Οι λεπτότητες του υπολογισμού ενός ζεστού δαπέδου

Οι λεπτότητες του υπολογισμού ενός ζεστού δαπέδου

Η βελτίωση του σπιτιού πρέπει να ξεκινήσει με τον κατάλληλο υπολογισμό. Θα δώσει μια γενική ιδέα για όλα τα χαρακτηριστικά της προγραμματισμένης εργασίας και θα αποκαλύψει το ζήτημα της κερδοφορίας της ιδέας στο σύνολό της. Ο υπολογισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην περίπτωση εγκατάστασης ενδοδαπέδιας θέρμανσης σε ιδιωτικό σπίτι..

Ιδιαιτερότητες

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι εξοπλισμός θέρμανσης και η σταθερή λειτουργία του είναι εξαιρετικά σημαντική. Εξαρτάται όχι μόνο από την ποιότητα της εγκατάστασης, αλλά και από τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Το πιο σημαντικό συστατικό της απόδοσης του δαπέδου είναι ο αξιόπιστος υπολογισμός όλων των παραμέτρων λειτουργίας. Είναι επίσης σαφές από τις σχολικές εργασίες ότι είναι δύσκολο να υπολογίσετε κάτι χωρίς να καταλάβετε το νόημα, οπότε πρέπει να κατανοήσετε τις αρχές του συστήματος θέρμανσης και τις ιδιαιτερότητες της τοποθέτησής του. Υπάρχουν δύο τύποι ενδοδαπέδιας θέρμανσης:

 • ζεστά δάπεδα με φορέα θερμότητας νερού.
 • ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση.

Η κατασκευή δαπέδων που θερμαίνονται με νερό σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η θέρμανση να συμβαίνει λόγω της θερμότητας που εκπέμπουν τα κυκλώματα θέρμανσης, που αποτελούνται από σωλήνες νερού μικρής διαμέτρου. Αυτοί οι σωλήνες τοποθετούνται κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου και τυλίγονται γύρω από τη μονάδα θέρμανσης – τον λέβητα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη θέρμανση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύστημα συμπληρώνεται με συσκευές που παρέχουν άνετη θέρμανση, καθώς και χειριστήρια.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση, που τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια, θερμαίνει την επιφάνεια του δαπέδου χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία. Αντί για σωλήνες, ένα ειδικό καλώδιο δύο πυρήνων τοποθετείται στη δομή του δαπέδου, το οποίο είναι ένας αγωγός που εκπέμπει θερμότητα. Η ένταση της ακτινοβολίας ρυθμίζεται από ειδικό θερμοστάτη.

Πρέπει να έχετε μια ιδέα για το πώς αυτό το σύστημα βρίσκεται σε θερμαινόμενο δωμάτιο. Για ευκολία κατανόησης, πρέπει να σκεφτείτε το πάτωμα ως κέικ στρώσης. Το πρώτο στρώμα πλαισίου είναι συνήθως μια πλάκα από σκυρόδεμα στην οποία έχει τοποθετηθεί ένα ρολό υλικού στεγανοποίησης. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται ένα υλικό με χαμηλή αντίσταση στη μεταφορά θερμότητας, για παράδειγμα, διογκωμένο πολυστυρόλιο, το οποίο είναι μονωμένο με φύλλο. Τέλος, όλα αυτά καλύπτονται με μια επίστρωση, στην οποία είναι τοποθετημένοι οι σωλήνες θέρμανσης του θερμού δαπέδου..

Ο υπολογισμός της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ένα μάλλον σοβαρό έργο. Πρέπει να το εκτελέσετε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Ως αποτέλεσμα, αυτό θα σας επιτρέψει να έχετε μια πλήρη εικόνα των απαιτούμενων χαρακτηριστικών για την αντλία, το μήκος των σωλήνων θέρμανσης, την ποσότητα θερμικής ακτινοβολίας για συγκεκριμένες περιπτώσεις και πολλά άλλα. Φυσικά, εάν έχετε χρήματα, μπορείτε να πληρώσετε για μια σειρά υπηρεσιών σε ειδικούς, αλλά είναι καλύτερο να τα έχετε όλα υπό τον έλεγχό σας..

Παρά το γεγονός ότι ο υπολογισμός δεν είναι εύκολος, ακολουθώντας τις οδηγίες βήμα προς βήμα, δεν θα είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσετε.

