Διάταξη και σχεδιασμός του προαστιακού χώρου

Ένα ιδανικό εξοχικό δεν είναι ένας διαφημιστικός μύθος των κατασκευαστικών και κτηματολογικών εταιρειών. Αυτή είναι μια προσεκτικά μελετημένη διάταξη και σχεδιασμός ενός εξοχικού σπιτιού και μια επιλογή υψηλής ποιότητας δομικών υλικών. Υπό τις συνθήκες αυτές, ακόμη και ένα μικρό οικόπεδο θα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να χαλαρώσετε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου..

10 φωτογραφίες

Ιδιαιτερότητες

Κάθε ιδιοκτήτης ενός εξοχικού σπιτιού γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα μέρος για την ψυχή, τη χαλάρωση και την πρακτική χρήση. Απαραίτητο για καλλιέργειες, υπαίθρια και εξωτερική ευεξία, και μερικές φορές μόνο για ένα ταξίδι μπάρμπεκιου.

Και για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ταξίδια στη χώρα, το έδαφος πρέπει να είναι σωστά ζωνοποιημένο και εξοπλισμένο με λειτουργικά κτίρια..

Ο σχεδιασμός τοποθεσιών είναι η πιο κρίσιμη στιγμή στην ανάπτυξη του έργου. Κατά την τοποθέτηση των αντικειμένων που σχεδιάζονται στον ιστότοπο, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων:

Μέγεθος οικοπέδου

Όσο μικρότερη είναι η έκταση της γης, τόσο πιο συμπαγή θα πρέπει να είναι τα κτίρια. Έτσι, είναι πολύ πιο δύσκολο να σχεδιάσουμε σωστά ένα προσωπικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων παρά σε 16 ή 20 στρέμματα.

Προκειμένου οι δομές να μην καταλαμβάνουν τον χώρο που προορίζεται για την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων ή παρτέρια, είναι λογικό να επιλέξετε ένα ενάμισι ή διώροφο σπίτι και να σχεδιάσετε με αρμοδιότητα τον εσωτερικό χώρο των εξωτερικών κτιρίων και πρόσθετων κτιρίων Το Εάν η dacha δεν προορίζεται για γεωργικά πειράματα, μπορείτε να τακτοποιήσετε τα κτίρια με οποιονδήποτε τρόπο..

Το κυριότερο είναι να βασιστείτε στην πρακτικότητα. Για παράδειγμα, είναι πιο βολικό να τοποθετήσετε ένα γκαράζ στην είσοδο του χώρου και ένα λουτρό στο ισόγειο του σπιτιού θα το κάνει πιο ζεστό, καθώς ολόκληρο το σπίτι θα ζεσταθεί μαζί του..

Χαρακτηριστικά του εδάφους

Αυτό το σημείο περιλαμβάνει το ανάγλυφο του χώρου (σε λόφο ή πεδιάδα), τύπο εδάφους, επίπεδο υγρασίας εδάφους, παρουσία φυσικών σχηματισμών, υπόγεια νερά και παρόμοιες αποχρώσεις.

Η τοποθέτηση των κτιρίων και ο σχεδιασμός του τοπίου εξαρτώνται από την ανακούφιση του εδάφους. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να διορθώσετε οπτικά τις κλίσεις και τις διαφάνειες στη γη.

Ο τύπος του εδάφους επηρεάζει την ικανότητα φύτευσης λαχανικών, μούρων, λουλουδιών στην περιοχή. Εάν πρόκειται για μαύρο χώμα μέτριας υγρασίας, σχεδόν κάθε καλλιέργεια θα ριζώσει σε αυτό., και εάν το χώμα είναι πηλό ή αμμώδες, συνιστάται να το ανατινάξετε και να το γονιμοποιήσετε πριν φυτέψετε σπόρους και σπορόφυτα.

Επίσης, διαφορετικοί τύποι εδάφους με διαφορετικούς τρόπους “κρεμώνται” κάτω από το βάρος των κτιρίων, και αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή οικοδομικών υλικών. Ορισμένοι τύποι εδάφους απαιτούν πρόσθετη συμπύκνωση πριν από την ανέγερση κτιρίων.

Η παρουσία φυσικών σχηματισμών στο έδαφος επηρεάζει επίσης. Μια μεγάλη ποσότητα λίθων, ασβέστη και άλλων ακαθαρσιών πρέπει πρώτα να εξουδετερωθούν, Διαφορετικά, αντί για ώριμα μούρα και καρότα μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, θα υπάρχουν καθυστερημένοι θάμνοι χωρίς φρούτα στα κρεβάτια.

Η υγρασία του εδάφους είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της επιτυχούς κηπουρικής. Εάν το έδαφος είναι στεγνό, πρέπει να φροντίσετε το σύστημα ύδρευσης ή άρδευσης. Και η παρουσία υπόγειων υδάτων απλοποιεί σημαντικά αυτό το έργο. Ένα ιδιωτικό πηγάδι με αντλία στο έδαφος θα παρέχει καθαρό πόσιμο νερό και πόρους για την άρδευση του πρασίνου.

Καρδινάλια σημεία

Αυτός ο παράγοντας επηρεάζει τόσο την επιλογή της βέλτιστης θέσης του σπιτιού όσο και την τοποθέτηση διαφορετικών καλλιεργειών σε διαφορετικές ζώνες της περιοχής του κήπου. Εάν τοποθετήσετε το σπίτι με έναν κενό τοίχο στη νότια πλευρά, θα είναι σκοτεινό και υγρό, επομένως είναι καλύτερα να τοποθετήσετε το σπίτι στην ηλιόλουστη πλευρά.

Ορισμένα φυτά χρειάζονται άπλετο ηλιακό φως για να αναπτυχθούν καλά και πρέπει να φυτευτούν σε ανοιχτούς χώρους. Άλλοι, αντίθετα, προτιμούν την υγρασία και τη σκιά, η βόρεια πλευρά είναι πιο κατάλληλη για αυτούς..

Αντικείμενα που βρίσκονται ήδη στον ιστότοπο

Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα εάν αγοράστηκε όχι με τη μορφή γης, αλλά από προηγούμενους ιδιοκτήτες. Αν πρόκειται για διαφορετικές ποικιλίες πρασίνου, από γρασίδι μέχρι δέντρα, είναι ευκολότερο να το χρησιμοποιήσετε για μια όμορφη διάταξη του χώρου. Το γρασίδι μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά στη διακόσμηση του τοπίου με λουλούδια και δίπλα στα δέντρα είναι ένα ιδανικό μέρος για να τοποθετήσετε μια περιοχή αναψυχής.

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν πρόκειται για κτίριο κατοικιών ή κτίρια οικιακής χρήσης. Η διάλυση τους είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Αξίζει να προγραμματίσετε τη διάταξη ενός εξοχικού σπιτιού, χτυπώντας τα υπάρχοντα αντικείμενα με τον τρόπο που σας ταιριάζει.

Σκοπός σχεδιασμού

Αυτή είναι η απλούστερη ερώτηση για έναν αρχάριο καλοκαιρινό κάτοικο. Για να καθορίσετε τους τύπους κτιρίων που χρειάζεστε, αρκεί μόνο να επισημάνετε τις κύριες λειτουργίες μιας θερινής κατοικίας: έναν τόπο εργασίας, μια περιοχή αναψυχής ή έναν συνδυασμό του πρώτου και του δεύτερου.

