Πώς να δημιουργήσετε ένα όμορφο σχέδιο για ένα οικόπεδο κήπου 6 στρεμμάτων;

Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους μακριά από τη φασαρία της πόλης στο δικό τους εξοχικό, γύρω από το οποίο είναι διαμορφωμένος ένας όμορφος κήπος, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε τόσο το σώμα όσο και την ψυχή. Ακόμα κι αν αυτός ο κήπος είναι μικρός, με έκταση 6 στρεμμάτων. Παρά τη μικρή περιοχή, ένας τέτοιος ιστότοπος έχει μεγάλες προοπτικές και ευκαιρίες..

Ιδιαιτερότητες

Εάν στο παρελθόν πολλοί κάτοικοι του καλοκαιριού προσπαθούσαν να φυτέψουν την περιοχή του οικοπέδου με όλα τα είδη λαχανικών και φρούτων, στις μέρες μας οι ιδιοκτήτες μικρών και προσεγμένων κήπων ξοδεύουν πολλή προσπάθεια για να τον εξευγενίσουν και να το κάνουν ένα μοναδικό μέρος χαλάρωσης και αρμονίας.

Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου ιστότοπου πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της ομορφιάς και της πρακτικότητας. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το σχήμα του οικοπέδου 6 στρεμμάτων σας.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι ένας κήπος με έκταση 6 στρεμμάτων σήμερα είναι πιο σχετικός όχι ως ευκαιρία καλλιέργειας υγιεινών και νόστιμων λαχανικών, αλλά ως επιλογή για ένα μέρος για ένα άνετο υπόλοιπο.

Φυσικά, δεδομένου του μεγέθους του ιστότοπου, θα πρέπει να αρνηθείτε τον εαυτό σας πολύ – θα είναι δυνατό να χτίσετε ένα μικρό σπίτι, ακόμη και ένα διώροφο. Ένας ανεξάρτητος ξενώνας δεν μπορεί να χωρέσει στον άνετο κήπο σας. Για τη συνάντηση επισκεπτών, θα είναι δυνατή η διάθεση ενός δωματίου στο κεντρικό κτίριο.

Εάν αποφασίσετε να χτίσετε σίγουρα ένα λουτρό στον χώρο με τα χέρια σας, τοποθετήστε το δίπλα στη βεράντα ή το κιόσκι για να εξοικονομήσετε χώρο. Μπορείτε να προσπαθήσετε να κανονίσετε στον ιστότοπό σας και μια θέση για το αυτοκίνητο.

Μια ζηλωτή οικοδέσποινα, ακόμη και σε μια μικρή περιοχή, θα βρει μερικά τετραγωνικά μέτρα για έναν “λαχανόκηπο”. Πράγματι, μερικές φορές φρέσκα βότανα ή αγγούρια είναι τόσο απαραίτητα για το τραπέζι. Αλλά ένας φράχτης ή φράχτης στον κήπο σας μπορεί να γίνει “ζωντανός”, χρησιμοποιώντας τις συμβουλές έμπειρων σχεδιαστών.

Και, φυσικά, μην ξεχνάτε τους κανόνες πυρασφάλειας.. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μικρά οικόπεδα όπου οι χώροι βρίσκονται σε μια μικρή απόσταση μεταξύ τους:

 • Οι χώροι κατοικίας πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 3 μέτρα από τα σύνορα των γειτόνων και τουλάχιστον 5 μέτρα από το δρόμο.
 • Κάθε βοηθητικό δωμάτιο θα πρέπει επίσης να βρίσκεται ένα μέτρο από τα σύνορα του κήπου..

Ο σχεδιασμός του κήπου σας μπορεί να εξοπλιστεί με τα χέρια σας και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένας υπέροχος χώρος χαλάρωσης, όπου μπορείτε όχι μόνο να χαλαρώσετε με άνεση, αλλά και να περάσετε χρόνο αποτελεσματικά..

