Φράκτες: πράσινοι φράχτες στον εξωραϊσμό

Ο φράκτης έχει γίνει μια άξια εναλλακτική λύση σε φράχτες από μέταλλο και τσιμέντο. Οι πράσινοι φράχτες στο σχεδιασμό τοπίου αντιμετωπίζουν τέλεια τη λειτουργία τους και λειτουργούν επίσης ως διακοσμητικό στοιχείο.

Ιδιαιτερότητες

Ο φράκτης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Γάλλους, οι οποίοι πειραματίστηκαν με τη διακόσμηση στους κήπους τους πριν από περίπου 300 χρόνια. Η βλάστηση χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο και βοήθησε στην προστασία της περιοχής από τον άνεμο. Προκειμένου οι θάμνοι να διατηρήσουν την ελκυστικότητά τους, φροντίζονται και παρακολουθούνται συνεχώς. Αυτή η παράδοση έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα..

Χαρακτηριστικά του πράσινου φράκτη:

 • οι φράκτες είναι θάμνοι ή δέντρα που φυτεύονται σε μία ή δύο λωρίδες. Ορισμένα συστατικά προσπαθούν να φυτέψουν πιο κοντά για να σχηματίσουν έναν αδιαπέραστο πράσινο φράκτη.
 • το ύψος τέτοιων φυτεύσεων μπορεί να είναι διαφορετικού μεγέθους. Υπάρχουν χαμηλοί φράκτες, το ύψος των οποίων δεν φτάνει τα 100 εκ. Αν ο διακοσμητικός φράχτης ξεπεράσει το σήμα των 150 εκ., Ανήκει στη μεσαία κατηγορία. Η βλάστηση ύψους άνω των 2 μέτρων θεωρείται ψηλή.
 • ο ρυθμός ανάπτυξης της βλάστησης είναι προσωπική επιλογή του κηπουρού. Οι θάμνοι και τα δέντρα που αναπτύσσονται αργά θα χρειαστούν λιγότερο κόψιμο. Η ταχέως αναπτυσσόμενη βλάστηση αυξάνει την επιλογή της διακόσμησης. Ο τεχνητός φράκτης συνδυάζει φρούτα και ανθοφόρες καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε ελεύθερη μορφή χωρίς κλάδεμα. Αυτός ο κανόνας ισχύει για τη διατήρηση της απόδοσης και της οπτικής ελκυστικότητας.

 • όταν επιλέγετε τον τύπο του μελλοντικού σας φράκτη, βασιστείτε στο απαιτούμενο αποτέλεσμα. Κατά κανόνα, ένας πολυετής τοίχος αποτελείται από θάμνους του ίδιου τύπου με τους πιο όμορφους εκπροσώπους. Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε για τον τύπο του φυτού, δοκιμάστε να δημιουργήσετε έναν συνδυασμένο φράκτη.
 • για να δημιουργήσετε ένα μεικτό φράχτη, θα χρειαστεί να εκπονήσετε ένα προκαταρκτικό σχέδιο.
 • συνδυάζοντας φυτά, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια αίσθηση της μαζικής και ανεξέλεγκτης ανάπτυξής τους στην επικράτεια.
 • σε πολλούς αρέσει το αειθαλές φράκτη, το οποίο διατηρεί τις αισθητικές του ιδιότητες κατά τη χειμερινή περίοδο. Η δημιουργία ενός τέτοιου φράχτη γίνεται από διακοσμητικούς κωνοφόρους θάμνους..

8 φωτογραφίες

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ένας φράκτης είναι μια φύτευση δέντρων ή θάμνων σε μια μόνο γραμμή. Μια τέτοια φυτεία είναι ικανή να εκτελέσει προστατευτική και διακοσμητική λειτουργία. Αυτός ο τύπος περίφραξης έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε κηπουρός..

Πλεονεκτήματα μιας ζωντανής περίφραξης:

 • ένας φράκτης βλάστησης φαίνεται ελκυστικός.
 • μια τέτοια απόφαση έχει ευεργετική επίδραση στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα.
 • ένας πράσινος φράκτης δημιουργεί ένα ατομικό περιβάλλον γεμάτο αρμονία.
 • αύξηση του επιπέδου οξυγόνου στην επικράτεια μαζί με τον εμπλουτισμό του με αιθέρια έλαια.

 • μπορείτε εύκολα να αλλάξετε την όψη του κήπου σας. Για αυτό χρειάζεστε ειδικό ψαλίδι.
 • οι χώροι πρασίνου είναι σε θέση να προστατεύσουν τον ιστότοπό σας από τη σκόνη, τα ρεύματα ανέμου. Ένας τέτοιος τοίχος λειτουργεί ως ηχομόνωση.
 • τα δέντρα είναι από τις καλύτερες λύσεις λόγω των οποίων τα πουλιά θα πετάξουν στον ιστότοπό σας, καταστρέφοντας τα παράσιτα του κήπου.
 • ένας τέτοιος φράκτης δημιουργείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • δεν θα χρειαστείτε χρήματα για εργασίες επισκευής.
 • ένας υψηλός φράκτης δημιουργεί μια σκιά, δίπλα στην οποία μπορείτε να εξοπλίσετε μια περιοχή αναψυχής ή άλλες λειτουργικές περιοχές.

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματά του, ο ζωντανός φράχτης έχει μειονεκτήματα:

 • για να αρχίσουν οι φυτευμένοι θάμνοι να εκτελούν τις λειτουργίες που τους έχουν ανατεθεί, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να αποκτήσουν το απαιτούμενο μέγεθος.
 • οι θάμνοι πρέπει να κόβονται τακτικά.
 • εάν πεθάνουν πολλά δέντρα, δεν θα μπορείτε να διορθώσετε γρήγορα τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Μπορείτε να επιλέξετε από διαφορετικούς τύπους φράκτες. Το πλάτος των προσγειώσεων εξαρτάται από τις επιθυμίες σας και την περιοχή του χώρου.

Μόνο μια σειρά θάμνων μπορεί να φυτευτεί, η οποία θα δημιουργήσει έναν πυκνό τοίχο. Από δύο σειρές, μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορους ζωντανούς φράχτες, ο τύπος των οποίων θα εξαρτηθεί από τα χαρακτηριστικά του ιστότοπού σας.

8 φωτογραφίες

Ζώνη τοποθεσίας

Ένας ζωντανός τοίχος μπορεί να βρίσκεται όχι μόνο κατά μήκος της περιμέτρου του χώρου. Μπορείτε να επιλέξετε θάμνους διαφορετικών φυτών για τη χωροθέτηση του χώρου σε λειτουργικές ζώνες. Ο σχεδιασμός της περιοχής με βλάστηση βοηθά στη δημιουργία ενός θεαματικού και ελκυστικού περιβάλλοντος. Αυτή η χωροθέτηση έχει σημαντικό πρακτικό σκοπό..

