Πλακάκια από τερακότα στο εσωτερικό

Πλακάκια από τερακότα στο εσωτερικό

Τα κεραμίδια από τερακότα είναι τζάμια ή μη υαλοπίνακα που είναι κατασκευασμένα από πηλό. Αρχικά, δημιουργήθηκε με το χέρι και δεν είχε γυαλισμένη επίστρωση, ενώ χαρακτηριζόταν από ένα εντυπωσιακό πάχος (έως 2,5 εκατοστά).

Μεταφρασμένο από τα ιταλικά, το όνομα του κεραμιδιού ακούγεται σαν “καμένη γη”. Σήμερα αυτό το υλικό χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση δαπέδων, τοίχων, τζακιών και διακοσμητικών στοιχείων του εσωτερικού..

Ιδιαιτερότητες

Χαρακτηριστικό των πλακιδίων είναι η τεχνολογία παραγωγής. Σε αντίθεση με άλλους τύπους πλακιδίων, που ψήνονται σε θερμοκρασία 1200-1400C, το “τερακότα” τοποθετείται σε φούρνο με θερμοκρασία έως 1000C. Για την απόκτηση αυθεντικών πλακιδίων από τερακότα, χρησιμοποιείται πυρίμαχος πηλός κοαλίνης (λευκός), ο οποίος απλά δεν αντέχει την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (περίπου 1000C).

Ως αποτέλεσμα τέτοιων πυροβολισμών χαμηλής θερμοκρασίας, το τελικό υλικό χαρακτηρίζεται από απορρόφηση νερού 5-15% και έχει πορώδη υφή. Μπορεί να είναι ενοχλητικό να το χρησιμοποιήσετε στο εσωτερικό χωρίς πρόσθετη επεξεργασία, επομένως το υλικό προστατεύεται επιπλέον με βερνίκια, εμποτισμούς, μετά από τους οποίους αποκτά αντοχή στην υγρασία.

Το κύριο χαρακτηριστικό του κεραμιδιού είναι το ρουστίκ στυλ του. Το υλικό είναι κάπως παρόμοιο με το τούβλο της Πράγας και την άγρια ​​πέτρα. Μερικές φορές σκόπιμα ατημέλητα κεραμίδια έχουν ατελείς διαστάσεις, ανώμαλες άκρες και χαρακτηριστική τραχύτητα. Στη “σωστή” παραλλαγή, ακόμη και η παρουσία όλων των ειδών των ελαττωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ιχνών κατοικίδιων ζώων, είναι επιτρεπτή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κεραμίδι στεγνώνει σε φυσικές συνθήκες και αυτή τη στιγμή κατοικίδια ζώα (γάτες, σκύλοι) μπορούν να το προσπεράσουν..

Τα πλεονεκτήματα των πλακιδίων περιλαμβάνουν:

 • Φιλικό προς το περιβάλλον και μη τοξικό. Δεν έχει καν συστατικά που είναι απλώς ανεπιθύμητα για το ανθρώπινο σώμα..
 • Υψηλά ποσοστά αντοχής στη φωτιά. Η χρήση πλακιδίων ως ανθεκτικών στη θερμότητα υποστρωμάτων για τζάκια μπορεί να θεωρηθεί ως απόδειξη αυτού. Επιπλέον, η θερμική “επιστροφή” των τζακιών, τελειωμένη με τερακότα, αυξάνεται 2-3 φορές.

 • Αντοχή στην υγρασία, αντοχή.
 • Αντοχή σε μηχανική καταπόνηση, τριβή.
 • Ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Ιδιαίτερη εμφάνιση. Η χρήση του υλικού σας επιτρέπει να επιτύχετε ασυνήθιστες στιλιστικές λύσεις, να μεταφέρετε την ατμόσφαιρα της άνεσης στο σπίτι, της αρχοντιάς, της φυσικότητας.
 • Ένας πλούτος αποχρώσεων πλακιδίων. Ο συνδυασμός χρωμάτων κυμαίνεται από κόκκινο-καφέ έως ανοιχτό κίτρινο, υπάρχουν ακόμη και μαύρες επιλογές. Για τη λήψη συγκεκριμένης απόχρωσης, μπορεί να προστεθεί μαγγάνιο, κοβάλτιο ή οξείδιο του χρωμίου στη σύνθεση πυροδότησης..

