Κυλιόμενος γκαζόν: συστάσεις για επιλογή και φροντίδα

Σε μια μέρα, όπως σε ένα παραμύθι, μπορείτε να μεγαλώσετε ένα όμορφο γκαζόν μπροστά από το σπίτι. Και με ελάχιστο κόπο. Τα θαύματα μπορούν να συμβούν χάρη στο χλοοτάπητα.

Τι είναι?

Ένας τυλιγμένος χλοοτάπητας είναι μια επίστρωση πολλαπλών στρωμάτων που αποτελείται από ένα υπόστρωμα από το έδαφος κομμένο με ειδική τεχνολογία, πάνω στο οποίο υπάρχει μια πυκνή βλάστηση χόρτου. Κόβεται σε μακριές λωρίδες και στη συνέχεια τυλίγεται. Η μεταφορά δεν βλάπτει τα φυτά, επειδή όταν αφαιρεθεί το στρώμα του εδάφους, το ριζικό τους σύστημα δεν καταστρέφεται.

Τα χαρακτηριστικά ενός υπέροχου πράσινου γκαζόν καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση του μείγματος που προσφέρει ο κατασκευαστής..

Οι πιο ακριβοί χλοοτάπητες αποτελούνται από λιβάδι bluegrass. Το σμαραγδένιο βότανο είναι υπέροχα όμορφο, αλλά απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Μια τέτοια επίστρωση μεγαλώνει περισσότερο από άλλες: έως και τρία χρόνια.

Για να γίνει το γκαζόν πιο σταθερό και ανεπιτήδευτο, προστίθεται φέσι. Αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από το bluegrass, δεν φοβάται να ποδοπατήσει. Αυτό το βότανο δεν θα κιτρινίσει ούτε θα στεγνώσει πρόωρα..

Τον πρώτο χρόνο, ενώ το bluegrass συλλέγει μόνο δύναμη, η πυκνότητα της κάλυψης του γκαζόν παρέχεται από το σίκαλη. Η διάρκεια ζωής του είναι σχετικά μικρή. Μετά από τρία χρόνια, απλώς θα εξαφανιστεί και στη θέση του θα αναπτυχθούν τα κύρια βότανα – bluegrass και fescue..

Το αρχικό χαλί χόρτου καλλιεργείται με δύο τρόπους. Υπάρχουν χλοοτάπητες από αγροΐνες. Οι σπόροι σπέρνονται σε ένα ειδικό πλέγμα, με το οποίο οι ρίζες στη συνέχεια μπλέκονται, σχηματίζοντας ένα ισχυρό αλλά εύκαμπτο στρώμα. Μια άλλη τεχνολογία χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια πολυτελών πράσινων επενδύσεων χωρίς τεχνητή βάση.. Η πυκνότητα του χλοοτάπητα εξασφαλίζεται από ένα πυκνό ριζικό σύστημα, μπορεί να κοπεί ελεύθερα, να τυλιχτεί και να μεταφερθεί στον πελάτη.

Η άψογη εμφάνιση του κρεβατιού γκαζόν, καθώς και η εξαιρετική χειμερινή ανθεκτικότητα και η ανοχή στη σκιά είναι αποτέλεσμα της επαγγελματικής επιλογής σπόρων υψηλής ποιότητας, ειδικών συνθηκών για τη βλάστησή τους και ειδικής φροντίδας για τα φυτά για αρκετά χρόνια.

Οι συνθετικοί χλοοτάπητες είναι μια εναλλακτική λύση στο φυσικό χλοοτάπητα.. Είναι κατασκευασμένα από πυκνό σωρό που μοιάζει με γρασίδι. Φυσικά, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, αλλά καταλαμβάνουν την θέση τους στην αγορά με αξιοπρέπεια..

