Θερμοκήπιο: ποικιλίες και συσκευή σχεδιασμού

Μια σύγχρονη προαστιακή ή προαστιακή περιοχή σας επιτρέπει να καλλιεργήσετε μια πλήρη συγκομιδή λαχανικών. Αλλά για να νιώσουν υπέροχα τα φυτά σε οποιοδήποτε κλίμα, χρειάζονται ένα σωστό, άνετο και άνετο σπίτι. Με αυτήν την ιδιότητα, συνήθως χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές για να παρέχουν στα νεαρά βλαστάρια την απαραίτητη προστασία..

Ιδιαιτερότητες

Κατά τη δημιουργία της δικής σας οικονομίας θερμοκηπίου, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε ποιες δομές χρησιμοποιούνται ως βοηθητικά μέσα για την καλλιέργεια λαχανικών. Τα θερμοκήπια κέρδισαν τη δημοτικότητά τους στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και έγιναν γρήγορα ένα απαραίτητο εργαλείο στο έργο των κηπουρών. Μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη των χαρακτηριστικών του σχεδιασμού βοηθά στην κατανόηση του τι είναι. Στην πραγματικότητα, ένα θερμοκήπιο ονομάζεται ελαφριά φορητή λύση εγκατεστημένη σε εξωτερικούς χώρους και προστατεύοντας τα φυτά από εξωτερικούς παράγοντες. Αρχικά, οι σπιτικές κατασκευές κατασκευάστηκαν από μεταλλική ράβδο και πλαστικό περιτύλιγμα. Εφαρμόστηκαν επίσης μίνι θερμοκήπια πλαισίου με τζάμια, αλλά η χρήση τους αποδείχτηκε πολύ ενοχλητική για την παροχή και προσωπικά επικουρικά οικόπεδα..

Επιπλέον, όλα τα θερμοκήπια συνήθως υποδιαιρούνται σε επιλογές με ηλιακή θέρμανση και θερμαίνονται από κάτω με κοπριά που εισάγεται σε βάθος μεγαλύτερο από 15 cm, η οποία απελευθερώνει θερμότητα..

Αν συγκρίνετε θερμοκήπια και θερμοκήπια μεταξύ τους, οι διαφορές θα είναι προφανείς..

 1. Χαμηλό υψόμετρο. Για ένα θερμοκήπιο, φτάνει το 1,2 μ. Τα θερμοκήπια έχουν ελάχιστο ύψος 2 μέτρα και μπορούν εύκολα να φιλοξενήσουν ένα άτομο σε πλήρες ύψος.
 2. Σχεδιασμός χωρίς πλαίσιο. Οι παραλλαγές προϊόντων σε τόξα στερεώνονται πλήρως στο έδαφος χωρίς προσπάθεια, απλά βυθίζοντας τα άκρα τους στο έδαφος.
 3. Βραχυπρόθεσμη λειτουργία. Η διάσπαση πραγματοποιείται κυρίως για την περίοδο της ανοιξιάτικης δροσιάς, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέφτει σχεδόν στο μηδέν..

  Η πρόοδος όμως δεν μένει στάσιμη. Σήμερα, είναι εύκολο να βρείτε υβρίδια θερμοκηπίων και θερμοκηπίων στα κρεβάτια, που χρησιμοποιούνται σχεδόν όλο το χρόνο. Ο κύριος σκοπός τους είναι η καλλιέργεια δενδρυλλίων σε ειδικά δοχεία.. Σε αυτή την περίπτωση, ο εσωτερικός χώρος μπορεί να έχει:

  • εξοπλισμένες σειρές ραφιών στις οποίες εγκαθίστανται κουτιά, κατά κανόνα, δύο επίπεδα – για τη βλάστηση των σπόρων και την προσαρμογή των ήδη εκκολαφθέντων φυτών στην επιθυμητή ανάπτυξη.
  • πρόσθετες τοξωτές δομές εγκατεστημένες πάνω από τα ράφια για τη στερέωση του δεύτερου στρώματος της μεμβράνης.
  • πρόσθετα φωτιστικά στερεωμένα κάτω από τις δομές οροφής.
  • κυκλώματα θέρμανσης που βρίσκονται στο χώρο μεταξύ των ραφιών και του εδάφους, παρέχοντας την απαραίτητη θερμορύθμιση.

  Προβολές

  Όλοι οι υπάρχοντες και δημοφιλείς τύποι θερμοκηπίων μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες κατηγορίες.

  • Μίνι – είναι συμπαγή σε μέγεθος και είναι κατάλληλα τόσο για την καλλιέργεια δενδρυλλίων όσο και για καλλιέργεια όλο το χρόνο στο μπαλκόνι διαφόρων τύπων καλλιεργειών κήπου. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ενεργά στη ριζοβολία των ιδιότροπων φυτών στην καλλιέργεια – τριαντάφυλλα, σταφίδες ή μοσχεύματα βατόμουρου. Το μικρό θερμοκήπιο στο περβάζι σας επιτρέπει να διασφαλίσετε τη βέλτιστη αναλογία της κατεχόμενης περιοχής και την παραγωγικότητα όταν καλλιεργείτε φρέσκα βότανα ή νάνες ποικιλίες λαχανικών.

