Εξωραϊσμός: οι λεπτότητες του σχεδιασμού μιας στενής περιοχής

Δεν έχει κάθε γειτονική περιοχή σπίτι ένα γεωμετρικά σωστό σχήμα. Η τοποθεσία του σπιτιού σε όχι πολύ φαρδιά, επιμήκη τμήματα είναι αρκετά συνηθισμένη. Οι ιδιοκτήτες ενός τόσο στενού χώρου θέλουν επίσης να διακοσμήσουν την αυλή τους με άνεση: να διαμορφώσουν έναν όμορφο κήπο ή να εξοπλίσουν κιόσκι με μπάρμπεκιου. Πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της θέσης των επιθυμητών αντικειμένων σχεδιασμού τοπίου σε μια στενή περιοχή μεγάλου μήκους; Ας το καταλάβουμε μαζί.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Για τον κατάλληλο σχεδιασμό της περιοχής του τόπου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της γεωμετρίας του. Ο σχεδιασμός μιας τέτοιας περιοχής πρέπει να ξεκινά με εξοικείωση με τις συστάσεις των σχεδιαστών. Με βάση τους, είναι πολύ πιθανό να δώσετε την απαραίτητη ομορφιά και ευκολία στον ιστότοπο μόνοι σας, έτσι ώστε να ευχαριστήσει τους ιδιοκτήτες με την εμφάνιση και τη λειτουργικότητά του..

Θα πρέπει να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε το τοπίο μιας στενής περιοχής με τη διάταξή της. Σε αυτό το στάδιο:

  • Το σκίτσο του εδάφους βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Περιγράφονται οι λειτουργικές περιοχές του.
  • Επιλέγονται οι βέλτιστες επιλογές για τη θέση όλων των στοιχείων τοπίου.

Με βάση το περιορισμένο σχήμα της περιοχής, ο σχεδιασμός θα πρέπει να έχει ως στόχο μια οπτική επέκταση των ορίων του. Εάν, για παράδειγμα, η έκταση της επικράτειας είναι 10 στρέμματα και αποφασιστεί να οργανωθούν κρεβάτια λαχανικών σε αυτήν, τότε αυτή η περίσταση πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.

Σε αυτό το θέμα, η θέση κάθε στοιχείου τοπίου είναι απαραίτητη.. Σε όλο το οικόπεδο πρέπει να τοποθετηθούν φυτικά κρεβάτια, φράχτες ή παρτέρια. Αυτό γίνεται για να δοθεί οπτική επέκταση στο στενό γεωμετρικό του σχήμα. Σε κοντινή απόσταση από τα κρεβάτια, μπορείτε να κανονίσετε μια μικρή λίμνη ή πισίνα. Μια λογική συνέχεια μιας τέτοιας δεξαμενής θα είναι μια περιοχή αναψυχής γύρω της..

Πώς να επεκτείνετε οπτικά τον ιστότοπο?

Προκειμένου να απομακρυνθεί η προσοχή από το μακρόστενο, στενό σχήμα ενός τέτοιου τμήματος, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε πάνω του όχι ευθεία, αλλά να τους δώσετε μια σγουρή εμφάνιση, πλαισιώνοντάς τα με πέργκολες ή καμάρες από πλαστικό. Εάν υπάρχει κήπος σε μια τέτοια τοποθεσία, τότε μέρος της περιοχής του μπορεί να γεμίσει με ψηλά δέντρα. Αυτό θα δημιουργήσει μια εικόνα της συνέχειας της περιοχής. Όταν σχεδιάζετε κρεβάτια με λαχανικά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε κύκλο ή φίδι αντί για το συνηθισμένο σχήμα. Τα στρογγυλεμένα, τοξοειδή ή οβάλ συστατικά ενός τέτοιου τοπίου σε μια στενή, επιμήκη περιοχή θα αναμφίβολα στρέψουν την προσοχή του παρατηρητή στον εαυτό τους..

Ως άλλη επιλογή, μπορείτε να εφαρμόσετε τη φύτευση δέντρων διαφορετικών μεγεθών. Στην μετωπική ζώνη του χώρου, για παράδειγμα, θα πρέπει να βρίσκονται σχετικά χαμηλά δέντρα, και στο μακρινό μέρος του – ψηλά δείγματα. Επιπλέον, το στέμμα τους θα πρέπει να έχει το ίδιο σχήμα για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση μιας οπτικής προσέγγισης πιο μακρινών δέντρων.