Προβολές

Υπάρχουν διάφοροι τύποι απολαυστικών φυτικών χαλιών που παράγονται σήμερα:

 • παρτερ γκαζόν διακοσμεί την περιοχή μπροστά από το σπίτι. Η κύρια απαίτηση για αυτό είναι μια εμφανίσιμη εμφάνιση, τονίζοντας την κατάσταση του ιδιοκτήτη..
 • κανονικό γκαζόν σχεδιασμένο για τον εξωραϊσμό πάρκων, πλατειών, αυλών. Η κύρια ποιότητά του είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής, η αντοχή στο πάτημα. Για μια πιο ανθεκτική επίστρωση, οι κατασκευαστές αναμειγνύουν διαφορετικούς τύπους βοτάνων, με αποτέλεσμα το χρώμα να μην είναι πλέον ομοιόμορφο..

 • γρασίδι λιβαδιών χτυπά με μια ποικιλία από έντονα χρώματα λουλουδιών και το μαγικό άρωμα τους.
 • ειδικό γκαζόν απαραίτητο για γήπεδα ποδοσφαίρου και αθλητικούς χώρους.

Ο τυπικός κύλινδρος είναι μια έλαση λωρίδας πλάτους μόλις ενάμισι μέτρου και μήκους 1 ή 2 μέτρων.

Τέτοιες παράμετροι καθιστούν δυνατή την εύκολη κοπή λωρίδων, τυλίγοντάς τις βολικά, μεταφέροντας τις χωρίς ζημιά και απλώς τοποθετώντας τις..

Σε αθλητικούς χώρους, χρησιμοποιούνται κόλποι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους: 1 mx 15 m και ακόμη 1,2 mx 26 m. Ο κατασκευαστής, κατά κανόνα, δεν υποδεικνύει το ακριβές βάρος του προϊόντος, επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητα σε υγρασία του εδάφους..

Η καθολική επίστρωση αποτελείται από 3 στρώματα διαφορετικού πάχους:

 1. Το κάτω στρώμα είναι μια σύμπλεξη ριζών στο έδαφος. Με το πάχος του να μην υπερβαίνει το ενάμισι εκατοστό, τα φυτά γρήγορα ριζώνουν σε μια νέα θέση.
 2. Το λεπτό μεσαίο στρώμα είναι κατασκευασμένο από πλέγμα ή λινάτσα. Ορισμένοι παραγωγοί χόρτων δεν έχουν καθόλου..
 3. Το ανώτερο στρώμα σχηματίζεται από διαφορετικούς τύπους βοτάνων. Σύμφωνα με το πρότυπο, το ύψος των φυτών δεν υπερβαίνει τα 7 εκατοστά.

Τα πλεονεκτήματα ενός γκαζόν είναι προφανή:

 • Σημαντική εξοικονόμηση χρόνου. Σε λίγες ώρες, μια θαμπή περιοχή καλύπτεται με ένα πολυτελές πράσινο χαλί..
 • Το κάλυμμα ρολού κόβεται εύκολα με ένα μαχαίρι κήπου. Σε μια λωρίδα χλοοτάπητα μπορεί να δοθεί οποιοδήποτε σχήμα, το οποίο είναι σημαντικό εάν υπάρχουν παρτέρια, αλπικές τσουλήθρες, μονοπάτια κήπου, κιόσκια κ.λπ..
 • Ο χλοοτάπητας σε ρολά είναι ανεπιτήδευτος. Τα φυτά είναι ανθεκτικά στο κρύο και ανθεκτικά στη σκιά.
 • Υπάρχει δυνατότητα επισκευής ζωντανού χαλιού. Η κατεστραμμένη περιοχή μπορεί να κοπεί και να αντικατασταθεί με μια νέα.

 • Τα ζιζάνια δεν αναπτύσσονται σε αυτή τη φυσική επιφάνεια, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε χρόνο και κόπο να ξεριζώσετε.
 • Μπορείτε να βελτιώσετε την περιοχή με φρέσκο ​​και ζουμερό πράσινο από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο..
 • Μετά την τοποθέτηση του τυλιγμένου καμβά, η φροντίδα του περιορίζεται σε περιοδικό πότισμα και κούρεμα.
 • Η διάρκεια ζωής στην πόλη είναι περίπου 5 χρόνια, εκτός πόλης – 2-3 φορές μεγαλύτερη.
 • Το κάλυμμα γρασιδιού αποτρέπει τη διάβρωση του εδάφους, προστατεύει την περιοχή από τη σκόνη.

