Ελαφριά ταπετσαρία: επιλογές για συνδυασμούς στο εσωτερικό

Πριν από δέκα χρόνια, μια ελαφριά επίστρωση στους τοίχους προκάλεσε συσχετισμούς αποκλειστικά με διαδρόμους και θαλάμους νοσοκομείων · σήμερα, η διακόσμηση λευκών τοίχων είναι η πιο τάση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η φιλοσοφία του «hygge» ή της ευτυχίας στα δανικά, όπως ονομάζεται επίσης, έχει γίνει δημοφιλής. Οι Δανοί ήταν οι πρώτοι στον 21ο αιώνα που ονόμασαν την αφθονία του φωτός σε ένα δωμάτιο ως το κύριο μυστικό της καλής διάθεσης..

Τα ρωσικά κτίρια, κατά κανόνα, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το άνοιγμα του παραθύρου να μην αφήνει πολύ φως στον ήλιο, οπότε οι κάτοικοι της Ρωσίας πρέπει να καταφύγουν σε διάφορα κόλπα για να φωτίσουν οπτικά το δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένων των κόλπων όσον αφορά την εσωτερική διακόσμηση..

Ωστόσο, όταν επιλέγετε ανοιχτόχρωμες ταπετσαρίες, πρέπει να θυμάστε τα χαρακτηριστικά τους, χωρίς να γνωρίζετε ποια μπορεί να οδηγήσει σε λάθος σχεδιασμού..

Ιδιαιτερότητες

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η ελαφριά ταπετσαρία διευρύνει οπτικά το χώρο, επομένως, εάν το δωμάτιο όπου εκτελείται η διακόσμηση είναι μικρό, ταπετσαρίες σαμπάνιας ή μέντας θα κάνουν εξαιρετική δουλειά με την οπτική εξαπάτηση.

Επιπλέον, είναι σκόπιμο να επιλέξετε ταπετσαρία σε ανοιχτές αποχρώσεις στο δωμάτιο εάν, για κάποιον τεχνικό λόγο, υπάρχουν προβλήματα με τις ηλεκτρικές συσκευές και οι λάμπες δεν δίνουν πολύ έντονο φως. Σε αυτή την περίπτωση, η διακόσμηση τοίχου θα χρησιμεύσει ως ανακλαστήρας και μια πρόσθετη πηγή φωτισμού, αν και όχι πολύ ισχυρή..

Φυσικά, η ταπετσαρία σε ανοιχτές αποχρώσεις μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα – λερώνονται γρήγορα, καλύπτονται από σκόνη και δεν είναι πρακτικά εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι. Αλλά όλα αυτά τα προβλήματα είναι πλέον πολύ εύκολο να λυθούν. Μετά από όλα, μπορείτε να αγοράσετε ακριβότερες ταπετσαρίες που έχουν σχεδιαστεί για υγρό καθαρισμό ή καλύπτονται με ειδικό προστατευτικό στρώμα..

Και όσοι έχουν κατοικίδια ζώα θα χαρούν να διαπιστώσουν ότι τα ίχνη των νυχιών της γάτας είναι πολύ λιγότερο αισθητά σε ανοιχτόχρωμες ταπετσαρίες, ενώ στις φωτεινές ή σκούρες εμφανίζονται αμέσως γρατζουνισμένα αυλάκια..

Ο σχεδιασμός οποιουδήποτε δωματίου πρέπει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις λεπτότητες..

Αποχρώσεις

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι τα ανοιχτόχρωμα ταπετσαρία είναι απλώς μια λευκή επίστρωση. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή η παλέτα είναι πολύ πιο διαφορετική και τα σύγχρονα καταστήματα υλικού είναι έτοιμα να προσφέρουν ταπετσαρία οποιουδήποτε τόνου και χρώματος. Κατά συνέπεια, όταν επιλέγετε ένα ανοιχτόχρωμο σχέδιο για τη μελλοντική διακόσμηση του δωματίου, μπορείτε να βασίζεστε με ασφάλεια σε λεπτές ταπετσαρίες σε χρώμα μέντας και σε vintage συνδυασμούς τόνων ελιάς με χρυσό και σε υπερχειλίσεις κρύας λεβάντας, στο φόντο των οποίων μοτίβων με πράσινα λουλούδια εμφανίζονται..

Φυσικά, το κλασικό είναι χρώμα ελεφαντόδοντου, που θα ταιριάζει, ίσως, σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Αλλά πολλοί προτιμούν ένα λευκό χιόνι από αυτόν, το οποίο θα είναι μια καλή βάση για φωτεινά έπιπλα, για παράδειγμα, μια ανοιχτό πράσινη πολυθρόνα ή καναπέ..

Είναι αλήθεια ότι κατά την επιλογή ενός συνδυασμού χρωμάτων, πρέπει πρώτα απ ‘όλα να προχωρήσουμε από το τι υποτίθεται ότι δημιουργείται στο δωμάτιο, επειδή κάθε χρώμα, ανεξάρτητα από την έντασή του, έχει τα χαρακτηριστικά του στην επίδραση στην ανθρώπινη ψυχή:

 • απαλό λιλά, γαλάζιο είναι χρώματα που δίνουν μια αίσθηση ελαφρότητας. Κατά κανόνα, προσφέρεται να επιλεγούν για διακόσμηση τοίχων σε χώρους ανάπαυσης (υπνοδωμάτια και φυτώρια).

 • ανοιχτό πράσινο, χρώματα μέντας εκτελούν τη λειτουργία ενός αντικαταθλιπτικού και συμβάλλουν στη ρύθμιση της εργασιακής διάθεσης, έτσι θα είναι κατάλληλα στο γραφείο.

 • το παστέλ κίτρινο θα παίξει καλό ρόλο εάν ο ιδιοκτήτης του δωματίου δεν έχει αρκετό ηλιακό φως και θερμότητα.
 • οι κόκκινες αποχρώσεις (ακόμη και με ελαφρύ κορεσμό) μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση άγχους, επομένως καλύτερα να αποφεύγονται σε χώρους χαλάρωσης.

Και η τελευταία απόχρωση – η ταπετσαρία με ζεστές αποχρώσεις φαίνεται καλή σε μικρά δωμάτια, καθώς αντανακλά το φως χωρίς να σας κάνει να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε ένα άβολο δωμάτιο νοσοκομείου και οι κρύες αποχρώσεις, αντίθετα, είναι μια καλή λύση για ευρύχωρα δωμάτια..

8 φωτογραφίες

Πώς να συνδυάσετε σωστά?

Το κύριο ερώτημα που ανησυχεί τόσο έναν επαγγελματία σχεδιαστή όσο και έναν συνηθισμένο ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος που κάνει επισκευές είναι εάν οι φωτεινές ταπετσαρίες θα ταιριάζουν ή όχι στο εσωτερικό και αν θα υπάρχει ένα αίσθημα δυσφορίας από την επικράτηση του λευκού. Προκειμένου η ταπετσαρία να μην είναι ένα “φανταχτερό” στοιχείο διακόσμησης, αλλά να χρησιμεύσει μόνο ως διακριτικό φόντο για τη συνολική διακόσμηση του δωματίου, πρέπει να ακολουθήσετε απλούς κανόνες για το συνδυασμό εσωτερικών στοιχείων:

 • Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να καθορίσετε το χρωματικό σχέδιο στο οποίο θα διατηρηθούν όλα τα έπιπλα στο δωμάτιο. Μπορείτε να επιλέξετε έπιπλα ανοιχτόχρωμου χρώματος και τότε όλο το δωμάτιο θα φαίνεται να είναι γεμάτο αέρα και φως. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να το παρακάνετε με μονόχρωμη και να μετατρέψετε το δωμάτιο σε ένα θαμπό και βαρετό μέρος στο οποίο δεν υπάρχει τίποτα που να τραβάει τα βλέμματα σας..
 • Επιπλέον, μια υπερβολική ποσότητα φωτός μπορεί να τυφλώσει τα μάτια και να δημιουργήσει δυσφορία στο άτομο στο δωμάτιο. Για να το αποφύγετε, επιλέξτε ανοιχτόχρωμα έπιπλα με ένα ενδιαφέρον μοτίβο που έρχεται σε αντίθεση με το βασικό χρώμα. Έτσι, θα ορίσετε το γενικό στυλ του δωματίου (ανατολίτικο στολίδι ή vintage μονογράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοτίβο) και θα αραιώσετε τη λευκότητα.