Μασίφ ξύλινος τοίχος γύρω από την περιοχή παιχνιδιού είναι σε θέση να παρέχει προστασία από το φως του ήλιου και εγγυάται επίσης ένα ήσυχο χόμπι στους ενήλικες. Τα μικρά παιδιά δεν θα μπορούν να σκαρφαλώσουν σε πυκνές φυτεύσεις και να χαθούν στο χώρο. Μεταξύ των ελκυστικών θάμνων, τα μωρά θα αισθάνονται ασφαλή και ασφαλή..

Όταν επιλέγετε φυτά για την παιδική περιοχή, πρέπει να αποφύγετε ακανθώδεις θάμνους, καθώς και εκπροσώπους με μη βρώσιμα φρούτα.

Το ύψος του φράκτη θα εξαρτηθεί από την περιοχή της παιδικής περιοχής, την ηλικιακή κατηγορία των παιδιών και τις προτιμήσεις γεύσης των ενηλίκων. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν το χλοοτάπητα, καθώς πρόκειται για θάμνους ανθεκτικούς στον παγετό που ριζώνουν τέλεια στα οικόπεδα και είναι ανεπιτήδευτοι στη φροντίδα τους..

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν θάμνους ιπποφαούς για ζώνη. Αυτοί οι θάμνοι φαίνονται ελκυστικοί και ευχαριστούν το μάτι με τις διακοσμητικές τους ιδιότητες. Για την περιοχή αναψυχής, θα πρέπει να επιλέξετε γραφικούς θάμνους που διακρίνονται από πλούσια ανθοφορία και ευχάριστα αρώματα..

7 φωτογραφίες

Υψος

Η φύτευση μπορεί να έχει διαφορετικά ύψη. Είναι απαραίτητο να αποφασίσετε εκ των προτέρων πώς βλέπετε τον πράσινο φράκτη σας για να κάνετε την επιλογή των απαραίτητων ποικιλιών..

8 φωτογραφίες

Χαμηλός

Οι μικροί φράκτες είναι κατάλληλοι για να τονίσουν τα παρτέρια ή να χωρίσουν μια περιοχή σε πολλές λειτουργικές περιοχές. Τέτοιοι φράχτες έχουν ύψος 20-70 cm.

Οι ακόλουθοι τύποι βλάστησης πρέπει να φυτευτούν για να δημιουργηθεί η βάση:

 • chubushnik “Gnome”. Αυτό το μικρό μέγεθος φυτού χαρακτηρίζεται από ένα πυκνό στέμμα χωρίς ανθοφορία. Λόγω της επαρκούς πυκνότητας, μπορείτε να κόψετε τα κλαδιά, δίνοντας στους θάμνους το επιθυμητό σχήμα.
 • Ιαπωνικό κυδώνι. Αυτό είναι ένα όμορφο φυτό που είναι γνωστό σε πολλούς για τα αισθητικά του χαρακτηριστικά λόγω του πυκνού φυλλώματος και της ανοιξιάτικης ανθοφορίας του. Το φθινόπωρο, μπορείτε να επιλέξετε νόστιμα φρούτα από τον θάμνο. Το πυκνό στέμμα πρέπει να αραιώνεται μία φορά κάθε δύο χρόνια.

 • κοινή ερείκη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον αειθαλή θάμνο για χαμηλό φράκτη. Το Heather εκτιμάται για την ευκολία του στο κλάδεμα και για τις διακοσμητικές του ιδιότητες, οι οποίες αυξάνονται με την ανθοφορία του θάμνου.
 • η αλπική ιτιά είναι ανεπιτήδευτη. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μπουμπούκι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός όμορφου φράκτη. Παρά το γεγονός ότι αυτό το φυτό ανήκει στην κατηγορία των μικρών διαστάσεων, θα πρέπει να το κλαδεύετε τακτικά.
 • holly mahonia. Αυτή η ποικιλία φυτών αγαπά τη σκιά και μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε έδαφος. Παρά το γεγονός ότι αυτή η ποικιλία φυτών είναι καθαρά διακοσμητική, οι καρποί της μπορούν να φαγωθούν.

Μέση τιμή

Φυτά υψηλής ποιότητας, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 2 μέτρα, θα βοηθήσουν στο σχηματισμό ενός φράκτη. Μια τέτοια λύση θα είναι σε θέση να προστατεύσει τη βλάστηση των φρούτων από τους δυνατούς ανέμους και να κρύψει την περιοχή σας από τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών.. Μεσαίοι ζωντανοί φράχτες φυτεύονται από την ακόλουθη βλάστηση:

 • Το elderberry αναπτύσσεται γρήγορα, οπότε θα χρειαστεί συχνή διαμόρφωση. Αυτό το φυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω της όμορφης ταξιανθίας και των καρπών μούρων του.
 • δέντρο ορτανσία είναι γνωστή για την άφθονη και μακρά περίοδο ανθοφορίας της. Ο θάμνος έχει ημισφαιρικό σχήμα και μεγαλώνει μέχρι 1,5 μέτρα σε ύψος. Αγοράστε σπορόφυτα ποιότητας από αξιόπιστους κτηνοτρόφους που καλλιεργούν ορτανσίες στην κλιματική σας ζώνη.
 • το viburnum μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα μετά το κλάδεμα. Αυτό το φυτό θα σας ευχαριστήσει με το έντονο πράσινο και την πλούσια ανθοφορία του όλη την εποχή.
 • spirea Αυτός ο φυλλοβόλος θάμνος έχει πολλούς τύπους ποικιλιών. Το φυτό αναπτύσσεται γρήγορα, οπότε μετά από τρία χρόνια μπορείτε να πάρετε έναν ελκυστικό διακοσμητικό φράκτη.
 • οι λιλά θάμνοι δημιουργούν έναν αδιαπέραστο φράκτη. Μια τέτοια λύση μπορεί να διακοσμήσει τον ιστότοπό σας κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας..

