Πολύτιμες συμβουλές και συμβουλές για την κατασκευή λουτρού

Πολύτιμες συμβουλές και συμβουλές για την κατασκευή λουτρού

Σχεδόν κάθε ιδιοκτήτης ενός εξοχικού σπιτιού ονειρεύεται το δικό του μπάνιο. Μπορεί ακόμη και να είναι ένα μικρό λουτρό, αλλά το δικό του, στο οποίο μπορείτε να ατμίσετε με μια αρωματική σκούπα και στη συνέχεια να πιείτε άφθονο ζεστό τσάι. Σε αυτό, μπορείτε να χαλαρώσετε και να αναρρώσετε μετά από μια κουραστική εβδομάδα εργασίας. Και μερικοί μόνο για χάρη ενός μπάνιου και αποφασίζουν να αγοράσουν μια προαστιακή περιοχή, για να μπορέσουν τουλάχιστον περιστασιακά να ξεφύγουν από τη φασαρία της πόλης και, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους, να χαλαρώσουν στο σώμα και την ψυχή.

Μετά από όλα, ένα πραγματικό ρωσικό μπάνιο δεν είναι πολυτέλεια. Φτιάξτε έστω και μια μικρή σάουνα στο δικό σας οικόπεδο, ενώ επενδύετε ένα ελάχιστο κεφάλαιο και όλοι μπορούν να πάρουν το μέγιστο όφελος. Θα σας πούμε πώς να συντάξετε σωστά ένα έργο και να χτίσετε ένα λουτρό με τα χέρια σας σε μια προαστιακή περιοχή.

Ιδιαιτερότητες

Η απόλαυση που μπορείτε να πάρετε μετά την επίσκεψη στη σάουνα δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με ένα καλοκαιρινό ντους ούτε με ένα ζεστό μπάνιο..

Και το μπάνιο έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • μια επίσκεψη στο ατμόλουτρο έχει ευεργετική επίδραση στον καθαρισμό και την ανανέωση του δέρματος.
 • βοηθά στον καθαρισμό του σώματος από τοξίνες και τοξίνες.
 • βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος ·
 • βοηθά στην ομαλοποίηση της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων.
 • βοηθά στην ανακούφιση από την κόπωση και στην απαλλαγή από τον μυϊκό πόνο.
 • μια τακτική επίσκεψη στο ατμόλουτρο σας επιτρέπει να ξεχάσετε ασθένειες όπως το ARVI και το ARI.

Χρειάζεται πολλή δουλειά για να χτιστεί, αλλά αξίζει τον κόπο. Και πριν ξεκινήσετε την κατασκευή, πρέπει να αποφασίσετε για τον τόπο της μελλοντικής κατασκευής. Σύμφωνα με τους κανόνες πυρασφάλειας, το λουτρό πρέπει να απέχει τουλάχιστον 1 μέτρο από το φράχτη και άλλα κτίρια..

Αλλά δεν αξίζει επίσης να τοποθετήσετε το λουτρό κοντά σε πηγάδι, τουαλέτα ή κοίλο κομπόστ, καθώς η απορροή νερού από το λουτρό είναι πηγή ρύπανσης. Παραδοσιακά, το λουτρό βρίσκεται σε λόφο ή σε μικρή πλαγιά, καθώς αυτό διευκολύνει τη φυσική αποστράγγιση του χρησιμοποιημένου νερού..

Το λουτρό μπορεί να βρίσκεται κάτω από την ίδια στέγη με ένα κτίριο κατοικιών – αυτή η επιλογή είναι βολική για όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το ατμόλουτρο όλο το χρόνο. Με αυτή τη διάταξη των κτιρίων στο χώρο, δεν χρειάζεται να περπατήσετε στο δρόμο μετά το ατμόλουτρο. Και ένα ακόμη συν – δεν απαιτούνται επιπλέον επικοινωνίες σε ολόκληρο τον ιστότοπο. Ως εκ τούτου, μια τέτοια κατασκευή θα είναι φθηνότερη. Αλλά σύμφωνα με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας, επιτρέπεται η χρήση μόνο ηλεκτρικής σόμπας σε ένα τέτοιο λουτρό. Και πολλά μοντέλα, κατά κανόνα, δεν παρέχουν την απαραίτητη θερμότητα και ατμό..

Μια άλλη επιλογή που κερδίζει είναι να τοποθετήσετε ένα λουτρό κοντά στην πισίνα ή το καλοκαιρινό ντους. Η κατάδυση σε δροσερό νερό μετά το ατμόλουτρο θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τους γνώστες των διαδικασιών αντίθεσης. Και αν υπάρχει μια δεξαμενή κοντά στον ιστότοπό σας, τότε εξετάστε την επιλογή κατασκευής λουτρού σε άμεση γειτνίαση.

Αλλά αν δεν υπάρχει δεξαμενή ή πισίνα στον χώρο, τότε μπορείτε να οργανώσετε μια περιοχή αναψυχής με κιόσκι ή αιώρες. Σε ένα μεγάλο μπάνιο, η περιοχή χαλάρωσης μπορεί να βρίσκεται κάτω από μια στέγη ή να βρίσκεται στη βεράντα το καλοκαίρι.

Για να χτίσετε ένα λουτρό υψηλής ποιότητας στη χώρα, πρέπει:

 • εκπόνηση κατάλληλου κατασκευαστικού έργου ·
 • σκεφτείτε τη σύνδεση όλων των απαραίτητων επικοινωνιών – ηλεκτρικής ενέργειας, αποχέτευσης και ύδρευσης.
 • εκπόνηση σταδιακού σχεδίου εργασίας ·
 • κάντε μια εκτίμηση, αγοράστε τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία.
 • χτίστε ένα λουτρό και πραγματοποιήστε όλες τις επικοινωνίες.
 • πραγματοποιήσει εσωτερική διακόσμηση.

Εργα

Στο στάδιο του σχεδιασμού κατασκευής, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί το έργο. Ένα λεπτομερές σχέδιο σε χαρτί θα βοηθήσει στην απεικόνιση του αποτελέσματος. Σήμερα, πολλά επιτυχημένα έργα μπορούν να βρεθούν στο Διαδίκτυο. Και μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή μόνοι σας χωρίς τη βοήθεια προσληφθέντων ειδικών. Και επίσης σε λίγες δωρεάν βραδιές μπορείτε να κυριαρχήσετε ανεξάρτητα σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή και να εκπονήσετε ένα έργο κατά την κρίση σας.

Στο τελικό σχέδιο σχεδιασμού, αξίζει να αναφέρετε εκ των προτέρων πού και πώς θα πραγματοποιηθούν όλες οι επικοινωνίες., και επίσης να προετοιμάσει πληροφορίες για τη διακόσμηση και τη διακόσμηση που χρησιμοποιούνται. Η επιλογή ενός κατάλληλου έργου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή του ιστότοπου και τις οικονομικές δυνατότητες. Επομένως, πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να αποφασίσετε για την περιοχή του κτιρίου. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος είναι εύκολη – σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι θα κάνουν ατμόλουτρο στο μπάνιο σας. Λάβετε επίσης υπόψη οικογενειακές διακοπές και γενέθλια, στα οποία μπορεί να παρευρίσκονται πολλοί συγγενείς και φίλοι. Είναι σημαντικό όχι μόνο τα μέλη της οικογένειας να είναι ευχαριστημένα με το μπάνιο, αλλά και οι επισκέπτες.

Η απλούστερη επιλογή κατασκευής θα είναι η απόκτηση ενός λουτρού πλαισίου.

Έχει πολλά πλεονεκτήματα..

 • Ελαφριά κατασκευή – σας επιτρέπει να μειώσετε το κόστος και το χρόνο για την ενίσχυση της βάσης.
 • Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι μια προσιτή τιμή. Ένα ξύλινο λουτρό πλαισίου θα κοστίσει σημαντικά λιγότερο από ένα τούβλο.
 • Ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να ανεγείρει ένα κτίριο πλαισίου σε ένα μήνα..
 • Δεν είναι απαραίτητο να αναβάλλετε την κατασκευή για τη θερινή περίοδο – μπορείτε να χτίσετε ένα λουτρό πλαισίου σε οποιαδήποτε εποχή.

Αλλά τέτοια λουτρά έχουν επίσης μειονεκτήματα:

 • ένα ξύλινο κτίριο πλαισίου χρειάζεται πρόσθετη μόνωση, η οποία, με τη σειρά της, θα απαιτήσει επιπλέον κόστος.
 • καθίζηση λουτρού – μέσα σε 2 χρόνια το κτίριο θα καταλήξει, το οποίο θα συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για πιθανές επισκευές και εργασίες φινιρίσματος.

Αλλά ακόμα και αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ένα λουτρό πλαισίου, υπάρχει πάντα η ευκαιρία να πάτε για ένα τέχνασμα χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική επιλογή – ένα κινητό μπάνιο σε τροχούς. Or να χτίσετε ένα ατμόλουτρο από μεταλλικό δοχείο ή υπόστεγο 20 μέτρων.

Και υπάρχει επίσης μια άλλη έξυπνη επιλογή – να κανονίσετε ένα μπάνιο στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού..

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε πολλά σημεία..