Πίνακας υπολογισμού σε ιδιωτικό σπίτι

Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να χρησιμεύσει ως η κύρια πηγή θέρμανσης σε ένα δωμάτιο ή ως μέσο θέρμανσης μόνο της επιφάνειας του δαπέδου. Ανάλογα με τις συγκεκριμένες λειτουργίες που προβλέπεται να ανατεθούν στο σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, υπολογίζεται η μεταφορά θερμότητας. Επιπλέον, τα γεωμετρικά και δομικά χαρακτηριστικά του δωματίου είναι επίσης δεδομένα εισόδου. Πρώτον, πρέπει να μάθετε πόση θερμότητα θα χαθεί λόγω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών του δωματίου. Χωρίς να γνωρίζουμε αυτήν την παράμετρο, είναι αδύνατο να καταλάβουμε πόση θερμότητα πρέπει να εκπέμπει το κύκλωμα θέρμανσης, το οποίο γενικά είναι το επίκεντρο του υπολογισμού.

Μόνο μετά από αυτό το βήμα, μπορείτε να επιλέξετε τις υπόλοιπες παραμέτρους του συστήματος, όπως:

 • απαιτούμενη ισχύς αντλίας.
 • ισχύς ηλεκτρικού λέβητα ή λέβητα αερίου.
 • υλικό και πάχος σωλήνων ψυκτικού ·
 • μήκος περιγραμμάτων.

Σε περίπτωση που το σύστημα θέρμανσης στο σπίτι λειτουργεί τέλεια και απαιτείται μόνο η μόνωση της επιφάνειας του δαπέδου από το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, η κύρια υπολογισμένη τιμή θα είναι το πλάνο του θερμαινόμενου δωματίου. Οι απώλειες θερμότητας και το μήκος των αγωγών που πρόκειται να τοποθετηθούν για ένα δάπεδο ζεστού νερού θα εξαρτηθούν κυρίως από τη γεωμετρία της θερμαινόμενης επιφάνειας. Για να είναι ο υπολογισμός απόλυτα ακριβής, πρέπει να λάβετε υπόψη το κλίμα, τα χαρακτηριστικά κατασκευής, τον αριθμό των ορόφων και πολλά άλλα. Το αποτέλεσμα είναι ένας αρκετά περίπλοκος θερμικός υπολογισμός..

Μπορεί να αποδειχθεί ότι ο καταναλωτής δεν είναι επαγγελματίας, αλλά εξακολουθεί να θέλει να εξοικονομήσει χρήματα για τη βελτίωση του σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν οι δείκτες μέσης κατανάλωσης θερμότητας για ιδιωτικές κατοικίες. Η θέρμανση ενός σπιτιού με ζεστό δάπεδο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό και έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό τραπέζι από έμπειρους ειδικούς. Εμφανίζει την απαιτούμενη ποσότητα θερμότητας για τον προβλεπόμενο χώρο στον οποίο θα τοποθετηθούν τα κυκλώματα θέρμανσης του δαπέδου του νερού..

Τύπος ισχύος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ενδοδαπέδια θέρμανση χρησιμοποιείται ως σύστημα που αντικαθιστά τα θερμαντικά σώματα θέρμανσης. Στη συνέχεια, ο υπολογισμός, φυσικά, θα γίνει πιο περίπλοκος, επειδή πρέπει να λάβετε υπόψη όλους τους παράγοντες. Για να μπορέσετε να θερμάνετε ολόκληρο τον εσωτερικό όγκο του δωματίου, πρέπει να έχετε πληροφορίες σχετικά με την απώλεια θερμότητας του δωματίου. Μόνο τότε, γνωρίζοντας τη χωρητικότητα του κυκλώματος θέρμανσης, μπορείτε να ξεκινήσετε να το σχεδιάζετε. Έτσι, ο ίδιος ο υπολογισμός μοιάζει με αυτόν:

Mk = 1,2 x Q, όπου Mk είναι η απαιτούμενη ισχύς μεταφοράς θερμότητας του κυκλώματος θέρμανσης, Q είναι η ίδια απώλεια θερμότητας και 1,2 είναι ο συντελεστής σφάλματος.