Δυνατότητες παροχής επικοινωνιών

Η οργάνωση ενός εξοχικού σπιτιού όλο το χρόνο είναι μια ικανή επένδυση για ψυχαγωγία όλο το χρόνο. Αλλά ένα καλό σπίτι απαιτεί εξοπλισμό με όλες τις απαραίτητες επικοινωνίες για τη ζωή: φως, νερό, θερμότητα..

Είναι απαραίτητο να υπολογίσετε εκ των προτέρων πώς θα συνοψιστούν και πόσο θα κοστίσει η συντήρηση του σπιτιού σε διαφορετικές εποχές.

Αρχές ζώνης

Η διαίρεση γης δίπλα σε μια εξοχική κατοικία περιλαμβάνει την προετοιμασία ενός λεπτομερούς έργου μηχανικής και κατασκευής. Θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα αντικείμενα σε όλες τις πιθανές σχέσεις, τον σχεδιασμό τοπίου καθενός από αυτά ξεχωριστά και ολόκληρη τη σύνθεση στο σύνολό της..

Οι προσωπικές προτιμήσεις του ιδιοκτήτη του ιστότοπου παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι δοκιμασμένες επιλογές.. Οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθείτε τους κανόνες εργασίας για να σχεδιάσετε σωστά τον ιστότοπο:

 • Καθορίστε την ορθολογική αναλογία τμημάτων της γης για διαφορετικές ζώνες. Η δοκιμασμένη στον χρόνο φόρμουλα δηλώνει ότι όχι περισσότερο από 10-15% του οικοπέδου πρέπει να διατίθεται σε κτίρια κατοικιών, από 15 έως 20% μπορεί να διατεθεί σε εξωτερικά κτίρια και τουλάχιστον 65-70% απαιτείται για τον εντοπισμό ενός κήπου..
 • Διατηρήστε την απόσταση μεταξύ των αντικειμένων. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μεγάλη απόσταση μεταξύ των κτιρίων, αλλά είναι σκόπιμο να αφαιρέσετε το πράσινο, τα λουλούδια και τις διάφορες καλλιέργειες φρούτων όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτά..

Ιδιαίτερα επιζήμια για τις φυτεύσεις είναι η εγγύτητα με τους χώρους διαμονής. Η απόσταση σε αυτό πρέπει να είναι από 200 έως 600 εκατοστά.

 • Εξετάστε τη γεωγραφία της περιοχής. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τόσο τη θέση της γης σε σχέση με τα βασικά σημεία, όσο και τις ιδιαιτερότητες του κλίματος στην περιοχή. Έτσι, με αυξημένο επίπεδο ξηρότητας και θερμοκρασίας, τα δέντρα φυτεύονται στην μπροστινή πλευρά και τα χαμηλότερα φυτά φυτεύονται πίσω από το σπίτι..

Οι υγρές και χαμηλές θερμοκρασίες είναι λιγότερο καταστροφικές εάν ο κήπος είναι στρωμένος στα βάθη του χώρου και τα κρεβάτια και τα παρτέρια βρίσκονται δίπλα στο σπίτι.

 • Εξετάστε την θυελλώδη πλευρά. Τις περισσότερες φορές είναι μόνο του και είναι σημαντικό να τοποθετήσετε κτίρια και φυτεύσεις έτσι ώστε να προστατεύονται από τον άνεμο. Για παράδειγμα, είναι καλό να τοποθετείτε θάμνους μούρων κατά μήκος φράχτες..
 • Τηρείτε τα πρότυπα υγιεινής. Ρυθμίζουν την τοποθέτηση κομπόστ, βόθρων, τουαλετών σε απόσταση τουλάχιστον 12 μέτρων από κτίρια κατοικιών. Εάν προγραμματίζεται η διατήρηση ζώων (κουνέλια, κοτόπουλα και άλλα) στη χώρα, τα κλουβιά και τα στυλό τους πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 7 μέτρα.
 • Συμμορφωθείτε με τους οικοδομικούς κώδικες κατά την κατασκευή κτιρίων κατοικιών. Το έργο του σπιτιού πρέπει να εγκριθεί και να εγκριθεί ως κατάλληλος και ασφαλής χώρος.
 • Συμμορφωθείτε με τις απαιτήσεις ασφάλειας κατά τη διοργάνωση χώρων αναψυχής, παιχνιδιών και παιδικών χώρων.

 • Λάβετε υπόψη το σχήμα του ιστότοπου. Οι ακόλουθοι τύποι βρίσκονται συχνά:
 • τετράγωνο. Το σχήμα του τετραγώνου είναι από πολλές απόψεις το πιο βολικό. Ειδικά εάν το μέγεθος του ιστότοπου είναι αρκετά μεγάλο, δεν θα είναι δύσκολο να το κανονίσετε. Αυτή είναι μια βολική βάση για την τοποθέτηση όλων των ζωνών και όμορφο σχεδιασμό.

 • Ορθογώνιος. Η σωστή ορθογώνια περιοχή ανήκει επίσης στις ευέλικτες και βολικές επιλογές. Μια dacha σε μια τέτοια τοποθεσία συχνά βρίσκεται ακριβώς πίσω από την μπροστινή περιοχή, ελαφρώς αριστερά από το κέντρο, απέναντί ​​της μπορεί να υπάρχει μια άνετη περιοχή αναψυχής ή παιχνιδιών και συνιστάται να φυτέψετε τον υπόλοιπο χώρο με οπωροφόρα δέντρα, καλλιέργειες και λουλούδια, εστιάζοντας στη μείωση του ύψους του πρασίνου. Μπορείτε επίσης να κανονίσετε θάμνους κατά μήκος των φρακτών και να οργανώσετε έναν κήπο ή λαχανόκηπο στο κέντρο.

 • “Ποινή”. Αυτό είναι ένα συμβατικό όνομα για ένα στενό και μακρύ τμήμα. Πολύ περισσότερες δυσκολίες προκύπτουν σε αυτό στο στάδιο του σχεδιασμού, αλλά παρ ‘όλα αυτά είναι δυνατό να τοποθετηθούν με επιτυχία όλες οι απαραίτητες ζώνες σε αυτό. Η καλύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσετε κτίρια στα αντίθετα άκρα του χώρου και την περιοχή του κήπου στο κέντρο..

Επίσης, οι σχεδιαστές τοπίου συνιστούν να χρησιμοποιήσετε ένα κόλπο: να οργανώσετε χώρους πρασίνου έτσι ώστε ο ιστότοπος να μην είναι πλήρως ορατός. Δέντρα, φράχτες και θάμνοι θα βοηθήσουν.

 • Σε σχήμα L. Με την πρώτη ματιά, το τμήμα σχήματος L πρέπει να φαίνεται προβληματικό, αλλά έχει τα πλεονεκτήματά του. Το ίδιο το τοπίο υποδεικνύει πώς να τοποθετήσετε σωστά τις ζώνες: το ορθογώνιο τμήμα χωρίζεται σε ζώνες ως οικόπεδο κήπου τυπικού σχήματος και το προεξέχον τμήμα διαμορφώνεται ως ξεχωριστός χώρος αναψυχής και παιχνιδιών.

