Θερμομονωμένο δάπεδο νερού: λεπτότητες επιλογής

Η θέρμανση του δαπέδου με νερό είναι θεμελιωδώς διαφορετική από την ηλεκτρική του θέρμανση, και οι δύο μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό το θερμαινόμενο δάπεδο, πρέπει όχι μόνο να εγκαταστήσετε όλα τα εξαρτήματά του με μια συγκεκριμένη σειρά, αλλά και να ρυθμίσετε σωστά το σύστημα, να επιλέξετε έναν καλό λέβητα.

Ακόμη και η επίστρωση δαπέδου και η στεγανοποίηση είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος..

Ιδιαιτερότητες

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι προτιμότερη για τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών, αλλά όχι για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Λειτουργεί καλά όταν πρέπει να ζεστάνετε ολόκληρη την κατοικία στο σύνολό της, αλλά αν χρειάζεται μόνο να ζεστάνετε το πάτωμα σε ξεχωριστό δωμάτιο, είναι πιο σωστό να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ενέργεια. Είναι ευκολότερο να τοποθετήσετε το καλώδιο σε μικρό χώρο (έως 20 τετραγωνικά μέτρα) παρά να τοποθετήσετε σωλήνες εκεί, συμπληρώνοντάς τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό ελέγχου.

Είναι απαράδεκτο να θερμαίνετε το δάπεδο τροφοδοτώντας νερό από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης., για να μην αποδειχθούν κρύες οι μπαταρίες των γειτόνων. Ακόμα κι αν εξοπλίσετε το σύστημα συνδέοντάς το σε ξεχωριστό κύκλωμα θέρμανσης, θα πρέπει να το συντονίσετε με την επιθεώρηση κτιρίου. Σε σύγκριση με τη χρήση θερμαντικών σωμάτων, η ενδοδαπέδια θέρμανση σας επιτρέπει να θερμαίνετε ομοιόμορφα το σπίτι, η κατανομή της θερμοκρασίας του αέρα είναι φυσιολογικά άνετη.

Και στα δύο συστήματα θέρμανσης, ο αέρας γύρω από τον θερμαντήρα θερμαίνεται κυρίως. Αλλά επειδή τα θερμαντικά σώματα είναι τοπικές πηγές θερμότητας, η μέγιστη θερμοκρασία επιτυγχάνεται κοντά τους, κοντά σε παράθυρα και στα ίδια τα ταβάνια. Εκεί είναι από 25 έως 40 μοίρες, και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μέση θέρμανση στο δωμάτιο να είναι 20 μοίρες.

Τα περιγράμματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλα τα μέρη του δωματίου που μπορούν και πρέπει να θερμανθούν, οπότε η χρήση του είναι πολύ πιο οικονομική. Μειώνοντας τη θερμοκρασία του ψυκτικού μόνο κατά 1 βαθμό, μειώνουν την κατανάλωση θερμικής ενέργειας κατά 8% κατά μέσο όρο, αποκλείεται η τοπική υπερθέρμανση και η διαφυγή θερμότητας μέσω των τοίχων.

Η συσκευή θέρμανσης καλοριφέρ δεν επιτρέπει τη χρήση αυτοματισμού που ρυθμίζει διαφορετικές θερμοκρασίες σε μεμονωμένα δωμάτια, ειδικά στα μέρη τους. Αλλά η χρήση ενός θερμού δαπέδου σας επιτρέπει απλώς να ορίσετε τις δικές σας παραμέτρους λειτουργίας για κάθε κύκλωμα. Η διάρκεια ζωής των δαπέδων που θερμαίνονται με νερό (ακριβέστερα, σωλήνες από πολυμερές και μέταλλο-πολυμερές που τοποθετούνται στη βάση τους) είναι πάνω από μισό αιώνα.

Μεταξύ των λόγων για τους οποίους η ενδοδαπέδια θέρμανση νερού μπορεί να αποτύχει είναι αναλφάβητη εγκατάσταση, υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ πιο απαιτητικό από άλλα σχέδια.

Τέλος, λόγω του μεγάλου μήκους του αγωγού και του μερικές φορές πολύ περίπλοκου σχήματος του, σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν servos..

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα ενός θερμαινόμενου δαπέδου δεν είναι μόνο η ομοιομορφία της θέρμανσης του αέρα, αλλά επίσης:

 • Οικολογική καθαριότητα.
 • Έλλειψη θορύβου.
 • Διατήρηση ενός καλού μικροκλίματος.
 • Διατήρηση μιας ορθολογικής, φυσιολογικά θεμελιωμένης περιεκτικότητας σε υγρασία.
 • Εξάλειψη της συσσώρευσης σκόνης και βρωμιάς στο διαμέρισμα.
 • Δεν χρειάζεται ογκώδη εξαρτήματα και στοιχεία.

Αλλά δεν μπορεί κανείς να μην αναφέρει τα μειονεκτήματα των δαπέδων που θερμαίνονται με νερό. Είναι αρκετά δύσκολο να τα τοποθετήσετε, τα αναλώσιμα κοστίζουν πολλά χρήματα, τα οποία θα πρέπει να επενδυθούν αμέσως. Είτε θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν λέβητα συμπύκνωσης, είτε να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα ανάδευσης, η οποία θα μειώσει τη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού. Σημειώστε ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες και η ενδοδαπέδια θέρμανση νερού δεν είναι απολύτως ευαίσθητη σε σφυρί νερού, διαβρωτικές διαδικασίες. Σημαντικά λιγότερες πιθανότητες διαρροής.

Αλλά ακόμα, μόνο ένας τέτοιος σχεδιασμός λειτουργεί καλά, ο οποίος επιλέγεται, εγκαθίσταται και διαμορφώνεται πλήρως σύμφωνα με τις βασικές αρχές της τεχνολογίας θέρμανσης. Μερικές φορές απαιτούνται πολύ περίπλοκοι υπολογισμοί, ειδικά εάν τα περιγράμματα έχουν πολύπλοκο σχήμα και έχουν πολλές στροφές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικοί υψηλού επιπέδου θα πρέπει να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν το σύστημα, ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε μόνοι σας το ηλεκτρικό καλώδιο..

Τα δάπεδα με ζεστό νερό δεν αυξάνουν την υγρασία στο δωμάτιο, αλλά εάν το δωμάτιο χαρακτηρίζεται ήδη από χαμηλή υγρασία, η παρατεταμένη θέρμανση μπορεί να στεγνώσει τον αέρα. Στο μπάνιο, αυτό δεν έχει σημασία, είναι ακόμη σε κάποιο βαθμό πλεονέκτημα, αλλά σε άλλα δωμάτια είναι απαραίτητο να αερίζετε συχνότερα, να τοποθετείτε φυτά εσωτερικού χώρου, ενυδρεία ή να χρησιμοποιείτε υγραντήρες. να θυμάστε ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι κακή για έπιπλα από φυσικό ξύλο και μουσικά όργανα. Εκεί που θα σταθούν τέτοια αντικείμενα, δεν υπάρχει χώρος για κυκλώματα θέρμανσης! Επιπλέον, δεν πρέπει να τρυπήσετε το πάτωμα στο οποίο κρύβονται οι σωλήνες με νερό. ως έσχατη λύση, ελέγξτε κάθε ενέργεια με τη διάταξη των επικοινωνιών.

Η απουσία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μπορεί επίσης να θεωρηθεί πλεονέκτημα της θέρμανσης του νερού. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία προκύπτουν κατά τη λειτουργία του αυτοματισμού ελέγχου, των αντλιών και ορισμένων άλλων εξαρτημάτων του συστήματος..

Να ρωτάτε πάντα εάν αυτές οι συσκευές πληρούν τις βασικές απαιτήσεις και πρότυπα ασφάλειας, εάν διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και άδειες..

Η διαδικασία εγκατάστασης, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται σχετικά απλή ημι-ξηρή επίστρωση ή πάνελ, είναι μάλλον επίπονη και χρονοβόρα. Το παραμικρό λάθος κατά την εγκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αρνητικές συνέπειες, καινοτομίες, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά. Δεν μπορούν όλοι οι όροφοι να αντέξουν το φορτίο που δημιουργείται από ένα θερμαινόμενο με δάπεδο νερό, και αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν είναι πάντα σοφό να το χρησιμοποιείτε σε ένα διαμέρισμα..

