Κομψή ταπετσαρία στο εσωτερικό: χαρακτηριστικά επιλογής

Κομψή ταπετσαρία στο εσωτερικό: χαρακτηριστικά επιλογής

Προς το παρόν, υπάρχει μια ποικιλία από κομψές ταπετσαρίες – που κυμαίνονται από αρκετά φθηνά, σχετικά απλά και τελειώνουν με ακριβά, ελίτ. Υπάρχουν πολλά καλύμματα τοίχων, οπότε μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο να επιλέξετε το σωστό για ένα συγκεκριμένο εσωτερικό..

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κατανοήσετε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά της επιλογής ταπετσαρίας, τους τύπους τους και να αξιολογήσετε τις πιο επιτυχημένες επιλογές σχεδίασης.

Προβολές

Οι ταπετσαρίες ταξινομούνται σε διάφορους τύπους ανάλογα με την εμφάνισή τους.. Βρίσκονται οι ακόλουθοι τύποι επιχρισμάτων:

 • Ανάγλυφο. Η εικόνα μπορεί να είναι κοίλη ή κυρτή. Το μοτίβο δίνει στην ταπετσαρία κομψότητα, ιδιαίτερο σικ. Τέτοια επιχρίσματα χωρίζονται σε ανάγλυφα και κυματοειδή..
 • Λείος.
 • Επικαλύψεις που μιμούνται μια ποικιλία υλικών. Τέτοιες ταπετσαρίες μεταφέρουν τη φυσικότητα και την αισθητική του μετάλλου, των επιφανειών από τούβλα, του γύψου, των πλακιδίων κ.ο.κ..

Οι ταπετσαρίες χωρίζονται σε διάφορους τύπους ανάλογα με την αντοχή στην υγρασία. Οι επικαλύψεις μπορεί να είναι κλασικές, εξαιρετικά πλένονται, πλένονται, ανθεκτικές στην υγρασία. Ανάλογα με τον βαθμό πυκνότητας, χωρίζονται σε βαριά (πάνω από 110 g / m2) και ελαφριά.

Οι ταπετσαρίες χωρίζονται σε διάφορους τύπους ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής και τον τύπο της βάσης.. Οι επενδύσεις τοίχων είναι:

 • Κατασκευασμένο από χαρτί. Αυτή είναι η κλασική έκδοση – αυτά τα υλικά είναι τα πιο δημοφιλή. Υπάρχουν επικαλύψεις χαρτιού δύο στρωμάτων και ενός στρώματος. Η ταπετσαρία ενός στρώματος είναι πολύ απλή, είναι πάντα ένα φύλλο και η ταπετσαρία δύο επιπέδων αποτελείται από μια διακοσμητική επίστρωση με κάποιο είδος εικόνας και μια βάση. Η ταπετσαρία από χαρτί είναι μια πολύ οικονομική επιλογή. Ωστόσο, τέτοια υλικά έχουν πολλά μειονεκτήματα: δεν διαφέρουν ως προς την αντοχή στην υγρασία, την αντοχή στο ηλιακό φως, τη δύναμη.

Οι επικαλύψεις χαρτιού δεν συνιστώνται για ανώμαλες επιφάνειες: θα αναδείξουν μόνο τα ελαττώματά τους. Ωστόσο, το χαρτί είναι μια πολύ καλή επιλογή εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι σας. Εάν βάψουν τους τοίχους, η επίστρωση μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα..

 • Βινύλι. Η βάση τέτοιων επιστρώσεων είναι κατασκευασμένη από ύφασμα ή ανθεκτικό χαρτί. Το επάνω μέρος της ταπετσαρίας καλύπτεται με μεμβράνη πολυβινυλοχλωριδίου. Τέτοια υλικά διακρίνονται από εξαιρετική απόδοση. Είναι ασφαλή, ανθεκτικά και διαρκούν αρκετά. Αυτές οι επικαλύψεις είναι ανθεκτικές στον υγρό καθαρισμό. Ωστόσο, τέτοια υλικά έχουν επίσης ένα μειονέκτημα: είναι αεροστεγή. Θα πρέπει να προσαρμόζετε συνεχώς το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο.