Υψηλός

Το ύψος ενός τέτοιου φράκτη είναι 2-6 μέτρα. Μια τέτοια λύση θα σας βοηθήσει να κρύψετε την περιοχή από τα αδιάκριτα μάτια, θα προστατεύσει την περιοχή από τον άνεμο και τη σκόνη και θα δημιουργήσει επίσης μια σκιά για την απαιτούμενη περιοχή.. Για να δημιουργήσετε έναν ζωντανό φράκτη, χρειάζεστε τους ακόλουθους τύπους φυτών:

 • κεράσι πουλιών. Χάρη στη μεγάλη ποικιλία ποικιλιών, μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για τον ιστότοπό σας.
 • το αγιόκλημα διακρίνεται για τις διακοσμητικές του ιδιότητες λόγω των όμορφων φύλλων και των φωτεινών μούρων του. Ένα τέτοιο φυτό αγαπά τη σκιά και είναι ανθεκτικό στον παγετό και την ξηρασία.
 • ορτανσία πανικού. Αυτή η ποικιλία φυτών φτάνει τα 8 μέτρα. Οι διακοσμητικές ιδιότητες του θάμνου ενισχύονται με την ανθοφορία.
 • Το μούρο της μούρης ανήκει στην κατηγορία των δέντρων αργής ανάπτυξης. Ένα τέτοιο φυτό έχει κόκκινο χρώμα και χαρακτηρίζεται από τις βακτηριοκτόνες ιδιότητες του. Λόγω των αισθητικών ιδιοτήτων του ζυμαριού, χρησιμοποιείται συχνά για τη δημιουργία λαβυρίνθου στον κήπο και το πάρκο..

Για να δημιουργήσετε έναν διακοσμητικό φράχτη, χρειάζεστε πολυετή αναρριχώμενα φυτά και αμπέλια δέντρων. Βοηθούν στην απόκρυψη ορισμένων περιοχών στον ιστότοπο και σχηματίζουν επίσης κομψούς φράκτες. Όταν επιλέγετε έναν τέτοιο φράχτη, λάβετε υπόψη ότι χρειάζεστε ένα ισχυρό μεταλλικό πλαίσιο.. Τα ακόλουθα φυτά είναι δημοφιλή:

 • liana campis. Είναι ένα γιγάντιο φυτό που έχει εκτεταμένα κλαδιά και πολύχρωμα λουλούδια. Δεν φοβάται την ξηρασία, αλλά για να είναι ανθεκτική η ανθοφορία, το αμπέλι πρέπει να ποτίζεται συχνά.
 • Ο κοινός λυκίσκος αρέσει στα ζεστά και υγρά κλίματα. Λόγω του πυκνού πρασίνου, το φυτό καλύπτει πλήρως το πλαίσιο και οι ώριμοι οφθαλμοί θα δώσουν την αρχική εμφάνιση του φράκτη σας.
 • μπορεί να δημιουργηθεί κάθετος εξωραϊσμός από αναρριχώμενα τριαντάφυλλα. Τέτοιοι θάμνοι πρέπει να φυτευτούν σε μια ζεστή και ήπια κλιματική ζώνη. Εάν ο ιστότοπός σας βρίσκεται στη βόρεια περιοχή, επιλέξτε προσεκτικά τις κατάλληλες ποικιλίες φυτών.
 • Το Clematis ανήκει στην κατηγορία των επιθετικών αμπελιών εξαιρετικής ομορφιάς. Θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μοναδικού φράχτη, αλλά θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια..

Ποια φυτά να επιλέξετε?

Για να δημιουργήσετε έναν ζωντανό φράκτη στον ιστότοπό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές ποικιλίες φυτών. Μερικοί ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών επιλέγουν φράχτες από μικρά δέντρα, άλλοι μένουν σε ψηλά φυτά. Η επιλογή θα πρέπει να εξαρτάται από την οικονομική φερεγγυότητα και τις προτιμήσεις γεύσης..

Η επιλογή της βλάστησης για έναν ζωντανό φράκτη πρέπει να βασίζεται σε διάφορους δείκτες:

 • τι τύπο αντιστάθμισης θέλετε να πάρετε?
 • αν τα φυτά σας χρειάζονται κουρά ή θα αναπτυχθούν σε ελεύθερη μορφή.
 • πόσο ψηλό φράχτη πρέπει να έχει?
 • λειτουργία πράσινου φράχτη.
 • χαρακτηριστικά του εδάφους στο οποίο θα αναπτυχθούν τα δέντρα.
 • κλιματικά χαρακτηριστικά στην περιοχή σας.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν κωνοφόρα. Είναι δημοφιλείς στους φράκτες καθώς διατηρούν την ελκυστικότητά τους όλο το χρόνο. Όταν επιλέγετε βλάστηση, θυμηθείτε ότι μόνο διακοσμητικές ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωντανό φράχτη..

Εξετάστε τις συνθήκες καλλιέργειας για κάθε ποικιλία, καθώς υπάρχουν κωνοφόροι θάμνοι που απαιτούν σκιά, ενώ άλλοι αγαπούν τον ήλιο. Φύτευση θάμνων, κρατήστε απόσταση 25-55 εκατοστών.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην φυτευτούν κωνοφόροι θάμνοι σε περιοχές με πηλό χώμα. Δεν συνιστάται επίσης να καταφύγετε σε αυτόν τον τύπο φυτού εάν τα υπόγεια ύδατα βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια..

Επιλογές μίας σειράς και πολλαπλών σειρών

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας φράκτης είναι μια ενιαία δομή που δεν μπορεί να υπάρξει ως αυτόνομη επιλογή.. Οι πράσινοι φράχτες μπορούν να φέρουν διάφορες λειτουργίες:

 • εξωτερικός φράχτης?
 • συστατικό για τη χωροθέτηση της τοποθεσίας σε λειτουργικές ζώνες.
 • χρήση ως φράγμα γύρω από έναν ανθισμένο κήπο, μονοπάτια κήπου.

Οι πράσινοι φράκτες μπορεί να διαφέρουν ως προς τη μέθοδο φύτευσης

Μονή σειρά

Ένας φράκτης μιας σειράς είναι ένας πυκνά φυτευμένος, πυκνά διακλαδισμένος θάμνος. Κατά κανόνα, η αποβίβαση πραγματοποιείται κατά μήκος ενός φράχτη, μονοπατιών ή ως διαίρεση σε λειτουργικές ζώνες. Η γκανιότα φαίνεται όμορφη σε μια τέτοια διάταξη. Είναι φυλλοβόλο φυτό που μορφοποιείται εύκολα. Με αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρωτότυπο εικονογραφικό σχέδιο..

Διπλή σειρά

Ο φράκτης δύο σειρών πληροί πλήρως τις αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές απαιτήσεις. Κατά κανόνα, περιέχει έναν ή περισσότερους τύπους φυτών, τα οποία φυτεύονται σε δύο επίπεδα. Με αυτήν τη λύση, έχετε εγγυημένη κάλυψη της περιοχής σας από καυσαέρια, ισχυρούς ανέμους και σκόνη. Σε τέτοιες συνθέσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εκείνες οι ποικιλίες θάμνων που ανέχονται καλά ένα κούρεμα και είναι ανεπιτήδευτες στη φροντίδα. Διαφορετικά, ο φράκτης θα χάσει την ελκυστικότητά του από τις επιπτώσεις των καυσαερίων του αυτοκινήτου και των ριπών ανέμου..