Μεταξύ των μειονεκτημάτων είναι:

 • υψηλή τιμή. Το κόστος ενός τετραγωνικού μέτρου κάλυψης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 60 ρούβλια, επομένως, για να διακοσμήσετε τα περιβόητα έξι στρέμματα με σμαραγδένιο γρασίδι, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 30 χιλιάδες ρούβλια. Η υψηλότερη τιμή αφορά τα αμερικανικά προϊόντα, τα γερμανικά και τα δανικά προϊόντα είναι πιο προσιτά. Ωστόσο, το υψηλό κόστος είναι σχετικά σχετικό όταν λάβετε υπόψη τον χρόνο και την προσπάθεια που δαπανάται για την καλλιέργεια ενός συμβατικού γκαζόν σποράς..
 • τη δυσκολία της ανεξάρτητης μεταφοράς και εκφόρτωσης λόγω της σοβαρότητας των κόλπων.
 • ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων που ο χλοοτάπητας δεν ριζώνει.

Μεταξύ των κύριων λόγων είναι η παραβίαση της διάρκειας ζωής ή η τεχνολογία στοίβαξης, η κακή ποιότητα του προϊόντος.

Ο τεχνητός χλοοτάπητας έχει επίσης πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα..

Τα πλεονεκτήματα αυτού του είδους επιστρώσεων:

 • ευκολία περιποίησης. Δεν χρειάζεται να κοπούν, να γονιμοποιηθούν. Ωστόσο, οι τεχνητοί χλοοτάπητες χρειάζονται ακόμη πότισμα και αερισμό.
 • η ικανότητα να πλένετε το γκαζόν με απορρυπαντικά.
 • η παρουσία ενός στρώματος που απορροφά τους κραδασμούς που κάνει τις πτώσεις κατά τη διάρκεια αθλημάτων ή παιχνιδιών λιγότερο επώδυνες και τραυματικές.

 • έλλειψη ανταπόκρισης στις αλλαγές θερμοκρασίας.
 • διατήρηση της αρχικής εμφάνισης ·
 • υψηλή αντοχή και αντοχή στη φθορά.

Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 • θέρμανση τεχνητού χόρτου σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που καθιστά τη διαμονή σε ένα τέτοιο γκαζόν στη ζέστη όχι πολύ άνετη.
 • αναπαραγωγή βακτηρίων σε συνθετική επιφάνεια που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε επαφή με γρατζουνιές, ανοιχτές πληγές κ.λπ..

Ποιο να διαλέξω?

Αξίζει να κάνετε μια επιλογή υπέρ του φυσικού ή τεχνητού χλοοτάπητα αφού εξετάσετε προσεκτικά τις δυνάμεις και τις αδυναμίες των προϊόντων. Σημαντικό ρόλο στην εύρεση της σωστής επιλογής θα παίξει ο σκοπός του γκαζόν και η οικονομική πλευρά του ζητήματος..

Πριν ξεκινήσετε την επιλογή ενός φυσικού γκαζόν, πρέπει να αποφασίσετε ποιος τύπος κάλυψης γρασιδιού είναι κατάλληλος για μια συγκεκριμένη περιοχή..

Παρτέρι

Το γκαζόν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε προσεκτικά την ποσότητα της εισερχόμενης υγρασίας: η περίσσειά της είναι επιβλαβής για το κάλυμμα του γρασιδιού. Η έλλειψη ηλιακού φωτός θα επηρεάσει επίσης αρνητικά την εμφάνισή του..

Είναι αδύνατο να πάρετε τα μάτια σας από το πλούσιο, βαθύ χρώμα του γρασιδιού, που θυμίζει πράσινο βελούδο. αλλά το περπάτημα ξυπόλυτο σε αυτή την ομορφιά δεν θα λειτουργήσει. Απαγορεύεται αυστηρά το πάτημα σε ένα τέτοιο γκαζόν..

Αθλητισμός

Το γκαζόν έχει σχεδιαστεί για αθλητικά γήπεδα και γήπεδα ποδοσφαίρου. Η επιλογή των χόρτων ανθεκτικών στο ποδοπάτημα του επιτρέπει να αντέχει στην κολοσσιαία καταπόνηση.