 • Μη υφασμένα. Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας ταπετσαρίας είναι η απουσία ραγάδων, η δύναμη. Αυτά τα καλύμματα παρέχουν πολύ καλή ηχομόνωση. Ακόμα και αρκετά σημαντικά ελαττώματα μπορούν να κρυφτούν με τη βοήθεια τέτοιων υλικών. Επιπλέον, μπορούν να βαφτούν συχνά..

 • Μια άλλη δημοφιλής επιλογή είναι υαλοβάμβακα. Μια τέτοια ταπετσαρία μπορεί να είναι ομαλή, κυματοειδής. Μπορείτε να αγοράσετε τα καλύμματα σε δύο ή μία στρώση. Η ταπετσαρία από υαλοβάμβακα είναι πολύ ανθεκτική, δύσκολη στο σκίσιμο και θα σας κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Στα κολλημένα επιχρίσματα εφαρμόζονται χρώματα και βερνίκια με βάση το νερό ή ακρυλικά. Για κατοικίες, δεν αγοράζονται πολύ συχνά – συνήθως ως πρωτότυπα διακοσμητικά στοιχεία για ορισμένες περιοχές..

Αυτά τα υλικά είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, δεν περιέχουν έδαφος αναπαραγωγής επιβλαβών μικροοργανισμών.

Χαρακτηριστικά επιλογής

Όταν επιλέγετε την πιο κατάλληλη ταπετσαρία για διαμέρισμα στούντιο ή άλλο χώρο διαβίωσης, πρέπει να λάβετε υπόψη μερικές συστάσεις:

 • Σκεφτείτε τι είδους υλικά χρειάζεστε ακόμη και πριν επισκεφθείτε το κατάστημα. Δεν συνιστάται να σταματήσετε αμέσως να επιλέγετε το πρώτο παλτό που σας αρέσει. Πάρτε άλλες ταπετσαρίες, συγκρίνετε τις, σκεφτείτε αν θα φαίνονται όμορφα, αν ταιριάζουν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
 • Είναι απαραίτητο να επιλέξετε τέτοια υλικά, εστιάζοντας όχι μόνο στα έπιπλα και τη διακόσμηση στο δωμάτιο, αλλά και στα χαρακτηριστικά του ίδιου του δωματίου – μέγεθος, τύπος. Εάν οι οροφές είναι χαμηλές, ένα κάθετο μοτίβο στους τοίχους είναι μια καλή επιλογή. Ένα δωμάτιο με μεγάλο μοτίβο ή οριζόντιες ρίγες θα φαίνεται πιο φαρδύ αλλά πιο κοντό.

 • Το σχέδιο, η σκιά, η υφή της ταπετσαρίας είναι πολύ σημαντικά. Είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε μια επιτυχημένη λύση σχεδιασμού – πρέπει να λάβετε υπόψη διαφορετικές αποχρώσεις. Η ταπετσαρία πρέπει να είναι σε αρμονία με όλα τα εσωτερικά στοιχεία. Αξίζει να εστιάσετε στον γενικό κανόνα: στο εσωτερικό – όχι περισσότερα από 3 χρώματα και 3 αποχρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχετε αρμονία..
 • Εάν το δωμάτιο βρίσκεται στη νότια πλευρά, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ελαφρές επικαλύψεις. Αυτό θα αποτρέψει το ξεθώριασμα της εικόνας..

 • Τα χρώματα των επίπλων και της ταπετσαρίας πρέπει να είναι διαφορετικά. Όλα τα στοιχεία πρέπει να είναι σε αρμονία, αλλά όχι να συγχωνεύονται μεταξύ τους..
 • Μια καλή επιλογή για ένα μικρό σκοτεινό δωμάτιο είναι τα καλύμματα με ένα μικρό μοτίβο. Εάν το δωμάτιο είναι μεγάλο, επιλέξτε μεγάλες, φωτεινές εικόνες..
 • Σε εκείνες τις περιπτώσεις όταν σκοπεύετε να βάλετε χαλιά, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους, επιλέξτε απλές ταπετσαρίες που δεν θα αποσπούν την προσοχή από αυτά τα πρόσθετα στοιχεία..

Πώς να ταιριάξετε με το χρώμα του δαπέδου και της οροφής?

