Ποικιλίες λαμπτήρων υπερύθρων για κοτέτσια και εγκατάσταση τους

Για να διασφαλιστεί η υγεία και η καλή παραγωγή αυγών για τα κοτόπουλα όλο το χρόνο, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα στο δωμάτιο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη θερμοκρασία του αέρα το χειμώνα. Για να κρατήσετε το κοτέτσι ζεστό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε υπέρυθρες θερμάστρες (IR). Αυτές οι πηγές θερμότητας είναι πολλών τύπων, καθένα από τα οποία έχει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα..

Ιδιαιτερότητες

Η αρχή λειτουργίας των πηγών θερμότητας IR συνίσταται στη θέρμανση αντικειμένων εντός της εμβέλειάς τους. Στο κοτέτσι, η ακτινοβολία μεταδίδεται στα κλινοσκεπάσματα, στους τοίχους, στα κούρνια, στα πουλιά και αργότερα από αυτά θερμαίνεται ο αέρας στο δωμάτιο. Αυτή η μέθοδος μεταφοράς θερμότητας ονομάζεται ακτινοβολία. Με αυτή τη μέθοδο θέρμανσης, το οξυγόνο δεν καίγεται και η υγρασία του αέρα δεν μειώνεται, λόγω του οποίου διατηρείται το βέλτιστο μικροκλίμα για το πουλί..

Οι λαμπτήρες IR είναι ευέλικτοι. Χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τη θέρμανση του κοτέτσι, αλλά και για το φωτισμό του. Οι συσκευές εκπέμπουν μια «απαλή» λάμψη που δεν θα επηρεάσει την ξεκούραση του πουλιού τη νύχτα. Λόγω αυτής της δυνατότητας, επιτρέπεται να παραμείνουν ανοιχτά όλη την ημέρα. Οι υπέρυθρες λάμπες κοτόπουλου είναι κόκκινες.

Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη πέψη των ζωοτροφών και στην ενίσχυση της ανοσίας των ενηλίκων και των αναπτυσσόμενων νεαρών ζώων..

Άλλα πλεονεκτήματα αυτών των συσκευών θέρμανσης περιλαμβάνουν:

 • απλή εγκατάσταση – μπορείτε να εγκαταστήσετε εξοπλισμό υπέρυθρης θέρμανσης με τα χέρια σας, χωρίς να προσλάβετε επαγγελματίες τεχνίτες.
 • εύκολη λειτουργία – εάν πρέπει να αντικαταστήσετε την πηγή θερμότητας, πρέπει να απενεργοποιήσετε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, να ξεβιδώσετε τη λάμπα από τη θήκη και να εγκαταστήσετε μια νέα στη θέση της.
 • υψηλή απόδοση – η θερμική ενέργεια δεν διαχέεται στο χώρο, κατευθύνεται σε αντικείμενα στο δωμάτιο.
 • ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων αγροκτήματος ·
 • δυνατότητα εγκατάστασης σε κοτέτσια με υψηλή υγρασία.

Όπως κάθε άλλη συσκευή θέρμανσης, Οι λαμπτήρες IR δεν είναι χωρίς μειονεκτήματα. Το κύριο μειονέκτημά τους είναι η υψηλή τιμή τους (σε σύγκριση με τις συμβατικές πηγές φωταύγειας ή υπεριώδους). Μικρή διάρκεια ζωής και ισχυρή θέρμανση της επιφάνειας του λαμπτήρα θεωρούνται επίσης μειονεκτήματα..

Λόγω υπερβολικής θέρμανσης του θερμαντήρα λαμπτήρα, συνιστάται ο επιπλέον εξοπλισμός του με θερμοστάτη. Με τη βοήθειά του, μπορείτε εύκολα να διατηρήσετε ένα βέλτιστο μικροκλίμα για τα πουλιά..

Επισκόπηση ειδών

Προσφέρουν οι κατασκευαστές διάφορους τύπους πηγών θέρμανσης IR. Διαφέρουν ως προς την εμφάνιση, τη μέθοδο εγκατάστασης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και άλλες παραμέτρους..

Ακίνητος

Τα μοντέλα έχουν σχεδιαστεί για μόνιμη εγκατάσταση σε επιφάνεια τοίχου ή οροφής χωρίς δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο μέρος. Τις περισσότερες φορές μοιάζουν με παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.. Οι στάσιμοι υπέρυθροι εκπομπές είναι εξοπλισμένοι με:

 • κόκκινο φίλτρο?
 • πάνελ με πλάκες?
 • σπειροειδές στοιχείο εργασίας.