  • Κήπος – χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ποικιλίας φρούτων, δημιουργούνται κατά την αρχική φύτευση μοσχευμάτων πριν από τη ριζοβολία τους.

  • Χειμώνας – έκδοση σήραγγας ή πλαισίου με προ-στημένη βάση. Τα σταθερά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών σε μεγάλες ποσότητες. Η χρήση όλο το χρόνο συνιστάται αποκλειστικά στο πλαίσιο μέτριων ηπειρωτικών κλιματολογικών συνθηκών. Επίσης, σε αυτά τα σχέδια, μια παραλλαγή του πλαισίου “breadbox” είναι ευρέως διαδεδομένη..

  • Εκανε – κινητές κατασκευές για βραχυπρόθεσμη εποχιακή λειτουργία. Η καλύτερη λύση για οικιακή χρήση. Σας επιτρέπουν να μετακινείτε εύκολα προϊόντα στον ιστότοπο, να τα στέλνετε για χειμερινή αποθήκευση. Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει επίσης έτοιμες δομές φιλμ, οι οποίες διακρίνονται από την ευκολία και την υψηλή ταχύτητα εγκατάστασης. Ένα τέτοιο θερμοκήπιο πωλείται σε PVC ή μεταλλικό σκελετό, μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά..

  • Γύρος – τέτοιες επιλογές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές για την καλλιέργεια φυτών που αγαπούν τη θερμότητα. Εξωτερικά, η δομή μπορεί να μοιάζει με ιγκλού Εσκιμώου. Επιπλέον, στην αυτοπαραγωγή, χρησιμοποιείται συχνά ένα σχέδιο ομπρέλας, στο οποίο ο θόλος έχει τη μορφή ημισφαιρίου, που αποτελείται από ξεχωριστά “πέταλα”.

  • Πτυσσόμενος – ένας απλός σχεδιασμός μπορεί να έχει ένα αρκετά υψηλό πλαίσιο. Οι επιλεγμένες διαστάσεις μπορούν να είναι έως 2 m κάθετα. Το πλαίσιο σε τέτοια προϊόντα είναι αλουμίνιο, ελαφρύ και λειτουργικό. Επιπλέον, τα προϊόντα ακορντεόν σε πλαστικό πλαίσιο χρησιμοποιούνται αρκετά ευρέως. Όταν αποσυναρμολογείται, αυτή η επιλογή μπορεί εύκολα να διπλωθεί σαν ακορντεόν, παρέχοντας ευκαιρίες για επιτυχημένη και μακροπρόθεσμη λειτουργία. Κατά μέσο όρο, αυτό το προϊόν είναι αρκετό για 4 εποχές..

  • Ολίσθηση ένα θερμοκήπιο με ανοιγόμενη οροφή είναι μια εξαιρετική λύση για μόνιμη λειτουργία. Αυτή η επιλογή σχεδίασης γίνεται συνήθως με βάση ένα μεταλλικό πλαίσιο. Διαθέτει ανθεκτική στις γρατζουνιές επίστρωση πολυανθρακικού.

  • “Σπίτι” – μία από τις απλούστερες επιλογές εκτέλεσης. Έχει δομή αέτωμα. Η κορυφογραμμή χρησιμεύει ως συγκρατητής, η επικάλυψη μπορεί να είναι πολυαιθυλένιο ή πολυανθρακικό. Η ορθογώνια βάση πλαισίου καθιστά αυτή τη λύση καθοδήγησης πραγματικά απλή και εύκολη στη χρήση. Μεταξύ των μειονεκτημάτων του είναι η κακή αντίσταση στα φορτία του ανέμου ή του χιονιού. Γκρεμίζεται εύκολα και μπορεί να θεωρηθεί μόνο προσωρινή δομή..

  Μοντέλα

  Η γκάμα των θερμοκηπίων για εποχική ή μόνιμη χρήση είναι αρκετά διαφορετική. Μεταξύ των παρουσιαζόμενων επιλογών για τελικά προϊόντα από διάφορους κατασκευαστές, μπορούν να διακριθούν διάφορες επιλογές για φυτά σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κριτικές για τα βιομηχανικά θερμοκήπια σήμερα φαίνονται αρκετά θετικές. Οι καλοκαιρινοί κάτοικοι τονίζουν την ευκολία ανάπτυξης και αποθήκευσης έτοιμων λύσεων. Επιπλέον, το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα του αγορασμένου εξοπλισμού για την καλλιέργεια λαχανικών και καλλιεργειών μούρων είναι η ευκολία χρήσης του. Το έτοιμο κιτ περιέχει ήδη όλα τα απαραίτητα για την επιτυχή καλλιέργεια των πιο ιδιότροπων φυτών, καθιστά δυνατή την εύκολη επιλογή των καλύτερων λύσεων για εγκατάσταση στη χώρα ή στον κήπο. Ας εξετάσουμε τις πιο δημοφιλείς έτοιμες λύσεις με περισσότερες λεπτομέρειες.