Προβολές

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παροχή νερού στο ζεστό δάπεδο ρυθμίζεται αυτόματα, ο θερμοστάτης ελέγχει τη συμμόρφωση με τις απαιτούμενες παραμέτρους. Αλλά υπάρχουν συστήματα στα οποία δεν παρέχεται: τότε χρησιμοποιούνται λέβητες που περιορίζουν τη θέρμανση του νερού σε μια ορισμένη θερμοκρασία. Εάν οι προγραμματιστές εξοπλισμού θέρμανσης δεν έχουν προβλέψει μια τέτοια λειτουργία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε βαλβίδα τριών κατευθύνσεων, στο οποίο δίνει εντολές ο θερμοστάτης.

Η διάκριση μεταξύ θερμομονωμένων δαπέδων του νερού πραγματοποιείται επίσης ανάλογα με τον τύπο απόδοσης. Η τσιμεντένια επίστρωση απαιτεί προσεκτικούς υπολογισμούς που λαμβάνουν υπόψη τη θερμική διαστολή. η επίστρωση έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τη θερμότητα στο δωμάτιο και δεν της επιτρέπει να περάσει από τις οροφές. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν ταινία αποσβεστήρα, χαλύβδινο πλέγμα και χύνεται μόνο σκυρόδεμα πάνω του..

Η επίπεδη θέα στο δάπεδο του νερού δεν απαιτεί επίστρωση · για την τοποθέτηση του δαπέδου, χρησιμοποιούνται προκαταρκτικά πλάκες αλουμινίου, καθώς και χαρτόνι ή ένα στρώμα αφρού πολυαιθυλενίου. Η θέρμανση αυτού του τύπου συνιστάται όταν το ύψος των χώρων είναι χαμηλό ή τα δάπεδα (θεμέλια) είναι ειλικρινά αδύναμα. Ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι η ανάγκη για ενισχυμένη θερμομόνωση, καλυμμένη με στρώματα με βάση το πολυστυρόλιο. Οι δομές πλάκας αλουμινίου εισάγονται σε αυτά τα στρώματα, τα οποία χρησιμεύουν ως στήριγμα για μεμονωμένα περιγράμματα του ζεστού δαπέδου. Τελειώνει το κάλυμμα του προσώπου.

Σε πολλά κτίρια πάνελ, ένα δάπεδο ζεστού νερού οργανώνεται χρησιμοποιώντας ξύλινα μέρη – δομοστοιχεία ή σχάρες. Οι μονάδες, ή οι μοριοσανίδες, είναι αρχικά εξοπλισμένες με κανάλια στα οποία τοποθετούνται σωλήνες. Τα πάνελ είναι προσαρτημένα στην τραχιά βάση με βίδες αυτοεπιπεδώματος, το κενό μεταξύ των οποίων είναι 20 mm. Τα πιάτα δεν τοποθετούνται το ένα κοντά στο άλλο, Τα κενά χρησιμεύουν για τη στοίβαξη μπλοκ αλουμινίου, και το χαρτόνι ή το πολυαιθυλένιο βοηθά στην αποφυγή επαφής μεταξύ του πίνακα και της πλάκας αγωγιμότητας θερμότητας.

Οι σωλήνες εγκαθίστανται, στη συνέχεια τοποθετείται το επιλεγμένο δάπεδο και εδώ τελειώνει η εργασία.

Η επιλογή μιας συγκεκριμένης επιλογής δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται και πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά καθενός από αυτά. Σε ένα ξύλινο σπίτι και πάνελ, είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείτε μια τσιμεντένια επίστρωση · θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πάτωμα δαπέδου. Το μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι η χαμηλή θερμική αδράνεια, το κατάστρωμα κρυώνει γρήγορα. Υδάτινο δάπεδο από πολυστυρένιο, χωρητικότητας έως 0,0045 kW ανά 1 τετρ. m, μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά το κύριο σύστημα θέρμανσης, αλλά είναι ελάχιστα κατάλληλο ως κύρια μέθοδος θέρμανσης.

Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της παραλλαγής σκυροδέματος (όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί) είναι η δυνατότητα χρήσης όλων των υπαρχόντων τύπων μπροστινών επενδύσεων, η τεχνολογία δεν έχει περιορισμούς. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι όλοι έτοιμοι να περιμένουν 48 ώρες για να στεγνώσει η επίστρωση. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι μόνο αφού αναλύσετε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης κατοικίας, τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητές σας, άλλες συνθήκες, μπορείτε να επιλέξετε τον σωστό τύπο θερμαινόμενου δαπέδου με νερό.

Να το έχετε πάντα υπόψη σας είναι σχεδόν αδύνατο να αποσυναρμολογηθεί και να συναρμολογηθεί ξανά η δομή, Επομένως, θα πρέπει να επιλέξετε πολύ προσεκτικά τα εξαρτήματα, να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά.

Εκτός από τα καθαρά μηχανικά εξαρτήματα, ο αυτοματισμός του έχει μεγάλη πρακτική σημασία στη λειτουργία ενός θερμού δαπέδου. Οι μηχανικές συσκευές θεωρούνται πιο αξιόπιστες και απλούστερες, αλλά είναι όλο και λιγότερο συχνές. Απλά επειδή η χειροκίνητη ρύθμιση και η ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της λειτουργίας της συσκευής δεν είναι πολύ δημοφιλείς στους ανθρώπους. Εάν συχνά φεύγετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή απλά δεν θέλετε να αισθάνεστε άβολα στο σπίτι κατά τη διάρκεια ξαφνικών αλλαγών της θερμοκρασίας έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιήστε αυτόματο έλεγχο.

Μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό στο σχεδιασμό: ορισμένα μοντέλα συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό καιρό και αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας ανάλογα, άλλα καθοδηγούνται από τις ενδείξεις των αισθητήρων θερμοκρασίας αέρα ή του δαπέδου. Η πιο προηγμένη (αλλά και η πιο ακριβή) επιλογή είναι μια προγραμματιζόμενη συσκευή..

Με τη βοήθειά του, μπορείτε να προσαρμόσετε με ευελιξία τη λειτουργία της ενδοδαπέδιας θέρμανσης και θα ζεσταθεί καλά μέχρι την καθημερινή επιστροφή σας, όλο τον υπόλοιπο χρόνο εξοικονομώντας όσο το δυνατόν περισσότερο ζεστό νερό..

Αρχή λειτουργίας

Η ενδοδαπέδια θέρμανση νερού θεωρείται αρκετά δύσκολη, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι ευκολότερη η χρήση της μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης από την ηλεκτρική. Τεχνικά, τέτοια πλεονεκτήματα επιτυγχάνονται με την κυκλοφορία ζεστού υγρού κάτω από το διακοσμητικό στρώμα του δαπέδου. Μπορεί να είναι όχι μόνο νερό, αλλά και αιθυλενογλυκόλη, και αντιψυκτικό, και κάποιες άλλες επιλογές. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού επιλέγει μόνος του το ψυκτικό, εστιάζοντας στις ανάγκες του και στις δυνατότητες συγκεκριμένων σωλήνων. παρ ‘όλα αυτά, το νερό χρησιμοποιείται παραδοσιακά, λόγω της ευρείας διαθεσιμότητάς του και της ευκολίας αναπλήρωσης εάν είναι απαραίτητο.

Το συνολικό μήκος των σωλήνων που αποτελούν το δάπεδο του νερού είναι πάντα δεκάδες μέτρα. Επομένως, η φυσική κυκλοφορία του ψυκτικού δεν είναι αρκετή για ομοιόμορφη και υψηλής ποιότητας θέρμανση σε ολόκληρη την περιοχή. Για να διατηρήσετε το ψυκτικό υγρό αρκετά ζεστό, είτε θερμαίνεται χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό λέβητα είτε λαμβάνεται από σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Η δεύτερη επιλογή είναι δύσκολη από μηχανικής απόψεως, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη εάν δεν εκτελείται σωστά και απαιτεί πολυάριθμες εγκρίσεις..

Σε πολλές περιπτώσεις, οι επόπτες στέγασης απαγορεύουν εντελώς τη σύνδεση με κεντρική θέρμανση, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση θερμομονωμένου δαπέδου νερού σε όλα τα διαμερίσματα.

