Πώς να φτιάξετε μόνοι σας μια σόμπα για μπάνιο;

Πολλοί ιδιοκτήτες μπάνιου σκέφτονται πώς να φτιάξουν μια σόμπα για αυτό μόνοι τους. Αυτή η λύση έχει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης, και τη δυνατότητα κατασκευής ενός προϊόντος με τις απαιτούμενες διαστάσεις και την υψηλή ποιότητα του κλιβάνου. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη μερικές αποχρώσεις πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε τη δική σας..

Ιδιαιτερότητες

Το μπάνιο και η σάουνα απέχουν πολύ από το ίδιο πράγμα, επομένως οι σόμπες για αυτά θα είναι τελείως διαφορετικές. Εάν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί υψηλή θερμοκρασία στη σάουνα, ενώ η θερμότητα πρέπει να είναι σκληρή και στεγνή, τότε στο μπάνιο ισχύει το αντίθετο. Η θερμοκρασία παραμένει επίσης υψηλή, αλλά λόγω της υψηλής υγρασίας, η θερμότητα αποδεικνύεται ήπια και η θερμοκρασία πρακτικά δεν γίνεται αισθητή. Τέτοιες θεραπείες είναι ευεργετικές τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία..

Τα περισσότερα από τα λουτρά είναι κατασκευασμένα από ξύλο και ο τύπος της σόμπας που θα εγκατασταθεί εκεί εξαρτάται επίσης από αυτό. Για παράδειγμα, τα λουτρά δρυός έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν υψηλές θερμοκρασίες και οι φούρνοι από τούβλα χτίζονται συχνότερα εκεί..

Οι δομές φλαμουριά είναι εξαιρετικά σπάνιες λόγω του γεγονότος ότι το ξύλο φλαμουριάς είναι ένα σπάνιο προϊόν και λίγοι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια τέτοια κατασκευή. Οι σόμπες εδώ δεν πρέπει να έχουν ισχυρή ισχύ.. Η θερμότητα δεν πρέπει να είναι ισχυρή, αφού τα λουτρά φλαμουριάς ταξινομούνται ως πνεύμονες. Φυσικά, η απλούστερη λύση είναι να αγοράσετε μια έτοιμη σόμπα σχεδιασμένη για μια συγκεκριμένη περιοχή του μπάνιου. Ωστόσο, πολλοί αρνούνται αυτήν την απόφαση..

Πρώτον, δεν θέλω να πληρώσω υπερβολικά. Πράγματι, μια χειροποίητη σόμπα υψηλής ποιότητας κοστίζει δύο έως τρεις φορές φθηνότερα από την ίδια επιλογή ενός διάσημου κατασκευαστή. Δεύτερον, μια χειροποίητη σόμπα επιτρέπει στον πλοίαρχο να εκφραστεί. Τρίτον, ένας τέτοιος σχεδιασμός μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και διαμόρφωσης, έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα στο μπάνιο σας. Οι σόμπες που κατασκευάζονται σύμφωνα με τις προσωπικές μετρήσεις κατά παραγγελία είναι πολύ ακριβές, επομένως είναι πολύ πιο εύκολο να φτιάξετε μια σόμπα μόνοι σας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σπιτικών σχεδίων

Η αυτοκατασκευή μιας δομής φούρνου έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τόσο αυτούς όσο και άλλους για να αξιολογήσετε νηφάλια τη δύναμή σας και να καταλάβετε αν αξίζει να αναλάβετε μια ανεξάρτητη παραγωγή ή είναι καλύτερα να μην εξοικονομήσετε χρήματα και να παραγγείλετε μια έτοιμη λύση..

Έτσι, τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες διατάξεις:

 • Ελκυστική εμφάνιση, που μπορεί να ποικίλει κατά βούληση. Όσοι έχουν εμπειρία στη συγκόλληση, καθώς και σε οτιδήποτε σχετίζεται με την ανεξάρτητη κατασκευή αντικειμένων, μπορούν να κάνουν ένα πραγματικά μοναδικό σχέδιο, το οποίο δεν είναι κατώτερο σε ομορφιά από τα αντίστοιχα του εργοστασίου..
 • Κερδοφορία. Τα σπιτικά λουτρά, τοποθετημένα με τον σωστό τρόπο, δεν είναι κατώτερα από τα εργοστασιακά από άποψη εξοικονόμησης καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας, εάν επιλεγεί αυτή η επιλογή.
 • Υψηλή απόδοση. Μια σωστά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη σόμπα σάουνας έχει υψηλή απόδοση, έτσι ώστε καμία θερμότητα να μην σπαταλάται μάταια – όλα μεταφέρονται στο ατμόλουτρο.