Τριών σειρών

Οι πράσινοι φράχτες τριών σειρών φυτεύονται συχνότερα κοντά στο δρόμο. Μια τέτοια αντιστάθμιση απαιτεί σημαντικό οικονομικό κόστος και προσπάθειες. Τέτοιες φυτεύσεις μπορούν να εντοπιστούν μόνο σε μεγάλη έκταση..

Η βλάστηση είναι διατεταγμένη σε επίπεδα: σε πρώτο πλάνο υπάρχουν θάμνοι με μικρό μέγεθος και οι υψηλότεροι εκπρόσωποι πρέπει να φυτευτούν στις επόμενες σειρές. Για το σκοπό αυτό, το dogwood, η φουντουκιά είναι κατάλληλα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτά τα δέντρα με φλαμουριές. Μικρόφυλλο φλαμουριά συμμετέχει στη δημιουργία ζωντανών φράχτες, η οποία διακρίνεται από την ανεπιτήδευτη. Μερικοί άνθρωποι φυτεύουν ποικιλίες Orebro, Palida ή Κριμαίας. Η μεσαία σειρά μπορεί να εξοπλιστεί με πασχαλιές, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως φράγμα ενάντια στη σκόνη και τη βρωμιά..

Σε φράκτες πολλαπλών επιπέδων, ένας συνδυασμός βλάστησης με αντίθετο χρώμα θα φανεί καλός. Μπορείτε να συνδυάσετε φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα. Για να δώσετε στον φράκτη σας μια φυσική εμφάνιση, μπορείτε να φυτέψετε δέντρα σε μια σειρά. Θα πρέπει να βρίσκονται στη δεύτερη ή την τρίτη βαθμίδα..

Μερικές φορές θάμνοι και δέντρα δεν μπορούν να προστατεύσουν την τοποθεσία. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται κιγκλίδωμα, το οποίο θα κλείσει το πέρασμα για τους ανθρώπους στην περιοχή.. Αυτή η μέθοδος σάς επιτρέπει να διατηρείτε διακοσμητικές φυτεύσεις..

Θάμνοι

Οι αειθαλείς θάμνοι τραβούσαν πάντα την προσοχή των σχεδιαστών τοπίου για την ελκυστικότητά τους οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Πολλοί κηπουροί επιλέγουν κωνοφόρους θάμνους, καθώς αυτά τα φυτά φαίνονται κομψά ακόμη και το χειμώνα και δεν απαιτούν συχνό κλάδεμα. Όταν επιλέγετε φυτά, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ακόμη και οι ταχέως αναπτυσσόμενοι θάμνοι παίρνουν το σχήμα τους μετά από λίγο..

Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή των ονομάτων φυτών με τη βοήθεια έμπειρων σχεδιαστών τοπίου.

Αν θέλετε να φυτέψετε ένα λαμπρό cotoneaster στην περιοχή σας, λάβετε υπόψη ότι είναι το εντελώς αντίθετο από ένα κανονικό cotoneaster. Αυτή η ποικιλία δεν θα είναι σε θέση να σας ευχαριστήσει με νόστιμα μούρα, καθώς χρησιμοποιείται αυστηρά για διακοσμητικούς σκοπούς..

Το cotoneaster είναι ένας θάμνος που σχηματίζεται σε όρθιους, πυκνά χωρισμένους μίσχους. Ο θάμνος μεγαλώνει μέχρι 2 μέτρα, αλλά πρέπει να αγοράζεται μόνο ως δενδρύλλιο. Αυτά τα φυτά έχουν ένα μάλλον χνουδωτό και πυκνό στέμμα..

Το cotoneaster πρέπει να φροντίζεται συνεχώς. Μην παραμελείτε το πότισμα, τη χαλάρωση του εδάφους και το κούρεμα. Αυτοί οι χειρισμοί θα απαιτηθούν μέχρι να μεγαλώσει ο θάμνος. Οι ενήλικοι θάμνοι είναι ανεπιτήδευτοι.

Οι θάμνοι του barberry κόβονται εύκολα. Αυτό το φυτό διακρίνεται για τη γρήγορη ανάπτυξη και τα αρωματικά μούρα του, τα οποία οι καλοφαγάδες προσθέτουν στη μαρμελάδα ή το πιλάφι. Ένα ενήλικο φυτό φτάνει σε ύψος 0,3-3 μέτρα. Το barberry μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε έδαφος, είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, αλλά δεν ανέχεται την υπερβολική υγρασία.

Το Spirea ανήκει στην κατηγορία των ανεπιτήδευτων θάμνων που δεν φοβούνται τους σοβαρούς παγετούς, τον αέριο. Ένα τέτοιο φυτό είναι σε θέση να επιβιώσει ακόμη και σε μεγάλες πόλεις. Το Spirea ανθίζει από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο, γεμίζοντας τον αέρα με ευχάριστα αρώματα. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες θάμνων που διαφέρουν στο χρώμα των φύλλων και στο σχήμα του θάμνου..

Ένας φράκτης μπορεί επίσης να δημιουργηθεί από θάμνους Hawthorn. Για το σκοπό αυτό, θα χρειαστείτε ορισμένους τύπους φυτών που είναι ανθεκτικοί σε σκληρές κλιματολογικές συνθήκες και έχουν πυκνό στέμμα που μπορεί να κοπεί..

Οι διακοσμητικές ιδιότητες του κράταιγου είναι εμφανείς όλο το χρόνο. Την άνοιξη θα σας ενθουσιάσει το λευκό χρώμα των λουλουδιών του και το καλοκαίρι μπορείτε να θαυμάσετε τα μικρά φύλλα. Το χειμώνα, ο κράταιγος καρποφορεί με κόκκινα μούρα.

Ένας τέτοιος θάμνος αγαπά το φως του ήλιου. Εξετάστε αυτά τα χαρακτηριστικά κατά την προσγείωση, όπως η μερική σκιά μπορεί να εμποδίσει την άνθηση του κράταιγου. Ωστόσο, ένα τέτοιο φυτό είναι σε θέση να επιβιώσει ακόμη και σε σοβαρούς παγετούς. Είναι καλύτερο να φυτέψετε το φυτό την άνοιξη..

Λάβετε υπόψη ότι ο κράταιγος δεν ανήκει στην κατηγορία των ταχέως αναπτυσσόμενων θάμνων και μπορεί να σας πάρει περίπου 10 χρόνια για να αναπτύξετε έναν πλήρη ζωντανό φράκτη..

