Πώς να κολλήσετε σωστά την ταπετσαρία;

Πώς να κολλήσετε σωστά την ταπετσαρία;

Κατά την ανακαίνιση σπιτιού, οι περισσότεροι αγοράζουν ταπετσαρία για διακόσμηση τοίχων. Σήμερα είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των αγοραστών υλικών φινιρίσματος, όπως και πριν, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι πώς να τα κολλήσουν σωστά μόνοι τους..

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να σχεδιάσετε και να συνδυάσετε σωστά την ταπετσαρία, καθώς και ποιους κανόνες και μεθόδους να χρησιμοποιήσετε σε αυτήν την περίπτωση.

Ιδιαιτερότητες

Η ταπετσαρία είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσεκτική προετοιμασία. Έτσι, οι επιφάνειες για κόλληση πρέπει να είναι απολύτως επίπεδες και λείες. Οι παλιές επικαλύψεις πρέπει να απορριφθούν πλήρως. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αποφασίσετε για την επιλογή της πιο κατάλληλης ταπετσαρίας και να επιλέξετε την υψηλότερη ποιότητα και το πιο όμορφο σχέδιο επικάλυψης..

Πριν από την κόλληση, είναι επιτακτική ανάγκη να κάνετε κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες. Έτσι, πρέπει να απενεργοποιήσετε το ρεύμα και να αφαιρέσετε όλα τα καλύμματα για διακόπτες και πρίζες. Όταν κολλάτε, πρέπει επίσης να απαλλαγείτε από όλες τις σανίδες. Έτσι, μπορείτε να διευκολύνετε σημαντικά την εργασία σας..

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να επικολλήσετε μόνοι σας τους τοίχους με χαρτί ή μη υφασμένη ταπετσαρία, αλλά είναι καλύτερο να επιλέξετε μοντέλα μεσαίας πυκνότητας. Θα κολλήσουν καλά στους τοίχους και θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο για να κολλήσουν..

Όλες οι ταπετσαρίες είναι κολλημένες μόνο κατά μήκος, σε καμία περίπτωση οριζόντια. Η ταπετσαρία είναι πρώτα απ ‘όλα κολλημένη σε εντελώς ελεύθερους τοίχους και μόνο τότε κόβονται και προσαρμόζονται μεμονωμένα κομμάτια ώστε να ταιριάζουν σε παράθυρα, πόρτες, διαδρόμους, καλοριφέρ και άλλα εσωτερικά χαρακτηριστικά. Όταν κολλάτε ταπετσαρία, είναι σημαντικό να κάνετε όλες τις μετρήσεις του δωματίου και πρέπει να υπολογίσετε τον αριθμό της ταπετσαρίας. Εάν αποφασίσετε να κολλήσετε έγχρωμη ταπετσαρία με σχέδια ή να συνδυάσετε επιχρίσματα που έχουν διαφορετική εμφάνιση, τότε θα χρειαστείτε πολύ περισσότερα υλικά..

Το απόθεμα πρέπει να αφεθεί για την επόμενη σύνδεση. Εάν έχετε επιλέξει ταπετσαρία για ζωγραφική, τότε μπορείτε να βάψετε μόνο αφού τα έχετε κολλήσει εντελώς και έχουν ήδη στεγνώσει εντελώς. Ορισμένα χαρακτηριστικά έχουν την κόλληση έτοιμης ταπετσαρίας με ειδική σύνθεση-αυτή είναι μια αυτοκόλλητη ταπετσαρία. Έτσι, τα ρολά εμποτίζονται με νερό και έτσι η κόλλα στεγνώνει. Μετά από αυτό, είναι κολλημένα στους τοίχους χωρίς τη χρήση πρόσθετων συγκολλητικών και τα κυλούν μόνο στην επιφάνεια..

Τύποι και χαρακτηριστικά

Πριν αγοράσετε ταπετσαρία για μετέπειτα διακόσμηση τοίχων, πρέπει πρώτα να την επιλέξετε από το φάσμα που παρουσιάζεται. Οι κατασκευαστές προσφέρουν τώρα μεγάλο αριθμό διαφορετικών τύπων ταπετσαρίας, οι οποίοι διαφέρουν ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την εμφάνισή τους..

Κατά την επιλογή, θα πρέπει να βασίζεστε στην αξιοπιστία και την ποιότητα του υλικού, τις συνθήκες χρήσης της ταπετσαρίας, καθώς και στο δωμάτιο στο οποίο σκοπεύετε να τα κολλήσετε.

Ταπετσαρία από χαρτί

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες και διάσημες ταπετσαρίες που είναι δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο. Είναι αρκετά λεπτά και φθηνά. Εάν αγοράζετε αυτόν τον τύπο ταπετσαρίας, τότε αργότερα μπορείτε εύκολα να τα αντικαταστήσετε με νέα χαρτί. Επιπλέον, αυτή η διαδικασία δεν θα προκαλέσει ταλαιπωρία..

Τα ακριβά και ανθεκτικά επιχρίσματα είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν, επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή στο εσωτερικό θα απαιτήσει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος. Και αν αντικαταστήσετε ταπετσαρία από χαρτί, τότε θα ξοδέψετε πολύ λίγα χρήματα και ταυτόχρονα θα αλλάξετε το περιβάλλον. Οι κατασκευαστές παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων και σχεδίων σε αυτές τις επικαλύψεις. Το υλικό είναι εντελώς φιλικό προς το περιβάλλον και δεν προκαλεί αλλεργίες. Επιπλέον, μια τέτοια ταπετσαρία είναι ιδιαίτερα αναπνεύσιμη και επιτρέπει στους τοίχους να αναπνέουν..

Αλλά αυτή η επίστρωση έχει πολλά μειονεκτήματα. Έτσι, χάνουν γρήγορα τη φωτεινότητα του χρώματος όταν εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως, φθείρονται γρήγορα. Εάν έχετε μικρά παιδιά ή ακόμα και κατοικίδια στο σπίτι, θα τα αφαιρέσουν εύκολα. Τα χάρτινα καλύμματα δεν πλένονται εντελώς..

Επιπλέον, αλλοιώνονται από την έκθεση σε υψηλή υγρασία. Αυτό ισχύει κυρίως για ταπετσαρίες simplex. Αυτά είναι τα πιο λεπτά μοντέλα μονής στρώσης και θεωρούνται τα φθηνότερα από όλες τις επιλογές..

Ταπετσαρία διπλού στρώματος ή διπλής όψης

Παρουσιάζονται με τη μορφή του κύριου στρώματος βάσης, το οποίο τα στερεώνει καλά στον τοίχο και στο πάνω διακοσμητικό στρώμα. Λόγω της παρουσίας της βάσης, το εξωτερικό στρώμα δεν εμποτίζεται με κόλλα και οι λεκέδες και οι ραβδώσεις δεν παραμένουν σε αυτό. Επιπλέον, τέτοια μοντέλα δεν εμφανίζονται καθόλου..

Πολλά μοντέλα έχουν ανάγλυφα σχέδια ή ανάγλυφα. Είναι παχύτερα και πιο αξιόπιστα, αλλά και αρκετά φθηνά. Είναι πιο εύκολο να κολληθούν από το συμβατικό χαρτί.

Δεν γλιστρούν από τον τοίχο μετά τον εμποτισμό με κόλλα και προσκολλώνται καλά στην επιφάνεια. Τέτοιες ταπετσαρίες παρουσιάζονται επίσης με τη μορφή απλών, λείων επιχρισμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν επικόλληση των τοίχων και την επακόλουθη βαφή τους. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τύπου ταπετσαρίας είναι η δυνατότητα αλλαγής χρωμάτων πολλές φορές. Υπάρχουν επίσης ταπετσαρίες με βαφή με υφή με έντονο ανάγλυφο..

Ταπετσαρίες βινυλίου

Έχουν χαρτί με τη μορφή βάσης, καθώς και μη υφασμένο ύφασμα. Αλλά η μεγάλη διαφορά από τις κλασικές ταπετσαρίες χαρτιού είναι ότι η επιφάνειά τους επεξεργάζεται με πολυβινυλοχλωρίδιο. Μπορούν επίσης να έχουν τρισδιάστατα σχέδια ή μπορεί να είναι λεία..

Αυτός ο τύπος επικαλύψεων έχει χαρακτηριστικά υψηλότερης ποιότητας..

Έτσι, δεν ξεθωριάζουν από την έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως και ανέχονται την υψηλή υγρασία. Γι ‘αυτό είναι κολλημένα ακόμη και στο μπάνιο και στην κουζίνα. Αλλά μια τέτοια ταπετσαρία δεν επιτρέπει στον αέρα να περνά καλά, επομένως οι τοίχοι δεν αναπνέουν και σε τέτοια δωμάτια είναι απαραίτητο να αερίζεται συστηματικά. Αλλά τώρα οι κατασκευαστές παρουσιάζουν μερικά μοντέλα που έχουν πορώδη δομή. Χάρη σε αυτό, η επίστρωση αναπνέει και δημιουργεί ένα άνετο μικροκλίμα στο δωμάτιο..

Η ταπετσαρία βινυλίου είναι ένα αρκετά ακριβό κάλυμμα. Εξυπηρετούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και 10 χρόνια. Έτσι, οι κατασκευαστές παρουσιάζουν διαφορετικά μοντέλα ταπετσαρίας βινυλίου, μεταξύ των οποίων τα μοντέλα με σκληρό κάλυμμα βινυλίου είναι πολύ δημοφιλή. Μπορούν ακόμη και να αντέξουν πολλές εξωτερικές επιδράσεις μηχανικής φύσης..

Ένα άλλο μοντέλο είναι η ομαλή ταπετσαρία βινυλίου, η οποία δεν έχει σκληρό δάπεδο και ως εκ τούτου είναι πιο ευάλωτη σε εξωτερικές επιρροές. Η ταπετσαρία Silkscreen είναι ένα δημοφιλές μοντέλο ταπετσαρίας βινυλίου που φαίνεται πολύ ευπαρουσίαστο. Τέτοια προϊόντα παράγονται χρησιμοποιώντας τεχνολογία θερμής σφράγισης, οπότε δημιουργείται η αίσθηση ότι η ταπετσαρία είναι κατασκευασμένη από φυσικά μεταξωτά νήματα..

Η ταπετσαρία από αφρώδες βινύλιο είναι το πιο αξιόπιστο προϊόν που έχει πυκνή ανάγλυφη δομή. Είναι πολύ ανθεκτικά και υψηλής ποιότητας. Οποιαδήποτε ταπετσαρία βινυλίου είναι μάλλον ιδιότροπη για να κολληθεί, καθώς είναι βαρύ. Στη συσκευασία, οι κατασκευαστές αναφέρουν πάντα ποια σύνθεση χρειάζεται για να τα κολλήσουν καλά..

Μη υφασμένη ταπετσαρία

Αυτός ο τύπος ταπετσαρίας είναι πολύ δημοφιλής επειδή έχει σύνθεση υψηλής ποιότητας. Είναι κατασκευασμένα από κυτταρίνη. Η ίδια η επίστρωση περιλαμβάνει δύο στρώματα – μη υφασμένα και πολυμερή.

Είναι πιο ανθεκτικά από το συμβατικό χαρτί ακόμη και με ταπετσαρία διπλής όψης. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκρυψη ελαττωμάτων τοίχου όπως ρωγμές ή παρατυπίες..

Τέτοιες ταπετσαρίες είναι πολύ πιο εύκολο να κολληθούν, επειδή εάν χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνολογία, τότε δεν σχηματίζονται φυσαλίδες κάτω από αυτές και η επίστρωση δεν αλλάζει την εμφάνισή της. Τοποθετούνται ευκολότερα από άλλα μοντέλα. Μπορούν να μετακινηθούν κατά την κόλληση. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε απολύτως οποιαδήποτε υφή..

Τέτοια προϊόντα είναι κατάλληλα για στερέωση σε γύψο, συμπεριλαμβανομένων των “Rotband”, τσιμέντου, πλάκας, ξύλινων τοίχων.

Επιπλέον, κατά την κόλληση, δεν εφαρμόζεται κόλλα στην επιφάνεια του ίδιου του καμβά. Οι καμβάδες χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τον τοίχο με προ-εφαρμοσμένη κόλλα. Τέτοιες ταπετσαρίες μπορούν επίσης να επικαλυφθούν εύκολα με λάδι ή ακρυλικό χρώμα, αν επιλέξετε την πιο ουδέτερη επιλογή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι η μη υφασμένη ταπετσαρία που είναι πιο εύκολο να σηκωθεί και να κολληθεί, έτσι συχνά αγοράζονται για αυτο-διακόσμηση του δωματίου..

Υφαντική ή υφασμάτινη ταπετσαρία

Αυτή η επιλογή βασίζεται σε υφάσματα και χαρτί. Αποτελείται από πολλά στρώματα. Υφαντικά υλικά εφαρμόζονται στη βάση. Μπορεί να είναι λινό, βαμβάκι ή συνθετικά..

Ανάλογα με την ποιότητα του υφαντικού υλικού, το κόστος αυτής της επένδυσης τοίχου ποικίλλει. Κάνουν εξαιρετική δουλειά με τη διακοσμητική τους λειτουργία. Επιπλέον, οι επικαλύψεις έχουν τις ιδιότητες ηχομόνωσης και θερμομόνωσης, επομένως είναι τέλειες για κόλληση σε οποιοδήποτε δωμάτιο..

Αλλά αυτές οι επικαλύψεις είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστούν στον τοίχο από μόνες τους, δεν θα μπορούν όλοι να το κολλήσουν. Επιπλέον, είναι αρκετά δύσκολο να τα φροντίσετε, εάν λερωθούν, θα είναι προβληματικό να πλένετε τους λεκέδες. Δεν ανέχονται τον υγρό καθαρισμό..

Η υφασμάτινη ταπετσαρία φέρνει άνεση και άνεση στο δωμάτιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μοντέλα από μετάξι, υφάσματα από γιούτα, τσόχα και βελούδο. Μια τέτοια ταπετσαρία μπορεί να διατηρηθεί με ηλεκτρική σκούπα, έτσι ώστε να μην παραμένει σκόνη μεταξύ των ινών του υφάσματος..

Fiberνα γυαλιού

Αυτές είναι αρκετά αξιόπιστες και ασυνήθιστες ταπετσαρίες, οι οποίες κατασκευάζονται με γυάλινα σπειρώματα, τα οποία στη συνέχεια εμποτίζονται με ειδικό υγρό. Λόγω αυτού, οι επενδύσεις τοίχων έχουν ιδιότητες πυρόσβεσης. Επιπλέον, είναι ανθεκτικά σε οποιαδήποτε, ακόμη και μηχανική βλάβη. Αυτές είναι οι πιο ανθεκτικές και αξιόπιστες ταπετσαρίες που μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από 25 χρόνια..

Φροντίζονται εύκολα και δεν προσελκύουν καθόλου σκόνη. Το κάλυμμα είναι φυσικό και απολύτως ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, αφού η υφαντή βάση αναπνέει. Φαίνονται πολύ ευπαρουσίαστα, αλλά η τιμή για αυτά είναι σαφώς πολύ υψηλή..

Η υγρή ταπετσαρία

Αυτός είναι ένας νέος τύπος ταπετσαρίας που δεν κολλάει, εφαρμόζεται σαν γύψος. Πωλούνται σε μορφή σκόνης και στη συνέχεια αραιώνονται. Αυτό το διάλυμα κατανέμεται τακτικά στον τοίχο. Όταν στεγνώσει, μοιάζει ακριβώς με μια κανονική κλασική ταπετσαρία..

Οι κατασκευαστές παρουσιάζουν επίσης ταπετσαρίες που πλένονται και ανέχονται τον υγρό καθαρισμό..

Αυτά είναι μοντέλα νέας γενιάς που είναι ιδανικά για κόλληση στην κουζίνα. Οι ταπετσαρίες μπαμπού είναι επίσης δημοφιλείς τώρα. Πρόκειται για μια αρκετά πυκνή οικολογική επίστρωση που φαίνεται φυσική και φυσική. Αλλά τέτοια προϊόντα είναι αρκετά δύσκολο να κολληθούν..

Οι κατασκευαστές αντιπροσωπεύουν πολλούς άλλους τύπους ταπετσαρίας: φελλό, παλάμη, χαλαζία, μεταλλική. Αλλά το να τα κολλήσετε μόνοι σας είναι αρκετά δύσκολο, δεν μπορούν όλοι να αντιμετωπίσουν μια τέτοια δουλειά. Από τον τύπο της διακόσμησης, υπάρχουν κλασικές απλές ταπετσαρίες με λεία επιφάνεια ή καλύμματα με ανάγλυφο. Οι επικαλύψεις θερμής σφράγισης είναι δημοφιλείς..

Όσον αφορά τις κομψές επιλογές, οι επικαλύψεις όπως το fiberglass ή η ταπετσαρία φωτογραφιών είναι αρκετά δημοφιλείς. Χρησιμοποιούνται για την επικόλληση ενός τοίχου. Η κύρια λειτουργία τους είναι να δημιουργούν έμφαση και να προσελκύουν την προσοχή. Τέτοιοι καμβάδες είναι ολόκληρα έργα τέχνης με τη μορφή πινάκων ή αφηρημένων συνθέσεων..

Οργανα

Κατά την ταπετσαρία, θα χρειαστείτε κάποια εργαλεία:

 • Για να ισοπεδώσετε τους τοίχους πριν κολλήσετε την ταπετσαρία, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια μεζούρα, ένα επίπεδο λέιζερ, έναν μακρυμάλλη κύλινδρο, μια βούρτσα λείανσης, μια σπάτουλα με μαλακό άκρο, ένα μαχαίρι κατασκευής, μια στενή μεταλλική σπάτουλα , ένα σφουγγάρι, ένα δοχείο για κόλλα, ένα μολύβι και, φυσικά, μια σκάλα-σκάλα.
 • Για περαιτέρω εργασία, θα χρειαστείτε ένα ειδικό ακροφύσιο – ένα μίξερ, ώστε να μπορείτε να ζυμώσετε το στόκο. Το εξάρτημα του μίξερ εισάγεται σε ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, οπότε απαιτείται και αυτό το εργαλείο.

 • Είναι καλύτερα να έχετε αρκετές σπάτουλες στο σετ, οι οποίες διαφέρουν ως προς το πάχος και το σχήμα τους. Έτσι, το πιο απαραίτητο θα είναι ίσιο, ακόμη και προϊόντα με πλάτος 5 έως 50 εκ. Θα χρειαστείτε επίσης μια κλασική γωνιακή σπάτουλα για να μπορέσετε να εμφανίσετε τις εξωτερικές και εσωτερικές γωνίες. Με έναν άλλο τρόπο, ονομάζεται σπάτουλα προφίλ..
 • Για να αλέσετε τον τοίχο για να λειάνετε τις επιφάνειες πριν κολλήσετε, θα χρειαστείτε ένα τρίφτη. Μπορεί να είναι λειαντικό πλέγμα ή σμυριδόπανο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούν ακόμη και φυσικό δέρμα..

 • Όταν κολλάτε, σίγουρα θα καταφύγετε στη χρήση ενός επιπέδου κτιρίου. Είναι χρήσιμο κατά την ισοπέδωση των τοίχων για τον έλεγχο της ιδανικής κάθετης και λείας επιφάνειάς τους..
 • Ο κύλινδρος είναι απαραίτητος ώστε να μπορείτε να εφαρμόσετε ένα αστάρι ή στόκο στους τοίχους.

Επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία εφαρμογής αυτών των υλικών..

 • Εκτός από το δοχείο στο οποίο θα αναμίξετε το διάλυμα και την κόλλα, θα χρειαστείτε ένα κουβά ή μπολ με νερό. Σε αυτό, θα μουλιάσετε τα εργαλεία στη διαδικασία, έτσι ώστε αργότερα να μπορείτε εύκολα να ξεπλύνετε οικοδομικά υλικά από αυτά..
 • Για να ισοπεδώσετε τους τοίχους, θα χρειαστείτε δύο τύπους στόκου: το πρώτο θα λειτουργήσει ως βάση και το δεύτερο θα λειτουργήσει ως φινίρισμα. Η εργασία σας θα διευκολυνθεί από μια έτοιμη σύνθεση στόκου. Μπορεί να αγοραστεί σε οποιοδήποτε κατάστημα υλικού, για να μην το προετοιμάσετε μόνοι σας.
 • Επιπλέον, σίγουρα θα χρειαστείτε ένα αστάρι. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να απαλλαγείτε από επιβλαβή μικρόβια. Για αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σκευάσματα με ειδικά πρόσθετα κατά της μούχλας..

Προετοιμασία επιφάνειας

Αφού επιλέξετε την ταπετσαρία και προετοιμάσετε όλα τα εργαλεία, πρέπει να αποφασίσετε για την ποσότητα αυτής της επικάλυψης. Όταν αγοράζετε ταπετσαρία που θα χρειαστείτε για επικόλληση ενός δωματίου, είναι σημαντικό να επιλέξετε εντελώς πανομοιότυπες επικαλύψεις. Πρέπει να δώσετε προσοχή στο SKU και την παρτίδα απελευθέρωσης. Έτσι, όλα τα ρολά θα έχουν την ίδια απόχρωση και ομοιόμορφο χρώμα..

Προσπαθήστε να αγοράσετε ταπετσαρία με περιθώριο, έτσι ώστε να είναι αρκετά για να κολλήσετε εντελώς σε όλους τους τοίχους. Είναι καλύτερα όλα τα κάθετα τμήματα των τοίχων να μπορούν να καλυφθούν με ολόκληρα φύλλα. Έτσι, οι αρμοί μεταξύ των φύλλων θα είναι μόνο ευρείς. Οι οριζόντιες αρθρώσεις είναι απαράδεκτες και δεν φαίνονται.

Προπαρασκευαστικές εργασίες:

 • Πριν κολλήσετε ξανά την ταπετσαρία, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όλα τα έπιπλα και, κατά προτίμηση, να αποσυναρμολογήσετε το σύστημα διάσπασης. Πρέπει επίσης να αφαιρέσετε εντελώς τις παλιές επικαλύψεις και να αρχίσετε να σοβάρετε τους τοίχους. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σαπουνόνερο για να αφαιρέσουν αποτελεσματικά τις παλιές επιστρώσεις. Σας επιτρέπει να το μαλακώσετε και να το αφαιρέσετε γρήγορα. Κόλλα ταπετσαρίας ή PVA μπορεί να προστεθεί στο διάλυμα σαπουνιού. Θα διαλύσει την παλιά επίστρωση γρηγορότερα..
 • Αλλά αν έχετε κολλήσει στο παρελθόν ταπετσαρία ανθεκτική στην υγρασία ή πλένεται, τότε πρέπει πρώτα να τα κόψετε, στη συνέχεια να κάνετε εγκοπές και μόνο στη συνέχεια να εφαρμόσετε σαπουνόνερο. Αφού υγράνετε τις επιφάνειες με την παλιά επίστρωση με αυτήν τη σύνθεση, πρέπει να την αφήσετε να μουλιάσει έτσι ώστε να φουσκώσει η ταπετσαρία και μετά από λίγο μπορείτε εύκολα να τις διαλύσετε..

 • Η ταπετσαρία αφαιρείται μετά από μερικές ώρες χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Αλλά ακόμα και με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς όλο το παλιό κάλυμμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί πολλές φορές..

Υπάρχει επίσης μια ειδική λύση που σας επιτρέπει να μαλακώσετε την παλιά επίστρωση και να την αφαιρέσετε γρήγορα για να την αλλάξετε σε νέα..

 • Η αφαίρεση του σμάλτου ή του παλιού χρώματος είναι πολύ πιο δύσκολη. Εάν το στρώμα βαφής είναι λεπτό, τότε μπορείτε να το ξεφλουδίσετε με μια σπάτουλα, αλλά όταν το χρώμα είναι παχύ και παλιό, τότε είναι απαραίτητο να χτυπήσετε την επιφάνεια με ένα τσεκούρι και να καθαρίσετε τους τοίχους με ένα επίπεδο κόφτη.
 • Μερικοί προετοιμάζουν τους τοίχους αφαιρώντας το ασβέστη από αυτά. Πρέπει να ξεπλυθεί με ζεστό σαπουνόνερο και στη συνέχεια να αφαιρεθεί με μια σπάτουλα. Εάν το ασβέστη είναι πολύ λεπτό, μπορεί να ξεπλυθεί εύκολα με ζεστό νερό και ένα πανί..

 • Αφού αφαιρέσετε την παλιά επίστρωση και αποφασίσετε για την ποσότητα ταπετσαρίας για κόλληση, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε αρμοδίως την επιφάνεια των τοίχων για περαιτέρω επισκευές. Σε αυτό το στάδιο, η μόνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας penoplex ή αφρό. Όλα τα ελαττώματα πρέπει να κρύβονται εκ των προτέρων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε να εστιάσετε σε αυτά. Μετά από όλα, δεν είναι όλα τα καλύμματα τοίχου σε θέση να κλείσουν τα ελαττώματα των επιφανειών του τοίχου..
 • Ορισμένες ταπετσαρίες, ακόμη και οι πιο ακριβές, για παράδειγμα, υφασμάτινες, μπορούν να τονίσουν τις ατέλειες των τοίχων, οπότε η επιφάνεια πρέπει να προετοιμαστεί με μεγαλύτερη προσοχή. Εάν προετοιμάζετε άσχημα τους τοίχους, τότε θα είναι αρκετά δύσκολο για εσάς να συνδυάσετε γειτονικούς καμβάδες, οι γραμμές αρμών θα είναι άνισες και οι γωνίες στο τέλος και την αρχή του τοίχου θα είναι καμπύλες. Η ταπετσαρία θα τσαλακωθεί και ακόμη και θα σκιστεί.

 • Για παρατυπίες και ελαττώματα στους τοίχους, συχνά δημιουργούνται φυσαλίδες από την ταπετσαρία, οι οποίες στη συνέχεια οδηγούν σε ξεφλούδισμα της κολλημένης επίστρωσης και βλάβη σε ολόκληρη την επισκευή των τοίχων στο σύνολό της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ασταρώσετε αρχικά την επιφάνεια των τοίχων..
 • Εάν το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται ο τοίχος είναι πορώδες, τότε θα είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς προκαταρκτικό φινίρισμα, η ταπετσαρία δεν θα διαρκέσει ούτε ένα χρόνο. Θα ξεφλουδίσουν και θα αλλοιωθούν γρήγορα. Το αστάρι συνιστάται να κατασκευάζεται, ανεξάρτητα από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένοι οι τοίχοι..

 • Αφού καθαριστούν πλήρως οι τοίχοι, πρέπει να τους ευθυγραμμίσετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παλιοί τοίχοι αρχίζουν να γκρεμίζονται και να καταρρέουν. Εάν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, οι κατασκευαστές συνιστούν τη χρήση αστάρι συγκόλλησης..
 • Εάν εντοπιστούν προεξοχές στον τοίχο, τότε πρέπει πρώτα να γκρεμιστούν. Οι ρωγμές επισκευάζονται με ειδική σύνθεση. Αλλά ταυτόχρονα, είναι καλύτερα να διευρύνουμε πρώτα τις ρωγμές, στη συνέχεια να εμβαθύνουμε και μόνο τότε να κλείσουμε.

Έτσι, θα γεμίσετε κάθε ρωγμή όσο το δυνατόν περισσότερο με μια σύνθεση επισκευής και θα επισκευάσετε αρμόδια την επιφάνεια των τοίχων..

 • Οι εκτεταμένες ρωγμές πρέπει να καθαρίζονται από σκόνη και παλιό γύψο. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα υγρό σφουγγάρι. Η διευρυμένη ρωγμή πρέπει να ασταρωθεί πλήρως. Είναι σημαντικό να επεξεργαστείτε προσεκτικά ολόκληρο το εσωτερικό μέρος ενός τέτοιου ελαττώματος και, στη συνέχεια, την εξωτερική πλευρά. Μετά από αυτό, το αστάρι πρέπει να στεγνώσει καλά..
 • Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πρώτο στρώμα στόκου – ξεκινώντας, το οποίο θα λειτουργήσει ως βάση. Πρέπει να εφαρμοστεί στα σημεία όπου καλύπτονταν οι ρωγμές. Αφού στεγνώσουν εντελώς όλα τα επιθέματα που προκύπτουν, πρέπει να καθαρίσετε τους τοίχους με τρίφτη για να ισοπεδώσετε τις επιφάνειες.

 • Τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα με ορισμένες επικαλύψεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, γυψοσανίδα. Οι αρμοί των φύλλων πρέπει να κολληθούν με ένα ειδικό πλέγμα, το οποίο καλύπτεται από πάνω με ένα παχύ επίπεδο στόκου. Αφού στεγνώσει αυτό το στρώμα, πρέπει να επεξεργαστείτε τους τοίχους με αντισηπτικό αστάρι. Αυτή η ειδική σύνθεση βελτιώνει την πρόσφυση υλικών φινιρίσματος και επιφανειών τοίχου. Επιπλέον, θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της ταπετσαρίας..
 • Η επαφή αστάρι-σκυροδέματος εφαρμόζεται με έναν κύλινδρο, αλλά είναι αρκετά δύσκολο για αυτούς να επεξεργαστούν τις γωνίες, πρέπει να τις μουλιάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, αφού εδώ αρχίζει η μούχλα. Εάν δεν μπορείτε να φτάσετε στις γωνίες, τότε είναι καλύτερο να επεξεργαστείτε αυτές τις περιοχές με ένα πινέλο. Το αστάρι πρέπει να αφεθεί να στεγνώσει λίγο. Αλλά εάν η επίστρωση στεγνώσει πολύ γρήγορα, τότε πρέπει να εφαρμόσετε τουλάχιστον δύο ακόμη στρώματα αυτού του διαλύματος..

 • Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να φτιάξετε ένα στόκο ή να χρησιμοποιήσετε μια έτοιμη, προ-αγορασμένη σύνθεση. Το πρώτο προπαρασκευαστικό στρώμα θα είναι ένα στρώμα έναρξης ή ισοπέδωσης. Μπορεί να φορεθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένου σκυροδέματος, σοβάτισμα τοίχων, πάνελ, OSB, κόντρα πλακέ, γυψοσανίδες, ινοσανίδες, πλαστικοποιημένες μοριοσανίδες, σανίδες OSB. Η επένδυση εκκίνησης πρέπει να εφαρμόζεται στους τοίχους χρησιμοποιώντας την ευρύτερη δυνατή σπάτουλα. Πρέπει να τοποθετηθεί με συγκεκριμένο τρόπο..

Έτσι, το πάχος του εφαρμοζόμενου στρώματος πρέπει να είναι περίπου 3 mm, σε ορισμένα σημεία ακόμη παχύτερο, αλλά ολόκληρος ο τοίχος θα πρέπει να σχηματίζει ένα ενιαίο επίπεδο επίπεδο. Πρέπει να μετακινηθείτε από τη γωνία του δωματίου με ομαλές και ομοιόμορφες κινήσεις.

Είναι καλύτερα να κρατάτε τη σπάτουλα υπό γωνία 45 °, καθώς δεν θα δείχνει ίχνη από αυτήν στους τοίχους.

Αφού η λύση έχει εφαρμοστεί σε όλους τους τοίχους, πρέπει να φωτίσετε την επιφάνεια με τη βοήθεια βολβών και να την εξετάσετε προσεκτικά: εάν τα ελαττώματα του τοίχου θα ρίξουν σκιά. Εάν οι τοίχοι είναι ίσιοι, τότε δεν θα χρειαστεί περαιτέρω ισοπέδωση, αλλά εάν αποκαλυφθούν παρατυπίες, τότε πρέπει να τους ισοπεδώσετε προσεκτικά με μια σπάτουλα μέχρι το διάλυμα να μην έχει στεγνώσει εντελώς.

 • Αφού εφαρμόσετε το στόκο, πρέπει να σκουπίσετε αυτήν την επιφάνεια. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με τα χέρια σας χρησιμοποιώντας σκληρό γυαλόχαρτο ή τρίφτη ή χρησιμοποιώντας ειδική ηλεκτρική λείανση..
 • Μετά από αυτό είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε ένα δεύτερο στρώμα στόκου. Πρέπει να κρύψει εντελώς όλες τις παρατυπίες του τοίχου. Η επίστρωση είναι συνήθως πολύ λεπτότερη από τη βασική στρώση. Μετά την εφαρμογή του, είναι σημαντικό να μάθετε εάν υπάρχουν παρατυπίες, χρησιμοποιώντας πάλι φως..
 • Ο στόκος φινιρίσματος εφαρμόζεται σε δύο στρώματα, αλλά καθένα από αυτά πρέπει να αφεθεί να στεγνώσει. Επιπλέον, και τα δύο εξωτερικά στρώματα πρέπει να περάσουν από υψηλής ποιότητας αρμόστοκο, και το τελευταίο είναι το πιο απαλό. Για εκείνη, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε φυσικό δέρμα. Αφού καλύψετε εντελώς τους τοίχους με στόκο και το αφήσετε να στεγνώσει, πρέπει να εφαρμόσετε ένα αστάρι σε αυτό. Μόνο μετά από αυτό θα είναι δυνατό να προχωρήσετε στην ταπετσαρία..

Τεχνολογία

Η επικόλληση τοίχων με τα χέρια σας είναι μια αρκετά απλή δουλειά, αν επιλέξετε τα σωστά επιχρίσματα για αυτό. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε απλά και χωρίς προβλήματα να κολλήσετε ανεξάρτητα την ταπετσαρία ομοιόμορφα χωρίς επακόλουθο κόντρα πλακέ. Οι μη επαγγελματίες πρέπει να ακολουθούν μια συγκεκριμένη τεχνολογία που σας επιτρέπει να κολλήσετε γρήγορα την επίστρωση στους τοίχους. Πρώτα πρέπει να επιλέξετε ένα μοτίβο για κόλληση ταπετσαρίας. Οι καμβάδες πρέπει να κατανέμονται σε όλους τους τοίχους με τέτοιο τρόπο ώστε οι αρμοί να είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατοι..

Βασικοί κανόνες και συστάσεις:

 • Όταν κολλάτε οποιαδήποτε ταπετσαρία, πρέπει να μετακινηθείτε από το παράθυρο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του δωματίου, εναλλάξ προς διαφορετικές κατευθύνσεις προς την πόρτα. Έτσι, εάν κολλήσετε την ταπετσαρία με επικάλυψη, η σκιά από τα φύλλα θα είναι αόρατη..

 • Αλλά αν κολλήσετε την ταπετσαρία από άκρη σε άκρη, όπως γίνεται πιο συχνά πρόσφατα, τότε μπορείτε να τηρήσετε μια διαφορετική τεχνολογία. Αυτή η επιλογή περιλαμβάνει επικόλληση ταπετσαρίας από τη γωνία που βλέπετε πρώτα κατά την είσοδό σας στο δωμάτιο. Από αυτό προς διαφορετικές κατευθύνσεις πρέπει να προχωρήσετε εναλλάξ μέχρι την πόρτα.

Οι τοίχοι πρέπει να κολληθούν κάθετα με ολόκληρους καμβάδες χωρίς οριζόντιους αρμούς, μόνο αν δεν πρόκειται για ειδική μέθοδο συνδυασμού.

 • Εάν η ταπετσαρία μήκους ενός μέτρου έπεσε στη γωνία του δωματίου, τότε είναι απαραίτητο να τα κόψετε σε αυτό το μέρος έτσι ώστε να μην υπάρχουν στροφές. Εξαιτίας αυτών, η ταπετσαρία μπορεί γρήγορα να ξεκολλήσει και να αρχίσει να φουσκώνει. Εάν συναντήσετε μια μάλλον παλιά ταπετσαρία με άκρη, τότε πρώτα πρέπει να την κόψετε ακριβώς, αλλά τώρα τέτοια μοντέλα είναι σπάνια. Επομένως, πρέπει μόνο να κόψετε τα σεντόνια. Πρέπει να γνωρίζετε το ύψος των οροφών για να μετρήσετε τη σωστή ποσότητα υλικού.

 • Το τμήμα αποκοπής της ταπετσαρίας πρέπει να είναι περίπου 5-7 cm μεγαλύτερο από το ύψος από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Αυτό το επίδομα πρέπει να διαιρεθεί στα δύο και να αφήσει μέρος στην κορυφή και ένα μέρος στο κάτω μέρος. Είναι σημαντικό να σημειώσετε μια γραμμή στο κέντρο κάθετα στην άκρη, έτσι ώστε να μπορείτε να κόψετε την ταπετσαρία ευθεία. Για αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη γωνία ή τη μέθοδο κάμψης της ταπετσαρίας. Πρέπει να κόψετε την ταπετσαρία με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι, αυτό πρέπει να γίνει ομαλά και ομοιόμορφα.
 • Αφού κόψετε το ρολό σε κομμάτια, πρέπει να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο με τη σειρά που θα τα εφαρμόσετε στους τοίχους. Είναι καλύτερα να κόβετε την ταπετσαρία σε κάθε τοίχο ένα προς ένα, όπως είναι κολλημένο, και όχι σε ολόκληρο το δωμάτιο ταυτόχρονα. Για στενούς χώρους του δωματίου όπου υπάρχουν πόρτες, τα παράθυρα πρέπει να κοπούν αργότερα. Αφού επικολληθούν όλοι οι λείοι τοίχοι, μπορείτε να προχωρήσετε στο λεπτομερές φινίρισμα αυτών των περιοδικών τμημάτων των τοίχων..

 • Αφού κόψετε την ταπετσαρία, πρέπει να προετοιμάσετε την κόλλα. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναφέρονται στο κουτί με τη σύνθεση. Πολλά συγκολλητικά μίγματα αραιώνονται σε νερό στις αναλογίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Το νερό πρέπει να αναδεύεται περιοδικά κατά τον ύπνο, έτσι ώστε να μην σχηματίζονται σβώλοι..
 • Πριν κολλήσετε την ταπετσαρία, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ρεύμα στο δωμάτιο, διαφορετικά οι επικαλύψεις θα απομακρυνθούν από τους τοίχους λόγω του γεγονότος ότι η ταπετσαρία έχει στεγνώσει άνισα. Μετά από αυτό, πρέπει να σχεδιάσετε μια κάθετη γραμμή στον τοίχο, η οποία θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση των άκρων της ταπετσαρίας από τη γωνία. Για αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα επίπεδο λέιζερ..

Πρέπει να σημειώσετε δύο σημεία και να τα συνδέσετε με έναν χάρακα. Αλλά η γραμμή πρέπει να είναι λεπτή και ελάχιστα αισθητή, έτσι ώστε το μολύβι να μην σχηματίζει ραβδώσεις όταν βραχεί στον τοίχο..

 • Σε κάθε συγκεκριμένο τύπο ταπετσαρίας, υποδεικνύεται σε τι πρέπει να εφαρμοστεί η κόλλα: στον ίδιο τον καμβά ή στον τοίχο. Τις περισσότερες φορές, η κόλλα εφαρμόζεται μόνο σε χαρτί ταπετσαρίας, αλλά η μη υφασμένη ταπετσαρία βινυλίου είναι κολλημένη σε τοίχους που είναι ήδη καλυμμένοι με κόλλα..

Αλλά πολλοί τεχνίτες επισημαίνουν ότι είναι καλύτερο να εφαρμόζετε κόλλα τόσο στην ταπετσαρία όσο και στον τοίχο..

Θα καταναλώσετε περισσότερη κόλλα, αλλά η επίστρωση θα στερεωθεί καλύτερα και πιο αξιόπιστα. Επιπλέον, θα είναι ευκολότερο για εσάς να ευθυγραμμίσετε τα φύλλα, καθώς η ταπετσαρία θα είναι ωραία, αλλά όχι πολύ απότομα για να γλιστρήσει στον τοίχο..

 • Οι καμβάδες ταπετσαρίας πρέπει να απλώνονται σε μια επίπεδη, λεία και καθαρή επιφάνεια με την εσωτερική πλευρά προς τα πάνω. Πρέπει να εφαρμόσετε κόλλα σε αυτό με έναν κύλινδρο, χωρίς να χάσετε ένα χιλιοστό. Μετά από αυτό, η μία άκρη του καμβά πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένη προς το κέντρο και να λιπαίνετε τη δεύτερη άκρη, η οποία πρέπει επίσης να είναι λυγισμένη προς το κέντρο. Σε αυτή τη μορφή, η ταπετσαρία πρέπει να αφεθεί για εμποτισμό..
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να περιμένετε από 5 έως 10 λεπτά, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορείτε να εφαρμόσετε επιπλέον κόλλα στον τοίχο. Για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βούρτσα και ρολό. Μετά από αυτό, μπορείτε να ξεδιπλώσετε την ταπετσαρία και να κολλήσετε τον καμβά στον τοίχο. Πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά σύμφωνα με τα σημάδια, έτσι ώστε οι αρμοί να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο. Πρέπει να εφαρμόσετε ταπετσαρία από πάνω προς τα κάτω. Το επίδομα πρέπει να είναι επίπεδο.

 • Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή την περίπτωση είναι ο καθορισμός της σωστής κατεύθυνσης για την ταπετσαρία. Είναι καλύτερα να μην ανοίξετε το κάτω άκρο της ταπετσαρίας αρχικά, καθώς το κάλυμμα μπορεί να κολλήσει γρήγορα στον τοίχο, όταν διπλωθεί θα κρεμαστεί απλά. Αφού κολλήσετε το πάνω και το κέντρο της ταπετσαρίας, μπορείτε να ξεδιπλώσετε το κάτω μέρος και να κολλήσετε.
 • Αφού συνδέσετε ολόκληρο τον καμβά, πρέπει να τον εξομαλύνετε από το κέντρο σε όλες τις άκρες και στη συνέχεια από πάνω προς τα κάτω. Εάν μόλις εξομαλύνετε την ταπετσαρία, τότε έχετε ακόμα την ευκαιρία να ελέγξετε πόσο ομοιόμορφα βρίσκεται ο καμβάς σε σχέση με τη γραμμή που περιγράψατε προηγουμένως. Εάν οι αποκλίσεις είναι αισθητές, τότε πρέπει να ισοπεδώσετε λίγο την ταπετσαρία σύροντάς τα απαλά.
 • Μετά από αυτό, μπορείτε να κάνετε την τελική στερέωση του καμβά ταπετσαρίας. Στη συνέχεια, πρέπει να στερεώσετε την ταπετσαρία στον τοίχο όσο πιο σφιχτά γίνεται. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική πλαστική σπάτουλα ή βούρτσα ταπετσαρίας, καθώς και έναν κύλινδρο πίεσης. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να μετακινηθείτε από πάνω προς τα κάτω, το λεγόμενο ψαροκόκαλο.

Αυτή η τεχνολογία κινήσεων περιλαμβάνει εξομάλυνση από το κέντρο του καμβά στο πλάι και ελαφρώς προς τα πάνω, εναλλάξ προς τα δεξιά και τα αριστερά. Αυτό θα αφαιρέσει την περίσσεια κόλλας και φυσαλίδων αέρα κάτω από την επιφάνεια της ταπετσαρίας..

Αλλά πρέπει να μετακινηθείτε πολύ προσεκτικά για να μην καταστρέψετε την επιφάνεια της ταπετσαρίας, ειδικά αν είναι ανάγλυφα ή έχουν όμορφη υφή. Εάν μετά από αυτό υπάρχουν υπολείμματα κόλλας, πρέπει να τα αφαιρέσετε με ένα ειδικό σφουγγάρι που έχει βρεθεί προηγουμένως με νερό. Αυτό το αντικείμενο θα πρέπει να είναι πάντα κοντά σας..

Εάν δεν αφαιρέσετε την υπερβολική παλιά κόλλα, η επιφάνεια δεν θα είναι ομοιόμορφη..

 • Μόλις ολοκληρωθεί η ευθυγράμμιση, μπορείτε να κόψετε το πάνω και το κάτω άκρο. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό αφού έχετε κολλήσει όλη την ταπετσαρία ή μετά από κάθε καμβά με τη σειρά. Μερικοί άνθρωποι συνιστούν το τελικό σιδέρωμα στην επιφάνεια της ταπετσαρίας χρησιμοποιώντας ένα φαρδύ ελαστικό ρολό. Έτσι, η επίστρωση θα είναι πολύ ομοιόμορφη και θα είναι σταθερά στερεωμένη στον τοίχο..

 • Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε τους παρακάτω καμβάδες ταπετσαρίας και να αρχίσετε να κολλάτε στους τοίχους χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ξεκινήσετε από την ήδη ομοιόμορφα τοποθετημένη άκρη του προηγούμενου καμβά ταπετσαρίας. Πρέπει να τοποθετηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην άρθρωση του άκρου στον πρώτο καμβά ταπετσαρίας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να συνδυάσετε το μοτίβο εάν η επίστρωση έχει μοτίβα..
 • Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν κενά μεταξύ των καμβάδων. Είναι καλύτερα να επικαλύψετε τους καμβάδες στις αρθρώσεις με κόλλα με μια λεπτή βούρτσα και στη συνέχεια να κυλήσετε αυτό το μέρος με ένα στενό ρολό. Η σωστή τεχνολογία κόλλησης προϋποθέτει ότι μετά από κάθε τρίτο ύφασμα ταπετσαρίας ελέγχεται η ιδανική κατακόρυφος χρησιμοποιώντας μια γραμμή.

 • Αφού κολλήσετε ολόκληρο τον τοίχο, φτάνοντας στη γωνία, πρέπει να χωρίσετε το φύλλο ταπετσαρίας γωνίας σε 2 μέρη. Επιπλέον, πρέπει να μετρήσετε την απόσταση από τον προηγούμενο καμβά στη γωνιακή γραμμή και να προσθέσετε περίπου ένα εκατοστό στο μετρούμενο πλάτος. Μετά από κάθε γωνία, είναι απαραίτητο να μετρήσετε ξανά μια τέλεια επίπεδη κάθετη γραμμή, ώστε να μπορείτε να την απομακρύνετε όταν κολλάτε τους επόμενους καμβάδες.
 • Στις γωνίες, είναι καλύτερο να κάνετε μια μικρή επικάλυψη έτσι ώστε οι καμβάδες να ταιριάζουν όσο το δυνατόν καλύτερα μεταξύ τους. Στις εξωτερικές γωνίες, είναι καλύτερα να αφήσετε ένα περιθώριο περίπου 2 εκ. Με αυτόν τον τρόπο η γωνία θα διακοσμηθεί πιο τακτοποιημένα. Αφού έχετε κολλήσει όλους τους συμπαγείς τοίχους, πρέπει να πάτε στην αποσπασματική ταπετσαρία. Όπου βρίσκονται οι πόρτες και τα παράθυρα, πρέπει να αρχίσετε να κολλάτε από πάνω προς τα κάτω, επιλέγοντας εκ των προτέρων το μέγεθος των θραυσμάτων και κόβοντάς τα από τους καμβάδες.

 • Αφού κολλήσετε την ταπετσαρία, είναι απαραίτητο να αφήσετε την επίστρωση να στεγνώσει. Ορισμένες επιλογές ταπετσαρίας απαιτούν διαφορετική τεχνολογία κόλλησης. Έτσι, η γυάλινη ταπετσαρία είναι κολλημένη λίγο διαφορετικά. Δεν εφαρμόζεται κόλλα σε αυτά. Πρέπει να χειρίζονται καλά όλους τους τοίχους.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επιλέξετε μια συγκολλητική σύνθεση που έχει σχεδιαστεί για βαριά ταπετσαρία. Οι ίνες γυαλιού έχουν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό: η εξωτερική πλευρά σε ρολά είναι κρυμμένη στο εσωτερικό, οπότε είναι λίγο πιο εύκολο να τα κολλήσετε.

Αλλά μια τέτοια ταπετσαρία στεγνώνει πολύ περισσότερο, για αυτό πρέπει να περιμένετε μια μέρα.

Οποιαδήποτε τεχνολογία κόλλησης απαιτεί τη χρήση ορισμένων συστάσεων. Έτσι, πρέπει να τηρείτε το καθεστώς θερμοκρασίας: το δωμάτιο δεν πρέπει να είναι πιο ζεστό από 25 μοίρες. Είναι καλύτερα αν οι ακτίνες του ήλιου δεν εισέρχονται στο δωμάτιο όταν τοιχογραφείτε. Τα προσχέδια είναι επίσης απαράδεκτα, η ταπετσαρία πρέπει να στεγνώνει ομοιόμορφα.

Εργασία με σχέδιο

Η ταπετσαρία με μοτίβο είναι ένα πολύ κομψό κάλυμμα, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη πιο συχνά από τα απλά μοντέλα. Ταπετσαρία σε λουλούδια, κάτω από πλακάκια, κάτω από διακοσμητική πέτρα ή με αφηρημένα σχέδια είναι δημοφιλή. Αλλά είναι όλα κολλημένα με προσαρμογή και αντιστοίχιση μοτίβου. Η ταπετσαρία πρέπει να κοπεί με ένα μικρό περιθώριο και το δεύτερο ρολό θα πρέπει να προσαρμοστεί στο πρώτο, ξεκινώντας από το μοτίβο πάνω του με τέτοιο τρόπο ώστε ο σύνδεσμος να κλείσει τελείως και να μην φαίνονται ραφές.

Από κάθε ρολό, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα μοτίβο που θα είναι όσο το δυνατόν πιο παρόμοιο με το στολίδι της γειτονικής λωρίδας, έτσι ώστε η ένωση να είναι σωστή. Αλλά αυτό θα χρησιμοποιήσει πολύ ταπετσαρία, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια άλλη μέθοδο τοποθέτησης..

Πάρτε δύο ρολά ταπετσαρίας. Από την κορυφή του πρώτου πρέπει να κόψετε περίπου 40 εκατοστά. Στη συνέχεια, πρέπει να πάρετε ένα άλλο ρολό, να το ξετυλίξετε εντελώς και να κόψετε περίπου 40 εκατοστά από το αντίθετο άκρο. Αυτή η τεχνολογία οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την κοπή μηχανών ταπετσαρίας στα εργοστάσια αφήνουν ένα μικρό περιθώριο, το οποίο εμείς, έτσι, θα αφαιρέσουμε κατά την κοπή. Αυτό κάνει την εφαρμογή πολύ πιο εύκολη..

Κάθε ρολό κόβεται ένα κάθε φορά και το μοτίβο θα ταιριάζει αβίαστα. Αυτός είναι ένας πολύ απλός και οικονομικός τρόπος, κάθε άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κόλληση και αγκύρωση, ακόμη και αν ενεργεί μόνο του, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Το πιο δύσκολο πράγμα για εργασία με μοτίβο είναι όταν κολλάτε στις γωνίες των δωματίων..

Είναι απαραίτητο να επικαλύπτετε και πρέπει να επιλέξετε την ταπετσαρία όχι στην άκρη του πρώτου ρολού, αλλά στο τμήμα που θα βρίσκεται ακριβώς στη γωνία. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να κολλήσετε ταπετσαρία μήκους ενός μέτρου με μοτίβο, καθώς η ένωση δεν θα είναι τόσο δύσκολη. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την ταπετσαρία πριν την κόλληση και να την τοποθετήσετε στο πάτωμα με την επιθυμητή ακολουθία, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορείτε να τις κολλήσετε μόνο η μία δίπλα στην άλλη..

Από μόνη της, η τεχνολογία της επικόλλησης ταπετσαρίας με μοτίβο δεν είναι τόσο περίπλοκη, οπότε είναι σημαντικό μόνο να τα τοποθετήσετε σωστά, έτσι ώστε το μοτίβο να μην παρεκτραπεί και οι τοίχοι να φαίνονται πιο κομψοί και ευπαρουσίαστοι..

Επιλογές διακόσμησης δωματίου

Τα διαφορετικά δωμάτια πρέπει να διακοσμηθούν με διαφορετικούς τρόπους. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί επικόλληση όταν έχει ήδη εγκατασταθεί ένα ενσωματωμένο ντουλάπι ή μονάδα κουζίνας. Είναι επίσης αρκετά δύσκολο να κολλήσετε ταπετσαρία στην περιοχή της πόρτας, ειδικά αν πρέπει να διακοσμήσετε μια καμάρα με αυτό. Επιπλέον, ορισμένες απαιτήσεις επιβάλλονται στην ταπετσαρία που βρίσκεται σε διαφορετικά δωμάτια:

 • Για το σαλόνι είναι καλύτερο να αγοράζετε μόνο υψηλής ποιότητας και κομψές ταπετσαρίες. Είναι καλύτερα αν πρόκειται για επιστρώσεις με όμορφα σχέδια. Σε αυτή την περίπτωση, ο οριζόντιος συνδυασμός είναι τέλειος, αφού αυτή η επιλογή φαίνεται πολύ ευγενής. Στο σαλόνι, οι τοιχογραφίες είναι συχνά κολλημένες, οι οποίες τοποθετούνται σε έναν από τους τοίχους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να επιλέξετε την εικόνα, ανάλογα με το εσωτερικό..

Τα πιο δημοφιλή είναι ταπετσαρίες τοπίου. Αλλά σε μοντέρνα στυλ, χρησιμοποιούν ταπετσαρία με εικόνες μεγάλων πόλεων-μεγαλοπόλεων και τα αξιοθέατά τους..

Η ουδέτερη ταπετσαρία με μονογράμματα είναι επίσης συχνά κολλημένη στο σαλόνι. Είναι πιο εύκολο να τα συνδέσετε, αφού το μοτίβο επαναλαμβάνεται συνεχώς. Άλλωστε φαίνεται πιο ενδιαφέρον. Στο σαλόνι, η ταπετσαρία με κάθετες λωρίδες είναι επίσης συχνά κολλημένη ή χρησιμοποιείται η κάθετη μέθοδος συνδυασμού, καθώς αυτό επιτρέπει την ανύψωση των οροφών, καθιστώντας το σαλόνι πιο ευρύχωρο και πομπώδες..

 • Σχετικά με υπνοδωμάτια, τότε σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την υψηλότερη ποιότητα και φυσική ταπετσαρία που αναπνέει. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν ένα όχι πολύ φανταχτερό σχέδιο. Για την κρεβατοκάμαρα, οι συνηθισμένες ταπετσαρίες από χαρτί αγοράζονται συχνότερα. Αλλά δεδομένου ότι ξεθωριάζουν γρήγορα, πρέπει να προσπαθήσετε να επιλέξετε μια επίστρωση με λιγότερο ελκυστικό και θαμπό μοτίβο. Διαφορετικά, θα πρέπει να περικλείετε συνεχώς τα παράθυρα με κουρτίνες συσκότισης..

 • Στο παιδικό δωμάτιο κόλληση ταπετσαρίας με ειδικά ασυνήθιστα μοτίβα. Μπορεί να είναι ταπετσαρία με εικόνες χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων ή ζώων, πουλιών, αυτοκινήτων. Για το παιδικό δωμάτιο, αγοράζονται συχνά ταπετσαρίες από χαρτί ή βινύλιο, αφού είναι φυσικές και υποαλλεργικές. Οι χάρτινες ταπετσαρίες είναι ιδανικές για παιδικό δωμάτιο γιατί τα παιδιά ζωγραφίζουν συχνά τους τοίχους. Έτσι, δεν θα λυπηθείτε να αντικαταστήσετε τις παλιές επιστρώσεις με νέες..

 • Για διακόσμηση τοίχων στο γραφείο χρησιμοποιήστε ταπετσαρία με μεγάλο μοτίβο. Είναι καλύτερα αν είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτεροι και ήρεμοι στο σχεδιασμό..

Αλλά αν το γραφείο έχει μια μικρή περιοχή, τότε πρέπει να αγοράσετε επικαλύψεις με ένα μικρό μοτίβο..

 • Για κουζίνα είναι καλύτερο να αγοράσετε ταπετσαρία που πλένεται, καθώς μπορείτε να σκουπίσετε κάθε βρωμιά από αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των λεκέδων από λίπος. Αλλά οι υφασμάτινες ταπετσαρίες είναι εντελώς ακατάλληλες για αυτό το δωμάτιο, όπως αυτές από χαρτί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν οι λεκέδες από αυτούς, γρήγορα λερώνονται και χάνουν την αρχική τους στιλπνότητα. Μπορείτε να κολλήσετε συνηθισμένη ταπετσαρία από χαρτί στο μπαλκόνι, αλλά αν δεν είναι μονωμένη, τότε είναι προτιμότερο να αγοράσετε υφαντά ή βινύλιο.

 • Για μπάνιο και τουαλέτα είναι καλύτερα να επιλέξετε ταπετσαρία που πλένεται ή ένα κάλυμμα που είναι ανθεκτικό στην υγρασία. Έτσι, ο μύκητας δεν θα σχηματιστεί εκεί και δεν μπορείτε να ανησυχείτε για την ακεραιότητα των τοίχων σας..

Σε ορισμένα δωμάτια, μπορεί να είναι δύσκολο να επικολλήσετε ταπετσαρία λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει ήδη μια τεντωμένη οροφή σε αυτά. Αρχικά, είναι απαραίτητο να το προετοιμάσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κολληθεί. Πρώτα πρέπει να αφαιρέσετε το διακοσμητικό ένθετο, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση μεταξύ οροφής και τοίχου..

Μετά από αυτό, πρέπει να κολλήσετε όλες τις άκρες της τεντωμένης οροφής περιμετρικά χρησιμοποιώντας ταινία κάλυψης. Αυτό θα προστατεύσει την ήδη εγκατεστημένη τεντωμένη οροφή από λεκέδες κόλλας. Μετά από αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε στην κόλληση ταπετσαρίας χρησιμοποιώντας την τυπική τεχνολογία. Όταν όλα τα φύλλα είναι κολλημένα, πρέπει να εγκαταστήσετε μια σπάτουλα στην άκρη της ταπετσαρίας και να κόψετε το πλεονάζον μέρος της ταπετσαρίας. Στη συνέχεια, πρέπει να αφαιρέσετε την ταινία κάλυψης και να τοποθετήσετε το διακοσμητικό ένθετο πίσω στη διασταύρωση των τοίχων και της ταπετσαρίας..

Δείτε το παρακάτω βίντεο για τα μυστικά της ταπετσαρίας κοντά σε τεντωμένη οροφή..

Κανόνες συνδυασμού

Όταν συνδυάζουν ταπετσαρία, πολλοί προτιμούν την οριζόντια μέθοδο, αυτή είναι η πιο δημοφιλής επιλογή. Είναι ένα λεγόμενο σανίδι ταπετσαρίας, αλλά είναι αρκετά φαρδύ. Συνήθως είναι πιο σκούρο από το ανοιχτό πάνω μέρος και το μέγεθος της ταπετσαρίας επιλέγεται οριζόντια από αναλογία ένα προς δύο. Το πάνω μέρος είναι πάντα διπλάσιο από το κάτω.

Ταυτόχρονα, μπορείτε να συνδυάσετε όχι μόνο ταπετσαρία, αλλά και αυτό το υλικό με άλλο. Κατά τη διακόσμηση τοίχων, χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι και επιλογές. Αλλά αυτή η επιλογή έχει μια σημαντική ιδιότητα: σας επιτρέπει να κάνετε το ανώτατο όριο στην αίθουσα υψηλότερο.

Οι ιδιοκτήτες χώρων με ψηλά ταβάνια μπορούν να αντέξουν οικονομικά έναν διαφορετικό τύπο οριζόντιου συνδυασμού:

 • Μια στενή κορυφή μπορεί να γίνει κατά μήκος της οροφής, αλλά όταν κολλάτε είναι σημαντικό να ευθυγραμμίσετε σωστά την επάνω λωρίδα παράλληλα με το πάτωμα, έτσι ώστε ο σχεδιασμός του δωματίου να φαίνεται πολύ αρμονικός. Αυτή η μέθοδος συγκόλλησης είναι ιδανική για τη διακόσμηση αιθουσών, τραπεζαριών με ψηλά ταβάνια. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να χαμηλώσετε ελαφρώς τις οροφές και να τις τονίσετε..

Όταν συνδυάζετε οριζόντια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο αποχρώσεις σε αντίθεση ή μία που σχετίζεται με ένα σκούρο χρώμα και τη δεύτερη σε μια ανοιχτή..

 • Μια άλλη επιλογή είναι να συνδυάσετε ταπετσαρία με την ίδια υφή, αλλά με διαφορετικό μοτίβο και το χρώμα φόντου πρέπει να είναι το ίδιο. Ένας καλός συνδυασμός είναι να συνδυάσετε ταπετσαρία με δύο διαφορετικά χρώματα, αλλά με την ίδια συνολική υφή. Φαίνεται κομψός και κάθετος συνδυασμός.

Είναι μια εναλλαγή διαφορετικών καμβάδων ταπετσαρίας σε χρώμα και σχέδιο. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τακτοποιήσετε και τους γειτονικούς τοίχους και έναν. Οι καμβάδες πρέπει να συνδυάζονται ένα έως ένα ή δύο έως δύο. Είναι καλύτερα αν οι επικαλύψεις που επιλέγετε δεν έχουν μεγάλη αντίθεση μεταξύ τους. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια εναλλαγή απλής ταπετσαρίας με έγχρωμες που έχουν κάποιο είδος μοτίβου ή στολίδι..

 • Αλλά αν θέλετε να διακοσμήσετε ένα διαμέρισμα ή σπίτι με έναν πιο κομψό και μοντέρνο τρόπο, τότε μπορείτε να καταφύγετε σε κάθετο συνδυασμό ταπετσαρίας με αντίθεση στο χρώμα. Έτσι, ένας συνδυασμός φαρδιών κόκκινων και λευκών λωρίδων είναι δημοφιλής. Εάν επιλέξατε τη μέθοδο αντίθεσης συνδυασμών, τότε οι καμβάδες πρέπει να είναι ευρύτεροι και αν επιλέξατε έναν κάθετο συνδυασμό φωτεινών και παρόμοιων χρωματικών ταπετσαριών, τότε οι λωρίδες μπορεί να είναι πιο στενές..
 • Ένας άλλος τρόπος συνδυασμού είναι η ανάδειξη του τοίχου με έμφαση. Μπορείτε να το επισημάνετε χρησιμοποιώντας ταπετσαρία φωτογραφιών ή φωτεινά διακοσμητικά επιχρίσματα. Αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επικολλήσετε μόνο έναν τοίχο, κατά προτίμηση τον πιο σύντομο. Ταυτόχρονα, πρέπει να κολλήσετε απλή φωτεινή ταπετσαρία σε άλλους τοίχους..

 • Ο συνδυασμός με τα ταβάνια είναι ένας άλλος ενδιαφέρων τρόπος. Έτσι, ένα κάλυμμα τοίχου ταιριάζει απόλυτα στην οροφή, ενώ άλλοι τοίχοι και δάπεδο διακρίνονται από διαφορετικά χρώματα των επενδύσεων. Έτσι, δημιουργείτε μια μοντέρνα και ασυνήθιστη προφορά. Έτσι μπορείτε να διακοσμήσετε το ταβάνι στη σοφίτα με έναν ενδιαφέροντα τρόπο. Θα γίνει μια εντυπωσιακή συνέχεια του τοίχου και το πλεονέκτημα μιας τέτοιας διάταξης διαμερίσματος..

 • Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε ταπετσαρία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο συνονθύλευσης. Αυτή είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα μέθοδος που περιλαμβάνει κόλληση μικρών μπαλωμάτων ταπετσαρίας. Επιπλέον, είναι καλύτερα να τα κολλήσετε πλάτη με πλάτη. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε περίπου πέντε διαφορετικά ρολά ταπετσαρίας, τα οποία διαφέρουν στο χρώμα και το μοτίβο, αλλά έχουν τουλάχιστον έναν κοινό τόνο. Είναι κολλημένα, τηρώντας οποιοδήποτε θέμα..

Είναι καλύτερα να κόψετε κομμάτια ταπετσαρίας περίπου 50 επί 50 εκ. Ασυνήθιστα κολάζ ταπετσαρίας είναι κατασκευασμένα από αυτά. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιττή ταπετσαρία που έχει απομείνει από την προηγούμενη επισκευή και να εξοικονομήσετε αγοράζοντας ένα νέο ρολό..

Ένας τέτοιος τοίχος με έμφαση θα φαίνεται φωτεινός, είναι καλύτερο να τακτοποιήσετε μόνο μία επιφάνεια με αυτόν τον τρόπο και να κάνετε τα υπόλοιπα απλά..

 • Ο συνδυασμός με ένθετα είναι μια άλλη αρκετά δημοφιλής μέθοδος τώρα, η οποία συνίσταται στην επικόλληση όλων των τοίχων σε έναν τόνο και, στη συνέχεια, επικόλληση ενός μικρού κομματιού φωτεινής ταπετσαρίας σε έναν τοίχο. Είναι καλύτερα αν αυτό το κομμάτι έχει ένα φωτεινό και ασυνήθιστο μοτίβο. Έτσι, η ταπετσαρία μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και πίνακες ζωγραφικής. Αυτά τα κομμάτια ταπετσαρίας είναι επικολλημένα με ειδικά πλαίσια ή σανίδες που σας επιτρέπουν να αποκρύψετε τα περιθώρια και να αποτρέψετε την κάμψη των γωνιών..
 • Ο συνδυασμός ταπετσαριών μπορεί να είναι πιο περίπλοκος και ενδιαφέρων. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε τη δημιουργία σιλουέτας από ταπετσαρία. Τις περισσότερες φορές, οι τοίχοι του φυτώριου είναι διακοσμημένοι με αυτόν τον τρόπο. Αρχικά, επικολλάται η βασική ταπετσαρία και στη συνέχεια κόβονται φιγούρες ζώων, πουλιών ή κάτι άλλο από άλλες, πιο φωτεινές. Αυτά τα στοιχεία είναι κολλημένα πάνω από την πρώτη στρώση. Έτσι, λαμβάνεται ένα όμορφο και ασυνήθιστο μοτίβο στην ταπετσαρία..

Ντεκόρ

Κατά την ταπετσαρία, συχνά χρησιμοποιούν μια διακοσμητική μέθοδο όπως το καλούπι. Είναι ένα διακοσμητικό υλικό με τη μορφή τρισδιάστατης λωρίδας που τοποθετείται πάνω από την ταπετσαρία. Συνήθως το μήκος της σανίδας είναι περίπου 2 m, αλλά το πλάτος και ο σχεδιασμός της συνήθως διαφέρουν. Τα καλούπια μπορεί να είναι επίπεδα ή ογκώδη.

Οι κατασκευαστές παρουσιάζουν επίσης ενδιαφέροντα μοντέλα που έχουν όμορφη υφή και διακοσμητικά στοιχεία. Μπορούν να κατασκευαστούν από πλαστικό, πολυουρεθάνη και άλλα υλικά. Πιο δημοφιλή είναι τα ελαστικά καλούπια που είναι εύκολο να εγκατασταθούν. Επίσης πολωμένα είναι τα καλούπια PVC ή γύψου, καθώς και μοντέρνες μαρμάρινες λωρίδες. Φαίνονται πολύ εκλεπτυσμένα και κομψά..

Με τη βοήθειά τους, οι τοίχοι που καλύπτονται με ταπετσαρία είναι διακοσμημένοι σε δωμάτια με εσωτερικό σε κλασικό στιλ. Τα καλούπια είναι τοποθετημένα σε κόλλα κατά μήκος όλων των τοίχων πάνω από την ταπετσαρία. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται συχνά για να πλαισιώσουν παράθυρα και πόρτες για να τα επεκτείνουν οπτικά. Για αυτό, οι κλασικές ευθείες λωρίδες χρησιμοποιούνται συχνότερα..

Οι πλίνθοι οροφής ή δαπέδου χρησιμοποιούνται επίσης για διακόσμηση και διακόσμηση ταπετσαρίας. Τέτοια προϊόντα είναι λωρίδες με ημικυκλική διατομή. Χρησιμοποιούνται συχνότερα για να κρύψουν την ένωση μεταξύ τοίχου και οροφής ή μεταξύ τοίχου και δαπέδου..

Σήμερα, το φινίρισμα με μπαγκέτες είναι δημοφιλές. Τέτοιες λωρίδες έχουν μια ενδιαφέρουσα και όμορφη υφή, μπορούν να διακοσμηθούν με διακοσμητικά στοιχεία με τη μορφή λουλουδιών και ακόμη και ολόκληρες ογκομετρικές εικόνες..

Είναι πλέον της μόδας η επικόλληση στους τοίχους με μπαγκέτες, ειδικά με αυτόν τον τρόπο συχνά διακοσμούν την άκρη των θυρών πάνω από την ταπετσαρία στην είσοδο ή την άκρη των καμάρων.

Τα διακοσμητικά για ταπετσαρίες και τοίχους έχουν πλέον την εμφάνιση ολόκληρων συνθέσεων. Έτσι, οι σανίδες μπορούν να είναι ολόκληρες τελειωμένες καμάρες, στήλες και στοιχεία από γυψομάρμαρο. Φαίνονται πολύ ωραία και κομψά..

Σημαντικές αποχρώσεις

Μπορείτε να κολλήσετε ταπετσαρία οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αλλά υπάρχουν μερικές αποχρώσεις:

 • Μην εφαρμόζετε ταπετσαρία σε μη θερμαινόμενο δωμάτιο. Έτσι, εάν το χειμώνα, όταν κολλάτε, οι μπαταρίες σε χώρους διαβίωσης λειτουργούν έντονα, τότε σε αυτό το μέρος η κόλλα μπορεί να στεγνώσει γρήγορα και η ταπετσαρία θα απομακρυνθεί.

Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να εκτελέσετε διάφορες ενέργειες:

 1. Κατά τη λειτουργία, πρέπει να βρέξετε ένα πανάκι σε κρύο νερό και να καλύψετε τις μπαταρίες με αυτό.
 2. Καθώς στεγνώνει, το πανί θα πρέπει να βρέξει ξανά και να τοποθετηθεί στην μπαταρία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να κολληθεί η ταπετσαρία. Επιπλέον, όταν η ταπετσαρία έρχεται σε επαφή με την μπαταρία, θα είναι απαραίτητο να την ψεκάζετε περιοδικά με νερό, έτσι ώστε η ταπετσαρία να μην στεγνώνει ή να παραμορφώνεται..

 • Η πιο σημαντική απαίτηση είναι η υγρασία στο εσωτερικό. Ο δείκτης υγρασίας αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%. Εάν αυτή η απαίτηση δεν πληρείται, τότε η κόλλα από την υγρασία θα γίνει λιγότερο αποτελεσματική και επομένως οι καμβάδες μπορεί να ξεκολλήσουν πριν στεγνώσουν. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν φυσαλίδες από κάτω. Αποφύγετε τον αερισμό ή τη ροή αέρα στο δωμάτιο. Εάν η υγρασία του αέρα στο δωμάτιο αλλάζει συνεχώς, τότε η ταπετσαρία θα στεγνώσει και θα κολλήσει άνισα.
 • Είναι σημαντικό να κλείσετε το δωμάτιο μετά την κόλληση και να εξασφαλίσετε ένα σταθερό επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας. Εάν κολλάτε ταπετσαρία σε χώρο διαβίωσης, τότε η θερμοκρασία για διαφορετικούς τύπους κόλλας πρέπει να είναι διαφορετική. Αλλά ο βέλτιστος δείκτης είναι από συν 10 έως συν 25 °. Υψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της κόλλας και η κόλλα θα καταστεί επίσης αναποτελεσματική. Το απαιτούμενο επίπεδο θερμοκρασίας μπορεί να επιτευχθεί τοποθετώντας έναν θερμαντήρα στη μέση του δωματίου και ελέγχοντας τον τρόπο λειτουργίας του..

 • Η διατήρηση του καθεστώτος θερμοκρασίας στο δωμάτιο όπου μόλις επικολλήσατε την ταπετσαρία είναι σημαντική όχι μόνο την ημέρα που κολλάτε, αλλά και μέσα σε 10 ημέρες μετά από αυτό. Εάν παρέχετε σταθερή υγρασία και θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της κόλλησης και λίγο μετά από αυτό, τότε η επίστρωση θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτική..
 • Κατά τη διάρκεια της ξήρανσης, είναι καλύτερο να κουρτίνετε τα παράθυρα σε περίπτωση που το άμεσο ηλιακό φως εισέλθει μέσα από αυτά..

Μπορούν, με την κατευθυνόμενη δράση τους, να στεγνώσουν την κόλλα μόνο σε ορισμένα σημεία και έτσι ο καμβάς μπορεί ακόμη και να τσαλακωθεί μερικώς..

Εάν λάβετε υπόψη αυτές τις αποχρώσεις, τότε η κόλληση δεν θα δημιουργήσει περιττά προβλήματα..

Όμορφες ιδέες

 • Η αρχική διακόσμηση τοίχων σε εσωτερικούς χώρους με ταπετσαρία είναι μια πολύ δημοφιλής μέθοδος το 2017. Τώρα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν χρώματα κατά την επικόλληση, παίζοντας στην αντίθεση μιας σκοτεινής και ανοιχτής απόχρωσης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι συνηθισμένο να επικολλάτε στον τοίχο με σκούρα ταπετσαρία, η οποία βρίσκεται απέναντι από το παράθυρο. Αυτή η επιλογή περιλαμβάνει ταυτόχρονο σκοτάδι του δωματίου και ελαφρύ φωτισμό του σκοτεινού τοίχου. Αλλά αν, αντίθετα, θέλετε να φωτίσετε το δωμάτιο, τότε είναι καλύτερα να κολλήσετε ελαφρύτερες ταπετσαρίες μπροστά από το παράθυρο.
 • Τώρα είναι επίσης μοντέρνο να τονίζετε έναν τοίχο προφοράς, διακοσμώντας τον με ταπετσαρία με μοτίβο. Έτσι, για παράδειγμα, η ροζ επένδυση μπορεί να αραιωθεί με μια έντονη μοβ προφορά. Αυτός ο συνδυασμός είναι ιδανικός για παιδικό δωμάτιο ή ακόμα και υπνοδωμάτιο..

 • Οι τρισδιάστατες ταπετσαρίες είναι ακόμη πιο μοντέρνες και μοντέρνες. Μπορούν να είναι ένα κάλυμμα με μοτίβο σε τρισδιάστατο χώρο, δηλαδή τη λεγόμενη πανοραμική ταπετσαρία. Καταλαμβάνουν τρεις τοίχους και μπορούν να έχουν σταθερό μοτίβο. Μπορείτε να βρείτε παραδείγματα επιστρώσεων με τη μορφή ολόκληρων μυθολογικών θεμάτων ή όμορφων τοπίων. Σε αυτή την περίπτωση, ένας τοίχος επικολλάται με ουδέτερη επίστρωση.
 • Κατά την κόλληση, μπορείτε να προτιμήσετε την ταπετσαρία LED. Έχουν όμορφο έγχρωμο οπίσθιο φωτισμό, τη φωτεινότητα και το χρώμα του οποίου μπορείτε να αλλάξετε με το τηλεχειριστήριο. Είναι ιδανικά για παιδικό σταθμό και θα φαίνονται πολύ κομψά και ευέλικτα..

 • Σε ορισμένους σύγχρονους εσωτερικούς χώρους, είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιείτε ταπετσαρία που μιμείται άλλες επιφάνειες. Έτσι, για εσωτερικούς χώρους σε στιλ σοφίτας, χρησιμοποιούνται υλικά με μοτίβο για τοιχοποιία, πέτρες ή ακόμη και διακοσμητική πέτρα..
 • Το στυλ της Προβηγκίας ή της χώρας χαρακτηρίζεται από τη χρήση ταπετσαριών που μιμούνται πέτρα ή ξύλο. Για πιο κλασικούς εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιείται σανίδα ή δερμάτινη ταπετσαρία. Η χρήση μοτίβων φυτών ως εκτύπωσης σε ταπετσαρία είναι πολύ δημοφιλής. Αυτή η ταπετσαρία μπορεί να αναδείξει έναν τοίχο στο υπνοδωμάτιο..

 • Τα μεγάλα λουλούδια είναι πλέον πολύ δημοφιλή. Κάτω από αυτά, μπορείτε να πάρετε μια κουβέρτα ή διακοσμητικά μαξιλάρια και να τα απλώσετε στο κρεβάτι..

Ένα τέτοιο σύνολο θα φαίνεται αρμονικό και κομψό..

 • Μερικές φορές προσπαθούν να επιλέξουν ταπετσαρία για τις κουρτίνες, αλλά ταυτόχρονα, οι κουρτίνες επιλέγονται μόνο για να ταιριάζουν με το χρώμα ενός τοίχου με έμφαση, προκειμένου να τονίσουν με αυτόν τον τρόπο την εικόνα ή το μοτίβο και να ολοκληρώσουν έναν τέτοιο συνδυασμό.

 • Συνδυασμένες ταπετσαρίες με ανατολίτικο και αφρικανικό θέμα δεν είναι λιγότερο δημοφιλείς φέτος. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται επικόλληση με καλύμματα με εθνοτικά κίνητρα, εξωτικές εκτυπώσεις και ακόμη και ιερογλυφικά. Χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη διακόσμηση ενός ή δύο τοίχων με έμφαση ή για οριζόντιους και κάθετους συνδυασμούς..
 • Σήμερα, η κόλληση δύο τύπων ταπετσαρίας είναι δημοφιλής, η οποία συνδέεται σε δύο παρακείμενους τοίχους και ταυτόχρονα έχει παρόμοιες αποχρώσεις. Αποδεικνύεται ότι ένας, ελαφρύτερος τοίχος ρέει ομαλά σε ένα πιο σκοτεινό. Αυτή η κλίση φαίνεται μοντέρνα και εκλεπτυσμένη..