 • Τριγωνικός. Το σχήμα ενός τριγωνικού τμήματος είναι αρκετά σπάνιο στην πράξη. Η διάταξή του θεωρείται από τις πιο δύσκολες. Παραδοσιακά, ο χώρος διαβίωσης βρίσκεται στο κέντρο, μπροστά από το σπίτι υπάρχει μια είσοδος και μια ομάδα εισόδου, και πίσω από αυτό υπάρχει μια περιοχή για αναψυχή. Και τα τρία αντικείμενα πρέπει να προβληθούν. Τα εξωτερικά κτίρια διαθέτουν γωνιακές ζώνες και μια ζώνη κήπου βρίσκεται στην υπόλοιπη περιοχή..

Λειτουργικές ζώνες στον ιστότοπο:

Μπροστά (ομάδα εισόδου και εισόδου)

Παρά τον περιορισμένο κατάλογο λειτουργιών, αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς. Ο κύριος ρόλος του είναι αντιπροσωπευτικός, αφού όλοι βλέπουν την κύρια είσοδο πρώτα απ ‘όλα. Επιπλέον, οι διαστάσεις του είναι αρκετά μικρές. Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τη θέση ενός γκαράζ για ένα αυτοκίνητο, δεν μπορεί να καταλάβει περισσότερο από το 5-6% του συνόλου της επικράτειας.

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων λειτουργίας, αυτή η ζώνη θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν βολικό δρόμο προς το σπίτι με πλάτος 1,5 έως 2,5 μέτρα, θέση στάθμευσης αυτοκινήτου και, ιδανικά, επίσης γκαράζ..

Κατά τη ρύθμιση του δρόμου, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι το νερό δεν πρέπει να λιμνάζει σε αυτό.. Είναι απαραίτητο να οργανωθούν κλαδιά και αποχετεύσεις. Υπάρχει επίσης μεγάλο φορτίο στη ζώνη διαμετακόμισης, επομένως συνιστάται να επιλέξετε υλικά ανθεκτικά στη φθορά για φινίρισμα. Το μονοπάτι μπορεί να είναι άσφαλτος ή πέτρινα πλακάκια. Οικόπεδα ελεύθερα από το μονοπάτι μπορούν να διακοσμηθούν με πράσινο, αλλά όχι με ποικιλίες φρούτων. Οι θάμνοι και τα ανθισμένα παρτέρια είναι κατάλληλα.

Κατοικητικός

Αυτή είναι η βάση των θεμελίων ολόκληρου του χώρου, αν και η έκτασή του είναι μικρότερη από το 1/5 της γης. Από την τοποθέτηση ενός κτιρίου κατοικιών στο σχέδιο ξεκινά η χωροθέτηση ολόκληρης της επικράτειας. Το σπίτι συνιστάται να βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τις οικιακές εγκαταστάσεις, και η σκιά του δεν πρέπει να μπλοκάρει το φως των φυτοφιλών φυτών.

Ενεργός

Παρόλο που το όνομα “περιοχή αναψυχής” αναφέρεται σε ένα ήσυχο χόμπι, η αναψυχή στη χώρα είναι συνήθως ενεργή. Οι σχεδιαστές δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για αυτό. Μπορεί να αποτελείται από οποιοδήποτε στοιχείο: χώρο μπάρμπεκιου, παιδική χαρά για παιδιά, γήπεδο βόλεϊ, χώρο για ξαπλώστρες, κιόσκι, βεράντα, αίθριο. Η επιλογή τους εξαρτάται από τα χόμπι και τις προτιμήσεις των ιδιοκτητών..

Είναι σημαντικό να τηρείτε μόνο μερικούς κανόνες: η περιοχή αναψυχής είναι μια ασφαλής περιοχή για όλους, βρίσκεται πίσω από το σπίτι και συνδυάζεται με στυλ με το σχεδιασμό του χώρου και του σπιτιού.

Κηπουρική

Αυτή είναι η μεγαλύτερη και πιο φωτισμένη περιοχή του χώρου. Εκτός από τα πρακτικά οφέλη του (συγκομιδή, βιταμίνες, σπόροι), μπορεί επίσης να έχει διακοσμητική λειτουργία. Για να γίνει αυτό, τα κρεβάτια είναι κατασκευασμένα σε μη τυποποιημένο σχήμα, πλαισιωμένα με περιθώρια, σε συνδυασμό με φυτεύσεις λουλουδιών.

Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε φυτά που αγαπούν το φως κάτω από τον ήλιο και φυτά που αγαπούν τη σκιά πίσω από δέντρα ή κτίρια..

Τα θερμοκήπια και οι εστίες βρίσκονται στη διασταύρωση του κήπου και των βοηθητικών ζωνών. Μπορούν να τοποθετηθούν σε άμεση γειτνίαση με τα κρεβάτια.

Νοικοκυριό

Βασικά, αποτελείται από κτίρια για οικιακούς σκοπούς. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γκαράζ, λουτρά, υπόστεγα, αποθήκες, κελάρια. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ζώνης είναι η πρακτικότητα. Οι διαδρομές μεταξύ των κτιρίων πρέπει να είναι άνετες, τα υλικά για την κατασκευή να είναι ανθεκτικά στη φθορά, ανθεκτικά σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Μπορείτε να συγκαλύψετε οικιακά αντικείμενα στον ιστότοπο με τη βοήθεια πρασίνου, τόσο σε θάμνους όσο και σε σγουρά. Είναι πραγματικό να χρησιμοποιείτε τα χρώματα του πράσινου στερεού για διακόσμηση.

Ζώνη ανάπαυσης

Δεδομένου ότι η ντάκα θεωρείται κυρίως ως χώρος για σωματική και ψυχική ξεκούραση, η διευθέτηση μιας συγκεκριμένης περιοχής αναψυχής απαιτεί πιο λεπτομερή εξέταση..

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ιστότοπων:

 • Ανοιξε. Πρόκειται για οποιαδήποτε περιοχή που δεν είναι εξοπλισμένη με στέγη. Μπορεί να φιλοξενήσει μπάρμπεκιου, τζάκι, μπάρμπεκιου γκριλ, καθίσματα (καρέκλες, πάγκους), τραπέζι.

Συνιστάται να αγοράζετε πλαστικά έπιπλα εάν είναι συνεχώς στο δρόμο. Άλλα έπιπλα θα αλλοιωθούν γρήγορα λόγω των καιρικών συνθηκών αν δεν αφαιρεθούν στο σπίτι..

Ένας μεγάλος εξωτερικός χώρος μπορεί να περιλαμβάνει παιδική χαρά, τραπέζι για παιχνίδι τένις ή βόλεϊ, πισίνα, εξοπλισμό γυμναστικής, ξαπλώστρες. Τα τελευταία είναι βολικά για τοποθέτηση σε μια μικρή περιοχή, επειδή είναι εύκολο να διπλωθούν και να αφαιρεθούν εάν είναι απαραίτητο για να ελευθερώσουν χώρο..

 • Κλειστό. Αυτά είναι όλα τα είδη κιόσκια, βεράντες, βεράντες (τζάμια και ανοιχτά), εξοπλισμένοι χώροι κάτω από στέγες και στέγαστρα.