Παγκόσμιος

Το γκαζόν είναι το πιο απαιτητικό. Είναι ανθεκτικό, ανεπιτήδευτο, ανθεκτικό στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.

Σπορά

Για εκείνους που δεν θέλουν να εργαστούν σε ένα γκαζόν σποράς, αλλά θέλουν να πάρουν ένα εξαιρετικό γκαζόν στην περιοχή τους εν ριπή οφθαλμού, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα σημάδια υψηλής ποιότητας κάλυψης. Πρέπει να είστε σε θέση να αξιολογήσετε ανεξάρτητα:

 • πάχος φέτα?
 • την εμφάνιση των φυτών και την πυκνότητά τους.
 • κατάσταση του ριζικού συστήματος.

Η κύρια απαίτηση για το πάχος του στρώματος κοπής είναι ότι πρέπει να είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές.

Ένα σωστά καλλιεργημένο βότανο έχει στενά συνυφασμένες ρίζες και πολλές νεαρές λευκές ρίζες. Οι λεπίδες του γρασιδιού πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος και χρώμα. Φαλακρά σημεία, κιτρίνισμα, ζιζάνια υποδεικνύουν τη χαμηλή ποιότητα αυτής της ακριβής διακόσμησης της επικράτειας.. Ο δείκτης της βέλτιστης πυκνότητας του φυτού είναι 100 βλαστοί ανά 10 τ. εκ.

Η ποιότητα του υλικού ρολού ελέγχεται εύκολα λαμβάνοντας ένα στρώμα και ανακινώντας το καλά. Η λωρίδα χλοοτάπητα δεν πρέπει να σπάσει, οι ρίζες του γρασιδιού δεν πρέπει να θρυμματιστούν και τα ίδια τα φυτά δεν πρέπει να πέσουν έξω. Μια γλυκιά μυρωδιά υποδεικνύει ότι ο χρόνος αποθήκευσης του τυλιγμένου γκαζόν έχει παραβιαστεί..

Επιπλέον, η ποιότητα του προϊόντος πρέπει να επιβεβαιώνεται με κατάλληλα έγγραφα..

Κατά τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού ρολών, αξίζει να παραγγείλετε μια ελαφρώς μεγαλύτερη επιφάνεια από ό, τι αποδείχθηκε κατά τον υπολογισμό. Το γεγονός είναι ότι σε ξηρό καιρό, ένα τέτοιο υλικό μπορεί να συρρικνωθεί ελαφρώς, επιπλέον, είναι καλύτερο να λάβετε υπόψη απρόβλεπτες συνθήκες εκ των προτέρων κατά τη μεταφορά και την τοποθέτηση..

Προετοιμασία ιστότοπου

Είναι καλύτερα να προετοιμάσετε την τοποθεσία πριν αγοράσετε ένα φυσικό γκαζόν, καθώς το γρασίδι πρέπει να “μεταφυτευτεί” σε μόνιμο μέρος το συντομότερο δυνατό.

Η επιφάνεια πρέπει να καθαριστεί από παλιό γρασίδι, ρίζες, πέτρες, συντρίμμια. Το έδαφος πρέπει να ισοπεδωθεί προσεκτικά. Για καλύτερη επιβίωση της βλάστησης, μπορεί να προστεθεί άμμος, μαύρο χώμα ή, για παράδειγμα, χούμος στο έδαφος. Το εύφορο στρώμα εδάφους δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 10 cm.

Ο χώρος που προορίζεται για το γκαζόν χρειάζεται αποστράγγιση. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε το ανώτερο στρώμα χώματος, απλώστε βότσαλα, ψιλό χαλίκι, ρίξτε άμμο, συμπιέστε το, τοποθετήστε ένα κομμένο στρώμα εδάφους από πάνω.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η περιοχή στην οποία σχεδιάζεται να ανοίξει οι όρμοι πρέπει να είναι μερικά εκατοστά χαμηλότερη από τις πίστες, διαφορετικά, μετά την τοποθέτηση, δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο.