Σχέδιο

Αρχίζοντας να σχεδιάζετε τη διάταξη του εξοχικού σας εξοχικού σπιτιού, πρέπει να λάβετε υπόψη όλες τις αποχρώσεις, γι ‘αυτό είναι καλό να απεικονίσετε πρώτα το μελλοντικό σας εξοχικό σπίτι σε χαρτί, το οποίο θα σας επιτρέψει να αποφύγετε εκπλήξεις και λάθη, καθώς και να υπολογίσετε ο προϋπολογισμός.

Το έργο σας μπορεί να αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • σχέδιο ολόκληρου του ιστότοπου.
 • περιοχή του ιστότοπου ·
 • σχεδιασμός κήπου?
 • βλάβη των ηλεκτρικών δικτύων ·
 • πότισμα και αποστράγγιση.

Στην αρχή, κατά τον προγραμματισμό ολόκληρου του σπιτιού σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον ορίζοντα τοπίου γύρω από το μελλοντικό σπίτι, δηλαδή τα πεδινά ή, αντιστρόφως, την ανύψωση του χώρου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιλέξετε το πιο επιτυχημένο μέρος για την ίδρυση του σπιτιού και επίσης να καταλάβετε τη θέση των εξωτερικών κτιρίων, μιας βεράντας ή μιας βεράντας.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το σχήμα της έκτασης 6 εκταρίων σας. Τις περισσότερες φορές, είναι ορθογώνιο και τετράγωνο, ωστόσο, δεδομένου του μικρού μεγέθους της περιοχής, μπορεί επίσης να έχει σχήμα L. Επομένως, η θέση μιας μικρής πισίνας ή αλπικής τσουλήθρας θα πρέπει να μετακινηθεί στην μακρινή γωνία του κήπου σας. Και δεν είναι τρομακτικό αν βρίσκονται δίπλα στα κρεβάτια του κήπου., το κυριότερο είναι ότι όλα είναι υπολογισμένα και μελετημένα.

Χωρισμός εις ζώνας

Ο σωστός χωρισμός του οικοπέδου σας σε συγκεκριμένες ζώνες αποτελεί εγγύηση ότι στο μέλλον μπορείτε να απολαύσετε άνετα περιποιημένα κρεβάτια κήπου, όμορφα παρτέρια και ένα μικρό και ζεστό λουτρό.

Εάν έχετε ένα οικόπεδο χωρίς κτίρια, τότε μπορείτε να προγραμματίσετε τα πάντα “από το μηδέν” και να μην ασχοληθείτε με τη μεταφορά και την αναδιάρθρωση σε αυτό.

Εξετάστε τι ακριβώς πρέπει να έχετε σε μια προαστιακή περιοχή, πόσοι άνθρωποι σχεδιάζουν να ζήσουν μαζί σας, πόσο συχνά θα σας επισκέπτονται φίλοι ή συγγενείς. Πολλοί ιδιοκτήτες προσπαθούν να τοποθετήσουν στο 6 στρέμμα τους όλες τις απολαύσεις της προαστιακής ζωής, όπως πισίνα, καπνιστήριο, λουτρό, ξενώνας, μονοπάτια-σοκάκια.

Ωστόσο, όλα μαζί θα φαίνονται πολύ δυσκίνητα σε μια μικρή περιοχή, οπότε ας επικεντρωθούμε στα πιο βασικά:

 • Οικιστικό κτίριο. Το ίδιο το σπίτι είναι μονώροφο ή διώροφο, με σοφίτα, με βεράντα, πάντα με ξενώνα.
 • Χώρος στάθμευσης για ένα αυτοκίνητο – μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά στην έξοδο.
 • Μπάνιο – αν και όχι πολύ μεγάλο, αλλά φροντίστε να συνδέσετε κιόσκι σε αυτό – θα είναι χρήσιμο για χαλάρωση όχι μόνο μετά το “ατμόλουτρο”.