Είναι σαφές από τον τύπο ότι η παράμετρος στόχος είναι η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού στο κύκλωμα, για να προσδιοριστεί ποια είναι απαραίτητη για τον υπολογισμό της απώλειας θερμότητας. Για να τα προσδιορίσετε, θα χρειαστεί να περπατήσετε στο σπίτι με μια μεζούρα. Είναι απαραίτητο να μετρηθεί η περιοχή και το πάχος όλων των περιβληθέντων αντικειμένων: τοίχων, δαπέδων, παραθύρων, θυρών κ.ο.κ. Για να λάβετε υπόψη τη δομή του υλικού όλων των αντικειμένων, χρειάζεστε έναν συντελεστή που χαρακτηρίζει τη θερμική αγωγιμότητα μεμονωμένων υλικών (λ). Κατά συνέπεια, πρέπει να γνωρίζετε τι αποτελείται από αυτό που πρόκειται να υπολογιστεί, είτε πρόκειται για τοίχο, πόρτα ή οροφή. Όλα τα δημοφιλή δομικά υλικά και οι συντελεστές τους φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Απώλεια θερμότητας υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε προστατευτικό στοιχείο του δωματίου, αφού κάθε αντικείμενο έχει διαφορετικές ιδιότητες. Ο υπολογισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

Q = (1 / R) x (tvn-tn) x (1 + ∑β) x S, όπου R είναι η αντίσταση θερμοκρασίας της πρώτης ύλης από την οποία κατασκευάζεται η περίφραξη, t είναι η θερμοκρασία της δομής, οι δείκτες, αντίστοιχα, σημαίνουν τις εξωτερικές και εσωτερικές θερμοκρασίες, S – τη γεωμετρική περιοχή του στοιχείου, β – κλιματικές απώλειες θερμότητας ανάλογα με την κατεύθυνση της κύριας, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Οι υπολογισμένες απώλειες θερμότητας για μεμονωμένα στοιχεία συνοψίζονται ως αποτέλεσμα. Έτσι, η προκύπτουσα συνολική απώλεια θερμότητας του δωματίου αντικαθίσταται στον τύπο για τον υπολογισμό του Mk – η ισχύς μεταφοράς θερμότητας του κυκλώματος.

Για παράδειγμα, θα υπολογίσουμε την απαιτούμενη μεταφορά θερμότητας του κυκλώματος για ένα δωμάτιο μπλοκ 20×20 m, το πλάτος των τοίχων του οποίου είναι 2,5 mm. Με βάση το γεγονός ότι η θερμική αντίσταση των μπλοκ από αφρώδες σκυρόδεμα είναι 0,29 (W / m x K), λαμβάνουμε την υπολογισμένη τιμή Rpb = 0,25 / 0,29 = 0,862 (W / m x K). Τα τοιχώματα είναι επιχρισμένα με ένα στρώμα 3 mm, πράγμα που σημαίνει ότι στην προκύπτουσα αντίσταση πρέπει να προστεθεί Rpc = 0,03 / 0,29 = 0,1 (W / m x K). Αυτό σημαίνει ότι η συνολική θερμική αντίσταση του τοίχου είναι Rst = 0,1 + 0,862 = 0,962 (W / m x K). Στη συνέχεια, υπολογίζουμε την απώλεια θερμότητας χρησιμοποιώντας τον παραπάνω τύπο:

Q = (1 / 0.962) x (20 – (-10)) x (1 + 0.05) x 40 = 1309 W.

Υπολογίζουμε την απώλεια θερμότητας μέσω της οροφής, της πόρτας και των παραθύρων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Συνοψίζουμε όλα όσα έχουν ληφθεί και τα αντικαθιστούμε στον τύπο για να καθορίσουμε την ισχύ του κυκλώματος θέρμανσης. Στην προκύπτουσα τιμή, προσθέστε 10%, το οποίο θα διορθωθεί για διήθηση αέρα. Οποιοσδήποτε υπολογιστής μπορεί να το χειριστεί αυτό..

Πώς να υπολογίσετε σωστά το στυλ?

Αφού μάθετε την ισχύ που απαιτείται για ένα ζεστό δάπεδο, μπορείτε να εξοικειωθείτε με τις περιπλοκές της θέσης του περιγράμματος του. Επιπλέον, απομένει μόνο να υπολογίσετε το απαιτούμενο μήκος του περιγράμματος, το οποίο θα σας βοηθήσει να πάρετε μια ιδέα για το επερχόμενο κόστος. Για λόγους σαφήνειας, πρέπει να κάνετε ένα σκίτσο σε χαρτί γραφήματος. Η σχεδίαση πρέπει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση των σωλήνων και τους συντελεστές κλίμακας.