Το μακρινό μέρος του κήπου είναι κατάλληλο για τη διάταξη καμάρας και πάγκου για χαλάρωση.. Πρέπει να γίνουν στο ίδιο στυλ.. Για να διακοσμήσετε το φράχτη από το ένα άκρο της επικράτειας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε δέντρα με θάμνους φυτευμένους σε αυτό. Η χρήση αυτής της τεχνικής συντομεύει οπτικά το μήκος του τμήματος..

Ένας άλλος τρόπος για να επεκτείνετε οπτικά το χώρο είναι να εξοπλίσετε ένα πράσινο γκαζόν στην περιοχή. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να σπάσει κοντά σε μια καμάρα με έναν πάγκο. Το αποτέλεσμα θα είναι η εμφάνιση μιας άλλης περιοχής αναψυχής..

Εάν ένα τέτοιο οικόπεδο με ένα σπίτι βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, τότε αυτή η περίσταση θα πρέπει να γίνει ένας άλλος λόγος για τη σχεδιαστική φαντασία των ιδιοκτητών του. Στο χαμηλότερο και στραγγαλισμένο τμήμα του, όπου πρέπει να μαζεύεται το νερό της βροχής, μπορούν να φυτευτούν μανιτάρια. Ένα γραφικό λιβάδι με νόστιμα μανιτάρια πάνω του θα είναι μια υπέροχη διακόσμηση της περιοχής. Τα δέντρα, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, πρέπει να φυτευτούν στη μία πλευρά του χώρου, έχοντας κατά νου την οπτική επέκταση των ορίων του.

Μια αλπική διαφάνεια πρέπει να τοποθετηθεί απευθείας στην είσοδο του σπιτιού. Θα πρέπει επίσης να βρίσκεται εδώ μια περιοχή αναψυχής. Η κλίση μπορεί να διακοσμηθεί φυτεύοντας τα πιο φωτεινά χρώματα σε αυτήν. Ο ανθισμένος κήπος μπορεί να περιφραχθεί από την υπόλοιπη επικράτεια με έναν φράχτη από τα δικά σας χέρια ή έναν μικρογραφικό φράχτη από τούβλα.

Δέσιμο με τις συνθήκες του εδάφους

Όταν σχεδιάζετε ένα έδαφος εκτεταμένο σε μήκος, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη θέση του σπιτιού σε αυτό και σε ποια πλευρά είναι η είσοδος. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το σχέδιο εδάφους και ο προσανατολισμός του εδάφους στις πλευρές του ορίζοντα..

Τα δικά και γειτονικά κτίρια, καθώς και οι ψηλοί φράχτες, μπορούν να δημιουργήσουν σκίαση. Αυτή η περίσταση πρέπει να δοθεί προσοχή ακόμη και κατά τη στιγμή της αγοράς του ιστότοπου και κατά τον προγραμματισμό του. Να γιατί η καλύτερη επιλογή θα ήταν η θέση της γης από ανατολικά προς δυτικά.

Η θέση της εισόδου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Εάν βρίσκεται σε στενό μέρος της επικράτειας, τότε μπορείτε να διαχωρίσετε το μπροστινό τμήμα του από την ιδιωτική ζώνη, χρησιμοποιώντας το σπίτι ως διαχωριστικό περίγραμμα. Στη συνέχεια, πριν από την κατασκευή, σχηματίζεται μια ζώνη εισόδου, αφήνοντας όλα τα άλλα στοιχεία στην πίσω περιοχή του χώρου..

Το μπροστινό μέρος, που βρίσκεται μπροστά από το σπίτι, πρέπει να ανοίξει μπροστά από το δρόμο. Για να γίνει αυτό, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε συνθέσεις που αποτελούνται από κομμένους θάμνους ή μπορείτε να περιοριστείτε σε έναν μεγάλο θάμνο..

Εάν προτιμάται η τυπική συμμετρία, τότε το σπίτι γίνεται το κέντρο της σύνθεσης και δύο μεσαίου μεγέθους θάμνοι φυτεύονται στις πλευρές της εισόδου του. Ο χώρος εισόδου σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί να ανοίξει οπτικά. Αυτό δεν σημαίνει την πλήρη απουσία του φράχτη., αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν φράχτες ανοιχτού τύπου και μικροί φράκτες.