Το πεδίο εφαρμογής του υλικού είναι η επένδυση τοίχων και δαπέδων, ανθεκτικά στη θερμότητα κεραμίδια είναι κατάλληλα για επένδυση σόμπας, τζακιού, σάουνας, λουτρών. Είναι σημαντικό ότι, λόγω της χαλαρής γεωμετρίας του, τα κεραμίδια από τερακότα θα κρύψουν όλες τις ατέλειες της τοιχοποιίας..

Μορφή και σχέδιο

Το σχήμα της τερακότας μπορεί να είναι οποιοδήποτε. Ένα τετράγωνο και ένα ορθογώνιο, καθώς και ένα εξάγωνο θεωρούνται παραδοσιακά. Στην τελευταία περίπτωση, η επιφάνεια μοιάζει με κηρήθρα..

Perhapsσως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός κεραμιδιού είναι το χρώμα του.. Η ζεστή κορεσμένη τερακότα έχει απορροφήσει τους τόνους και τους μισούς τόνους του κόκκινου με την ενέργειά του, χαρούμενο πορτοκαλί και καφέ, που σχετίζεται με την μετρημένη ηρεμία.

Το εσωτερικό, που χρησιμοποιεί πλακάκια από τερακότα, δίνει μια αίσθηση χαλάρωσης, ασφάλειας. Λόγω του γεγονότος ότι αυτή η απόχρωση ανήκει στο φυσικό, συνδυάζεται αρμονικά με άλλα φυσικά χρώματα. Ενώ με τεχνητές, ιδιαίτερα όξινες αποχρώσεις, δεν φαίνεται.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός τερακότας με κρύα και ζεστά παστέλ χρώματα, καθώς και λευκό, είναι ένα win-win. Χρησιμοποιώντας πλακάκια σε ανοιχτό μπεζ ή γαλακτώδη χρώματα στο εσωτερικό, μπορείτε να μεγεθύνετε οπτικά το χώρο, να επιτύχετε μια αίσθηση φρεσκάδας.

Ο συνδυασμός κεραμιδιών από τερακότα με καφέ αποχρώσεις δημιουργεί άνετα δωμάτια δωματίων. Τα ασυνήθιστα στιλιστικά εφέ εγγυώνται ο συνδυασμός υλικού με πράσινο (σκιά φυλλώματος), τιρκουάζ, κόκκινο, γκρι, μπλε.

Βάση

Πριν από την τοποθέτηση των πλακιδίων, πρέπει να γίνουν προπαρασκευαστικές εργασίες – καθαρίστε και ισοπεδώστε τις επιφάνειες, αφαιρέστε ίχνη λαδιού και πίσσας, παλιά υλικά φινιρίσματος από αυτά. Για να ισοπεδώσετε την επιφάνεια και να βελτιώσετε την πρόσφυση, πρέπει να χρησιμοποιείτε γύψο και αστάρι..

Τα κεραμίδια διαφορετικών παρτίδων ενδέχεται να διαφέρουν ασήμαντα μεταξύ τους σε τόνους, Ωστόσο, αυτό είναι ακόμη καλό, καθώς σας επιτρέπει να επιτύχετε τη μέγιστη φυσικότητα, την επίδραση ενός φυσικού πηλού δαπέδου. Για να αποφύγετε μια κατάσταση όπου ένα μέρος της επιφάνειας είναι πιο σκούρο ή ελαφρύτερο από το άλλο, συνιστάται η τοποθέτηση πλακιδίων από πολλές παρτίδες ταυτόχρονα..