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι δημοφιλείς θάμνοι που συχνά εμπλέκονται στην αντιστάθμιση:

 • από την αρκεύθου μπορείτε να πάρετε στενές φυτεύσεις μικρού μεγέθους. Μπορεί επίσης να φυτευτεί μόνο του για διακοσμητικούς σκοπούς. Οι ερπυστικές ποικιλίες φυτών βοηθούν σε μέρη όπου πρέπει να εγκαταστήσετε ένα φράγμα ή να ενισχύσετε την κλίση.
 • το ιπποφαές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρόμοιους σκοπούς. Αυτό το φυτό είναι ευρέως γνωστό στην ιατρική και τη βιομηχανία τροφίμων. Για αυτό, θα πρέπει να επιλέξετε ζεστές περιοχές όπου υπάρχει επαρκής ποσότητα φωτός και δεν υπάρχει ισχυρός άνεμος. Τα μειονεκτήματα αυτού του θάμνου περιλαμβάνουν την αργή ανάπτυξή του.
 • η φύτευση ορτανσίας πανικού μπορεί να γίνει μόνο σε γόνιμο έδαφος. Το φυτό θα χρειαστεί μια σκοτεινή περιοχή για να αισθάνεται άνετα. Η ορτανσία έχει μια γρήγορη και άφθονη ανθοφορία, οπότε ορισμένες ποικιλίες αυτού του θάμνου πρέπει να κλαδεύονται ετησίως, έτσι ώστε να μην σπάσει κάτω από το βάρος του.
 • το πυξάρι είναι ο ηγέτης μεταξύ των θάμνων που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό των καλοκαιρινών εξοχικών σπιτιών. Έχει υπέροχο φύλλωμα που ευχαριστεί το μάτι όλο το χρόνο. Αυτό το φυτό χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους τους κηπουρούς και τους σχεδιαστές..

Δέντρα

Τα δέντρα, όπως και οι θάμνοι, μπορούν να λειτουργήσουν ως πράσινοι φράκτες. Είναι καλύτερο να αγοράσετε φυτά χαμηλής ανάπτυξης, καθώς διακρίνονται για την κομψότητα και την οικονομία τους. Πολλοί κηπουροί αγοράζουν ποικιλίες κωνοφόρων δέντρων. Εάν έχετε φροντίσει για μια παρόμοια επιλογή για τον εαυτό σας, αγοράστε μόνο διακοσμητικές ποικιλίες..

Εάν αποφασίσετε να φυτέψετε ένα φράχτη στο έδαφός σας που θα αλλάζει την εμφάνισή του κάθε εποχή, επιλέξτε φυλλοβόλες ποικιλίες. Όταν επιλέγετε βλάστηση, λάβετε υπόψη ότι αυτά που αναπτύσσονται στην κλιματική σας ζώνη είναι τα πιο κατάλληλα. Οι ξένοι εκπρόσωποι μπορεί να έχουν μια φανταστική τιμή, η οποία δεν εγγυάται την επιβίωση του δέντρου στην περιοχή σας..

Όταν επιλέγετε αναρριχώμενες καλλιέργειες, βεβαιωθείτε ότι η βλάστηση δεν μπορεί να βλάψει τα καρποφόρα φυτά που αναπτύσσονται στα κρεβάτια σας. Για να ενισχύσετε την προστασία από τους εισβολείς, θα πρέπει να προσθέσετε ακανθώδεις ποικιλίες φυτών στο ζωντανό φράχτη.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες δέντρων που μπορείτε να καλλιεργήσετε ως φράκτη στο εξοχικό σας σπίτι:

 • το έλατο είναι δημοφιλές για τη δημιουργία φράκτων. Είναι διακοσμητικά, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και καταστέλλουν τις άσχημες οσμές. Το έλατο διατηρεί καλά τη βροχή, το χιόνι, πρακτικά δεν υφίσταται ασθένειες και δεν απαιτεί συχνά κούρεμα. Ωστόσο, ένα τέτοιο φυτό δεν αναπτύσσεται καλά σε ξηρά εδάφη.
 • οι ιτιές είναι τα πιο απλά δέντρα με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ζωντανό φράχτη. Αναπτύσσονται γρήγορα, οπότε δεν χρειάζεται να περιμένετε πολύ για να αναπτυχθεί ο φράκτης σας. Ένα τέτοιο φυτό απαιτεί συνεχή φροντίδα και προσοχή, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να του προσφέρετε το κατάλληλο επίπεδο προσοχής.
 • Το campis με μεγάλα άνθη είναι επίσης δημοφιλές στους καλοκαιρινούς κατοίκους λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης του. Το φυτό είναι ένα τρελό αμπέλι που μπορεί να εκτείνεται έως και 15 μέτρα. Το campis τυλίγεται σπειροειδώς στο στήριγμα στήριξης και, μετά τη σκλήρυνση, δεν χάνει τον χαρακτήρα του. Αυτό το δέντρο ανθίζει όλο το καλοκαίρι και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Αυτή η προϋπόθεση πληρούται εάν φυτέψατε ένα δέντρο σε επαρκώς φωτισμένο χώρο με ουδέτερο χώμα.

 • ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης είναι ελκυστικός, αλλά οι Ρώσοι κηπουροί προτιμούν επιλογές ανθεκτικές στον παγετό. Ως εντυπωσιακό παράδειγμα, μπορούμε να θεωρήσουμε τη φαρμακευτική δάφνη κερασιού, η οποία προσαρμόζεται στη σκιά και επιβιώνει ακόμη και σε σοβαρούς παγετούς.
 • Το thuja είναι επίσης ανεπιτήδευτο εάν ακολουθήσατε τις συνθήκες για τη φύτευση και τη φροντίδα του δέντρου. Το φυτό δεν του αρέσει η σκιά και ο πολύ φωτεινός ήλιος. Συνιστάται να τοποθετήσετε έναν τέτοιο φράκτη σε μερική σκιά.

 • το μικρό φύλλο φτελιά θεωρείται μακρύ συκώτι. Το δέντρο μπορεί να ζήσει έως και 400 χρόνια και να φτάσει τα 40 μέτρα σε ύψος. Αυτή η ποικιλία έχει πυκνό στέμμα και ελκυστική ανθοφορία.
 • τα πεύκα βουνού χρησιμοποιούνται συχνά ως πράσινος φράχτης σε εξοχικές κατοικίες. Διαφορετικές ποικιλίες διαφέρουν μεταξύ τους, επομένως, είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια πρωτότυπη σύνθεση μόνο σε βάρος τέτοιων δέντρων. Ως κυρίαρχος στον φράκτη, μπορείτε να φυτέψετε το “Columnaris”, το οποίο έχει κωνικό στέμμα. Ένα τέτοιο δέντρο επιβιώνει εύκολα από την κοπή, αλλά γρήγορα πεθαίνει σε έντονη ξηρασία..