 • Η δεύτερη επιλογή είναι έπιπλα που έρχονται σε αντίθεση με τους τοίχους (για παράδειγμα, ένα σκόπιμα σκοτεινό κρεβάτι με ένα κλινοσκεπάσμα βαθιάς και πλούσιας σκιάς ή, αντίθετα, ένας φωτεινός και έντονος καναπές που τραβά αμέσως την προσοχή του επισκέπτη).

 • Το δάπεδο είναι επίσης κάτι που πρέπει να σκεφτείτε όταν επιλέγετε μια ελαφριά ταπετσαρία. Ο ίδιος κανόνας ισχύει εδώ όπως και με την επιλογή χρωμάτων για έπιπλα. Μπορείτε να επιλέξετε μια μονόχρωμη έκδοση ή μια αντίθεση, ο κύριος κανόνας είναι ότι η θερμοκρασία της παλέτας χρωμάτων όλων των επιφανειών πρέπει να είναι η ίδια. Εάν ο τοίχος είναι καλυμμένος με ταπετσαρία σε ζεστές αποχρώσεις, τότε το λινέλαιο πρέπει να τοποθετηθεί ανάλογα.

 • Ο συνδυασμός “λευκών τοίχων και λευκού δαπέδου” είναι επίσης δυνατός, ειδικά στους Σκανδιναβούς, που τώρα δίνουν τον τόνο στην αγορά κατασκευών και σχεδιασμού.

 • Αλλά, παρά το γεγονός ότι οι σχεδιαστές αγαπούν να πειραματίζονται σε αυτό το θέμα, οι λάτρεις των κλασικών συνδυασμών θεωρούν ότι οι εσωτερικοί χώροι στους οποίους το χρώμα του δαπέδου είναι τουλάχιστον δύο τόνους πιο σκούρο από τους τοίχους είναι πιο αρμονικά..

 • Τα ανοίγματα και οι πόρτες των παραθύρων μπορούν να γίνουν αντίθετα αν το δωμάτιο είναι ήδη αρκετά μεγάλο. Τα φωτεινά μπλε παράθυρα και η πόρτα φαίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα με φόντο τους λευκούς τοίχους – αυτό προκαλεί αμέσως συσχετισμούς με την ηλιόλουστη Ελλάδα και μπορεί να χρησιμεύσει ως καλό αντικαταθλιπτικό για τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. Εάν είναι απαραίτητο να επεκταθεί οπτικά ο χώρος, η επιλογή πρέπει να γίνει μόνο υπέρ των ανοιχτόχρωμων χρωμάτων, κατά προτίμηση σχεδόν εντελώς στο χρώμα με τη διακόσμηση του τοίχου.

Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι παραδοσιακά μια φωτεινή προφορά σε ένα δωμάτιο και μια τελική πινελιά σε ολόκληρη την ατμόσφαιρα του δωματίου, επομένως είναι προτιμότερο να επισημάνετε τις κουρτίνες με κάποιο τρόπο στο φόντο των τοίχων – είτε με τη βοήθεια ενός ασυνήθιστου χρώματος, είτε λόγω ενός φωτεινού και εντυπωσιακού μοτίβου..

Ο κανόνας της συμβατότητας είναι ο εξής – εάν, για παράδειγμα, το τούλι έχει χρώμα κοντά στη σκιά της ταπετσαρίας, τότε ψάχνουμε ένα ύφασμα με στολίδι και αν τα μοτίβα ταιριάζουν, το επισημαίνουμε με χρώμα.

Στην περίπτωση που ο σχεδιαστής προτιμά τον μινιμαλισμό, το παιχνίδι με έντονα χρώματα είναι απαραίτητο.

Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των κουρτινών · τα ανοιχτόχρωμα υφάσματα πρέπει να είναι ακριβά ή τουλάχιστον να φαίνονται ακριβά. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να μετατρέψετε το δωμάτιό σας σε παράδειγμα κακής γεύσης..

8 φωτογραφίες

Ποιο να διαλέξω?