 • Χώρος τουαλέτας – δεν έχουν όλα τα σπίτια μπάνιο, επομένως, εάν είναι απαραίτητο, η τουαλέτα μπορεί να κατασκευαστεί ξεχωριστά. Μια τέτοια δομή δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο, δεν πρέπει να υπάρχουν προβλήματα με αυτήν.
 • Χώρος ανάπαυσης – εκεί μπορείτε να βάλετε μπάρμπεκιου και τραπέζι. Σήμερα, ένα μαγκάλι με στέγη, μέταλλο ή τούβλο, είναι πολύ δημοφιλές. Αυτό το μοντέλο ταιριάζει απόλυτα σε κάθε σχέδιο κήπου..

Το πιο σημαντικό, μην το τοποθετείτε στον ίδιο τον ήλιο..

 • Παιδική χαρά – για αυτό μπορείτε να διαθέσετε πολλά τετραγωνικά μέτρα, να τα γεμίσετε με οικολογική άμμο, να εγκαταστήσετε κούνιες ή τσουλήθρες, μερικές φορές μια φουσκωτή πισίνα. Μια υποχρεωτική απαίτηση είναι ότι μια τέτοια παιδική χαρά πρέπει να είναι ορατή από το παράθυρο του σπιτιού, τότε τα παιδιά σας μπορούν πάντα να επιβλέπονται..
 • Ένα μικρό οικόπεδο μπορεί επίσης να οριστεί ως λαχανόκηπος για ζηλωτές ιδιοκτήτες. Τα κρεβάτια που φυτεύονται με φράουλες ή αγγούρια μπορούν να σας ευχαριστήσουν το καλοκαίρι.

 • Αλπική τσουλήθρα ή σκαμμένη πισίνα – με επιδέξια χωροθέτηση, ακόμη και σε μια μικρή περιοχή, μπορείτε να βρείτε μια θέση για μια τέτοια διακόσμηση της περιοχής του εξοχικού σπιτιού. Για τις αλπικές διαφάνειες, τα φυσικά υψόμετρα του κήπου σας ταιριάζουν καλύτερα..

Ανεξάρτητα από το πώς “ζωνοποιήσατε” τον ιστότοπό σας, θυμηθείτε τις συμβουλές των σχεδιαστών: δεν χρειάζεται να τοποθετήσετε το σπίτι στο κέντρο του ιστότοπου, όλες οι άλλες ζώνες σε αυτή την περίπτωση δύσκολα θα “χωρέσουν” στο έργο σας.

Εξωραϊσμός

Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων πιστεύουν ότι ένας κενός φράκτης που χωρίζει τα όρια του δικού τους οικοπέδου από αυτά των γειτόνων τους δημιουργεί μια θαμπή διάθεση..

Ως εκ τούτου, η επιλογή ενός “φράκτη” αντί για έναν κλασικό φράχτη γίνεται όλο και πιο απαιτητική στην εποχή μας. Διακοσμητικοί θάμνοι, κωνοφόρα δέντρα θα δημιουργήσουν μια απερίγραπτη άνεση στην περίμετρο του ιστότοπού σας. Δημοφιλές σε αυτή την περίπτωση είναι η δυτική thuja, το ύψος της οποίας φτάνει τα 150 cm, ή το δέντρο, το οποίο μπορεί να αυξηθεί έως και 3 μέτρα.

Αν θέλετε ακόμα ψηλότερα, τότε επιλέξτε ένα αειθαλές δέντρο – καναδικό κέικ, είναι πολύ ανεπιτήδευτο και φτάνει σε ύψος πάνω από 3 μέτρα.

Για μια σαφέστερη διαίρεση των ορίων, μπορείτε να τραβήξετε έναν κρίκο αλυσίδας πίσω από έναν κωνοφόρο φράκτη και σε ορισμένες περιπτώσεις να φυτέψετε όσπρια ή σταφύλια κατά μήκος του – τόσο χρήσιμα όσο και όμορφα.

