Μπάνιο στο γκαράζ: παραδείγματα έργων

Το γκαράζ χρησιμοποιείται συχνά όχι μόνο για την αποθήκευση του αυτοκινήτου και των αξεσουάρ του. Λίγοι άνθρωποι μπορούν να εκπλαγούν από την εμφάνιση ενός εργαστηρίου εκεί και την τοποθέτηση εργαλείων κήπου. Σύμφωνα με την παλιά συνήθεια, ορισμένοι οδηγοί δημιουργούν αποθέματα τροφίμων εδώ, κάποιος κάνει χώρους ανάπαυσης. Αλλά υπάρχει μια ειδική περίπτωση – ο εξοπλισμός βρίσκεται απευθείας στο γκαράζ της σάουνας. Αυτή η έκδοση της ρύθμισης έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε..

Ιδιαιτερότητες

Ο πρώτος εχθρός κάθε αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας είναι το νερό. Το γκαράζ μπορεί να είναι κρύο, αλλά πρέπει να προστατεύει αξιόπιστα τα οχήματα που παραδίδονται εκεί από τις βροχοπτώσεις. Κατά την εγκατάσταση εξοπλισμού μέσα ή σε παρακείμενο δωμάτιο του λουτρού, θα πρέπει να λάβετε μέτρα έτσι ώστε η υγρασία και οι ατμοί να μην εισέλθουν στον κύριο χώρο, δημιουργώντας έτσι περιττά προβλήματα. Μια άλλη δυσκολία μπορεί να είναι ο ανεπαρκής χώρος: τόσο το λουτρό όσο και, στην πραγματικότητα, το γκαράζ προσπαθούν πάντα να κάνουν περισσότερα, αλλά εδώ πρέπει να αναζητήσετε συμβιβασμό.

Ένα ακόμη σημείο: θα χρειαστεί να προσανατολίσετε το κτίριο έτσι ώστε να μπορείτε να το εισάγετε άνετα από το σπίτι στη μία πλευρά και να εισέλθετε στο αυτοκίνητο από την άλλη.

Πριν λύσετε αυτά τα προβλήματα, πρέπει πρώτα να μάθετε – αξίζει να το κάνετε καθόλου;.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του συνδυασμού

Οι εξοχικές κατοικίες και οι προαστιακές περιοχές είναι πάντα εξοπλισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε τίποτα να μην θυμίζει αστικό συνωστισμό και μονοτονία. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να εξοικονομήσουν χώρο με κάθε τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που ένα γκαράζ με σάουνα κάτω από μια στέγη είναι μια τόσο ελκυστική κίνηση για τους περισσότερους ιδιοκτήτες γης. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα χρήσης μιας σόμπας για να ζεσταίνετε το μπάνιο και το γκαράζ ταυτόχρονα. Αλλά για να συνειδητοποιήσετε ένα τέτοιο πλεονέκτημα, πρέπει να κάνετε ένα ικανό έργο.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα ή άλλο μέρος του γκαράζ δίνεται για τη συσσώρευση καυσίμου (συνήθως καυσόξυλα). εάν ξαφνικά τελειώσουν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών μπάνιου, θα είναι δυνατό να ληφθούν καινούργια σε ένα ζεστό δωμάτιο, χωρίς να βγείτε έξω. Αυτό δεν είναι μόνο βολικό, αλλά σας επιτρέπει επίσης να αποφύγετε την ξαφνική υποθερμία με επακόλουθη βρογχίτιδα και παρόμοια προβλήματα. Μερικοί από τους ιδιοκτήτες εξοπλίζουν τα συγκροτήματα λουτρών με σοφίτες, τότε όλα γίνονται ακόμα πιο βολικά.

Υπάρχουν επίσης λιγότερο προφανή πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα ντους μετά από βρώμικη δουλειά με το αυτοκίνητο με ελάχιστο κόπο, χωρίς να χρειάζεται να πάτε μακριά..

Όσον αφορά τα προβλήματα, εκτός από την περίπλοκη στεγανοποίηση, θα πρέπει να εργαστείτε διεξοδικά στη θερμική προστασία. η επιλογή υλικών κατάλληλων για τέτοιους αντικρουόμενους χώρους είναι κάπως περιορισμένη. Αλλά τέτοιες δυσκολίες δεν θα σταματήσουν τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες.!

Σύνταξη έργου

Η κατασκευή ενός λουτρού ως μέρος ενός τυπικού γκαράζ συνεπάγεται όχι μόνο στεγανοποίηση υψηλής ποιότητας, αλλά και την κατασκευή ενός διπλού τοίχου μεταξύ λειτουργικών περιοχών. Μερικοί επαγγελματίες συνιστούν να μην αγγίζετε καν τον αποχετευτικό αγωγό ενδιάμεσα. Τα σοβαρά έργα υποδεικνύουν πάντα πώς θα οργανωθεί η αποστράγγιση και η εκροή του λιωμένου νερού.