Τα κεραμίδια χαρακτηρίζονται επίσης από παρατυπίες και μικρές διαφορές στο μέγεθος. Από αυτή την άποψη, η τοποθέτηση του υλικού πραγματοποιείται με ένα μεγάλο κενό μεταξύ των πλακιδίων. Αυτό επιτρέπει στους τελευταίους να μην “τρέχουν” ο ένας από τον άλλον και να μην διαταράσσουν το σχέδιο της τοιχοποιίας. Κατά την επένδυση τοίχων και δαπέδων, απαιτείται μόνωση και φράγμα ατμών των επιφανειών. Η τοποθέτηση ξεκινά από τις γωνίες και εφαρμόζεται κόλλα (μαστίχα με βάση το τσιμέντο ή ανθεκτική στη θερμότητα) τόσο στην επιφάνεια του υλικού όσο και στη βάση. Για τους σκοπούς αυτούς, χρησιμοποιείται μια συμβατική και οδοντωτή σπάτουλα..

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μέρος του κεραμιδιού, κόψτε το με ένα μύλο. Η περίσσεια πρέπει να αποκοπεί με προσοχή, αποφεύγοντας τη διάσπαση του υλικού..

Δεδομένου ότι ο χώρος μεταξύ των πλακιδίων είναι αρκετά μεγάλος, η συνηθισμένη αρμολόγηση δεν είναι κατάλληλη εδώ. Αντικαθίσταται από ανθεκτική στη θερμότητα σύνθεση τοιχοποιίας για σόμπες. Είναι πιο βολικό να το εφαρμόσετε με ένα πιστόλι συναρμολόγησης και στη συνέχεια να επεκτείνετε μέσα στη ραφή.

Όταν βλέπετε τζάκι, συνιστάται να το θερμαίνετε για 5-6 ώρες. Λάβετε υπόψη ότι σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται ειδική κόλλα ανθεκτική στη θερμότητα για τη στερέωση του υλικού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τζάκι για τον προορισμό του 2-3 ​​ημέρες μετά το τέλος της εργασίας.

Συμβουλές σχεδίασης

Η σωστή χρήση πλακιδίων από τερακότα στο εσωτερικό θα βοηθήσει ακολουθώντας τις συμβουλές των σχεδιαστών:

 • Τερακότα πλούσιων αποχρώσεων θα σας βοηθήσει να ανανεώσετε το βαρετό και μονότονο εσωτερικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλακάκι δαπέδου ή να τονίσει το εσωτερικό.
 • Είναι καλύτερα να επιλέξετε πιο ήσυχες, σιωπηλές παραλλαγές πλακιδίων ως το κύριο υλικό του δωματίου..
 • Με την κυριαρχία των πλακιδίων ως υλικό φινιρίσματος, τα έπιπλα και άλλες εσωτερικές λεπτομέρειες συνιστώνται να λαμβάνονται σε φυσικές αποχρώσεις, απλά γεωμετρικά σχήματα, χωρίς γυαλάδα.

Εφαρμογή στο εσωτερικό

 • Σήμερα, τα κεραμίδια από τερακότα χρησιμοποιούνται με επιτυχία τόσο σε κλασικούς όσο και σε μοντέρνους εσωτερικούς χώρους. Αναμφίβολα, η θέση του βρίσκεται στα στυλιζαρισμένα αντίκες και έθνικ δωμάτια. Θα είναι κατάλληλο σε αιγυπτιακούς, ανατολικούς εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιώντας πλακάκια διαφορετικών αποχρώσεων, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε δωμάτια σε στιλ πρωτοπορίας ή boho. Και αυτές οι κατευθύνσεις όπως οι εξοχικές, ρουστίκ, μεσογειακές ήταν από καιρό αδιανόητες χωρίς κεραμίδια από τερακότα..
 • Η τερακότα μπορεί να γίνει και το κέντρο του εσωτερικού και να φέρει επιπλέον λειτουργικότητα. Θα προσθέσει άνεση στο σαλόνι ή το γραφείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη διακόσμηση τοίχων ή δαπέδων, όσο και στην πρόσοψη του τζακιού. Έπιπλα από φυσικούς ανοιχτόχρωμους μάζες θα λειτουργήσουν ως «σύντροφοι» του υλικού. Μπορείτε να αραιώσετε τη γκάμα που προκύπτει με υφάσματα και αξεσουάρ διαφορετικής απόχρωσης..