Όπως και να έχει, το εισερχόμενο νερό είναι πολύ ζεστό: τα συνηθισμένα θερμαντικά σώματα του δωματίου είναι αρκετά αποτελεσματικά μόνο σε θερμοκρασία ψυκτικού 65 – 95 μοίρες. Η ενδοδαπέδια θέρμανση απαιτεί πολύ λιγότερο θερμαινόμενο υγρό, επειδή η εξωτερική επιφάνεια του δαπέδου δεν πρέπει να θερμαίνεται πάνω από 30 μοίρες. Εξαιρέσεις γίνονται μόνο για το μπάνιο και τους χώρους ακριβώς πάνω από τους σωλήνες και η διαφορά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 3 – 5 μοίρες το μέγιστο.

Για να κάνετε τα πάντα σωστά, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια μονάδα ανάμιξης, στην οποία το φρεσκοθερμαινόμενο νερό αραιώνεται με το νερό που έχει ήδη περάσει κατά μήκος του κυκλώματος. Από αυτόν τον κόμβο, το ψυκτικό υγρό περνά πίσω στους σωλήνες και θερμαίνει την επιφάνεια του δαπέδου, κινείται κατά μήκος αυτών, ήδη σε ασφαλείς τιμές.

Όταν επιλέγετε εξαρτήματα, πρέπει να προτιμάτε θερμαντήρες συμπύκνωσης. Αναπτύσσουν μια σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, ακριβώς αυτή που απαιτείται για την κανονική λειτουργία ενός θερμού δαπέδου. Εκτός από τις αναφερόμενες συσκευές, το σύστημα υψηλών προδιαγραφών περιέχει επίσης αυτόματα χειριστήρια ή μετεωρολογικούς αισθητήρες, μέσα για την εξαγωγή υπερβολικού αέρα από σωλήνες και ορισμένα άλλα μέρη..

Το ύψος της “πίτας” του δαπέδου του νερού καθορίζεται κυρίως από τον τύπο της επίστρωσης. κυρίως όταν χρησιμοποιείτε κατασκευές από σκυρόδεμα.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το πάχος της θερμικής προστασίας, γνωρίζετε ήδη πώς να το υπολογίσετε. Η υψηλής ποιότητας ενδοδαπέδια θέρμανση είναι αδιανόητη χωρίς πολλαπλή και το ύψος τοποθέτησης αυτής της συσκευής είναι επίσης πολύ σημαντικό. Το ντουλάπι πολλαπλής τοποθετείται συνήθως στο επίπεδο του καλύμματος δαπέδου για να ελαχιστοποιηθούν οι διαφορές ύψους και τα σχετικά ανεπιθύμητα συμβάντα.. Μην εγκαταστήσετε το διανομέα κάτω από τους σωλήνες στους οποίους παρέχει νερό., αν υπάρχει μόνο μια ευκαιρία να το αποφύγετε – χρησιμοποιήστε το.

Αλλά ακόμη και ο καλύτερος συλλέκτης, εγκατεστημένος σύμφωνα με όλους τους κανόνες, δεν θα βοηθήσει στη θέρμανση του σπιτιού εάν δεν τηρηθεί το προτεινόμενο βήμα εγκατάστασης σωλήνων. Επιλέγεται κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τη διάμετρο του αγωγού. εάν τα πηνία μεγάλων σωλήνων συγκεντρωθούν πολύ κοντά, θα εμφανιστεί υπερθέρμανση και η υπερβολική αφαίρεση λεπτών δομών θα οδηγήσει στην εμφάνιση των λεγόμενων θερμικών κενών.

Σε μια πολυκατοικία, ένα θερμομονωμένο δάπεδο νερού είναι σχεδόν ανεφάρμοστο λόγω της ίδιας της αρχής της λειτουργίας του – καθώς είναι αδύνατο να ληφθεί ζεστό νερό από κυκλώματα θέρμανσης και συστήματα παροχής ζεστού νερού.

Θερμορύθμιση

Παρόλο που η θερμοκρασία του νερού στο ζεστό δάπεδο περιορίζεται από τον συλλέκτη, πρέπει να “ξέρει” πώς να τον περιορίσει, πότε να μειωθεί και πότε είναι δυνατή η αύξηση της θέρμανσης. Αυτή η λειτουργία αναλαμβάνεται από τον θερμοστάτη (σε καταλόγους ηλεκτρονικών καταστημάτων και φυλλάδια κατασκευαστών, για απλότητα, ονομάζεται θερμοστάτης). Όταν εγκαθίστανται, οι θερμοστάτες συνδέονται αμέσως με συσκευές που μετρούν τη θέρμανση του καλύμματος δαπέδου (ή του αέρα στο δωμάτιο) και του ψυκτικού.

Οι δείκτες, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα πάνελ, εμφανίζουν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα θέρμανση. Ο μικροελεγκτής που βρίσκεται στο εσωτερικό του θερμοστάτη λειτουργεί συνεχώς με τις ενδείξεις των αισθητήρων, με βάση τους, οργανώνεται ο αυτόματος έλεγχος της θερμοκρασίας του ψυκτικού. Σε απλούστερα συστήματα, χρησιμοποιείται μια μηχανική μέθοδος συντονισμού, αλλά ακόμα ο αυτοματισμός θεωρείται η πιο πρακτική και βολική επιλογή.

Εάν δεν είναι κανείς στο σπίτι, μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές του καιρού και να καταναλώσει ακριβώς όσο νερό χρειάζεται για τη βέλτιστη θέρμανση. Όταν όλες οι είσοδοι του συγκροτήματος πολλαπλής έχουν τοποθετηθεί με ξεχωριστούς θερμοστάτες, εξακολουθεί να αξίζει να εγκαταστήσετε έναν ελεγκτή δαπέδου στο σύνολό του, καθώς μια αυστηρή ρύθμιση θερμοκρασίας αυξάνει την άνεση στο σπίτι..

Εάν, ωστόσο, έχει εγκατασταθεί ένα ζεστό δάπεδο σε μια πολυκατοικία, είναι αδύνατο να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του, έτσι ώστε τα θερμαντικά σώματα σε όλους τους ορόφους του κτιρίου να λειτουργούν σταθερά.

Η λύση μπορεί να είναι ο εξοπλισμός ενός αυτόνομου κυκλώματος θέρμανσης, το οποίο δεν σχετίζεται με την κεντρική θέρμανση της κατοικίας. Αλλά τότε θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά την κατανάλωση αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας για τον λέβητα, να μάθετε εάν θα είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η απαραίτητη τροφοδοσία τους μέσω των υφιστάμενων επικοινωνιών.

Σωλήνες

Έχοντας μάθει τις λεπτομέρειες για το πώς οργανώνεται η θερμορύθμιση ενός θερμαινόμενου δαπέδου, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με ένα άλλο σημείο – τους σωλήνες που θα παραδώσουν το θερμαινόμενο ψυκτικό υγρό στα σωστά σημεία. Στην ενδοδαπέδια θέρμανση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατασκευές από μέταλλο-πλαστικό, πολυαιθυλένιο, ανοξείδωτο χάλυβα, πολυπροπυλένιο και χαλκό. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους τύπους παροχής νερού λειτουργεί καλά τόσο σε τρύπες όσο και όταν χρησιμοποιείτε δάπεδο.

Για ενημέρωσή σας: όλοι οι κόλποι πρέπει να τοποθετηθούν χωρίς καμία σύνδεση και όταν ένας από αυτούς δεν επιτρέπει να κλείσει μια συγκεκριμένη περιοχή, η δομή χωρίζεται σε μια σειρά περιγραμμάτων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδέσει καθένα από αυτά τα κυκλώματα σε ξεχωριστή είσοδο της χτένας.

Όταν επιλέγετε προϊόντα πολυαιθυλενίου, βεβαιωθείτε ότι έχουν το απαραίτητο ενισχυτικό στρώμα.