Σχέδιο

Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η απόσταση μεταξύ του λουτρού και του κύριου σπιτιού, καθώς και όλων των άλλων κτιρίων στο χώρο, φράχτες, αντικείμενα γειτόνων, όπως ορίζεται από τους κανονισμούς πυρκαγιάς. Αυτή η απαίτηση πρέπει να διατυπωθεί αυστηρά. Το προετοιμασμένο έργο πρέπει να εγκριθεί από τις πυροσβεστικές αρχές και άλλες αρχές, οπότε είναι καλύτερο να αναθέσετε τη σύνταξή του σε επαγγελματίες.

Το πάτωμα του μπάνιου είναι πάντα στρωμένο με μια μικρή κλίση για να διευκολύνει την αποστράγγιση του νερού. Ο χώρος ανάπαυσης θα είναι εξοπλισμένος στο διπλανό δωμάτιο (ή, πιο σωστά, στην ανώτερη βαθμίδα). Πολύ σπάνια το λουτρό έχει οριστεί ως το δεύτερο επίπεδο του γκαράζ, επειδή τότε θα είναι απαραίτητο να απομονωθεί προσεκτικά το πάτωμα από διαρροές και είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο κτίριο. Υπάρχουν επίσης άλλοι τύποι διατάξεων, στις οποίες, μαζί με ένα μπάνιο και ένα γκαράζ, υπάρχει ένα βοηθητικό μπλοκ ή ακόμη και μια πλήρης καλοκαιρινή κουζίνα.

Ένα ακριβές και ικανό σχέδιο επικεντρώνεται πάντα στις ανάγκες των ανθρώπων. όσοι επιθυμούν να ξεκουραστούν σε ένα φιλικό κύκλο, τοποθετούν κιόσκι στο γκαράζ με σάουνα ή χτίζουν βεράντα. Στην ίδια την αποθήκη για το αυτοκίνητο, υπάρχει συχνά ένα λάκκο προβολής. εάν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί προαιρετικό στοιχείο, τότε σίγουρα θα πρέπει να είναι ράφια και ντουλάπια, ράφια για εργαλεία.

Σκεπτόμενοι τη διάταξη του τμήματος της σάουνας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ατμόλουτρο, το πλυντήριο και το καμαρίνι είναι όσο το δυνατόν πιο βολικά. Είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσουμε πώς να κάνουμε τη μετάβαση σε αυτά από ένα κτίριο κατοικιών και αντίστροφα όσο το δυνατόν πιο άνετα..

Όταν δεν υπάρχει πολύς χώρος – για παράδειγμα, η συνολική επιφάνεια είναι μόνο 6×4 m, είναι λογικό να εξοπλίσουμε ράφια στο υπόγειο του γκαράζ για την αποθήκευση κονσερβοποιημένων τροφίμων και άλλων σπιτικών προϊόντων.

Σε οποιοδήποτε λουτρό “γκαράζ”, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη διαμόρφωση 10×4 m, το έργο πρέπει να παρέχει όλες τις απαραίτητες επικοινωνίες. Η τελική απόφαση για το τι πρέπει να ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους οικονομικές και χρονικές δυνατότητες..

Τα μικρά δωμάτια στις περισσότερες περιπτώσεις δίνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου για ένα γκαράζ και μόνο μια μικρή περιοχή διατίθεται για μπάνιο..

Εάν υπάρχει λίγο περισσότερος χώρος, είναι ήδη δυνατό να τοποθετήσετε μια κανονική σάουνα χωρίς να σπαταλήσετε χώρο για ράφια, καύσιμα και λιπαντικά.

θεμέλιο

Είναι αδύνατο να υπολογιστεί σωστά η βάση χωρίς να ληφθούν υπόψη:

  • το είδος του εδάφους και το βάθος των υπόγειων υδάτων ·
  • τιμή φορτίου?
  • την πολυπλοκότητα του έργου ·
  • ανάγκες για τεχνολογία κατά την επιλογή μιας συγκεκριμένης επιλογής και ευκαιρίες για την προσέλκυσή της.

Έτσι, μεγάλης κλίμακας κτίρια κεφαλαίου σε μαλακό έδαφος (6×10 m) θα πρέπει να κατασκευαστούν, μετά από σοβαρές προπαρασκευαστικές εργασίες.