  “Μια πλούσια συγκομιδή”

  Μια καινοτόμος λύση για την καλλιέργεια φυτών σε εξωτερικούς χώρους. Σχεδιασμένο για πρώιμη φύτευση κηπευτικών και κηπευτικών καλλιεργειών. Αυτό το μοντέλο θερμοκηπίου είναι σε θέση να αντέξει τη λειτουργία όταν οι ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες πέσουν στους -5 βαθμούς. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση, οι καρποί δεν θα φοβούνται τα φορτία του ανέμου και τις επιθέσεις επιβλαβών εντόμων. Η χρήση αγροϊνών αντί φιλμ διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία εξαερισμού. Τα τόξα πολυαιθυλενίου δεν φοβούνται τη διάβρωση, είναι αρκετά ελαφριά, αλλά ταυτόχρονα ισχυρά. Το υλικό κάλυψης είναι ενσωματωμένο στις καμάρες. Κατά την εγκατάσταση, η διπλωμένη τοξωτή κατασκευή ξεδιπλώνεται και στερεώνεται στο έδαφος χρησιμοποιώντας μυτερά στοιχεία στα άκρα των καμάρων.

  Τα θερμοκήπια “Rich Harvest” διακρίνονται από ένα σχέδιο αυξημένης αντοχής. Τα προϊόντα είναι εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ένα άλλο ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι η χρήση αποκλειστικά φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Η σύγχρονη αγροΐνα παρέχει ένα βέλτιστο μικροκλίμα για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών. Ο αέρας κυκλοφορεί καλά μέσω ενός ειδικού καμβά, αλλά τα έντομα δεν εισέρχονται. Το υλικό λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο ικανό να παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

  “Σαλιγκάρι”

  Μια συμπαγής φορητή λύση – το θερμοκήπιο “Σαλιγκάρι”, είναι πάντα δημοφιλής στους κηπουρούς και τους κηπουρούς. Δεν έχει περιορισμούς στη μέθοδο εγκατάστασης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δομή σε ένα θεμέλιο ή να την βάλετε απευθείας στο έδαφος. Το μικρό ύψος 75-85 cm αντισταθμίζεται εδώ από την ευκολία ρύθμισης του μικροκλίματος. Το συρόμενο φύλλο διπλώνει σαν κέλυφος σαλιγκαριού. Ένα ισχυρό μεταλλικό πλαίσιο καθιστά ολόκληρο το θερμοκήπιο πραγματικά σταθερό. Το υλικό κάλυψης είναι ισχυρό και ανθεκτικό πολυανθρακικό. Το μοντέλο είναι κινητό, κατάλληλο για κίνηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν.

  Η παρουσίαση της σχεδιαστικής επιλογής χαρακτηρίζεται από τη μέγιστη ευελιξία. Το κόστος μιας έτοιμης λύσης, όσον αφορά τη μακροχρόνια χρήση, φαίνεται αρκετά ελκυστικό. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται καθιστούν τον εξοπλισμό για την καλλιέργεια σπορόφυτων μια εξαιρετική επιλογή για λειτουργία όλο το χρόνο. Το θερμοκήπιο ανοίγει και από τις δύο πλευρές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια των περισσότερων καλλιεργειών. Αξίζει να εξεταστεί μόνο ο περιορισμός στο ύψος – όχι περισσότερο από 85 cm για ένα φυτό. Η τιμή του προϋπολογισμού της δομής φαίνεται πραγματικά ελκυστική σε αυτό το φόντο..

  “Κολοκύθι”

  Το θερμοκήπιο “Κολοκυθάκια”, το οποίο είναι δημοφιλές σήμερα, είναι μια εξαιρετική επιλογή για χρήση όλο το χρόνο. Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει μόνο αποδεδειγμένες και πιο σχετικές τεχνολογικές λύσεις. Το μεταλλικό πλαίσιο από μεταλλικό προφίλ με τετράγωνο τμήμα 25×25 mm παρέχει υψηλή αντοχή και επαρκές επίπεδο ακαμψίας για να αντέχει στον άνεμο, το χιόνι και τις βροχοπτώσεις. Το κυτταρικό πολυανθρακικό δρα ως υλικό επικάλυψης. Τα μεταλλικά μέρη της δομής του πλαισίου είναι βαμμένα. Το θερμοκήπιο περιλαμβάνει τοίχους ανύψωσης με ειδικές στάσεις για στερέωση. Αρκετά ψηλό, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την επιτυχή καλλιέργεια φυτών αναρρίχησης και αναρρίχησης, ψηλών ντοματών.

  Παρά την αρκετά στιβαρή κατασκευή, αυτός ο τύπος θερμοκηπίου είναι δύσκολο να προταθεί για χειμερινή λειτουργία σε περιοχές με κρύο κλίμα. Ο αψιδωτός σχεδιασμός μειώνει την ποσότητα φωτός που διεισδύει στο εσωτερικό. Σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, σε συνδυασμό με τις μικρές ώρες της ημέρας, αυτό μπορεί να έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην καλλιέργεια θερμοφιλικών καλλιεργειών.