Εκτός από το υλικό, η διάμετρος του σωλήνα λαμβάνεται σίγουρα υπόψη: μειώνοντας το πλάτος του αγωγού, είναι δυνατό να γίνει το ενιαίο τμήμα του μικρότερο, αλλά δεν συνιστάται η χρήση πολύ μεγάλων κυκλωμάτων. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι αυτό αυξάνει το κόστος αγοράς εξαρτημάτων, αλλά και στην άσκοπη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας νερού. Εάν υπάρχει πάρα πολύ στο κύκλωμα, η θέρμανση γίνεται αδρανής και δεν μπορεί να αντιδράσει με ευελιξία στις αλλαγές των περιβαλλοντικών συνθηκών. Ως εκ τούτου, η τυπική σύνθεση ενός θερμού δαπέδου περιλαμβάνει μόνο σωλήνες όχι μικρότερους από 1,6 και όχι μεγαλύτερους από 2 cm σε διάμετρο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι είδους επένδυση δαπέδου θα τοποθετηθεί πάνω από την εγκατάσταση θέρμανσης. Τα συστήματα χαλκού είναι αρκετά ακριβά και συνιστώνται μόνο για δάπεδα με υψηλό αποτέλεσμα εξοικονόμησης θερμότητας. Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης και τα συνοδευτικά έγγραφα. Θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς εκεί ότι ένας συγκεκριμένος σωλήνας προορίζεται ειδικά για τη δημιουργία ζεστών δαπέδων..

Το πολυπροπυλένιο είναι ελαφρώς χειρότερο από το μεταλλικό πλαστικό, η ακτίνα κάμψης του είναι τουλάχιστον 8 φορές η διάμετρος του σωλήνα. Δηλαδή, επιλέγοντας ένα σχέδιο με διαμέτρημα 2 cm, δεν θα είναι δυνατό να φέρουμε τις στροφές πιο κοντά μεταξύ τους κατά περισσότερο από 320 mm.

Το διασυνδεδεμένο πολυαιθυλένιο στερείται τέτοιου μειονεκτήματος, αλλά πρέπει να στερεωθεί όσο το δυνατόν πιο σφιχτά, διαφορετικά το συγκρότημα θα ισιώσει και δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντά του.

Υπολογισμός και σχεδιασμός του συστήματος

Αλλά μια απλή επιλογή υλικού δεν δίνει πάντα ένα καλό αποτέλεσμα και ακόμη και η συνεκτίμηση των ιδιοτήτων της επίστρωσης δεν είναι αρκετή για την απόλυτη επιτυχία. Ο ακριβής υπολογισμός και η εκπόνηση ενός αρμόδιου έργου ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχει μεγάλη σημασία. Δεδομένου ότι είναι απίθανο να έχετε την απαραίτητη εμπειρία, είναι καλύτερο να μην το διακινδυνεύσετε, αλλά επικοινωνήστε αμέσως με τους επαγγελματίες. Συλλέξτε και δώστε στους σχεδιαστές δεδομένα για:

 • Τη διάμετρο του αγωγού και το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστεί ·
 • Μέγιστη ισχύς λέβητα.
 • Ιδιότητες θερμικής προστασίας (πάχος, υλικό, αριθμός στρωμάτων).
 • Η συνολική και θερμαινόμενη επιφάνεια του δωματίου.
 • Υλικά τοίχων, δαπέδων, πάχος τους, επίπεδο θερμομόνωσης, γεωμετρία.

Ένα ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή θα βοηθήσει στον υπολογισμό των παραμέτρων που θα έχει το δάπεδο του νερού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο συντελεστής απώλειας θερμότητας δεν είναι μικρότερος από 40 και όχι μεγαλύτερος από 300 W ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. μ. Εάν το σχήμα είναι πιο κοντά στη μέγιστη τιμή, δεν πρέπει να κάνετε οικονομία στον αγωγό – φέρτε τους σωλήνες του πιο κοντά στα 150 mm μεταξύ τους ή ακόμα καλύτερα να μειώσετε αυτήν την απόσταση. Είναι άλλο θέμα εάν το δωμάτιο έχει χοντρές και καλά μονωμένες περιφράξεις, αν έχουν εγκατασταθεί αξιόπιστα παράθυρα χωρίς ένα μόνο κενό. Στη συνέχεια, μη διστάσετε να επεκτείνετε το βήμα εγκατάστασης σε 0,3 m, θα είναι ακόμα αρκετά άνετο και ζεστό στο δωμάτιο αφού τεθεί σε λειτουργία το ζεστό δάπεδο..

Η σύνταξη ενός έργου θερμού δαπέδου πρέπει να προηγείται ενός σχεδίου σχεδιασμού.. Or τουλάχιστον σκεφτείτε μόνοι σας πού θα εγκατασταθούν τα βαριά έπιπλα και τα υδραυλικά εξαρτήματα. Το μέγιστο μήκος συνεχόμενων κυκλωμάτων σωληνώσεων δεν μπορεί να θερμάνει περισσότερο από 40 τετραγωνικά μέτρα. m, διαφορετικά το θερμικό φορτίο αποδεικνύεται υπερβολικό και καμία πρόληψη δεν θα βοηθήσει στην αποφυγή ρωγμών της επίστρωσης ή των πάνελ.

Επιλογή συλλέκτη

Όταν επιλέγετε συλλέκτη, εστιάστε στην περιοχή που θα χρειαστεί να θερμανθεί με ψυκτικό, αλλά λάβετε υπόψη την πίεση που αναπτύσσεται στο σύστημα. Τις περισσότερες φορές, η μονάδα ανάμιξης είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. μόνο περιστασιακά υπάρχει ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό (προ-σκληρυμένο). Εάν θέλετε να αγοράσετε το πιο αξιόπιστο και σταθερό προϊόν, ελέγξτε αν έχει χρησιμοποιηθεί ο γερανός Mayevsky, αν υπάρχει αισθητήρας που καθορίζει την ποσότητα ψυκτικού που διέρχεται από τη συσκευή.

Εκτός από αυτά, σε διάφορες εκδόσεις, ο αναμικτήρας μπορεί να έχει θερμοστοιχεία (μέτρηση της θέρμανσης του υγρού), ακροφύσια που απελευθερώνουν αέρα προς τα έξω και βαλβίδες που αλλάζουν τον ρυθμό ροής.

Η συσκευή που περιέχει τον μετρητή ροής είναι ένας πλήρης εξοπλισμός υψηλής ποιότητας. Αλλά ο θερμοστάτης πρέπει να εγκατασταθεί ακόμη και στα φθηνότερα προϊόντα, διαφορετικά έχετε έναν ειλικρινή γάμο ή ακόμα και ένα ψεύτικο. Χάρη στο συγκρότημα θερμορύθμισης, το δάπεδο του νερού θερμαίνεται εξίσου καλά, αποφεύγονται τα άλματα θερμοκρασίας, γεγονός που όχι μόνο κάνει το σπίτι πιο άνετο, αλλά αυξάνει επίσης τη διάρκεια ζωής του δαπέδου.

Τα πολλαπλάσια που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια μπορούν να εξοπλιστούν με μετρητή ροής ICMA πέντε σημείων. Αν ψάχνετε για φθηνότερο προϊόν, θα πρέπει να επιλέξετε προϊόντα με στατικές βαλβίδες. Οι πλαστικές μονάδες ελέγχου λειτουργούν καλά μόνο σε δωμάτια μικρής έκτασης, σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο, χρησιμοποιούνται απαραίτητα μεταλλικές κατασκευές.

Όταν αγοράζετε μια κεντρική πολλαπλή, αξίζει να επιλέξετε έτοιμα για χρήση κιτ.. Ελέγξτε προσεκτικά εάν υπάρχουν βαλβίδες για κάθε απαιτούμενη πρίζα, τροφοδοσία και επιστροφή.. Αυτό είναι σημαντικό για να μπορείτε να αποσυνδέσετε και να ξεκινήσετε τα κυκλώματα αυτόνομα το ένα από το άλλο και να μην λειτουργείτε με ολόκληρο το σύστημα ταυτόχρονα. Λάβετε υπόψη ότι οι σωλήνες μπορούν να συνδεθούν στην πολλαπλή είτε με εξαρτήματα συμπιεστή είτε με συνδέσμους (συνδυασμός δακτυλίου σύσφιξης, παξιμαδιών και ισχυρών δακτυλίων).

Ποιος λέβητας είναι κατάλληλος?

