Πώς να τοποθετήσετε πλακάκια σε τοίχους και άλλες επιφάνειες;

Πώς να τοποθετήσετε πλακάκια σε τοίχους και άλλες επιφάνειες;

Το δάπεδο με πλακάκια είναι μια ιδανική επιλογή φινιρίσματος σε ένα διαμέρισμα ή μια εξοχική κατοικία. Είναι κατάλληλο για εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση. Το κεραμίδι έχει μια όμορφη, αισθητικά ευχάριστη εμφάνιση, επομένως, το φινίρισμα από αυτό το υλικό προτιμάται συχνά από τους λάτρεις των ενδιαφέρων και μοντέρνων σχεδιαστικών λύσεων..

Ιδιαιτερότητες

Όλοι οι τύποι εργασιών ανακαίνισης και φινιρίσματος έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα, χαρακτηριστικά και μειονεκτήματα..

Αυτό το άρθρο θα περιγράψει όλες τις λεπτομέρειες της επένδυσης τοίχων, δαπέδων και άλλων επιφανειών με πλακάκια κάθε είδους, από το στάδιο της προετοιμασίας έως τα επιτυχημένα παραδείγματα φινιρίσματος σε διάφορα δωμάτια και στο δρόμο..

Πρώτα απ ‘όλα, όταν αποφασίζετε να επιλέξετε πλακάκια για επισκευή και εργασία από όλα τα δομικά υλικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της εργασίας με αυτόν τον τύπο επένδυσης, χωρίς να γνωρίζετε ποιες δεν θα είναι εύκολο να εκτελέσετε εργασίες υψηλής ποιότητας με το δικό σας δικά του χέρια..

Το κεραμίδι είναι ένα υλικό που μπορεί να αντέξει υψηλή υγρασία, γι ‘αυτό επιλέγεται συχνότερα για τη διακόσμηση μπάνιων και κουζινών..

Επίσης, η επένδυση με πλακάκια δίνει στο δωμάτιο μια αισθητικά ελκυστική εμφάνιση, συνοπτικότητα, πολυπλοκότητα, στιβαρότητα..

Πρέπει να δώσετε προσοχή στην επιλογή ενός κατάλληλου υλικού από ολόκληρη την προσφερόμενη ποικιλία. Δηλαδή, το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.

Εάν η εργασία γίνεται σε εσωτερικούς χώρους, για παράδειγμα, σε ένα μπάνιο, τότε τα πλακάκια τοίχου θα έχουν γυαλιστερή επιφάνεια και κάθε είδους χρώματα και στολίδια. Τα πλακάκια δαπέδου είναι βαρύτερα και πιο ανθεκτικά, με τραχιά επιφάνεια..

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του υλικού πλακιδίων έγκειται στην πυκνότητα και την υψηλή τιμή του, οπότε πρέπει να εργαστείτε προσεκτικά και να χρησιμοποιήσετε ειδικά εργαλεία για το κόψιμο, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα ακόμη και από τους περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιού.

Οι κύριες ιδιότητες της εργασίας με πλακάκια είναι οι εξής:

 • καθορισμός του σκοπού της εργασίας που εκτελείται ·
 • ενδελεχή προετοιμασία της επιφάνειας εργασίας.
 • ανάλυση των συνθηκών εργασίας (χώροι ή δρόμος, εποχή εργασίας).

Πλεονεκτήματα του δαπέδου με πλακάκια:

 • υψηλή αντοχή στην υγρασία.
 • ομορφη ΘΕΑ;
 • ανθεκτικότητα (σε δωμάτια με μεγάλη κίνηση, τα πλακάκια ως επένδυση δαπέδου είναι η καλύτερη επιλογή).
 • δύναμη;
 • αντοχή σε χημική επίθεση ·
 • δεν ξεθωριάζει (εάν η επένδυση γίνεται σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με υπεριώδεις ακτίνες).
 • υψηλή φιλικότητα προς το περιβάλλον, φυσική σύνθεση.
 • αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν είναι εύφλεκτο.
 • εύκολη περιποίηση επιφάνειας.

Μειονεκτήματα πλακιδίων:

 • Μάλλον, ένα χαρακτηριστικό παρά ένα μειονέκτημα κατά την τοποθέτηση πλακιδίων είναι ότι είναι μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί σαφή σήμανση και προσεκτική μέτρηση όλων των επιφανειών από τοίχους σε δάπεδο, ορισμένα εργαλεία, γνώσεις και δεξιότητες και, κυρίως, περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση της εργασίας από το αρχικό στάδιο πριν από τον τελικό.
 • Η αδυναμία γρήγορης διόρθωσης των εργατικών σφαλμάτων, σε αντίθεση με, για παράδειγμα, τη ζωγραφική ή την ταπετσαρία. Η επιφάνεια τοποθέτησης πρέπει να ισοπεδωθεί προσεκτικά. Προετοιμασία τοίχου – 80% της επιτυχίας με πλακάκια.
 • Ανακρίβεια κατά τη χρήση κόλλας πλακιδίων – πρέπει να στερεώσετε καθαρά κάθε τοποθετημένο πλακάκι έτσι ώστε η κόλλα να μην “επιπλέει” στο τέλος και ολόκληρη η σειρά να είναι ομοιόμορφη.
 • Υψηλή θερμική αγωγιμότητα. Το υλικό των πλακιδίων είναι πάντα κρύο, οπότε αν δεν πρόκειται για τοίχους, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσετε τα κεραμίδια σε ένα “ζεστό δάπεδο”.
 • Το κεραμίδι είναι ένα υλικό χαμηλού πορώδους, ακόμη και αν το πλακίδιο είναι ματ, επομένως έχει μια ολισθηρή επιφάνεια, ειδικά όταν είναι υγρή, κάτι που πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη κατά την εργασία με αυτό.

Προβολές

Για να έχουμε μια ιδέα για το είδος υλικού που θα επιλέξουμε για επισκευή ή διακόσμηση, πρώτα θα καταλάβουμε τι είδους υλικό είναι – κεραμικά πλακίδια, έχοντας λάβει υπόψη την τεχνολογία παραγωγής του.

Βασικά, αυτό το δομικό υλικό κατασκευάζεται με δύο τρόπους: “συμπιέζοντας” από φυσικούς βράχους – σχιστόλιθο ή πηλό, καθώς και πιέζοντας το τελικό ψίχουλο, κοντά σε συνέπεια με τη σκόνη.

Το κύριο χαρακτηριστικό των πλακιδίων είναι η αντοχή τους στην υγρασία. Η απορρόφηση της υγρασίας πραγματοποιείται απευθείας από το “σώμα” του κεραμιδιού και όχι από την επιφάνειά του. Το πιο ανθεκτικό στο νερό υλικό από όλους τους τύπους πλακιδίων – πορσελάνινα κεραμικά. Ο συντελεστής απορρόφησης υγρασίας αυτού του υλικού είναι 0,5%. Η ικανότητα των πλακιδίων να απορροφούν την υγρασία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την τοποθέτησή τους σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και το χειμώνα..