Εφαρμόζοντας τον οπτικό και πραγματικό διαχωρισμό της μπροστινής περιοχής από τον ιδιωτικό χώρο της αυλής, είναι δυνατό να ενσωματώσετε πολλές ιδέες ενός σχεδίου πολλών στυλ σε αυτό. Έτσι, η είσοδος μπορεί να σχεδιαστεί ως κανονική παρτέρα με χλοοτάπητες από δαντέλα με μοτίβα ή μίνι θάμνους. Τα λουλουδάτα σύνορα και οι τοπικές φιγούρες θα είναι επίσης κατάλληλα εδώ. Ένα γλυπτό μπορεί να είναι χρήσιμο εδώ..

Μια τέτοια διαίρεση δεν συνεπάγεται σύνδεση μεταξύ των δύο τμημάτων της αυλής ακριβώς μέσω του σπιτιού. Εδώ πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ζητήματα ασφάλειας. Για να συμμορφωθείτε με αυτά, συνιστάται να κανονίσετε μια δεύτερη έξοδο από αυτό στο πίσω μέρος της επικράτειας. Στις πλευρές του σπιτιού, αν δεν είναι ένα συνεχές κτίριο, θα πρέπει να αφήνονται περάσματα έτσι ώστε να μην εφάπτεται απευθείας στο φράχτη. Με αυτή τη διάταξη, θα στενεύουν και θα επιμηκύνονται. Για το σχεδιασμό τους, οι ίδιες πέργκολες και διακοσμητικά φωτιστικά είναι κατάλληλα..

Συνιστάται να κανονίσετε την περιοχή εισόδου στην μπροστινή περιοχή της επικράτειας με μετατόπιση σε ένα από τα πλευρικά όρια. Εάν θέλετε να διατηρήσετε συμμετρία, μπορείτε να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα τοποθετώντας φυτά στο ελεύθερο μέρος της περιοχής. Στο κέντρο, πρέπει να βάλετε μια ευθεία διαδρομή προς την είσοδο με περιθώρια και λουλούδια στα πλάγια. Ο χώρος πρέπει να αφήνεται μπροστά από το σπίτι κατά μήκος ολόκληρης της πρόσοψης. Ο χώρος συνδέεται με τον χώρο στάθμευσης και τους πλευρικούς διαδρόμους.

Όλες οι άλλες λειτουργικές περιοχές βρίσκονται πίσω από το σπίτι. Δεδομένου ότι το συνολικό πλάτος ολόκληρης της επικράτειας είναι ασήμαντο, πρέπει να εξοπλιστούν με μια συγκεκριμένη σειρά με απόσταση από το σπίτι (κατά φθίνουσα σειρά δραστηριότητας εφαρμογής). Είναι καλύτερα να τοποθετήσετε μια περιοχή αναψυχής ακριβώς πίσω από το κτίριο του σπιτιού. Υπάρχει επίσης μια καλοκαιρινή κουζίνα με τραπεζαρία και παιδική χαρά για παιδιά. Πίσω τους έρχεται η σειρά του κήπου, του λαχανόκηπου και των οικονομικών περιοχών.

Εάν το σπίτι έχει είσοδο από το τέλος, αλλά βρίσκεται κατά μήκος του χώρου, τότε το σχήμα του θα πρέπει να προσαρμοστεί στη χωρική κατάσταση. Ταυτόχρονα, το επίμηκες κτίριο βρίσκεται στην μπροστινή περιοχή της αυλής κατά μήκος ενός από τα εκτεταμένα σύνορά του. Στη συνέχεια, η ζώνη εισόδου θα οδηγήσει στο βάθος του χώρου και θα βρίσκεται στην πλευρά του σπιτιού.

Σε αυτήν την κατάσταση, οι χώροι εισόδου και στάθμευσης είναι διατεταγμένοι στην αρχή της επικράτειας (μπροστά από το τέλος του σπιτιού). Για την οπτική του συνοδεία, τα φυτά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ψηλές πύλες..

Η διάταξη μιας πλατφόρμας πίσω από το απομακρυσμένο άκρο του σπιτιού, που καλύπτει όλο το πλάτος του οικοπέδου είναι μια εξαιρετική λύση για τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής με μπάρμπεκιου., όσον αφορά τους γύρω χώρους, τότε:

  • Ένα απομακρυσμένο μέρος της επικράτειας πρέπει να χρησιμοποιείται για φυτεύσεις κήπων και κτίρια, χωρίζοντάς τα από αυτήν την περιοχή του χώρου από τον χώρο διαβίωσης.
  • Μια άλλη επιλογή θα ήταν να σχεδιάσετε έναν μικρογραφικό κήπο εδώ..
  • Και στις δύο περιπτώσεις, τα δέντρα ή τα κτίρια θα λειτουργήσουν ως διαχωριστικός τοίχος..