Στατικά μοντέλα συνιστάται να εγκαθίστανται σε μεγάλα κοτέτσια κοτόπουλου. Για την εγκατάσταση τέτοιων προϊόντων, επιτρέπεται η χρήση της υπάρχουσας υποδομής – εάν είναι απαραίτητο, λαμπτήρες με υπέρυθρη ακτινοβολία μπορούν να βιδωθούν σε μια τυπική θήκη για συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευασμένων μοντέλων στατικών λαμπτήρων εξοπλισμένο με θερμικούς αισθητήρες και χρονοδιακόπτες. Χάρη σε αυτές τις συσκευές αυτοματισμού, ο εξοπλισμός ενεργοποιείται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση όταν η θερμοκρασία πέσει ή μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Τα μειονεκτήματα των σταθερών λύσεων περιλαμβάνουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας, μια μικρή περιοχή κάλυψης.

Κινητό

Τέτοια σχέδια σχετίζονται με φορητός. Μετακινούνται εύκολα στο κοτέτσι λόγω του μικρού βάρους και των τροχών τους (παρέχονται στα περισσότερα μοντέλα). Ο κινητός εξοπλισμός είναι αυτόνομος. Είναι εξοπλισμένο με:

 • πηγή θερμικής ακτινοβολίας.
 • κάτοπτρο;
 • καλώδιο τροφοδοσίας για σύνδεση στο δίκτυο.

Οι κινητές κατασκευές δεν απαιτούν εγκατάσταση – μπορούν να τοποθετηθούν στην περιοχή που πρέπει να θερμανθεί. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα κοχύλι, φωλιές, μια περιοχή για νεαρά ή νεογέννητα νεοσσά. Αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές είναι οικονομικές, αξιόπιστες και εύχρηστες..

Τα μειονεκτήματά τους είναι υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με άλλους τύπους θερμαντήρων IR και χαμηλή απόδοση.

Πίνακας

Τα προϊόντα αντιπροσωπεύουν επίπεδες πλάκες θέρμανσης με ορθογώνιο σχήμα. Έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη. Τέτοια πάνελ είναι:

 • μέταλλο (με μπροστινή πλάκα από αλουμίνιο) – μεταφέρουν αμέσως θερμική ενέργεια, συμβάλλοντας στην ταχεία θέρμανση του δωματίου.
 • κεραμικό, ικανό να συσσωρεύει θερμότητα και να το αποδίδει μετά την απενεργοποίηση της συσκευής.
 • ποτήρι.

Τα γυάλινα πάνελ, λόγω του υψηλού κόστους τους, είναι ακατάλληλα για χρήση για τη θέρμανση ενός κοτέτσι. Οι πηγές θερμότητας πάνελ έχουν σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε οροφή ή τοίχο. Η τοποθέτηση στην οροφή θεωρείται πιο οικονομική και αποδοτική..

Ταινία

Εκπροσωπώ μια λεπτή μεμβράνη που εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία. Προς πώληση τέτοιες θερμάστρες παρέχονται σε ρολά. Το προϊόν μπορεί να κοπεί σε κομμάτια του απαιτούμενου μεγέθους.

Η κατασκευή ταινιών θέρμανσης περιλαμβάνει:

 • ανακλαστήρα – στρώμα φύλλου?
 • θέρμανση στοιχείων άνθρακα.
 • προστατευτικό στρώμα σχεδιασμένο να μεταδίδει θερμική ενέργεια και να προστατεύει τα θερμαντικά στοιχεία από μηχανικές βλάβες.

Οι θερμαντήρες φιλμ είναι οροφή, τοίχο ή πάτωμα. Τα πρώτα είναι πιο κατάλληλα για αγροτικούς χώρους. Είναι σε θέση να ζεστάνουν γρήγορα έναν μεγάλο χώρο, κατανέμοντας ομοιόμορφα τη θερμική ενέργεια σε όλη την περίμετρο του δωματίου..

Σημείωση! Δεν συνιστάται η τοποθέτηση της μεμβράνης δαπέδου στο κοτέτσι, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην υγρασία. Τυχαία διαρροή νερού στο πάτωμα μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα.

Δημοφιλή μοντέλα

Οι θερμαντήρες IR παράγονται από ξένους και εγχώριους κατασκευαστές. Η γκάμα των συσκευών αντιπροσωπεύεται από λύσεις με διαφορετικές τεχνικές παραμέτρους. Από την τεράστια γκάμα θερμαντήρων, ξεχωρίζουν τα παρακάτω μοντέλα.

 • ERGNA-0,7 / 220 teplofon. Επιτοίχιος εξοπλισμός για θέρμανση κατοικιών και μη κατοικιών. Διαφέρει στην πυρασφάλεια, συμβάλλει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος για τα πουλιά. Η ισχύς της συσκευής είναι 700 W – αρκεί να θερμάνετε ένα μικρό δωμάτιο 12-14 m2.