Έτσι, ανάλογα με τον τύπο του κεραμιδιού, μπορούν να διακριθούν κεραμικά πλακίδια και πορσελάνινα κεραμικά..

Σύμφωνα με τη μέθοδο της θερμικής επεξεργασίας, τα κεραμίδια είναι διπλή και μονή βολή. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να καθοριστεί από το εικονίδιο “φλόγα” στη συσκευασία με πλακάκια.

Τα πλακάκια μονής καύσης είναι πιο ανθεκτικά και κατάλληλα για δάπεδα. Τα πλακίδια διπλής καύσης είναι λιγότερο ανθεκτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τοίχους και διακοσμητικά φινιρίσματα σε επιθυμητές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων οροφών.

Το υλικό μπορεί να ταξινομηθεί ανάλογα με τον τύπο της κεραμικής επιφάνειας:

 • λείος;
 • ματ?
 • λείος;
 • τζάμια?
 • χτυπημένος?
 • διορθώθηκε?
 • αυξημένο?
 • γυαλισμένο – ομοιογενές κεραμικά από πορσελάνη.

Γυαλισμένο

Πλακάκι δίνει στους τοίχους μια όμορφη διακοσμητική εμφάνιση χάρη στην ομορφιά του μοτίβου ή στολισμού. Τα γυαλιστερά πλακάκια δημιουργούν έναν οπτικό όγκο της επιφάνειας με πλακάκια. Τα λεία κεραμίδια είναι τα πιο ανεπιτήδευτα και εύχρηστα.

Ματ

Το κεραμίδι χρησιμοποιείται συχνότερα για δάπεδα. Μπορεί επίσης να διαφέρει στο σχεδιαστικό στυλ, όπως τα ανάγλυφα πλακάκια..

Χτυπημένος

Το κεραμίδι διακρίνεται από τη μέθοδο της στίλβωσής του, η οποία δεν γίνεται μέχρι το τέλος, μόνο το πρώτο ανώτερο στρώμα. Λόγω αυτού, η επιφάνεια αποκτά μια ματ γυαλιστερή υφή, η οποία φαίνεται πολύ όμορφη σε σχέδια επένδυσης και φέρει επίσης ένα λειτουργικό χαρακτηριστικό – ένα τέτοιο κεραμίδι, στρωμένο στο πάτωμα, γλιστρά λιγότερο και αντέχει σε μεγάλο φορτίο βάρους, διατηρώντας παράλληλα την αρχική του εμφάνιση.

Ομοιογενής κεραμικά από πορσελάνη

Συχνά χρησιμοποιείται στη διακόσμηση μοντέρνων διαμερισμάτων και ιδιωτικών σπιτιών. Έχει πλούσιο χρώμα, φυσικό φυσικό μοτίβο. Τέτοια πλακάκια θα διακοσμήσουν οποιοδήποτε εσωτερικό. Το κεραμίδι λαμβάνεται με κοπή από φυσική πέτρα και την περαιτέρω στίλβωσή του, επομένως αυτό το δομικό υλικό έχει υψηλή κατηγορία τιμών.

Διορθωμένα κεραμίδια

Είναι άκρη, είναι απρόσκοπτη – ένα σύγχρονο υλικό που διακρίνεται από μια σημαντική τιμή. Το κύριο και πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό ενός τέτοιου πλακιδίου είναι μια ομαλά κομμένη άκρη. Τα κανονικά πλακίδια έχουν στρογγυλεμένες άκρες που υποδηλώνουν κενά μεταξύ κάθε κεραμιδιού, δηλαδή μια ραφή πλακιδίων.

Διορθώθηκε τα πλακίδια μπορούν να τοποθετηθούν συνδέοντας το ένα στο άλλο. Αυτά τα κεραμικά, τοποθετημένα σε οποιαδήποτε επιθυμητή επιφάνεια, θα μοιάζουν με έναν όμορφο ακόμη και καμβά. Επίσης, η εγκατάσταση τέτοιου υλικού θα διαρκέσει λιγότερο χρόνο και η επίστρωση θα έχει ένα πολύ μικρό, σχεδόν αόρατο κενό, το οποίο θα δημιουργήσει μια υγιεινά σταθερή επιφάνεια..

Το Rectified παράγεται με τον ίδιο τρόπο όπως το πορσελάνινο σκεύος – με βάση τον πηλό, τα γρανίτη και τα πρόσθετα ορυκτών, μόνο στο στάδιο της λείανσης οι άκρες κόβονται πολύ προσεκτικά και προσαρμόζονται στο μέγεθος για κάθε επόμενο κεραμίδι. Η αντοχή στην υγρασία αυτού του υλικού είναι πολύ υψηλή..

Αυτό το κεραμίδι έχει μια ποικιλία σχεδίων – από απλά πλακάκια μέχρι ανάγλυφα πλακάκια και μεγάλα πλακάκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ανθεκτικών πάγκων κουζίνας, εξωτερικών μονοπατιών και τοίχων σπιτιών.

Κατά την επιλογή διορθωμένων πλακιδίων από πορσελάνη, πρέπει να έχετε κατά νου ότι:

 • η επιφάνεια της επίστρωσης πρέπει να είναι απόλυτα επίπεδη, διαφορετικά, με αύξηση της υγρασίας, μπορεί να παραμορφωθεί και το κεραμίδι απλά θα πέσει, καθώς δεν υπάρχουν κενά μεταξύ των τετραγώνων που εμποδίζουν τη συρρίκνωση.
 • για ένα ιδανικό αποτέλεσμα, πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά και να τοποθετήσετε τα πλακάκια το ένα κάτω από το άλλο.
 • στο οριζόντιο επίπεδο, τα ελαττώματα στο υλικό θα είναι ιδιαίτερα ορατά.
 • η εργασία πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
 • η πολυπλοκότητα της επένδυσης αυξάνεται με τη μέγιστη προσοχή κατά την τοποθέτηση των πλακιδίων.

Πλακάκια κλίνκερ

Ένας ειδικός τύπος επένδυσης από πηλό με πίεση. Αυτό το κεραμίδι χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων σε χώρους διαμονής, συνηθέστερα μιμείται τοιχοποιία. Επίσης πλακίδια κλίνκερ χρησιμοποιούνται για την επένδυση των τοίχων των σπιτιών..

Αυτός ο τύπος πλακιδίου είναι ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες, υγρασία και βακτήρια. Τα πλακάκια μπορούν να είναι είτε ματ είτε τζάμια · το χρώμα των πλακιδίων μπορεί να επιλεγεί για κάθε γούστο. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του κεραμιδιού είναι ότι οι μάρκες δεν είναι τόσο ορατές σε αυτό..

