Λευκά πλακάκια: λεπτότητες εσωτερικής διακόσμησης

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το λευκό δεν είναι πρακτικό στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου, λερώνεται γρήγορα και γενικά προκαλεί συσχέτιση με τους τοίχους ενός στείρου δωματίου νοσοκομείου. Μερικοί, αντίθετα, επαινούν αυτό το χρώμα και βλέπουν μόνο πλεονεκτήματα σε αυτό. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το ζήτημα χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των κεραμικών πλακιδίων. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του χρώματος?

Ιδιαιτερότητες

Από τα αρχαία χρόνια, το λευκό σχετίζεται με την ηρεμία, τη γαλήνη, την ευκολία, την άνεση. Αυτό το χρώμα είναι μη ερεθιστικό για τα μάτια και ουδέτερο. Είναι ιδανικό για το φόντο κάθε δωματίου, καθώς ο συνδυασμός του με άλλα χρώματα είναι καθολικός. Αυτό το χρώμα προσθέτει οπτικά όγκο στο χώρο και επομένως είναι ιδανικό για μικρούς χώρους όπως μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα..

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτά τα δωμάτια, κατά κανόνα, υπάρχει υψηλή υγρασία και οι πιτσιλιές είναι παντού στο μπάνιο. Οι σταγόνες νερού, που στεγνώνουν σε ένα κεραμίδι, σχηματίζουν μια πλάκα δυσάρεστη για το μάτι, η οποία είναι πιο αισθητή στα χρωματιστά κεραμικά. Σε λευκό φόντο, είναι πρακτικά αόρατο. Τόσο πολύ για το παράδοξο του λευκού – φαίνεται, το χρώμα λερώνεται εύκολα, αλλά στο μπάνιο, αντίθετα, είναι πολύ πρακτικό.

Είναι ευχάριστη η φροντίδα της λευκής επίστρωσης. Επιπλέον, το λευκό συνοδεύεται πάντα από την έννοια της καθαρότητας και της λαμπρότητας. Επομένως, για το μπάνιο, τα λευκά πλακάκια είναι η τέλεια λύση..

Για να επιλέξετε το σωστό λευκό κεραμίδι για ένα συγκεκριμένο εσωτερικό, πρέπει να κατανοήσετε τους τύπους του. Πράγματι, τώρα στα καταστήματα υπάρχει απλώς μια τεράστια επιλογή αυτού του υλικού επένδυσης..

Προβολές

Τα διακοσμητικά πλακάκια με πλακάκια χωρίζονται σε τύπους ανάλογα με τη μέθοδο παραγωγής. Από το ίδιο το όνομα – “κεράμος”, που από τα αρχαία ελληνικά σημαίνει “καμένος πηλός”, όλα γίνονται σαφή. Οποιοδήποτε κεραμικό πλακίδιο είναι κατασκευασμένο από πηλό. Ωστόσο, τα πλακάκια είναι διαφορετικά. Είναι όλα σχετικά με τα πρόσθετα, την ποιότητα του ίδιου του πηλού και την τεχνολογία της δημιουργίας του.. Ανάλογα με τη μέθοδο παραγωγής, υπάρχουν 3 κύριοι τύποι κεραμικών πλακιδίων:

 • Μονοκοττούρα – ένα ευέλικτο κεραμίδι κατάλληλο τόσο για δάπεδα όσο και για τοίχους. Έχει αυξημένα χαρακτηριστικά αντοχής, έχει παχιά βάση και σμάλτο με πολύ υψηλές ιδιότητες ανθεκτικές στη φθορά. Για την τιμή, ένα τέτοιο κεραμίδι είναι αρκετά ακριβό λόγω της μαζικότητας και του πάχους του..

 • Bikottura – παραδοσιακός τύπος πλακιδίων. Ένα αρκετά εύθραυστο υλικό, σε σύγκριση με το προηγούμενο, έχει ιδιότητες χαμηλής αντοχής, αλλά φαίνεται πολύ ωραίο και είναι αρκετά κατάλληλο για εσωτερική διακόσμηση. Κατά συνέπεια, η τιμή ενός τέτοιου πλακιδίου θα είναι χαμηλή..

 • Πορσελάνινα είδη από πέτρα. Εξαιρετικό για εσωτερικό δάπεδο, επειδή περιέχει χαλαζία και αστράγαλο, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικό. Επιπλέον, με σωστή επεξεργασία, μιμείται τη φυσική πέτρα και δεν είναι κατώτερη σε δύναμη από τη φυσική. Ένα τέτοιο κεραμίδι δεν θα είναι φθηνό..