 • Almac IR 5 W. Προωθεί τη βέλτιστη κατανομή θερμότητας. Το μοντέλο είναι συμπαγές και πρακτικό, εύκολο στην εγκατάσταση. Η ισχύς της συσκευής είναι 500 W. Σχεδιασμένο για τη θέρμανση μικρών κοτέτσια κοτόπουλου εμβαδού 5-6 μ. Το μοντέλο συνιστάται να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με θερμοστάτη.

 • Ηλεκτρικός θερμαντήρας υπερύθρων “Pion Lux 04” για τοποθέτηση σε οροφή ή τοίχο. Πρόκειται για εξοπλισμό χαμηλής ισχύος 400 W σχεδιασμένος για κοτέτσι 4 m2. Για τη θέρμανση μεγάλων δωματίων, συνιστάται η αγορά αρκετών συσκευών. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με διακόπτη με ενδεικτική λυχνία.

 • IKZK R127 250W – υπέρυθρο φωτιστικό καθρέφτη εγχώριας παραγωγής. Ανάλογα με την τροποποίηση, οι φιάλες είναι κόκκινες ή διαφανείς. Η διάρκεια ζωής φτάνει τις 5 χιλιάδες ώρες.

 • Royal Clima RIH-R1000S. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σωληνωτή ηλεκτρική θερμάστρα. Το μοντέλο είναι στιβαρό και αξιόπιστο, το σώμα του είναι κατασκευασμένο από φύλλο ανοξείδωτου χάλυβα. Η ισχύς της συσκευής είναι 1000 W, η επιφάνεια εργασίας θερμαίνεται έως 250 μοίρες. Το μοντέλο Royal Clima RIH-R1000S διαθέτει προστασία από υπερθέρμανση.

Οι δημοφιλείς κατασκευαστές λαμπτήρων IR περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εταιρείες: Tirex, Philips, Repti-zoo και άλλοι.

Πώς να επιλέξετε?

Ο εξοπλισμός για τη θέρμανση του κοτέτσι πρέπει επιλέξτε με ισχύ. ρεΓια 1 m2, απαιτούνται τουλάχιστον 80 watt. Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι εύκολο να προσδιοριστεί η απαιτούμενη ισχύς του θερμαντήρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την επιφάνεια του σπιτιού με 80 και να λάβετε την επιθυμητή τιμή. Όταν επιλέγετε εξοπλισμό χαμηλής ισχύος, η θέρμανση θα είναι αναποτελεσματική, με τη σειρά της, η αγορά μιας πολύ ισχυρής συσκευής θα σπαταλήσει ενέργεια και θα υπερθερμάνει το κοτέτσι..

Για τον εξοπλισμό ενός κοτέτσι με θερμάστρες, είναι καλύτερο ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στις παραλλαγές τοίχου ή οροφής.

Δεν θα παρεμβαίνουν σε πτηνά και ανθρώπους κατά τον καθαρισμό των χώρων. Επιπλέον, θα ζεστάνουν καλά τα αντικείμενα που βρίσκονται κάτω από τη ζώνη επιρροής τους..

Όταν αγοράζετε εξοπλισμό, πρέπει δώστε προσοχή στον τύπο των θερμαντικών στοιχείων που είναι εγκατεστημένα σε πηγές θερμότητας. Οι τύποι ινών άνθρακα θεωρούνται οι πλέον προτιμώμενοι. Αυτοί οι εκπομπές IR θεωρούνται οι ασφαλέστεροι και πιο αξιόπιστοι. Είναι ανθεκτικά στη σκόνη και την υψηλή υγρασία, χάρη στα οποία θα διαρκέσουν πολύ.

Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τα μήκη κύματος που προβάλλουν οι λάμπες.. Ο εξοπλισμός είναι:

 • βραχύ κύμα;
 • μεσαίο κύμα?
 • μακρύ κύμα.