Αλλά η πολλαπλή και όλα τα προηγούμενα συστατικά απέχουν πολύ από όλα αυτά που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το επόμενο βήμα είναι ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο του συστήματος θέρμανσης – ένας λέβητας, χωρίς τον οποίο είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί μια σταθερή παροχή ζεστού νερού. Δεν είναι δυνατόν να απαντήσουμε κατηγορηματικά στο ερώτημα ποιος θερμαντήρας είναι ο καλύτερος, πρέπει να ληφθούν υπόψη πάρα πολλές παράμετροι.

Έτσι, όλες οι συσκευές ενός κυκλώματος είναι κατηγορηματικά απαράδεκτες εάν θέλετε να παρέχετε ζεστό νερό όχι μόνο στο ζεστό δάπεδο, αλλά και στη βρύση. Μπορείτε, φυσικά, να αγοράσετε λέβητες, μίξερ ειδικού δείγματος και άλλες τεχνολογικές συσκευές, αλλά είναι ευκολότερο να αγοράσετε αμέσως ένα σύστημα δύο κυκλωμάτων. Υπολογίστε προσεκτικά την ισχύ που χρειάζεστε και, ανάλογα με αυτήν, κάντε μια επιλογή υπέρ μιας αναστολής (έως 35) ή τοποθετημένης απευθείας στο πάτωμα (έως 120 kW). Η βέλτιστη έκδοση, κατά τη γνώμη τόσο των καταναλωτών όσο και των ειδικών, είναι μια επιτοίχια έκδοση, καθώς δεν απαιτείται ιδιαίτερα ενεργειακή ικανότητα ρεκόρ στην καθημερινή ζωή.

Αυτές οι συσκευές είναι ευκολότερες στην εγκατάσταση και ευκολότερες στο χειρισμό..

Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα του γενικού σχεδίου είναι ότι μια αντλία είναι εγκατεστημένη από προεπιλογή σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να την επιλέξετε, να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα και να χάσετε ελεύθερο χώρο στο δωμάτιο. Εάν υπάρχει επίσης λέβητας στο σύστημα, αυτό είναι σχεδόν ένα μικροσκοπικό λεβητοστάσιο, ικανό να παρέχει επιπλέον ψυκτικό σε θερμαντικά σώματα. Ένα χρήσιμο πράγμα για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να περιοριστούν στη θέρμανση δαπέδου.

Όσον αφορά την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται στον λέβητα, μπορεί να επιλεγεί οποιοδήποτε καύσιμο, αλλά η καύση του πρέπει να αυτοματοποιηθεί. Βασικά, οι ειδικοί εγκαθιστούν θερμαντήρες αερίου ή ηλεκτρικούς. Δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται σταθερά στην τιμή, είναι ακόμα πιο κερδοφόρο να χρησιμοποιείτε αέριο, αλλά το σύστημα που το καίει θα πρέπει να εγκατασταθεί σε ξεχωριστό δωμάτιο, όπου θα δημιουργηθεί άψογος εξαερισμός.. Όλες οι εργασίες πρέπει να ανατεθούν μόνο σε εκπροσώπους της υπηρεσίας αερίου, η τεκμηρίωση του έργου συντονίζεται εκ των προτέρων.

Τα οχήματα ντίζελ προτιμώνται σε εξοχικές κατοικίες. Η εγκατάστασή τους είναι σχετικά απλή, δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις λειτουργίας για αυτά. Αλλά θα πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς την κατάσταση του λέβητα έτσι ώστε να λειτουργεί κανονικά. Εκτός πόλης, μια καλή εναλλακτική λύση σε όλες αυτές τις επιλογές είναι το στερεό καύσιμο, το κάψιμο σας επιτρέπει να παρέχετε αξιοπρεπή ισχύ και κανονική απόδοση.

Όποιο τύπο λέβητα και αν επιλέξετε, επιλέξτε μια τοποθεσία για αυτόν, μάθετε ποια πρόσθετα εξαρτήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και ποια θα είναι ασύμβατα. Παρακαλώ σημειώστε ότι οποιοσδήποτε άλλος θερμαντήρας εκτός από μεταφορά, απαιτεί τη χρήση ενός συγκροτήματος πολλαπλής για τη μείωση της θερμοκρασίας σε αποδεκτές τιμές.

Οι ηλεκτρικοί λέβητες με θερμαντικά στοιχεία είναι κακοί επειδή τα στοιχεία θέρμανσης γρήγορα αποτυγχάνουν. ως ένα βαθμό αυτό το μειονέκτημα αντισταθμίζεται από τη μέτρια τιμή και τις εξελιγμένες τεχνολογίες. Η έκδοση ηλεκτροδίων έχει χαμηλότερη θερμική αδράνεια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε επαφή με πολύ καθαρό νερό.

Προσοχή: κατά την εκκίνηση του συστήματος, απαιτείται η άμεση συμπλήρωση έτοιμων υγρών ειδικού δείγματος ή ανεξάρτητα παρασκευασμένου νερού. Το πλεονέκτημα των επαγωγικών εκδόσεων είναι η εξοικονόμηση χώρου και η ευκολία εγκατάστασης της συσκευής, ακόμη και ένας μη επαγγελματίας μπορεί να την τοποθετήσει.

Οι λέβητες στερεών καυσίμων είναι οι λιγότερο αποδεκτοί, πρέπει να απορρίπτονται όποτε είναι δυνατόν.

Ακόμη και με μια χωρητική χοάνη, όπου τα σφαιρίδια μπορούν να αποθηκευτούν σε μεγάλους όγκους και όταν χρησιμοποιείτε συσσωρευτή θερμότητας, η ποδηλασία δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως. Οι πρόσθετες συσκευές περιπλέκουν και αυξάνουν το κόστος εργασίας αρκετές φορές, επιπλέον, το σύστημα ξεκινά πολύ αργά.

Βάση

Οι εργασίες εγκατάστασης θερμού δαπέδου δεν ξεκινούν με την εγκατάσταση θερμομόνωσης. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η τραχιά βάση είναι αρκετά επίπεδη, πρέπει να έχει μέγιστη διαφορά ύψους 10 mm ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. μ. Η επιλογή ενός υλικού που εξοικονομεί θερμότητα καθορίζεται από την αρχική μόνωση, την παρουσία διαφόρων δωματίων παρακάτω. Συνιστάται πάντα η δημιουργία ενός ελαφρώς παχύτερου στρώματος θερμικής προστασίας από ό, τι προκύπτει από τους υπολογισμούς, επειδή σας επιτρέπει να αντισταθμίσετε πιθανά σφάλματα. Πάνω από διαμερίσματα, γραφεία και θερμαινόμενους χώρους γραφείων οργανισμών, ένα επαρκές στρώμα θερμομόνωσης θεωρείται ότι είναι 2 – 3 cm.

Σε ιδιωτικές κατοικίες, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας πάνω από μη θερμαινόμενα υπόγεια, ανεξάρτητα από την περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρέπει να παρέχετε ένα στρώμα θερμομόνωσης τουλάχιστον 5 εκ. Και αν ζείτε στις πιο κρύες περιοχές, πάρτε η φροντίδα μιας βάσης εξοικονόμησης θερμότητας 0,1 – 0,15 m Δεν χρειάζεται παχύτερη θερμική ασπίδα εκτός αν το σπίτι βρίσκεται στην Αρκτική..

Όταν παρέχεται θερμομόνωση, η περίμετρος του δωματίου καλύπτεται με ταινία αποσβεστήρα ή τοποθετείται με άλλη θερμομόνωση ταινίας. Στην ικανότητά του, χρησιμοποιούνται ευρέως λωρίδες πολυστυρολίου, διογκωμένου πολυστυρολίου και άλλης μόνωσης φύλλων. Το πλάτος της λωρίδας πρέπει να είναι 100 mm και το πάχος πρέπει να είναι περίπου 10 mm, ισχύουν οι ίδιες απαιτήσεις κατά την τοποθέτηση χαρτονιού από ορυκτοβάμβακα. Τέτοια στοιχεία έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την εμφάνιση ρωγμών θερμοκρασίας στις άκρες του δαπέδου και να μειώνουν δραστικά τη μεταφορά θερμότητας μέσω της επιφάνειας των τοίχων μέσω του θεμελίου..