Τείχη και στέγη

Ένα άλλο σημείο που συχνά υποτιμάται στον αυτοσχεδιασμό είναι η επιλογή του δομικού υλικού. Το ξύλο, με όλη του τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, τη σχετική ελαφρότητα και την ευκολία επεξεργασίας, είναι πολύ επικίνδυνο όσον αφορά τη φωτιά. Επιπλέον, εάν αυτό μπορεί ακόμα να αγνοηθεί για ξεχωριστό μπάνιο, τότε ο κίνδυνος απώλειας αυτοκινήτου και άλλων ακριβών πραγμάτων είναι πολύ πιο σοβαρός. Επομένως, δεν πρέπει καν να ασχοληθείτε με την εργασία εάν δεν υπάρχει ξύλο εμποτισμένο σωστά με επιβραδυντικά πυρκαγιάς.. Επιπλέον, το ξύλο θα πρέπει να φροντίζεται και να επεξεργάζεται με πρόσθετα μέσα για να εγγυηθεί μεγάλη διάρκεια ζωής..

Οι κατασκευές από τούβλα σχεδόν δεν καίγονται, μπορούν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια και ταυτόχρονα διατηρούν τη θερμότητα καλά στο εσωτερικό τους. Αλλά το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με τη σοβαρότητα του κτιρίου: απαιτεί σοβαρή βάση και μπορεί γρήγορα να καταρρεύσει σε αδύναμο ή κεκλιμένο έδαφος. Επιπλέον, το τούβλο είναι πολύ ακριβό και θα απαιτήσει επιπλέον φινίρισμα τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου..

Τα μπλοκ αεριωμένου σκυροδέματος και αφρού είναι κοντά στα λειτουργικά χαρακτηριστικά τους, διατηρούν καλά τη θερμότητα και παρέχουν αξιοπρεπή ηχομόνωση. Αλλά, όπως στην περίπτωση του τούβλου, δεν θα είναι δυνατό να γίνει χωρίς ειδικό φινίρισμα. Μια άλλη προϋπόθεση είναι η πιο περίπλοκη στεγανοποίηση, καθώς το πορώδες υλικό απορροφά συνεχώς υδρατμούς από τον περιβάλλοντα αέρα. Πολλοί προγραμματιστές προτιμούν να συνδυάζουν υλικά: η περιοχή του μπάνιου είναι κατασκευασμένη από ξύλο και το ίδιο το γκαράζ είναι κατασκευασμένο από τούβλα ή μπλοκ.

Πολλοί ενδιαφέρονται για την ερώτηση – είναι δυνατόν να κάνετε μπάνιο από σιδερένιο γκαράζ. Η απάντηση θα είναι αρνητική: στην πράξη, είτε η απώλεια θερμότητας θα είναι πολύ σοβαρή, είτε θα είναι απαραίτητη η χρήση παχιών δομών μόνωσης που καταλαμβάνουν πολύ χρήσιμο χώρο. Σύμφωνα με το επιλεγμένο υλικό, καθορίζεται μια σειρά από πρόσθετες εργασίες φινιρίσματος. Το ξύλο είναι βαμμένο, το τούβλο καλύπτεται με ασβέστη ή διακοσμητικό γύψο. Η χρήση πλαισίου θεωρείται μια καθολική επιλογή..

Ανεξάρτητα από το αν η σάουνα είναι προσαρτημένη στο γκαράζ από έξω ή γίνεται σε ένα από τα μέρη της, είναι επιτακτική η χρήση στέγης. Αυτό το μέρος της δομής πρέπει να είναι συνεπές στην εκτέλεση και την εμφάνισή του σε ολόκληρο το κτίριο. Διαφορετικά, μπορεί να προκύψουν σοβαρά αισθητικά προβλήματα και πρακτικές ενοχλήσεις..

Εσωτερική διάταξη

Οι εργασίες για τη διάταξη του εσωτερικού του λουτρού ξεκινούν με τη δημιουργία μιας ενδελεχούς θερμομόνωσης της οροφής και των τοίχων. Τα προτιμώμενα υλικά είναι το ορυκτοβάμβακα και το πολυπροπυλένιο με επένδυση φύλλου (εμποδίζει επίσης την κίνηση υγρασίας). Προκειμένου τα ρολά ή οι πλάκες να συγκρατηθούν σταθερά, δημιουργείται ένα πλαίσιο που είναι ίσο σε πάχος με το χρησιμοποιούμενο υλικό. Εάν έχετε μια μη θερμαινόμενη σοφίτα, θα πρέπει να βάλετε μόνωση στο πλάι της..