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε τα πλακάκια με βάση το σκοπό τους:

 • για κάλυψη δρόμου?
 • για εσωτερική επένδυση – τοίχο και δάπεδο.
 • διακοσμητικά πλακάκια (κλίνκερ, ξύλο, κόντρα πλακέ, μέταλλο, μωσαϊκό, γυαλί, σμάλτο, κομμένα σύμφωνα με το σχέδιο και ούτω καθεξής).

Ανάλογα με το τι είναι η εργασία για έναν συγκεκριμένο τύπο επένδυσης, γίνεται επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου.

Μεταξύ των σύγχρονων μεθόδων για την τοποθέτηση πλακιδίων σε διάφορες επιφάνειες, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι στρώσεων:

 • κλιμακωτά (σκακιέρα-διαγώνια μέθοδος).
 • διαγώνια?
 • ο κλασικός τρόπος?
 • ραφή σε ραφή?
 • χρησιμοποιώντας σύνορα.
 • αντισταθμίζεται.

Πριν επιλέξετε μια προσβάσιμη και αγαπημένη μέθοδο, πρέπει να λάβετε υπόψη τις κύριες πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 • το μέγεθος του δωματίου – η τοποθέτηση πλακιδίων με έναν συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να περιορίσει ή να επεκτείνει τον διαθέσιμο χώρο.
 • πώς θα τοποθετηθούν τα έπιπλα σε αυτό το δωμάτιο, όπου θα γίνει η επένδυση.
 • το επίπεδο φωτισμού της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιοχές που θα λάμπουν και θα λάμπουν, καθώς και μέρη όπου τα πλακάκια θα σκουρύνουν ιδιαίτερα ·
 • την ποιότητα της προετοιμασμένης επιφάνειας. Εάν είναι ακατάλληλα προετοιμασμένα, τα λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του ύψους (πλάτους) των γειτονικών επιφανειών, η τοποθέτηση πλακιδίων με έναν συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να αυξήσει οπτικά το χώρο, για παράδειγμα, το ύψος της οροφής.

Πριν από την επένδυση, είναι επιτακτική ανάγκη να ανανεωθεί πλήρως η μελλοντική επιφάνεια για την τοποθέτηση πλακιδίων – εάν είναι απαραίτητο, φτιάξτε μια νέα επίστρωση, η οποία θα πρέπει να εξομαλύνει κάθε τραχύτητα και παρατυπίες.

Όταν επιλέγεται η μέθοδος επένδυσης, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί η επιφάνεια που πρόκειται να επικαλυφθεί..

Εδώ η κύρια μονάδα μέτρησης είναι οι διαστάσεις των πλακιδίων που πρόκειται να τοποθετηθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλακάκια τοίχου είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος από τα πλακάκια δαπέδου. Τα πλακάκια τοίχου μπορούν να είναι τετράγωνα και ορθογώνια, από 150×150 έως 500X600 mm. Τυπικό – 200X300 mm. Τα πλακάκια δαπέδου μπορούν να έχουν οποιοδήποτε μέγεθος, έως 1000X1000 mm.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το πάχος των πλακιδίων δαπέδου είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τα πλακάκια τοίχου.. Το πρότυπο είναι 7-9 mm για επιτοίχια δείγματα και 8-14 mm για δείγματα δαπέδου. Τα παχύτερα πλακίδια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τοίχους, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δάπεδα – είναι αρκετά εύθραυστα.

Για τον υπολογισμό, είναι απαραίτητο να μετρήσετε τις παραμέτρους της επιφάνειας όσο το δυνατόν ακριβέστερα – μήκος και πλάτος (ύψος). Εάν πρόκειται για τοίχο, τότε το μήκος πρέπει να διαιρεθεί με το μέγεθος του κεραμιδιού – αυτός θα είναι ο αριθμός των στοιχείων κεραμιδιών σε μια σειρά και, στη συνέχεια, διαιρέστε το ύψος με το μέγεθος του κεραμιδιού – αυτός θα είναι ο αριθμός των σειρών Το Στη συνέχεια, πρέπει να πολλαπλασιάσετε τους δείκτες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η σωστή ποσότητα κεραμικών πλακιδίων..

Για οποιονδήποτε υπολογισμό του υλικού, είναι επιτακτικό να προσθέσετε άλλο 10% στο τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει για σφάλματα και απορρίψεις, καθώς και για το κόψιμο πλακιδίων. Εάν η επιφάνεια είναι ανομοιόμορφη (πόρτες, σωλήνες, επιπλέον έπιπλα), είναι προτιμότερο να σχεδιάσετε σε χαρτί γραφικών, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του κεραμιδιού ή να κάνετε τρισδιάστατη μοντελοποίηση σε πρόγραμμα υπολογιστή.

Είναι καλύτερα να κάνετε τοποθέτηση τοίχων από κάτω προς τα πάνω και για να φαίνονται όμορφες οι πριονισμένες επιφάνειες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συμβουλές των πλοιάρχων:

 • μετρήστε την αρχική σειρά με πλακάκια στον τοίχο.
 • μετρήστε το μικρό μήκος του κεραμιδιού με κόψη που παραμένει στο τέλος της σειράς.
 • προσθέστε αυτό το μικρό μήκος στο μήκος ολόκληρου του κεραμιδιού και διαιρέστε το σχήμα που προκύπτει με δύο.
 • το τελικό αποτέλεσμα είναι το βέλτιστο, ομοιόμορφο μήκος των κομμένων πλακιδίων που θα μετρηθούν στην αρχή της σειράς και στο τέλος. Στη μέση θα υπάρχουν ακόμη και όμορφα ολόκληρα πλακάκια.

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τις κύριες μεθόδους τοποθέτησης πλακιδίων:

