Εξωραϊσμός οικοπέδου 12 στρεμμάτων: όμορφες και στιλάτες ιδέες

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις μεγαλουπόλεις και εγκαθίστανται σε εξοχικές κατοικίες. Δουλεύοντας στις αγχωτικές συνθήκες των μεγάλων πόλεων, υπάρχει ανάγκη για χαλάρωση που μπορεί να προσφέρει ήρεμα αγροτικά τοπία..

Αγοράζοντας ένα σπίτι με οικόπεδο 12 στρεμμάτων, είναι απαραίτητο να οργανώσετε όμορφα και άνετα τον διαθέσιμο χώρο. Υπάρχουν δύο τρόποι επίλυσης αυτού του προβλήματος: επικοινωνήστε με τον σχεδιαστή ή κάντε τα πάντα μόνοι σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τις εργασίες για το σχεδιασμό τοπίου με ένα έργο.

Σχέδιο

Οι εργασίες σε ένα έργο πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη: τα λάθη που γίνονται στο μέλλον θα οδηγήσουν σε απώλειες. Θα πρέπει να ξεκινήσετε καταρτίζοντας ένα διάγραμμα του σπιτιού και όλων των υφιστάμενων κτιρίων, να υποδείξετε με ακρίβεια τις διαστάσεις και τις αποστάσεις μεταξύ τους. Στη συνέχεια, κάντε το σχεδιασμό των κύριων στοιχείων του σχεδιασμού τοπίου (σε αυτό το στάδιο, το στυλ καθορίζεται).

Το έργο πρέπει να έχει τις ακόλουθες βάσεις:

  • Ανακούφιση εδάφους: λαμβάνονται υπόψη οι χαράδρες, οι πλαγιές, οι λόφοι.
  • Συνθήκες υπόγειων υδάτων – η εγγύτητά τους απαιτεί σύστημα αποστράγγισης.
  • Ο τύπος εδάφους είναι ένα σημαντικό συστατικό για τη μελλοντική επιλογή φυτών. Τα φτωχά εδάφη μπορεί να χρειαστεί να συμπληρωθούν με εισαγόμενο μαύρο χώμα.
  • Το σχήμα της τοποθεσίας μπορεί να είναι τετράγωνη, ορθογώνια, τριγωνική και μάλλον πολύπλοκη γεωμετρία..
  • Φωτισμός. Η επιλογή των φυτών εξαρτάται από αυτόν τον παράγοντα..
  • Τα βασικά σημεία λαμβάνονται υπόψη τόσο στη θέση των κτιρίων όσο και για τη σωστή φύτευση φυτών..

Κατά τον προγραμματισμό ενός οικοπέδου, πρέπει να τηρούνται όλα τα SNIP (κώδικες και κανόνες δόμησης), αφού τα μελετήσετε, μπορείτε να λάβετε σαφείς συστάσεις για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ φυτεύσεων, κτιρίων, φράχτη κ.ο.κ..

Στο σχέδιο, είναι απαραίτητο να διακρίνουμε δύο περιοχές: μια περιοχή αναψυχής και μια περιοχή εργασίας. Ο χώρος αναψυχής περιλαμβάνει:

  • Τομέας διαβίωσης. Περιλαμβάνει ένα σπίτι, παραρτήματα σε αυτό και ένα γκαράζ. Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ του σπιτιού και της πύλης για την αυλή. Το γκαράζ πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πύλη.
  • Περιοχή μπάρμπεκιου. Γνωρίζοντας το ανέμου, μπορείτε να τοποθετήσετε το μπάρμπεκιου και τη σόμπα στην υπήνεμη πλευρά, έτσι ώστε ο καπνός να μην εισέρχεται στο σπίτι.
  • Κιόσκι, βεράντα, παγκάκια και όλα τα στοιχεία του σχεδιασμού τοπίου.

Ο χώρος εργασίας πρέπει να βρίσκεται στο παρασκήνιο του χώρου, θα περιέχει υπόστεγα, περιβλήματα με ζώα, εργαστήρια, καθώς και κήπο και λαχανόκηπο.

