Πώς να επιλέξετε μια κορώνα για ένα κεραμίδι;

Κάθε στοιχείο κατασκευής και επισκευής που πρέπει να πραγματοποιηθεί χρειάζεται κατάλληλα επιλεγμένο απόθεμα. Είναι αδύνατο να εκτελέσετε την εκχωρημένη εργασία με υψηλή ποιότητα εάν επιλέξετε λάθος εργαλείο. Επομένως, ακόμη και για να ανοίξετε μια τρύπα στο κεραμίδι για μια πρίζα ή διακόπτη, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό εργαλείο – μια κορώνα.

Τι είναι?

Ένα στέμμα πλακιδίων είναι ένα ευθύ κομμάτι κοίλου χαλύβδινου σωλήνα, το ένα άκρο του οποίου είναι επικαλυμμένο με διαμάντι ή έχει τμήματα καρβιδίου βολφραμίου (δόντια). Η άλλη πλευρά του ακροφυσίου έχει μηχανισμό στερέωσης (φλάντζα).

Τέτοιες τεχνικές συσκευές χρησιμοποιούνται για την κοπή πορσελάνινων ειδών, κεραμικών, ψηφιδωτών και πλακιδίων..

Το ίδιο το στέμμα δεν έχει καμία χρησιμότητα, αφού δεν λειτουργεί χωριστά χωρίς ειδικό τρυπάνι ή διάτρητο. Το πρώτο εργαλείο πρέπει να έχει την επιλογή χαμηλών στροφών και το δεύτερο – τη λειτουργία απενεργοποίησης του “μηχανισμού κρουστών”. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά, οι τρύπες στα κεραμίδια θα είναι αποτελεσματικές και δεν θα απαιτούν σημαντική σωματική προσπάθεια..

Τα πιο απαιτητικά και συχνά αγορασμένα είναι κορώνες με διάμετρο 40 και 68 mm, 100 και 110 mm. Αυτός ο αριθμός στεφάνων θα είναι αρκετός για να εκτελέσει όλη την απαιτούμενη εργασία στο κεραμίδι..

Ποικιλίες

Η κοπή πλακιδίων θα είναι χρονοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία εάν δεν γνωρίζετε ποιο ακροφύσιο χρειάζεται..

Οι ακόλουθοι τύποι στεφάνων παρουσιάζονται στη σύγχρονη αγορά:

  • διαμάντι;
  • καρβίδιο;
  • Σειρά KS.

Τα κομμάτια του διαμαντένιου πυρήνα είναι επικαλυμμένα με διαμάντι, που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια εργασίας του κεραμιδιού. Τέτοιοι κόφτες διακρίνονται από υψηλή αντοχή, με τη βοήθειά τους μπορείτε να επεξεργαστείτε καλύτερα τη σκληρή επίστρωση διακοσμητικού υλικού. Τα κομμάτια του διαμαντένιου πυρήνα παράγονται με διάμετρο δακτυλίου εργασίας 10 mm και άνω.. Μπορείτε να αγοράσετε τόσο ξεχωριστό συνημμένο όσο και σε έτοιμο σετ από διάφορα κομμάτια διαφορετικών μεγεθών.

Για να εργαστείτε με ένα τέτοιο μοντέλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συμβατικό τρυπάνι, αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι οπές μπορεί να αποδειχθούν ανώμαλες., δεδομένου ότι το στέμμα συχνά γλιστρά (λόγω της έλλειψης τρυπανιού κεντραρίσματος) και οι άκρες που προκύπτουν πρέπει να τελειοποιηθούν. Επομένως, η καλύτερη επιλογή για εργασία θα είναι μια στατική μηχανή, κατά προτίμηση με ψύξη με νερό..

Ο χειρισμός τρυπανιών απαιτεί ορισμένη εμπειρία και δεξιότητες. αλλά εάν κολληθεί κολλητική ταινία χαρτιού στην άκρη, το στέμμα δεν θα γλιστρήσει σε λεία επιφάνεια.