 • Τυπικός τρόπος τοποθέτησης πλακιδίων. Αυτός ο τύπος είναι ο πιο απλός και συνηθισμένος. Συνίσταται στην παράλληλη τοποθέτηση τετράγωνης ή ορθογώνιας ραφής υλικού στη ραφή. Ακόμη και με αυτήν τη μέθοδο διάταξης, το αισθητικά ευχάριστο τελικό αποτέλεσμα μπορεί να βελτιωθεί φτιάχνοντας το στολίδι από πλακάκια διαφορετικού χρώματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι μια τέτοια διάταξη γίνεται καλύτερα από την κάτω σειρά..
 • Διαγώνια. Η κύρια απόχρωση αυτού του τύπου τοποθέτησης είναι ότι κάθε στοιχείο τοποθετείται υπό γωνία 45 μοιρών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε απλά και τετράγωνα πλακάκια για το καλύτερο αποτέλεσμα..
 • Μετατόπιση διάταξης. Για την τοποθέτηση με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τετράγωνα και ορθογώνια πλακάκια. Το κεραμίδι στην επόμενη σειρά πρέπει να ευθυγραμμιστεί στη μέση του με τη διασταύρωση των δύο πλακιδίων στην επάνω σειρά. Αυτός ο τύπος τοιχοποιίας καθιστά δυνατή τη δημιουργία ενός όμορφου σχεδίου δαπέδου στο μπάνιο, στο διάδρομο ή στον τοίχο της κουζίνας. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαγώνια, αλλά σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό των πλακοειδών πλακιδίων θα αυξηθεί σημαντικά και σε αυτή την περίπτωση θα είναι απαραίτητο να παρακολουθείται σαφώς το πάχος της ραφής κατά την τοποθέτηση.
 • Αρθρωτή τοποθέτηση. Αυτός ο τύπος εγκατάστασης εξαρτάται από την επιλεγμένη μονάδα, με πλακάκια σε διαφορετικά μεγέθη ή με συγκεκριμένη σειρά. Η τοποθέτηση συνίσταται σε διαδοχική επανάληψη του επιλεγμένου μοτίβου – της ενότητας. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα έτοιμο κεραμίδι με μοτίβο και να το τοποθετήσετε σύμφωνα με μια αρθρωτή αρχή..
 • Επένδυση που μιμείται τοιχοποιία παρκέ. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται επίσης ψαροκόκαλο. Μπορεί επίσης να εναλλάσσεται με επιπλέον κεραμικά ψηφιδωτά ένθετα. Τις περισσότερες φορές, αυτός ο τύπος διάταξης χρησιμοποιείται για πλακάκια δαπέδου. Τα κεραμίδια πρέπει να έχουν ορθογώνιο μέγεθος για βέλτιστα αποτελέσματα, τις περισσότερες φορές τέτοια πλακάκια επιλέγονται “κάτω από το δέντρο”. Η αρχή τοιχοποιίας είναι να τοποθετείται κάθε κεραμίδι υπό γωνία μεταξύ τους σε τυπικό μοτίβο παρκέ. Αυτή η επιλογή προϋποθέτει μια ελάχιστη ποσότητα απορριμμάτων..

 • Απρόσκοπτη επένδυση. Αυτή η τοιχοποιία κεραμιδιών είναι προσβάσιμη με κεραμίδια από πορσελάνη. Αυτός ο τύπος πλακιδίου μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς ραφή, καθώς οι άκρες είναι ήδη σωστά γυαλισμένες..

Απαιτούμενα εργαλεία

Όταν έχουν μελετηθεί όλα τα στάδια της εργασίας επισκευής και αντιμετώπισης, έχει επιλεγεί το υλικό, έχει εκπονηθεί το σχέδιο σχεδιασμού, είναι καιρός να προετοιμαστούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαδικασία ανανέωσης της επιφάνειας. Για να έχετε μια ιδέα για το τι πρέπει να χρησιμοποιήσετε κατά την προετοιμασία της επιφάνειας, καθώς και κατά την απευθείας επένδυση της, πρέπει να εξοικειωθείτε με μια λεπτομερή περιγραφή των απαραίτητων συσκευών.

Μπορείτε να το κάνετε εντελώς χωρίς ακριβά σύγχρονα εργαλεία εάν διαθέτετε ένα βασικό σύνολο αναλώσιμων: μια μεγάλη σπάτουλα, μια σμίλη και ένα σφυρί..

Προετοιμασία επιφάνειας

Στο στάδιο της μέτρησης των επιφανειών, θα χρειαστείτε μια γραμμή και ένα επίπεδο. Μια γραμμή πλέγματος μπορεί να γίνει με το χέρι, συνδέοντας ένα στρογγυλό νεροχύτη σε ένα μικρό σχοινί. Μπορείτε να αγοράσετε ένα επίπεδο λέιζερ – αυτό χρησιμοποιείται από επαγγελματίες κατασκευαστές ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό. Επίσης, για να μετρήσετε τις σειρές πλακιδίων στην επιφάνεια, θα χρειαστείτε ένα ισχυρό μεγάλο μολύβι κατασκευής με μαλακό μεγάλο μόλυβδο, μεταλλικό χάρακα και πάντα μεζούρα.

Στο στάδιο της αφαίρεσης παλαιών δομικών υλικών από την επιφάνεια, θα χρειαστείτε είτε ένα σφυρί με μια σμίλη ή μια σμίλη, είτε ένα τρυπάνι με ένα ειδικό ακροφύσιο. Το παλιό αστάρι και η κόλλα καθαρίζονται με μύλο. Νέο χώμα τοποθετείται σε μια επίπεδη επιφάνεια σκυροδέματος με φαρδιές σπάτουλες ή χύνεται ένα αυτοεπιπεδούμενο μείγμα · εδώ, για την ακρίβεια της έκχυσης, θα χρειαστείτε επίσης ένα επίπεδο.

Στη συνέχεια, ένα διάλυμα αστάρι εφαρμόζεται σε μια εντελώς στεγνή επιφάνεια, η οποία ισοπεδώνεται με ειδικό κύλινδρο με επιφάνεια που μοιάζει με βελόνα. Σε αυτή την περίπτωση, το μήκος των βελόνων πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ύψος του στρώματος αστάρι..

Διάταξη υλικού πλακιδίων

Σε αυτό το στάδιο, θα χρειαστείτε κοπτικά σύρματος για να αφαιρέσετε τα περιττά κομμένα κομμάτια πλακιδίων, έναν κόφτη γυαλιού, έναν κόφτη πλακιδίων ή έναν μύλο για χοντρά, πυκνά πλακάκια. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε μια σπάτουλα για να μαζέψετε τη μάζα κόλλας, ένα μίξερ χειρός αν χρειαστεί να ανακατέψετε το ξηρό μείγμα, έναν κάδο για να αραιώσετε το μείγμα με νερό. Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις κολλητικές λύσεις για πλακάκια.