Επιλογή αρχοντικού με γκαράζ και σάουνα

Εάν έχετε αυτοκίνητο, πρέπει να σκεφτείτε πού να το βάλετε για αποθήκευση και συντήρηση. Οι ιδιοκτήτες προαστιακών περιοχών έχουν αρκετές επιλογές για την επίλυση αυτού του προβλήματος.. Ένα ανεξάρτητο γκαράζ χτίζεται με μια πύλη που βλέπει απευθείας στο δρόμο. Υπέρ ενός τέτοιου παραδείγματος, μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρχουν ξένες μυρωδιές και θόρυβος στο σπίτι..

Η δεύτερη επιλογή είναι να συνδυάσετε ένα γκαράζ και ένα σπίτι κάτω από μια στέγη. Είτε το γκαράζ είναι ενσωματωμένο στο ίδιο το σπίτι, είτε είναι προσαρτημένο δίπλα του. Αυτή η λύση θα έχει πολλά οφέλη. Είναι άνετο, την κρύα εποχή μπορείτε να φτάσετε στο αυτοκίνητο απευθείας από το σπίτι. Το γκαράζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση οικιακών ειδών ή λαχανικών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο συνδυασμός δύο κτιρίων θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση χώρου στον ιστότοπο. εκτός η κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων θα κοστίσει περισσότερο από τη συνδυασμένη επιλογή. Από τις ελλείψεις – πρέπει να φροντίσετε τη θερμομόνωση και την ηχομόνωση, διαφορετικά το κρύο και οι ήχοι από το γκαράζ θα μπουν στο σπίτι.

Ένα σπίτι με μπάνιο είναι το όνειρο πολλών ιδιοκτητών προαστιακών περιοχών. Αλλά αυτή η επιλογή έχει περισσότερα από πλεονεκτήματα. Έχοντας μετρήσει όλα τα υπέρ και τα κατά, ο καθένας θα αποφασίσει μόνος του εάν χρειάζεται μπάνιο.

Όπως και στην περίπτωση ενός γκαράζ, μια σάουνα που είναι ενσωματωμένη στο σπίτι θα γίνει λιγότερο δαπανηρή για τον προϋπολογισμό.. Στη συνδυασμένη έκδοση, η θέρμανση, η παροχή νερού και η αποχέτευση συνδυάζονται σε ένα ενιαίο σύστημα με το σπίτι, το οποίο δημιουργεί ορισμένες εξοικονομήσεις.

Το λουτρό δεν χρειάζεται ιδιαίτερα ισχυρή θερμομόνωση: διατηρείται πάντα ένα ζεστό μικροκλίμα στο σπίτι. Επιπλέον, είναι βολικό – δεν χρειάζεται να τρέχετε από το λουτρό στο σπίτι απέναντι από την αυλή, ειδικά την κρύα εποχή. Ένα ντους, ένα μπάνιο και μια τουαλέτα βρίσκονται ήδη στο σπίτι, απομένει να εξοπλιστεί μόνο ένα ατμόλουτρο. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση χώρου στο χώρο από το συνδυασμό αυτών των δύο κτιρίων.

Τα μειονεκτήματα είναι η υψηλή υγρασία και η θερμοκρασία του ατμόλουτρου: εάν δεν φροντίζετε για αξιόπιστη θερμότητα και στεγανοποίηση του διαμερίσματος, η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άλλα δωμάτια στο σπίτι. Ο εξοπλισμός φούρνου αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε ολόκληρο το δωμάτιο.

Ο εξαερισμός και η αφαίρεση των προϊόντων καύσης πρέπει να λαμβάνονται με πλήρη ευθύνη, υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα. Ένα λουτρό στο σπίτι είναι ένα επικίνδυνο και υπεύθυνο έργο, το οποίο γίνεται καλύτερα επαγγελματικά..