Άλλα στενά στοιχεία περίφραξης περιλαμβάνουν αναρρίχηση πέργκολας, φράχτες και θάμνους και ελαφρούς φράχτες. Όλα βοηθούν στη δημιουργία ενός είδους γωνιών στα παρασκήνια. Σε τέτοιες γωνίες, μπορείτε να τοποθετήσετε ομάδες εστίασης, μικροσκοπικούς χώρους αναψυχής ή να κρύψετε εκεί τοποθεσίες χρησιμότητας. Αυτή η διαίρεση του χώρου σε απομονωμένες ζώνες συμβάλλει πολύ στην οπτική επέκταση του χώρου..

Ένας άλλος τύπος θέσης τοποθεσίας στο έδαφος μπορεί να είναι ο προσανατολισμός του κατά μήκος του δρόμου. Η ζώνη σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από τη θέση του σπιτιού. Τοποθετώντας το κτίριο στο κέντρο της επικράτειας, μπορείτε να χωρίσετε το χώρο σε δύο μέρη και θα απομονωθούν το ένα από το άλλο. Επιπλέον, σχηματίζεται ένας χώρος για την είσοδο μπροστά από το κτίριο και μια στενή λωρίδα γης πίσω από αυτό.

Με την κεντρική θέση του σπιτιού σε σχετικά μεγάλο οικόπεδο, το σαλόνι με ξαπλώστρες, μπάρμπεκιου και τραπεζαρία διαχωρίζεται σαφώς από την περιοχή χρησιμότητας. Όλα αυτά ταιριάζουν απόλυτα και στις δύο πλευρές του σπιτιού. Μια τέτοια διαίρεση της τοποθεσίας μοιάζει με σχεδόν τετράγωνες ζώνες και η τοποθέτηση όλων αυτών των αντικειμένων σε αυτές απλοποιείται πολύ..

Η μετατόπιση του σπιτιού στη μία πλευρά του χώρου με αυτήν τη θέση της εισόδου θα καταστήσει δυνατή την οργάνωση ενός χώρου στάθμευσης και βοηθητικών υπηρεσιών στον κενό χώρο. Ο σχεδιασμός ενός στενού προσωπικού οικοπέδου για την υπόλοιπη περιοχή σχεδιάζεται σύμφωνα με την πρώτη επιλογή.

Οπτική αντιστάθμιση για επιμήκη σχήματα

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χωροθέτηση χωρίζοντας το έδαφος σε ξεχωριστές ζώνες για να τους επιστήσω την προσοχή.. Για να αποσπάσει την προσοχή του παρατηρητή από τη γενική άποψη της τοποθεσίας, μπορεί να χωριστεί:

  • Όλα τα είδη οθονών.
  • Μέσω πλακοστρώσεων.
  • Τακτοποιώντας περιγράμματα λουλουδιών.
  • Με τη βοήθεια της φύτευσης τριμμένων θάμνων.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​μπορείτε να εξοπλίσετε μια δεξαμενή. Εάν φοβάστε να το σχηματίσετε λόγω του σχήματος της τοποθεσίας, τότε μπορείτε να βρείτε μια διέξοδο με τη μορφή ρέματος ή γεωμετρικής λίμνης, η οποία είναι επίσης τεχνική χωροθέτησης.

Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση ανάγλυφου, τόσο φυσικού όσο και τεχνητού που δημιουργήθηκε από την αναβάθμιση..

Όχι λιγότερο αποτελεσματική είναι η κάλυψη των συνόρων με χώρους πρασίνου διαφόρων σχημάτων και μεγεθών με έμφαση στα μακρινά σύνορα της επικράτειας, καθώς και η διαίρεση με φυτά ενός μακρού φράχτη και τρόποι απόσπασης της προσοχής λόγω καμπυλωτών και σπασμένων γραμμών το τοπίο. Ένα επιπλέον αποτέλεσμα θα επιτευχθεί επίσης από τη μετατόπιση των τοποθεσιών (το ένα σε σχέση με το άλλο) και το συνδυασμό των μεγεθών τους..

Στο επόμενο βίντεο, θα βρείτε συμβουλές για τον κατάλληλο σχεδιασμό ιστότοπου..