφρύ γέμισμα ζυγίζει 3 φορές λιγότερο, έτσι το στρώμα του μπορεί να φτάσει τα 10-15 εκ. Η εξαίρεση είναι το δάπεδο στο “Χρουστσόφ”. Σε κτίρια αυτού του τύπου, η οροφή είναι σπάνια αρκετά υψηλή, οπότε θα πρέπει να περιοριστείτε στο ελάχιστο πάχος της επίστρωσης..

Προετοιμασία επιφάνειας

Το προπαρασκευαστικό στάδιο της εργασίας στη συσκευή επίστρωσης είναι σημαντικό. Ένα καθολικό δομικό υλικό – penoplex – συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των ενεργειών για μόνωση, αστάρωμα, ισοπέδωση και προστασία από την υγρασία της επιφάνειας εργασίας. Το Penoplex ονομάζεται κυψελοειδές πολυστυρόλιο, το οποίο είναι διαφόρων τύπων: για στέγες, τοίχους, δάπεδα, εξωτερικούς χώρους.

Όλες οι ποικιλίες έχουν παρόμοια πλεονεκτήματα:

 • Χαμηλό βάρος?
 • Πορώδης δομή.
 • Αυξημένη δύναμη.
 • Ανθεκτικό στην υγρασία.
 • Πρόληψη απώλειας θερμότητας στο δωμάτιο.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η εγκατάσταση αφρού στην επιφάνεια εργασίας απλοποιεί την έκχυση της επίστρωσης ή το σχηματισμό ενός στρώματος χύδην, αφού το υποδάπεδο γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο και κατάλληλο για εγκατάσταση.

Σύστημα φώτων και ενίσχυση

Πρόκειται για δύο διαδικασίες ανεξάρτητες μεταξύ τους. Αλλά αν δεν απαιτείται πάντα ενίσχυση, τότε η εγκατάσταση φάρων είναι υποχρεωτικό στάδιο στη συσκευή οποιουδήποτε τύπου επίστρωσης..

Η ενίσχυση είναι, στην πραγματικότητα, μια επένδυση ενός μεταλλικού διχτυού στο σώμα της επίστρωσης, η οποία προστατεύει το σύστημα θέρμανσης από τη σοβαρότητα του στρώματος ισοπέδωσης του δαπέδου, δεν του επιτρέπει να σπάσει και αυξάνει τη δύναμη.

Είναι απαραίτητο όταν η επίστρωση επιπλέει (γίνεται όταν το δάπεδο είναι κοντά στο έδαφος), δεν υπάρχει ίνα στη σύνθεση και το πάχος του στρώματος υπερβαίνει τα 4 cm. Σε άλλες περιπτώσεις, η διαδικασία μπορεί να αποφευχθεί.

Οι φάροι εγκαθίστανται απευθείας στο ενισχυτικό πλέγμα. Υπάρχουν δύο τύποι: reiki και benchmark.

Το Ρέικι, με τη σειρά του, χωρίζεται σε διάφορους τύπους:

 • Κατασκευασμένο από ξύλο. Αυτός είναι ένας προσιτός και εύχρηστος τύπος φάρου που έχει πολλά χαρακτηριστικά. Πρώτον, πρέπει να είναι καλά εμποτισμένο με νερό πριν από τη χρήση, έτσι ώστε το δέντρο να μην απορροφά υγρασία από την ίδια την επίστρωση και δεύτερον, το δέντρο πρέπει να αφαιρεθεί, διαφορετικά θα σαπίσει μέσα στο στρώμα του τσιμέντου με την πάροδο των ετών.
 • Από το προφίλ. Το “Plaster beacon” είναι κατάλληλο για χύτευση ή πλήρωση ξυρίσματος έως 30 χιλιοστά. Με μεγαλύτερο πάχος, απλά θα λυγίσει κάτω από το βάρος της επίστρωσης και θα σταματήσει να εκτελεί τη λειτουργία του.

 • Εκτός σωλήνα. Μπορούν να είναι στρογγυλά, ορθογώνια, τετράγωνα. Χρησιμοποιείται για εγκατάσταση σε μεγάλες περιοχές για παχιά στρώματα.
 • Από λύση. Η βάση του φάρου αποτελείται από ένα χαλύβδινο σπείρωμα, το οποίο συγκρατείται με βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Ένα διάλυμα εφαρμόζεται πάνω από το νήμα, το οποίο στη συνέχεια γίνεται κατευθυντήρια γραμμή σε ευθεία γραμμή.
 • Από ένα διάλυμα με τη μορφή διαφάνειας. Τέτοια ορόσημα τοποθετούνται σε όλη την περίμετρο του δαπέδου στο ίδιο ύψος. Το πλάτος μεταξύ τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το πλάτος του κανόνα αλουμινίου. Δηλαδή, το ελάχιστο είναι 50 εκατοστά, το μέγιστο είναι 100.