Κάθε δέντρο που θα βρίσκεται δίπλα στο φράχτη μπορεί να στερεωθεί σε αυτό με ένα σύρμα.

Αυτή η λύση είναι αξιόπιστη και θα σας βοηθήσει να παρέχετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας από εξωτερικές εισβολές..

Κανόνες προσγείωσης

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε έναν καλό πράσινο φράκτη με τα χέρια σας, πάρτε το θέμα της επιλογής καλλιεργειών στα σοβαρά. Επικεντρωθείτε σε ανεπιτήδευτες ποικιλίες φυτών που απαιτούν ελάχιστη συντήρηση, αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να παρέχουν έναν ομοιόμορφο πράσινο τοίχο.

Για να δημιουργήσετε έναν φράκτη χωρίς σφάλματα, μελετήστε τους κανόνες για τη φύτευση της βλάστησης:

 • επιλέξτε φυτά που μπορούν να αντέξουν τον παγετό του χειμώνα, τους πρώιμους παγετούς και την ξαφνική επιστροφή του κρύου καιρού.
 • αν μόλις αρχίσατε να μαθαίνετε τα βασικά της κηπουρικής, δεν πρέπει να επιλέξετε πολύπλοκα φυτά. Καλύτερα να φυτέψετε απλά δέντρα, τα οποία περιλαμβάνουν τη σφαιρική ιτιά. Προσαρμόζεται καλά στο ρωσικό κλίμα και έχει ελκυστική εμφάνιση.
 • για να φυτέψετε ένα δέντρο, θα χρειαστεί να κόψετε μερικά κλαδιά από έναν ενήλικα και να τα μεταμοσχεύσετε στο χώμα. Την επόμενη άνοιξη μπορείτε να θαυμάσετε το αποτέλεσμα της δουλειάς σας.

 • ακόμη και τα πιο ανεπιτήδευτα φυτά μπορούν να καταστραφούν εάν παραμεληθεί η προετοιμασία του εδάφους. Είναι απαραίτητο να βελτιώσετε το έδαφος στο δεύτερο μισό του φθινοπώρου, τραβώντας το σχοινί στη θέση όπου θα βρίσκονται οι φράχτες. Με μια καλά επισημασμένη γραμμή, δεν θα μπορείτε να παραπλανηθείτε όταν πρέπει να σκάψετε μια τάφρο.
 • το πλάτος της τάφρου θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των λωρίδων δέντρων που θα υπάρχουν στον φράκτη. Τουλάχιστον 500 mm πρέπει να αφαιρεθούν για κάθε σειρά. Πριν από τη φύτευση ενός δενδρυλλίου, η εσοχή πρέπει να γεμίσει με λίπασμα.
 • δεν μπορείτε να μεταμοσχεύσετε κωνοφόρους θάμνους ηλικίας κάτω των τριών ετών. Οι εντελώς ενήλικοι εκπρόσωποι δεν είναι επίσης κατάλληλοι για εργασία.
 • πολλά φυτά μπορούν να καταρρεύσουν κάτω από το βάρος τους. Μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε την προβληματική περιοχή, αλλά στο σχεδιασμό τοπίου τα περιττά κενά και αλλαγές δεν εγκρίνονται. Για να εξαλειφθεί η πιθανότητα θανάτου θάμνων, συνιστάται η εγκατάσταση υποστηριγμάτων.
 • μακρές σανίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα, τα οποία θα βρίσκονται 0,5 m πάνω από το έδαφος. Αντιμετωπίστε αυτό το υλικό πριν από τη χρήση και ασφαλίστε το.

Για τη φύτευση θάμνων που θα συμμετέχουν στη δημιουργία ενός φράκτη, υπάρχουν ξεχωριστοί κανόνες:

 • ο λαιμός του ριζώματος πρέπει να είναι στο επίπεδο του εδάφους ή μπορεί να εμβαθύνει κατά 10-20 mm.
 • μπορείτε να καθορίσετε το σωστό χάσμα μεταξύ των σημείων χρησιμοποιώντας το ύψος του φυτού, τη δομή του και το έργο του ριζικού συστήματος. Όσο πιο αργά μεγαλώνει ο θάμνος, τόσο περισσότερο μπορείτε να φέρετε τους θάμνους μαζί.
 • για ένα σχέδιο μιας σειράς, παρέχεται απόσταση 200-250 mm.
 • για φράχτες διπλής σειράς, πρέπει να τηρείται μια ελάχιστη απόσταση μεταξύ των εγκοπών 0,3-0,5 m. Μια παρόμοια απόσταση πρέπει να υπάρχει μεταξύ των λωρίδων.

Αυτή η βήμα προς βήμα οδηγία θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε την κατάλληλη φύτευση της βλάστησης και να αποφύγετε τα λάθη που κάνουν συχνά οι άπειροι κηπουροί..

Πρωτότυπες ιδέες για κούρεμα

Οι περισσότεροι εκκολαπτόμενοι κηπουροί πιστεύουν ότι πρέπει να περιμένουν τα δέντρα να μεγαλώσουν πριν διαμορφώσουν τους φράχτες τους. Μπορείτε να περιμένετε μερικά χρόνια μόνο όταν φυτεύετε κωνοφόρες ποικιλίες. Οι τύποι φυλλοβόλων φυτών πρέπει να κλαδεύονται αμέσως μετά την αποβίβαση. Το επόμενο κλάδεμα γίνεται το φθινόπωρο..

Εάν δεν κλαδεύετε για δύο χρόνια, θα είναι αδύνατο να διαμορφώσετε το αναπτυγμένο δέντρο..

Πριν ξεκινήσετε τη χύτευση, πρέπει να αποφασίσετε για το μελλοντικό σχήμα του φράκτη σας. Σκεφτείτε το γεγονός ότι η βλάστηση με ίσια κορυφή θα πρέπει να κόβεται συχνότερα. Διαφορετικά, ο φράκτης θα χάσει τις διακοσμητικές του ιδιότητες..

Η άνω ζώνη έχει την ταχύτερη ανάπτυξη, οπότε σε αυτό το τμήμα οι γραμμές είναι σπασμένες, παρά την κανονική κατάσταση των πλευρών. Εάν δεν έχετε την ευκαιρία να κόβετε συνεχώς τους φράκτες, τα σχήματα που έχουν στρογγυλεμένη ή τριγωνική κορυφή είναι κατάλληλα για εσάς..