Η κλειστή περιοχή έχει περισσότερα πλεονεκτήματα: η ξαφνική βροχή δεν θα διαταράξει τα σχέδια, οι καιρικές συνθήκες έχουν λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση των επίπλων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο ενδιαφέροντα έπιπλα: ψάθινες καρέκλες, υφασμάτινες πολυθρόνες, μαξιλάρια και κουβέρτες που δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα.

 • Πλακόστρωτη εσωτερική αυλή. Ένας από τους επίκαιρους τρόπους για να διακοσμήσετε μια περιοχή αναψυχής στη χώρα είναι να οργανώσετε μια μικρή κλειστή «αυλή» μέσα στην αυλή. Κατά κανόνα, έχει διαφανή οροφή και δεν έχει τοίχους, επομένως δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως ανοιχτό ή κλειστό. Μέσα στο αίθριο, είναι βολικό να τοποθετήσετε φυτά σε γλάστρες και γλάστρες, διακοσμητικά στοιχεία με τη μορφή φαναριών, μια ομάδα επίπλων. Καρέκλες με υφασμάτινα καλύμματα από φυσικά υλικά, ξύλινες και ψάθινες καρέκλες, στρογγυλά τραπέζια ταιριάζουν απόλυτα.

Το αίθριο είναι μια ζεστή φωλιά ιταλικού στιλ κρυμμένη από τη θέα.

 • Κινητό. Το κινητό περιλαμβάνει όλες τις πτυσσόμενες και φορητές δομές που μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε βολικό μέρος και στη συνέχεια να διπλωθούν και να τοποθετηθούν μέχρι την επόμενη φορά. Αυτή η επιλογή εξοικονομεί χώρο στον ιστότοπο, σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την περιοχή αναψυχής σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες, αλλά οι φορητές κατασκευές είναι λιγότερο ανθεκτικές.

Εάν μπορείτε να πιείτε τσάι σε καλό κιόσκι ή σε γυάλινη βεράντα όταν βρέχει και φυσάει έξω, τότε μια κινητή κατασκευή δεν θα σας σώσει πλέον από τις κακές καιρικές συνθήκες..

Κατά το σχεδιασμό μιας περιοχής αναψυχής, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη:

 • Ποιο ποσοστό του εδάφους θα καταλάβει?
 • Πώς θα επικοινωνήσει με άλλους τομείς.
 • Πώς απομονώνεται από άλλες περιοχές και τα αδιάκριτα βλέμματα;
 • Είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια. Είναι δύσκολο για τα μικρά παιδιά να κάθονται ακίνητα ενώ οι ενήλικες γλεντούν για το μπάρμπεκιου, χρειάζονται κάτι να κάνουν. Μια μικρή παιδική χαρά, εξοπλισμένη σύμφωνα με όλους τους κανόνες ασφαλείας, ταιριάζει καλύτερα σε αυτό.

 • Πώς θα αφαιρεθεί το νερό μετά από βροχή;
 • Ποια έπιπλα θα τοποθετηθούν σε αυτό.
 • Τι αξεσουάρ θα χρησιμοποιηθούν. Στο στάδιο του σχεδιασμού, το ζήτημα της αγοράς μαξιλαριών και φαναριών φαίνεται ασήμαντο, αλλά ακριβώς τέτοιες λεπτομέρειες κάνουν το εξωτερικό πλήρες, άνετο και κατάλληλο για χαλάρωση.
 • Ποιες πηγές φωτισμού χρειάζονται.

Σχεδίαση

Ο σχεδιασμός ενός οικοπέδου στον κήπο και η διακόσμηση ενός έργου με τα χέρια σας είναι ένα υπεύθυνο γεγονός. Πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες για τη χωροθέτηση της προαστιακής περιοχής και την τοποθέτηση αντικειμένων μεταξύ τους.

Το σχέδιο είναι απαραίτητο για μια οπτική αναπαράσταση του μελλοντικού χώρου και για την απόκτηση οικοδομικής άδειας.

Φυσικά, ο ευκολότερος και πιο αξιόπιστος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα έργο είναι να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό. Αλλά αν θέλετε να ασχοληθείτε με την ψυχή σας και να κάνετε αυτό το έργο μόνοι σας ή να εξοικονομήσετε χρήματα από τις υπηρεσίες ενός σχεδιαστή, πρέπει να οπλιστείτε με έτοιμα παραδείγματα, εργαλεία σχεδίασης και υπομονή και μόνο τότε να ασχοληθείτε.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιείται βήμα προς βήμα και δεν ξεκινά καθόλου με τη σχεδίαση αντικειμένων στο σχέδιο του ιστότοπου. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να μελετήσετε τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου σας (μέγεθος και σχήμα) και να δείτε πιθανές επιλογές για τη διακόσμηση ενός παρόμοιου οικοπέδου.

Δεν είναι απαραίτητο να αντιγράψετε την έκδοση που σας αρέσει, αλλά μπορείτε να πάρετε χρήσιμες ιδέες και έμπνευση για τον εαυτό σας..

Όταν όλα είναι ξεκάθαρα με την επιθυμητή εμφάνιση, στυλ και αριθμό αντικειμένων, ήρθε η ώρα να μεταφέρετε τα σχέδια από το κεφάλι σας στο χαρτί.

Για αυτό είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε ένα ή δύο σκίτσα σε ένα φύλλο τοπίου, να πάρετε ένα σχέδιο τοποθεσίας από τη ΔΔΠ και να το μεταφέρετε σε χαρτί γραφικών Α4 σε διπλότυπο. Κάθε αντίγραφο πρέπει να σχεδιαστεί σε τετράγωνα με πλευρά 1 εκ. Κάθε τετράγωνο θα είναι ίσο με ένα τετραγωνικό μέτρο.

Στη συνέχεια, θα χρειαστείτε απλά και χρωματιστά μολύβια, γόμα, ψαλίδι.

Το σκίτσο μεταφέρεται σε ένα φύλλο, αλλά σε σχέση με τη μειωμένη κλίμακα, τότε όλα τα αντικείμενα από το φύλλο κόβονται και εφαρμόζονται στο δεύτερο για να μάθετε την καλύτερη διάταξη των αντικειμένων. Τα κομμένα μέρη μπορούν να μετακινηθούν στην περιοχή, να μεγεθυνθούν, να μειωθούν, να ξεδιπλωθούν μέχρι να επιτευχθεί η ιδανική τοποθέτηση.

Μην περιορίζεστε σε εικόνες μεγάλων αντικειμένων. Ο σχεδιασμός είναι πιο αποτελεσματικός με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, για παράδειγμα, παρτέρια, μπανιέρες με φυτά, κρεβάτια, ειδώλια κήπου. Επίσης, θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται όλες οι είσοδοι και έξοδοι, οι επικοινωνίες, ένα σχέδιο εξωραϊσμού, όλες οι πηγές φωτισμού και η τοποθέτησή τους, το σύστημα αποστράγγισης (εάν είναι απαραίτητο).

Τα σχέδια δεν είναι πάντα αρκετά ενδεικτικά. Επαγγελματίας οι σχεδιαστές συνιστούν τη χρήση ειδικών προγραμμάτων υπολογιστών για τη δημιουργία ενός οπτικού τρισδιάστατου μοντέλου. Κατά την ανάπτυξη της διάταξης και του σχεδιασμού, συντάσσεται μια εκτίμηση και ένας κατά προσέγγιση όρος εργασίας.