Ένα βήμα είναι ένα μετρημένο διάστημα κενών μεταξύ σωλήνων, πρέπει να επιλεγεί σύμφωνα με διάφορες συνθήκες:

 • όταν κινείται στο πάτωμα, το ανθρώπινο πόδι δεν πρέπει να αισθάνεται τη διαφορά θερμοκρασίας, Έτσι, εάν το βήμα είναι πολύ μεγάλο, τότε η επιφάνεια θα θερμανθεί με λωρίδες.
 • Το βήμα πρέπει να επιλέγεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο σωλήνας να εκτελεί τη λειτουργία του όσο το δυνατόν πιο οικονομικά και αποτελεσματικά..

Για εγκατάσταση αγωγών χωρίς σφάλματα, πρέπει να κατανοήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τύπων εγκατάστασης που χρησιμοποιούνται. Επί του παρόντος, χρησιμοποιούνται 4 σχήματα για την εγκατάσταση αγωγού θέρμανσης:

 • “Σαλιγκάρι (σπείρα)” – η πιο απαιτητική επιλογή, επειδή μια τέτοια τοποθέτηση εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή της θερμικής ενέργειας. Η τοποθεσία εμφανίζεται από την περιφέρεια στο κέντρο με σταθερή μείωση της ακτίνας και στη συνέχεια στην άλλη πλευρά. Κατά τη χρήση αυτής της μεθόδου, το μήκος του βήματος μπορεί να έχει οποιαδήποτε τιμή, ξεκινώντας από 10 mm.

Επίσης, αυτή η μέθοδος είναι η ευκολότερη όσον αφορά την εγκατάσταση, δεν υπάρχουν περιορισμοί λόγω του σχήματος του δωματίου..

 • “Φίδι” Είναι μια μάλλον αντιλαϊκή μέθοδος περιγράμματος. Ένα τεράστιο μειονέκτημα είναι ότι η σύνδεση με τη μονάδα τροφοδοσίας πραγματοποιείται από τη μία πλευρά, επομένως, υπάρχει σημαντική διαφορά θερμοκρασίας. Η επιφάνεια του δαπέδου θα είναι πιο κρύα όσο πιο μακριά είστε από το λέβητα. Το δεύτερο σημαντικό μειονέκτημα του “φιδιού” είναι η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης. Αυτή η διάταξη προβλέπει στροφές 180 μοιρών στο σωλήνα. Ως αποτέλεσμα, η δακτυλιοειδής απόσταση πρέπει να αυξηθεί στα 200 mm, ενώ η γενική τιμή θεωρείται ότι είναι 150 mm..

 • “Γωνιακό φίδι”. Η θερμή ροή εξαπλώνεται από τη γωνία όπου βρίσκεται ο λέβητας. Η μέθοδος δεν είναι δημοφιλής επειδή η θερμοκρασία απλώνεται σε κλίση, η οποία, στην πραγματικότητα, δημιουργεί την επίδραση του “ήλιου”. Όσο πιο κοντά είσαι τόσο πιο ζεστός.
 • “Διπλό φίδι” είναι μια τροποποίηση του συνηθισμένου «φιδιού». Η διαφορά είναι ότι οι απώλειες θερμότητας αντισταθμίζονται. Το κάνει αυτό κυκλοφορώντας τη ροή και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η τοποθέτηση με αυτόν τον τρόπο είναι εξίσου δύσκολη. Το “Snake” χρησιμοποιείται για μικρούς χώρους, όπως μπάνιο.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους. Μικρές περιοχές μερικές φορές καλύπτονται με ένα “φίδι” και τα στοιχεία που δεν χρειάζονται θέρμανση περικυκλώνονται με μια “σπείρα”. Μερικές φορές οι συνδυασμένες μέθοδοι τοποθέτησης σωλήνων παρέχουν το χαμηλότερο κόστος υλικού και την ελάχιστη επένδυση. Τώρα, έχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες, μπορείτε να ξεκινήσετε τον υπολογισμό του απαιτούμενου μήκους του αγωγού. Ο υπολογισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με έναν απλό τύπο:

L = 1,1 x S \ N. Ο παραπάνω τύπος αντικατοπτρίζει την εξάρτηση του μήκους του σωλήνα θέρμανσης (L) από την περιοχή του κυκλώματος (S), λαμβάνοντας υπόψη το βήμα (N). Ο συντελεστής 1,1 είναι απαραίτητος για να ληφθεί υπόψη το απόθεμα του σωλήνα για στροφές. Στο τέλος, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τα τμήματα που θα είναι τρέχοντα και αντίθετα για τη σύνδεση της στοίβας με τον λέβητα..