Τριγωνικός

Πρώτα απ ‘όλα, θα χρειαστεί να συντομεύσετε τους βλαστούς κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Εάν εργάζεστε με θάμνους που πωλούνται σε τσαμπιά με γυμνές ρίζες, μπορείτε να τους κόψετε μέχρι το μισό ύψος τους. Εάν φυτεύετε φυτά τύπου δοχείου, κόψτε το 1/3 του ύψους. Μετά από ισχυρό κλάδεμα, υπάρχει αυξημένη ανάπτυξη νέων βλαστών, οι οποίοι μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου αποκτούν την πυκνότητά τους..

Στο δεύτερο βήμα, θα χρειαστεί να πλαισιώσετε τον πράσινο φράχτη. Αν κοιτάξετε μέσα στον ήδη τελειωμένο φράχτη, θα παρατηρήσετε έναν μεγάλο σκελετό γυμνών βλαστών, από τον οποίο απλώνονται πολλοί νέοι, με πολυάριθμα φύλλωμα. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα παρόμοιο wireframe. Πρέπει να έχει σημαντική πυκνότητα έτσι ώστε το στέμμα να διακρίνεται από την πυκνότητα και την αδιαφάνειά του. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται το δεύτερο έτος μετά τη φύτευση και πραγματοποιείται εντός 3 ετών.. Η συχνότητα κλαδέματος μπορεί να είναι έως και 5 φορές σε μια σεζόν.

Πρέπει να λάβετε το απαιτούμενο επίπεδο πυκνότητας σκελετού για τον φράκτη σας. Το κόψιμο πρέπει να γίνει με βάση το επιλεγμένο σχήμα. Προσέξτε τη μέθοδο καλλιέργειας που επιλέξατε, ανεβάζοντας ή χαμηλώνοντας ελαφρώς το επάνω σημείο του τριγώνου. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το προγραμματισμένο μήκος και πάχος των φυτεύσεων. Με κάθε επόμενο έτος, θα πρέπει να κλαδεύετε 4 εκατοστά ψηλότερα. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει σε νέους βλαστούς να αναπτύσσονται ενεργά μαζί με το σχηματισμό νέων πιρουνιών.

Όταν αποκτήσετε το απαιτούμενο επίπεδο πυκνότητας βολής, μπορείτε να αρχίσετε να πιέζετε σε ύψος. Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να αυξήσετε το ύψος κοπής κατά 10 cm.

Οι ταχέως αναπτυσσόμενοι βλαστοί πρέπει να κλαδεύονται έως ότου οι πλευρικοί βλαστοί φτάσουν στην απαιτούμενη πυκνότητα. Το φύλλωμα πρέπει να γεμίσει τον φράκτη σφιχτά.

Σφαιρικός

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν το αγιόκλημα, το οποίο είναι ο θρυλικός εκπρόσωπος των αμπελιών κήπου. Αυτό το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό από τους κηπουρούς και προσελκύει την προσοχή με το πυκνό φύλλωμα, την αρωματική ανθοφορία του. Το αγιόκλημα είναι ένα ανεπιτήδευτο φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πράσινος φράκτης.

Τέτοιοι θάμνοι είναι συμπαγείς σε μέγεθος και σφαιρικό σχήμα. Η βέλτιστη θέση για τη θέση τέτοιων φυτών είναι κατά μήκος των μονοπατιών και κατά μήκος της περιμέτρου του χώρου. Το αγιόκλημα μεγαλώνει μόνο του χωρίς κλάδεμα. Η κοπή πρέπει να γίνει στο έβδομο έτος της βλάστησης, όταν οι θάμνοι γίνονται πολύ παχύρρευστοι. Μία φορά κάθε τρία χρόνια, το αναζωογονητικό κλάδεμα της καλλιέργειας πρέπει να πραγματοποιείται με αραίωση.

Δεν συνιστάται να κόψετε εντελώς τα σκελετικά κλαδιά, καθώς το στέμμα αναρρώνει αργά. Πριν από το κλάδεμα, πρέπει να αφαιρέσετε τα γηρασμένα κλαδιά και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε διακοσμητική επεξεργασία.

Κωνικός

Πολλοί σχεδιαστές φυτεύουν σφαιρική thuja σε περιοχές που φαίνονται ελκυστικές όταν κόβονται σε κωνικό σχήμα. Για να κάνετε αυτό το κούρεμα, θα πρέπει να κόψετε τρεις φορές ανά σεζόν. Για να εργαστείτε, πρέπει να δέσετε ένα σχοινί στην κορυφή του δέντρου, το άλλο άκρο του οποίου είναι προσαρτημένο σε ένα μανταλάκι θαμμένο στο έδαφος. Με αυτήν την ενέργεια, μπορείτε να πάρετε ένα τρίγωνο. Κόψτε κατά μήκος της πλευράς αυτού του τριγώνου. Ένας σωστά δημιουργημένος κώνος θα σχηματιστεί μετακινώντας το μανταλάκι γύρω από το δέντρο..

Για να έχετε ένα σπειροειδές περίγραμμα, θα πρέπει να τυλίξετε το φυτό με κολλητική ταινία ή να το βάψετε με βαφή με βάση το νερό. Εξετάστε τη γωνία κλίσης της σπείρας στο έργο σας. Με αυτήν τη μέθοδο, μπορείτε να κάνετε ευθείες γραμμές και το τεχνητό σχήμα θα φαίνεται θεαματικό και ελκυστικό..

Η εύθραυστη ιτιά είναι ένα φυτό που πρέπει να υποστεί σχηματισμό. Τον πρώτο χρόνο, το δέντρο δεν χρειάζεται να αγγίξει. Μπορείτε να ξεκινήσετε το κλάδεμα όταν το ύψος του θάμνου φτάσει το 1 μέτρο. Η διαδικασία συνίσταται στο κλάδεμα νεαρών βλαστών κατά 20 εκ. Κατά την εκτέλεση αυτών των ενεργειών, οι μπουμπούκια πρέπει να αφήνονται στα άκρα των κλαδιών. Το κλάδεμα πυροβολισμού πρέπει να γίνεται υπό γωνία.

Διατηρήστε την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ της κοπής και του νεφρού. Εάν κόψετε ένα κλαδί πολύ κοντά σε αυτό, μπορεί να στεγνώσει ή να παγώσει. Εάν επιλέξετε μεγάλη απόσταση, θα πάρετε ένα κούτσουρο, το οποίο μπορεί να μολυνθεί. Πολλοί αρχάριοι κηπουροί φοβούνται να κλαδέψουν τους βλαστούς για να μην χαλάσουν το δέντρο. Αλλά χωρίς αυτή τη διαδικασία, η ιτιά δεν θα αποκτήσει τις ελκυστικές της μορφές..