Τα κεραμίδια είναι κατασκευασμένα από κόκκινο και λευκό πηλό. Και αυτό έχει επίσης σημασία κατά την επιλογή. Ο λευκός πηλός κάνει τα κεραμίδια με πιο λεία επιφάνεια και οι άκρες αυτών των πλακιδίων τρίβονται σε τέλεια κατάσταση, γεγονός που τους επιτρέπει να τοποθετηθούν με ένα ελάχιστο κενό.

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία κεραμικών πλακιδίων όσον αφορά την υφή της επιφάνειας. Μπορεί να είναι γυαλιστερό, ματ, με τεχνητές ρωγμές, βαθουλώματα, κύματα. Και μπορεί ακόμη και να διασταυρωθεί με στρας και λάμψεις. Εδώ, φυσικά, η επιλογή είναι δική σας..

Αλλά δεν συνιστάται η χρήση πλακιδίων με λάμψη και άλλη διακόσμηση στο μπάνιο. Με την πάροδο του χρόνου, πέφτουν και το κεραμίδι χάνει την αρχική του εμφάνιση..

Σχέδιο

Όταν διακοσμείτε το σχεδιασμό των δωματίων σε λευκό χρώμα, φροντίστε να προσθέσετε φωτεινές αποχρώσεις. Η υφή τους πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο πλούσια. Αν μιλάμε για το ίδιο το κεραμίδι, τότε μια λεπτή μπλε απόχρωση θα δώσει μια κρύα ατμόσφαιρα στο δωμάτιο και κρεμ ή μπεζ – μια ζεστή. Αυτό το χαρακτηριστικό του λευκού χρώματος θα δημιουργήσει φόντο για τη διακόσμηση του αρχικού εσωτερικού χώρου..

Και αν χρησιμοποιείτε επίσης κεραμικά πλακίδια διαφόρων υφών, τότε ένα τέτοιο δωμάτιο θα γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, ματ πλακάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πάτωμα και γυαλιστερά στους τοίχους. Μπορείτε να προσθέσετε ψηφιδωτά διαφορετικών χρωμάτων στους τοίχους, τα οποία θα προσθέσουν πρωτοτυπία στο δωμάτιό σας..

Άνευ ραφής ανάγλυφο μονόχρωμο κεραμίδι φαίνεται όμορφο. Μπορεί να είναι με ασημί, κυματιστό ή με ρόμβους..

Επιπλέον, έτσι ώστε ο εσωτερικός σχεδιασμός του δωματίου να μην φαίνεται βαρετός, χρησιμοποιούνται μερικές διαφορετικές τεχνικές για αυτό. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι αξεσουάρ σε έντονα χρώματα. Εάν πρόκειται για μπάνιο, τότε ο ρόλος τους μπορεί να είναι όλα τα είδη χαλιών δαπέδου, φωτεινές πετσέτες, πλαίσια για καθρέφτες, πιάτα σαπουνιού, βούρτσες και πολλά άλλα, τα οποία θα βοηθήσουν στην αποφυγή της μονοτονίας του χώρου..

Τα υδραυλικά θα προσθέσουν πολυτέλεια και πολυτέλεια αν είναι διακοσμημένα με διάφορα χρυσά στοιχεία. Τα γυάλινα ράφια θα φαίνονται πολύ πιο πλούσια εάν το περίγραμμα τους είναι επίσης διακοσμημένο σε χρυσό χρώμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πειραματιστείτε με την αντίθεση εγκαθιστώντας υδραυλικά ή μαύρα έπιπλα. Αυτή είναι μια αρκετά τολμηρή απόφαση που θα φανεί πολύ αποτελεσματική..

Αν μιλάμε για ένα δωμάτιο, τότε πίνακες, ράφια, έπιπλα, λαμπτήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τέτοια αξεσουάρ. Φωτεινά φρούτα ή λαχανικά σε μια λευκή κουζίνα θα φαίνονται υπέροχα, αραιώνοντας το χώρο. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπολ, διακριτικά όρθιο στο τραπέζι, με κόκκινες πιπεριές, πορτοκάλια και άλλα λαμπερά προϊόντα. Εκτός από αξεσουάρ, μπορείτε να παίξετε με το φως.

Τα λευκά πλακάκια αντανακλούν τέλεια τις αποχρώσεις του φάσματος χρωμάτων που πέφτουν επάνω τους: τα κεραμικά πλακίδια παίζουν τέλεια το ρόλο ενός χαμαιλέοντα, που παίρνει το φως που καίει στο δωμάτιο. Το μπλε θα δώσει στα πλακάκια μια μπλε απόχρωση, κόκκινο – ροζ. Το κίτρινο θα προσθέσει μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Οι πηγές LED θα σας επιτρέψουν να αλλάξετε τον κορεσμό του φωτός του δωματίου ανάλογα με τη διάθεσή σας.