Προκειμένου να επιλέξετε τη σωστή διακόσμηση για τους τοίχους, πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να καθοδηγείτε από τη διάθεση και την εντύπωση που πρέπει να προκαλεί το δωμάτιο: εάν είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε το αποτέλεσμα της ευελιξίας και της ελαφρότητας, είναι καλύτερα να αποφύγετε τις επιλογές με μεγάλο μοτίβο, υπάρχει κίνδυνος να γίνει το σχέδιο πολύ παρεμβατικό. Τέτοιες ταπετσαρίες είναι πιο κατάλληλες για διάδρομο ή μπορείτε να μεταφέρετε αυτό το πιο ενεργό ντεκόρ στην αίθουσα..

Η υφή της επίστρωσης που επιλέχθηκε για το διαμέρισμα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο – η ταπετσαρία με υφή με αποτέλεσμα τρίψιμο και ανάγλυφο είναι προτιμότερη για μεγάλα και ευρύχωρα δωμάτια (σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αγοράσετε ειδική ταπετσαρία για σοβάτισμα), αλλά θα είναι καλύτερα να κολλήσετε γυαλιστερή ταπετσαρία σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο ή φυτώριο (ακρυλική ταπετσαρία με αντανακλά καλά το φυσικό φως).

Παρεμπιπτόντως, είναι στα υπνοδωμάτια ότι η ταπετσαρία με ένα μικρό μοτίβο φαίνεται κομψή, αυτή η επιλογή συνιστάται ιδιαίτερα για τους λάτρεις της vintage ατμόσφαιρας της Προβηγκίας.

Στο φόντο του τοίχου σε ένα προσεγμένο λουλούδι, μια ασυνήθιστη περίτεχνη κορνίζα ή ένα ρολόι κούκου θα ξεχωρίζουν τέλεια. Είναι καλύτερα να αφήσετε τα κλασικά στολίδια προς το παρόν, όταν θα είναι απαραίτητο να κάνετε επισκευές στην αίθουσα ή στην κουζίνα..

Μπορείτε να μάθετε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να επιλέξετε τη σωστή ταπετσαρία στο παρακάτω βίντεο..

Ντεκόρ

Όταν επιλέγετε ανοιχτόχρωμη ταπετσαρία, δεν μπορείτε να παρακάμψετε τη διακόσμηση, χωρίς αυτό το δωμάτιο θα στερείται ατομικότητας και όρεξης. Είναι σαφές ότι τα μοτίβα που εφαρμόζονται στην επιφάνεια της ταπετσαρίας δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με την υπόλοιπη διακόσμηση του δωματίου. Και αν, κατά την επιλογή συνδυασμών χρωμάτων, πολλά εξαρτώνται από τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη του δωματίου, η συμβατότητα των μοτίβων υπόκειται σε πολύ αυστηρότερους κανόνες.. Όταν η ταπετσαρία έχει σχεδιαστεί σε ανατολίτικο στιλ, αυτό θα πρέπει να επαναληφθεί στο στολίδι στα μαξιλάρια ή το κλινοσκεπάσματα..

Δεν πρέπει να υπάρχει συνδυασμός ανθοδέσμων Προβηγκίας, κινέζικων χαρακτήρων και γεωμετρικών σχημάτων στο ίδιο δωμάτιο. Διαφορετικά, το δωμάτιο θα ενσωματώνει την έννοια του “κιτς”.

Επιλογές εσωτερικού χώρου

Όπως μπορείτε ήδη να καταλάβετε από τα παραπάνω, η επιλογή φωτεινών ταπετσαριών δημιουργεί πολύ χώρο για δημιουργική αυτοέκφραση. Όμορφες ταπετσαρίες με υφή θα ταιριάζουν στους λάτρεις του vintage και εξαιρετικού περιβάλλοντος.

Αλλά τα κομψά νεαρά ζευγάρια που κάνουν ανακαινίσεις στο πρώτο τους ανεξάρτητο σπίτι είναι πιθανό να επιλέξουν γεωμετρικά μοτίβα και αντίθετους συνδυασμούς φωτεινών τοίχων με φωτεινά και μινιμαλιστικά έπιπλα..

Αν θέλετε να είστε στην τάση, αγοράστε μοντέρνες γυαλιστερές ταπετσαρίες που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας τι είναι η ευτυχία σε σκανδιναβικό στιλ..