Ένας ζωντανός φράκτης θα αυξήσει οπτικά το χώρο του ιστότοπού σας κατά 6 στρέμματα και οι συμβουλές από έμπειρους σχεδιαστές θα σας βοηθήσουν να υποστηρίξετε την ψευδαίσθηση της ευρυχωρίας:

 • Όταν φυτεύετε χώρους πρασίνου, αποφύγετε τις αυστηρές γεωμετρικές γραμμές. Αφήστε τα μονοπάτια να είναι τυλιγμένα, τα παρτέρια στρογγυλά.
 • Η ζούγκλα στο μικρό σας οικόπεδο θα είναι περιττή – δεν χρειάζεται να φυτέψετε δέντρα χωρίς στοχαστικές επιλογές. Οι θάμνοι μπορούν να συνυφαστούν και αντί για έναν καλά διατηρημένο κήπο, θα πάρετε ένα αδιάβατο πυκνό.
 • Χρησιμοποιήστε τοξωτές δομές που θα τυλίξουν γύρω από φυτά που μοιάζουν με λιάνα.
 • Εξετάστε το φωτισμό του κήπου – ο διακοσμητικός φωτισμός που δίνει διάχυτο φως θα φαίνεται καλός το βράδυ.

Πώς να φυτέψετε σωστά?

Η σωστή φύτευση των φυτών είναι ένα σημαντικό γεγονός. Κάθε λουλούδι ή δέντρο αντιδρά διαφορετικά στις ακτίνες του ήλιου, πολλά από αυτά επιβιώνουν μόνο κάτω από τον ήλιο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εκτιμήσετε ρεαλιστικά την υγρασία και την έκθεση στον ήλιο στην περιοχή σας..

Οποιοσδήποτε κήπος θα επωφεληθεί από μια ποικιλία από μικρά παρτέρια ή ανθοσυνθέσεις – τόσο ετήσια όσο και πολυετή.

Για παράδειγμα, αν φτάνετε στη ντάκα μόνο τα Σαββατοκύριακα, χρειάζεστε φυτά που δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, όπως κατιφέδες. Μπορούν να γίνουν ένα φωτεινό σημείο στη γκαλερί λουλουδιών σας και μπορούν εύκολα να κάνουν χωρίς πότισμα για μια εβδομάδα. Αλλά αν είστε οπαδός των τριαντάφυλλων, τότε θα πρέπει να επισκέπτεστε το οικόπεδο πολύ πιο συχνά, αφού τα τριαντάφυλλα είναι ιδιότροπα πλάσματα.

Τα κωνοφόρα απαιτούν επίσης κατάλληλη φύτευση:

 • Ο Άντε αγαπά τα σκοτεινά μέρη, οπότε πρέπει να φυτευτούν εκεί που οι ακτίνες του ήλιου δεν πέφτουν απευθείας, από τη βόρεια πλευρά.
 • Τα πεύκα είναι πιο ανεπιτήδευτα, μπορούν να φυτευτούν όπου αποφασίζετε όταν σχεδιάζετε τον κήπο σας.
 • Για να προστατεύσετε ακόμα τις κωνοφόρες ομορφιές από τον λαμπερό ήλιο, αν μιλάμε για τις νότιες περιοχές, τότε προστατέψτε τις από τη νότια πλευρά με μια φλαμουριά ή σημύδα. Το φύλλωμα αυτών των δέντρων θα γίνει ένα είδος ασπίδας για τα κωνοφόρα..

Τα οπωροφόρα δέντρα δεν πρέπει να φυτεύονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα καρποφορήσουν. Οι έμπειροι κάτοικοι του καλοκαιριού συμβουλεύουν να φυτέψουν δέντρα του ίδιου τύπου το ένα δίπλα στο άλλο: αχλάδια με αχλάδια, δαμάσκηνα με δαμάσκηνα κ.ο.κ. Είναι αλήθεια ότι θα φαίνεται μάλλον δυσάρεστο και επομένως πολλά δέντρα “συνδυάζονται” μεταξύ τους, για παράδειγμα, μια μηλιά μπορεί να φυτευτεί με ένα αχλάδι και ένα κυδώνι, αλλά με ένα βερίκοκο είναι καλύτερο να είναι σε ένα ορισμένο απόσταση.

Εάν το οικόπεδο σας βρίσκεται σε πλαγιά ή σε λόφο, φυτέψτε δέντρα απέναντι από τους λόφους. Απόσταση μεταξύ δέντρων 5-6 μέτρα.