 • Όλες οι ηλεκτρικές γραμμές καλωδίωσης θα πρέπει να τοποθετηθούν στο ισόγειο για να εξαλειφθεί η πιθανότητα υπερθέρμανσης των καλωδίων. Και επίσης όλες οι γραμμές στο σύστημα πρέπει να τοποθετηθούν για την προστασία του καλωδίου.
 • Σύστημα εξαερισμού και αφύγρανσης – ειδικά εάν μια πισίνα ή υδρομασάζ θα είναι εξοπλισμένη στο υπόγειο και δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν παράθυρα για φυσικό αερισμό του δωματίου.
 • Σύστημα αποχέτευσης και θέρμανσης.

Ταυτόχρονα, αξίζει να καταλάβετε αμέσως ότι, σύμφωνα με τους κανόνες πυρασφάλειας, μόνο ένας ηλεκτρικός φούρνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα τέτοιο ατμόλουτρο. Αλλά ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν μοντέλα που μπορούν να τροφοδοτηθούν με ζεστό νερό για να αυξήσουν την υγρασία στο ατμόλουτρο..

Και επίσης μερικοί γνώστες των λουτρών συνήθισαν και έδειξαν επιτυχώς υλοποιημένα έργα για τη διευθέτηση ενός πλήρους ατμόλουτρου σε ένα διαμέρισμα σε μια λότζια. Και αν η περιοχή του διαμερίσματος το επιτρέπει, τότε μπορεί να διατεθεί χώρος διαβίωσης για τη σάουνα. Τα πρότυπα στέγασης δεν απαγορεύουν την κατασκευή ατμόλουτρου σε πολυκατοικία. Αλλά ένα τέτοιο λουτρό μπορεί να θερμανθεί μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο, με τη σειρά του, είναι επίσης ένα πλεονέκτημα, καθώς για τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος δεν χρειάζεται να κανονίσετε μια καμινάδα.

Φυσικά, η διάταξη μιας σάουνας σε ένα διαμέρισμα της πόλης είναι διαφορετική από την κατασκευή ενός κλασικού ρωσικού ατμόλουτρου σε μια προαστιακή περιοχή. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μένει μόνο να καθοριστεί η βέλτιστη περιοχή του ατμόλουτρου. Το δωμάτιο δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, διαφορετικά θα αφιερωθεί πολύς χρόνος μόνο για τη θέρμανση του ατμού.

Και επιπλέον, για ένα μεγάλο δωμάτιο, θα ξοδευτούν περισσότερα καυσόξυλα.. Αλλά ταυτόχρονα, το να βρίσκεσαι σε ένα ατμόλουτρο που είναι πολύ μικρό είναι άβολο. Ως εκ τούτου, υπάρχει ένας απλός κανόνας – για ένα άτομο στο μπάνιο, χρειάζεστε 6 m2. Και το ύψος της οροφής πρέπει να είναι 2,1 μέτρα.

Με βάση την επιλεγμένη περιοχή και την κατάλληλη επιλογή κατασκευής, μπορείτε να προχωρήσετε στα επόμενα στάδια σχεδιασμού. Για παράδειγμα, είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε πολλά δωμάτια μέσα σε ένα κτίριο. Σκεφτείτε να τοποθετήσετε κάτω από μια στέγη όχι μόνο ένα ατμόλουτρο και ντους, αλλά και ένα δωμάτιο χαλάρωσης, καθώς και μια επέκταση με τουαλέτα.

Ο σκοπός των χώρων μέσα στο κτίριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εποχικότητα του λουτρού. Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το λουτρό μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, τότε είναι προφανές ότι μπορείτε να μεταφέρετε την περιοχή αναψυχής σε υπαίθριο χώρο, για παράδειγμα, σε μια σκεπαστή βεράντα ή βεράντα κοντά στο λουτρό. Στη συνέχεια, εσείς και η οικογένειά σας μετά το ατμόλουτρο θα μπορείτε να πιείτε ζεστό τσάι ακριβώς κάτω από τον ανοιχτό ουρανό..

Και αν το μπάνιο θα χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο, τότε είναι πιο σοφό να εξοπλίσετε ένα ευρύχωρο και ζεστό δωμάτιο κάτω από μια στέγη. Στη συνέχεια, θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να χαλαρώσετε μετά το ατμόλουτρο. Λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, η τουαλέτα στο μπάνιο δεν θα είναι περιττή..

Αλλά αν δεν έχετε την ευκαιρία να διαθέσετε μια μεγάλη περιοχή, τότε κατασκευάστε ένα μίνι μπάνιο με ατμόλουτρο και γκαρνταρόμπα. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη για καλοκαιρινούς που θερμαίνουν το μπάνιο μόνο μία φορά την εβδομάδα και μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού..

Υλικά (επεξεργασία)

Το λουτρό μπορεί να κατασκευαστεί από ξύλο ή τούβλο, καθώς και από σύγχρονα υλικά: σκυρόδεμα πολυστυρολίου, ξύλο σκυρόδεμα, μπλοκ αφρού, πορομπετόν και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα, ένα κτίριο μπορεί να χτιστεί από μεγάλα μπλοκ αφρού σε λίγες ημέρες. Και συγκρίνοντας τις τιμές για τα δομικά υλικά, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένα λουτρό προϋπολογισμού μπορεί να κατασκευαστεί από μπλοκ σκωρίας.

Το δωμάτιο θα παραμείνει ζεστό και όταν θερμαίνεται, οι τοίχοι δεν θα εκπέμπουν τοξίνες και επιβλαβείς ουσίες. Επιπλέον, τα μπλοκ αφρού είναι ανθεκτικά στη φωτιά. Μεταξύ των διαθέσιμων υλικών, μπορεί επίσης να σημειωθεί ξύλινο σκυρόδεμα, ενώ το λουτρό αποδεικνύεται ζεστό και ανθεκτικό..

Αλλά παρά το γεγονός ότι το τούβλο και η πέτρα είναι πιο ανθεκτικά υλικά και δεν φοβούνται τη φωτιά, δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά στην κατασκευή λουτρού..

Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

 • Οι κατασκευές από τούβλα και πέτρα είναι βαριές, πράγμα που συνεπάγεται ενίσχυση του θεμελίου.
 • Το δωμάτιο θα παγώσει πιο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί το μπάνιο..
 • Αντί για ακριβά τούβλα και πέτρες, πρόσφατα χρησιμοποιούνται πιο συχνά διάφορα μπλοκ. Εάν για μπάνιο μπήκατε σε ένα τούβλο ή διάφορα τετράγωνα, βεβαιωθείτε ότι τα δομικά υλικά έχουν ειδικό εμποτισμό και επένδυση πολλαπλών στρωμάτων..

Αλλά το καλύτερο υλικό για μπάνιο είναι το ξύλο, είναι ένα φυσικό και αναπνεύσιμο υλικό και σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το απαραίτητο επίπεδο υγρασίας και επίσης στεγνώνει γρήγορα. Το λουτρό ξύλου έχει χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, ο οποίος σας επιτρέπει να διατηρείτε τον θερμό θερμό αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και σε χειμερινούς παγετούς.

Αλλά διαφορετικοί τύποι ξύλου με τον δικό τους τρόπο επηρεάζουν το μπάνιο, επομένως, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο είδος ξύλου για ορισμένα δωμάτια..

 • Linden – ιδανικό για επένδυση τοίχων και οροφών. Και επίσης από φλαμουριά μπορείτε να φτιάξετε ράφια στο ατμόλουτρο και πάγκους στην περιοχή αναψυχής.
 • Η βελανιδιά θεωρείται το πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό υλικό. Αλλά ταυτόχρονα, τα κούτσουρα δρυός έχουν υψηλή τιμή, επομένως είναι πολύ ακριβό να χτίσετε ένα λουτρό εξολοκλήρου από βελανιδιά. Συχνά, η βελανιδιά χρησιμοποιείται μόνο για πυλώνες θεμελίωσης και βάσεις τοίχων..
 • Το έλατο και άλλα κωνοφόρα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διακόσμηση τοίχων και οροφών σε ατμόλουτρο. Τα κωνοφόρα απορροφούν τέλεια την υγρασία, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν τη θερμοκρασία και την υγρασία. Αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε σανίδες με χαμηλή υγρασία, έτσι ώστε όταν θερμαίνονται να μην απελευθερώνουν ρητίνη..
 • Birch and aspen – μετά από επιπλέον επεξεργασία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για επένδυση τοίχων και οροφών σε ατμόλουτρο.
 • Alder – έχει μια ευχάριστη ροζ απόχρωση και έχει ένα όμορφο μοτίβο. Αλλά δεν είναι κατάλληλο για το φινίρισμα του ατμόλουτρου, συχνότερα η σκλήθρα χρησιμοποιείται κατά τη διακόσμηση εξωτερικών τοίχων και χώρων αναψυχής.

Για την κατασκευή λουτρού, χρησιμοποιείται ξύλο με διάφορες επεξεργασίες.