  Προϊόντα της εταιρείας “Volia”

  Η εταιρεία Volya, η οποία παράγει σύγχρονα θερμοκήπια για ταινίες, είναι ο κατασκευαστής μιας από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στην αγορά – του μοντέλου Ogurchik. Το μακρύ αψιδωτό θερμοκήπιο είναι κατασκευασμένο σε σχέδιο πέντε μέτρων με πλάτος 1 μ. Και ύψος 1,1 μ. Η δομή του πλαισίου είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικό και πρακτικό προφίλ με γαλβανισμένη επίστρωση. Η οικονομική λύση είναι φθηνή, αλλά σας επιτρέπει να προστατεύετε αξιόπιστα τα φυτά από τον κρύο καιρό και την κακοκαιρία. Ένα θερμοκήπιο μπορεί να γίνει μια καλή εναλλακτική λύση για ένα θερμοκήπιο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης δομής πλαισίου. Το φιλμ στερεώνεται με ασφάλεια και δεν γλιστρά. Τα δωρεάν πηχάκια διευκολύνουν το άνοιγμα των ανοιγμάτων κατά τον αερισμό ή το πότισμα, τη συγκομιδή. Το τελικό θερμοκήπιο παραδίδεται σε συμπαγή συσκευασία.

  «Γεωπόνος» 6 ενότητες

  Το μοντέλο “Agronom” 6 τμήματα είναι ένα σύγχρονο θερμοκήπιο με κλιπ, ικανό να παρέχει τη βέλτιστη αναλογία κόστους, ποιότητας και αντοχής της δομής. Το πλαίσιο του προϊόντος είναι κατασκευασμένο από ασφαλές PVC που δεν εκπέμπει επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, υπάρχουν σύγχρονοι σφιγκτήρες από πολυμερή υλικά που μπορούν να στερεώσουν αξιόπιστα το ανυψωμένο υλικό κάλυψης στην επιφάνεια των τόξων. Ωστόσο, διάφορες επιλογές για τα πιο συνηθισμένα μανταλάκια μπορούν να κάνουν αυτό το έργο εξίσου καλά. Αντί για μια μεμβράνη, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί μια επικάλυψη αγροϋφασμάτων. Η τελική δομή διατηρεί ένα βέλτιστο μικροκλίμα στο εσωτερικό, δεν επιτρέπει στα φυτά να παγώσουν ή να σαπίσουν από υπερβολική υγρασία.

  Η ευκολία του θερμοκηπίου που χρησιμοποιείται παρέχει μια ευκαιρία για εύκολη μετατόπιση του αγροϋφάσματος κατά τμήματα κατά το βοτάνισμα ή το πότισμα. Το ύφασμα έχει σχεδιαστεί με περιθώριο, σας επιτρέπει να πιέζετε σφιχτά την άκρη στο έδαφος. Επιπλέον, το τελικό προϊόν είναι ικανό να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας από τις βλαβερές συνέπειες των υπεριωδών ακτίνων. Το προϊόν εγκαθίσταται απευθείας στο έδαφος, δεν απαιτεί εγκατάσταση πλαισίου, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την απόκτηση υψηλών αποδόσεων (ο κατασκευαστής υπόσχεται αύξηση έως και 50% σε σύγκριση με το ανοιχτό έδαφος).

  “Dayas”

  Το αρχικό θερμοκήπιο “Dayas” παρουσιάζεται στη σειρά προϊόντων του κατασκευαστή σε αρκετά μεγάλη γκάμα. Εδώ υπάρχουν συμπαγείς λύσεις για την παροχή ενός άνετου μικροκλίματος για τις φράουλες ή για τη βλάστηση των σπόρων, καθώς και κλασικά και αυξημένα μοντέλα ύψους για καλλιέργειες κήπου με μεγάλους βλαστούς. Ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων λύσεων χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό του προϊόντος. Στο τμήμα πλαισίου, χρησιμοποιείται ένα τόξο HDPE. Βασικό υλικό – ειδικό μη υφασμένο υλικό πολυπροπυλενίου “Reifenhauser”, που αναπτύχθηκε κατά παραγγελία.

  Μεταξύ των προφανών πλεονεκτημάτων των θερμοκηπίων που παράγονται με αυτό το εμπορικό σήμα είναι η ποικιλία επιλογών σχεδιασμού. Επιπλέον, τα προϊόντα είναι προσαρμοσμένα για χρήση σε μεγάλη ποικιλία συνθηκών λειτουργίας. Μπορεί να επιλεγεί για κατοικία ή καλοκαιρινή κατοικία, παραγγελμένη για χρήση σε προσωπικό οικόπεδο. Η υψηλή αντοχή του καλύμματος αποφεύγει ζημιές σε ισχυρούς ανέμους. Το μη υφασμένο ύφασμα είναι ασφαλές για χρήση στη βροχή, εύκολο να στεγνώσει, εύκολο στην αποθήκευση.

  “Τουλίπα”

  Ο σχεδιασμός του θερμοκηπίου τουλίπας αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους μεταξύ όλων των επιλογών που χρησιμοποιούνται σήμερα στη Ρωσία. Η ανοιγόμενη οροφή εδώ παρέχει εξαιρετική πρόσβαση στο φως του ήλιου των φυτών. Επιπλέον, το πλαϊνό πλαίσιο ολισθαίνει επίσης για να επιτρέψει τη φυσική επικονίαση. Όταν εγκαθίσταται σε θεμέλιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθερή λύση για χρήση όλο το χρόνο. Ο σχεδιασμός γίνεται με βάση την αρχή ενός κάδου ψωμιού, όταν ανοίγουν, τα φύλλα περνούν το ένα μετά το άλλο, χωρίς να δημιουργούνται ορατές ενοχλήσεις κατά τη λειτουργία.

  Το συμπαγές μέγεθος του θερμοκηπίου το καθιστά την καλύτερη επιλογή για χρήση στην καλλιέργεια λουλουδιών προς πώληση, καλλιεργώντας φρέσκο ​​πράσινο. Το κυτταρικό πολυανθρακικό ως καταφύγιο δημιουργεί συνθήκες για την εισαγωγή συστημάτων θέρμανσης στο εσωτερικό με ελάχιστη απώλεια θερμότητας. Το κιτ διατίθεται σε συσκευασία. Η συναρμολόγηση διαρκεί ελάχιστο χρόνο, δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες.

  “Αρμονικός”

  Το “Accordion” είναι ένα σύγχρονο θερμοκήπιο που έχει όλα τα πλεονεκτήματα ενός εύκολου και αποτελεσματικού προσωρινού καταφυγίου. Είναι συμπαγές, βασισμένο σε πλαστικά τόξα, τα οποία είναι εύκαμπτα και ανθεκτικά, τοποθετούνται εύκολα σε κρεβάτι κήπου λόγω της άμεσης τοποθέτησης καμάρων πολυμερών σε βάση πολυπροπυλενίου. Υλικό κάλυψης – αγροτεμάχιο, παρέχει καλή μετάδοση φωτός. Η άκαμπτη στερέωση του υφάσματος βρίσκεται στην κορυφή, στις πλευρές κρέμεται ελεύθερα και επιτρέπει τον βέλτιστο αερισμό, το καθιστά βολικό όταν ξεχορταριάζουμε τον κήπο. Η αποσυναρμολογημένη δομή συναρμολογείται σαν ακορντεόν και δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο κατά την αποθήκευση. Το ενσωματωμένο πλαίσιο πολυπροπυλενίου έχει αντοχή, αξιοπιστία και λειτουργικότητα, αντέχει σε σημαντική μηχανική καταπόνηση.

  Κατά την εγκατάσταση, τόξα από πολυμερή υλικά τοποθετούνται απευθείας στη βάση του πλαισίου. Δεν χρειάζονται βιδωτές συνδέσεις – απλά συνδέστε τα στοιχεία μεταξύ τους. Η πλαστική βάση έχει υψηλή αντοχή στη διάβρωση, δεν φοβάται την επαφή με χημικά επιθετικές ουσίες. Το προσιτό κόστος αυτού του μοντέλου το επιτρέπει να είναι ελκυστικό για τους καλοκαιρινούς κατοίκους και τους κηπουρούς που έχουν προσωπικά δευτερεύοντα οικόπεδα..

  “Σήραγγα”

  Ο τύπος του θερμοκηπίου που είναι γνωστός ως «Σήραγγα» χρησιμοποιείται ευρέως από κατασκευαστές διαφόρων ονομαστικών σχεδίων. Είναι αρκετά απλό, λειτουργικό και ταυτόχρονα παρέχει ευκαιρίες για την ταχεία ανάπτυξη προστατευτικών δομών στην επιφάνεια του εδάφους. Οι κατασκευές αυτού του τύπου χαρακτηρίζονται από μια γραμμική, παράλληλη διάταξη τόξων ή άλλων στηριγμάτων μεταξύ τους. Ένα στοιχείο σύνδεσης πρέπει να εγκατασταθεί μεταξύ των επιμέρους μπλοκ. Τις περισσότερες φορές είναι ένα σταθερό άκαμπτο πλαίσιο στο οποίο είναι τοποθετημένο το θερμοκήπιο σε όλο το μήκος.

  Η δημοτικότητα των κατασκευών τούνελ οφείλεται στα χαρακτηριστικά τους. Είναι πραγματικά απλά και πρακτικά στην εγκατάσταση, δεν απαιτούν ειδικές δεξιότητες εγκατάστασης και είναι κατάλληλα για κορυφογραμμές διαφορετικού μήκους και πλάτους. Πρέπει να προστεθεί ότι είναι ακριβώς τα προϊόντα σήραγγας που μπορούν να ονομαστούν οι άμεσοι κληρονόμοι των σοβιετικών παραδόσεων στη βιομηχανία του θερμοκηπίου. Είναι αυτοί που αγοράζονται, αν δεν προγραμματίζεται να αφήσουν ένα καταφύγιο στον κήπο για το χειμώνα..

  Οι αναθεωρήσεις όλων των δημοφιλών και απαιτητικών μοντέλων θερμοκηπίου φαίνονται αρκετά ελκυστικές. Όταν επιλέγετε μια συγκεκριμένη τεχνολογική λύση, αξίζει να λάβετε υπόψη τη διαθεσιμότητα ελεύθερου χώρου και μια σειρά άλλων σημαντικών και σημαντικών σημείων. Έτσι, τα μοντέλα κάτω από την ταινία, αν και έχουν προσιτό κόστος, δεν είναι πολύ πρακτικά μακροπρόθεσμα. Αλλά τα ανάλογα τους με υλικά κάλυψης που βασίζονται σε αγροτεμάχια δικαιολογούν πλήρως την αγορά τους και είναι έτοιμα για χρήση για αρκετές εποχές..

  Υλικά (επεξεργασία)

  Η σωστή επιλογή υλικών για την κατασκευή θερμοκηπίων είναι εξίσου σημαντική. Κάθε επιλογή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.. Ας τα εξετάσουμε λεπτομερέστερα.

  • Ταινία. Οι δομές πολυαιθυλενίου θεωρούνται δικαίως οι πιο ελκυστικές όσον αφορά την προσιτή τιμή. Η ετήσια αντικατάσταση της εξωτερικής επίστρωσης είναι φθηνή για τους καλοκαιρινούς κατοίκους, ενώ παρέχει εξαιρετικές συνθήκες για την καλλιέργεια δενδρυλλίων ή καθυστερημένων καλλιεργειών. Η κλασική μεμβράνη μεταδίδει καλά το φως, αλλά δεν ρυθμίζει την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Τα ενισχυμένα προϊόντα είναι πιο ανθεκτικά και μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από δύο εποχές. Ένα άλλο μειονέκτημα της επικάλυψης μεμβράνης είναι η αδιαπερατότητά της. Η έλλειψη συνθηκών για την κυκλοφορία του αέρα δημιουργεί το ίδιο “φαινόμενο του θερμοκηπίου” που οδηγεί στη συσσώρευση συμπυκνωμάτων στο εσωτερικό του θερμοκηπίου.

  • Υλικό κάλυψης ή spunbond. Τα μη υφασμένα πολυμερή υφάσματα παρέχουν την ευκαιρία για το σχηματισμό ενός άψογου μικροκλίματος στο θερμοκήπιο. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να καλύψετε τα κρεβάτια οποιασδήποτε περιοχής, να παρέχετε υψηλό επίπεδο μετάδοσης φωτός και φυσικό αερισμό του χώρου. Το πότισμα σε αυτή την περίπτωση μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί πάνω από το υλικό. Αξίζει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την προστασία των φυτών από τις επιπτώσεις των παρασίτων ή των πτηνών (κατά την περίοδο της συγκομιδής). Σε αντίθεση με την ταινία, αυτή η λύση παρέχει ευκαιρίες για συνεχή λειτουργία σε αρκετές εποχές..

  • Πολυανθρακικό – μια πρωτότυπη λύση που σας επιτρέπει να μετατρέψετε μια προσωρινή δομή σε σχεδόν ακίνητη λύση. Το φύλλο διακρίνεται από εξαιρετική ευελιξία, μετάδοση φωτός και εξαιρετικές θερμομονωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, τα θερμοκήπια από πολυανθρακικό είναι ελαφριά και εύκολη στην εγκατάσταση. Επιπλέον, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι παρουσία πρόσθετης θέρμανσης, ένα τέτοιο θερμοκήπιο μπορεί να λειτουργήσει όλο το χρόνο, χωρίς πρόσθετες προσπάθειες και κόστος, παρέχοντας μια ευκαιρία για επιτυχημένη καλλιέργεια λαχανικών ή πρόωρη προετοιμασία σπορόφυτων για μεταφορά σε ανοιχτό έδαφος..

  • Ποτήρι. Μια ακριβή λύση θερμοκηπίου είναι επίσης εύθραυστη και μη πρακτική. Οι σύγχρονοι κάτοικοι του καλοκαιριού αντικαθιστούν προϊόντα από πυριτικό γυαλί με πλεξιγκλάς. Πάχος άνω των 4 mm, παρέχεται εξαιρετική θερμομόνωση. Η υψηλή μετάδοση φωτός καθιστά τα γυάλινα θερμοκήπια μια αρκετά καλή και βολική λύση για μακροχρόνια χρήση σε μπαλκόνι ή κήπο στο σπίτι. Μεταξύ των προφανών μειονεκτημάτων τέτοιων δομών είναι η μαζικότητά τους και η υπερβολική ευθραυστότητά τους..

  • Agrofiber – συμβιβαστική καινοτόμος κάλυψη για τα θερμοκήπια. Διατίθενται σε ασπρόμαυρο και παρέχουν την ευκαιρία επιτυχούς επίτευξης ενός άνετου μικροκλίματος μέσα στο καταφύγιο. Έχει αποδειχθεί αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών λαχανικών και φρούτων όταν χρησιμοποιείται αγροΐνα και σημαντική αύξηση της βλάστησης των σπόρων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να δοθεί μεγάλη προσοχή στο γεγονός ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φθηνότερη επίστρωση για 6 εποχές. Κατά συνέπεια, μακροπρόθεσμα, αποδεικνύεται πιο κερδοφόρο..