Στη συνέχεια, έρχεται η σειρά της τοποθέτησης σωλήνων και της στερέωσής τους. Συχνά, ένα μεταλλικό πλέγμα τοποθετείται πάνω από το θερμομονωτικό στρώμα με βήμα 50 ή 100 mm, το οποίο θεωρείται το πιο πρακτικό. Προκειμένου οι σωλήνες να συγκρατηθούν σταθερά στις ράβδους, πρέπει να στερεωθούν. Τόσο οι πλαστικοί σφιγκτήρες όσο και το χαλύβδινο σύρμα είναι τέλεια για αυτό το σκοπό. Εάν ο κατασκευαστής φρόντισε να εφαρμόσει σήμανση σε θερμομονωτικά υποστρώματα, ακριβώς σύμφωνα με αυτήν τη σήμανση, οι συνδετήρες σφυροκοπούνται στη βάση του δαπέδου, οι οποίοι στη συνέχεια θα αρχίσουν να συγκρατούν τον εισαγόμενο σωλήνα.

Είναι ακόμη πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε σανίδες από πολυστυρόλιο. με τη στερέωσή τους, μπορείτε να σφίξετε τα μέρη του αγωγού μεταξύ των προεξοχών που παρέχονται για το σκοπό αυτό.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση με βάση από σκυρόδεμα απαιτεί τη ρίψη της επίστρωσης τουλάχιστον 30 mm πάνω από το επίπεδο των σωλήνων. 40 – 50 mm σκυροδέματος χύνεται κάτω από τα κεραμίδια, αλλά αν πλαστικοποιηθεί, το λινέλαιο τοποθετηθεί στην κορυφή, μόνο 15 – 20 mm θα είναι αρκετά. Αλλά θα είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε την “πίτα” με ένα ακόμη ενισχυτικό πλέγμα, έτσι ώστε η δομή στο σύνολό της να είναι πιο σταθερή. Η τεχνολογία τσιμεντοκονίας επιτρέπει μόνο μετά την εκκίνηση του συστήματος θέρμανσης υπό πίεση, μόνο τσιμέντο κατηγορίας όχι μικρότερης από M-300 μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Το σκυρόδεμα πρέπει να στεγνώσει για τουλάχιστον 28 ημέρες, ακόμη και υπό ιδανικές συνθήκες · είναι απαράδεκτο να επιταχυνθεί τεχνητά αυτή η διαδικασία, επειδή μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές. Μόνο μετά από πλήρη σκλήρυνση έχει νόημα να προχωρήσουμε στο τελικό φινίρισμα..

Κατά την εγκατάσταση του θερμού δαπέδου, η θερμική βαλβίδα τοποθετείται στον βραχυκυκλωτήρα που προηγείται της αντλίας κυκλοφορίας στο διάγραμμα. Αυτή η βαλβίδα μπορεί να κατασκευαστεί σύμφωνα με ένα αμφίδρομο ή τριπλό σύστημα. Και στις δύο περιπτώσεις, το άνοιγμα ξεκινά την ανάμειξη του ψυκτικού, καθιστά τη θέρμανση πιο έντονη.

Σε ξύλινο πάτωμα

Μέχρι πρόσφατα, πίστευαν ότι η εγκατάσταση ενός θερμού δαπέδου σε ξύλινη βάση δεν έχει καθόλου νόημα, επειδή το ίδιο το ξύλο έχει επαρκές επίπεδο θερμομόνωσης. Δεν γίνεται λόγος για χρήση τσιμεντοκονιών, χρησιμοποιείται τροποποίηση της μεθόδου δαπέδου. Οι αγωγοί βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους κορμούς ή τους κάτω πίνακες σε ειδικά προετοιμασμένα κανάλια. Αυτά τα κανάλια συλλέγουν και μεταφέρουν θερμότητα περαιτέρω λόγω της παρουσίας ειδικών πλακών με επιμήκεις εσοχές για σωλήνες.

Μαζί με τη συγκράτηση τμημάτων του αγωγού, οι πλάκες αυξάνουν την ακαμψία ολόκληρου του συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης υποστρώματος.

Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό Οι λύσεις κατηγορίας προϋπολογισμού συνεπάγονται την αντικατάσταση των πλακών με φύλλο αλουμινίου πάχους 0,02 cm. Όταν, παρ ‘όλα αυτά, υπάρχει ανάγκη χρήσης υποστρώματος – για παράδειγμα, εάν προετοιμάζεται η τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων, λινέλαιο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ίνες γύψου ή πλάκες DSP. Ως θερμομόνωση, αυτά τα υλικά δεν έχουν πρακτικά καμία αξία, ο ρόλος τους είναι καθαρά μηχανικός..

Η διαφορά κατά την τοποθέτηση ενός ζεστού δαπέδου σε ένα ξύλινο υποστρώμα οφείλεται επίσης στην ατομική μέθοδο προετοιμασίας των καναλιών.

Υπάρχουν δύο, και κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού πρέπει να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο. Έτσι, εάν υπάρχουν ξύλινα κούτσουρα στο κάτω μέρος, μπορείτε να αγοράσετε μπλοκ από μοριοσανίδες, οι οπές στις οποίες γίνονται με άλεσμα. Οι αποστάσεις των καναλιών καθορίζονται για ένα αυστηρά καθορισμένο επίπεδο θερμικής αγωγιμότητας ολόκληρης της δομής. Το πλεονέκτημα του έτοιμου κιτ μπορεί να θεωρηθεί ότι θα έχετε αμέσως ένα πλήρες σύνολο εξαρτημάτων για υψηλής ποιότητας και γρήγορη εγκατάσταση..

Αλλά ένα σοβαρό μειονέκτημα των μονάδων για το σχηματισμό δαπέδων είναι η τιμή τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι συγκρίσιμη με τον ίδιο όγκο ενός φυσικού πλαισίου κορμού. Θέλοντας να εξοικονομήσουν χρήματα, πολλοί χρησιμοποιούν δομές ραφιών. τα πηχάκια είναι κατασκευασμένα από πλακοειδείς σανίδες ή κόντρα πλακέ ανθεκτικό στην υγρασία. Μερικές φορές για την κατασκευή τους, χρησιμοποιούνται οι ίδιοι δύο τύποι σανίδων, οι οποίοι συζητήθηκαν παραπάνω (το πάχος είναι αυστηρά από 2,1 έως 2,8 cm).

Η απόσταση μεταξύ των μεμονωμένων πτερυγίων διατηρείται συχνότερα ίση με το πάχος καθενός από αυτά, έτσι ώστε ο σωλήνας να μπορεί να χωρέσει και να μην υποφέρει από αλλαγή στο μέγεθος του δέντρου υπό την επίδραση της θερμότητας. Όσον αφορά το πλάτος της ράγας συντονισμού, θα πρέπει να είναι ίσο με το σχεδιαστικό κενό μεταξύ των σωλήνων..

Τέλος, ας μιλήσουμε για έναν άλλο σχετικά νέο, αλλά κερδίζοντας δημοτικότητα, τρόπο μόνωσης ξύλινου δαπέδου. Παίρνουν μια άκρη και την βγάζουν από τη μία πλευρά ¼ με τις διαστάσεις του αυλακιού. Επιπλέον, τουλάχιστον 70 mm από το επίπεδο του τοίχου, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο φρεζαρίσματος, κάντε μια συνεχή λωρίδα με το ίδιο βάθος (αυτό θα σας βοηθήσει να φέρετε τους σωλήνες στις επόμενες σειρές).

Για εργασία, χρησιμοποιείται ένας πίνακας που είναι παχύτερος από το μέγεθος του δείγματος, αλλά στο πλάτος συμπίπτει ακριβώς με τα βήματα τοποθέτησης. Η στερέωση στη βάση (δοκός, κούτσουρο) θα παρέχεται με βίδες αυτοεπιπεδώματος, το υποδάπεδο δεν δημιουργείται καθόλου. Όλα φαίνονται απλά και πρακτικά, αλλά θα πρέπει να εξετάσετε διεξοδικά όλες τις υποστηρικτικές δομές, ακόμη και να αποσυναρμολογήσετε και να ταξινομήσετε μερικές από αυτές. Τα κατώτερα δάπεδα με ασθενή μόνωση είναι γεμάτα με ράβδους στην κάτω γραμμή και τοποθετούνται με πλάκες θερμικής προστασίας. Είναι καλυμμένο με πολυαιθυλένιο κατά 0,2 mm, και 50 mm ταινίας αποσβεστήρα πρέπει να διατηρούνται στον τοίχο περιμετρικά.