Τα πρώτα επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Λειτουργούν σε θερμοκρασίες άνω των 1000 μοίρες. Είναι κατάλληλα για τη θέρμανση μεγάλων αγροτικών κτιρίων με ψηλά ταβάνια. Οι πομποί μεγάλου κύματος και μεσαίου κύματος λειτουργούν σε θερμοκρασίες από 600 μοίρες. Συνιστάται η τοποθέτησή τους σε κοτέτσια με ύψος οροφής που δεν υπερβαίνει τα 3 μ. Οι θερμαντήρες μεγάλου κύματος δεν βλάπτουν τους ανθρώπους και τα πουλιά, αντίθετα, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν την αγορά εκπομπών IR με ενσωματωμένο θερμοστάτη. Λόγω μιας τέτοιας συσκευής, ο θερμαντήρας θα είναι σχεδόν πάντα σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, ενεργοποιείται για λίγο όταν η θερμοκρασία στο δωμάτιο πέσει στο καθορισμένο κρίσιμο σημείο. Τα μοντέλα με πρόσθετες λειτουργίες είναι πιο ακριβά, ωστόσο, σε λειτουργία είναι πιο οικονομικά, καθώς σας επιτρέπουν να καταναλώνετε αποτελεσματικά ενεργειακούς πόρους. Όταν αγοράζετε εξοπλισμό θέρμανσης, θα πρέπει να ελέγξετε τις υποχρεώσεις εγγύησης του πωλητή και τα πιστοποιητικά ποιότητας.

Δεν συνιστάται η αγορά αγαθών αμφιβόλου κινεζικής προέλευσης – είναι απίθανο να διαρκέσουν πολύ.

Πώς να εγκαταστήσετε σωστά?

Προκειμένου ο εξοπλισμός θέρμανσης να είναι ασφαλής, πρέπει να τον εγκαταστήσετε σωστά.. Η διαδικασία εγκατάστασης λαμπτήρων IR πραγματοποιείται με συγκεκριμένη σειρά:

 • διακοπή ρεύματος στο δίκτυο.
 • τοποθέτηση καλωδίων με κατάλληλη διατομή (για να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας, πρέπει να “ντυθεί” με μονωτικό αυλάκι).
 • περιγράφοντας τα μέρη όπου θα τοποθετηθούν οι λαμπτήρες (η απόσταση δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 1 m μεταξύ τους κατά την εγκατάσταση πολλών συσκευών).
 • συνδετήρες για φυσίγγια (λόγω της έντονης θέρμανσης των λαμπτήρων, συνιστάται η χρήση κεραμικών προϊόντων που διακρίνονται από την πυρασφάλεια).
 • βιδώνοντας τα φωτιστικά στην πρίζα, ενεργοποιώντας και ανάβοντας τους λαμπτήρες.

Τα φωτιστικά πρέπει να εγκαθίστανται σε ύψος τουλάχιστον 1 m από κούρνια, φωλιές και άλλα αντικείμενα. Διαφορετικά, μπορεί να προκληθεί υπερθέρμανση. Προκειμένου να αποφευχθεί ο τραυματισμός των πτηνών και να αποφευχθεί ζημιά στη συσκευή, πρέπει να τοποθετηθούν μεταλλικά προστατευτικά καλύμματα από σύρμα στους λαμπτήρες..

Οδηγίες χρήσης

Ο σύγχρονος εξοπλισμός υπέρυθρων απαιτεί συμμόρφωση με την ασφάλεια όχι μόνο κατά την εγκατάσταση, αλλά και κατά τη λειτουργία. Λόγω αμέλειας, ο εξοπλισμός καταστρέφεται γρήγορα. Όταν χρησιμοποιείτε λαμπτήρες IR, πρέπει να λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις πυρασφάλειας. Σε σοβαρούς χειμώνες ή σε ισχυρούς παγετούς, οι λάμπες στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο..

Λόγω της έντονης θέρμανσης των συσκευών, δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο ξύλο – μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά. Για να αποφύγετε τη φωτιά, εγκαταστήστε λαμπτήρες τουλάχιστον 50 cm μακριά από τους τοίχους. Για την προστασία της οροφής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά προστατευτικά καλύμματα για τα φωτιστικά σώματα. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καπάκια σωστού μεγέθους και μη εύφλεκτους φανοφόρους.

Τα προϊόντα από πλαστικό δεν θα λειτουργήσουν – θα λιώσουν γρήγορα σε επαφή με ζεστά μέρη του λαμπτήρα.

Η συχνή απενεργοποίηση και ενεργοποίηση των συσκευών IR μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αποτυχία τους, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε θερμοστάτες. Κατά τη λειτουργία, η βρωμιά πρέπει να αφαιρείται τακτικά από την επιφάνεια των λαμπτήρων.. Λόγω της εναποτιθέμενης σκόνης, οι συσκευές συχνά υπερθερμαίνονται και καίγονται. Για να μην καείτε, δεν πρέπει να αγγίξετε την επιφάνεια του λαμπτήρα IR αμέσως μετά την απενεργοποίησή του – πρέπει να δώσετε περίπου μισή ώρα για να κρυώσει. Με τη σωστή επιλογή, εγκατάσταση και λειτουργία δομών υπέρυθρης θέρμανσης, θα διαρκέσουν πολύ, διατηρώντας παράλληλα τη συνεχή λειτουργία..

Δείτε το σχετικό βίντεο.