Υπάρχουν μερικές από τις πιο συνηθισμένες επιλογές που αξίζει να λάβετε υπόψη:

 • Σκούρο λινέλαιο ή άλλα καλύμματα δαπέδου αυτών των χρωμάτων (π.χ. καφέ). Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν πρέπει να φοβάστε να επιλέξετε “ενεργούς” τοίχους. Για το σκοτεινό πάτωμα, μπορείτε να επιλέξετε εκφραστικά μοτίβα, πλούσια, φωτεινά χρώματα (συμπεριλαμβανομένων των χρυσών αποχρώσεων, μπορείτε να επιλέξετε συνδυασμό δύο χρωμάτων). Ταπετσαρία εκφραστική σε χρώμα και σκούρα δάπεδα ταιριάζουν με ελαφριά ταβάνια, για τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικό γύψο.

Σε αυτή την περίπτωση, τα έπιπλα πρέπει επίσης να είναι ελαφριά (μπορείτε να επιλέξετε, για παράδειγμα, μπεζ).

 • Εάν το κάλυμμα του δαπέδου είναι σκοτεινό και δεν σας αρέσει η φωτεινή ταπετσαρία, θα πρέπει να επιλέξετε μια κλίση. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέγονται διαφορετικοί τόνοι του ίδιου χρώματος για διακόσμηση. Ο συνδυασμός μιας ελαφριάς οροφής, πιο σκούρων τοίχων (για παράδειγμα, χρώματος καπουτσίνο) και ενός σχεδόν μαύρου δαπέδου είναι μια πολύ αρμονική επιλογή, φαίνεται ενδιαφέρον σε μια ποικιλία δωματίων. Σε αυτήν τη σύνθεση μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν πόρτες κατασκευασμένες στο ίδιο σχέδιο χρωμάτων. Θυμηθείτε ότι το φορτίο χρώματος πρέπει να κατανέμεται σωστά σε όλες τις κάθετες και οριζόντιες επιφάνειες..

 • Εάν το πάτωμα έχει σκούρα απόχρωση και σκοπεύετε να πειραματιστείτε, δοκιμάστε να σκουρύνετε και το ταβάνι. Οι τοίχοι είναι ελαφροί, αλλά μπορείτε να τους κάνετε λευκούς. Αυτή η αντίθεση θα φανεί πολύ ελκυστική..
 • Μπορείτε να συνδυάσετε ελαφριά ταπετσαρία που μοιάζει με πέτρα με σκούρες αποχρώσεις. Η λευκή ταπετσαρία φαίνεται πολύ ωραία κάτω από ένα διακοσμητικό τούβλο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τοιχοποιία και η μίμησή της είναι πολύ δημοφιλή στο σχεδιασμό μοντέρνων εσωτερικών χώρων..

 • Εάν το δωμάτιο έχει ελαφρύ πάτωμα, οι τοίχοι μπορούν να γίνουν σκοτεινοί και η οροφή μπορεί επίσης να είναι ελαφριά. Τέτοιοι συνδυασμοί φαίνονται πολύ εντυπωσιακοί. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι προτιμούν την ελαφριά βελανιδιά: τέτοια καλύμματα δαπέδου είναι πολύ ευχάριστα στο μάτι..

 • Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να κάνουν τα πάντα ελαφριά: τους τοίχους, το πάτωμα και την οροφή. Για να αποφύγετε τη μονοτονία σε τέτοιους εσωτερικούς χώρους, αξίζει να αγοράσετε κίτρινα, μπλε ή άλλα φωτεινά έπιπλα για το δωμάτιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ενδιαφέροντα διακοσμητικά στοιχεία.

 • Σκούρο ταβάνι και ανοιχτόχρωμο κάλυμμα δαπέδου. Οι τοίχοι μπορεί να είναι ανοιχτοί ή σκοτεινοί. Αυτός ο σχεδιασμός είναι ιδανικός για δωμάτια όπου η οροφή είναι πολύ υψηλή. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίθεση δεν πρέπει να είναι πολύ έντονη..

 • Εάν το πάτωμα στο δωμάτιο είναι φωτεινό ή υπάρχει χαλί σε αυτό, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ανοιχτόχρωμες οροφές και τοίχους..