Για να μετατραπεί το έργο σε πραγματικότητα, χρειάζονται νομικοί λόγοι. Το να είσαι ιδιοκτήτης οικοπέδου δεν αρκεί για να ξεκινήσεις να χτίζεις κτίρια σε αυτό.

Παρά το γεγονός ότι η γη θεωρείται ιδιοκτησία, λαμβάνεται από το κράτος με ισόβια μίσθωση και πολλά αντικείμενα που ανεγέρθηκαν σε αυτήν πρέπει να νομιμοποιηθούν (σπίτι, λουτρό, γκαράζ, χτιστή σοφίτα, μπαλκόνι, δεύτερος όροφος).

Προκειμένου το ίδιο το εξοχικό να γίνει ιδιοκτησία, τα έγγραφα υποβάλλονται στο Rosreestr:

 • Αίτηση εγγραφής για έτοιμο δείγμα.
 • Έγγραφα ταυτότητας.
 • Πρωτότυπο και αντίγραφο αποδείξεων πληρωμής κρατικού δασμού.
 • Απόσπασμα από το κτηματολογικό σχέδιο.
 • Το έγγραφο βάσει του οποίου η γη γίνεται ιδιοκτησία (δωρεά, αγορά και πώληση).
 • Ένα πακέτο εγγράφων από το κόμμα που αποξενώνει τη γη.

Ένα κτίριο κατοικιών μπορεί να εγγραφεί μόνο εάν η γη είναι μέρος ενός οικισμού ή προορίζεται για γεωργικούς σκοπούς. Εάν πληρούται αυτή η βασική προϋπόθεση, δεν θα είναι δύσκολο να νομιμοποιηθεί ένα αξιόπιστο, ασφαλές, κατοικήσιμο κτίριο, αν και θα χρειαστεί χρόνος και οικονομικές επενδύσεις..

Πώς να τοποθετήσετε κτίρια?

Η τοποθέτηση κτιρίων σε εξοχική κατοικία ρυθμίζεται από κατασκευαστικά και υγειονομικά πρότυπα, χαρακτηριστικά του σχήματος και του μεγέθους του χώρου και μια ιδέα σχεδιασμού.

Το κύριο κτίριο είναι το σπίτι και ήδη καθοδηγούνται από αυτό στην επιλογή ενός χώρου για άλλα αντικείμενα. Αυτό είναι ένα σημαντικό και δύσκολο έργο, καθώς όλα τα κτίρια πρέπει να εγκατασταθούν λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα υγιεινής και δόμησης, όχι μόνο στο εσωτερικό του χώρου, αλλά και σε σχέση με τη γειτονική γη..

Οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή ενός χώρου για ένα σπίτι είναι:

 • Λαμβάνοντας υπόψη την ανακούφιση και τα βασικά σημεία. Αυτό είναι απαραίτητο έτσι ώστε το σπίτι στα πεδινά να μην είναι υγρό και στους λόφους να μην ρίχνει σκιά στις φυτεύσεις και το γειτονικό οικόπεδο. Η θέση στα βασικά σημεία καθορίζει πόσο ηλιόλουστο θα είναι το σπίτι και πόσο θα το φυσάει ο άνεμος.

Η καλύτερη επιλογή είναι η τοποθεσία του σπιτιού με παράθυρα στη νοτιοδυτική, νοτιοανατολική πλευρά.

 • Συμμόρφωση με τα πρότυπα πυρασφάλειας. Αυτή είναι η εξάρτηση της απόστασης μεταξύ κτιρίων εντός και εκτός αυτού από τα χρησιμοποιούμενα δομικά υλικά. Ένα σπίτι από πέτρα και άκαυστα υλικά – 5-6 μ., Από πέτρα και ξύλο – 7-8 μέτρα, μόνο από ξύλο – τουλάχιστον 10 μ..
 • Συμμόρφωση με τα πρότυπα υγιεινής. Απόσταση από εξωτερικά κτίρια – 12-15 μέτρα. Η απόσταση μεταξύ του λουτρού και του σπιτιού μπορεί να είναι μικρότερη από 6-7 μέτρα. Το γκαράζ βρίσκεται επίσης σε απόσταση 5-7 μέτρων.

 • Λογιστική για την “κόκκινη γραμμή”. Η κόκκινη γραμμή είναι η τοποθεσία των σπιτιών κατά μήκος του δρόμου. Κατά κανόνα, απαιτείται σε προαστιακούς και εξοχικούς οικισμούς, αλλά στη συνηθισμένη κηπουρική δεν είναι απαραίτητο να τηρηθεί. Η ίδια διάταξη όλων των σπιτιών είναι απαραίτητη, έτσι ώστε τα κτίρια να μην ρίχνουν σκιά στις γειτονικές περιοχές.

Η τυπική απόσταση από τη γραμμή του δρόμου είναι 5 μέτρα, η οποία είναι αρκετή για τη δημιουργία ιδιωτικής περιοχής.

 • Σωστή τοποθέτηση του δρόμου. Σε μικρές περιοχές, συνιστάται να τοποθετήσετε το σπίτι πιο κοντά στο δρόμο, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε το μέγεθος της ομάδας εισόδου..
 • Απόσταση από κτίρια σε γειτονική τοποθεσία. Εάν το χάσμα μεταξύ των σπιτιών καθορίζεται από τους κανονισμούς πυρκαγιάς, τότε η εγγύτητα με κτίρια κτηνοτροφίας ή πάγκο τουαλέτας στο οικόπεδο σας ή ενός γείτονα είναι απλά ανθυγιεινή και μη ελκυστική..

Εάν η τοποθεσία είναι μικρή και η τοποθέτηση διαφορετικών αντικειμένων στην καθορισμένη απόσταση είναι αδύνατη, είναι απαραίτητο να τα απομονώσετε το ένα από το άλλο χρησιμοποιώντας τη σωστή ζώνη..

Μέθοδοι ζώνης

Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν πολλές τεχνικές για να επισημάνουν οπτικά τα όρια των λειτουργικών περιοχών. Αυτές οι τεχνικές απομονώνουν τα κτίρια για διάφορους σκοπούς μεταξύ τους και διακοσμούν τον χώρο.. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι:

 • Μονοπάτια κήπου. Όχι μόνο χωρίζουν σαφώς τον ιστότοπο σε ξεχωριστά θραύσματα, αλλά εκτελούν επίσης μια πρακτική λειτουργία – είναι βολικό να περπατήσετε πάνω τους.

 • Φράχτες. Πρόκειται για χώρους πρασίνου πολλαπλών επιπέδων, από δέντρα έως χαμηλούς θάμνους, που χωρίζουν αισθητικά αλλά οικονομικά τον χώρο. Σγουρά και κομμένα δέντρα και θάμνοι φαίνονται όμορφα, καθώς και ανθοφόρα φυτά ύψους 1 μέτρου (ηλιοτρόπια, ντάλιες, χρυσές μπάλες, αγκάθια και άλλα).

 • Διαφορές ύψους. Πρόκειται για μια τεχνητή εμβάθυνση ή ανύψωση ορισμένων οικοπέδων, στα οποία δημιουργούνται καταρράκτες πράσινες και ανθισμένες συνθέσεις. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να καλύψετε τη φυσική ανακούφιση του ιστότοπου..