Σήμερα, η χρήση μεγάλων τεράστιων πλακιδίων σε συνδυασμό με μικρά ψηφιδωτά γίνεται μια μάλλον δημοφιλής λύση στο σχεδιασμό. Το μωσαϊκό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη χρωμάτων. Αυτή η μορφή σίγουρα θα κάνει το εσωτερικό σας μοναδικό. Τα πλακάκια τοίχου με υφή φαίνονται επίσης πολύ περίπλοκα..

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα στο λευκό εσωτερικό σας, αλλά θέλετε να δείτε το δωμάτιό σας σε λευκό χρώμα, τότε οι παρακάτω τεχνικές θα σας βοηθήσουν. Εάν πρόκειται για μπάνιο, μπορείτε να προσθέσετε αίσθηση σπα σε αυτό προσθέτοντας φυτά, κοχύλια και βότσαλα στο λευκό φόντο. Ένα ενυδρείο με ψάρια που επιπλέουν ήρεμα σε αυτό με φόντο καθρέφτες θα φανεί αρκετά ενδιαφέρον.

Διαστάσεις (επεξεργασία)

Πριν πάτε στο κατάστημα για κεραμικά πλακίδια, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο μέγεθος θα είναι το πιο βέλτιστο για το δωμάτιό σας. Υπάρχουν μεγέθη για κάθε κατηγορία κεραμικών πλακιδίων, υπάρχουν 3 από αυτά: πλακάκια τοίχου, πλακάκια δαπέδου και ψηφιδωτά.

  Μοντέλα τοίχου

  Είναι τετράγωνα και ορθογώνια. Οι τυπικές διαστάσεις για τετράγωνα πλακάκια είναι 150×150 mm. Αλλά τα μεγέθη των 100×100 και 200×200 mm είναι επίσης αρκετά συνηθισμένα. Τα ορθογώνια πλακάκια είναι πολύ πιο διαφορετικά: 25×150, 75×150, 100×150, 100×200, 150×200, 150×225, 250×300, 250×333, 275×400, 150×900, 300×900 mm. Ωστόσο, το τυπικό μέγεθος των όψεων ορθογώνιων πλακιδίων θεωρείται ότι είναι 200×300 mm..

   Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή του βέλτιστου μεγέθους. Πρώτον, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη διάταξη των πλακιδίων στον τοίχο. Συνιστάται να περιγράψετε προκαταρκτικά την κατά προσέγγιση διάταξη με ένα μολύβι για σαφήνεια. Από ένα τέτοιο διάγραμμα, θα φανεί αμέσως πώς θα βρίσκεται στον τοίχο και αν θα χρειαστεί να κοπεί κατά μήκος των άκρων των τοίχων.

   Το βέλτιστο μέγεθος θεωρείται ότι είναι τέτοιο που δεν χρειάζεται να κοπεί καθόλου. Επίσης, μετά από μια τέτοια σήμανση, θα γίνει σαφές πόσα πλακάκια χρειάζεστε. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ένας κανόνας: όσο μικρότερα είναι τα κεραμίδια, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διατηρηθούν οι αρμοί πλακιδίων παράλληλοι, ειδικά σε ανώμαλα τμήματα του τοίχου.

   Μοντέλα δαπέδου

   Είναι επίσης πλούσια στην ποικιλία τους, και ακριβώς όπως τα επιτοίχια, είναι τετράγωνα, το τυπικό μέγεθος των οποίων είναι 300×300 mm. Αλλά μπορεί να υπάρχουν πολύ μικρότερα μεγέθη – από 48×48 mm. Τα πλακάκια δαπέδου μπορούν να κατασκευαστούν σε ορθογώνιο, τα μεγέθη των οποίων είναι 10×20, 20×30, 10×20, 20×25, 25×40, 30×60, 20×40, 20×10, 25×33, 60×30, 25×35, 25×50, 10×40, 30×10 cm.

   Αλλά αυτό δεν είναι όλο – τα πλακάκια δαπέδου έρχονται επίσης με τη μορφή ενός πενταγώνου (86.5×150, 98×170, 115×200 mm), ενός εξαγώνου (150×173, 170×196, 200×230 mm) και ακόμη και ενός τριγώνου (58×83, 68×97, 83×118, 98×139 mm).

   Πριν αγοράσετε πλακάκια δαπέδου, λάβετε υπόψη την επιφάνεια δαπέδου για να υπολογίσετε το βέλτιστο ποσό. Όπως και με τους τοίχους, χρησιμοποιήστε ένα οπτικό διάγραμμα διάταξης..