Έτσι, ο ψεκασμός με διαμάντια ονομάζεται από τα πλακίδια ως το πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Το μόνο μειονέκτημα είναι το κόστος, το οποίο υπερβαίνει την τιμή όλων των άλλων τύπων στεφάνων..

Τα σχέδια καρβιδίου έχουν κεντρικό τρυπάνι καρβιδίου, χάρη στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα απλό ηλεκτρικό τρυπάνι στην εργασία. Αυτός ο τύπος συνημμένου πωλείται συχνότερα σε σετ.. Σε αντίθεση με τους κόφτες διαμαντιών, οι επιλογές καρβιδίου είναι φθηνότερες. Η τιμή εξαρτάται από τη διάμετρο: όσο μεγαλύτερο είναι το στέμμα, τόσο πιο ακριβό είναι.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της συσκευασίας καρβιδίου έγκειται στην απουσία της ανάγκης για σταθερή ψύξη υγρού. Ωστόσο, όπως κάθε άλλο είδος, λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο σε ταχύτητα τρυπήματος έως 500 στροφές / λεπτό, αλλά όχι περισσότερο.

Αυτός ο τύπος στεφάνων έχει επίσης μια αρνητική πλευρά: σπάνε γρήγορα και είναι πολύ πιο δύσκολο να τρυπήσετε μαζί τους παρά με άλλα μοντέλα..

Εάν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα, μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές στην επιφάνεια του κεραμιδιού..

Τα κομμάτια της σειράς KS έχουν σχεδιαστεί για διάτρηση οπών σε υλικά υψηλής αντοχής. Όταν εργάζεστε μαζί τους, χρησιμοποιείται μια μέθοδος χωρίς κραδασμούς, η οποία προστατεύει την επιφάνεια του κεραμιδιού από φορτία κραδασμών και, ως αποτέλεσμα, από καταστροφή..

Συμβουλές επιλογής

Ένα κεραμίδι είναι ένα μάλλον εύθραυστο, αλλά ταυτόχρονα πολύ ανθεκτικό προϊόν, επομένως η διαδικασία διάτρησής του απαιτεί ακρίβεια. Με όλη την ποικιλία στεφάνων στη σύγχρονη ρωσική αγορά, η επιλογή υπέρ ενός ή άλλου οργάνου μπορεί να είναι δύσκολη..

Επομένως, πριν αγοράσετε ένα ακροφύσιο, πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

  • Μικρό στέλεχος (φλάντζα), ή μάλλον, το είδος του. Αυτό το στοιχείο πρέπει να ταιριάζει με τον τύπο του συνδετήρα στο τρυπάνι σφυριού ή το ηλεκτρικό τρυπάνι. Μια λεπτή φλάντζα με λεία επιφάνεια είναι πολύ πιο κοινή και θεωρείται η γρηγορότερη. Η αναξιοπιστία του οφείλεται σε κακή στερέωση στο όργανο..

Είναι καλύτερα να επιλέξετε έναν τύπο με τριγωνικό ή εξαγωνικό σχήμα – ένα τέτοιο ακροφύσιο θα είναι πιο αξιόπιστο, αν και δεν θα είναι εύκολο να βρείτε ένα παρόμοιο.

  • Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό του στέμματος είναι διάμετρος. Αυτή η παράμετρος καθορίζει τόσο το μέγεθος της οπής που πρόκειται να ανοίξει όσο και την τιμή της ίδιας της συσκευής. Η διάμετρος επιλέγεται για τις διαστάσεις των προϊόντων όπου πρόκειται να γίνει η τρύπα. Για παράδειγμα, για να εγκαταστήσετε μια ροζέτα, απαιτείται μια κορώνα με διάμετρο 68 mm..
  • Η τρίτη παράμετρος από την οποία εξαρτάται η επιλογή του κόφτη είναι τύπος διάτρησης διακοσμητικής επίστρωσης. Παράγουν κομμάτια για υγρή και ξηρή διάτρηση. Στην πρώτη περίπτωση, υποτίθεται ότι παρέχεται ένα υγρό για την ψύξη του ακροφυσίου και την απομάκρυνση της σκόνης που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία γεώτρησης. Αυτός ο τύπος πλακιδίων ονομάζεται ο καλύτερος και χρησιμοποιείται συχνότερα για κομμάτια με επένδυση διαμαντιού. Όταν δεν είναι δυνατή η παροχή υγρού, χρησιμοποιείται η μέθοδος ξηρής διάτρησης..