 • Μια επιλογή για τη χρήση πλακιδίων από τερακότα σε μικρά δωμάτια μπορεί να είναι η τοπική του χρήση, για παράδειγμα, στην πρόσοψη του δαπέδου ή του τζακιού, οι υπόλοιπες εσωτερικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του τοίχου, πρέπει να είναι ελαφριές. Αυτή η τεχνική θα επεκτείνει οπτικά το δωμάτιο..
 • Εάν ένα τέτοιο έργο δεν αξίζει τον κόπο, μπορείτε να κάνετε ένα πιο πρωτότυπο και αριστοκρατικό εσωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, τα κεραμίδια χρησιμοποιούνται πιο ενεργά, για παράδειγμα, όχι μόνο για δάπεδα, αλλά και για μέρος του τοίχου. Έπιπλα και αξεσουάρ – μαύρο ή σκούρο καφέ. Μια παρόμοια ιδέα μπορεί να ενσωματωθεί στο σχεδιασμό αιθουσών, διαδρόμων, γραφείων..

 • Τα κεραμίδια από τερακότα στην κουζίνα φαίνονται πολύ οργανικά. Αντιμετωπίζοντας το πάτωμα και τους τοίχους στο πίσω μέρος της κουζίνας είναι οι πιο ευέλικτες επιλογές. Σε στυλιζαρισμένες εξοχικές κουζίνες, όπου υπάρχει, για παράδειγμα, μια σόμπα, ο τοίχος κοντά του μπορεί επίσης να επενδυθεί με κεραμίδια. Χρησιμοποιώντας έντονα κίτρινα, βαθύ μπλε ή γκρι χρώματα θα βοηθήσετε επίσης να αποφύγετε τα μονόχρωμα και να κάνετε την κουζίνα πιο ανοιχτή..

Το ηρεμιστικό αποτέλεσμα της σκιάς και η ειδική υφή έχουν κάνει εδώ και καιρό την τερακότα ένα από τα πιο περιζήτητα υλικά για υπνοδωμάτια και μπάνια..

 • Το ρουστίκ στυλ της κρεβατοκάμαρας στη σοφίτα προέρχεται από τη χρήση ματ πλακιδίων στο πάτωμα. Ο γύψος από τερακότα στους τοίχους και τα ξύλινα δοκάρια και τα πλαίσια της οροφής συνέβαλαν επίσης στη μετάδοση της φυσικότητας και της πρωτοτυπίας του εσωτερικού. Τα υφάσματα με τυπωμένο μοτίβο έφεραν νότες ρομαντισμού και ελαφρότητας.
 • Ένα διαφορετικό στιλιστικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε στο υπνοδωμάτιο μεσογειακού στιλ. Ο συνδυασμός πλακιδίων από τερακότα ως έπιπλα δαπέδου και μπαστούνι, καθώς και λευκές κουρτίνες και κουβούκλιο είναι η ενσάρκωση της ελευθερίας, του ρομαντισμού, της φρεσκάδας της θάλασσας. Η αφθονία του φυσικού φωτός και τα ψηλά ταβάνια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τέτοιους εσωτερικούς χώρους. Παρεμπιπτόντως, το “πράσινο” μπορεί να μεταφερθεί απευθείας στο δωμάτιο με τη μορφή γλάστρες με φοίνικες ή κάθετο τοπίο μιας από τις ζώνες.

 • Το μεσογειακό θέμα, συμπληρωμένο από ένα ρουστίκ, συνεχίζεται στο εσωτερικό της κουζίνας. Για άλλη μια φορά, τα πλακάκια δαπέδου συνδυάζονται αρμονικά με τοιχοποιία και ξύλινα δοκάρια στην οροφή. Το δωμάτιο φαίνεται ιδιαίτερα φυσικό, ανθεκτικό. Η χρήση ελαφρύτερων πλακιδίων είναι λογική στις σύγχρονες κουζίνες.
 • Ο συνδυασμός πλακιδίων από τερακότα και φωτεινές αποχρώσεις του μπλε, του πορτοκαλί και του πράσινου επιτρέπει την επίτευξη της πρωτοτυπίας αυτού του κομψού τραπεζαρίας-καθιστικού. Είναι η τερακότα που είναι η βάση εδώ και σας επιτρέπει να αποφύγετε μια ταραχή χρωμάτων..

Δείτε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες.