Πώς να αρμολογήσετε σωστά τα κεραμίδια;

Πώς να αρμολογήσετε σωστά τα κεραμίδια;

Πριν από σαράντα χρόνια κανείς δεν ήξερε μια τέτοια λέξη όπως το αρμόστοκο. Το τελευταίο τρίξιμο με τη μορφή ελληνικών ή πολωνικών πλακιδίων έπρεπε να επινοηθεί για να πάρει, και δεν ήταν πάντα δυνατό να αγοραστούν πλακίδια του ίδιου χρώματος. Κολλήθηκε (απλώς κολλήθηκε, δεν στρώθηκε) στους τοίχους και στο πάτωμα με κάθε νοητό και αδιανόητο τρόπο. Και τι δεν προστέθηκε στο μείγμα κόλλας για να το κρατήσετε στο επιλεγμένο μέρος! Κολλημένο χωρίς ραφές, οπότε κανείς δεν χρειάστηκε αρμόστοκο.

Αλλά ο χρόνος και η τεχνολογία τρέχουν μπροστά, ξεπερνώντας όλες τις ιδέες για την ομορφιά και την πρακτικότητα..

Ιδιαιτερότητες

Σήμερα, είναι απλά αδύνατο να φανταστούμε καλά τοποθετημένα πλακάκια χωρίς αρμολόγηση. Η τεχνολογία τοποθέτησης κεραμιδιών στην εποχή μας συνεπάγεται ότι οι ραφές γίνονται μεταξύ διακοσμητικών στοιχείων. Οι ραφές ονομάζονται το κενό μεταξύ των άκρων δύο παρακείμενων πλακιδίων που δεν έχουν πληρωθεί με κόλλα πλακιδίων. Πρέπει να ξέρετε πώς να αλέσετε σωστά τις ραφές στα πλακάκια..

Οι αρμοί πλακιδίων έχουν καθαρά ωφελιμιστικό σκοπό:

 • Δημιουργούν ένα θερμικό κενό. Όλοι γνωρίζουν από το μάθημα της φυσικής ότι τα σώματα διαστέλλονται όταν θερμαίνονται. Με πολύ στενές ραφές ή σε πλήρη απουσία τους, τα κεραμικά πλακίδια μπορούν να σπάσουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, πιέζοντας το ένα το άλλο.
 • Τα πλακίδια από διαφορετικούς κατασκευαστές βαθμονομούνται διαφορετικά. Η βαθμονόμηση πλακιδίων είναι μια ανοχή στην απόκλιση του μεγέθους του τελικού προϊόντος από τις διαστάσεις που δηλώνει ο κατασκευαστής. Μερικές φορές η βαθμονόμηση μπορεί να φτάσει έως και 1 mm. Κατά την τοποθέτηση τέτοιων πλακιδίων άνισων μεγεθών χωρίς ραφές ή με στενές ραφές, είναι αδύνατο να αποκτήσετε έναν περισσότερο ή λιγότερο αξιοπρεπή τοίχο..

Προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να έχει καθαρά οριζόντια και κάθετα, ένα κακώς βαθμονομημένο κεραμίδι πρέπει να μετατοπιστεί, να κεντραριστεί, αλλάζοντας το μέγεθος της ραφής για κάθε γειτονικό ζεύγος..

Για να μην υπάρχουν κενά μεταξύ των στρωμένων στοιχείων του φινιρίσματος τοίχων και δαπέδων, στα οποία θα εισχωρήσει νερό και βρωμιά, οι ραφές γεμίζουν με ένα ειδικό διάλυμα που ονομάζεται αρμόστοκος. Τα κεραμικά πλακίδια, ως επί το πλείστον, έχουν μια μικρή στρογγυλοποίηση στις άκρες λόγω των ιδιαιτεροτήτων της τεχνολογίας κατασκευής τους.

Το λούστρο που καλύπτει το κεραμικό εφαρμόζεται μόνο σε μία επιφάνεια. Επομένως, τα άκρα των πλακιδίων έχουν το χρώμα του πηλού από το οποίο κατασκευάστηκαν και διαφέρουν από το χρώμα του σχεδίου στην μπροστινή πλευρά. Όταν οι ραφές δεν φοριούνται, οι καφέ άκρες είναι ορατές με γυμνό μάτι και χαλούν ολόκληρη την εικόνα..

Ένα συνηθισμένο λάθος των ερασιτεχνών είναι ότι πιστεύουν ότι τα ελαττώματα στην τοποθέτηση πλακιδίων και η μηχανική βλάβη με τη μορφή μικρών τσιπς μπορούν να κρυφτούν με τη βοήθεια ενέματος. Αυτή, όπως το χρώμα, τονίζει μόνο όλα τα ελαττώματα.. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε αμέσως τα ελαττωματικά πλακίδια ή να τα τοποθετήσετε σε ένα δυσδιάκριτο μέρος., για παράδειγμα, για μπάνιο ή ντους.

Η σύνθεση και η βάση του ενέματος διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Άλλοι προσθέτουν ειδικά αντιμυκητιασικά πρόσθετα, άλλοι – συστατικά που ενισχύουν, άλλοι προσπαθούν να δώσουν στον αρμόστοκο περισσότερη ελαστικότητα και άλλοι – υδατοαπωθητικές ιδιότητες..

Όσο περισσότερες καταναλωτικές ιδιότητες έχει μια σπάτουλα, τόσο πιο ακριβό είναι..

Προβολές

Η βάση για τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους αρμόστοκους είναι συνήθως γύψος ή τσιμέντο, η προκύπτουσα ένωση είναι αδιαφανής, ομοιόμορφη στη σύνθεση και το χρώμα. Για να δώσετε αισθητική εμφάνιση στην επιφάνεια με πλακάκια, το αρμόστομα χρωματίζεται (προστίθενται χρωστικές χρωστικές) σε διάφορα χρώματα. Αλλά σε ειδικές περιπτώσεις με μια τέτοια σύνθεση είναι αδύνατο να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα..

Για την επίτευξη διαφανούς ή ημιδιαφανούς αρμού, χρησιμοποιούνται ενώσεις με βάση την εποξία, οι οποίες μπορούν να χρωματιστούν σε διαφορετικά χρώματα ή να προστεθούν με διαφορετικά υλικά πλήρωσης. Τα πληρωτικά μπορούν να είναι λεπτόκοκκη σκόνη από ασημί ή χρυσό χρώμα και μικρές χάντρες, καθώς και μικρές ολογραφικές λάμψεις, όπως για τη διακόσμηση των νυχιών..

Η δύναμη ενός τέτοιου ενέματος δεν θα είναι μικρότερη από αυτή του ίδιου του κεραμιδιού και η βρωμιά δεν θα τρώει στις ραφές.

Ένας άλλος τύπος ενέματος βασίζεται στη χρήση ρητίνης φουρανίου. Το χαρακτηριστικό του είναι ένα εξαιρετικά βαθύ μαύρο χρώμα. Στις αρμολογήσεις γύψου ή τσιμέντου, το πιο σκούρο χρώμα είναι ο ανθρακίτης, μαύρο με γκρι απόχρωση. Αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστικά των βασικών υλικών, τα οποία δεν έχουν ακόμη χρωματιστεί από τη θυγατρική..

Σήμερα, στεγανωτικά με βάση τη σιλικόνη βαμμένα σε διαφορετικά χρώματα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως ενέματα σε χώρους με αυξημένο στρες και υγρασία..

Το κλασικό υλικό για αρμολόγηση ήταν και παραμένει κόλλα πλακιδίων για κλίνκερ. Η ραφή αποδεικνύεται ισχυρή, το πλάτος της δεν έχει σημασία, το χρώμα είναι μόνο γκρι.

Ο αρμόστοκος πωλείται σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ κτιρίων τόσο έτοιμος προς χρήση όσο και με τη μορφή μείγματος για την παρασκευή κονιάματος σε πλακίδια κλίνκερ. Αυτή είναι μια ισοδύναμη αντικατάσταση.

Πώς να αραιώσετε?

Για όσους πραγματοποιούν επισκευές με τα χέρια τους, πρέπει να απομνημονευθεί ο κανόνας για την παρασκευή διαλυμάτων από ξηρά μείγματα: το μείγμα προστίθεται στο νερό και όχι νερό στο μείγμα. Αλλά η αρμολόγηση είναι μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά της σύνθεσής τους είναι τέτοια που παίρνουν λίγο νερό, τότε για να ληφθεί ένα διάλυμα της επιθυμητής συνοχής, προστίθεται νερό σε μια ξηρή σκόνη.

Το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή οποιουδήποτε κονιάματος δεν πρέπει ποτέ να είναι ζεστό ή ζεστό., διαφορετικά το μείγμα θα μετατραπεί αμέσως σε παγωμένο, άμορφο κομμάτι, με το οποίο δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε σωστά τις αναλογίες.

Οι κατασκευαστές, κατά κανόνα, αναγράφουν στη συσκευασία τη συνιστώμενη ποσότητα νερού ανά 100 g ή 1 kg ξηρού μίγματος. Αλλά αυτός ο αριθμός είναι προαιρετικός. Η πυκνότητα του διαλύματος εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλετε να πάρετε στο τέλος. Για την τυπική μέθοδο αρμολόγησης, το ενέματα πρέπει να είναι σαν παχιά σπιτική ξινή κρέμα ή πάστα ντομάτας. Εάν, κατά την ανάμιξη, μέρος του μείγματος παραμένει στεγνό, προσθέστε νερό σε πολύ μικρές μερίδες μέχρι το διάλυμα να έχει το επιθυμητό πάχος..

Αν, αντίθετα, το μείγμα αποδείχθηκε πολύ υγρό, παρόμοιο με το κεφίρ, μπορείτε σταδιακά να προσθέσετε ξηρό ενέματα, πάλι σε μικρές μερίδες. Και ζυμώνουμε καλά ώστε να μην υπάρχουν σβώλοι.

Ορισμένα πρόσθετα κάνουν τα μείγματα αρμόστοκων πολύ μη υγροσκοπικά και τα σωματίδια του μίγματος δεν θέλουν να βραχούν. Είναι απαραίτητο να ζυμώσετε τέτοιες συνθέσεις σχολαστικά και για αρκετό καιρό, μέχρι να επιτευχθεί μια παχιά ομοιογενής μάζα..

Η διάρκεια ζωής του αραιωμένου ενέματος είναι μικρή, με την ένταση – μισή ώρα ή μία ώρα. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το διάλυμα αρχίζει να σκληραίνει, να συσσωρεύεται, χάνει την πλαστικότητά του και δεν είναι πλέον δυνατό να συνεργαστεί με αυτό. Επομένως, είναι προτιμότερο να αραιωθεί ο αρμόστοκος σε μικρές μερίδες. Εάν κατά τη διάρκεια της εργασίας η σύνθεση άρχισε να πυκνώνει, μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα νερού σε αυτήν και να ανακατέψετε καλά.

Εάν μαγειρεύετε πολύ ενέματα, τότε είναι πολύ δύσκολο να το επεξεργαστείτε χωρίς να χάσετε την ποιότητα. Η προετοιμασία μιας μεγάλης ποσότητας μείγματος ταυτόχρονα είναι λογική μόνο εάν πολλά άτομα εργάζονται ταυτόχρονα σε αρμολόγηση, καθένα από τα οποία εκτελεί ένα συγκεκριμένο στάδιο.

Το πιο κατάλληλο δοχείο για την αραίωση του αρμόστοκου είναι ένα καουτσούκ από 300 έως 500 ml ή εύκαμπτο κύπελλο πολυμερούς. Η ευελιξία οφείλεται στο γεγονός ότι όταν στερεοποιηθεί, το μείγμα γίνεται πολύ σκληρό και είναι σχεδόν αδύνατο να το ξύνουμε από σκληρά πιάτα. Όταν στρίβετε το μαλακό κύπελλο, το σκληρυμένο ενέματα “ξεκολλάει” από τους τοίχους και χτυπά με ένα ελαφρύ χτύπημα. Εάν προσπαθήσετε να χτυπήσετε ένα σκληρό δοχείο, τότε το κύπελλο είναι πιο πιθανό να σπάσει από ό, τι το ενέματα θα μείνει πίσω από τους τοίχους..

Στην περίπτωση χρήσης έτοιμου μείγματος αρμολόγησης, ο κατασκευαστής έκανε τα πάντα για εμάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τραβώντας το κατευθείαν από τον κάδο. Κάποιος δεν έχει παρά να θυμάται να κλείνει καλά το καπάκι ώστε να μην στεγνώσει το αχρησιμοποίητο κονίαμα. Μετά από 12-24 ώρες στον ύπνο, το τελικό μείγμα καλύπτεται πρώτα με μεμβράνη και στη συνέχεια μετατρέπεται σε στερεό, ακατάλληλο για αρμολόγηση..

Οργανα

Πριν αρχίσετε να τρίβετε τις ραφές, πρέπει να προετοιμάσετε έναν κουβά με καθαρό δροσερό νερό, γάντια από λάτεξ ή βινύλιο και μερικά πυκνά σφουγγάρια (όπως για το πλύσιμο πιάτων) με μικρούς πόρους, καθώς και δύο απορροφητικά μαντηλάκια. Για την ευκολία της εργασίας, απαιτείται σκαλοπάτι. Απευθείας για την πλήρωση των αρμών με ενέματα, χρειάζεστε μια εύκαμπτη σπάτουλα πολυουρεθάνης πλάτους 5-10 cm και ένα δοχείο με έτοιμο κονίαμα.

Εάν οι δεξιότητες αρμολόγησης δεν είναι τέλειες, είναι καλύτερο να πάρετε ένα μικρό εργαλείο. Είναι επίσης καλή ιδέα να έχετε ένα μαχαίρι ζωγραφικής στο χέρι για μερική διόρθωση των αρθρώσεων. Για να σχηματίσετε μια αισθητική ραφή, χρειάζεστε ένα στρογγυλό ραβδί εβονίτη μικρής διαμέτρου – 3-5 mm.

Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται ταινία κάλυψης με καλή πρόσφυση. Μπορείτε να επιλέξετε ένα εξάρτημα όπως μια μηχανή πλήρωσης ραφών. Αυτό θα κάνει τη δουλειά σας πολύ πιο εύκολη και θα την κάνετε πιο γρήγορα..

Πώς να εφαρμόσει?

Φροντίστε να φοράτε γάντια, ώστε να μπορείτε να σφραγίζετε τις ραφές χωρίς να ανησυχείτε για την κατάσταση των χεριών σας. Η σύνθεση του ενέματος είναι αρκετά επιθετική. Χωρίς προστασία των χεριών, κινδυνεύετε από δερματίτιδα εξ επαφής..

Για να κάνετε τις ραφές τακτοποιημένες, χωρίς εξωγενείς εγκλείσεις και χρωματικές αποκλίσεις λόγω της κόλλας πλακιδίων που δεν αφαιρείται από τα άκρα, πρέπει να καθαριστούν πριν ξεκινήσετε την εργασία. Έμπειροι τεχνίτες πλένουν τις ραφές με ένα γενικά υγραμένο σφουγγάρι απευθείας κατά τη διαδικασία τοποθέτησης πλακιδίων. Το κάνουν επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να ανανεώσετε την αποξηραμένη κόλλα πλακιδίων. Αλλά αν συμβεί ότι η αποξηραμένη κόλλα παραμένει στις ραφές, μπορεί να καθαριστεί με μια μικρή σπάτουλα ή ένα μαχαίρι βαφής. Αυτή η λειτουργία πρέπει να πραγματοποιηθεί προσεκτικά, καθώς η μηχανική καταπόνηση μπορεί να βλάψει το λούστρο του κεραμικού προϊόντος. Αυτό θα οδηγήσει σε μάρκες που είναι πολύ δύσκολο να επισκευαστούν..

Αφού καθαρίσετε τις ραφές, είναι προτιμότερο να τις ξεπλύνετε με ένα υγρό σφουγγάρι και να τις ενώσετε..

Πρέπει να καλύψετε τις ραφές το συντομότερο δυνατό, να εφαρμόσετε τη λύση με σίγουρες κινήσεις και να επισκευάσετε όλα τα τσιπ. Μπορείτε επίσης να σκουρύνετε τη ραφή ή να την ξαναχρωματίσετε. Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα προσθέτοντας ειδικά χρώματα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποκτήσετε όμορφες και ομοιόμορφες ραφές χρησιμοποιώντας ενέματα..

  Με βάση γύψο ή τσιμέντο

  Σε κάθε περίπτωση, είναι δυνατό να αλέσετε τις ραφές μόνο αφού η κόλλα πλακιδίων έχει χάσει την κινητικότητά της και το κεραμίδι είναι σταθερά στερεωμένο στη θέση που προορίζεται. Για τα δάπεδα, αυτή η στιγμή καθορίζεται από την περίοδο κατά την οποία θα είναι δυνατό να περπατήσετε στα πλακάκια χωρίς να πιέσετε τα κεραμίδια με το βάρος του σώματός σας..

  Η σύνθεση εφαρμόζεται σε καθαρή ραφή σε εγκάρσια κατεύθυνση προς αυτήν με λίγη προσπάθεια, με συνεχείς πινελιές σε όλο το μήκος της. Το υπόλοιπο ενέματα αφαιρείται από το κεραμίδι με την ίδια σπάτουλα, περνώντας το κατά μήκος της ραφής. Η ραφή γίνεται ομοιόμορφη. Η περίσσεια ενέματος αποστέλλεται πίσω στο δοχείο με την τελική σύνθεση. Οπτικά, μπορείτε να αξιολογήσετε αμέσως την πλήρη πλήρωση του αρμού με ενέματα. Εάν κάπου υπάρχει κενό (τρύπα) ή ανεπαρκής ποσότητα ενέματος, συνιστάται να διορθώσετε αυτά τα ελαττώματα χωρίς να περιμένετε να σκληρύνει η ραφή. Οι ραφές γεμίζουν με τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρο τον τοίχο. Στη συνέχεια επιστρέφουν στον τόπο από τον οποίο ξεκίνησαν και καθαρίζουν τον αρμό.

  Ο καθαρισμός του αρμόστοκου με αυτήν τη μέθοδο εφαρμογής του στοχεύει στο να κάνει όλες τις αρθρώσεις εξίσου ομοιόμορφες και λείες. Αυτή η λειτουργία γίνεται χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό ραβδί έβενο. Εάν δεν υπάρχει τέτοιο εργαλείο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στρογγυλό μολύβι ή έναν οβάλ αναπτήρα. Περνώντας ένα ραβδί κατά μήκος της ραφής με μικρή πίεση στο ενέματα που έχει αρχίσει να σκληραίνει, αφαιρέστε όλα τα περιττά από τη ραφή και σχηματίστε την ελαφρώς κοίλη λεία επιφάνεια του. Οι ραφές είναι ελαφρώς εσοχές, ακόμη και σε όλο το μήκος.

  Μετά το σχηματισμό της ραφής, τα κεραμίδια σκουπίζονται πρώτα με ελαφρώς υγρό και στη συνέχεια με στεγνό πανί. Είναι πολύ σημαντικό εδώ να ξεκινήσετε τη διαδικασία σχηματισμού μιας όμορφης άρθρωσης πριν από τη στιγμή που ο αρμόστοκος αρχίζει να αποκτά δύναμη..

  Σε μια άλλη περίπτωση, η σύνθεση εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο, μόνο η ραφή σχηματίζεται αμέσως χρησιμοποιώντας ένα υγρό σφουγγάρι ή ένα δάχτυλο, σκουπίζοντας με ένα αρκετά υγρό σφουγγάρι με μικρή πίεση. Με αυτήν τη μέθοδο, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψετε στην ήδη διαγραμμένη περιοχή. Επιπλέον, τα πλακίδια πλένονται απευθείας κατά τη διαδικασία αρμολόγησης. Μετά το στέγνωμα, θα αρκεί να σκουπίσετε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί.

  Η τελική σύνθεση τοποθετείται σε σακούλα με σπάτουλα με ακροφύσιο του μεγέθους που απαιτείται για την άρθρωση. Γεμίστε πρώτα κάθετες ή οριζόντιες ραφές.. Όταν πιέζετε το μείγμα, πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά ότι γεμίζει τη ραφή εντελώς, χωρίς κενά.. Δεδομένου ότι οποιαδήποτε μίγματα αραιωμένα με νερό έχουν την ιδιότητα συρρίκνωσης, δηλαδή μείωση του όγκου κατά την ξήρανση και εξάτμιση της υγρασίας από αυτά, πρέπει να εφαρμόσετε ενέματα σε ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα από ό, τι φαίνεται αμέσως τη στιγμή της αρμολόγησης.

  Σφραγιστικό

  Τα στεγανωτικά παράγονται σε σωλήνες και κυλίνδρους για ειδικά πιστόλια. Για την αρμολόγηση των ραφών, χρησιμοποιείται η δεύτερη επιλογή. Το σφραγισμένο άκρο του κυλίνδρου κόβεται με ένα κοφτερό μαχαίρι, μετά το οποίο βιδώνεται πάνω του ένα κωνικό ακροφύσιο, το οποίο συνοδεύεται από το στεγανωτικό. Το μπαλόνι εισάγεται στο πιστόλι, το άκρο του κωνικού ακροφυσίου κόβεται για να αποκτήσει το απαιτούμενο πλάτος ραφής. Το στεγανωτικό πιέζεται ακριβώς στη ραφή. Η εξομάλυνση μπορεί να γίνει με βρεγμένο δάχτυλο ή σφουγγάρι. Από την επιφάνεια του κεραμιδιού, η περίσσεια στεγανωτικού πρέπει να ξεπλυθεί αμέσως με ένα υγρό σφουγγάρι και να σκουπιστεί με ένα πανί..

  Βασισμένο σε ρητίνη

  Η σύνθεση έχει συνήθως δομή δύο συστατικών, που αποτελείται από την ίδια τη ρητίνη και τον σκληρυντή. Για να αποκτήσετε μια πιο ομοιογενή μάζα χωρίς φυσαλίδες αέρα, η ρητίνη πρέπει να θερμανθεί σε υδατόλουτρο σε θερμοκρασία περίπου 50-60 μοίρες πριν από την ανάμειξη. Προσθέστε σκληρυντικό, πάστα χρωματισμού εάν απαιτείται και επιλεγμένο πληρωτικό, όπως σχεδιάστηκε από το σχέδιο. Το μείγμα πρέπει να προσπαθήσει να εφαρμοστεί απευθείας στη ραφή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα μαγειρέματος με ένα συνημμένο, ή να αγοράσετε μια ειδική σακούλα ενέματος. Ευθυγραμμίστε τις ραφές με την πιο άνετη εύκαμπτη πλαστική σπάτουλα.

  Εάν η ένωση αρμολόγησης φτάσει στην επιφάνεια του κεραμιδιού, σκουπίστε αμέσως τη λεκιασμένη περιοχή και στεγνώστε, στη συνέχεια ξεπλύνετε με ένα υγρό σφουγγάρι και στεγνώστε ξανά.

  Χρήσιμες συμβουλές

  Κατά την αρμολόγηση σε κεραμίδι που δεν έχει λεία, αλλά ανάγλυφη επιφάνεια, το μείγμα από την μπροστινή επιφάνεια του κεραμιδιού πρέπει να ξεπλυθεί αμέσως με άφθονο νερό. Διαφορετικά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνετε να φαίνεται αξιοπρεπές. Ο αρμόστοκος, που έχει φάει σε μικρές κοιλότητες του αναγλύφου, είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί όταν σκληρύνει. Μπορείτε να καταστρέψετε όλη τη δουλειά.

  Εάν το κεραμίδι “δεν ταιριάζει”, τότε οι ραφές λαμβάνονται σε διαφορετικά πλάτη σε μια σειρά – κάθετη ή οριζόντια. Σε αυτή την περίπτωση, μετά την τυπική πλήρωση των ραφών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ακόλουθο τέχνασμα: σε ένα στεγνό και καθαρό κεραμίδι σε όλο το μήκος της ραφής, το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί, η ταινία κάλυψης είναι κολλημένη και στις δύο πλευρές. Το πλάτος της ραφής επιλέγεται με βάση το ευρύτερο. Το ενέματα αραιώνεται λίγο περισσότερο υγρό από ό, τι για την πλήρωση των αρμών..

  Απλώστε απαλά το μείγμα στη ραφή που σχηματίζεται, λειαίνοντας αμέσως και εξαλείφοντας τα ελαττώματα. Η ταινία αφαιρείται χωρίς να περιμένει να στερεοποιηθεί το μείγμα. Διαφορετικά, το ενέματα θα αρχίσει να θρυμματίζεται κατά μήκος των άκρων της ραφής και η άκρη της ραφής θα γίνει οδοντωτή αντί για ευθεία. Η ταινία κάλυψης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά την αρμολόγηση πλακιδίων με λεπτή ανακούφιση για να προστατεύσει την άκρη της μπροστινής επιφάνειας από την πρόσκρουση του μείγματος αρμόστοκου. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολύ χρόνο για να ξεπλύνετε. Το ίδιο ισχύει και για υλικά φινιρίσματος με πορώδη δομή. Απλά δεν μπορείς να κάνεις χωρίς scotch εδώ.

  Μετά την αρμολόγηση όλων των κατακόρυφων και οριζόντιων αρμών, μην ξεχάσετε να γεμίσετε όλες τις τεχνολογικές περικοπές στα πλακάκια κοντά στη θερμαινόμενη ράγα πετσετών, πρίζες ζεστού και κρύου νερού, βρύσες πλυντηρίου ρούχων κ.ο.κ..

  Όταν γεμίζετε αρμούς σε κεραμίδια με ίσια (μη λεία) άκρα, οι αρμοί πρέπει να γίνονται χωρίς εμβάθυνση. Δηλαδή, η ραφή και η όψη του κεραμιδιού πρέπει να σχηματίζουν μια ενιαία επιφάνεια. Διαφορετικά, η καφετιά πλευρική επιφάνεια θα είναι ορατή από κάτω από το ενέματα και θα χαλάσει όλη την εντύπωση..

  Για αρμολόγηση, μπορείτε να αγοράσετε ένα μείγμα που ταιριάζει με το χρώμα του κεραμιδιού. Αλλά μερικές φορές οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τέτοια χρώματα και σχέδια που είναι απλώς αδύνατο να αγοράσουν ένα έτοιμο μείγμα χρωμάτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να αγοράσετε είτε ένα λευκό κονίαμα, είτε το πιο κοντινό σε χρώμα, και να το φέρετε στην επιθυμητή απόχρωση προσθέτοντας χρωματική πάστα της απαιτούμενης σειράς χρωμάτων.

  Με τέλεια τοποθέτηση και καλά πλακίδια, μπορείτε να αλέσετε τους αρμούς ακριβώς στο χρώμα του υλικού φινιρίσματος που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί ένα συμπαγές αποτέλεσμα επιφάνειας. Εάν τα κεραμίδια δεν είναι της καλύτερης ποιότητας, λυγισμένα (πολύ συχνά βρίσκονται σε κεραμίδια με τη μία πλευρά μεγαλύτερη από 40 cm) και η εγκατάσταση δεν είναι τέλεια, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ενέματα σε αντίθεση χρώματος. Έτσι, μπορείτε να “αποκρύψετε” μικρές διαφορές μεταξύ παρακείμενων πλακιδίων, εάν ένα από αυτά δεν “σπρώξει στο αεροπλάνο” και “πεταχτεί έξω”.

  Εάν χρησιμοποιείτε έτοιμο ενέματα, φροντίστε να «μαζέψετε» πρώτα από όλα τη σύνθεση, η οποία «αλείφεται» στα πλαϊνά του κάδου. Διαφορετικά, αυτό το μείγμα θα στεγνώσει πολύ γρήγορα, τα σωματίδια του ξηρού διαλύματος θα πέσουν στην τελική σύνθεση και στη συνέχεια θα κολλήσουν σε θραύσματα στη σχηματισμένη ραφή.

  Θα πρέπει να αφαιρεθούν από έτοιμες ραφές και να κάνουν διπλή εργασία, καλύπτοντας τα ελαττώματα που προκύπτουν.

  Κατά την αξιολόγηση της ποιότητας του ενέματος αφού στεγνώσει, μπορεί να εντοπιστούν μικρά ελαττώματα με τη μορφή ανομοιομορφίας στη ραφή. Μπορούν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας λειαντικά υλικά με λεπτούς κόκκους ή, πιο απλά, με λείανση. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι ο αρμόστοκος να γίνει πέτρα. Μπορείτε επίσης να περάσετε τέτοιες ατέλειες χειροκίνητα με αρμό αραιωμένο στην κατάσταση υγρού κεφίρ. Φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι η ραφή ως αποτέλεσμα αποδεικνύεται ομοιόμορφη, χωρίς μεταβάσεις..

  Το ενέματα στο πάτωμα δεν είναι ανοιχτόχρωμο. Με την πάροδο του χρόνου, μετά το πλύσιμο των δαπέδων και τη σκόνη και τη βρωμιά πάνω του, θα σκουρύνει και θα χάσει την εμφάνισή του. Επομένως, για αρμολόγηση πλακιδίων δαπέδου, είτε αγοράστε ένα έτοιμο μείγμα πιο σκούρου χρώματος, είτε βάψτε το μόνοι σας στην επιθυμητή απόχρωση..

  Ο αρμόστοκος στους αρμούς, ειδικά αν είναι φαρδύς, παραμένει μαλακός και εύκαμπτος πολύ περισσότερο από ό, τι στην επιφάνεια του κεραμιδιού. Μετά την αρμολόγηση των αρμών στο πάτωμα, είναι καλύτερο να πραγματοποιήσετε οποιεσδήποτε εργασίες μετά από τρεις έως τέσσερις ώρες μετά την πλήρωση του αρμού με αυτό. Διαφορετικά, μπορείτε να σπρώξετε την τελική ραφή και θα πρέπει να ξεκινήσετε τα πάντα από την αρχή..

  Όταν χρησιμοποιείτε τσιμεντοκονία, μερικές φορές είναι δύσκολο να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του από την μπροστινή επιφάνεια των κεραμικών πλακιδίων. Τώρα στα καταστήματα υλικού, πωλούνται ειδικές λύσεις για τσιμεντοκονίες έκπλυσης, συνήθως με τη μορφή μπουκαλιών με σπρέι. Για να απλοποιήσετε την εργασία σας, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

  Εάν ο αρμόστοκος που επιλέγετε δεν είναι υδατοαπωθητικός ή αντιμυκητιασικός, μπορείτε να αγοράσετε ξεχωριστά αυτά τα προϊόντα ενέματος. Πωλούνται σε υγρή μορφή σε μικρά μπουκάλια. Οι ραφές επεξεργάζονται με μια μικρή βούρτσα, ξεπλένοντας ή σκουπίζοντας καλά τα κεραμίδια μετά από μια τέτοια διαδικασία, χωρίς να περιμένουμε να στεγνώσει η σύνθεση.

  Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λείανσης των ραφών στα πλακάκια, δείτε το παρακάτω βίντεο..