Τύποι συγκολλητικών πλακιδίων:

 • Βασίζεται σε μίγμα τσιμέντου και άμμου. Η πιο οικονομική επιλογή κόλλας. Είναι επίσης πιθανώς πιο φιλικό προς το περιβάλλον εάν είναι γνωστή η σύνθεση και οι ιδιότητες του αρχικού τσιμέντου. Ανάλογα με το κεραμίδι, το διάλυμα παρασκευάζεται πιο υγρό ή παχύτερο · προστίθεται κόλλα PVA για καλύτερη πρόσφυση. Η αναλογία τσιμέντου και άμμου είναι 1: 5 (αν το τσιμέντο είναι λιγότερο ανθεκτικό) και 1: 6 αν το τσιμέντο είναι πιο ανθεκτικό. Είναι καλύτερα να κοσκινίζετε την άμμο πριν από την ανάμειξη και όταν αγοράζετε τσιμέντο, δώστε προσοχή στην ημερομηνία κατασκευής, είναι καλύτερο να πάρετε ένα νέο. Εάν δεν υπάρχει ημερομηνία, μπορείτε να ελέγξετε την ποιότητα του τσιμέντου πιέζοντάς το στην παλάμη του χεριού σας – δεν πρέπει να μαζεύεται σε ένα κομμάτι.
 • Ξηρά συγκολλητικά μείγματα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα τέτοιων μειγμάτων είναι ότι όλα τα συστατικά για την κόλλα είναι ήδη προετοιμασμένα στη σωστή αναλογία, απλά πρέπει να προσθέσετε νερό. Όλες οι κόλλες για πλακάκια στην κατασκευαστική αγορά διαφέρουν ως προς τις ιδιότητες, τα ειδικά πρόσθετα και τις τιμές. Αλλά μια υψηλή τιμή δεν σημαίνει πάντα υψηλή ποιότητα. Το κύριο πράγμα εδώ είναι να ακολουθήσετε λεπτομερώς τις οδηγίες στη συσκευασία και, φυσικά, πρέπει να αγοράσετε ένα φρέσκο ​​μείγμα..

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συνιστάται η λήψη κόλλας γρήγορης ξήρανσης για συνηθισμένη τοιχοποιία, καθώς σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πλακίδιο να πέσει στο μέλλον..

Μεταξύ των καθολικών μιγμάτων κόλλας, μπορεί κανείς να σημειώσει Ceresit σκευάσματα, είναι κατάλληλο για μικρά πλακάκια, έως 100×300. Για μεγάλα πλακάκια, είναι καλύτερο να πάρετε ενισχυμένη κόλλα, η οποία θα αντέξει σε μεγάλα φορτία βάρους και πίεσης επίπλων. Για παράδειγμα, Μάρκες Knauf.

 • Για δωμάτια με υψηλή υγρασία, παράγεται ειδική κόλλα ανθεκτική στην υγρασία.
 • Κόλλα Μάρκες Bergouf κατάλληλο για διαφανή και ημιδιαφανή πλακάκια, καθώς και ψηφιδωτά. Περιέχει ειδικό λευκό τσιμέντο.

 • Για εξωτερική χρήση, είναι κατάλληλη κόλλα μάρκας Βετονιτ.
 • Επίσης, έτοιμα συγκολλητικά μείγματα διατίθενται σε υγρή μορφή και πάστα..

Κατά την επιλογή μιας κόλλας, πρέπει να δώσετε προσοχή στη μελλοντική κατανάλωση και τον χρόνο στεγνώματος, καθώς και να λάβετε υπόψη πιθανά ελαττώματα τοιχοποιίας κατά την επιλογή ενός ακατάλληλου τύπου κόλλας.

Στυλ

Σε αυτό το στάδιο, θα χρειαστείτε μια σπάτουλα με μεγάλη εγκοπή για να εφαρμόσετε και να ισιώσετε τη συγκολλητική μάζα στα πλακάκια, καθώς και ειδικούς σταυρούς για να σημειώσετε το σωστό και ομοιόμορφο πλάτος των αρμών σε όλα τα σημεία. Σφήνες και αποστάτες χρησιμοποιούνται επίσης για αυτούς τους σκοπούς εάν εκτελούνται εργασίες εγκατάστασης, για παράδειγμα, στο πάτωμα. Μπορεί να χρειαστείτε μια μικρή ξύλινη σανίδα ή ένα λαστιχένιο σφυρί, το οποίο πρέπει να χτυπήσετε ελαφρά, τοποθετώντας το στα πλαϊνά και πάνω από το κεραμίδι για πιο σφιχτή ρύθμιση της κόλλας.

Εάν το κεραμίδι έχει τοποθετηθεί σε μια επιφάνεια κοντά σε μια πόρτα ή σε μια προεξέχουσα επιφάνεια, θα χρειαστείτε ένα σφραγιστικό σιλικόνης, γνωστή και ως κόλλα υγειονομικής σιλικόνης, για να γεμίσετε τον κενό χώρο κάτω από το καθαρό στρώμα του κεραμιδιού. Μπορεί να χρειαστεί ταινία κάλυψης για την προστασία της επεξεργασμένης επιφάνειας.. Απαιτείται ένα τρυπάνι με ειδικό εξάρτημα για να κόψετε τις απαραίτητες τρύπες στο κεραμίδι, για παράδειγμα, για μια πρίζα.

Αρμολόγηση

Εδώ θα χρειαστείτε λίγη μαστίχα και μια λαστιχένια σπάτουλα. Εάν πρέπει να κάνετε ραφές με μια αισθητικά ευχάριστη αυλάκωση, χρησιμοποιείται ένας ειδικός ελαστικός σωλήνας σπάτουλας. Για ανάγλυφα πλακίδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα κατασκευής για πιο βολική εφαρμογή κόλλας και καθαρισμό μετά από αυτήν.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τυχόν μαστίχες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται σε εποξειδικές ρητίνες για πιο ακριβά υλικά κεραμιδιών..

Τα κεραμικά πλακίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των επιφανειών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από τοίχους, δάπεδα και οροφές έως διακοσμητικά στοιχεία στην κουζίνα, στο διάδρομο, στο διάδρομο, στο τζάκι, σόμπα, πάγκο.

Στο δρόμο, κεραμίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν το μπαλκόνι, τη βεράντα, τη βεράντα. Η επένδυση με πλακάκια δίνει μια προσεγμένη, όμορφη εμφάνιση σε όλες τις επιφάνειες, μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με το τελικό σχέδιο με όμορφα σχέδια ή ακόμη και να μιμηθεί ένα ξύλινο κάλυμμα.

Πριν από την εκτέλεση της όψης, όταν η ποσότητα του υλικού έχει ήδη υπολογιστεί και αγοραστεί, είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί η απαιτούμενη επιφάνεια για την έναρξη της εργασίας. Αυτή είναι η πιο χρονοβόρα, πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία απαραίτητη για την περαιτέρω υλοποίηση έργων με πλακάκια..

Γενικοί κανόνες για την προετοιμασία όλων των επιφανειών:

 • αντιβακτηριακή θεραπεία?
 • στεγανοποίηση?
 • νέο αστάρι.

Η ιδανική επίστρωση για πλακάκια πρέπει να είναι απολύτως επίπεδη, λεία, προστατευμένη από υγρασία και μύκητες. Κατά την τοποθέτηση πλακιδίων, πρέπει να υπάρχει καλή πρόσφυση στην επιφάνεια, επομένως, στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε και να σκουπίσετε προσεκτικά την επιφάνεια, να αφαιρέσετε όλα τα περιττά σωματίδια βρωμιάς και συντριμμιών, να αφαιρέσετε υπάρχοντες ξένους λεκέδες.