 • Τα ψιλοκομμένα κούτσουρα είναι ένα δημοφιλές υλικό για την κατασκευή κτιρίων σε μια προαστιακή περιοχή. Αλλά το τεμαχισμένο κούτσουρο έχει υψηλή τιμή, καθώς το ξύλο επεξεργάζεται με το χέρι και χρησιμοποιείται μόνο ένα τσεκούρι, το οποίο σας επιτρέπει να πάρετε έναν επεξεργασμένο κορμό χωρίς φλοιό και κόμπους με ελάχιστη καταστροφή των εσωτερικών στρωμάτων.
 • Στρογγυλεμένα κούτσουρα – το ξύλο επεξεργάζεται σε ειδικό μηχάνημα. Έτσι, η έξοδος είναι ένα απόλυτα επίπεδο κούτσουρο με λεία επιφάνεια..

 • Κομμένη ξυλεία – σε αντίθεση με τεμαχισμένα ή στρογγυλεμένα κούτσουρα, έχει ορθογώνιο σχήμα. Είναι πιο εύκολο να εργαστείτε με τέτοιο υλικό. Για το μπάνιο, πιο συχνά χρησιμοποιείται ξυλεία από λάρυκα ή σκλήθρα. Μετά την κατασκευή του κτιρίου, οι εξωτερικοί τοίχοι μπορούν να επιχριστούν επιπλέον με διακοσμητική ή φυσική πέτρα..
 • Κολλημένη πλαστικοποιημένη ξυλεία – έχει ένα προφανές πλεονέκτημα, τα κτίρια από ξύλο πρακτικά δεν συρρικνώνονται, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε τη διακόσμηση εξωτερικού τοίχου σχεδόν αμέσως μετά την κατασκευή του λουτρού.
 • Προφίλ ξυλείας – παράγεται με μπορντούρες και κόλλα. Τέτοια δοκάρια έχουν επιπλέον αυλακώσεις, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία κατασκευής.

Όταν επιλέγετε ξύλο για εσωτερική επένδυση, πρέπει να δώσετε προσοχή στην ποιότητα των σανίδων:

 • η επιφάνεια δεν πρέπει να έχει σκοτεινιάσεις, σκουληκότρυπες, γαλάζια ή σημάδια σήψης.
 • οι σανίδες πρέπει να στεγνώσουν καλά.
 • και επίσης οι σανίδες πρέπει να είναι λείες χωρίς να πέφτουν κόμβοι.
 • η κοπή δεν πρέπει να έχει χαλαρή δομή.

Μεταξύ άλλων, για την κατασκευή λουτρού, θα χρειαστείτε φράγμα ατμών και υλικά στεγανοποίησης που τοποθετούνται μεταξύ του περιβλήματος και της μόνωσης:

 • τσόχα στέγης – σε υψηλές θερμοκρασίες συμβάλλει στην εμφάνιση δυσάρεστων οσμών, επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους τοίχους του ατμόλουτρου.
 • πλαστικό περιτύλιγμα – αλλοιώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, επομένως δεν συνιστάται να το χρησιμοποιείτε όταν καλύπτετε τους τοίχους του ατμόλουτρου.
 • το αλουμινόχαρτο είναι το καταλληλότερο υλικό.
 • φύλλο με υαλοβάμβακα – αντιμετωπίζει καλά τη θερμομόνωση του λουτρού.

Τα θερμομονωτικά υλικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της θερμότητας στο εσωτερικό του κτιρίου. Εάν μια μεγάλη ποσότητα ζεστού αέρα φύγει από το δωμάτιο, τότε η παραγωγικότητα του ατμόλουτρου θα μειωθεί και η λειτουργία του μπάνιου το χειμώνα θα καταστεί αδύνατη. Είναι απαραίτητο να μονώσετε το κτίριο τόσο έξω όσο και μέσα. Επομένως, η εξοικονόμηση σε θερμομονωτικά υλικά είναι απαράδεκτη. Χρησιμοποιείται ως θερμομόνωση: ορυκτοβάμβακας και υαλοβάμβακας.

Αυτά τα υλικά είναι εξαιρετικά για τη μόνωση ενός ξύλινου κτιρίου και ταυτόχρονα δεν υποστηρίζουν την καύση και είναι πυρίμαχα. Ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο ως μόνωση, για παράδειγμα, πριονίδι, αλλά τα πρότυπα πυρασφάλειας δεν εγκρίνουν αυτήν την προσέγγιση. Το αφρώδες πλαστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μόνωση, επίσης δεν πληροί όλες τις απαιτήσεις πυρασφάλειας.

Για εσωτερική διακόσμηση τοίχων σε διαφορετικά δωμάτια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά υλικά. Για την επένδυση τοίχων στο ατμόλουτρο, η ξύλινη επένδυση ταιριάζει καλύτερα. Και για το χώρο πλυσίματος, πλακάκια ή πλαστικά πάνελ σάντουιτς. Οι τοίχοι στην περιοχή αναψυχής μπορούν να διακοσμηθούν με πέτρα ή τούβλο.

Δεν συνιστάται η χρήση πλαστικών πάνελ, μετάλλου, λινέλαιο και άλλων υλικών στο μπάνιο, τα οποία μπορούν να αναφλεγούν ή να θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και να προκαλέσουν επικίνδυνες καταστάσεις με υψηλή υγρασία. Κατά την κατασκευή ενός λουτρού, είναι απαραίτητο να επιλέξετε υλικά που είναι πρακτικά, ανθεκτικά στην υγρασία, φιλικά προς το περιβάλλον και ανθεκτικά στον ατμό και την υψηλή υγρασία..

Όπως δείχνουν πολυάριθμα έργα που υλοποιήθηκαν με επιτυχία, μπορείτε να φτιάξετε ένα πλήρες μπάνιο από κάθε διαθέσιμο μέσο, ​​συμπεριλαμβανομένων παλετών, OSB, πολυανθρακικού, στρωτήρων, πάνελ SIP. Το κυριότερο είναι να έχεις μια επιθυμία. Και αφού καταλάβετε το έργο και την επιλογή των υλικών, μπορείτε να προχωρήσετε στη σύνταξη μιας εκτίμησης.

Συσκευή

Η τεχνολογία κατασκευής διαφορετικών τύπων σάουνων διαφέρει.

Οι σάουνες μπορούν να χωριστούν σε διάφορους τύπους.

 • Ξηρό ατμόλουτρο – η υγρασία σε μια τέτοια σάουνα είναι στο επίπεδο 20-30%. Και ταυτόχρονα, η θερμοκρασία του αέρα μπορεί να φτάσει τους +120? С. Είναι αδύνατο να μείνετε σε ένα τέτοιο ατμόλουτρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και εκτός αυτού, η χρήση μιας σκούπας σημύδας είναι απαράδεκτη. Perhapsσως αυτός είναι ο λόγος που οι συμπατριώτες μας προτιμούν άλλους τύπους ατμόλουτρων..
 • Υγρό – αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει ένα κλασικό ρωσικό ατμόλουτρο. Η υγρασία σε μια τέτοια σάουνα φτάνει το 100%, και ταυτόχρονα, η άνετη θερμοκρασία, κατά κανόνα, κυμαίνεται από +50? С έως +90? С.
 • Θαλάσσια σάουνα – Τουρκικά ατμόλουτρα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Σε μια τέτοια σάουνα, η θερμοκρασία του αέρα δεν ανεβαίνει πάνω από τους +50 ° C και ο βασικός ρόλος παίζεται απευθείας από τον ατμό και την υγρασία..

Ένα μικρό ατμόλουτρο προορίζεται για τη φινλανδική σάουνα. Επειδή στους πάγκους στο ξηρό ατμόλουτρο, οι άνθρωποι κάθονται σχεδόν ακίνητοι και κινούνται λίγο. Και στο ρωσικό ατμόλουτρο, συνηθίζεται να ατμίζετε με μια αρωματική σκούπα, οπότε η περιοχή του δωματίου πρέπει να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη.

Αλλά τα στάδια κατασκευής οποιασδήποτε σάουνας είναι τα ίδια:

 • εγκατάσταση του θεμελίου για το κτίριο και ξεχωριστά για τον φούρνο.
 • εγκατάσταση του πλαισίου.
 • εγκατάσταση οροφής?
 • εγκατάσταση σόμπας και καμινάδας ·
 • εγκατάσταση παραθύρων και θυρών ·
 • μόνωση δαπέδου, τοίχων και οροφής.
 • συνοψίζοντας τις επικοινωνίες?
 • φινίρισμα και αντιμετώπιση έργων ·
 • εγκατάσταση υδραυλικών εγκαταστάσεων (εάν είναι απαραίτητο).
 • διάταξη επίπλων.

Πώς να θερμάνετε?

Ένα σημαντικό ζήτημα στο στάδιο του σχεδιασμού είναι ο χώρος για τη σόμπα και η επιλογή της μεθόδου καύσης. Όσο για τον τόπο εγκατάστασης – η σόμπα πρέπει να βρίσκεται στο μπάνιο με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα δωμάτια στο εσωτερικό να θερμαίνονται ταυτόχρονα. Δηλαδή, η θερμότητα πρέπει να διατηρείται τόσο στο πλυντήριο όσο και στο αποδυτήριο και τον χώρο αναψυχής, αλλά ταυτόχρονα όλη η θερμότητα πρέπει να βρίσκεται στο ατμόλουτρο. Η κύρια απαίτηση κατά την επιλογή μιας σόμπας είναι ότι ο ατμός από τη σόμπα δεν καίει άτομα κοντά.

