Κάθετη διάταξη του ιστότοπου: λεπτότητες και χαρακτηριστικά

Τακτοποιώντας την περιοχή γύρω από το σπίτι (προαστιακό ή απλά ιδιωτικό), πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά όχι μόνο τη διάταξη μεμονωμένων στοιχείων οριζόντια, αλλά και την κάθετη αναλογία τους. Επιπλέον, ακόμη και το ίδιο το σπίτι πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά, υπολογίζοντας ποιο θα πρέπει να είναι το ύψος του υπογείου, του πρώτου ορόφου, του δεύτερου (αν είναι απαραίτητο).

Ιδιαιτερότητες

Μπορείτε να “φυτέψετε” αρμοδίως ένα σπίτι και να σχεδιάσετε την περιοχή εάν:

  • τοποθετήστε λάκκους, τάφρους, θεμέλια κεφαλαίου και μαζικά μαξιλάρια πάνω από τα υπόγεια ύδατα ·
  • να οργανώσει την απόσυρση ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών εκτός των ορίων ιδιοκτησίας γης σε ασφαλή απόσταση ·
  • ανυψώστε τους τοίχους και ακόμη και το υπόγειο πάνω από το επίπεδο της κάλυψης του χιονιού, έτσι ώστε να υγραίνονται ελάχιστα το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη.

Η κάθετη διάταξη του χώρου ξεκινά με μια γεωδαιτική έρευνα ολόκληρης της περιοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αντικατασταθεί καθορίζοντας την πραγματική διαφορά ύψους. Σίγουρα εκτιμάται πόσο υψηλά είναι τα υπόγεια ύδατα, πόσο διογκώνεται το έδαφος υπό την επίδραση του παγετού.

Τις περισσότερες φορές, τα εργοτάξια αυξάνονται, γεμίζοντας τα εντελώς με ένα επιπλέον στρώμα χώματος ή δημιουργώντας ένα τοπικό ανάχωμα.

Προκειμένου το θεμέλιο να είναι υψηλότερο από τα υπόγεια ύδατα, αξίζει να χρησιμοποιήσετε επιλογές χωρίς εμβάθυνση ή με ελάχιστη εμβάθυνση.

Αλλά αν αυτή η απαίτηση έρχεται σε αντίθεση με άλλα τεχνικά σημεία (για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να χτίσετε ένα πολύ βαρύ σπίτι, ή το έδαφος τείνει να μετακινείται), θα πρέπει να αναζητήσετε συμβιβασμό και να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες.

Στη συνέχεια, πρέπει να εκτελέσετε μια τυφλή περιοχή, να δημιουργήσετε δίσκους για απόσταξη υδάτων κοντά στην επιφάνεια. Σκεπτόμενοι το ανάγλυφο, μπορείτε να εκτρέψετε τη βροχόπτωση και να λιώσετε το νερό στο πλάι. Και η αποτελεσματική καταπολέμηση των υπόγειων υδάτων πραγματοποιείται με τη βοήθεια βαθιών αποχετεύσεων..

Πρακτικές συμβουλές

Είναι απίθανο να πραγματοποιήσετε μόνοι σας γεωδαιτική έρευνα, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικών. Αλλά είναι δυνατό να προσδιορίσετε τις διαφορές υψομέτρου γενικά στο εργοτάξιο και στις γωνίες του μελλοντικού ιδρύματος μόνοι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο επίπεδα, αλλά και επίπεδα λέιζερ ή υδραυλικά.

Πάντα να διασφαλίζετε ότι το έργο περιλαμβάνει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του εδάφους και την καταλληλότητά του για κατασκευή., σχετικά με το επίπεδο των υπόγειων υδάτων και τη σοβαρότητα της παγωμένης ανόδου της γης. Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνεται πόσο η επιφάνεια αποκλίνει από το ιδανικό οριζόντιο..

Ανεξάρτητα από το πόσο απότομη είναι η κλίση, αξίζει να χρησιμοποιήσετε ένα ανάχωμα γιατί βοηθά στην αύξηση της χωρητικότητας φόρτωσης του σπιτιού και των εξωτερικών κτιρίων..