Τις περισσότερες φορές, σε αυτή την περίπτωση, ο αγωγός τοποθετείται σύμφωνα με το σύστημα “φίδι”, ο σωλήνας είναι κατά προτίμηση κυματοειδής με εξωτερικό μέγεθος 1,6 ή 1,7 εκ. Όπου θα στραφούν τα κυκλώματα θέρμανσης, είναι σκόπιμο να στρογγυλοποιηθούν οι άκρες του τα πηχάκια. Οι αυλακώσεις τοποθετούνται με φύλλο αλουμινίου πάχους τουλάχιστον 0,05 mm.

Ορισμένοι επαγγελματίες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να περιβάλλουν τους ίδιους τους σωλήνες με αυτό το υλικό για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα..

Επίστρωση δαπέδου

Είναι απαραίτητο να γεμίσετε την επίστρωση πάνω από το θερμαινόμενο με δάπεδο νερό με ειδική σειρά και χρησιμοποιώντας ένα μείγμα συνηθισμένου τσιμεντοκονίας με πρόσθετα που αυξάνουν τη διέλευση θερμότητας. Το ελάχιστο πάχος του προϊόντος είναι 30 mm, το οποίο από μόνο του καθιστά δυνατή τη σταθερότητα της επίστρωσης, φέρνοντας ήρεμα μηχανική καταπόνηση. Ο αποκλεισμός ζωνών θερμότητας και ψύχους εξαρτάται επίσης από το πάχος του στρώματος σύσφιξης..

Όλο αυτό το διάστημα, έως ότου η επίστρωση μετά την έκχυση φτάσει στην απαιτούμενη αντοχή, είναι απαράδεκτο να ενεργοποιήσετε την ενδοδαπέδια θέρμανση. Επομένως, είναι απαραίτητο να δοκιμάσετε την εργασία τους εκ των προτέρων και είναι καλύτερο να αναλάβετε την επισκευή του ίδιου του δαπέδου στη ζεστή εποχή του έτους, όταν είναι εγγυημένο ότι αποκλείονται οι παγετοί και οι κρύες εκρήξεις. Η ίδια η διαδικασία έκχυσης συνιστάται να πραγματοποιείται κατά μήκος των φάρων, ειδικά όταν το δάπεδο φινιρίσματος απαιτεί ένα εξαιρετικά επίπεδο, τακτοποιημένο τμήμα τραχύτητας. Η θερμομόνωση γύρω από την περίμετρο γίνεται πάντα ψηλότερα από ό, τι το τελικό δάπεδο θα ανέβει και αφού τελικά σκληρύνει η επίστρωση, η περίσσεια κόβεται με ένα συνηθισμένο κοφτερό μαχαίρι.

Μην βάζετε ποτέ αλουμινόχαρτο και υλικά που βασίζονται σε αυτό στη συρρικνωμένη μάζα., αφού δεν θα περάσουν ούτε τρεις μήνες, καθώς όλα αυτά θα γίνουν σκόνη και η θερμική προστασία θα μειωθεί στο μηδέν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο αντί για μια επίστρωση, αλλά λάβετε υπόψη ότι η πλήρωση με πολυμερές μπορεί να εξαλείψει μόνο μικρές διαφορές στο ύψος. Εάν η τραχιά βάση είναι άνιση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κλασικό μείγμα τσιμέντου και άμμου με τα απαραίτητα πρόσθετα. Το πλεονέκτημα των αυτοεπιπεδούμενων δαπέδων θεωρείται πολύ μικρό πάχος (όχι περισσότερο από 35 mm), η ικανότητα να αντέχει εντυπωσιακά μηχανικά φορτία, η ελαφρότητα του ίδιου του υλικού και η οπτική του ποικιλία. Ως διανομέας πίεσης, το στρώμα πλήρωσης αποδείχθηκε πολύ καλό και η θερμική αγωγιμότητά του είναι πολύ καλύτερη από αυτήν ακόμη και ενός τροποποιημένου κονιάματος.

Υπάρχουν όμως και πολλά μειονεκτήματα: θα πρέπει να γεμίσετε τους σωλήνες με πολύ μεγάλη ποσότητα μείγματος (όχι τόσο φθηνό) και σε αρκετά βήματα.

Εάν γίνει αμέσως, η επικάλυψη μπορεί γρήγορα να σπάσει..

Σε τι είναι καλύτερο να συνδεθείτε?

Έχουμε ήδη καταλάβει τους λέβητες και τους συλλέκτες, τώρα θα εξετάσουμε τα ίδια τα στοιχεία θέρμανσης. Σε ιδιωτικές κατοικίες, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο ξηρής σύνδεσης όταν χρησιμοποιούνται θερμικές πλάκες διανομής. Στην πράξη, εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή τσιμεντένια επίστρωση, αλλά είναι κατώτερα σε βάρος από αυτήν και ανώτερα στη μετάδοση θερμότητας, που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο καταναλωτής. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι το ελάχιστο βήμα εγκατάστασης σωλήνων κατά τη χρήση πλακών από 150 mm μειώνεται στα 125 mm, πράγμα που σημαίνει, ακόμη και σε πολύ κρύες περιοχές, το πάτωμα θα είναι άνετο.

Με την αυτοεγκατάσταση, δεν θα χρειαστεί να ρυθμίσετε το ενισχυτικό πλέγμα και να συνδέσετε τον αγωγό σε αυτά, αυτή είναι μια εντελώς περιττή διαδικασία σε αυτή την περίπτωση. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αμέσως μετά την εγκατάσταση του καλύμματος δαπέδου φινιρίσματος, θα είναι δυνατή η άμεση ενεργοποίηση του συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Οι πλάκες θερμαίνονται πολύ γρήγορα, ενώ το σκυρόδεμα εξακολουθεί να έχει αρκετά μεγάλη θερμική αδράνεια λόγω της σημαντικής μάζας του. Οι μεταλλικοί εναλλάκτες θερμότητας απορροφούν τρεις φορές μικρότερο ύψος χώρου από ακόμη και τις πιο ελαφριές τσιμεντένιες τσιμεντοκονίες.

Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τα μειονεκτήματα των μεταλλικών θερμικών πλακών διανομής: όχι μόνο θερμαίνονται γρήγορα, αλλά και χάνουν θερμότητα ακόμη πιο γρήγορα όταν ο λέβητας σταματήσει. Και το κόστος τελικά αποδεικνύεται υψηλότερο από ό, τι όταν χρησιμοποιείτε παραδοσιακό κονίαμα. Σε κάποιο βαθμό, αυτή η δυσκολία εξαλείφεται φτιάχνοντας μόνοι σας τις πλάκες, αλλά σημειώστε ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μηχάνημα.

Συμβουλές επιλογής

Ένα σετ ενδοδαπέδιας θέρμανσης για παρκέ και πολυστρωματικό υλικό πρέπει να τοποθετηθεί σε σανίδες πολυστυρολίου, δεν απαιτείται ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ τους και του επιχρίσματος. Εάν υπάρχει κεραμίδι ή λινέλαιο στην κορυφή, η βάση δημιουργείται από επιχρίσματα από μοριοσανίδες ή ίνες γύψου. Επιστρέφοντας στις δομές πολυστυρολίου, θα πρέπει να τονίσουμε τα πλεονεκτήματά του σε εξοχικές και εξοχικές κατοικίες με όχι πολύ ψηλά ταβάνια. Σε περίπτωση που θέλετε να επιτύχετε τη μέγιστη φιλικότητα προς το περιβάλλον, πρέπει να τοποθετήσετε το δάπεδο του νερού πάνω από τις μονάδες ή τις ράγες.

Το πλάτος της πλάκας (μονάδα) πρέπει να είναι 13, 18 ή 28 cm. Συμπεριλάβετε στο έργο πάχος τουλάχιστον 2,2 cm και το διάστημα από τη μια πλάκα στην άλλη είναι 2 cm.

Τα αρθρωτά καταστρώματα είναι παχύτερα από τα πτερύγια και πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως σε ισόγεια.