Σε ένα κλασικό ρωσικό λουτρό, κατά κανόνα, εγκαθίσταται ένας σπιτικός μεταλλικός λέβητας., επένδυση επιπλέον με τούβλα ή πέτρες. Ένας τέτοιος θερμαντήρας σόμπας θερμαίνεται γρήγορα και μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά ο φούρνος από τούβλα εξακολουθεί να θεωρείται ο καλύτερος, παρόλο που χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί, δίνει έναν ελαφρύ, ιδανικό υγρό ατμό. Αλλά μια σόμπα από τούβλα ή πέτρα πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα προετοιμασμένο θεμέλιο. Ένα τέτοιο λουτρό μπορεί να θερμανθεί με ξύλο, κάρβουνο ή ξύλινα σφαιρίδια..

Τα λουτρά καπνού ήταν δημοφιλή πριν από μερικές δεκαετίες. Και διέφεραν από τα λεγόμενα λευκά όχι μόνο στο χρώμα των τοίχων. Το βασικό χαρακτηριστικό του ρωσικού ατμόλουτρου καπνού είναι η απουσία καμινάδας. Ο καπνός από τη σόμπα περνά μέσα από τις πέτρες και παραμένει στο ατμόλουτρο, θερμαίνει το δωμάτιο μέσα και στη συνέχεια εγκαθίσταται στις επιφάνειες, δίνοντάς τους ένα μαύρο χρώμα. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές προσφέρουν την εγκατάσταση λεβήτων αερίου, δεν απαιτούν προσεκτική συντήρηση και καθαρισμό της καμινάδας. Και επίσης εξαλείψτε την ανάγκη προετοιμασίας καυσόξυλων.

Οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι μια άλλη εναλλακτική λύση στην κλασική σόμπα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διευθέτηση τόσο των ρωσικών όσο και των φινλανδικών δωματίων ξηρού ατμού. Αλλά εξακολουθούν να είναι κατώτερα σε χαρακτηριστικά από τις κλασικές σόμπες που καίνε ξύλο. Ο ηλεκτρικός λέβητας δεν παρέχει το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας και ατμού. Και εκείνοι που τους αρέσει να ατμίζουν με μια σκούπα θα προτιμήσουν ένα αποκλειστικά μοντέλο που καίει ξύλο από οποιοδήποτε ηλεκτρικό λέβητα..

Οι διαστάσεις όλων των λεβήτων, ανεξάρτητα από τον τύπο σόμπας που επιλέγετε, παραμένουν σχεδόν οι ίδιες. Αλλά όταν εξετάζουμε την τοποθέτηση στο ατμόλουτρο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η απόσταση από τη σόμπα στους τοίχους και τις ξύλινες επιφάνειες πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον 20 cm ελεύθερη..

Ζώνη χώρου

Η σωστή χωροθέτηση είναι ήδη η μισή μάχη. Η τοποθέτηση μεμονωμένων ζωνών στο λουτρό καθορίζεται από τη συνολική επιφάνεια του κτιρίου. Πιστεύεται ότι το μέγεθος του λουτρού καθορίζεται με βάση τον αριθμό των ατόμων που θα είναι στο μπάνιο την ίδια στιγμή. Έτσι, για 5 άτομα, χρειάζεστε περίπου 10 m2 στο ατμόλουτρο.

Κατά κανόνα, αξίζει να τοποθετήσετε αρκετές ζώνες στο λουτρό..

 • Το ατμόλουτρο είναι η ψυχή κάθε λουτρού. Οι έμπειροι υπάλληλοι μπάνιου θα πουν ότι το ατμόλουτρο πρέπει να ζεσταθεί γρήγορα και να διατηρήσει τον ατμό για όσο το δυνατόν περισσότερο..
 • Ντους ή τμήμα πλυσίματος – στις σύγχρονες σάουνες σε αυτές τις ζώνες, έχει μελετηθεί ένα πλήρες σύστημα αποχέτευσης.
 • Χώρος αναψυχής – σε αυτή την περίπτωση, όλα εξαρτώνται από τις δυνατότητες και τη φαντασία του ιδιοκτήτη του ιστότοπου.
 • Αποδυτήριο – θεωρείται προαιρετικό δωμάτιο, ειδικά αν το μπάνιο είναι κάτω από την ίδια στέγη με το σπίτι. Οι λειτουργίες του αποδυτηρίου μπορούν να εκτελεστούν από οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο του λουτρού, για παράδειγμα, ένας προθάλαμος ή ένας χώρος αναψυχής.

 • Το καμαρίνι – προορίζεται για την αποθήκευση καυσόξυλων και σκούπες, μπορείτε επίσης να αφήσετε τα ενδύματα και τα παπούτσια σας εδώ πριν πάτε στο λουτρό.
 • Tambour – είναι ένα υποχρεωτικό δωμάτιο σε οποιαδήποτε δομή κεφαλαίου, είναι απαραίτητο έτσι ώστε ο κρύος αέρας του δρόμου να μην διεισδύει στην περιοχή αναψυχής.
 • Τουαλέτα – θα απαιτήσει αποχέτευση.

Με αυτήν την κατανομή χώρου, πολλά άτομα θα μπορούν να χρησιμοποιούν το μπάνιο ταυτόχρονα. Αλλά μια τέτοια διάταξη απαιτεί μεγάλη έκταση. Το βέλτιστο μέγεθος του ατμόλουτρου είναι από 6 έως 10 m2. Με μια τέτοια περιοχή, μπορείτε να τοποθετήσετε δύο ή τρία επίπεδα ράφια μήκους 150-200 εκ. Τα δύο κάτω επίπεδα είναι συνήθως μικρά σε μέγεθος και χρησιμοποιούνται για να καθίσετε σε αυτά. Και το επάνω τρίτο ράφι συνιστάται να γίνει ευρύτερο, ώστε να μπορείτε να ξαπλώσετε ήσυχα σε αυτό. Αυτός ο χώρος θα είναι αρκετός για ταυτόχρονη παρουσία 3-5 ατόμων. Αν προτιμάτε όμως να χρησιμοποιήσετε μια σκούπα, τότε ο λουόμενος θα χρειαστεί περισσότερο χώρο..

Ο ίδιος χώρος πρέπει να διατεθεί για το νεροχύτη. Το καμαρίνι και το καμαρίνι μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο, οπότε η ελάχιστη επιφάνεια πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 m2. Ωστόσο, είναι σκόπιμο να αφήσετε το μέρος στο καμαρίνι ελεύθερο για την αποθήκευση σκούπας και καυσόξυλων.

Σε ένα μικρό μπάνιο, μπορείτε επίσης να συνδυάσετε ένα ατμόλουτρο και ένα χώρο πλυσίματος, αλλά θα χρειαστεί να απελευθερώσετε ατμό από το μπάνιο πριν από το πλύσιμο, καθώς απαιτούνται διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας για μια άνετη διαμονή σε αυτά τα δωμάτια..

Υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να προσέξετε κατά τη διαμόρφωση ζωνών σε ένα μπάνιο..

 • Όταν οργανώνετε τον εσωτερικό χώρο, σκεφτείτε τα πάντα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε στο στάδιο του σχεδιασμού πώς θα συνδεθούν διάφορες επικοινωνίες προκειμένου να καταρτιστεί ένα διάγραμμα καλωδίωσης και παροχής νερού.
 • Επιλέξτε παγωμένα και αδιαφανή παράθυρα.
 • Το ατμόλουτρο πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο μακριά από την μπροστινή πόρτα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια θερμότητας και να εξαλειφθεί η πιθανότητα ρεύματος.
 • Το ελάχιστο απαραίτητο για μια καλή ξεκούραση στο μπάνιο: ατμόλουτρο, χώρος πλυσίματος και προθάλαμος. Μπορείτε να κάνετε χωρίς τους υπόλοιπους χώρους, εάν δεν είναι δυνατό να διαθέσετε μια μεγάλη περιοχή για κατασκευή. Σε ένα μικρό προθάλαμο, εγκαταστήστε έναν πάγκο και μικρά άγκιστρα στους τοίχους για ρούχα και πετσέτες.

θεμέλιο

Η επιλογή θεμελίωσης εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του εδάφους στην περιοχή και το μέγεθος του κτιρίου.

 • Θεμέλιο με πλακάκια – κατάλληλο για μικρά κτίρια.
 • Θεμέλιο στήλης – μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την κατασκευή τοίχων από ελαφριά υλικά. Αλλά ένα τέτοιο θεμέλιο είναι απαράδεκτο για αργιλώδεις και βαλτώδεις περιοχές..
 • Το θεμέλιο λωρίδων από σκυρόδεμα είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για την κατασκευή λουτρού. Και ταυτόχρονα, αυτός ο τύπος θεμελίωσης είναι ο πιο αξιόπιστος, ειδικά αν η δομή του κτιρίου ενισχύεται επιπλέον με ενίσχυση.
 • Θεμέλιο σωρού – χρησιμοποιείται σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν υπάρχει προβληματικό χώμα στην περιοχή.

Εξετάστε, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα, βήμα προς βήμα οδηγίες για την κατασκευή μιας βάσης ταινιών από σκυρόδεμα για μπάνιο από την αρχή.