Σε όποια έκδοση κι αν έχετε για να χτίσετε ένα λουτρό, ένα γκαράζ και το ίδιο το σπίτι, τα κτίρια θα πρέπει να υποστηρίζουν τον συνολικό σχεδιασμό τοπίου του ιστότοπου.

Σύστημα αποστράγγισης

Οι κάτοικοι των τίμιων σπιτιών έχουν επίγνωση της ανάγκης να διαθέτουν σύστημα αποστράγγισης. Είναι μια σύνθετη δομή σωλήνων που τρέχει γύρω από το σπίτι. Απομακρύνει το λιωμένο και το νερό της βροχής, για παράδειγμα, σε μια χαράδρα ή σε ένα έτοιμο λάκκο αποστράγγισης, μειώνει τη στάθμη του νερού.

Η απουσία ενός τέτοιου συστήματος θα οδηγήσει σε υπονόμευση της θεμελίωσης του σπιτιού, καθίζηση του εδάφους, καταστροφή του τοπίου. Δεν είναι απαραίτητο να στραγγίξετε το νερό χρησιμοποιώντας σωλήνες, η αποστράγγιση μπορεί να οργανωθεί με τη μορφή τάφρου.

Κατά το σχεδιασμό ενός σπιτιού με οικόπεδο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το σύστημα αποχέτευσης για να αποτρέψετε την είσοδο αποχετεύσεων στα υπόγεια ύδατα.

Στοιχεία εξωραϊσμού

Γκαζόν

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού τοπίου. Ο τύπος του γκαζόν που απαιτείται καθορίζεται στο στάδιο του σχεδιασμού. Επιλέγεται σύμφωνα με την ποικιλία δημητριακών για διακοσμητικούς χλοοτάπητες ή για παιδικά παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους, δεν μπορεί κάθε γρασίδι να αντέξει ένα τέτοιο φορτίο. Φυτά όπως ογκόλιθοι, φέκος, μπλε χλόη δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και κούρεμα.

Για αθλητικές προπονήσεις, το γκαζόν είναι ακόμα πιο άκαμπτο και ένας κήπος και πάρκο είναι κατάλληλα για πικνίκ. Για ακριβά διακοσμητικά γκαζόν, καλλιεργείται γκαζόν παρτέρι. Κατά τη διακόσμηση ενός οικοπέδου, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να περιμένετε να μεγαλώσει το γρασίδι, μπορείτε να το αγοράσετε σε ρολά μαζί με το χλοοτάπητα.

Ο χλοοτάπητας κοντά στο σπίτι όχι μόνο θα ευχαριστηθεί με έντονο πράσινο, θα αυξήσει την υγρασία και τη φρεσκάδα του αέρα.

Νερό

Η επιφάνεια του νερού στο σχεδιασμό τοπίου δεν είναι τόσο σημαντική όσο το γκαζόν, αλλά αν υπάρχει, γίνεται πραγματική διακόσμηση του κήπου.

Η λίμνη είναι όμορφη στην ακινησία της. Σε μεγάλες περιοχές, μπορεί κάλλιστα να καταλαμβάνει μια έκταση αρκετών δεκάδων μέτρων και σε μικρές περιοχές, κανονίζουν μίνι λιμνούλες. Γύρω τους απλώνεται μια φυσική πέτρα ή φυτεύεται γρασίδι ανθεκτικό στην υγρασία, περιτριγυρισμένο από όμορφα φυτά.

Το ίδιο γίνεται και με τους καταρράκτες. Περιτριγυρισμένο από φρέσκια βλάστηση, το νερό ρέει από τις πέτρινες προεξοχές. Η επίπεδη πέτρα είναι ένα ράφι καταρράκτη που μπορεί να ρυθμιστεί για να επιτύχει διαφορετική ροή νερού.

Τα σιντριβάνια εξευγενίζουν κάθε περιοχή και συχνά γίνονται βασική φιγούρα σε ολόκληρη την έκθεση του κήπου..