  Όχι λιγότερο σημαντική είναι η επιλογή της βάσης για το θερμοκήπιο. Σήμερα είναι κατασκευασμένα από ενισχυτικό υαλοβάμβακα, σωλήνες σε σχήμα. Μεταξύ των σπιτικών επιλογών, μπορείτε να βρείτε ένα ξύλινο θερμοκήπιο – την πιο οικονομική επιλογή, που χρησιμοποιείται συχνότερα σε συνδυασμό με φιλμ. Η βιομηχανική παραγωγή προϊόντων περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση βαμμένων ή γαλβανισμένων προφίλ χάλυβα που μπορούν να διαρκέσουν έως και 15 χρόνια χωρίς αντικατάσταση. Τα ελαφρύτερα και πιο συμπαγή μοντέλα είναι εξοπλισμένα με πλαστικά ή PVC τόξα και δομές πλαισίου για τη στερέωσή τους.

  Σκοπός και τοποθεσία

  Όταν επιλέγετε ένα θερμοκήπιο για την καλλιέργεια σπορόφυτων ή την καλλιέργεια θερμόφιλων φυτών σε ψυχρά κλίματα, αξίζει να θυμηθείτε τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά κάθε τέτοιου σχεδίου. Έτσι, ένα καταφύγιο για πιπεριές θα διαφέρει σημαντικά από ένα σπίτι για λουλούδια ή πεπόνια. Για κρεβάτια με λιγότερο ιδιότροπους κατοίκους, για παράδειγμα, στο στάδιο σχηματισμού δενδρυλλίων και κατά τη σκλήρυνσή του, χρησιμοποιούνται μη θερμαινόμενα κρύα θερμοκήπια. Σε αυτά, η μέση θερμοκρασία διατηρείται στους + 4-7 μοίρες, γεγονός που καθιστά εύκολη τη δημιουργία συνθηκών για την καλλιέργεια τεύτλων, μπιζελιών και πολλών άλλων καλλιεργειών σε κρύο κλίμα..

  Τα ημι-κρύα θερμοκήπια ανά πάσα στιγμή του χρόνου επιτρέπουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό να μην πέσει κάτω από τους 10-13 βαθμούς Κελσίου. Η εγκατάσταση συσκευών υπέρυθρης θέρμανσης επιτρέπει τη χειμερινή θέρμανση τέτοιων κατασκευών και δημιουργεί συνθήκες για καλλιέργεια όλο το χρόνο των περισσότερων καλλιεργειών κήπων και λαχανόκηπων. Παρόμοια σχέδια είναι κατάλληλα για καλλιέργεια λουλουδιών, λαχανικών, μούρων..

  Ζεστά θερμοκήπια-μίνι εκδόσεις του θερμοκηπίου, παρέχουν τις καλύτερες ευκαιρίες για την καλλιέργεια σπάνιων και εξωτικών φυτών που αγαπούν τη θερμότητα. Οι ορχιδέες και άλλες επιλογές λουλουδιών μπορούν να καλλιεργηθούν εδώ ακόμη και στο μπαλκόνι, αν επιλέξετε ένα αυτόνομο σχέδιο..

  Κατά τον προσδιορισμό του καταλληλότερου χώρου για ένα θερμοκήπιο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στους ακόλουθους παράγοντες.

  1. Χαρακτηριστικά του τοπίου. Εάν εγκαταστήσετε ένα θερμοκήπιο σε χαμηλή περιοχή, η θερμότητα και η υγρασία θα δημιουργήσουν κλιματικές συνθήκες που δεν είναι πολύ κατάλληλες για τα περισσότερα φυτά στη μεσαία λωρίδα. Επιπλέον, κατά την ανέγερση σε θεμέλιο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η στάθμη των υπόγειων υδάτων. Οι δομές πλάκας και σωρού θα βοηθήσουν στην αντιστάθμιση της υπερβολικής υγρασίας του εδάφους.
  2. Τύπος εδάφους. Τα θερμοκήπια τοποθετούνται καλύτερα σε αμμώδη ή αμμώδη αργιλώδη εδάφη. Εάν το έδαφος είναι πηλό, πρέπει πρώτα να ανασκάψετε και να προετοιμάσετε τη γη. Ο πηλός και η άμμος θα βοηθήσουν στην αποστράγγιση του υπερβολικά πυκνού κλάσματος, ένα γόνιμο στρώμα χύνεται από πάνω.
  3. Κλίση οικοπέδου. Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η εγκατάσταση να πρέπει να γίνει σε ειδική βάση που αντισταθμίζει όλες τις πιθανές υψομετρικές διαφορές. Εάν δεν προβλέπετε την ανάγκη κατασκευής θεμελίου, η θέρμανση του εδάφους μπορεί να είναι άνιση..
  4. Προσανατολισμός στα βασικά σημεία. Συνιστάται η τοποθέτηση δομών θερμοκηπίου αυστηρά από βορρά προς νότο ή από ανατολή προς δύση. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η μέγιστη δέσμευση των ακτίνων του ήλιου. Τα θερμοκήπια που βρίσκονται στον μεσημβρινό είναι μια εξαιρετική λύση για εποχιακή καλλιέργεια λαχανικών. Αλλά ο προσανατολισμός τους βορρά-νότου δεν θα βοηθήσει στη θέρμανση των φυτών σε ψυχρότερες εποχές. Εδώ είναι ήδη απαραίτητο να εφαρμοστεί μια γεωγραφική διάταξη έτσι ώστε τα θερμοκήπια να τρέχουν από ανατολικά προς δυτικά..
  5. Κλιματικά χαρακτηριστικά της αναπτυσσόμενης περιοχής. Σε ανοιχτούς χώρους στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, είναι καλύτερο να παρέχετε πρόσθετη προστασία από τον άνεμο, να εγκαταστήσετε ασπίδες ή άλλες κατασκευές. Σε θερμότερα κλίματα, η φύτευση ενός φράκτη θα αντιμετωπίσει τέλεια το ρόλο ενός προστατευτικού φράγματος..
  6. Κανόνες για τη θέση των αντικειμένων, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των προτύπων ασφαλείας. Δεν συνιστάται να εντοπίζετε θερμοκήπια ακριβώς δίπλα στο σπίτι, το σπίτι ή άλλα κτίρια λόγω πιθανής σκίασης ή χιονιού από την οροφή το χειμώνα. Ελλείψει ευκαιριών για απομακρυσμένη τοποθέτηση, τοποθετούνται προστατευτικές κατασκευές στη νότια πλευρά κτιρίων κατοικιών και άλλων κτιρίων..
  7. Η εγγύτητα των γραμμών επικοινωνίας. Για τα καλοκαιρινά και εποχιακά κτίρια, αυτός ο παράγοντας δεν είναι σοβαρός. Αλλά αν μιλάμε για επιλογές για θερμοκήπια με θέρμανση όλο το χρόνο, η επίλυση του προβλήματος της παροχής νερού και του φωτισμού είναι πολύ πιο ριζοσπαστική. Συνιστάται η τοποθέτηση γραμμικών επικοινωνιών ακόμη και κατά την κατασκευή του θεμελίου..

  Εάν ληφθούν υπόψη όλα τα σημαντικά σημεία, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της κατασκευής μιας δομής θερμοκηπίου θα ανταποκριθεί πραγματικά σε όλες τις προσδοκίες. Η απόδοση των φυτών που φυτεύονται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή της θέσης. Επιπλέον, η λειτουργικότητα της τελικής λύσης θα είναι πραγματικά υψηλή..

  Καλά παραδείγματα

  Αν μιλάμε για μια ευρύχωρη περιοχή αφιερωμένη στην εποχιακή καλλιέργεια φυτών κήπου, μπορείτε να επιλέξετε μια μεγάλη και μεγάλη έκδοση με επίστρωση μεμβράνης ή κορυφή από πολυανθρακικό. Σε ένα μακρύ καταφύγιο (5-8 μ.), Μπορείτε να μεγαλώσετε έως και 15-25 θάμνους ντομάτες ή πιπεριές, να συλλέξετε μια πλούσια συγκομιδή αγγουριών. Ένα συμπαγές τοξωτό θερμοκήπιο μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί και να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του χώρου. Είναι ιδανικό για εγκατάσταση στη χώρα κατά την εποχή της βλάστησης και της σκλήρυνσης των δενδρυλλίων, θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τα όνειρα μιας ποικιλίας λαχανικών που καλλιεργούνται.

  Τα μοντέλα ανοιχτού θερμοκηπίου διατηρούνται εύκολα και παρέχουν εξαιρετικά αποτελέσματα όταν καλλιεργούνται θερμόφιλες καλλιέργειες. Στο μπαλκόνι, μια μικρή προθήκη από γυάλινη ή πολυανθρακική κατασκευή θα είναι πιο κατάλληλη. Μεταξύ των υαλοπινάκων, η έκδοση “σπίτι” με τη δυνατότητα εύκολης ρύθμισης του επιπέδου εξαερισμού είναι επίσης πολύ δημοφιλής..

    Ένα προπαρασκευασμένο και σωστά επιλεγμένο θερμοκήπιο είναι ένα βασικό συστατικό της επιτυχούς καλλιέργειας λαχανικών. Η σύγχρονη βιομηχανία προσφέρει την ευρύτερη δυνατή επιλογή έτοιμων λύσεων για διαφορετικές κατηγορίες αγοραστών. Τα περισσότερα από αυτά δεν απαιτούν πολύπλοκη συναρμολόγηση, έχουν ελκυστική εμφάνιση και προστατεύουν καλά τα σπορόφυτα από το κρύο. Φυσικά, τα θερμοκήπια δεν μπορούν να θεωρηθούν ως πλήρης αντικατάσταση ενός θερμοκηπίου. Αλλά αν ο ιστότοπος δεν σας επιτρέπει να γυρίσετε σωστά, μια τέτοια συμβιβαστική λύση θα είναι σίγουρα χρήσιμη..

    Πώς να φτιάξετε ένα κρεβάτι θερμοκηπίου ή κήπου "για τους τεμπέληδες" κάντε το μόνοι σας, δείτε το παρακάτω βίντεο.