Για εργασία χρειάζεστε:

 • τσιμέντο;
 • άμμος;
 • χαλίκι;
 • εξαρτήματα?
 • ξυλότυπος?
 • υλικό στέγης?
 • σύρμα;
 • μπετονιέρα?
 • αιμοστατικός επίδεσμος;
 • πονταρίσματα?
 • φτυάρια?
 • εργαλεία κατασκευής όπως πένσα, σφυρί, μεζούρα, επίπεδο.

Αρχικά, σημειώστε την περιοχή για μελλοντική κατασκευή και προετοιμάστε μια τάφρο. Για ένα μικρό διώροφο μπάνιο από ξύλο ή τούβλο, είναι κατάλληλη μια τάφρος πλάτους περίπου 40 cm και το βάθος πρέπει να είναι τουλάχιστον μισό μέτρο. Μετά από αυτό, χτυπήστε το κάτω μέρος και γεμίστε με νερό για να συρρικνωθεί το χώμα. Στη συνέχεια, καλύψτε το κάτω μέρος της τάφρου με ένα υλικό στεγανοποίησης όπως χαρτί πίσσας. Στη συνέχεια, γεμίστε με άμμο, χαλίκι ή ψιλή θρυμματισμένη πέτρα. Είναι απαραίτητο να γεμίσετε την άμμο σταδιακά και να σφίξετε προσεκτικά.

Τοποθετήστε ξυλότυπο από όλες τις πλευρές και προετοιμάστε την ενίσχυση του θεμελίου. Για να το κάνετε αυτό, συνδέστε τις ράβδους ενίσχυσης με σύρμα και εγκαταστήστε τη δομή στον ξυλότυπο. Προετοιμάστε το ενέματα.

Για το υπόγειο του λουτρού, αναμίξτε ίσες ποσότητες τσιμέντου και άμμου και προσθέστε δύο μέρη χαλικιού. Και ρίξτε το κονίαμα μεταξύ των στοιχείων ξυλότυπου. Αφού στεγνώσει τελείως το τσιμέντο, ο ξύλινος ξυλότυπος μπορεί να αποσυναρμολογηθεί.

Πλαίσιο

Δεν υπάρχει διαφορά στον τρόπο κατασκευής ενός μεγάλου ή μικρού λουτρού. Και σε κάθε στάδιο της κατασκευής ενός κτιρίου, πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες και να ακολουθείτε τον οδηγό. Οι τοίχοι του μπάνιου πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από ξύλο, τούβλα, κροκίδες, αεριωμένο σκυρόδεμα κ.ο.κ. Αλλά το πιο επιτυχημένο έργο θα είναι ένας συνδυασμός υλικών ή η κατασκευή λουτρού αποκλειστικά από ξύλο. Για παράδειγμα, εξετάστε τις βήμα προς βήμα οδηγίες για την κατασκευή ενός ξύλινου λουτρού..

Για την κατασκευή θα χρειαστείτε:

 • ξύλινα δοκάρια 15×15 cm, 5×10 cm.
 • κούτσουρα?
 • φόδρα;
 • μεταλλικές πλάκες και γωνίες.
 • επίπεδο;
 • υγρή πίσσα?
 • τσόχα στέγης.

Πριν προχωρήσετε στην κατασκευή του πλαισίου, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε στεγανοποίηση. Πάνω από το προετοιμασμένο θεμέλιο, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε υγρή πίσσα και να καλύψετε με υλικό στέγης. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί..

Ενώ το στρώμα πίσσας στεγνώνει, ετοιμάστε την κάτω ράγα με ξύλινα δοκάρια. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το πρώτο στρώμα ξύλινων σανίδων με αντισηπτικούς παράγοντες για προστασία από τις επιπτώσεις των μυκήτων και της αποσύνθεσης. Αυτό το τμήμα του κτιρίου πρέπει να αντέξει το μέγιστο φορτίο, οπότε για αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε δοκούς 15×15 cm.

Μετά από αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση κάθετων ραφιών.. Πριν στερεώσετε τις βάσεις, ελέγξτε τους συνδετήρες για ένα επίπεδο. Για αυτό, συνιστάται η χρήση ξύλινων δοκών μεγέθους 5×10 εκ. Κάθετα ράφια πρέπει να εγκαθίστανται σε απόσταση 50 cm το ένα από το άλλο, για αξιοπιστία, στερεώνοντάς τα με προσωρινές οριζόντιες λωρίδες. Ενισχύστε τις γωνίες με διαγώνιους στύλους. Και ταυτόχρονα, αφήστε ελεύθερους χώρους για την επακόλουθη εγκατάσταση παραθύρων και θυρών. Αφού το πλαίσιο του τοίχου είναι έτοιμο, μπορείτε να προχωρήσετε στην κατασκευή της επένδυσης οροφής και της επένδυσης τοίχου.

Στέγη

Οι κανόνες και τα στάδια κατασκευής στέγης εξαρτώνται άμεσα από τον επιλεγμένο τύπο κατασκευής..

Υπάρχουν τρεις τύποι στέγης για μπάνιο:

 • μονής κλίσης?
 • αέτωμα;
 • συγκρότημα.

Ο τύπος οροφής επιλέγεται με βάση τον σκοπό του χώρου κάτω από την οροφή. Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το χώρο κάτω από τη στέγη ως χώρος ανάπαυσης, τότε είναι πιο σοφό να επιλέξετε μια σύνθετη κατασκευή με δύο ή περισσότερες ράμπες. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχετε την ευκαιρία να εξοπλίσετε μια σοφίτα ή έναν ολόκληρο δεύτερο όροφο. Και αν, σύμφωνα με το πρότζεκτ σας, θέλετε να εγκαταστήσετε ένα βαρέλι νερού στην οροφή, τότε θα πρέπει να σταματήσετε στην κλασική κεκλιμένη οροφή.

Και επίσης συχνά κατά την ανέγερση στέγης, οι ιδιοκτήτες δίνουν προτίμηση σε αέτωμα. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα ακριβώς ενός τέτοιου έργου..

Για να εργαστείτε θα χρειαστείτε:

 • μπάρα για Mauerlat 10×15 cm.
 • σανίδες δοκών 10×20 cm.
 • δοκός για επίστρωση 10×10 cm.
 • υποστήριξη για ράφια 10×20 cm.
 • ράφια 15×15 cm.
 • σανίδες σανίδων 2×15 cm.
 • στεγανοποίηση?
 • μεταλλικές γωνίες?
 • τούβλα?
 • σωλήνας καμινάδας?
 • μπουλόνια.

Οι εργασίες ξεκινούν με την εγκατάσταση ενός Mauerlat – αυτό το στοιχείο συνεχίζει τους τοίχους του πλαισίου. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση κάθετων ραφιών, μια διαδρομή για την αξιοπιστία των στερεώσεων. Και μετά από αυτό, προχωρήστε στη στερέωση των ποδιών της δοκού, είναι προσαρτημένα σε απόσταση 50 cm το ένα από το άλλο.

Εάν χρησιμοποιείτε το χώρο κάτω από τη στέγη, φροντίστε για τη μόνωση και τον επιπλέον ατμό και τη στεγανοποίηση. Ακόμη και η οροφή του καλοκαιρινού μπάνιου πρέπει να είναι μονωμένη με ένα στρώμα ορυκτού μαλλιού, καθώς ο ζεστός αέρας θα βγαίνει στο δρόμο μέσω της κορυφής..

Η εγκατάσταση ενός φράγματος ατμών και στρώματος στεγανοποίησης δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Και μόνο μετά την εγκατάσταση με μονωτικό υλικό, μπορείτε να προχωρήσετε στην οροφή.

Η κάλυψη εξαρτάται από τη δομή της στέγης, το κλίμα και το οικονομικό κόστος.

 • Χάλυβας στέγης – ανήκει στην κατηγορία των ακριβών υλικών. Η διάρκεια ζωής μιας γαλβανισμένης χαλύβδινης στέγης θα είναι κατά μέσο όρο 27 χρόνια. Από τα πλεονεκτήματα, μπορεί να σημειωθεί η πυρασφάλεια, η ελαφρότητα της κατασκευής και η βέλτιστη προστασία από διαρροές. Αλλά ελλείψει συνεχούς συντήρησης, οι μεταλλικές στέγες μπορούν να σκουριάσουν..
 • Στέγες από ρολό – χρησιμοποιείται συχνά σε στέγες εποχιακών κτιρίων. Αυτός ο τύπος στέγης θεωρείται ο πιο προσιτός. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και θα διαρκέσει περίπου 10 χρόνια. Αλλά οι επικαλύψεις ρολού έχουν ένα προφανές μειονέκτημα – αναφλέγονται γρήγορα..
 • Slate – εξακολουθεί να είναι δημοφιλές, παρά την εμφάνιση μεταλλικών πλακιδίων στην αγορά. Η επίστρωση σχιστόλιθου θα διαρκέσει περίπου 35 χρόνια. Από τα προφανή πλεονεκτήματα, μπορεί να σημειωθεί: χαμηλό βάρος της οροφής, ευκολία εγκατάστασης και αξιοπιστία λειτουργίας.

Μια καμινάδα πρέπει επίσης να περάσει από τη δομή της οροφής. Σε αυτή την περίπτωση, οι τοίχοι της καμινάδας δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ξύλινο πλαίσιο. Επομένως, το κανάλι για τον σωλήνα πρέπει να είναι πλινθοδομημένο..

Τείχη

Πρώτα απ ‘όλα, γίνεται θήκη της εξωτερικής πλευράς του δρόμου. Στην περίπτωση του ξύλου, οι σανίδες 2×15 εκ. Ταιριάζουν καλύτερα σε αυτήν την περίπτωση. Σε αυτή την περίπτωση, οι σανίδες μπορούν να καρφωθούν οριζόντια και με επικάλυψη. Εάν έχετε εμπειρία με το ξύλο, μπορείτε να προσπαθήσετε να απεικονίσετε ένα σχέδιο ή σχέδιο στον τοίχο. Και επίσης εγκαταστήστε κλίσεις παραθύρων στον εξωτερικό τοίχο. Εάν δεν έχετε την ικανότητα, το χρόνο ή την επιθυμία να καλύψετε τους εξωτερικούς τοίχους με ξύλινες σανίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικές πλαισιώσεις ή διακοσμητικά πάνελ. Αυτό θα επιταχύνει πολύ και θα απλοποιήσει τη διαδικασία επένδυσης τοίχων..

Αφού ολοκληρώσετε το περίβλημα του τοίχου του δρόμου, μπορείτε να προχωρήσετε στη μόνωση της δομής και στην αγωγή του ηλεκτρισμού. Το επόμενο στρώμα είναι φράγμα ατμών, πρέπει να γίνει έτσι ώστε η υγρασία να μην αφήνει το μπάνιο. Σε περίπτωση μπάνιου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοιχτή καλωδίωση, προστατεύοντας επιπλέον το καλώδιο με ηλεκτρικά συστήματα. Και μετά από αυτό μπορείτε να προχωρήσετε στην επένδυση των εσωτερικών τοίχων. Ανάλογα με τον τύπο του δωματίου για τους τοίχους, μπορείτε να επιλέξετε επένδυση, πλαστικά πάνελ ή πλακάκια..

Πάτωμα

Σε διαφορετικά δωμάτια του λουτρού, το δάπεδο διαφόρων κατασκευών είναι εξοπλισμένο. Επομένως, πριν εγκαταστήσετε το δάπεδο και την οροφή, πρέπει να γνωρίζετε τον σκοπό όλων των δωματίων. Ένα ξύλινο πάτωμα πρέπει να τοποθετηθεί στην περιοχή αναψυχής.

Στο χώρο του ατμού και του μπάνιου, η δομή είναι πιο περίπλοκη και έχει δύο στρώματα:

 • το κάτω στρώμα είναι σκυρόδεμα, το οποίο χύνεται υπό γωνία για φυσική αποστράγγιση του νερού.
 • ένα δεύτερο στρώμα ξύλινων σανίδων, στερεωμένο με μικρά κενά, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να στραγγίσει μεταξύ των σανίδων.

Πρόσφατα, ορισμένοι ιδιοκτήτες προτιμούν πλακάκια στο χώρο πλυσίματος. Σε αυτή την περίπτωση, τα πλακίδια τοποθετούνται στην επιφάνεια του σκυροδέματος με κλίση προς την οπή αποστράγγισης. Αυτό το στάδιο εργασίας πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την έκχυση του κύριου θεμελίου..

Ας δούμε ένα παράδειγμα για το πώς να φτιάξετε ένα πλακάκι στο ντους.

 • Πριν από την επίστρωση, αποφασίστε πού θα είναι η οπή αποστράγγισης.
 • Για φυσική αποστράγγιση του νερού, είναι απαραίτητο να εξοπλίσετε μια μικρή κλίση του καλύμματος δαπέδου: 1 cm ανά 1 τρέχον μέτρο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κάνετε σημάδια στους τοίχους και να συμπληρώσετε την τραχιά επίστρωση, λαμβάνοντας υπόψη την κλίση.
 • Αφού στεγνώσει τελείως το διάλυμα, μπορείτε να προχωρήσετε στη δημιουργία ενός στρώματος στεγανοποίησης. Το στεγανωτικό εφαρμόζεται πάνω από το σκυρόδεμα με μια παχιά βούρτσα σε πολλά στρώματα. Το βέλτιστο πάχος του στρώματος στεγανοποίησης είναι 3 cm.
 • Μετά από αυτό, ένας σωλήνας αποστράγγισης μεταφέρεται στον τόπο αποστράγγισης του νερού και, με τη βοήθεια στοιχείων σύνδεσης, συνδέεται με τον σωλήνα αποχέτευσης..
 • Το τελευταίο στάδιο είναι η τελική επίστρωση. Μετά την πλήρη ξήρανση, μπορείτε να εγκαταστήσετε την αποχέτευση στη θέση της αποχέτευσης και να τοποθετήσετε τα πλακάκια στο πάτωμα..

Σε άλλα δωμάτια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σανίδες γλωσσίδας και πάχους 3,5-4 cm για το δάπεδο. Είναι εξαιρετικές για βρεγμένα δωμάτια, επιπλέον, η επιφάνεια δεν γλιστράει ακόμη και σε επαφή με το νερό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν συνιστάται η χρήση λινέλαιο σε δωμάτια με υψηλή υγρασία και απότομες πτώσεις θερμοκρασίας..

Εξαερισμός

Ένα παράθυρο στην περιοχή αναψυχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σύστημα εξαερισμού. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε τις πόρτες διάπλατα για να αερίσετε το δωμάτιο. Ακόμα, αξίζει να εξεταστεί εκ των προτέρων τα συστήματα εξαερισμού και θέρμανσης όλων των δωματίων στο μπάνιο, έτσι ώστε να μην δροσιστεί ξανά το δωμάτιο. Και επίσης είναι απαραίτητο να σκεφτείτε το σύστημα εξαερισμού στο ατμόλουτρο. Το παράθυρο τροφοδοσίας, κατά κανόνα, βρίσκεται στο κάτω μέρος κοντά στην είσοδο στο ατμόλουτρο. Ένα τέτοιο παράθυρο πρέπει απαραίτητα να έχει πόρτες και μάνδαλα για να μπορεί να ρυθμίζει τη ροή του αέρα. Αρχικά, όταν το λουτρό θερμαίνεται, οι βαλβίδες πρέπει να είναι κλειστές έτσι ώστε το δωμάτιο στο ατμόλουτρο να θερμαίνεται στην επιθυμητή θερμοκρασία..

Εάν παραμελήσετε τους κανόνες για τη ρύθμιση του εξαερισμού στο μπάνιο ή ξεχάσετε να ανοίξετε τις βαλβίδες εγκαίρως, τότε υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης και απώλειας συνείδησης στο ατμόλουτρο. Επομένως, το κόστος συμμόρφωσης με όλους τους κανόνες και τους κανονισμούς είναι πολύ υψηλό. Ο δεύτερος λόγος για την ανάγκη εγκατάστασης εξαερισμού είναι η αποσύνθεση του ξύλου. Επιπλέον, εάν το λουτρό βρίσκεται κάτω από την ίδια στέγη με ένα κτίριο κατοικιών, ο ακατάλληλος εξαερισμός μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες οσμές και υγρασία. Επομένως, απαιτείται εξαερισμός όχι μόνο για να διατηρηθεί η αρχική εμφάνιση του ατμόλουτρου, αλλά και για την υγεία σας..

Εξωτερικό φινίρισμα

Το λουτρό δεν πρέπει να ξεχωρίζει στον χώρο. Και είναι επιθυμητό όλα τα κτίρια να είναι κατασκευασμένα στο ίδιο σχέδιο χρωμάτων. Οι τοίχοι του λουτρού μπορούν να αντιμετωπίσουν τούβλο ή πέτρα, αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο εάν το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από ξύλο ή μπλοκ. Τα άσχημα σκούρα ξύλινα δοκάρια μπορούν επίσης να κρυφτούν με μια νέα σανίδα. Επιπλέον, η εξωτερική επένδυση λύνει προβλήματα μόνωσης.

Για να μην χρειαστεί να επαναλάβετε την επένδυση μετά από μερικούς μήνες, ακολουθήστε μερικούς απλούς κανόνες:

 • Πριν ξεκινήσετε την ολοκλήρωση των εργασιών, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές στην επιφάνεια των τοίχων, καθώς ακόμη και οι παραμικρές παρατυπίες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια θερμότητας.
 • το νέο λουτρό μπορεί να συρρικνωθεί, οπότε θα πρέπει να περιμένετε μερικούς μήνες πριν ξεκινήσετε την επένδυση.
 • μια εξαιρετική επιλογή για το φινίρισμα ενός λουτρού σε μοντέρνο στυλ είναι η επένδυση – διαφέρει σε υφή, χρώμα και μπορεί να μιμηθεί διάφορες επιφάνειες, γεγονός που σας επιτρέπει να δώσετε μια συνηθισμένη γυμνή οικοδομή μοναδικότητα και στυλ.
 • διακοσμητικά πάνελ με τεχνητή πέτρα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να δώσετε στο μπάνιο μια πιο ελκυστική εμφάνιση για βέλτιστα χρήματα.

Η διακόσμηση εξωτερικών τοίχων έχει πολλά οφέλη. Εκτός από την απόκρυψη μη ελκυστικών γυμνών ή γερασμένων τοίχων, παρατείνει επίσης τη διάρκεια ζωής του μπάνιου..