   Μωσαϊκό

   Διακρίνεται σε ειδική κατηγορία κεραμικής επένδυσης, αφού δεν ανήκει σε ορισμένα πρότυπα λόγω του μικρού της μεγέθους. Αποτελείται από κομμάτια κεραμικής, πέτρας ή γυαλιού. Λόγω του μικροσκοπικού του μεγέθους, μπορεί να ονομαστεί ένα πραγματικά ευέλικτο υλικό επένδυσης. Πρώτον, επειδή ταιριάζει απόλυτα σε οποιεσδήποτε ανώμαλες επιφάνειες, ενώ κρύβει τα ελαττώματα τους, και δεύτερον, με τη βοήθειά του, μπορείτε να δημιουργήσετε πραγματικά έργα τέχνης, είτε πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής είτε για ένα ενδιαφέρον στολίδι.

   Η ψηφιδωτή εργασία απαιτεί τη μικρότερη ποσότητα κόλλας για να ολοκληρωθεί η εργασία. Επιπλέον, είναι εξίσου κατάλληλο για επένδυση τοίχων, δάπεδα, ακόμη και οροφές. Το μωσαϊκό έχει τις περισσότερες φορές τετράγωνο σχήμα. Όσον αφορά τις διαστάσεις του, κυμαίνεται από 10×10 mm έως 50×50 mm. Επιπλέον, το ψηφιδωτό βρίσκεται με στρογγυλά και ορθογώνια στοιχεία. Τα μεγαλύτερα μεγέθη τέτοιων πλακιδίων είναι 100, 200, 250, 300 και 330 mm..

   Τόσο τα μακριά όσο και τα στενά πλακάκια μπορούν να σας ταιριάζουν, η επιλογή είναι πάντα δική σας. Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη είναι 25, 30, 40 cm και 60 cm.

   Συμβουλές επιλογής

   Πρώτα πρέπει να αποφασίσετε για τον γενικό σχεδιασμό του δωματίου, καθώς και για την επίπλωση του εσωτερικού του. Για να μην κάνετε λάθος κατά την αγορά, πρέπει να καταλάβετε σαφώς τι πρέπει να πάρετε στο τέλος. Εκτός από τις παραπάνω πτυχές σχετικά με τα χαρακτηριστικά αντοχής, το γεωμετρικό σχήμα, καθώς και την τιμολογιακή πολιτική, υπάρχουν αρκετοί πιο καθολικοί κανόνες:

   • Επιλέξτε λευκά πλακάκια που μιμούνται φυσικά υλικά – πέτρα, μάρμαρο, ξύλο. Αυτή η υφή δεν θα φαίνεται μονότονη και βαρετή..

   • Επιλέξτε πλακίδια με κομμένη άκρη (διορθωμένη). Αυτό το άκρο θα ελαχιστοποιήσει το κενό και θα κάνει τη ραφή ουσιαστικά αόρατη..
   • Επιλέξτε πλακάκια όσο το δυνατόν μεγαλύτερα. Πρώτον, λειτουργεί πιο γρήγορα με ένα τέτοιο κεραμίδι και θα υπάρχουν πολύ λιγότερες ραφές στον τοίχο. Αλλά λάβετε υπόψη ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του κεραμιδιού, τόσο υψηλότερες είναι οι απαιτήσεις για την επιφάνεια του τοίχου..

   • Για την αρμολόγηση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια ειδική πάστα με δύο συστατικά εποξειδικής κόλλας. Είναι ακριβότερο από το τσιμεντοκονία, αλλά δεν απορροφά υγρασία και δεν χάνει τις ιδιότητές του για πολλά χρόνια, δεν ξεθωριάζει ή πέφτει.
   • Το χρώμα του ενέματος πρέπει να επιλέγεται σύμφωνα με το χρώμα της πιο σκοτεινής περιοχής στο σχέδιο του ίδιου του κεραμιδιού. Για παράδειγμα, αν είναι κεραμικό που μιμείται μάρμαρο, θα πρέπει να επιλεγεί η πιο σκοτεινή απόχρωση της “πέτρας”. Αυτή η λύση θα μειώσει οπτικά το χάσμα μεταξύ των στοιχείων..

   Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

   Τα λευκά πλακάκια προκαλούν μια αίσθηση γαλήνης. Διευρύνει οπτικά κάθε δωμάτιο. Επίσης, χάρη σε αυτήν, το δωμάτιο γεμίζει φως..

   Τα λευκά πλακάκια φαίνονται υπέροχα στο διάδρομο, την κουζίνα και το μπάνιο. Αυτό το ουδέτερο χρώμα μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε απόχρωση..

     Οι διαστάσεις ενός τυπικού διαδρόμου είναι αρκετά μικρές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε λευκό σε αυτό. Θα βοηθήσει στην οπτική επέκταση του χώρου..

     Δείτε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες.