Θερμοκήπια “σπίτι”: επιλογές και χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Θερμοκήπια

Οι τοξωτές επιλογές άρχισαν να αντικαθιστούν την κλασική εμφάνιση του θερμοκηπίου “σπίτι”. Και εντελώς μάταια. Ο τοίχος του τοξωτού κτηρίου έχει κλίση και η γωνία που σχηματίζεται στην επιφάνεια της γης δεν μπορεί να φυτευτεί με τίποτα. Σε ένα «σπίτι» θερμοκηπίου, οι ίσιοι τοίχοι τρέχουν κάθετα, πράγμα που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε εκατοστό χρήσιμης περιοχής.

Ιδιαιτερότητες

Το σχήμα της δομής του “σπιτιού” του θερμοκηπίου είναι παρόμοιο με ένα πραγματικό κτίριο, αλλά μικρό σε μέγεθος. Παραδοσιακά έχει μια αέτωστη στέγη, η οποία μπορεί να αποτελείται από ένα ή περισσότερα μέρη, και στέγες με ευθεία τοιχώματα. Ολόκληρη η δομή είναι κατασκευασμένη από διαφανές υλικό για να αξιοποιήσει στο έπακρο το φως του ήλιου. Τις περισσότερες φορές, το “σπίτι” έχει μία ή δύο πόρτες, ανοίγοντας παράθυρα ή αφαιρούμενη οροφή. Το ύψος είναι περίπου 2 μέτρα. Αυτό δημιουργεί έναν καλό όγκο για το δωμάτιο και του επιτρέπει να χρησιμοποιείται για αναρριχώμενα και ζωηρά φυτά. Η θέση για το θερμοκήπιο επιλέγεται φωτιζόμενη και βρίσκεται σε λόφο, έτσι ώστε οι βροχοπτώσεις να μην κατακλύζουν τη δομή.

Οι κατασκευές είναι έτοιμες. Οι κατασκευαστές προσφέρουν το προϊόν τους σε διάφορα μεγέθη και υλικά. Or μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας αγορασμένα ή αυτοσχέδια μέσα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ένα “σπίτι” θερμοκηπίου κλειστού τύπου είναι μια εξαιρετική λύση για την καλλιέργεια φυτών σε ένα προσωπικό οικόπεδο.

Έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και οφέλη, τα οποία εκφράζονται στα ακόλουθα:

 • ο σχεδιασμός είναι εντελώς διαφανής και δέχεται τη μέγιστη ποσότητα φωτός.
 • έχει μία ή δύο πόρτες, παράθυρα ή αφαιρούμενη οροφή, γεγονός που καθιστά δυνατό τον αερισμό και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
 • το ύψος του θερμοκηπίου σας επιτρέπει να εργαστείτε σε πλήρη ανάπτυξη και να φυτέψετε ψηλά ή αναρριχώμενα φυτά.
 • σε σύγκριση με μια καμάρα, τότε είναι οι ίσιοι τοίχοι που επιτρέπουν την ορθολογική χρήση της περιοχής και τη φύτευση λαχανικών στην ίδια τους την βάση.
 • Ο σχεδιασμός “σπιτιού” είναι ισχυρός και αξιόπιστος, μπορεί να αντέξει κρίσιμες καιρικές συνθήκες.
 • η αέτωστη στέγη έχει αποδειχθεί καλά, δεν συσσωρεύει νερό χιονιού και βροχής.
 • Το θερμοκήπιο “σπίτι” μπορεί να κατασκευαστεί από διαφορετικά υλικά, ο ιδιοκτήτης το επιλέγει με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες.
 • ο υπερθερμανμένος αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, κάτω από την οροφή και δεν βλάπτει τη φυτεία.
 • για ψηλά φυτά, η οροφή του “σπιτιού” μπορεί να αναδειχθεί στο επιθυμητό μέγεθος.

 • λόγω των συνθηκών του θερμοκηπίου, η συγκομιδή γίνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο.
 • Τα φυτά που δεν έρχονται σε επαφή με εξωτερικά ιζήματα και την επώδυνη βλάστηση που περιβάλλει παράγουν μια πιο υγιή και καλύτερη συγκομιδή.
 • στα θερμοκήπια, τα φυτά προστατεύονται από έντομα, κατοικίδια ζώα και πουλιά.
 • το διαφανές θερμοκήπιο φαίνεται όμορφο, ευάερο και δεν χαλάει την εμφάνιση του ιστότοπου.
 • η δομή μπορεί να εξοπλιστεί με αυτόματη άρδευση, θερμική κίνηση, φωτισμό.
 • υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του κόστους του κτιρίου εάν είναι κατασκευασμένο από αυτοσχέδιο υλικό, για παράδειγμα, γυαλί που έχει μείνει μετά την αντικατάσταση των παραθύρων.
 • Οι λεπτομέρειες του ορθογώνιου σχεδιασμού διευκολύνουν την εγκατάσταση του θερμοκηπίου.

Υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα στο “σπίτι” του θερμοκηπίου: ο σχεδιασμός είναι ακριβός και οι επιλογές από γυαλί και μέταλλο είναι δύσκολο να συναρμολογηθούν, έχουν πολλά μέρη και είναι πιο βαριές. Τέτοια θερμοκήπια είναι εγκατεστημένα σε θεμέλια, επομένως δεν μπορούν να μεταφερθούν γρήγορα σε άλλο μέρος..

Η γυάλινη δομή είναι δύσκολο να στεγανοποιηθεί, με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας. Εάν επιλεγεί πολυανθρακικό για επίστρωση, τότε θα χρειαστεί ακριβότερο (6-8 mm) λόγω της αυξημένης πίεσης στην οροφή.

Από τι υλικά κατασκευάζονται τα θερμοκήπια;

Το “House” αποτελείται από δύο κύρια μέρη: πλαίσιο και κάλυμμα. Το στήριγμα υποστηρίζεται από ανθεκτικό υλικό που μπορεί να συγκρατήσει όχι μόνο το κάλυμμα του θερμοκηπίου, αλλά και χιόνι στην επιφάνειά του. Οι τοίχοι και η οροφή της δομής πρέπει να είναι διαφανείς.

Wireframes

Ένα από τα κύρια μέρη κάθε θερμοκηπίου είναι το πλαίσιο..

Διαφορετικοί τύποι υλικών μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία του..

 • Μέταλλο. Η δομή είναι ελαφριά και ανθεκτική, αλλά πρέπει να έχει αντιδιαβρωτική επίστρωση, διαφορετικά θα χαλάσει σε υγρό περιβάλλον. Για αυτοπαραγωγή μεταλλικής κατασκευής, πρέπει να διαθέτετε μηχανή συγκόλλησης και ικανότητες συγκόλλησης.
 • Ξύλο. Ένα τέτοιο πλαίσιο είναι φθηνότερο από ένα μεταλλικό, αλλά δεν διαφέρει σε αντοχή. Το ξύλο πρέπει να αντιμετωπίζεται καλά με αντιμυκητιασικούς και αντιμικροβιακούς παράγοντες, είναι επίσης ευαίσθητο σε επίθεση τρωκτικών, γήρανση και αποσύνθεση. Αλλά αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και μετά την αντικατάσταση των παραθύρων, έμειναν ξύλινα πλαίσια με γυαλί, τότε εδώ – δεν υπάρχουν επιλογές. Το διαθέσιμο υλικό θα δημιουργήσει ένα όμορφο ξύλινο θερμοκήπιο με γυάλινη επένδυση..

Εάν το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από νέο αγορασμένο υλικό, τότε πρέπει να αγοράσετε ξυλεία 50×50 mm, θα χρειαστεί για το πλαίσιο και ακόμη πιο παχιά για τη βάση.

 • Πλαστικό (σωλήνες PVC). Τέτοιο υλικό σπάνια χρησιμοποιείται για τη δημιουργία θερμοκηπίων, αλλά μάλλον για θερμοκήπια. Το πλαστικό είναι ελαφρύ, φθηνό, δεν σαπίζει, δεν διαβρώνεται. Αλλά δεν ανέχεται καλά τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να παραμορφωθεί. Αυτός ο σχεδιασμός δεν προστατεύει από βαριά φορτία. Αν μπορεί να αντέξει το βάρος του καλύμματος του θερμοκηπίου, μπορεί να σπάσει από παρασύρσεις χιονιού..
 • Τούβλο. Μερικές φορές χτίζουν μια βάση για μια επένδυση από τούβλα. Αυτό το υλικό δεν διαβρώνεται όπως το μέταλλο, δεν σαπίζει όπως το ξύλο, δεν πάσχει από μύκητες και τρωκτικά. Αλλά δεν θα είναι πλέον δυνατή η μεταφορά ενός τέτοιου θερμοκηπίου. Στο μέλλον, θα πρέπει να λύσετε προβλήματα με εξαντλημένο χώμα..

Υλικά κάλυψης

Η επιλογή των υλικών κάλυψης για την κατασκευή ενός θερμοκηπίου είναι το πιο σημαντικό σημείο..

Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να επιτύχετε μεγαλύτερη μετάδοση φωτός, θερμομόνωση, αντοχή, αξιοπιστία ή σημαντική μείωση του κόστους του έργου..

 • Επίστρωση πολυαιθυλενίου – η φθηνότερη και ευκολότερη επιλογή, αλλά όχι η καλύτερη από άλλες απόψεις. Η μετάδοση φωτός του είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή του γυαλιού. Η θερμομόνωση επίσης δεν μπορεί να συγκριθεί με πολυανθρακικό ή γυαλί. Είναι ευαίσθητο σε μηχανική καταπόνηση. Για το “σπίτι”, θα πρέπει να επιλέξετε ένα πιο ανθεκτικό πολυαιθυλένιο, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το θερμοκήπιο θα είναι προσωρινό, θα χρησιμοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της σεζόν και θα συναρμολογείται για το χειμώνα.

 • Πολυανθρακικό – μια δημοφιλής και βέλτιστη επιλογή για την κάλυψη ενός θερμοκηπίου. Μεταδίδει καλά το φως και διατηρεί τη θερμότητα λόγω των κενών στη δομή του. Το υλικό διασκορπίζει τέλεια τις ακτίνες του ήλιου, αλλά διατηρεί το υπεριώδες φως, το οποίο μπορεί να βλάψει τα φυτά. Το πολυανθρακικό είναι ανθεκτικό σε φορτίο 200 φορές περισσότερο από το γυαλί και είναι εύκολο να συναρμολογηθεί μόνος σας. Το πολυανθρακικό είναι πολύ ελαφρύτερο σε βάρος από το γυαλί και τα βασικά υλικά μπορεί να μην είναι υπερβολικά ενισχυμένα. Ένα τέτοιο “σπίτι” μπορεί να αφεθεί για το χειμώνα, θα αντιμετωπίσει εύκολα τις καιρικές συνθήκες.
 • Ποτήρι – το υλικό είναι ακριβό, βαρύ και εύθραυστο, οπότε είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε για ένα σταθερό θερμοκήπιο. Η μετάδοση φωτός του γυαλιού δεν έχει ανταγωνιστές. Εάν αντιμετωπίσετε τη σφράγιση ή δημιουργήσετε ένα ακριβό θερμοκήπιο από προσαρμοσμένες γυάλινες μονάδες, η θερμομόνωση σε ένα τέτοιο δωμάτιο θα είναι επίσης στα καλύτερά του. Τέτοια “σπίτια” έχουν υπέροχο εσωτερικό κλίμα. Παρά την ευθραυστότητα του υλικού, το θερμοκήπιο φαίνεται ανθεκτικό και αξιόπιστο. Μπορεί επίσης να γίνει ένα φτηνό έργο αν συναρμολογηθεί από παλιά παράθυρα..

Επιλογή κατασκευής “σπιτιού”

Έχοντας μελετήσει την ποιότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών, ο καθένας αποφασίζει μόνος του ποιο θερμοκήπιο θα κατασκευάσει. Πολλά εξαρτώνται από τις απαιτήσεις για αυτό. Εάν χρειάζεστε ένα φθηνό εποχικό “σπίτι”, μπορείτε να φτιάξετε ένα ξύλινο πλαίσιο και να το καλύψετε με πολυαιθυλένιο. Για ένα μεγάλο σταθερό θερμοκήπιο, το πλαίσιο είναι καλύτερα κατασκευασμένο από μέταλλο ή τούβλο και το κάλυμμα είναι από πολυανθρακικό ή γυαλί. Αλλά τις περισσότερες φορές χτίζουν “σπίτια” μεσαίου μεγέθους από πολυανθρακικό, και αυτή είναι μια επιλογή κατά μέσο όρο για τις δυνατότητες υλικών. Όταν επιλέγετε από τι να φτιάξετε ένα θερμοκήπιο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη διάβρωση, τη σήψη, τις μυκητιάσεις του υλικού, καθώς και την αντοχή του στο στρες. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές για έτοιμα “σπίτια”, πρέπει να δώσετε προσοχή στην οροφή, η οποία είναι αφαιρούμενη ή ανοίγει, την παρουσία αεραγωγών, έτσι ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν προβλήματα με τον εξαερισμό.

Είναι καλύτερα να επιλέγετε με σύνεση θερμοκήπια που είναι σε θέση να εξοπλιστούν με αυτόματη άρδευση και θερμική κίνηση. Οι επιτυχημένες επιλογές περιλαμβάνουν κατασκευές σε πλήρες ανθρώπινο ύψος ή με άνοιγμα: έχουν πολύ αέρα, μπορείτε εύκολα να γυρίσετε και να ισιώσετε την πλάτη σας, είναι κατάλληλες τόσο για κοντές όσο και για ψηλές καλλιέργειες. Η γωνία της κλίσης της οροφής πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 cm, αυτό θα επιτρέψει στο χιόνι να γλιστρήσει εύκολα.

Πώς να φτιάξετε ένα θερμοκήπιο

Πολλοί αποφασίζουν να χτίσουν μόνοι τους. Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιλέξετε και να προετοιμάσετε ένα μέρος για το θερμοκήπιο, να αποφασίσετε για το υλικό, να κάνετε σχέδια, υπολογισμούς και να ξεκινήσετε τη δουλειά.

Σχέδια και υπολογισμοί

Στις περισσότερες περιπτώσεις, κατά την κατασκευή ενός θερμοκηπίου ως “σπίτι”, οι υπολογισμοί δεν συνδέονται με το υλικό (με εξαίρεση το ανθρακικό), αλλά εξοπλίζουν τον εσωτερικό χώρο κατά την κρίση τους. Το ύψος του κτιρίου επιλέγεται ανάλογα με το ύψος του ψηλότερου μέλους της οικογένειας – αυτό αφορά την πόρτα και μια κεκλιμένη στέγη υψώνεται πάνω από αυτήν. Οι διαστάσεις του θερμοκηπίου θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των κρεβατιών και το εσωτερικό πέρασμα, το οποίο πρέπει να είναι αρκετό για να μεταφέρει το κάρο..

Το μέγεθος του θερμοκηπίου μπορεί να επηρεαστεί από τη διαθεσιμότητα ενός καθορισμένου χώρου στο προσωπικό οικόπεδο, καθώς και από τις υλικές δυνατότητες του προγραμματιστή.

Χαρακτηριστικά κατασκευής

Φτιάχνετε μόνοι σας ένα θερμοκήπιο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε ορισμένες αποχρώσεις:

 • λαμβάνοντας υπόψη την καλύτερη επιλογή για την είσοδο των ακτίνων του ήλιου μέσω των επικαλύψεων, είναι καλύτερο να οργανώσετε το θερμοκήπιο σε μήκος από βορρά προς νότο.
 • είναι καλό να υπάρχει αμμώδες χώμα κάτω από το εύφορο στρώμα της επιφάνειας.
 • για το θερμοκήπιο, θα πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος όπου τα υπόγεια ύδατα δεν πλησιάζουν πολύ στην επιφάνεια, διαφορετικά θα πρέπει να τα αποστραγγίσετε από χαλίκι ή χοντρό ψαμμίτη.
 • το ιδανικό μήκος του κτιρίου είναι έως 5 μέτρα, αν αποδειχθεί περισσότερο, θα πρέπει να τσιμπήσετε με επιπλέον αερισμό.

Όταν επιλέγετε ένα υλικό με τη μορφή ανθρακικού, πρέπει να λάβετε υπόψη τα τυπικά μεγέθη φύλλων, από αυτούς τους υπολογισμούς, να συντάξετε ένα σχέδιο θερμοκηπίου.

Έτοιμες κατασκευές

Όσοι δεν έχουν το χρόνο και την επιθυμία να φτιάξουν ένα θερμοκήπιο μόνοι τους, μπορούν να το αγοράσουν στην αγορά των εγχώριων παραγωγών.

Ρωσικές εταιρείες τα παράγουν σε διάφορα μέρη της χώρας:

 • ένα θερμοκήπιο με το όνομα “Μικρό σπίτι” – στην περιοχή Ιρκούτσκ, έχει μεταλλικό σκελετό, είναι εξοπλισμένο με δύο εισόδους και δύο παράθυρα εξαερισμού, οι διαστάσεις του: 3x2x2.1 m.
 • το θερμοκήπιο Delta παράγεται από την εταιρεία Μόσχας Volya, το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από μεταλλικούς σωλήνες, οι συμπαγείς διαστάσεις (1.1×2.5×2.2) σας επιτρέπουν να μεταφέρετε τη δομή σε οποιοδήποτε μέρος του ιστότοπου.
 • το θερμοκήπιο “Slava Lux” παράγεται στο Νίζνι Νόβγκοροντ, έχει ενισχυμένη ακαμψία, δύο πόρτες, παράθυρα, μεταλλικό σώμα, οι διαστάσεις του είναι 2,8×2,2.

Οι κηπουροί μπορούν να εκτιμήσουν όλα τα πλεονεκτήματα του να έχουν ένα θερμοκήπιο στο προσωπικό τους οικόπεδο και δεν θα μετανιώσουν ποτέ για την αγορά τους..

Στο επόμενο βίντεο θα βρείτε μια βήμα προς βήμα εγκατάσταση ενός θερμοκηπίου με ένα “σπίτι”.