Σε ένα σκελετό σπίτι, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ζεστό πάτωμα με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά το βήμα περιορίζεται στα 150 mm, επομένως αγοράστε περισσότερους σωλήνες. Είναι πολύ πιθανό να υπολογίσετε την ισχύ σύμφωνα με κατά προσέγγιση τιμές- εάν το κτίριο είναι καλά μονωμένο και έχουν εγκατασταθεί παράθυρα με διπλά τζάμια, θα πρέπει να είναι περίπου 40 W ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. μ. Εάν το σπίτι είναι σχετικά παλιό κτίριο και δεν υπάρχει πρακτικά θερμομόνωση, αυτός ο αριθμός είναι συνήθως 70 ή 80 W.

Πολύ φθαρμένα και μη επισκευασμένα κτίρια για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν απώλειες θερμότητας άνω των 100 W ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. m, και πρέπει να αποζημιωθούν με μέσα θέρμανσης. Αλλά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε νέα εξοχικά σπίτια χωρίς μόνωση τοίχων και με πανοραμικά παράθυρα – εκεί η απώλεια θερμότητας μπορεί να είναι 0,3 kW ανά τετραγωνικό.

Είναι πολύ πιθανό να εξοπλίσετε ένα θερμαινόμενο με δάπεδο δάπεδο στο μπαλκόνι και οι ειδικοί συστήνουν σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε το σύστημα “Φίδι”, παρέχοντας την πιο ομοιόμορφη θέρμανση. Δεδομένης της έντονης απώλειας θερμότητας, το διάκενο μεταξύ των σωλήνων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 100 mm, διαφορετικά η επικάλυψη θα είναι κρύα. Και οι πλάκες μονωτικού υλικού, αντίθετα, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν παχύτερες, έτσι ώστε να εξοικονομούν αξιόπιστα πολύτιμη ενέργεια.

Κατά την επιλογή διανομέα (συλλέκτη), αξίζει να προτιμάτε την ίδια εταιρεία που παρήγαγε τον αισθητήρα θερμοκρασίας, τότε σίγουρα δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τη συμβατότητα των εξαρτημάτων μεταξύ τους. Στην ιδανική περίπτωση, όλα τα εξαρτήματα πρέπει να είναι της ίδιας μάρκας..

Όσον αφορά το ψυκτικό, το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης μπορεί να χρησιμοποιεί τις ίδιες ουσίες με τα θερμαντικά σώματα. Έως το ένα τρίτο όλων των θερμών δαπέδων γεμίζουν αντιψυκτικά (μείγματα προπυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης). Προσεγγίστε την επιλογή του τεχνικού υγρού όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά και δώστε προσοχή στον πλήρη κατάλογο των συστατικών του, βασικές φυσικές ιδιότητες. Για να αντλήσετε αντιψυκτικό, η συνολική χωρητικότητα της αντλίας πρέπει να είναι 1/10 μεγαλύτερη από τη χρήση νερού και η πίεση που δημιουργείται στο σύστημα γενικά αυξάνεται κατά 60%. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι απαραίτητο να αυξηθεί είτε η διάμετρος των κυκλωμάτων είτε το συνολικό μήκος τους, λαμβάνοντας υπόψη τη μειωμένη μεταφορά θερμότητας των υγρών που δεν καταψύχονται..

Το πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιείτε αντιψυκτικό είναι ότι η αντικατάσταση του ψυκτικού μπορεί να συμβεί 3 – 5 φορές λιγότερο συχνά από ό, τι όταν ρίχνετε νερό στους σωλήνες. Μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητά του με απόσταξη και προσθήκη μαλακτικών..

Είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο να ρίχνετε αντιψυκτικό αυτοκινήτου στο κύκλωμα θέρμανσης · ​​μόνο ειδικά επιλεγμένα μείγματα προορίζονται για αυτό.!

Κατασκευαστές

Μεταξύ των κατασκευαστών ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι μια κοινή ρωσο-ιταλική εταιρεία Valtec έχει προσελκύσει εδώ και καιρό την προσοχή των καταναλωτών και έχει κερδίσει μια σειρά από ευνοϊκές αξιολογήσεις. Το εύρος της ανησυχίας περιλαμβάνει, για παράδειγμα, σωλήνες της κατηγορίας Pex-Evoh με διάμετρο 1,6 ή 2,0 εκ. Για τη σύνδεση τους, προστίθενται εξαρτήματα ορείχαλκου στο σετ παράδοσης. Η απαραίτητη προστασία από τη διείσδυση οξυγόνου από το εξωτερικό παρέχεται από μια επικάλυψη πολυβινυλαιθυλενίου.

Ρεχάου – η εταιρεία δεν είναι λιγότερο γνωστή, επάξια συνδέεται με την παραδοσιακή γερμανική ποιότητα. Οι μηχανικοί της εταιρείας έχουν ένα μυστικό για το πώς να φτιάξουν τους πιο εύκαμπτους σωλήνες. Μπορείτε να τα λυγίσετε σε ένα αρκετά μεγάλο εύρος, χωρίς να φοβάστε ότι θα καταστρέψετε κάτι ή θα προκαλέσετε διαρροή. Δόθηκε μεγάλη προσοχή στη δομή των εσωτερικών τοίχων – τώρα δεν συσσωρεύουν καθόλου ρύπανση, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μείωση των απαιτήσεων για την προετοιμασία του νερού που χύνεται σε ζεστά δάπεδα.

Κριτικές

Οι γενικές κριτικές σχετικά με τα θερμαινόμενα δάπεδα με νερό είναι μάλλον ευνοϊκές. Ακόμα και εκείνοι που αρχικά πιστεύουν ότι πρόκειται για σπατάλη χρημάτων, έχοντας δοκιμάσει τα οφέλη τέτοιων προϊόντων στην πράξη, αλλάζουν δραματικά τη γνώμη τους. Οι ιδιότητες διανομής θερμότητας του συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχουν υψηλή βαθμολογία, ιδιαίτερα συχνά θετικές εκτιμήσεις σχετίζονται με τη χρήση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης στα μπάνια..

Οι ενισχυμένοι πλαστικοί σωλήνες, αν κρίνουμε από τις κριτικές, μπορούν να διαρκέσουν τουλάχιστον 10 χρόνια χωρίς καμία καταγγελία. Λάβετε υπόψη ότι σε μεγάλα δωμάτια με ελάχιστα έπιπλα, οι έμπειροι συχνά συμβουλεύουν τη θέρμανση μόνο στη μέση, έτσι ώστε να μην είναι πολύ βουλωμένο.

Επίσης, δεν συνιστάται η χρήση θερμαινόμενων δαπέδων με νερό σε τουαλέτες και κουζίνες, διαφορετικά οι χαρακτηριστικές μυρωδιές αυτών των δωματίων μπορεί να αυξηθούν. Καλύτερα να προσέχετε ότι υπάρχει αποτελεσματική θερμομόνωση.

Αλλά τα συστήματα με αισθητήρες και θερμοστάτες υψηλής ποιότητας είναι πάντα υψηλότερα από το συνηθισμένο, αναγνωρίζονται ως τα πιο βολικά και πρακτικά στη χρήση..

Επιτυχημένα παραδείγματα και επιλογές

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμαινόμενο δάπεδο σχεδόν οπουδήποτε · αυτή η μέθοδος θέρμανσης δεν έχει ιδιαίτερους περιορισμούς. Τώρα ξέρετε ακριβώς πώς να επιλέξετε αξεσουάρ για αυτό, πώς να τα τοποθετήσετε και να τα συνδέσετε, πώς να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ. Τώρα ας δούμε μερικές από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του..

Έτσι εργάζονται οι επαγγελματίες για την έκχυση ενός συστήματος θέρμανσης με τσιμεντένια επίστρωση (μια γωνία, μακριά από την είσοδο, έχει ήδη χυθεί, η εργασία πηγαίνει αριστερόστροφα).

Και εδώ, απλά και κομψά, πραγματοποιείται η εγκατάσταση ενός θερμού δαπέδου σε ένα σκελετό.

Εξαιρετικός σύγχρονος συλλέκτης για παροχή νερού στο σύστημα θέρμανσης.

Για πληροφορίες σχετικά με το πώς να φτιάξετε ένα θερμαινόμενο δάπεδο με τα χέρια σας, δείτε το επόμενο βίντεο.