Εσωτερική διακόσμηση

Η δημιουργία ενός άνετου εσωτερικού χώρου σε ένα μπάνιο δεν είναι λιγότερο σημαντική εργασία από την κατασκευή. Ο εσωτερικός σχεδιασμός πρέπει να ταιριάζει απόλυτα με τη διάθεση και να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των ιδιοκτητών.

Σκεφτείτε τι πρέπει να προσέξετε όταν διακοσμείτε ένα εσωτερικό σε ένα μπάνιο.

 • Μην αναμιγνύετε διαφορετικά στυλ κατά τη διακόσμηση του ατμόλουτρου, του χώρου χαλάρωσης και του γκαρνταρόμπα. Επιλέξτε ένα στυλ και προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα λακωνικό, ομοιόμορφο και άνετο εσωτερικό.
 • Μην υπερφορτώνετε το ατμόλουτρο με διακοσμητικά στοιχεία – αυτό είναι ένα μέρος όπου πρέπει να χαλαρώσετε και να αφήσετε αρνητικές σκέψεις έξω από το δωμάτιο. Η πιο κατάλληλη επιλογή φινιρίσματος είναι η διάταξη του εσωτερικού σε ανοιχτά και ήρεμα χρώματα. Όπως γνωρίζετε, οι παστέλ αποχρώσεις σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε και να συντονιστείτε στην αρμονία..

 • Το επιλεγμένο στυλ πρέπει να αντιστοιχεί στα υλικά από τα οποία είναι χτισμένο το λουτρό. Για παράδειγμα, είναι προφανές ότι το ανατολίτικο στυλ δεν μπορεί να αναδημιουργηθεί σε ένα λουτρό από ξύλινο πλαίσιο..

Η κύρια διακόσμηση του εσωτερικού μπορεί να είναι σκούπες σημύδας, λεκάνες, σαμοβάρι, καπέλα και άλλα αξεσουάρ για διαδικασίες μπάνιου. Και οι γυμνοί τοίχοι μπορούν να διακοσμηθούν με πίνακες ζωγραφικής ή δικά σας αναμνηστικά..

Κατά τη διακόσμηση των δωματίων, προσπαθήστε να τηρήσετε ένα ομοιόμορφο στυλ για να δημιουργήσετε έναν αρμονικό και ενιαίο χώρο. Μην υπερφορτώνετε το χώρο με διάφορα στοιχεία, διακόσμηση ή υφάσματα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του εσωτερικού πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις πυρασφάλειας, να είναι ανθεκτικά σε υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

Στυλ

Μπορείτε να διακοσμήσετε το μπάνιο σε οποιοδήποτε εσωτερικό στυλ. Και αυτή είναι μια συναρπαστική δραστηριότητα. Μπορείτε να προσεγγίσετε αυτό το θέμα δημιουργικά και να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε τις τολμηρές αποφάσεις σχεδιασμού, καθώς και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να πειραματιστεί. Το κύριο πράγμα δεν είναι να υπερφορτώσετε το εσωτερικό, να μην το μετατρέψετε σε ερασιτεχνικό μουσείο..

Το ρουστίκ στυλ παραμένει μια καθολική επιλογή για όλους τους τύπους λουτρών.. Για ένα τέτοιο εσωτερικό, αξίζει να επιλέξετε έπιπλα από φυσικό ξύλο, μεγάλες καρέκλες ή παγκάκια για χώρο αναψυχής. Αλλά και ως διακόσμηση, μπορείτε να στρώσετε ένα ζωγραφισμένο τραπεζομάντιλο στο τραπέζι και να διακοσμήσετε τα παράθυρα με ελαφριές κουρτίνες. Μπορείτε να ολοκληρώσετε το εσωτερικό με χαλιά ή φωτεινά χαλιά στο πάτωμα. Ένα τέτοιο εσωτερικό φαίνεται πολύχρωμο και ενδιαφέρον..

Για ένα εξοχικό λουτρό, το στυλ των αλπικών βουνών είναι τέλειο – ένα σαλέ. Είναι αγενής και βάναυσος με τον δικό του τρόπο, αλλά ταυτόχρονα ήπιος. Αυτό το στυλ χαρακτηρίζεται από φυσικά υλικά: ξύλο και πέτρα. Υψηλοί τοίχοι από ξύλο και τεράστια δοκάρια στην οροφή φαίνονται υπέροχα σε ένα ευρύχωρο δωμάτιο.

Σήμερα, το στυλ μινιμαλισμού είναι δημοφιλές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στη μητρόπολη, αλλά και στην προαστιακή ζωή. Αυτό είναι ένα υπέροχο στυλ, ειδικά για ένα μικρό μπάνιο. Διακρίνεται από τη συνοπτικότητα, τη λειτουργικότητα, την έλλειψη φωτεινών τόνων. Λόγω της μικρής ποσότητας λεπτομερειών και των ελαφρών αποχρώσεων του ξύλου, ο χώρος θα επεκταθεί οπτικά και θα γεμίσει με αέρα.

Μια ασυνήθιστη επιλογή σήμερα είναι τα μπάνια σε στυλ εξοχής ή Προβηγκίας. Αλλά οι σύγχρονοι σχεδιαστές παροτρύνουν να εγκαταλείψουν τα στερεότυπα και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο στυλ στο μπάνιο..

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τουρκικές και ρωσικές παραδόσεις λουτρών. Κεραμικά ψηφιδωτά πλακάκια, φωτεινά μαξιλάρια, μεταξωτά υφάσματα στα παράθυρα, φωτεινά χρώματα και εξωτικά διακοσμητικά στοιχεία είναι οι κύριες λεπτομέρειες που πρέπει να τονιστούν κατά τη διακόσμηση ενός εσωτερικού σε ανατολίτικο στιλ. Και μην ξεχάσετε να αντικαταστήσετε τα κλασικά φλιτζάνια τσαγιού με μικρά μπολ ή τούρκικα ποτήρια – τότε θα μπορείτε να αναδημιουργήσετε το πρωτότυπο και μοναδικό εσωτερικό με τα χέρια σας..

Επιπλα

Τα έπιπλα μπάνιου είναι ένα σημαντικό στάδιο στη διάταξη. Δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε υφασμάτινα έπιπλα με διακοσμητικά μαξιλάρια στην περιοχή αναψυχής. Λόγω της υψηλής υγρασίας, το ύφασμα θα χαλάσει γρήγορα και θα χάσει την αρχική του εμφάνιση. Ένα μικρό τραπέζι με άνετους πάγκους ή ξύλινες καρέκλες θα είναι αρκετό. Τα πιο άνετα στην περιοχή αναψυχής είναι οι μεγάλοι πάγκοι, γιατί μπορείτε να ξαπλώσετε πάνω τους και να χαλαρώσετε μετά το ατμόλουτρο. Ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες σας, οι πάγκοι μπορούν να έχουν πλάτη και να έχουν διαφορετικά μήκη.

Το κύριο πράγμα είναι ότι η επιφάνεια των ξύλινων επίπλων είναι λεία και δεν προκαλεί θραύσματα κάτω από το δέρμα. Εάν αισθάνεστε άβολα να κάθεστε σε έπιπλα από μασίφ ξύλο, μπορείτε να τοποθετήσετε μαλακά μαξιλάρια με αδιάβροχο υλικό στο κάθισμα..

Το μέγεθος των επίπλων εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος του δωματίου. Όσο μικρότερο είναι το μπάνιο, τόσο μικρότερα πρέπει να είναι τα έπιπλα. Ένας άλλος βασικός κανόνας κατά την επιλογή επίπλων για μπάνιο είναι ότι τα αντικείμενα δεν πρέπει να έχουν αιχμηρές γωνίες. Και επίσης εγκαταλείψτε τα έπιπλα με μεταλλικά στοιχεία. Όλος ο χώρος γύρω πρέπει να είναι χαλαρωτικός και χαλαρωτικός..

Εκτός από τα έπιπλα, στο ατμόλουτρο και στον χώρο χαλάρωσης, μην ξεχάσετε να φροντίσετε τις κρεμάστρες και τα ράφια παπουτσιών στο καμαρίνι. Επίσης, κρεμάστρες για πετσέτες και μπουρνούζια θα είναι χρήσιμες..

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε την κατασκευή λουτρού από επαγγελματίες. Αλλά μια τέτοια κατασκευή θα κοστίσει αρκετά, αν και θα σώσει τον πελάτη από πολλές ερωτήσεις. Αλλά αν αποφασίσετε να πάρετε την κατασκευή στα χέρια σας, τότε θυμηθείτε ότι το λουτρό δεν είναι μόνο ένα πλυντήριο, είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ξεκούρασης εξοχικού σπιτιού.

Για να χτίσετε ένα ζεστό και άνετο μπάνιο, πρέπει να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες και συστάσεις ειδικών.