Εξετάστε τη προετοιμασία βήμα προς βήμα για το φινίρισμα διαφορετικών τύπων επιφανειών:

Παρκέ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε την παλιά επίστρωση. Συνοψίζοντας όλους τους τύπους δαπέδων, μπορούμε να διακρίνουμε υπό όρους μεταξύ σκυροδέματος και ξύλου. Αλλά δεδομένου ότι η επιφάνεια είναι οριζόντια, δεν είναι τόσο εύκολο.

Για τη διαδικασία αφαίρεσης της παλιάς κεραμικής επίστρωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σμίλη και ένα σφυρί ή, πιο αποτελεσματικά, ένα τρυπάνι σφυριού με ειδικό εξάρτημα σμίλης. Θα είναι πολύ πιο εύκολο με το συνηθισμένο δάπεδο από σκυρόδεμα και το laminate.

Για όλους τους τύπους δαπέδων, ανεξάρτητα από την αρχική κατάσταση, πρέπει να κάνετε μετρήσεις του υψηλότερου σημείου και να εστιάσετε σε αυτό κατά την ισοπέδωση και σφράγιση ρωγμών και ρωγμών.

Το πάτωμα σε νέα σπίτια μπορεί επίσης να είναι άνισο, αλλά σε αυτή την περίπτωση, όλες οι εργασίες θα εκτελεστούν αμέσως, χωρίς να αφαιρεθεί η παλιά επίστρωση..

Βήμα-βήμα υλοποίηση προπαρασκευαστικών εργασιών:

 • Όταν διαπιστωθεί η ποσότητα ανομοιομορφίας στο πάτωμα, πρέπει να προετοιμάσετε το απαραίτητο υλικό για ισοπέδωση. Εάν η ανώμαλη επιφάνεια είναι μεγάλη, περίπου 10 cm, η επίστρωση θα πρέπει να γίνει σε διογκωμένο πηλό. εάν το μεσαίο γέμισμα μπορεί να γίνει από τσιμέντο με άμμο. αν είναι πολύ μικρό-έως 3 cm, μια απλή αυτοεπιπεδούμενη επίστρωση, η οποία ονομάζεται επίσης “αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο”, θα κάνει.
 • Στη συνέχεια, πρέπει να ελέγξετε το πάτωμα για ρωγμές, παρατυπίες, τραχύτητα. Εάν υπάρχουν υψόμετρα, πρέπει να σκουπιστούν και να γυαλιστούν, οι ρωγμές και οι ρωγμές πρέπει να επεκταθούν, να ασταρωθούν και να επεξεργαστούν με ένα ειδικό διάλυμα εδάφους.
 • Αφαιρέστε όλη τη σκόνη και τα συντρίμμια από την επιφάνεια του δαπέδου, ακόμη και ξένους λεκέδες, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η πρόσφυση.
 • Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η διαδικασία προετοιμασίας της προστασίας από την υγρασία. Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιείται ειδική μαστίχα για αυτό, η οποία χρησιμοποιείται για να γεμίσει τα σημεία όπου το πάτωμα και οι τοίχοι σχηματίζουν γωνίες, ο χώρος κάτω από τους σωλήνες, καθώς και όλες τις υπάρχουσες ρωγμές. Επίσης, για αυτούς τους σκοπούς, στους ίδιους χώρους, χρησιμοποιείται μια ειδική επένδυση από πολυαιθυλένιο, συχνά ολόκληρος ο χώρος του δαπέδου καλύπτεται με αυτό, αφήνοντας μεγάλες επικαλύψεις στους τοίχους – αυτή η μέθοδος στεγανοποίησης θα είναι καλή, για παράδειγμα, για ένα μπάνιο.
 • Στο τελευταίο στάδιο, το δάπεδο γεμίζει με μια σωστά επιλεγμένη επίστρωση. Αφού στεγνώσει, μπορείτε να τοποθετήσετε τα κεραμίδια, ξεκινώντας από την άνετη πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά του μοτίβου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε τύπος επίστρωσης έχει τη δική του περίοδο στεγνώματος. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όταν η επίστρωση έχει “αρπάξει”, μπορείτε να περπατήσετε πάνω της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντελώς στεγνό. Συνήθως, ο χρόνος για την πλήρη ξήρανση αναφέρεται στη συσκευασία με το δομικό υλικό, αλλά αν δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο τύπο για τον υπολογισμό του χρόνου στεγνώματος.

Αυτός ο τύπος εξαρτάται από το υλικό επίστρωσης:

 • Γύψινη επίστρωση. Εάν το πάχος είναι μικρότερο από 40 mm, στεγνώνει για μια εβδομάδα, δένεται σε 3-4 ώρες, δηλαδή 10 mm στεγνώνει για 42 ώρες. Εάν είναι περισσότερο από 40 mm, τότε για κάθε 10 mm πρέπει να προσθέσετε 90 ώρες.
 • Τσιμέντο και επίστρωση άμμου. Εάν το πάχος είναι μικρότερο ή ίσο με 40 mm, τότε κάθε 10 mm είναι 7 ημέρες. Εάν η επίστρωση είναι μεγαλύτερη από 40 mm, τότε για κάθε 10 mm πρέπει να προσθέσετε 14-15 ημέρες. Δηλαδή, θα χρειαστούν δύο ή και τρεις μήνες για να στεγνώσει μια τσιμεντοκονία άμμου πάχους 80 mm..

Αφού στεγνώσει η νέα επίστρωση, για καλύτερη πρόσφυση, το δάπεδο πρέπει να ασταρωθεί χρησιμοποιώντας ειδικό κύλινδρο. Όταν το αστάρι στεγνώσει, μπορείτε να επισημάνετε τις μελλοντικές σειρές με πλακάκια και να αρχίσετε να στρώνετε τα κεραμίδια..

 • Παλιό ξύλινο πάτωμα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο επιλογές προετοιμασίας – να αφαιρέσετε το παλιό ξύλινο κάλυμμα, αν είναι ανώμαλο, και να εργαστείτε με βάση από σκυρόδεμα ή αν το παρκέ είναι ισχυρό, δουλέψτε μαζί του, λαμβάνοντας υπόψη το πρόσθετο φορτίο στο πατώματα.

Εάν το παρκέ είναι ισχυρό, τότε για προετοιμασία είναι επίσης απαραίτητο να σκεφτείτε το επίπεδο “ανύψωσης” του δαπέδου, στη συνέχεια γεμίστε απολύτως όλες τις ρωγμές μεταξύ των σανίδων με αφρό πολυουρεθάνης και στη συνέχεια καλύψτε το πάτωμα με μια ειδική λύση στεγανοποίησης.

Μετά την ξήρανση, βάλτε ένα ενισχυτικό πλέγμα, εφαρμόστε μια ειδική ένωση για ξύλινες βάσεις στην κορυφή, η οποία ισοπεδώνεται από μόνη της. Όταν το διάλυμα στεγνώσει, μπορείτε να τοποθετήσετε πλακάκια.