 • Αψίδες και πέργκολα. Δεν χρησιμεύουν μόνο ως πρωτότυπη διακόσμηση και βοηθούν στον καθορισμό των ορίων των ζωνών, αλλά δημιουργούν επίσης σκιερές περιοχές και προστατεύουν από τον άνεμο. Για καμάρες, χρησιμοποιούνται αναρριχώμενα και ερπυστικά φυτά – clematis, διακοσμητικά φασόλια, nasturtium, διακοσμητικά σταφύλια, λεμονόχορτο.

Χρησιμοποιώντας τη βλάστηση ως φράκτη, πρέπει επίσης να συμμορφώνεστε με τους κανόνες:

 • Οι κορμοί των ψηλών δέντρων τοποθετούνται τουλάχιστον 4 μέτρα από τα σύνορα με τη γειτονική τοποθεσία.
 • Μεσαίου μεγέθους – δύο μέτρα.
 • Θάμνοι – σε ένα.

Άλλες απαιτήσεις και πρότυπα:

 • Για κτίρια που βρίσκονται κοντά σε γειτονική τοποθεσία (100-150 cm), η κατεύθυνση της κλίσης της οροφής πρέπει να είναι εσωτερική, στο πλάι της δικής της τοποθεσίας.
 • Είναι απαράδεκτο να εκτρέπεται η αποχέτευση στην παρακείμενη περιοχή.
 • Σημείο μέτρησης απόστασης – τοίχος ή υπόγειο του κτιρίου. Παρουσία στοιχείων που προεξέχουν κατά 50 ή περισσότερα εκατοστά – από το πιο προεξέχον σημείο.

Προγραμματισμός «προβληματικών» περιοχών

“Προβληματική” είναι μια τοποθεσία με μη τετριμμένο σχήμα ή έντονα χαρακτηριστικά του ανάγλυφου (πεδινή, γη με κλίση, τοποθεσία που βρίσκεται στην πλαγιά ενός ανερχόμενου εδάφους).

Κατά το σχεδιασμό και το σχεδιασμό, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά μιας ανώμαλης περιοχής και να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις διαφορές ύψους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους και μόνο για τη διάταξη και το σχεδιασμό πλαγιών, λόφων ή πεδινών οικοπέδων. Κάθε ένα από αυτά είναι ατομικό και απαιτεί μια ειδική προσέγγιση, οπότε το έργο πρέπει να το χειριστεί ένας επαγγελματίας. Θα είναι δύσκολο να παρουσιαστεί ανεξάρτητα στο χαρτί και ακόμη περισσότερο να το ζωντανέψει.

Ωστόσο, τέτοια οικόπεδα έχουν δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: είναι φθηνότερα από οικόπεδα κανονικού σχήματος σε επίπεδο έδαφος και καθιστούν δυνατή τη διακόσμηση του σπιτιού και του κήπου με έναν πρωτότυπο τρόπο..

Οι έμπειροι σχεδιαστές συμβουλεύουν την επίλυση του προβλήματος χρησιμοποιώντας αποδεδειγμένες επιλογές:

 • Μην προσπαθήσετε να τοποθετήσετε το σπίτι στην κορυφή της πλαγιάς. Αυτό είναι ανέφικτο. Ο ιστότοπος θα πρέπει να ισοπεδωθεί και να ενισχυθεί, η ανάβαση στο σπίτι θα είναι μακρά και κουραστική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι κανείς δεν πηγαίνει με άδεια χέρια στην ντάκα. Θα υπάρχει σημαντική απόσταση από το γκαράζ στο σπίτι. Δεύτερον, οι προσπάθειες “σωστής” τοποθέτησης ενός κτιρίου κατοικιών σε “λάθος” χώρο του στερούν την ατομικότητά του και τη δυνατότητα να σχεδιάσει μια πραγματικά ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική δομή. Με μεγάλη πιθανότητα, το σπίτι “πνιγμένο” στην πλαγιά θα στηρίζεται σε κολώνες και η πλατφόρμα κάτω από αυτό είναι βολική για χρήση ως χώρος αναψυχής ή παιχνίδια.
 • Ενισχύστε τμήματα της κλίσης κάτω από το σπίτι, έτσι ώστε το έδαφος να μην σέρνεται. Η πιθανότητα αυτού είναι μικρή, αλλά αξίζει να το παίξετε με ασφάλεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να “ενισχυθεί” η κλίση: η χρήση φυτών κάλυψης εδάφους ή πολυμερών υλικών (γεωυφάσματα, γεωμάτια, γεωήματα και πλέγματα, γκαμπόν και βιομάτες κυτταρίνης).

 • Σκεφτείτε την κλίση και την κατεύθυνση των κομματιών στον ιστότοπο. Δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο ώστε η ανάβαση να μην μετατραπεί σε δοκιμή και πολύ ρηχή ώστε να μην χρειάζεται πολύς χρόνος. Το σχήμα των κομματιών, το μέγεθος, το χρώμα και η υφή τους θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε και να χωρίσετε το χώρο του ιστότοπου.
 • Χρησιμοποιήστε βεράντες και βήματα απευθείας στην πλαγιά για την καλλιέργεια φυτών και λαχανικών. Φαίνεται πρωτότυπο και λειτουργεί αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να μην ξεχάσετε να χτίσετε τοίχους αντιστήριξης για βεράντες στο έδαφος, έτσι ώστε να μην ξεπλένονται από τη βροχή και να καταστραφούν από τον άνεμο..
 • Επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα των ειδών. Για παράδειγμα, μια κλίση είναι μια έτοιμη βάση για την αναπαραγωγή ενός βραχόκηπου. Δεν απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια για να το κανονίσετε. Τα φυτά σε κεκλιμένη επιφάνεια δεν σκιάζουν το ένα το άλλο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να δημιουργηθούν συνθέσεις από αυτά και θα ανθίσουν και θα καρποφορήσουν καλύτερα.

Μια εναλλακτική λύση στον βραχόκηπο είναι ένα τεχνητό ρέμα, το οποίο είναι εύκολο να “τρέξει” κατά μήκος της πλαγιάς, τελειώνοντας το με μια πέτρα. Επίσης, σκάλες και πάγκοι με μη τετριμμένα σχήματα είναι καλά τοποθετημένα στην πλαγιά..

Πώς να μεγεθύνετε οπτικά?

Ένα κοινό πρόβλημα με τις εξοχικές κατοικίες είναι το μικρό τους μέγεθος. Ταυτόχρονα, ακόμη και σε 6-8 στρέμματα, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τουλάχιστον 4 από τις 5 λειτουργικές ζώνες.

Αρκετές επιλογές βοηθούν στην επέκταση των δυνατοτήτων μιας μικρής περιοχής..

Το πρώτο από αυτά είναι η σωστή κατασκευή. Για να γίνει αυτό, ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού, είναι απαραίτητο να εντοπίσετε σωστά τα κτίρια στο έδαφος του χώρου και να κάνετε μια επιλογή υπέρ των πιο αναγκαίων, ώστε να μην συσσωρεύεται μια μικρή περιοχή.

Επίσης, στην πράξη, μπορείτε να κερδίσετε λίγο χώρο αυξάνοντας το ύψος ορισμένων κτιρίων. αλλά είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι 2 όροφοι, και δεν είναι όλοι οι τύποι χώρων κατάλληλοι για να γίνουν υψηλοί και αισθητοί.