 • Δεν αξίζει να επενδύσετε πολλή προσπάθεια και χρήματα για να χτίσετε ένα λουτρό για μια τριμελή οικογένεια. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 m2 – αυτές είναι οι βέλτιστες διαστάσεις για ένα καλό ζεστό μπάνιο.
 • Όλα τα ξύλινα υλικά κατά την κατασκευή πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με αντισηπτική σύνθεση για προστασία από σήψη και μύκητες.
 • Το ανώτατο όριο στο ατμόλουτρο δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλό, αλλά ταυτόχρονα επαρκές ώστε να μπορείτε να καθίσετε στο πάνω ράφι χωρίς να αγγίζετε το ταβάνι με το κεφάλι σας.
 • Για να μειώσετε την απώλεια θερμότητας στο ατμόλουτρο, εγκαταστήστε μια πόρτα με υψηλό κατώφλι και χαμηλό πλαίσιο. Για λόγους ασφαλείας, η πόρτα από το ατμόλουτρο πρέπει να ανοίγει από μόνη της.

 • Ο εξωτερικός τοίχος δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 30 cm, διαφορετικά ο ζεστός αέρας θα φύγει γρήγορα από το δωμάτιο και το ατμόλουτρο θα κρυώσει γρήγορα.
 • Τα παράθυρα είναι απαραίτητα στη σάουνα. Τα ανοίγματα παραθύρων μπορεί να απουσιάζουν στο ατμόλουτρο, αλλά πρέπει να βρίσκονται σε άλλα δωμάτια, καθώς αποτελούν πρόσθετες εξόδους πυρκαγιάς. Και είναι πολύ λογικό να φέρετε τα παράθυρα στη δυτική πλευρά, επειδή, κατά κανόνα, το μπάνιο θερμαίνεται το βράδυ και αυτή τη στιγμή το μέγιστο ηλιακό φως θα εισέλθει στο δωμάτιο..
 • Οι πόρτες του λουτρού πρέπει να εγκατασταθούν στη νότια πλευρά, οπότε οι χιονονιφάδες δεν θα μπλοκάρουν την είσοδο και το χιόνι θα λιώσει πολύ πιο γρήγορα.
 • Δεν πρέπει να υπάρχει βύθισμα στο μπάνιο. Μια τέτοια κακοσχεδιασμένη λεπτομέρεια μπορεί να καταστρέψει όλη την εντύπωση του μπάνιου. Επομένως, μην τοποθετείτε τις πόρτες κάθετα σε όλα τα διαβατικά δωμάτια..
 • Μπορείτε να εξοικονομήσετε σημαντικό χρόνο και χρήμα εάν παραγγείλετε ένα έτοιμο λουτρό πλαισίου. Οι ειδικοί θα δημιουργήσουν ένα έργο κατάλληλο για εσάς ή θα προσφέρουν μια έτοιμη τυπική λύση.

Σύμφωνα με το επιλεγμένο σχέδιο σχεδιασμού, το λουτρό θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή και θα σας παραδοθεί σε αποσυναρμολογημένη μορφή. Απλώς πρέπει να συλλέξετε όλα τα στοιχεία, όπως ένας κατασκευαστής.

 • Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη σάουνα σας, εγκαταστήστε μια αλατοπίνακα σε έναν από τους τοίχους στο ατμόλουτρο. Όπως γνωρίζετε, το θαλασσινό αλάτι έχει πολλά χρήσιμα στοιχεία που είναι τόσο απαραίτητα για τους ανθρώπους που ζουν μακριά από τη θάλασσα. Και με την επίσκεψη στο ατμόλουτρο με αλάτι, σταδιακά θα αντισταθμίσετε την έλλειψη χρήσιμων μικροστοιχείων. Και επιπλέον, αυτή η κατάσταση φαίνεται κάπως μαγική και απολύτως ασυνήθιστη..
 • Όταν χτίζετε ένα ξύλινο λουτρό, θυμηθείτε ότι το ξύλο είναι ένα ιδιότροπο υλικό που απαιτεί περιοδική συντήρηση. Προκειμένου το μπάνιο να μην χάσει τις αρχικές του ιδιότητες και να μην χάσει την εμφάνισή του, η ξύλινη επιφάνεια πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με ειδικά διαλύματα, επιβραδυντικά πυρκαγιάς και να καλυφθεί με χρώματα και βερνίκια. Και τα προστατευτικά στρώματα απαιτούν περιοδική ανανέωση.
 • Ένα οικονομικό λουτρό είναι δυνατό μόνο εάν εγκαταλειφθεί το πλήρες σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης. Επομένως, εάν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, σκεφτείτε το σύστημα παροχής νερού στο μπάνιο μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα και κάντε το πάτωμα να χύνεται.

Όμορφα παραδείγματα

Ένα όμορφο λουτρό σε ένα εξοχικό σπίτι μπορεί να γίνει όχι ένα απλό γκρίζο κτίριο, αλλά ένα λειτουργικό και πολυτελές στοιχείο του σχεδιασμού του τοπίου.

Τις περισσότερες φορές, μια σόμπα με μια σόμπα σε ένα ατμόλουτρο είναι εγκατεστημένη σε μία στη γωνία.. Αλλά εάν σχεδιάζετε να χτίσετε ένα λουτρό για μια μεγάλη εταιρεία, τότε μπορείτε να εξετάσετε την εγκατάσταση ενός λέβητα στο κεντρικό τμήμα του ατμολόγου. Αυτή η έκδοση της σόμπας δεν είναι κατάλληλη για λουτρά με υγρό ατμό, στα οποία είναι συνηθισμένο να βάζετε ζεστό νερό σε πέτρες για να αυξήσετε το επίπεδο ατμού και την υγρασία. Και για λόγους πυρασφάλειας, αξίζει να προστατεύσετε επιπλέον τον λέβητα από ξύλινα στοιχεία με προστατευτικό πλαίσιο. Θα προστατεύσει επίσης εσάς και τους καλεσμένους σας από το να αγγίξετε κατά λάθος καυτές πέτρες..

Εάν σχεδιάζετε να χτίσετε ένα λουτρό σε κλασικό ρουστίκ στυλ, αλλά δεν ξέρετε πώς να τοποθετήσετε μια μοντέρνα καμπίνα ντους στο εσωτερικό, τότε μπορείτε να εξετάσετε αυτήν την επιλογή για τη διαρρύθμιση ντους σε ξύλινη θήκη.

Οι ιδιοκτήτες μικρών εξοχικών κατοικιών μπορούν επίσης να αντέξουν οικονομικά ένα πλήρες μπάνιο. Και ένα κινητό ατμόλουτρο μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Έχει μικρό σχεδιασμό και ο εσωτερικός χώρος δεν διαφέρει από ένα πλήρες ακίνητο λουτρό. Στο εσωτερικό υπάρχει μόνο ατμόλουτρο και χώρος ντους. Αλλά ένα τέτοιο μπάνιο θα είναι απαραίτητο όχι μόνο σε μια μικρή προαστιακή περιοχή. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε: σε ταξίδια, αποστολές ή σε εργοτάξια..

Οι τοίχοι του νεροχύτη μπορούν να διακοσμηθούν με διακοσμητική ή φυσική πέτρα.

Πρόσφατα, το μπάνιο με πισίνα δεν αποτελεί αντικείμενο πολυτελείας. Μπορείτε να εξοπλίσετε μια πλήρη πισίνα τόσο σε ανοιχτό χώρο όσο και κάτω από την ίδια στέγη με σάουνα. Στα καταστήματα υλικού, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα μπολ βάθους 1 μέτρου – μια τέτοια πισίνα θα είναι αρκετά ακόμα και για μια μεγάλη εταιρεία. Και για να δώσετε στην τελική δομή μια πιο ελκυστική εμφάνιση, τα εσωτερικά τοιχώματα του μπολ μπορούν να επενδυθούν με κεραμικά πλακίδια..

Ο πρόσθετος φωτισμός θα δημιουργήσει μια ιδιαίτερη διάθεση.

Εάν το δωμάτιο με την πισίνα βρίσκεται κάτω από την ίδια στέγη με τη σάουνα, τότε είναι καλύτερο να κάνετε αυτήν την περιοχή μια περιοχή για περπάτημα. Σε αυτήν την περίπτωση, η πισίνα μπορεί να προσεγγιστεί από τρία δωμάτια: από την περιοχή αναψυχής, από το ατμόλουτρο και από το ντους..

Αλλά αν δεν είναι δυνατό να διαθέσετε επιπλέον χώρο για μια πλήρη πισίνα, τότε μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα μικρό υδρομασάζ με δροσερό νερό ή τζακούζι με υδρομασάζ.

Εκτός από την πισίνα, μπορεί να υπάρχει βεράντα με μπάρμπεκιου ή τζάκι κάτω από την ίδια στέγη με τη σάουνα – αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για φιλόξενους οικοδεσπότες. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να σκεφτείτε να οργανώσετε ένα δωμάτιο χαλάρωσης μέσα στο μπάνιο. Και η ανοιχτή βεράντα κοντά στο λουτρό θα αντικαταστήσει το κιόσκι του κήπου. Υπαίθριο, μπορείτε όχι μόνο να μαγειρέψετε μπάρμπεκιου, αλλά και να απολαύσετε ζεστό τσάι και αρωματικό ναργιλέ, να απολαύσετε μια αιώρα ή να παίξετε μπιλιάρδο. Οι φίλοι και η οικογένειά σας θα επιστρέφουν πάντα σε ένα τέτοιο μπάνιο..

Στο επόμενο βίντεο, θα βρείτε μια επισκόπηση ενός κινητού πάρκου που φθείρεται από το μπάνιο, χτισμένο με τα χέρια σας για μια δεκάρα.