Εάν το παρκέ κάμπτεται, αφαιρέστε όλες τις σανίδες, αφήνοντας ισχυρά κούτσουρα που πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία με επιβραδυντικό πυρκαγιάς. Γεμίστε τα κενά μεταξύ τους με θερμομονωτικό υλικό ή διογκωμένο πηλό.

Στη συνέχεια, ένα δάπεδο είναι κατασκευασμένο από μονωτικό ατμό και στη συνέχεια δύο στρώματα φύλλων GVL συνδέονται με ελάχιστη απόσταση από τους τοίχους για πιθανή θερμική παραμόρφωση. Στο τέλος, θα πρέπει να σφραγιστούν με αφρό κατασκευής. Στη συνέχεια, το δάπεδο από ίνες γύψου ασταρώνεται, το χώμα στεγνώνει, μετά από το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε την τοποθέτηση πλακιδίων..

 • Παλιό τσιμεντένιο πάτωμα. Στο προπαρασκευαστικό στάδιο, είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί η κατάσταση της παλιάς επίστρωσης και να υπολογιστεί το ύψος του μελλοντικού δαπέδου, λαμβάνοντας υπόψη το στρώμα κόλλας και το ύψος της τοιχοποιίας με πλακάκια, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος του κατωφλιού της πόρτας. Στη συνέχεια, μπορείτε να σκουπίσετε τις υπάρχουσες μικρές ρωγμές με διάλυμα κόλλας πλακιδίων, να ασταρώσετε την έτοιμη ομοιόμορφη επίστρωση και να ξεκινήσετε τη δουλειά.

Εάν η επίστρωση δαπέδου καταρρεύσει, τότε πρέπει να αποσυναρμολογηθεί με διάτρηση, αφήνοντας την επικάλυψη και στη συνέχεια να ακολουθήσει όλα τα ίδια στάδια προπαρασκευαστικής εργασίας.

Προετοιμασία των τοίχων

Οποιοσδήποτε τοίχος πρέπει να πλυθεί και να απολιπανθεί καλά πριν από την τοποθέτηση των πλακιδίων. Εάν υπάρχει ένα στρώμα παλιού χρώματος ή ταπετσαρίας, γύψου, καθώς και παλαιών πλακιδίων, όλα αυτά τα υλικά πρέπει να αφαιρεθούν προσεκτικά, να καθαριστούν και να ισοπεδωθούν με ένα επίπεδο, στη συνέχεια να σοβάσουν προσεκτικά.

Εάν ο τοίχος είναι τούβλος, τρίψτε προσεκτικά όλες τις ρωγμές έτσι ώστε η επιφάνεια να είναι ομοιόμορφη..

Περαιτέρω στην επιφάνεια, πρέπει να εφαρμόσετε ειδικές εγκοπές με μια σμίλη, η οποία θα αυξήσει την πρόσφυση της κόλλας πλακιδίων στην επιφάνεια..

Όλοι οι τύποι επιχρισμένων τοίχων πρέπει να ασταρωθούν προσεκτικά περαιτέρω. Εάν είναι γυψοσανίδας, τότε οι ραφές μεταξύ των στοιχείων πρέπει πρώτα να διευρυνθούν, στη συνέχεια να αρχειοθετηθούν υπό γωνία 30-40 μοίρες στο μέσο του πλάτους και στη συνέχεια να ασταρωθούν προσεκτικά.

Μόλις η επιφάνεια είναι έτοιμη για τοποθέτηση πλακιδίων, μπορείτε να προχωρήσετε απευθείας στο πιο σημαντικό στάδιο της εργασίας.

Ανεξάρτητα από την επιφάνεια της μελλοντικής επένδυσης, πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να κάνετε μια σήμανση και να στερεώσετε μια ειδική μεταλλική, πλαστική ή άλλη στάση, στην οποία θα τοποθετηθεί η πρώτη σειρά πλακιδίων.

Αλγόριθμος για την τοποθέτηση πλακιδίων στον τοίχο:

 • σημειώστε την πρώτη σειρά πλακιδίων στον τοίχο με ένα απλό μολύβι και στερεώστε τη στάση κατά μήκος του κάτω άκρου του πρώτου από αυτά.
 • για να φτιάξετε φάρους – σημειώστε τα σημεία στον τοίχο όπου θα στερεωθεί ένα κεραμίδι μεγάλο σε μέγεθος ή βάρος.
 • τα πλακάκια στο μπάνιο πρέπει να τοποθετηθούν από την κάτω γωνία.
 • για αρχάριους που βάζουν τα χέρια τους για πρώτη φορά, είναι καλύτερο να κάνετε την πρώτη κάτω σειρά εντελώς κατά μήκος ολόκληρου του τοίχου.
 • όλες οι ραφές πρέπει να στερεώνονται διαδοχικά με ειδικούς σταυρούς. οι ραφές μεταξύ των ίδιων των πλακιδίων χρειάζονται έτσι ώστε να μην σπάσει και να μην πέσει από τον τοίχο όταν στεγνώσει.
 • κάθε φορά που πρέπει να ελέγχετε τα τοποθετημένα πλακάκια οριζόντια και κάθετα.
 • εάν υπάρχουν πλακάκια με κόψη, είναι καλύτερα να τα τοποθετήσετε στο τέλος της εργασίας.
 • μετά την ολοκλήρωση της τοιχοποιίας, πρέπει να περιμένετε μέχρι να δέσει η κόλλα (συνήθως 10-12 ώρες είναι αρκετές), στη συνέχεια αφαιρέστε τους σταυρούς και καθαρίστε τα κεραμίδια, στη συνέχεια αρμολογήστε όλες τις υπάρχουσες αρθρώσεις μεταξύ των πλακιδίων, αφαιρώντας αμέσως την περίσσεια από την επιφάνεια του κεραμιδιού με ένα σφουγγάρι.

Τοποθέτηση πλακιδίων στο πάτωμα ελαφρώς διαφορετική από την τοποθέτηση στον τοίχο. Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε την τοποθέτηση του υλικού στο πάτωμα με απλό τρόπο ξεκινώντας από την πρώτη σειρά. Εάν σκοπεύετε να κάνετε ένα σχέδιο, πρέπει να καθορίσετε το κέντρο συμμετρίας τραβώντας δύο γραμμές από τη μέση έως τη μέση δύο αντίθετων τοίχων και ξεκινήστε από εκεί. Από τη δεύτερη σειρά, η τοποθέτηση πρέπει να ξεκινά σε μικρά δωμάτια..