Μια εναλλακτική λύση είναι η χρήση υπογείων και κελαριών. Δεν αποτελούν όμως καθολική λύση, αφού είναι συχνά υγρές και κρύες και δεν είναι κατάλληλες για κανένα σκοπό..

Ο τρίτος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε όλες τις δυνατότητες σχεδιασμού τοπίου για την οπτική μεταμόρφωση της τοποθεσίας. Αυτό δεν θα αυξήσει τη χρήσιμη περιοχή, αλλά από έξω το σχήμα του θα φαίνεται πιο σωστό και η σύνθεση στο σύνολό της θα είναι πιο αρμονική..

Κόλπα δημοφιλή στους σχεδιαστές τοπίου:

 • Αποφεύγοντας την ευθεία διάταξη. Σε μια μικρή περιοχή (6-10 στρέμματα), συνιστάται να αποφύγετε την τοποθέτηση όλων των κτιρίων σε μια σειρά. Δεν πρέπει να βλέπονται το ένα μετά το άλλο. Είναι καλύτερα να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικά άκρα του ιστότοπου και να προσπαθήσετε να απομονώσετε περιοχές που δεν πρέπει να διασυνδέονται με χώρους πρασίνου.
 • Κάλυψη φράχτη με πράσινο πίνακα. Θα κρύψει τα σαφή όρια του ιστότοπου και θα το μετακινήσει λίγο στα πλάγια.

 • Χρήση ενός επίπεδου πράσινου γκαζόν. Ένα εκτεταμένο χρωματικό στίγμα θα προσθέσει ποικιλία στο σχεδιασμό του ιστότοπου και θα συμβάλει στην οπτική του αύξηση. Αλλά το γκαζόν πρέπει να είναι περιποιημένο και φρέσκο, διαφορετικά θα καταστρέψει ολόκληρη την εικόνα. Σε περιοχές όπου οι κλιματολογικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τον εξοπλισμό ενός καλού γκαζόν, τα ελαφριά “μπαλώματα” χαλικιού και πλακών λειτουργούν τέλεια.
 • Λακωνικά και μίνιμαλ χρώματα. Μερικές φορές υπάρχει μια απίστευτη ταραχή χρωμάτων σε ένα παρτέρι, αλλά μια τέτοια ευχαρίστηση δεν είναι για μικρές περιοχές. Αυτό όμως δεν είναι λόγος αναστάτωσης. Η ποικιλία των ανεπιτήδευτων λουλουδιών κήπου σήμερα είναι τόσο μεγάλη που μια όμορφη σύνθεση μπορεί να γίνει παίζοντας στις αποχρώσεις μιας παλέτας.

Το κύριο πράγμα είναι να επιλέξετε ένα χρώμα που αρέσει στα μάτια και ανθεκτικά φυτά. Για παράδειγμα, οι παιώνιες δεν είναι κατάλληλες για το σκοπό αυτό λόγω της σύντομης περιόδου ανθοφορίας..

 • Χρησιμοποιώντας μονοπάτια περιέλιξης. Η γεωμετρία «τρώει» έντονα τον χώρο και εστιάζει στην ατέλεια του σχήματος της τοποθεσίας. Ελαφρώς ελικοειδή μονοπάτια – σωτηρία για ένα μικρό εξοχικό σπίτι.
 • Μη τυπική διάταξη. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη για περιοχές ακανόνιστου σχήματος – γωνιακές, τριγωνικές, τετράγωνες με άνισες πλευρές.
 • Φωτισμός. Μια αποτελεσματική τεχνική που βοηθά στη μετατόπιση των πραγματικών ορίων του χώρου λόγω της σωστής τοποθέτησης των φωτεινών τόνων. Μικροί λαμπτήρες, φώτα γκαζόν, κατευθυντικός φωτισμός από κάτω και ελαφρώς προς τα πάνω λειτουργούν καλά.

Μια προειδοποίηση – κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτός ο φωτισμός δεν έχει σημασία. Αυτό είναι απλώς ένα βοηθητικό στοιχείο για άλλες τεχνικές..

 • Επιφάνειες καθρέφτη. Από τα βασικά του σχεδιασμού του δωματίου, πολλοί γνωρίζουν ότι οι ανακλαστικές επιφάνειες και οι καθρέφτες κάνουν εξαιρετική δουλειά για την οπτική διεύρυνση του χώρου. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι στη χώρα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την τεχνική με την ίδια μορφή. Οι τεχνητές δεξαμενές παίζουν το ρόλο των ανακλαστικών επιφανειών στο χώρο. Για να λειτουργήσει πραγματικά η τεχνική, δεν πρέπει να τα επισημάνετε με έντονα χρώματα. Οι δεξαμενές πρέπει να βρίσκονται στην τοποθεσία ως φυσικά στοιχεία της σύνθεσης.
 • Κάθετη κηπουρική. Αυτή είναι η χρήση οποιωνδήποτε αναρριχητικών φυτών που μπορούν να εκτοξευθούν κατά μήκος ενός απότομου τοίχου, κιόσκι, φράχτη, πρόσοψη σπιτιού και άλλα κτίρια. Συνδυάζουν τεχνητά ανεγερμένα αντικείμενα με αντικείμενα άγριας ζωής και δημιουργούν αρμονία που λειτουργεί για την αύξηση του χώρου..

 • Χρησιμοποιώντας κλιμακωτή διακόσμηση. Σε μικρές περιοχές, η ίδια η διακόσμηση θα είναι περιττή, αλλά αυτή η τεχνική ταιριάζει καλά στη χωροθέτηση του χώρου.
 • Επαναλαμβανόμενα σχήματα. Τα φράκταλ στοιχεία κάνουν πάντα το χώρο λίγο πιο κομψό και σταθερό και η απουσία κατακερματισμού εξαλείφει τα περιττά όρια στην περιοχή, τα οποία γίνονται αντιληπτά από το μάτι ως μικρά στοιχεία.

Οποιοδήποτε καμπύλο σχήμα με λεία περιγράμματα μπορεί να επαναληφθεί με τη μορφή μονοπατιού, πάγκου, κρεβατιού κήπου, συντριβανιού ή τεχνητής λίμνης.

 • Προτίμηση για φυτά και δέντρα με ψηλή και λεπτή σιλουέτα.
 • Φωτεινές προφορές σε διαφορετικές πλευρές του ιστότοπου. Μπορεί να είναι ένας πάγκος, ένα σιντριβάνι, ένα ασυνήθιστο δέντρο ή ένα άλλο φωτεινό στοιχείο που θα τραβήξει την προσοχή στον εαυτό του, “σπάζοντας” μια ευθεία γραμμή στα όρια του ιστότοπου.

Στυλ

Το στυλ μιας προαστιακής περιοχής δεν συνεπάγεται τόσο το στυλ του σπιτιού όσο το σχεδιασμό του χώρου του κήπου. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός στυλ κήπου:

Επίσημο ή κανονικό

Αυτό το στυλ είναι προνόμιο των εραστών των κλασικών και συμμετρικών μορφών, επειδή βασίζεται στην αυστηρή γεωμετρία, την ισορροπία των γραμμών και την αρμονία. Το σπίτι είναι μέρος της τέχνης του κήπου και συνδυάζεται με αυτό για να σχηματίσει μια αναπόσπαστη σύνθεση. Διακριτικά χαρακτηριστικά ενός επίσημου στυλ μπορούν να βρεθούν ταυτόχρονα και επιλεκτικά..

Τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • Η παρουσία μιας κεντρικής κεντρικής γραμμής που χωρίζει την τοποθεσία αυστηρά στο μισό (φαρδύς δρόμος, σοκάκι). Οι διαδρομές που της πηγαίνει είναι αυστηρά σωστές, ευθείες, οπότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνική σε μικρές περιοχές. Θα “φάνε” χώρο?
 • Συμμετρία και τοποθέτηση καθρέφτη αντικειμένων.
 • Μεγάλη περιοχή εισόδου, συχνά με τη μορφή γκαζόν με συμμετρικές φυτεύσεις περιμετρικά.

 • Τα ιταλικά αίθρια βρίσκονται συχνά σε κανονικό στυλ.
 • Η παρουσία ενός παρτέρου.
 • Αφθονία μικρών αρχιτεκτονικών μορφών. Αυτά περιλαμβάνουν όλους τους τρόπους για να διακοσμήσετε τον κήπο χρησιμοποιώντας αγάλματα, σιντριβάνια, σκάλες.
 • Γεωμετρικά παρτέρια, παρτέρια, κορυφογραμμές, σύνορα και αραβουργήματα.
 • Περιποιημένα δέντρα και θάμνοι.

Τοπίο ή τοπίο

Το στυλ του τοπίου κυριαρχείται από τη φυσικότητα. Όλα τα χαρακτηριστικά του ανάγλυφου εμπλέκονται σε αυτό και οι ελλείψεις μετατρέπονται εύκολα στην αρχική διακόσμηση της προαστιακής περιοχής. Το να το φτιάξετε μόνοι σας είναι πολύ πιο εύκολο από το να το φτιάξετε σε κανονικό στυλ, απαιτεί λιγότερη σχολαστικότητα και δίνει χώρο για φαντασία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τους συνδυασμούς χρωμάτων και να μην υπερβείτε τη φυσικότητα του κήπου, ο οποίος συνορεύει με την παραμέληση..

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του στυλ του τοπίου είναι η φυσικότητα και η «μίμηση» της φύσης: η απουσία φαντασίας, η αυστηρή γεωμετρία, η σκόπιμη τοποθέτηση αντικειμένων και η διακόσμηση. Αντί για γκαζόν, μπορεί να υπάρχουν ανοιχτά ξέφωτα φυσικής προέλευσης. Οι ποικιλίες φυτών που απομονώνονται αυστηρά μεταξύ τους αντικαθιστούν μικτά παρτέρια. Αντί για σιντριβάνια – φυσικές δεξαμενές, ρυάκια.

Μέσα σε αυτά τα δύο στυλ, υπάρχουν πολλές πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις:

 • Παραδοσιακοί ανατολίτικοι κήποι. Κυριαρχείται από την απλότητα, την ομορφιά και την υψηλότερη αρμονία των κινεζικών και των ιαπωνικών κήπων. Χρησιμοποιημένο πράσινο, πέτρα, λίμνες, φυσικό ξύλο.
 • Αγγλικό στιλ. Συνδυάζει γεωμετρία και φυσικότητα, φωτεινά χρώματα, ενδιαφέροντα φυτά, καμάρες, λίμνες και περίπλοκες πύλες. Προτιμώνται τα αναρριχώμενα και πολυετή φυτά.

 • Στυλ Προβηγκίας. Συνδυάζει τον ρομαντισμό των γαλλικών κήπων, της αμερικανικής χώρας, την εικόνα ενός κήπου από την ιταλική ύπαιθρο και άλλα «επαρχιακά» κίνητρα. Φυσικά υλικά, υφασμάτινα αξεσουάρ, ειδώλια κήπου, πληθώρα μικρών λουλουδιών είναι ευπρόσδεκτα.
 • Μοντέρνο. Αυτό το στυλ συνεπάγεται απολύτως οποιαδήποτε ιδέα σχεδιασμού, είτε πρόκειται για μινιμαλισμό είτε για ταραχή χρωμάτων και υφών. Ένας συνδυασμός χώρων πρασίνου με μικρές αρχιτεκτονικές μορφές μη τετριμμένης εμφάνισης είναι ευρέως διαδεδομένος: ξύλινα, γύψο, μεταλλικά αντικείμενα.

Ντεκόρ

Η διακόσμηση του οικοπέδου περιλαμβάνει πολλά ζεστά μικρά πράγματα που του δίνουν ατομικότητα – από τη διακόσμηση της γης με έναν οπωρώνα και παρτέρια μέχρι ενδιαφέροντα έπιπλα σε μια περιοχή αναψυχής. Η επιλογή της διακόσμησης είναι καθαρά ατομική υπόθεση, αλλά υπάρχουν αρκετές καθολικές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να δώσετε χαρακτήρα σε ένα εξοχικό σπίτι:

 • Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά: ξύλο, υφάσματα, πέτρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την περιοχή αναψυχής..
 • Ενδιαφέροντα έπιπλα. Αυτά μπορεί να είναι είτε ψάθινες καρέκλες είτε σπιτικές καρέκλες φτιαγμένες από παλιά ελαστικά ή κάνναβη, πάγκοι και τραπέζια παλετών. Ακόμη και μια αιώρα σε χώρο αναψυχής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αποδοθεί σε ασυνήθιστα έπιπλα.

 • Χρήση αντικειμένων που δεν προορίζονται για τον σκοπό τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να φυτέψετε λουλούδια σε καλάθια ή τηγάνια ή να βάψετε ένα παλιό ποδήλατο σε έντονο χρώμα και να τοποθετήσετε δίσκους λουλουδιών πάνω του..
 • Νέα ζωή για παλιά πράγματα και DIY κοσμήματα. Εδώ μπορείτε να απαριθμήσετε τις επιλογές ατελείωτα. Αυτά μπορεί να είναι παρτέρια από ελαστικά αυτοκινήτων, “άνεμοι” από γυάλινα μπουκάλια και χάντρες, αποχρώσεις για φαναράκια από νήμα από σπάγκο και πολλά άλλα..

Όμορφα παραδείγματα

Ένα εξοχικό σπίτι μπορεί να είναι ελκυστικό για οποιαδήποτε περιοχή. Το κύριο πράγμα είναι να προσεγγίσετε τη διάταξη με σύνεση και να χρησιμοποιήσετε ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λύσεις και μεθόδους οπτικής αύξησης του χώρου.

Είναι ακόμα ευκολότερο να εκμεταλλευτείτε ένα μεγάλο οικόπεδο, επειδή μπορούν να τοποθετηθούν όμορφα ανθισμένα παρτέρια, οπωροφόρα δέντρα, μια περιοχή αναψυχής και ένα μεγάλο σπίτι με κιόσκια και βεράντα. Υπάρχει ακόμη και χώρος για πισίνα και ξενώνα.

Όποιο και αν είναι το μέγεθος του ιστότοπου, η εγγύηση για μια επιτυχημένη διάταξη και όμορφο σχεδιασμό είναι η παρουσία ενός καλά μελετημένου έργου και ο σεβασμός της αρμονίας με τη φύση.

Για το πώς να προγραμματίσετε ένα εξοχικό σπίτι, δείτε το επόμενο βίντεο.