Οι καλά γυαλισμένες σανίδες ή η επένδυση χρησιμοποιούνται συχνότερα ως το κύριο υλικό φινιρίσματος. το πλαίσιο για αυτούς σχηματίζεται με άνοδο πάνω από το κιβώτιο μόνωσης και κάθετα σε αυτό. Στη συνέχεια, το κενό αέρα θα διευκολύνει το στέγνωμα του ξύλου αφού βραχεί από τους υδρατμούς. Η τοποθέτηση των ηλεκτρικών καλωδίων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από τη μόνωση των τοίχων και η μόνωση κάτω από το δάπεδο πρέπει να τοποθετηθεί τελευταία..

Δεν επιτρέπεται η χρήση ξύλου με συνθετικό εμποτισμό στο χώρο πλυσίματος και στο ατμόλουτρο., Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιλέξετε φυλές που είναι οι ίδιες ανθεκτικές στην υγρασία – βελανιδιά ή λάριδα.

Διαβιβάσεις

Τις περισσότερες φορές, ένα συγκρότημα λουτρών και γκαράζ χτίζεται σε μια περιοχή όπου υπάρχει ήδη ένα κτίριο κατοικιών. Είναι επιτακτικό να σκεφτούμε πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η σύνδεση με την ύδρευση, την αποχέτευση και την τροφοδοσία.

Ένα ικανό έργο υποδεικνύει πάντα πώς θα τροφοδοτείται αέριο στο λουτρό (εάν παρέχεται), πώς είναι οργανωμένος ο εξαερισμός του. Αρκεί να κάνετε λίγο λάθος με το μέγεθος της εισόδου και εξόδου για τον αέρα, με τη θέση τους, καθώς το μικροκλίμα στο δωμάτιο θα επιδεινωθεί απότομα.

Εκτέλεση έργων

Όταν υπάρχει πλήρης βεβαιότητα πώς ακριβώς θα χτιστεί το λουτρό στο γκαράζ, πρέπει να αποφασίσετε για ένα ακόμη σημείο – ποιος θα το κατασκευάσει. Είναι πιο οικονομικό να εργάζεστε με τα χέρια σας, αλλά μόνο εάν έχετε την απαραίτητη εμπειρία και ορισμένο αριθμό εργαλείων. Η επικοινωνία με επαγγελματικές κατασκευαστικές εταιρείες μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή, αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη στην ποιότητα της εργασίας.

Εάν δώσετε οδηγίες σε ιδιωτικές ομάδες να κάνουν σάουνα στο γκαράζ χωρίς επίσημη εγγραφή, αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος, αλλά κανείς δεν θα εγγυηθεί ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα..

Πρέπει να αναλύσετε προσεκτικά την περίπτωσή σας και να αξιολογήσετε τις δικές σας δυνατότητες – υλικούς πόρους, δεξιότητες κατασκευής. Και αν ληφθεί απόφαση να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες, πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τους ερμηνευτές.

Εσωτερική διακόσμηση

Η εσωτερική διακόσμηση της σάουνας στο γκαράζ πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά υλικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ξύλο και μόνο αν έχετε σχεδιαστικές ικανότητες είναι λογικό να χρησιμοποιείτε πέτρινες επιφάνειες. Επιπλέον, επιβάλλουν έναν αριθμό περιορισμών στην επιλογή των κατάλληλων επίπλων.. Για να σχεδιάσετε ένα καμαρίνι, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν τη χρήση ρουστίκ στυλ: είναι συναισθηματικά φιλικός και βελτιώνει δραματικά τη διάθεση των επισκεπτών.

Παραδείγματα τελειωμένων κατασκευών

Έτσι μπορεί να μοιάζει μια υψηλής ποιότητας, συμπαγής σάουνα στο γκαράζ. Σχεδόν όλες οι επιφάνειες είναι κατασκευασμένες από ανοιχτόχρωμες λείες ξύλινες σανίδες. Ένας πέτρινος τοίχος χωρίζει το ατμόλουτρο από το κύριο μέρος του φούρνου · μόνο ένα δοχείο με πέτρες θέρμανσης βγαίνει έξω. Υπάρχει μόνο ένας λαμπτήρας – ένας διαμαντένιος, πάνω από την μπροστινή πόρτα (που είναι ελαφρύτερος από τους γύρω τοίχους).

Εδώ είναι ένα άλλο παράδειγμα – με έναν φούρνο που βρίσκεται στο ίδιο το ατμόλουτρο. Γύρω του, οι τοίχοι είναι τελειωμένοι με πέτρα, το υπόστρωμα είναι επίσης από πέτρα και το υπόλοιπο δωμάτιο είναι διακοσμημένο με πιο οικείο τρόπο – με σανίδες. Η κύρια δομή κατασκευάζεται με τη μορφή βημάτων, χρησιμοποιείται απομίμηση ξύλινου σπιτιού γύρω από την πόρτα εισόδου.

Η υλοποίηση του έργου του λουτρού στο υπόγειο του γκαράζ μπορεί να δει παρακάτω..