Οι θάμνοι Blackberry πρέπει επίσης να διαμορφώνονται συνεχώς. Αυτό το φυτό έχει εύκαμπτους μίσχους, οι οποίοι σχηματίζονται διαιρώντας σε καρποφόρους και νεαρούς βλαστούς. Για να αποκτήσετε ένα αρμονικό φυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρεις τύπους σχηματισμού: ανεμιστήρα, σχοινί και ύφανση σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή σε αντίθετες κατευθύνσεις..

Η φροντίδα των βατόμουρων μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να παραμελήσετε αυτήν τη διαδικασία.. Το πρώτο κλάδεμα πρέπει να γίνει δύο χρόνια μετά τη φύτευση.. Περαιτέρω χειρισμοί πραγματοποιούνται μία φορά κάθε δύο χρόνια..

Θα χρειαστεί επίσης να κλαδεύετε κάθε άνοιξη, συντομεύοντας πολύ στενούς μίσχους με αποξηραμένες κορυφές..

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι συμβουλές ειδικών θα σας βοηθήσουν να παρέχετε στις φυτείες σας την κατάλληλη φροντίδα και να διατηρήσετε την ελκυστικότητά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα:

 • το κλάδεμα δεν συνιστάται για το πρώτο έτος μετά τη φύτευση. Τα φυτά πρέπει να είναι δυνατά πριν έρθει ο χειμώνας.
 • παρατηρήστε μέτρο στο πότισμα, επειδή δεν καλλιεργείτε λαχανικά στα κρεβάτια.
 • οι φράκτες απαιτούν σίτιση. Προσέξτε τη δοσολογία, καθώς η περίσσεια λιπασμάτων μπορεί να είναι επιβλαβής.
 • θα πρέπει να αγοράσετε κωνοφόρους θάμνους και λουλούδια σε κέντρα κήπου και θερμοκήπια που βρίσκονται στην περιοχή σας.
 • το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης είναι ανεπιτήδευτο. Θα πρέπει να δώσετε επιπλέον προσοχή μόνο όταν επιλέγετε το σωστό μέρος για φύτευση. Στη συνέχεια, γίνεται μόνο κλάδεμα, το οποίο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο φράκτης ελκυστικός..

Πώς να επιλέξετε τα σωστά φυτά φράχτη:

 • επιλέξτε την ποικιλία του επιθυμητού φυτού με βάση τα χαρακτηριστικά του εδάφους σας, τον τύπο φωτισμού, τις κλιματολογικές συνθήκες και την ποσότητα βροχοπτώσεων στην περιοχή.
 • αξιολογήστε νηφάλια τις δυνατότητές σας. Αποφασίστε πόσο χρόνο είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε στη συντήρηση φύτευσης. Ανάλογα με τον τύπο της βλάστησης, θα χρειαστείτε διαφορετικό κόστος χρόνου. Εάν δεν σκοπεύετε να αφιερώσετε πολύ χρόνο στο κλάδεμα, επιλέξτε απλές επιλογές που απαιτούν μόνο περιοδική διαμόρφωση.
 • μπορεί να σχηματιστεί ένας όμορφος φράκτης λίγα χρόνια μετά τη φύτευση εάν το φροντίζετε καλά.
 • οι διακοσμητικές ιδιότητες ενός πράσινου φράχτη είναι ένα σημαντικό βήμα στην επιλογή της βλάστησης. Αποφασίστε για την εμφάνιση του φράκτη σας και επιλέξτε τις σωστές ποικιλίες φυτών. Διακοσμητικά δέντρα, θάμνοι και αναρριχώμενα φυτά είναι κατάλληλα για έναν τέτοιο φράχτη..

Στον κηπευτικό κόσμο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία βλάστησης για τη δημιουργία ενός ζωντανού φράχτη. Θα χρειαστεί να εξοικειωθείτε με τον τύπο των πολυετών θάμνων που σχηματίζονται. Για παράδειγμα, οι θάμνοι irgi μπορούν να γίνουν μια άξια εναλλακτική λύση σε έναν φράκτη και με τη βοήθεια αναρριχητικών ποικιλιών τριαντάφυλλων, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν αδιάβατο τοίχο που θα σας ευχαριστήσει με όμορφα λουλούδια.

Αφού κάνετε την επιλογή σας, μάθετε τις λεπτομέρειες της φροντίδας ενός συγκεκριμένου τύπου φυτού..

Παραδείγματα στο σχεδιασμό τοπίου

Υπάρχουν πολλές πρωτότυπες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε έναν μοναδικό φράκτη στον ιστότοπό σας. Για παράδειγμα, οι αλπικές σταφίδες θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε έναν ελκυστικό τοίχο που θα σας ενθουσιάσει με τις διακοσμητικές του ιδιότητες καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ένα τέτοιο φυτό βρίσκεται σπάνια σε κήπους, αλλά αξίζει την προσοχή σας. Οι θάμνοι σταφίδας σχηματίζουν έναν χαμηλό φράκτη, ο οποίος θα φαίνεται ελκυστικός κατά μήκος των κεντρικών μονοπατιών ή δίπλα στους τοίχους των κτιρίων.

Ένας όμορφος φράκτης μπορεί να γίνει από φουντουκιές. Επιλέξτε έναν συνηθισμένο θάμνο που δεν παράγει ξηρούς καρπούς. Οι επιλεγμένοι θάμνοι έχουν όμορφα φύλλα με το σωστό σχήμα, λόγω των οποίων σχηματίζεται μια πλεονεκτική εμφάνιση. Με τον σωστό σχηματισμό, μπορείτε να πάρετε έναν πραγματικό ζωντανό τοίχο, στον οποίο δεν υπάρχουν κενά.

Εάν θέλετε να φυτέψετε ένα ασυνήθιστο φυτό στο εξοχικό σας που μπορεί να μετατραπεί σε μια πρωτότυπη φιγούρα, δώστε προσοχή στο σφαιρικό σφενδάμι. Με τη βοήθεια ενός τόσο υπέροχου φυτού, θα έχετε ένα πρωτότυπο περιβάλλον στην επικράτειά σας..

Ένας όμορφος φράκτης μπορεί να γίνει από κίτρινη ακακία. Το φυτό έχει υψηλές διακοσμητικές ιδιότητες, λόγω των οποίων ο τοίχος θα προσελκύσει την προσοχή των άλλων. Τα ελκυστικά λουλούδια θα σας ευχαριστήσουν με την εμφάνισή τους και ένας αδιάβατος τοίχος θα γίνει μια αξιόπιστη άμυνα της επικράτειας.

Θα μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φύτευση και τη φροντίδα των φρακτών στο παρακάτω βίντεο..