Επιλογή φυτών

Τα φυτά που αγαπούν τη θερμότητα, για παράδειγμα, τα σταφύλια, φυτεύονται μόνο στη νότια πλευρά του κήπου. Εκεί μπορείτε επίσης να φυτέψετε μπαχαρικά που θα προσθέσουν ξύσμα στον κήπο σας. Οι ακτίνες του ήλιου είναι καλές για θάμνους βατόμουρου..

Φυτά που αντέχουν στη σκιά μπορούν να φυτευτούν στις γωνίες του κήπου σας. Τακτοποιημένα παρτέρια από αστέρες, πετούνιες, βιολετί τρίχρωμα θα φαίνονται πολύχρωμα. Λιγότερο συχνά, οι ιδιοκτήτες φυτεύουν ίριδα της Σιβηρίας, κρίνο της κοιλάδας ή astilba, αν και αξίζουν επίσης την προσοχή των καλοκαιρινών κατοίκων.

Γαρύφαλλα, καλέντουλα και πολλά βολβώδη πολυετή φυτά θα φωτίσουν τις ηλιόλουστες πλευρές του κήπου. Μπορούν να φυτευτούν τόσο μπροστά από το σπίτι όσο και πίσω από την παιδική χαρά. Νάρκισσοι, τουλίπες, παιώνιες, δελφίνια θα σας υποδεχτούν με λαμπερά μπουμπούκια από νωρίς την άνοιξη έως το καυτό καλοκαίρι.

Ένας ανθισμένος κήπος σε σχήμα ανθισμένου χαλιού θα φαίνεται υπέροχος στον κήπο σας – μπορείτε να σπείρετε γκαζόν με απλά αγριολούλουδα.

Εξετάστε το χαμομήλι, τα κορνφλάουρ ή τις παπαρούνες ως επιλογή..

Η φύτευση λουλουδιών κατά μήκος των τακτοποιημένων μονοπατιών του κήπου ή δίπλα στη βεράντα με τα χέρια σας θα πάρει πολύ χρόνο και θα σας ανταμείψει με μια ειδυλλιακή εικόνα: χαμομήλι, σάλια ή άλλα χαμηλής ανάπτυξης ετήσια φυτά θα ευχαριστήσουν τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους επισκέπτες.

Οι φωτεινές ταξιανθίες ορτανσιών σε ένα στρογγυλό παρτέρι μπορούν να βρίσκονται τόσο στο κέντρο της τοποθεσίας όσο και όχι μακριά από την περιοχή αναψυχής.

Τα πολύχρωμα λούπινα θα δημιουργήσουν το αποτέλεσμα ενός ανθισμένου ουράνιου τόξου.

Οι διακοσμητικοί θάμνοι που αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν συσσωρεύουν το χώρο είναι επίσης σχετικοί με τα εξοχικά σπίτια. Για παράδειγμα, ανοιξιάτικη ανθοφορία spirea, η οποία θα ευχαριστήσει το μάτι από τις αρχές Μαΐου μέχρι το πιο ζεστό καλοκαίρι. Το Spirea αναπτύσσεται καλά και είναι μια διακόσμηση οποιουδήποτε περιγράμματος.

Chubushnik ή γιασεμί κήπου γοητεύει, πρώτα απ ‘όλα, με το άρωμά του. Αγαπά το ελαφρύ, εύφορο χώμα και δεν αντέχει τα λιμνάζοντα νερά.

Όσον αφορά τις καμάρες, οι οποίες μπορούν να γίνουν “χαρακτηριστικό” του ιστότοπού σας, χρησιμοποιήστε για αυτό clematis ή παρθένα σταφύλια, ωστόσο, τα τριαντάφυλλα αναρρίχησης θα φαίνονται τα πιο αποτελεσματικά..

Ντεκόρ

Ένας ξεχωριστός και μοναδικός σχεδιασμός του ιστότοπού σας θα είναι μια πρωτότυπη διακόσμηση – από μια αλπική διαφάνεια έως προσεγμένο φωτισμό. Για παράδειγμα, εάν είστε λάτρης του αγγλικού στυλ, τότε οι ξύλινοι πάγκοι θα πρέπει να αποτελούν υποχρεωτικό στοιχείο στον ιστότοπό σας, μπορείτε ακόμη και χειροποίητα.

Οι σφυρηλατημένες γρίλιες είναι μια επιλογή σχεδιασμού σε γαλλικό στιλ. Ούτε ένας αέρινος μίνι-κήπος δεν θα βλάψει. Η κάθετη καλλιέργεια λαχανικών είναι μια τάση της μόδας στη σημερινή κηπουρική. Κρεμάστε αγγούρια και ντομάτες αντί για τα συνηθισμένα τσαμπιά σταφυλιών – αυτό μπορεί να είναι μια ασυνήθιστη λύση.

Ένα δέντρο που αναπτύσσεται απευθείας από ένα παρτέρι μπορεί επίσης να γίνει μια πρωτότυπη λύση..

Παρεμπιπτόντως, τα ψηλά παρτέρια και τα κρεβάτια, σπασμένα από τα χέρια μας, διαφοροποιούν τη συνηθισμένη εικόνα ενός οικοπέδου και γίνονται αντικείμενο θαυμασμού όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες, αλλά και για τους επισκέπτες..

Τα κρεβάτια κήπου μπορούν επίσης να γίνουν μια ασυνήθιστη διακόσμηση, οι φράχτες των οποίων θα χρησιμεύσουν ως απλά πλαστικά μπουκάλια τοποθετημένα σε ένα φανταχτερό γεωμετρικό σχήμα..

Ο φωτισμός του ιστότοπού σας μπορεί επίσης να είναι μια πρωτότυπη λύση: για παράδειγμα, οι σφαιρικοί λαμπτήρες δεν είναι μόνο λειτουργικοί, αλλά και διακοσμούν το τοπίο του ιστότοπού σας. Μίνι προβολείς τοποθετημένοι στο έδαφος, φωτίζοντας τα φυτά από κάτω, προσθέτουν μια ρομαντική πινελιά στον κήπο σας. Μια εκπληκτική θέα θα δημιουργηθεί από λαμπτήρες που φωτίζουν τη μικρή πισίνα ή τη λίμνη σας.

Όμορφα παραδείγματα

Ένα καλό παράδειγμα για αυτό είναι ένα ασυνήθιστο δάπεδο στην αυλή – ένα γκαζόν με γρασίδι ανακατεμένο με πεζούλες και περιοχές καλυμμένες με χαλίκι. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται ένα αίσθημα άνεσης και άνεσης – όπως είστε στη χώρα, στη φύση, αλλά καλά περιποιημένα μονοπάτια θα σας δημιουργήσουν για μια ρομαντική διάθεση.

Αν αγαπάτε τον μινιμαλισμό και όλα τα είδη διακοσμήσεων παρτέρι δεν είναι για σας, τότε ετοιμαστείτε: η φαινομενική απλότητα αξίζει τον κόπο. Τα υλικά σχεδιασμού πρέπει να έχουν υφή · ο σχεδιασμός του χώρου πρέπει να περιέχει σκάλες και διαφορές ύψους. Ένα μικρό υδάτινο σώμα πρέπει να πλαισιώνεται μέσα σε σαφή όρια. Τα αξεσουάρ και η διακόσμηση πρέπει να είναι συνεπή σε φυσικά χρώματα – μπεζ, λευκό, ασημί. Έπιπλα – αλουμίνιο ή πλαστικό.

Διακοσμήστε τον κήπο σας με γεωμετρικά σχήματα όπως ογκόλιθους ή μπάλες ή ακόμα και κρεμάστε καθρέφτες. Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνετε ιδιοκτήτης μιας ήρεμης και υπέροχης γωνιάς ξεκούρασης..

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό ενός οικοπέδου με έκταση 6 στρεμμάτων, ανατρέξτε στην επόμενη έκδοση του προγράμματος "Τοπία κόλπα".