Η ανέγερση κτιρίων πάνω από αναχώματα είναι επίσης ελκυστική μειώνοντας τα στρώματα κατάψυξης, μειώνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο των κινήσεων του εδάφους στο θεμέλιο υπό την επίδραση του κρύου. Ταυτόχρονα, η εκκένωση της βροχής και του λιωμένου νερού από το εργοτάξιο βελτιώνεται, όλες οι απαραίτητες εργασίες μπορούν να εκτελεστούν στις πιο ξηρές συνθήκες.

Στην ιδανική περίπτωση, όλη η γη που αφαιρέθηκε στο αρχικό στάδιο της κατασκευής χρησιμοποιείται επί τόπου και δεν χρειάζεται να το πάρετε κάπου, αναζητήστε εναλλακτικούς τρόπους χρήσης.

Επίπεδη περιοχή

Σε αυτή την περίπτωση, η κάθετη διάταξη του οικοπέδου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όπως δείχνει η πρακτική, οι πιο επίπεδες περιοχές βρίσκονται σε πεδινές περιοχές και λόγω του υψηλού επιπέδου των υπόγειων υδάτων και της συνεχούς συσσώρευσης απορροών, βαλτώνουν γρήγορα..

Η διέξοδος από την κατάσταση είναι ένα χαμηλό ανάχωμα – 20-50 cm, για να δημιουργήσετε το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα εδάφη χωρίς οργανικά σωματίδια. Φροντίστε να σχηματίσετε ένα μαξιλάρι άμμου και χαλικιού, παχιάζοντας το σε στρώσεις.

Οικόπεδο με κλίση

Όταν η διαφορά ύψους στο πλαίσιο της μελλοντικής θεμελίωσης δεν είναι μεγαλύτερη από 100 cm, είναι σκόπιμο να γίνουν χωματερές για ισοπέδωση, ενώ τα πέλματα όλων των τμημάτων της βάσης πρέπει να βρίσκονται στην ίδια γραμμή οριζόντια με μικρή απόκλιση.

Εάν η κλίση είναι μικρότερη από 0,41 m, ολόκληρη η περιοχή πρέπει να ισοπεδωθεί σε οριζόντιο επίπεδο και η υπέργεια αναλογία των πλίνθων είναι αυστηρά στο ίδιο ύψος σε όλο το μήκος της.

Σημαντικό: το πιο οικονομικό τόσο από άποψη υλικών όσο και από πλευράς κόστους εργασίας, η δημιουργία εξωτερικών αναχωμάτων μόνο αφού το ίδρυμα είναι έτοιμο για εργασία.

Όταν το φυσικό έδαφος έχει υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη από 40, αλλά μικρότερη από 100 cm, δεν είναι απαραίτητο να ρίχνετε νέα τμήματα γης στον ορίζοντα. Είναι πολύ καλύτερο να περιοριστούμε στον τεχνητό περιορισμό αυτών των παρατυπιών..

Για παράδειγμα, στο κάτω μέρος της κλίσης σχηματίζεται ένα θεμέλιο τύπου λωρίδας και η σόλα υψώνεται πάνω από το φυσικό έδαφος με τη βοήθεια ενός αναχώματος. Στο υπερυψωμένο τμήμα των πλαγιών, σκάβεται μια τάφρος, όπου το μαξιλάρι χύνεται σε αυστηρά ίσο επίπεδο. Ένας ακριβής υπολογισμός θα σας βοηθήσει να μάθετε τις απαραίτητες παραμέτρους του..

Τυφλή περιοχή

Η τυφλή περιοχή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε το νερό τόσο από τους τοίχους του σπιτιού όσο και από την περιοχή συνολικά, κατευθύνοντάς το στο συγκρότημα επιφανειακής αποστράγγισης. Η ελάχιστη επαναπλήρωση του εδάφους για τη δημιουργία μιας τυφλής περιοχής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 εκ. Οι σχεδιαστές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι, λόγω των καθημερινών δραστηριοτήτων των ανθρώπων, το έδαφος θα αρχίσει να ανεβαίνει και ολόκληρος ο προγραμματισμένος χρόνος λειτουργίας του κτιρίου, η τυφλή περιοχή πρέπει να υπερβαίνει τη γύρω περιοχή.

Το ελάχιστο πλάτος του οδοστρώματος είναι 80 cm και απαιτείται η κάλυψη των λακκοειδών και τάφρων με υδατοδιαπερατό χώμα (άμμο). Ένα κατάλληλο υλικό για το ανώτερο στρώμα είναι το μονολιθικό σκυρόδεμα, επιπλέον η κλίση προς την κατεύθυνση του υπογείου είναι υποχρεωτική για 1 m της τυφλής περιοχής σε πλάτος είναι 50 mm ή περισσότερο.