Έχοντας σημειώσει προηγουμένως τα κεραμίδια των φάρων, μπορείτε να εφαρμόσετε κόλλα – με φαρδιά σπάτουλα με δόντια σε γωνία 60 μοιρών. Η περιοχή εφαρμογής πρέπει να είναι ελαφρώς μικρότερη από ένα μέτρο, έτσι ώστε η κόλλα να μην έχει χρόνο να στεγνώσει.

Εάν τα πλακάκια δαπέδου είναι αρκετά μεγάλα, τότε η κόλλα πρέπει να εφαρμοστεί στην επιφάνεια του ίδιου του κεραμιδιού, στη συνέχεια να την τοποθετήσετε στο διάλυμα κόλλας και να χτυπήσετε ελαφρά την ξύλινη σανίδα που έχει τοποθετηθεί στην κορυφή για καλύτερη πρόσφυση..

Οι ραφές σημειώνονται επίσης με σταυρούς. Το μέγιστο πλάτος τους συνήθως δεν υπερβαίνει τα 4 mm..

Κατά την τοποθέτηση, δεν πρέπει να ξεχάσετε να ελέγξετε εάν τα πλακάκια είναι επίπεδη και, εάν είναι απαραίτητο, να το συνδέσετε.

Αφού τοποθετηθούν όλα τα πλακάκια δαπέδου, αφαιρέστε όλους τους σταυρούς ταυτόχρονα μέχρι να σκληρύνει το κονίαμα. Περαιτέρω πρέπει να περιμένετε είκοσι τέσσερις ώρες για να στεγνώσει η κόλλα. Στη συνέχεια, πρέπει να αρμολογήσετε τους αρμούς και να καθαρίσετε τα κεραμίδια.. Ο συνολικός χρόνος στεγνώματος της κόλλας αναφέρεται συνήθως στη συσκευασία, συνήθως 24-48 ώρες.

Ωστόσο, εάν το δωμάτιο είναι υγρό ή η εργασία εκτελείται το χειμώνα, τότε πρέπει να προστεθούν περίπου 12 ώρες στο συνολικό χρόνο..

Μην περπατάτε μόνο στο στρωμένο κάλυμμα δαπέδου. Οι πλοίαρχοι συμβουλεύουν να περιμένουν τουλάχιστον επτά ημέρες πριν στεγνώσει τελείως το διάλυμα κόλλας.

Πώς να τοποθετήσετε πλακάκια με τα χέρια σας, δείτε το παρακάτω βίντεο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Εάν το καθήκον είναι να τοποθετήσετε την επίστρωση με τα χέρια σας, θα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν σε αυτό το δύσκολο θέμα..

Για παράδειγμα, για ισχυρότερη πρόσφυση, η κόλλα πρέπει να εφαρμόζεται τόσο στην επιφάνεια όσο και στο ίδιο το κεραμίδι με οδοντωτή σπάτουλα. Πρέπει να κολλήσετε έτσι ώστε οι αυλακώσεις στον τοίχο και στα πλακάκια να είναι σε κάθετη θέση.

Η ορθότητα εφαρμογής και η μελλοντική πρόσφυση μπορούν να ελεγχθούν κολλώντας το πλακίδιο με την κόλλα που εφαρμόζεται στην επιφάνεια και πιέζοντάς το ελαφρώς και στη συνέχεια αφαιρώντας το. Στο εσωτερικό, η κόλλα πρέπει να καλύπτει το 90% της επιφάνειας.

Το πάχος του συγκολλητικού στρώματος μπορεί συχνά να προσαρμόσει κάποια ανομοιομορφία της βάσης, αλλά όχι μόνο περισσότερο από 1 cm.

Για μεγάλα πλακάκια υπάρχει μια ειδική ένα σύνολο εργαλείων για ένα καθαρό στυλ. Περιλαμβάνει πιστόλι, καλύμματα, ράβδο σύσφιξης. Όλα τα στοιχεία πλακιδίων στερεώνονται ακριβώς κατά μήκος της ραφής ενώ η κόλλα στεγνώνει και στη συνέχεια ισοπεδώνονται σύροντας τα καπάκια. Τα βαριά στοιχεία κεραμιδιών κατασκευασμένα από ειδικά υλικά μπορούν να στερεωθούν με μια ειδική ελαστική κόλλα πολύ ισχυρής συγκράτησης.

Οι πλευρικές άκρες των αρμών κεραμιδιών στο μπάνιο μπορούν επίσης να υποβληθούν σε επεξεργασία με ειδικό αδιάβροχο στεγανωτικό σιλικόνης, αφού έχετε κολλήσει προηγουμένως το ίδιο το κεραμίδι με ταινία κατασκευής. Μια τέτοια σύνθεση στεγνώνει αρκετά γρήγορα, περίπου 20 λεπτά, οπότε τα πλακάκια πρέπει να καθαριστούν από τα υπολείμματα το συντομότερο δυνατό..

Στη συνέχεια, πλύνετε τη ραφή με συνηθισμένο σαπουνόνερο..

Εάν υπάρχει παλιό χρώμα στους τοίχους κάτω από τα κεραμίδια, μπορεί να γκρεμιστεί με μια σμίλη ή ένα ειδικό εργαλείο αφαίρεσης χρώματος, το οποίο αφήνεται στην επιφάνεια για 10-15 λεπτά, τότε τα υπολείμματα αφαιρούνται.

Αφού στερεωθεί ολόκληρο το κεραμίδι και το διάλυμα κόλλας από κάτω έχει στεγνώσει εντελώς, ολόκληρη η επιφάνεια μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία με ειδικό υδατοαπωθητικό παράγοντα..

Επιτυχημένα παραδείγματα και επιλογές

 • Εκτός από τη συνηθισμένη διακόσμηση τοίχων και δαπέδων με κεραμικά πλακίδια, αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει ένα όμορφο σοβατεπί. Για το σκοπό αυτό, είναι κατάλληλες μεγάλες πλάκες, θα αντέξουν πιθανά χτυπήματα και δεν θα πέσουν. Ένας τέτοιος πλίνθος θα φαίνεται εντυπωσιακός σε έναν τοίχο βαμμένο ώστε να ταιριάζει και να προστατεύει το κάτω μέρος του από τη βρωμιά..
 • Μια άλλη επιλογή φινιρίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξοχική κατοικία για την αντιμετώπιση των βημάτων στη βεράντα – ένα όμορφο μοτίβο θα αναδείξει κάθε βήμα και θα δώσει στις σκάλες μια κομψή εμφάνιση.

 • Ειδικά κεραμίδια κλίνκερ ανθεκτικά στην υγρασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση ενός χώρου δίπλα στο γκαράζ.
 • Επίσης, από σμάλτο και θραύσματα κεραμικών πλακιδίων που απομένουν μετά την επισκευή της κύριας επιφάνειας, μπορείτε να κάνετε μια υπέροχη διακόσμηση για ένα γυάλινο βάζο ή επιτραπέζιο φωτιστικό..