Οι πηγές μιμούνται τις υπόγειες πηγές, δίπλα τους μπορεί να υπάρχει ένα μονοπάτι κήπου που περιβάλλεται από σκιερή βλάστηση, αυτό το μέρος γίνεται το πιο αγαπημένο για περπάτημα.

Κομμάτια

Ένα οικόπεδο 12 στρεμμάτων μπορεί να αντέξει έναν κλασικό κήπο με συμμετρικά ομαλά μονοπάτια. Ολόκληρος ο σχεδιασμός του τοπίου θα κατασκευαστεί σε σαφείς αναλογίες. Αλλά αν σας αρέσει το μυστήριο, το παραμύθι, ο ρομαντισμός – είναι προτιμότερο να κάνετε τα μονοπάτια να τυλίγονται, ακανόνιστα σχήματα, να τυλίγονται ανάμεσα σε παρτέρια και δέντρα. Το υλικό για τα μονοπάτια είναι διαφορετικό: βότσαλα, κεραμίδια κήπου, κοψίματα δέντρων, βράχοι από όστρακα.

Χώρος ανάπαυσης

Αυτή η περιοχή μπορεί να επιπλωθεί με μια ολόκληρη ομάδα στοιχείων τοπίου. Αυτά είναι κιόσκια, πάγκοι, βεράντες, πέργκολες. Σήμερα, τα αίθρια κερδίζουν όλο και περισσότερη δημοτικότητα – μικρά αίθρια που σκιάζονται από φράκτες. Είναι εντελώς παρατεταγμένα για υπαίθρια αναψυχή με μπάρμπεκιου ή κεμπάπ.

Φωτισμός

Το φως στον κήπο είναι κάτω και πάνω. Ο χαμηλότερος φωτισμός βρίσκεται απευθείας στο γκαζόν ή κατά μήκος των μονοπατιών με τη μορφή σφαιρών, ημισφαιρίων, κώνων. Η κορυφή μπορεί να βρίσκεται σε φανοστάτες, κιόσκια, προσόψεις κτιρίων.

Δέντρα, θάμνοι, παρτέρια

Τα φυτά συμμετέχουν επίσης στη γενική οργάνωση του κήπου και επειδή είναι οι κύριοι συμμετέχοντες, θα μιλήσουμε γι ‘αυτό ξεχωριστά..

Διακοσμητικά δέντρα και θάμνοι

Πριν από τη φύτευση της βλάστησης, πρέπει να αποφασίσετε σε ποιο στυλ θα είναι ο σχεδιασμός της περιοχής τοπίου. Εάν αυτός είναι ένας κανονικός (επίσημος) κήπος – δέντρα και θάμνοι πρέπει να φυτεύονται συμμετρικά και αναλογικά. Κάθε κτίριο έχει τη δική του θέση, τα μονοπάτια είναι ίσια και καθαρά. Δέντρα και θάμνοι φυτεύονται σε έναν τέτοιο κήπο, που απαιτούν συστηματική φροντίδα, κόβονται συνεχώς για να διατηρήσουν τα σωστά γεωμετρικά σχήματα..

Ένας κανονικός κήπος χαρακτηρίζεται από φράκτες, έτσι επιλέγονται φυτά που μπορούν να κοπούν καλά. Για χαμηλό φράχτη, είναι κατάλληλο το ζυμαριό μούρο, το φραγκοστάφυλο, η χρυσή σταφίδα, το αειθαλές πυξάρι. Για να σχηματιστεί ψηλός φράκτης, φυτεύονται barberry, thuja, μικρά φύλλα φτελιά, αρκεύθου.

Το φυσικό ή τοπίο (αγγλικό) στυλ δεν χρειάζεται ευθείες γραμμές. Όλα όσα υπάρχουν στον ιστότοπο φαίνονται φυσικά, φυσικά. Μια λιμνούλα, ένα ρέμα, μια γέφυρα πάνω της, χαοτικά φυτεμένα ποικιλόχρωμα δέντρα και θάμνοι φαίνεται να είναι μέρος της άγριας φύσης. Στην πραγματικότητα, σε έναν τέτοιο κήπο, όλα είναι επίσης μελετημένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, εδώ κάθε θάμνος έχει το δικό του χρώμα, φυτεύεται έτσι ώστε η γενική αντίληψη του τοπίου να ευχαριστηθεί τη φυσικότητά του. Η βλάστηση σε έναν τέτοιο κήπο δεν απαιτεί κοπή., επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες και τις φαντασιώσεις του σχεδιαστή.