 • Εύκολο στη συντήρηση. Οι σπιτικές σόμπες είναι ευκολότερες στη συντήρηση, αφού το άτομο που τις φτιάχνει ξέρει πού βρίσκεται, ποια μέρη πρέπει να καθαριστούν πιο σχολαστικά και τα οποία μπορούν να σκουπιστούν μόνο ελαφρώς..
 • Αντοχή. Όπως και οι εργοστασιακές, οι χειροποίητες σόμπες διαρκούν περισσότερο από ένα χρόνο και αν μιλάμε για τούβλο, τότε μπορεί να διαρκέσει για αρκετές δεκαετίες..
 • Εξοικονομήστε χώρο. Λόγω της μεταβλητότητας των παραμέτρων, καθίσταται δυνατή η ορθολογική τοποθέτηση της κατασκευής της σόμπας στο λουτρό, ενώ δεν αφήνουν πολύ μεγάλα κενά ή καταλαμβάνουν αδικαιολόγητα πολύ χώρο.

Όσον αφορά τις ελλείψεις, δεν υπάρχουν τόσες πολλές, αλλά εξακολουθούν να είναι:

 • Εάν μια σπιτική σόμπα είναι από πέτρα, τότε μπορεί να είναι πολύ βαρύ. Αυτό θα απαιτήσει πρόσθετη ενίσχυση του ιδρύματος, η οποία θα συνεπάγεται επιπλέον κόστος.
 • Υπάρχει ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς ο ερασιτέχνης φούρνος δεν έχει πάντα τις απαραίτητες γνώσεις για τον τρόπο μείωσης της θερμοκρασίας έξω από τη σόμπα..
 • Είναι απαραίτητο να εκτελέσετε όλες τις εργασίες με υψηλό βαθμό επαγγελματισμού, καθώς μια εσφαλμένη εστία δεν θα ζεστάνει σωστά το ατμόλουτρο και, γενικά, θα φέρει περισσότερα προβλήματα παρά χαρά..

Η διαφορά μεταξύ του κλιβάνου και του λέβητα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η σόμπα και ο λέβητας είναι ένα και το αυτό. Πράγματι, είναι κάπως πιο εύκολο να φτιάξετε ένα λέβητα από έναν φούρνο, αλλά αυτό δεν εξαλείφει το μειονέκτημα ότι ο λέβητας δεν θα δημιουργήσει ποτέ την απαιτούμενη θερμοκρασία στο λουτρό. Ο κύριος σκοπός της σόμπας είναι να εκπέμπει θερμότητα. Διαχέει τη θερμότητα γύρω ή την προωθεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος, αλλά δεν συγκεντρώνεται μέσα του.

Με τον λέβητα, όλα είναι ακριβώς το αντίθετο. Αντλεί θερμότητα μέσα και στη συνέχεια τη μεταφέρει μέσω των σωλήνων. Ωστόσο, το μερίδιο του λέοντος της θερμότητας χάνεται κατά τη διέλευση από τους σωλήνες, γι ‘αυτό η θερμοκρασία πέφτει δραματικά, οπότε ο λέβητας δεν είναι σε θέση να θερμάνει σωστά το μπάνιο.

Έτσι, η επιλογή υπέρ ενός κλιβάνου έναντι ενός λέβητα είναι προφανής, αν και αποδεικνύεται ότι είναι πολλές φορές πιο δύσκολη στην κατασκευή. Είναι σημαντικό να μην παραπλανηθείτε όταν συναντήσετε διαβεβαιώσεις σε πολλές οδηγίες ότι ο λέβητας και η σόμπα είναι ένα και το αυτό..

Προβολές

Σήμερα, οι σπιτικοί φούρνοι χωρίζονται με πολλούς τρόπους. Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο υλικά, αλλά και τη θέση της εστίας, την παρουσία ή την απουσία καυσίμου, τη μέθοδο θέρμανσης της σόμπας. Προκειμένου να εκτιμηθούν σωστά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μιας από τις διαθέσιμες επιλογές, είναι απαραίτητο να μελετηθούν όλες..

Είναι σημαντικό να μην είναι όλοι αυτοί οι τύποι διαθέσιμοι για αρχάριους. Τα περισσότερα απαιτούν κάποια εμπειρία και γνώση ως προς το πώς ακριβώς πρέπει να κατασκευάζονται τέτοιες δομές, σε τι να εστιάσουμε. Το να γνωρίζετε τι σόμπα θέλετε να βλέπετε στο μπάνιο σας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους ανθρώπους που χάνουν χρόνο και ενέργεια προσθέτοντας εκείνες τις επιλογές που δεν θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Για παράδειγμα, μια γεννήτρια ατμού ή μια δεξαμενή δεν είναι πάντα απαραίτητη. Το ίδιο ισχύει και για το dimmer, με το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία.