Επιλέγουμε το χρώμα των επίπλων

Εάν έχετε ήδη αγοράσει διάφορα έπιπλα, καθοδηγηθείτε από αυτά. Τα έπιπλα πρέπει να συνδυάζονται με ταπετσαρία, αλλά πρέπει να επιλέγονται διαφορετικά χρώματα και αποχρώσεις. Σε περιπτώσεις όπου τα προϊόντα είναι ακριβά, αξίζει να επιλέξετε “πλούσια” χρώματα για τους τοίχους: μπορντό, μπεζ, κρεμώδες, σοκολάτα. Εάν συνδυάσετε τέτοια στοιχεία μαζί, το αποτέλεσμα θα είναι απλά εκπληκτικό – το εσωτερικό θα αποκτήσει κομψότητα, κατάσταση.

Εάν τα έπιπλα είναι ελαφριά, ο τοίχος μπορεί να είναι αρκετά φωτεινός, με σχέδια. Αραιώστε ένα τέτοιο δωμάτιο με διαφορετικά κορεσμένα χρώματα., αλλιώς το εσωτερικό θα φαίνεται πολύ ξεθωριασμένο.

Για μοντέρνα έπιπλα, επιλογές όπως κλασικές ρίγες και αφηρημένα μοτίβα στους τοίχους λειτουργούν συνήθως καλά..

Συμβουλές επιλογής

Για να επιλέξετε τη σωστή ταπετσαρία για τεχνητή πέτρα, ταπετσαρία φωτογραφιών, χύμα υλικά ή οποιαδήποτε άλλη επένδυση τοίχων, πρέπει να λάβετε υπόψη όχι μόνο τον γενικό σχεδιασμό του δωματίου, αλλά και τον λειτουργικό του σκοπό. Εάν θέλετε να αποφύγετε τα λάθη και να επιλέξετε την τέλεια επιλογή, διαβάστε ποια ταπετσαρία είναι κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο δωμάτιο..

Για υπνοδωμάτιο

Ένα υπνοδωμάτιο είναι ένα δωμάτιο όπου οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο. Τα υλικά φινιρίσματος πρέπει να είναι απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο. Για ένα τέτοιο δωμάτιο, είναι καλύτερο να επιλέξετε επιχρίσματα από υφάσματα, ακρυλικά, χαρτιά, υαλοβάμβακα ή υλικά για ζωγραφική. Θα λειτουργήσει επίσης αφρός ή επίπεδο βινύλιο, αλλά αυτή η επιλογή είναι λιγότερο επιθυμητή..

Όταν επιλέγετε κατάλληλες επιστρώσεις για τους τοίχους του υπνοδωματίου, πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να εστιάσετε στα γούστα του ατόμου που θα κοιμηθεί εκεί. Εάν ένα ζευγάρι θα διανυκτερεύσει σε ένα τέτοιο δωμάτιο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι προτιμήσεις και των δύο. Αν και πολλά εξαρτώνται από τα γούστα, αξίζει να το σημειώσουμε σκούρα και πολύ φωτεινά χρώματα δεν είναι πολύ κατάλληλα για την κρεβατοκάμαρα. Ακόμα, σε ένα τέτοιο δωμάτιο, ένα άτομο πρέπει να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει και να αποκτήσει δύναμη και να μην πέσει σε απόγνωση ή να βιώσει υπερβολικό νευρικό ενθουσιασμό. Η καλύτερη επιλογή είναι τα ήρεμα παστέλ χρώματα, τα οποία δεν προκαλούν πονοκέφαλο και δεν κουράζουν τα μάτια σας.

Για την αίθουσα

Σαλόνι (αίθουσα) – ένα δωμάτιο στο οποίο τα μέλη της οικογένειας επίσης μαζεύονται πολύ συχνά. Μερικές φορές εμφανίζονται και καλεσμένοι εκεί. Μπορούμε να πούμε ότι το σαλόνι είναι το «πρόσωπο» του σπιτιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε ένα τέτοιο δωμάτιο οι πιο τολμηρές ιδέες σχεδιασμού συχνά ενσωματώνονται στην πραγματικότητα, επειδή λίγοι ιδιοκτήτες σπιτιού δεν θέλουν να αποδείξουν την ατομικότητά τους και το καλό γούστο τους..