Επαγγελματικές συστάσεις

Εκτός από τις γενικές συμβουλές, αξίζει να διαβάσετε τις συστάσεις των πλοιάρχων και των ειδικών πλακιδίων. Υποδεικνύουν την υποχρεωτική παρουσία ενός σημείου διαμέτρου στο ίδιο το στέμμα. Άλλοι εστιάζουν σε την παρουσία ενός διαζυγίου των δοντιών, καθώς τα φθηνά υλικά μπορεί να μην τα έχουν καθόλου. Αυτά τα στεφάνια χαμηλής ποιότητας δεν θα μπορούν να τρυπηθούν στο δάπεδο των πλακιδίων., αλλά ένας άπειρος αγοραστής μπορεί να μάθει για αυτό μόνο άμεσα κατά την κοπή του κεραμιδιού.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τι να κάνουμε μια τρύπα σε κόκκινα πήλινα πλακάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ακροφύσιο με επίστρωση διαμαντιού και έναν κόφτη καρβιδίου. Επίσης, ένα εργαλείο με πολύτιμο ξεσκόνισμα μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα πορσελάνινα είδη, καθώς και ακροφύσια της σειράς KS..

Μια άλλη σύσταση είναι να αγοράσετε καλύτερα ένα σετ στεφάνων. Έτσι, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να αποφύγετε το λάθος να επιλέξετε λάθος διάμετρο.. Οι περισσότεροι από τους πλοιάρχους προτιμούν σετ με διαφορετικούς τύπους στεφάνων.. Χάρη στις απλές συσκευές σε κεραμικά, κεραμικά από πορσελάνη, πλακάκια και ψηφιδωτά, επιτυγχάνονται λείες άκρες χωρίς πατατάκια και ρωγμές..

Δημοφιλείς κατασκευαστές

Η επεξεργασία υλικών επένδυσης δεν απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια εάν επιλέξετε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Αυτό είναι δυνατό μόνο εάν τα συνημμένα που αγοράστηκαν δημιουργήθηκαν από καλόπιστους κατασκευαστές, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

  • Bosch – η μάρκα ειδικεύεται στην κατασκευή ακροφυσίων με επίστρωση διαμαντιού. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες, τα διαμαντένια κομμάτια Bosch διαθέτουν τρυπάνια κεντραρίσματος, γεγονός που απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία διάτρησης μιας τρύπας..

  • INTERTOOL. Από τους μεταφορείς αυτής της μάρκας, πωλούνται ακροφύσια από υλικά καρβιδίου, τα οποία δεν φοβούνται τις υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που σας επιτρέπει να εργάζεστε με ξηρή μέθοδο κοπής διακοσμητικής επίστρωσης.
  • DeWALT. Τα στεφάνια από αυτόν τον κατασκευαστή διακρίνονται από ένα μη τυποποιημένο σχήμα του σώματος κοπής. Εύκολα “διεισδύουν” στα κεραμίδια, δεν μετακινούνται, επιταχύνοντας έτσι τη ροή εργασίας.
  • “Zubr”. Τα στεφάνια ενός εγχώριου κατασκευαστή είναι κατάλληλα για όλες τις γνωστές μάρκες τρυπανιών. Διακρίνονται από μεγάλη διάρκεια ζωής, ακρίβεια και καθαριότητα οπών σε οποιοδήποτε υλικό.

Για μια επισκόπηση των κομματιών διαμαντένιου πυρήνα για πλακάκια, δείτε το παρακάτω βίντεο.