Στυλ

Ο κατασκευαστής συνιστά την τοποθέτηση ενός κυλιόμενου γκαζόν με ζωντανό γρασίδι από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο. Στη ζέστη, δεν πρέπει να εκτελείτε τέτοιες εργασίες, επειδή η ταχύτητα ξήρανσης του χλοοτάπητα θα είναι πολύ υψηλή. Επιπλέον, το γκαζόν θα πρέπει να ποτίζεται πολύ συχνά πριν εγκατασταθεί το γρασίδι στη νέα του θέση. Οι ρίζες δεν είναι ακόμη σε θέση να βγάλουν νερό από το έδαφος και από το επιφανειακό νερό εξατμίζεται πολύ, πολύ γρήγορα στη ζέστη..

Στην εκτός εποχής, η περίοδος εγκλιματισμού για τα φυτά θα είναι πολύ πιο εύκολη..

Μπορείτε να επιλέξετε μια πρώιμη φύτευση, μπορείτε να αναβάλλετε την εργασία μέχρι το φθινόπωρο. Ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση, είναι δύσκολο να εγγυηθούμε κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Εάν είναι ζεστό έξω, και υπάρχουν πολλές ηλιόλουστες μέρες μπροστά, οι λεπίδες του γρασιδιού θα έχουν χρόνο να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.. Η ανάπτυξη θα σταματήσει όταν η θερμοκρασία πέσει στους + 5C.

Το γκαζόν δεν κόβεται το φθινόπωρο. Θα επιβιώσει τέλεια τον πρώτο χειμώνα, επειδή οι μακριές λεπίδες χόρτου θα προστατεύσουν αξιόπιστα τις ρίζες από το κρύο.. Αλλά την άνοιξη, οι νεαροί βλαστοί θα δυσκολευτούν, καθώς θα χρειαστεί να βλαστήσουν μέσα από το γεμάτο πυκνό στρώμα των σκληρών φυτών του περασμένου έτους. Ως αποτέλεσμα, τα δημητριακά μπορούν να αναπτυχθούν άνιση..

Την άνοιξη, το γρασίδι θα αναπτυχθεί γρήγορα, τα φυτά ριζώνουν καλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το κυριότερο αυτό το έδαφος στο οποίο τοποθετούνται τα ρολά δεν ήταν παγωμένο, δεν πρέπει να υπάρχει περίσσεια υγρασίας στο έδαφος. Εάν το γκαζόν στρώθηκε την άνοιξη, θα πρέπει να κοπεί μόλις το χλοοτάπητα και το χώμα μεγαλώσουν μαζί.

Η τοποθέτηση ενός γκαζόν είναι εξαιρετικά απλή. Ωστόσο, για όσους δεν θέλουν να ρισκάρουν και φοβούνται μήπως χαλάσουν το εκλεκτό υλικό, οι κατασκευαστές προσφέρουν υπηρεσίες για την τοποθέτηση των προϊόντων τους. Όσοι είναι σίγουροι για τις ικανότητές τους ξεκινούν να εργάζονται μόνοι τους ή με τη βοήθεια φίλων.

Το γρασίδι σε ένα υπόστρωμα μπορεί να αποθηκευτεί τυλιγμένο όχι περισσότερο από μία ημέρα, οπότε είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την εργασία αμέσως μετά την παράδοση..

Εάν η περιοχή του χώρου είναι πολύ μεγάλη και όλο το υλικό δεν θα μπορούσε να αποσυντεθεί σε μια μέρα, είναι επιτακτικό να ανοίξετε τα υπόλοιπα ρολά, να υγράνετε το γρασίδι άφθονα με νερό. Πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο, καθώς το χλοοτάπητα δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσει..

Αρχίζουν να στρώνουν τα ρολά από την περιοχή που είχαν διπλωθεί. Αυτή η απλή τεχνική θα μειώσει τον αριθμό των μεταφορών που οδηγούν σε αποβολή του εδάφους και καταστροφή των ριζών..

Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τις λωρίδες σε μια επίπεδη περιοχή, βεβαιωθείτε ότι τα πράσινα και το ριζικό του σύστημα παραμορφώνονται όσο το δυνατόν λιγότερο. Εάν είναι απαραίτητο, ο χλοοτάπητας μπορεί να κοπεί μαζί με το υπόστρωμα χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κήπου.

Είναι σημαντικό να το λάβουμε υπόψη μικρά κομμάτια χλοοτάπητα τοποθετούνται στο κέντρο. Είναι καλύτερα να μην τα χρησιμοποιείτε στις άκρες του ιστότοπου. Η προσπάθεια κάμψης ή περιστροφής των πηνίων θα βλάψει την επικάλυψη.

Ο κύριος κανόνας κατά την τοποθέτηση είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κενά μεταξύ των πάνελ..

Σε διαδικασία φωλιάσματος οι άκρες του ρολού πρέπει να ξεπερνούν τα 2 εκατοστά πέρα ​​από τις άκρες της παρακείμενης λωρίδας. Αφού εφαρμοστεί το στρώμα γρασιδιού, θα πρέπει να ενωθούν από άκρη σε άκρη και να συσφιχθούν καλά. Οι ρωγμές που προκύπτουν γεμίζουν με άμμο, τύρφη, σάπια φύλλα. Αφού μεγαλώσει το γρασίδι, δεν θα είναι πλέον ορατά.

Για να μετακινηθείτε κατά μήκος του ήδη στρωμένου τμήματος του γκαζόν, χρησιμοποιείται δάπεδο από σανίδες. Δεν προστατεύει μόνο τα φυτά από ζημιές, αλλά προάγει επίσης τη συσσώρευση του χλοοτάπητα, χωρίς το οποίο οι ρίζες δεν θα μπορούν να συνδυαστούν σφιχτά με το στρώμα του εδάφους..

Περνούν μέσα από το στρωμένο γκαζόν με ειδικό ρολό γκαζόν. Εάν αγνοήσετε αυτόν τον κανόνα, σχηματίζονται θύλακες αέρα κάτω από το γκαζόν και αυτό θα περιπλέξει τον εγκλιματισμό του γκαζόν, ορισμένες περιοχές μπορεί να μην ριζώσουν καθόλου..

Ξαπλωμένος το γκαζόν χρειάζεται άφθονο πότισμα με ψεκαστήρες. Τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής του σε ένα νέο μέρος, το ριζικό σύστημα των δημητριακών δεν πρέπει να αφήνεται να στεγνώσει. Η σταθερή υγρασία είναι το κλειδί για την επιτυχή εγκλιματισμό. Οι άκρες των ρολών θα απαιτήσουν ιδιαίτερη προσοχή, δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσουν.

Για να βεβαιωθείτε ότι το πότισμα ήταν αρκετό, πρέπει να σηκώσετε την άκρη του ρολού (είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό σε πολλά μέρη). Τόσο το χλοοτάπητα όσο και το έδαφος από κάτω πρέπει να υγραίνονται καλά.

Ελλείψει βροχής για τις δύο πρώτες εβδομάδες, τα φυτά χρειάζονται τεχνητή άρδευση καθημερινά, αργότερα αλλάζουν σε ένα πότισμα την εβδομάδα. Η βέλτιστη ώρα είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ – περιόδους ελάχιστης ηλιοφάνειας. V τον πρώτο μήνα, πρέπει να προστατεύσετε το γκαζόν από το άγχος, να μην περπατάτε ή να τρέχετε στο γρασίδι.

Ένα ειδικό γεωφίλμ τοποθετείται κάτω από τον τεχνητό χλοοτάπητα, το οποίο δεν επιτρέπει τη διέλευση του νερού και τοποθετείται ένα γεωπλέγμα στην κορυφή για παροχή αποστράγγισης. Ακολουθεί η σειρά των κλωστοϋφαντουργικών ινών.

Τα ξετυλιγμένα ρολά πρέπει να ξαπλώσουν για τουλάχιστον μία ημέρα για να ισιώσουν πλήρως. Οι αρμοί στερεώνονται με κόλλα και ταινία σύνδεσης, στη συνέχεια τυλίγονται με ρολό.

Αναπτυσσόμενη τεχνολογία

Θα χρειαστούν ενάμιση έως τρία χρόνια για να αναπτυχθεί ένας χλοοτάπητας. Η φύτευση του μείγματος εξαρτάται από τον τύπο του γκαζόν. Για εκλεκτές, τυπικές και αθλητικές επιλογές, επιλέγεται διαφορετική σύνθεση βοτάνων.

Η φύτευση σιτηρών πραγματοποιείται σε ειδικά φυτώρια με μεγάλη έκταση και ειδικό εξοπλισμό..

Εκτός από τον εξοπλισμό για την προετοιμασία του εδάφους (άροτρο, καλλιεργητή, σβάρνα) και σπορά (σπόρο), ψεκαστικά για φυτοφάρμακα και λιπάσματα, συσκευές άρδευσης και αερισμού, χλοοκοπτικό, ηλεκτρική σκούπα για κομμένο γρασίδι, μηχανή που σας επιτρέπει να κόβετε χλοοτάπητα σε λεπτές λωρίδες, μεταφορές εμπορευμάτων για μεταφορά τελειωμένων κόλπων. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργήσετε ένα ρολό γκαζόν στο σπίτι..

Μετά το όργωμα και την απομάκρυνση, το χώμα επεξεργάζεται με ζιζανιοκτόνα. Τα χημικά καταστρέφουν όλα τα φυτά στη θέση του μελλοντικού χλοοτάπητα. Η σπαρμένη περιοχή ποτίζεται και γονιμοποιείται για αρκετά χρόνια, το γρασίδι κόβεται ανάλογα με τις ανάγκες. Μέχρι την ημερομηνία λήξης, οι ρίζες των φυτών είναι στενά συνυφασμένες μεταξύ τους και οι βλαστοί σχηματίζουν ένα ομοιόμορφο και πυκνό κάλυμμα. Το μόνο που απομένει είναι να κόψετε το χλοοτάπητα σε λωρίδες και να τα τυλίξετε..

Η πώληση τυλιγμένων γκαζόν ξεκινά νωρίς την άνοιξη και τελειώνει μόνο αργά το φθινόπωρο.

Η τεχνολογία καλλιέργειας ρολό γκαζόν προϋποθέτει τη μεταφορά του εντός μιας ημέρας σε χώρο όπου γίνεται αποστράγγιση και κλίση, προετοιμάζεται ένα εύφορο στρώμα γης.

Συμβουλές φροντίδας

Προκειμένου το γκαζόν να ευχαριστήσει τους ιδιοκτήτες του με φρέσκα ζουμερά χόρτα όσο το δυνατόν περισσότερο, χρειάζεται έγκαιρο πότισμα, περιοδική σίτιση, χτένισμα, αερισμό του εδάφους και κούρεμα του γρασιδιού.

Το πότισμα πραγματοποιείται μόνο με συστήματα άρδευσης. Διαφορετικά, το ανώτερο στρώμα του εδάφους θα ξεπλυθεί και οι ρίζες θα καταστραφούν. Η υγρασία πρέπει να διεισδύσει σε βάθος τουλάχιστον 15 εκ. Η μη τήρηση αυτών των απλών κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε μαρασμό των φυτών.

Είναι σημαντικό να μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει υπερβολικά, ειδικά όταν δεν έχει βρέξει για πολύ καιρό. Αλλά το υπερβολικό πότισμα είναι επίσης επιβλαβές για την κάλυψη του γρασιδιού. Θα προκαλέσει ταχεία ανάπτυξη ζιζανίων..

Το επάνω ντύσιμο θα προσφέρει μια όμορφη απαλή πράσινη εμφάνιση χαλιού. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα δημητριακά χρειάζονται πολύπλοκα λιπάσματα., που περιλαμβάνουν άζωτο, φώσφορο, κάλιο, μια σειρά ιχνοστοιχείων. Προκειμένου ο χλοοτάπητας να χειμωνιάσει καλά, εισάγεται μια διαφορετική σύνθεση λιπασμάτων, στην οποία το άζωτο είναι πολύ λιγότερο.

Εκτός από τη λίπανση, συνιστάται να πασπαλίζετε το γκαζόν με μείγμα χώματος, άμμου και τύρφης μία φορά το χρόνο για να παρατείνετε τη ζωή ενός όμορφου γκαζόν..

Για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του γρασιδιού και ταυτόχρονα να προστατευθεί από ζιζάνια και παράσιτα, συνιστάται να χτενίζετε το γκαζόν με μια τσουγκράνα, να αφαιρείτε τακτικά τα πεσμένα φύλλα και τυχόν συντρίμμια.

Ο αερισμός γίνεται με διάτρηση του επιφανειακού εδάφους. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στο οξυγόνο να διεισδύσει στο έδαφος όπου οι ρίζες είναι στενά συνυφασμένες μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα φυτά βελτιώνεται..

Για αερισμό, αγοράζονται ειδικά κοίλα πιρούνια, σανδάλια αερισμού ή ειδικός αεριστήρας, μηχανικά ή βενζινοκίνητα..

Το καλοκαίρι, κόβουν τακτικά το γκαζόν, περίπου μία φορά την εβδομάδα.. Το πρώτο κλάδεμα πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά τη μεταφορά των ρολών χλοοτάπητα σε νέα θέση και μόνο οι κορυφές των στελεχών μπορούν να κοπούν. Η πολύ σύντομη κοπή των φυτών μπορεί να τα σκοτώσει και να σχηματίσει αντιαισθητικά φαλακρά μπαλώματα..

Είναι καλύτερα να κόβετε το γρασίδι σε μια ξηρή, αλλά όχι ζεστή μέρα. Έκοψαν το γρασίδι με ένα χλοοκοπτικό. Μετά από μια τέτοια “καλλυντική” διαδικασία, το γκαζόν χρειάζεται επειγόντως πότισμα.

Τα χόρτα μπορεί να εμφανιστούν στο χαλί για πρώτη φορά μετά την τοποθέτηση. Αυτό είναι συνήθως ένα προσωρινό φαινόμενο, αφού το ριζικό σύστημα των φυτών δεν είναι ακόμη αρκετά πυκνό. Σταδιακά, αυτό το πρόβλημα θα εξαφανιστεί από μόνο του..

Η προετοιμασία για το χειμώνα πραγματοποιείται στα μέσα Οκτωβρίου. Το γρασίδι πρέπει να κοπεί σε ύψος 4-6 εκατοστών. Σε αυτή την περίπτωση, το χιόνι θα προστατεύσει αξιόπιστα τις ροζέτες ρίζας ακόμη και σε πλαγιές από το πάγωμα και την άνοιξη τα φυτά θα αναπτυχθούν μαζί..

Κριτικές

Στις αναθεωρήσεις τους, οι ιδιοκτήτες κυλιόμενων γκαζόν σημειώνουν την ομορφιά, την πρακτικότητα και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Από όλες τις απόψεις, η τιμή του προϊόντος είναι αρκετά υψηλή, αλλά αντισταθμίζεται περισσότερο από την υψηλή ποιότητα. Οι ιδιοκτήτες φυσικών μαλακών χαλιών με ένα υπέροχο φρέσκο ​​άρωμα βοτάνων και λουλουδιών συμβουλεύουν τους φίλους και την οικογένεια να αποκτήσουν ένα τέτοιο θαύμα.

Σύμφωνα με ικανοποιημένους πελάτες, οι σύμβουλοι βοηθούν στην πλοήγηση στην ποικιλία των χλοοτάπητα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χώρου και τις οικονομικές δυνατότητες των αγοραστών. Η παράδοση είναι πολύ γρήγορη, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στρώσετε το γκαζόν και να απολαύσετε το πολυτελές μεταξωτό χορτάρι του. Ορισμένοι αγοραστές επιλέγουν να παραλάβουν οι ίδιοι την παραγγελία τους στο σημείο παράδοσης. Αυτή η μέθοδος είναι φθηνότερη..

Δείτε το παρακάτω βίντεο για ένα κύριο μάθημα σχετικά με την τοποθέτηση χλοοτάπητα.