Μπορείτε να επιλέξετε σχεδόν οποιαδήποτε ταπετσαρία για την αίθουσα. Σήμερα, οι ταπετσαρίες φωτογραφιών είναι πολύ δημοφιλείς. Οι εικόνες πάνω τους είναι πολύ διαφορετικές. Φυσικά, υπάρχει ένας σημαντικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε: επιλογή επενδύσεων τοίχου στο σαλόνι (όπως για κάθε άλλο δωμάτιο), πρέπει να εστιάσετε στο γενικό στυλ του εσωτερικού, χρώματα επίπλων, οροφής, δαπέδου, διάφορα διακοσμητικά στοιχεία.

Για κουζίνα

Με την κουζίνα, όλα είναι ήδη πολύ πιο περίπλοκα. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι επιφάνειες σε ένα τέτοιο δωμάτιο είναι πολύ βρώμικες, επειδή το φαγητό μαγειρεύεται εδώ κάθε μέρα..

Λόγω ακραίων θερμοκρασιών και υψηλής υγρασίας, οι επικαλύψεις μπορεί να υποστούν πολύ μεγάλη ζημιά, επομένως πρέπει να διακρίνονται από αυξημένη αντοχή σε τέτοιες εξωτερικές επιδράσεις. Θα πρέπει να επιλέξετε ταπετσαρία για την κουζίνα που δεν απορροφά οσμές..

Οι καλύτερες επιλογές είναι ταπετσαρία για ζωγραφική, βινύλιο, υαλοβάμβακα. Τα χάρτινα καλύμματα δεν είναι κατάλληλα για την κουζίνα.

Για μπάνιο

Δεν επιλέγουν όλοι επενδύσεις τοίχων όπως ταπετσαρίες για το μπάνιο. Εάν θέλετε πραγματικά να τα αγοράσετε, δώστε προσοχή σε υαλοβάμβακα και βινύλιο. Οι επικαλύψεις για ένα τέτοιο δωμάτιο πρέπει να είναι ανθεκτικές και ανθεκτικές στην υγρασία..

Για το φυτώριο

Το φυτώριο είναι το πιο σημαντικό δωμάτιο στο σπίτι. Είναι εδώ που τα παιδιά μεγαλώνουν, κοιμούνται, σπουδάζουν, παίζουν, διασκεδάζουν, ονειρεύονται. Το παιδί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο στο δωμάτιό του, επιπλέον, πρέπει να το εμπνέει! Θα πρέπει να επιλέξετε απολύτως ασφαλή υλικά για ένα τέτοιο δωμάτιο., δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την υγεία των παιδιών. Για φυτώριο, ταιριάζουν γυάλινες ταπετσαρίες, βαφές, χαρτί ταπετσαρίας.

Όταν επιλέγετε την πιο κατάλληλη επιλογή, εστιάστε στην ηλικία του παιδιού. Για τα παιδιά, τα παιχνίδια έχουν ιδιαίτερη σημασία, οπότε το εσωτερικό σε ένα μικρό παιδικό δωμάτιο μπορεί να είναι πολύχρωμο. Ακόμα και μια θεματική σχεδίαση είναι δυνατή. Αλλά για έναν έφηβο, η πρώτη θέση δεν είναι πλέον διασκεδαστική, αλλά λειτουργικότητα. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι τα ενήλικα παιδιά τείνουν να εκφράζουν την ατομικότητά τους με κάθε δυνατό τρόπο. Βοηθήστε τους με αυτό με τη διακόσμηση του δωματίου.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιλογής ταπετσαρίας για διαφορετικά δωμάτια, δείτε το επόμενο βίντεο..

Όμορφες επιλογές στο εσωτερικό

Ένα από τα πιο ελκυστικά χρώματα είναι το λιλά. Σε ένα δωμάτιο με τέτοια ταπετσαρία, δημιουργείται μια ατμόσφαιρα μυστηρίου..

Ο κόκκινος τοίχος με χρυσά μοτίβα φαίνεται απλά πολυτελής – ένα τέτοιο δωμάτιο συνδέεται με το κομψό!

Ταπετσαρία με ένα μεγάλο μοτίβο φαίνεται πολύ πρωτότυπο. Τίποτα περιττό – αλλά ταυτόχρονα, η εικόνα ζωντανεύει πολύ έναν συνηθισμένο φωτεινό τοίχο.

Η φωτεινότητα και η αφθονία των χρωμάτων είναι πολύ κατάλληλα για παιδικά δωμάτια. Το ίδιο ισχύει και για την ταπετσαρία..