Για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις, θα υπολογίσουμε το μήκος του κυκλώματος θέρμανσης για ένα σαλόνι 25 τ. μ. Προκειμένου να αρθεί ο περιορισμός στη διάσταση του βήματος, θα προτιμήσουμε τη μέθοδο της σπείρας και θα επιλέξουμε ένα σκαλοπάτι 0,15 μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση, αποδεικνύεται ότι το μήκος του αγωγού που τοποθετείται είναι L = 1,1 x 25 / 0,15 = 183,4 m.

Ας πούμε ότι το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης τροφοδοτείται από μια χτένα, η οποία βρίσκεται 5 μέτρα από το κύκλωμα. Κατά τον υπολογισμό, είναι απαραίτητο να διπλασιάσετε αυτήν την απόσταση, καθώς ο συλλέκτης έχει αντίθετη ροή. Επομένως, το προκύπτον μήκος του περιγράμματος θα είναι L = 183,4 + 5 + 5 = 193,4 m.

Επαγγελματικές συμβουλές

Αφού ασχοληθείτε με τον υπολογισμό, μπορείτε να πάτε με τα αποτελέσματα σε ειδικούς και να συγκεκριμενοποιήσετε το έργο τους. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε, δεν θα είναι περιττό να εξοικειωθείτε με μερικές από τις αποχρώσεις. Μπορούν να συναντηθούν μόνο όταν τοποθετείτε ένα ζεστό δάπεδο όχι για πρώτη φορά. Όσοι γνωρίζουν καλά αυτήν την επιχείρηση συνιστούν:

 • όταν σχεδιάζετε ένα περίγραμμα, προσπαθήστε να καταλάβετε πώς να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν λιγότερο σωλήνα. Με μικρό μήκος αγωγού, δεν θα υπάρχει απτή αντίσταση και επομένως δεν θα πέσει πίεση, δηλαδή δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα για μια ισχυρή αντλία.

Γενικά, ένας κοντός σωλήνας είναι λιγότερο δαπανηρός.

 • Όταν ολοκληρωθεί ο υπολογισμός του μήκους του αγωγού, η ληφθείσα τιμή πρέπει να συγκριθεί με το επιτρεπόμενο μήκος του κυκλώματος. Εξαρτάται από τη διάμετρο του σωλήνα που πρόκειται να τοποθετηθεί. Εάν η διάμετρος είναι 16 mm, τότε η επιτρεπόμενη τιμή για το μήκος του περιγράμματος είναι 100 m και εάν η διάμετρος είναι 20 mm, τότε ο περιορισμός θα είναι 120 m..
 • Η δακτυλιοειδής απόσταση λαμβάνεται στο βέλτιστο εύρος, αλλά εξαρτάται από τη διάμετρο του σωλήνα θέρμανσης.

 • Κατά το σχεδιασμό της εγκατάστασης, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουν όλες οι ζώνες στο δωμάτιο την ίδια ανάγκη για θέρμανση, επομένως, σχεδιάστε τη θέση του σωλήνα πιο σφιχτά κοντά σε παράθυρα και δομές πόρτας. Αυτό θα προσφέρει έντονη θέρμανση εκεί..
 • Σε περιπτώσεις που η προβλεπόμενη έκταση υπερβαίνει τα 40 τ. m, πρέπει να συνδέσετε το δεύτερο κύκλωμα, καθώς η λειτουργία ενδοδαπέδιας θέρμανσης ενιαίου κυκλώματος σε μεγάλα δωμάτια είναι αναποτελεσματική.

Έτσι, ο υπολογισμός του θερμού δαπέδου μπορεί να γίνει ανεξάρτητα..

Συνιστάται να εκτελείτε τον υπολογισμό τόσο χειροκίνητα χρησιμοποιώντας τους τύπους όσο και σε μια ειδική αριθμομηχανή και, στη συνέχεια, να συγκρίνετε τις τιμές που προκύπτουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ζήτημα, μπορείτε να μάθετε παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο.