Χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του σχεδιασμού τοπίου για μια μικρή περιοχή

Με τον σωστό σχεδιασμό του σχεδιασμού τοπίου σε μια μικρή περιοχή, μπορείτε όχι μόνο να μεταμορφώσετε σημαντικά τον χώρο, αλλά και να αυξήσετε οπτικά την περιοχή. Προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο κατασκευής, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του σχεδιασμού τοπίου μιας μικρής περιοχής. Γνωρίζοντας ορισμένα κόλπα, σε μια μικρή περιοχή μπορείτε να τοποθετήσετε όλες τις απαραίτητες ζώνες και να ενσωματώσετε σχεδόν οποιαδήποτε ιδέα σχεδιασμού.

Ιδιαιτερότητες

Κατά το σχεδιασμό ενός σχεδίου τοπίου για μια μικρή περιοχή, δεν υπάρχουν ισχυροί περιορισμοί. Η κύρια απαίτηση που πρέπει να τηρείται είναι να μην γεμίζει την περιοχή με πολλά μεγάλα κτίρια ή φυτεύσεις.. Προκειμένου να μην υπερφορτωθεί ο χώρος του ιστότοπου, αξίζει να τηρηθούν διάφοροι βασικοί κανόνες:

 • Όλα τα κτίρια πρέπει να τοποθετούνται σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο, εναλλάξ με άλλες ζώνες. Τα κτίρια δεν χρειάζεται να είναι μαζικά. Θάμνοι ή φράκτες κοντά σε κτίρια μπορούν οπτικά να τα κάνουν ελαφρύτερα.

 • Δεν συνιστάται η εγκατάσταση ενός μεγάλου κενού φράχτη. Ένας τεράστιος φράκτης θα μειώσει οπτικά μόνο την περιοχή μιας ήδη μικρής περιοχής.
 • Αξίζει να εγκαταλείψετε τη φύτευση ψηλών δέντρων.

Κατά την ανάπτυξη ενός έργου τοπίου, πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά πώς να χρησιμοποιήσετε κάθε ελεύθερο εκατοστό της περιοχής όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Στην περιοχή του κήπου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία από γλάστρες, ζαρντινιέρες και κουτιά για φύτευση φυτών. Κατά τον σχεδιασμό μιας μικρής περιοχής, πρέπει να τηρείτε τις ακόλουθες αρχές:

 • Ομοιόμορφο στυλ σχεδιασμού για όλες τις ζώνες.
 • Λειτουργικότητα.

 • Απλά σχήματα.
 • Συνιστάται να αποφεύγετε τις αιχμηρές γωνίες και τα αυστηρά γεωμετρικά σχήματα. Οι λείες και καμπύλες γραμμές είναι πιο κατάλληλες.
 • Οι γωνίες πρέπει να είναι κρυμμένες με διακοσμητικά στοιχεία, μικρές φυτεύσεις ή κτίρια (κιόσκι).
 • Ομαλές μεταβάσεις μεταξύ ζωνών.

Διάταξη και χωροθέτηση

Δεν είναι απαραίτητο να καταφύγετε στις υπηρεσίες σχεδιαστών για να αναπτύξετε ένα σχέδιο για μια μικρή τοποθεσία. Έτοιμα παραδείγματα σχεδιασμού και ειδικά προγράμματα υπολογιστών μπορούν να σας βοηθήσουν στον προγραμματισμό..

Πριν ξεκινήσετε την ανάπτυξη σχεδιασμού τοπίου, πρέπει να εξοικειωθείτε με ορισμένους βασικούς κανόνες. Η ανάπτυξη του σχεδίου πρέπει να ξεκινήσει με τη χωροθέτηση – πρέπει να αποφασίσετε σε ποιες λειτουργικές ζώνες θέλετε να χωρίσετε τον ιστότοπο και πώς θα γειτνιάσουν, ανάλογα με τον σκοπό τους. Πρώτα απ ‘όλα, οι ακόλουθες ζώνες τοποθετούνται σε μια μικρή περιοχή:

 • είσοδο στον ιστότοπο.
 • κατοικία και άλλα κτίρια ·
 • μικρό κήπο ή λαχανόκηπο?
 • περιοχή αναψυχής;
 • λουλουδόκηπος.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να προσθέσετε άλλες ζώνες, για παράδειγμα, φυτώριο. Κατά την τοποθέτηση ζωνών, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι κανόνες:

 • Η στέγαση και άλλα κτίρια πρέπει να καταλαμβάνουν όχι περισσότερο από το δέκα τοις εκατό της συνολικής έκτασης του χώρου.
 • Ο κήπος και ο λαχανόκηπος πρέπει να καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκταση του χώρου. Αλλά αυτές οι ζώνες δεν πρέπει να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το εβδομήντα πέντε τοις εκατό της συνολικής έκτασης..
 • Ο χώρος αναψυχής και τα παρτέρια θα καταλάβουν το υπόλοιπο δεκαπέντε τοις εκατό της περιοχής.
 • Εάν δεν σκοπεύετε να δημιουργήσετε έναν κήπο και χώρο με λαχανόκηπο στον ιστότοπό σας, χρησιμοποιήστε αυτόν τον δωρεάν χώρο για χώρο αναψυχής.

Για να επιτύχετε τη μέγιστη λειτουργικότητα κατά τη δημιουργία ενός σχεδίου είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στην τοποθέτηση ζωνών, ανάλογα με τα βασικά σημεία. Συνιστάται να χτίσετε ένα σπίτι δίπλα στην είσοδο του χώρου, μετατοπίζοντάς το στη μία πλευρά. Τα υπόστεγα και άλλα κτίρια στην αυλή είναι επιθυμητό να αφαιρεθούν στο παρασκήνιο. Τα κτίρια συνήθως τοποθετούνται κατά μήκος του φράχτη από τη βόρεια ή τη βορειοδυτική πλευρά.

Κατά τη φύτευση καρποφόρων φυτών, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα βιολογικά χαρακτηριστικά κάθε είδους. Τα φυτά μπορούν να διασκορπιστούν σε διαφορετικές πλευρές του οικοπέδου. Για έναν λαχανόκηπο με κρεβάτια και ένα θερμοκήπιο, είναι σκόπιμο να διαθέσετε ένα ηλιόλουστο μέρος στο κέντρο της τοποθεσίας. Για μια περιοχή αναψυχής, το βέλτιστο μέρος για την τοποθέτηση θα είναι ένα οικόπεδο στη σκιά των κτιρίων.

Έχοντας αποφασίσει για την τοποθέτηση ζωνών στον ιστότοπο, πρέπει να εκπονήσετε ένα σχέδιο για την τοποθέτηση όλων των απαραίτητων αντικειμένων στην επικράτεια. Εκτός από τους βασικούς κανόνες για τη χωροθέτηση μιας μικρής περιοχής, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη σωστή τοποθέτηση όλων των απαραίτητων αντικειμένων στον ιστότοπο:

 • Υπόγεια ύδατα. Πριν θέσετε τα θεμέλια ενός σπιτιού, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα υπόγεια νερά είναι αρκετά βαθιά.
 • Το σχήμα του ιστότοπου. Ευκολότερο να εργαστείτε με μια ορθογώνια περιοχή.

 • Μικρές μορφές εδάφους που καταλαμβάνουν μικρές περιοχές και ποικίλλουν σε ύψος εντός ενός μέτρου. Το Microrelief επηρεάζει το σχηματισμό εδαφών και το βάθος των υπόγειων υδάτων. Τα εδάφη στις κοιλότητες χαρακτηρίζονται από υψηλότερη υγρασία και υψηλότερη περιεκτικότητα σε χούμο από τα εδάφη των λόφων..
 • Γόνιμο στρώμα εδάφους. Θα πρέπει να τοποθετηθούν διάφορες φυτεύσεις και κτίρια, ανάλογα με τον τύπο του εδάφους στο επιλεγμένο οικόπεδο. Σε αμμώδη ή πετρώδη εδάφη, δεν αξίζει να δημιουργήσετε κήπο ή λαχανόκηπο.

Στυλ

Αφού καταρτιστεί το σχέδιο τοποθεσίας και αποφασίσετε για την τοποθέτηση όλων των ζωνών, πρέπει να επιλέξετε ένα στυλ στο οποίο θα διακοσμηθούν όλες οι ζώνες του ιστότοπου. Σήμερα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός στυλ στο σχεδιασμό τοπίου.. Ας εξετάσουμε τους πιο δημοφιλείς προορισμούς:

 • Παραδοσιακό (κανονικό, κλασικό). Το κανονικό στυλ χαρακτηρίζεται από κανονικά γεωμετρικά σχήματα και αυστηρή συμμετρία. Η κατασκευή μιας σύνθεσης ξεκινά ουσιαστικά από το κέντρο – το κύριο αντικείμενο τοποθετείται στο προβλεπόμενο σημείο, είτε πρόκειται για ένα σπίτι, ένα σιντριβάνι ή ένα γλυπτό, και ευθείες διαδρομές κατευθύνονται από το κέντρο σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένα σημαντικό μέρος του στυλ είναι ένας τακτοποιημένος γκαζόν. Ως διακόσμηση του χώρου, είναι κατάλληλα γλυπτά αντίκες, κιόσκια σωστού σχήματος, μικρές λίμνες, διακοσμητικά φυτά..

 • Δάσος. Το όνομα του στυλ μιλάει από μόνο του – εδώ η ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό τοπίο πρέπει να είναι ελάχιστη. Συνιστάται η κατασκευή όλων των κτιρίων από φυσικό ξύλο..

Όσον αφορά τη βλάστηση, είναι σκόπιμο να προτιμάτε τα δέντρα και τους θάμνους του δάσους..

 • Αγγλικά (τοπίο). Αυστηρές μορφές δεν ενθαρρύνονται σε αυτό το στυλ. Όλα τα αντικείμενα πρέπει να είναι σε αρμονία με τη φυσική φύση. Οι πράσινες αποχρώσεις πρέπει να επικρατούν εδώ. Πολυάριθμες ζωντανές συνθέσεις λουλουδιών είναι ευπρόσδεκτες.

 • Μαυριτανική. Το μαυριτανικό στυλ είναι αρκετά φωτεινό και ασυνήθιστο. Ο κήπος πρέπει να σχεδιαστεί σε ανατολίτικο στυλ, το οποίο βασίζεται στη σύνθεση αρχή “chor-bak” (διαιρώντας μια τετράγωνη περιοχή σε τέσσερα ίσα μέρη). Ο κήπος πρέπει να κυριαρχείται από αρωματικά οπωροφόρα δέντρα, αρωματικά λουλούδια και βότανα, βρύσες, παγκάκια στη σκιά.

 • Ιαπωνικά. Ένας κήπος ιαπωνικού στιλ μπορεί να δημιουργηθεί τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές περιοχές. Τα χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά αυτής της κατεύθυνσης είναι η απλότητα και η φυσικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, η συμμετρία πρέπει να εγκαταλειφθεί. Ο κήπος πρέπει να γεμίσει με βράχια, υδάτινα σώματα και βλάστηση.

 • Οικολογικό στυλ. Το κύριο καθήκον στο σχηματισμό αυτού του στυλ είναι η διατήρηση της φυσικότητας της φύσης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για κτίρια και μονοπάτια πρέπει να είναι φυσικά.

 • Χώρα (ρουστίκ). Αυτό το στυλ είναι το πιο εύκολο να εκτελεστεί, καθώς δεν απαιτεί αυστηρούς κανόνες και δίνει πλήρη ελευθερία δημιουργικότητας. Σε ρουστίκ στιλ, οι αυστηρές γραμμές είναι απαράδεκτες, όλα πρέπει να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο φυσικά. Διάφορα χαρακτηριστικά της αυλής του χωριού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά στοιχεία..

Θα πρέπει να προτιμάτε τα έντονα χρώματα και τα φυσικά υλικά..

 • Μεσογειακή (Ιταλική). Διακρίνεται από πληθώρα χρωμάτων, πλούσιο πράσινο και πολλά υδάτινα σώματα. Ένα οικόπεδο σε αυτό το στυλ πρέπει να μοιάζει με ένα θέρετρο. Ως βλάστηση, ένας συνδυασμός κωνοφόρων και εσπεριδοειδών θα ήταν ο ιδανικός..

 • Μοντέρνο. Η νεωτερικότητα χαρακτηρίζεται από ομαλές εξορθολογισμένες μορφές, πολυπλοκότητα και ορισμένο ελιτισμό. Τα φυτά μπαίνουν στο παρασκήνιο εδώ – η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αρχιτεκτονική των μικρών κτιρίων. Ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει διάφορα αντικείμενα με σφυρηλατημένα στοιχεία, αλλά δεν απαιτείται η παρουσία δεξαμενής.

 • Μινιμαλισμός. Αυτό το στυλ χαρακτηρίζεται από απλότητα και συνοπτικότητα. Οι διαδρομές είναι εξαιρετικά ευθείες. Σφαιρικές φιγούρες από μέταλλο ή πέτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά στοιχεία. Η φωτεινή βλάστηση πρέπει να απορρίπτεται ή να χρησιμοποιείται σε ελάχιστη ποσότητα..

 • αλπικός. Αυτό το στυλ χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό του ανάγλυφου του χώρου, την απουσία περιφράξεων και την αφθονία των λίθων. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε κωνοφόρα και πολυετή φυτά ως βλάστηση..

 • σκανδιναβικός. Το φυσικό τοπίο κυριαρχεί στο σκανδιναβικό στιλ. Τα λουλούδια πρέπει να φυτεύονται σε δοχεία και περιοχές με άγρια ​​φυτά να σχηματίζονται σε μικρά λιβάδια. Ο χώρος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτός. Αντί για φράχτη, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε έναν φράκτη.

Διακόσμηση και εξωραϊσμός

Τα στοιχεία διακόσμησης και η βλάστηση στην περιοχή μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά – αξίζει να ξεκινήσετε πρώτα απ ‘όλα από το επιλεγμένο στυλ στο οποίο είναι διαμορφωμένο το τοπίο. Αξίζει επίσης να ληφθούν υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά σχεδιασμού μικρών περιοχών..

Ένας μικρός κήπος δεν πρέπει να είναι υπερφορτωμένος με μεγάλο αριθμό συνθέσεων λουλουδιών.. Μια μικρή αυλή μπορεί να διακοσμηθεί με διάφορα διακοσμητικά στοιχεία: μια μικρή λίμνη, ένα ρέμα, γέφυρες, σιντριβάνια, μικρά γλυπτά. Μικρά κωνοφόρα (αρκεύθου) σε συνδυασμό με φτέρη θα φαίνονται υπέροχα στην περιοχή αναψυχής.

Εκτός από τα συνηθισμένα παρτέρια και παρτέρια, μπορείτε να φτιάξετε μια αλπική τσουλήθρα σε μια μικρή περιοχή. Οι βραχόκηποι είναι μια πραγματική διακόσμηση του τοπίου. Οι ακόλουθες επιλογές για τη σύνταξη μιας αλπικής σύνθεσης είναι δυνατές:

 • Γκρεμός. Ένας λόφος σχηματίζεται από μεγάλες πέτρες με ελάχιστη ποσότητα φυτεύσεων. Τα φυτά φυτεύονται σε κόγχες.
 • Κλίση. Η σύνθεση μιας τέτοιας σύνθεσης συνίσταται στο συνδυασμό λίθων διαφορετικών μεγεθών. Άφθονες φυτεύσεις διαφόρων τύπων χαμηλής ανάπτυξης φυτών είναι ευπρόσδεκτες εδώ.
 • Κοιλάδα. Οι μεγάλοι ογκόλιθοι πρέπει να περιβάλλονται από άφθονα ανθισμένα φυτά.
 • Το φαράγγι. Είναι η πιο δύσκολη σύνθεση της αλπικής διαφάνειας. Οι πλαγιές μιας ρηχής χαράδρας καλύπτονται με πέτρες και φυτεύονται με βραχώδη φυτά.

Ένας δημοφιλής τύπος σχεδίου για μια μικρή περιοχή είναι κάθετη κηπουρική.

Μπορείτε να διακοσμήσετε τη σύνθεση στον τοίχο ενός σπιτιού, σε έναν φράχτη ή δίπλα σε άλλα κάθετα κτίρια, μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε επιπλέον καμάρες, καφασωτά ή οθόνες.

Είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε υπεύθυνα τον εξωραϊσμό μιας μικρής περιοχής.. Ακολουθούν μερικοί απλοί κανόνες για τον εξωραϊσμό μιας μικρής περιοχής:

 • Δεν πρέπει να αφήνετε κενούς χώρους στον κήπο, αλλά πάρα πολύ με φυτεύσεις και διακόσμηση είναι επίσης ακατάλληλο. Ο ελεύθερος χώρος μπορεί να γεμίσει με πράσινο γκαζόν.
 • Τα δέντρα και οι θάμνοι πρέπει να φυτευτούν με σειρά μείωσης του ύψους από βορρά προς νότο.
 • Μην φυτεύετε φυτά διαφορετικών χρωμάτων. Τα χρώματα πρέπει να είναι αρμονικά μεταξύ τους.

 • Τα παρτέρια διαφόρων σχημάτων και μεγεθών θα φαίνονται θεαματικά. Ο χώρος θα φαίνεται πιο ογκώδης.
 • Συνιστάται να φυτέψετε μεγαλύτερα φυτά με μεγάλα φύλλα κοντά στο σπίτι..
 • Το σγουρό κλάδεμα των θάμνων δεν είναι μόνο αισθητικά ελκυστικό, αλλά δίνει επίσης μια αίσθηση πληρότητας και ογκομετρικού χώρου.
 • Εάν κανονίσετε ξεχωριστές συνθέσεις με κίτρινα ή λευκά λουλούδια στον κήπο, τότε οπτικά τα όρια του ιστότοπου θα επεκταθούν σημαντικά.

Χρήσιμες συμβουλές

Με τη βοήθεια διακοσμητικών στοιχείων, κτιρίων και φυτεύσεων συγκεκριμένου χρώματος και σχήματος, μπορείτε να αλλάξετε οπτικά την περιοχή του καλοκαιρινού εξοχικού σπιτιού. Ακολουθούν μερικές πρωτότυπες λύσεις που θα βοηθήσουν να γίνει ο ιστότοπος μεγαλύτερος οπτικά:

 • Επίπεδο κήπου. Εάν ο κήπος είναι τουλάχιστον είκοσι εκατοστά υψηλότερος από άλλες ζώνες, τότε οπτικά ο χώρος θα φαίνεται πολύ μεγαλύτερος από τις γειτονικές ζώνες της ίδιας περιοχής.
 • Αντί για κενό φράχτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικό πλέγμα ή φράκτη. Συνιστάται επίσης να μην εγκαταστήσετε το φράχτη με συμπαγή τοίχο, αλλά να αλλάξετε το ύψος και το πλάτος του φράχτη κατά τόπους..

 • Χρήση αντικειμένων στρογγυλού ή σφαιρικού σχήματος. Μπορεί να είναι γλυπτά, συνθέσεις φυτών, διάφορα διακοσμητικά στοιχεία..
 • Μονοπάτια με στροφές. Συνιστάται να κατευθύνετε τα μονοπάτια σε πυκνά φυτά και θάμνους – αυτό θα δώσει το αποτέλεσμα του άπειρου χώρου.

Ενδιαφέρουσες συνθέσεις με ελαφριά λουλούδια, φυτεμένες σε μακρινές γωνίες, θα βοηθήσουν να φωτιστεί η περιοχή γύρω από τις άκρες.

Όμορφα παραδείγματα

Ένας μικρός φράχτης και συμπαγή κρεβάτια είναι διακοσμημένα στο ίδιο σχέδιο χρωμάτων. Ο ομαλός χλοοτάπητας και οι άφθονες φυτεύσεις δίπλα στο φράχτη αυξάνουν οπτικά το μέγεθος ενός μικρού λαχανόκηπου.

Άνετο καθιστικό σε ένα μικρό καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι με κιόσκι και ξαπλώστρες δίπλα στην πισίνα. Οι θάμνοι που φυτεύτηκαν κατά μήκος του φράχτη αποσπούν την προσοχή και θολώνουν τα όρια της επικράτειας..

Χώρος εισόδου σε μοντέρνο σχεδιασμό χρησιμοποιώντας σφαιρικές φιγούρες ως στοιχείο διακόσμησης.

Η αλπική διαφάνεια θα γίνει μια φωτεινή πινελιά σε οποιοδήποτε τοπίο.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του σωστού σχεδίου κήπου, δείτε το επόμενο βίντεο..