Παρασκευή του διαλύματος

Υπάρχουν 3 αποδεδειγμένοι τρόποι για να βρείτε μια λύση:

 • Παράδοση έτοιμου μίγματος κατά παραγγελία ή να το φτιάξετε από επαγγελματίες πριν ξεκινήσετε την εργασία. Σε αυτή την περίπτωση, το μείγμα παρασκευάζεται εκτός σπιτιού. Όλα τα χύδην συστατικά και το νερό αναμιγνύονται στον κατασκευαστικό εξοπλισμό, ο οποίος συνδυάζει τη λειτουργία ενός μπετονιέρα και μιας αντλίας σκυροδέματος. Το έτοιμο μείγμα τροφοδοτείται μέσω εύκαμπτων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου μέχρι το ύψος του τρίτου ορόφου. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη μεταφοράς βαρέων δοχείων με το μείγμα στο σπίτι, καθιστά την εργασία καθαρότερη και το μείγμα σκληραίνει πιο αργά. Αλλά αυτή είναι η πιο ακριβή και χρονοβόρα μέθοδος. Είναι απαραίτητο να πληρώσετε για τις υπηρεσίες της κατασκευαστικής ομάδας και την ενοικίαση εξοπλισμού.
 • Αγορά ξηρού μίγματος. Φθηνότερο από την πρώτη επιλογή, αλλά για την προετοιμασία του θα χρειαστείτε ένα μεγάλο δοχείο και ένα μίξερ κατασκευής. Το μείγμα πρέπει να αναμειγνύεται από καιρό σε καιρό, καθώς σκληραίνει γρήγορα. Για να παραταθεί ελαφρώς ο χρόνος κατά τον οποίο θα παραμείνει υγρός, μια μεμβράνη που καλύπτει το πάνω μέρος του δοχείου με το διάλυμα θα βοηθήσει. Στην τελική μορφή, αγοράζεται ένα μείγμα για μια υγρή επίστρωση και ένα μείγμα ξηρής πίεσης. Επίσης σε σακούλες που πωλούνται ξηρό υπόστρωμα από διογκωμένο πηλό, σκυρόδεμα διογκωμένης πολυστερίνης, διάφορα μείγματα με αφρώδες σκυρόδεμα, αλλά δεν χρειάζεται να αραιωθούν καθόλου με νερό.
 • Αγοράστε όλα τα εξαρτήματα ξεχωριστά και προετοιμάζοντας τη λύση με τα χέρια σας. Αυτή είναι η φθηνότερη και πιο δύσκολη επιλογή, καθώς δεν χρειάζεται να υπολογίσετε λάθος με τα συστατικά για τη σύνθεση, την αναλογία τους και τον συνολικό όγκο της μάζας. Το πιο δύσκολο μέρος εδώ είναι η επιλογή καθαρής άμμου και οπλισμού. Αλλά με τον σωστό συνδυασμό, μια τέτοια επίστρωση δεν διαφέρει σε ποιότητα από το εργοστασιακό μείγμα..

Γέμισμα

Η πλήρωση γίνεται χειροκίνητα στις περισσότερες περιπτώσεις. Ένα ακόμη υγρό μείγμα πρέπει να ισοπεδωθεί με έναν κύλινδρο (εάν πρόκειται για αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο) ή με έναν κανόνα αλουμινίου και στη συνέχεια να τρίβεται με μια σπάτουλα συναρμολόγησης. Για ημι-ξηρές τσιμεντοκονίες παρέχονται ειδικά μηχανήματα.

Σε ένα διαμέρισμα, εξοχικό σπίτι ή εξοχικό σπίτι, απαιτείται μια υψηλής ποιότητας τσιμεντοκονία, έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον αυτή η περίπλοκη διαδικασία να μην χρειάζεται να επαναληφθεί κατά τη διάρκεια των επισκευών.

Με την πιο ομοιόμορφη επιφάνεια δαπέδου, απλοποιούνται πολλές εργασίες:

 • Το επίπεδο του δαπέδου γίνεται σημείο αναφοράς για τη σήμανση διαφόρων αντικειμένων, για παράδειγμα, πρίζες και διακόπτες.
 • Το φινίρισμα απλοποιείται. Laminate, παρκέ, πλακάκια, μαλακό δάπεδο ταιριάζουν απόλυτα σε μια επίπεδη επίστρωση.
 • Τα έπιπλα και οι συσκευές αξίζουν ακριβώς.
 • Στην περίπτωση ενός αυτοεπιπεδούμενου δαπέδου, η επίστρωση είναι ήδη διακοσμητικό φινίρισμα.

Συμβουλές φροντίδας

Η φροντίδα της επίστρωσης δαπέδου έρχεται σε μια σημαντική διαδικασία – μην την αφήσετε να στεγνώσει, διαφορετικά η επιφάνεια θα σπάσει.

Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε διάφορους κανόνες:

 • Μην δημιουργείτε ρεύματα στο δωμάτιο.
 • Παρατηρήστε το καθεστώς θερμοκρασίας από 5 έως 25 μοίρες.
 • Μην ασκείτε πίεση στην επίστρωση.
 • Χύστε το με νερό από καιρό σε καιρό.
 • Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη.

Κριτικές

Η επίστρωση δαπέδου αναγνωρίζεται ομόφωνα ως αναπόσπαστο μέρος της δομής του δωματίου. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων, οι χρήστες σημειώνουν ότι το πάτωμα γίνεται πολύ ομοιόμορφο, το υλικό φινιρίσματος πέφτει εύκολα πάνω του, οι θόρυβοι σβήνουν, γίνεται πιο ζεστό και πιο άνετο στο δωμάτιο.

Υπάρχουν επίσης αρνητικές κριτικές. Μεταξύ αυτών είναι η εργατικότητα της εργασίας, το υψηλό κόστος ορισμένων υλικών, η ψυχρότητα του τσιμεντένιου δαπέδου..

Πώς να φτιάξετε σωστά μια τσιμεντοκονία άμμου, δείτε παρακάτω.