Αυτή η δομή μπορεί επίσης να δημιουργηθεί πάνω από το χώμα, αλλά στη συνέχεια απαιτείται από μια συνεχή ταινία να μεταβείτε σε τμήματα μήκους 150-250 cm για να σβήσετε πιθανές ανομοιόμορφες κινήσεις του εδάφους.

Αποχέτευση-απορροή

Ένας δίσκος τοποθετείται κατά μήκος των περιγραμμάτων της τυφλής περιοχής, ξεκινώντας από το ορεινό τμήμα του κτιρίου. Αυτοί οι δίσκοι είναι ικανοί να κατευθύνουν τις βροχοπτώσεις που ρέουν από τις στέγες προς τη σωστή κατεύθυνση, εάν τοποθετηθούν σε άλλες πλευρές του κτιρίου. Είναι εύκολο να αποφευχθούν τα προβλήματα που προκαλούνται από το ανάντη: θα χρειαστεί να τοποθετήσετε έναν σωλήνα που διασχίζει την πλαγιά έτσι ώστε να είναι χαμηλότερος από το πέλμα της βάσης.

Σχήμα κάθετης διάταξης

Αλλά όλα αυτά είναι καθαρά πρακτικές συστάσεις και πρέπει ακόμα να καταλάβετε πώς να δημιουργήσετε ένα κάθετο σχέδιο διάταξης για τον ιστότοπο, έτσι ώστε οι κατασκευαστές να το καταλάβουν. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να ελέγξετε την εκτέλεση της εργασίας ή να καταλάβετε αν οι σχεδιαστές έκαναν τα πάντα σωστά. Η γεωφράξη επισημαίνεται με σημάδια που δείχνουν τη θέση μεμονωμένων αντικειμένων και με τη βοήθεια κόκκινων γραμμών, καθορίζεται η επιφάνεια σχεδίασης.

Οι οριζόντιες γραμμές προβάλλουν πάνω στο επίπεδο ευθείες γραμμές που σχηματίζονται από τη διασταύρωση της βάσης με άλλα επίπεδα, το βήμα είναι από 10 έως 50 cm, ανάλογα με την κλίμακα, τις συνθήκες και την πολυπλοκότητα της διάταξης.

Σημαντικό: δεν πρέπει να σπάσετε τις οριζόντιες γραμμές, πρέπει να περάσουν από ολόκληρο το σχέδιο και ταυτόχρονα το τμήμα παραμένει επίσης αμετάβλητο.

Εάν το χώμα χυθεί κάπου, οι κόκκινες γραμμές ωθούνται προς τα πίσω, υποδεικνύοντας μείωση και εάν σκοπεύουν να το σκάψουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος, μια αύξηση θα εμφανιστεί στο διάγραμμα. Η μόνη επιτρεπτή περίπτωση διακοπής περιγράμματος είναι η σύνδεση επιφανειών σχεδιασμού με κλίσεις ή τοίχους (φράχτες).

Η αμετάβλητη κλίση σε όλο το μήκος φαίνεται από την ίση απόσταση των γραμμών περιγράμματος μεταξύ τους. Η γωνία μεταξύ των γραμμών, η οποία υποδεικνύει τα υψόμετρα της κατάθλιψης στο έδαφος, δείχνει μια κορυφογραμμή, διαφορετικά υποδεικνύει μια εγκοπή. Τα επιφανειακά νερά θα ρέουν σε ορθή γωνία προς τις κόκκινες γραμμές. Οι γραμμές περιγράμματος με κλειστό ομόκεντρο περίγραμμα, που περιβάλλουν η μία την άλλη, δείχνουν έναν λόφο (όταν το κέντρο καταλαμβάνεται από υψηλότερες γραμμές) ή μια γούρνα (όταν χαμηλώνονται πιο κοντά στη μέση).

Αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετές για να «διαβάσετε» το σχέδιο κάθετου σχεδιασμού των ιστότοπων και να το εφαρμόσετε όσο το δυνατόν πιο αρμόδια..

Πώς να σχεδιάσετε κάθετα έναν ιστότοπο – το επόμενο βίντεο.