Ο τοπικός κήπος μπορεί να φυτευτεί με φυλλοβόλα δέντρα και όλα τα αγαπημένα σας κωνοφόρα. Είναι σημαντικό το τοπίο να είναι φωτεινό, κορεσμένο.. Για αυτό το στυλ, η σημύδα, το cotoneaster, το elderberry, το σφενδάμι, το snowberry, το chubushnik είναι κατάλληλα. Ο κήπος μπορεί να συμπληρωθεί με καλλωπιστικά οπωροφόρα δέντρα όπως η sakura και η μηλιά του paradise.

Παρτέρια και παρτέρια

Αυτές οι έννοιες ενώνονται με την παρουσία των λουλουδιών, αλλά δεν μπορείτε να τις ονομάσετε ισοδύναμες..

Το παρτέρι έχει αυστηρό φράχτη με τη μορφή κράσπεδου, φράχτη, τούβλο ή πέτρα. Τα περιγράμματα ενός παρτέρι δεν είναι αφηρημένα, αλλά ένας κήπος με λουλούδια μπορεί να αντέξει οποιοδήποτε, ακόμη και το πιο περίεργο σχήμα, βρίσκονται ακριβώς πάνω σε γκαζόν ανάμεσα σε δέντρα και θάμνους.

Κατά την επιλογή ενός χώρου για παρτέρια και παρτέρια, λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο το αισθητικό στοιχείο, αλλά και τα βασικά σημεία, το έδαφος, η σκίαση. Αυτή η γνώση θα βοηθήσει στην επιλογή φυτών..

Εκτός από τα συνηθισμένα παρτέρια, μπορείτε να φτιάξετε κράσπεδα, δηλαδή να φυτέψετε φυτά κατά μήκος των μονοπατιών.

Είναι πρακτικό να δημιουργείτε παρτέρια και παρτέρια που θα χαρούν από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φυτέψετε σωστά πολυετή φυτά. Τα ανοιξιάτικα χαμηλού μεγέθους λουλούδια (πρίμονες, υάκινθοι, χιονοστιβάδες) θα πρέπει να είναι στο προσκήνιο.

Είναι καλύτερο να δώσετε το μεσαίο μέρος του ανθισμένου κήπου σε μεσαίου μεγέθους φυτά (πυρέθρο, τουλίπες).

Στο παρασκήνιο, αξίζει να τοποθετήσετε ψηλά φυτά καλοκαιριού και φθινοπώρου (χρυσάνθεμα, πέτρες).

Εάν προσθέσετε κωνοφόρα, και επιλέξετε περικάντζο ή ανθεκτικό ως πλαίσιο, το παρτέρι θα ευχαριστηθεί ακόμη και το χειμώνα. Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε, πάρα πολλά φυτά το κάνουν να αισθάνεται σαν χάος..

Ένας τέτοιος ανθισμένος κήπος μπορεί να μην λειτουργήσει εντός ενός έτους, ειδικά αν δεν υπάρχει εμπειρία του κηπουρού, αλλά με την πάροδο του χρόνου, το αποτέλεσμα σίγουρα θα ευχαριστήσει.

Τα όμορφα παρτέρια, το γκαζόν και τα δέντρα είναι τα κύρια συστατικά του σχεδιασμού τοπίου. Εάν τα χρησιμοποιήσετε για να εξοπλίσετε άνετα τα 12 στρέμματα σας, θα μετατραπούν στο ίδιο το μέρος των ονείρων σας, όπου θα θέλετε πάντα να επιστρέφετε..

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης ενός οικοπέδου 12 στρεμμάτων, δείτε το επόμενο βίντεο.