Η τελευταία επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο σε επαγγελματίες κατασκευαστές σόμπων ή σε άτομα που είναι καλά εξοικειωμένοι με τις αποχρώσεις τέτοιων τεχνολογικών συσκευών και που έχουν αποφασίσει να κατασκευάσουν μια ηλεκτρική κουζίνα..

Κλειστό και ανοιχτό

Η διαίρεση των σόμπων σάουνας σε κλειστές και ανοιχτές είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που καθορίζει θεμελιωδώς το είδος της θερμότητας που παρέχουν. Έτσι, σε κλειστούς φούρνους, οι πέτρες καλύπτονται με ένα καπάκι. Αυτό γίνεται έτσι ώστε οι πέτρες να μην κρυώσουν περισσότερο, εκπέμποντας θερμότητα μόνο όσο χρειάζεται.. Όποια και αν είναι η θερμοκρασία, σε λουτρά με κλειστό φούρνο, ο ατμός θα είναι υγρός, απαλός, ελαφρύς.

Στα ρωσικά λουτρά, μπορείτε να βρείτε τέτοιες θερμάστρες πολύ πιο συχνά..

Όσον αφορά τους ανοιχτούς φούρνους, τότε είναι πιο χαρακτηριστικά για σάουνα παρά για μπάνιο. Δίνουν μια σκληρή θερμότητα, η υγρασία είναι σχεδόν μηδενική. Με όλα αυτά, οι πέτρες θερμαίνονται σχεδόν αμέσως σε υψηλές θερμοκρασίες..

Είναι πιο εύκολο να χτίσετε μια τέτοια σόμπα., δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να εργαστείτε για την κατασκευή του καπακιού, ωστόσο, για μπάνιο, αυτή η επιλογή δεν είναι η καλύτερη λόγω του ξηρού ζεστού ατμού. Στο μπάνιο, ο υγρός ατμός είναι ευπρόσδεκτος..

Από υλικό

Ο διαχωρισμός των υλικών είναι ο πιο προφανής από όλους. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Μέχρι σήμερα, μόνο μέταλλα και τούβλα είναι διαθέσιμα για αυτοπαραγωγή..

Τούβλο

Το όνειρο πολλών ιδιοκτητών λουτρών είναι μια σόμπα από τούβλα. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην παραδοσιακή και στιβαρή εμφάνισή του, αλλά και στην αντοχή του, στην ικανότητά του να ζεσταίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε άλλα θετικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, για να τοποθετήσετε μια τέτοια σόμπα, θα πρέπει να εργαστείτε σκληρά. Η τοιχοποιία απαιτεί πολύ χρόνο, επιπλέον, απαιτεί κάποια εμπειρία. Επίσης θα χρειαστεί να αγοράσετε ειδικά υλικά: το συνηθισμένο τούβλο δεν θα λειτουργήσει.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα των δομών φούρνου από τούβλα είναι το βάρος τους. Μικρό μια σόμπα που έχει σχεδιαστεί για να θερμαίνει ένα μέσο μπάνιο μπορεί να ζυγίζει έως και 300 κιλά, οπότε το θεμέλιο κάτω από μια τέτοια σόμπα θα πρέπει να ενισχυθεί. Ωστόσο, αυτό το μειονέκτημα λυτρώνεται από το γεγονός ότι μια τέτοια σόμπα είναι κατάλληλη για θέρμανση και διώροφο μπάνιο, και όχι μόνο για τη δημιουργία επαρκούς θερμοκρασίας στο ατμόλουτρο. Επιπλέον, αισθητικά, μια τέτοια σόμπα φαίνεται η πιο ελκυστική ακριβώς λόγω της παραδοσιακής εμφάνισής της..

Πολλοί ιδιοκτήτες σάουνας δεν μπορούν να φανταστούν το ατμόλουτρό τους χωρίς έναν τόσο εντυπωσιακό σχεδιασμό..

Μεταλλικός

Οι μεταλλικοί φούρνοι είναι μια πιο κοινή επιλογή λόγω του γεγονότος ότι είναι πολύ πιο εύκολο να χτίσετε μια τέτοια δομή μόνοι σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λαμαρίνες, εργαλεία κοπής και συγκόλλησης και ικανότητες συγκόλλησης. Χάρη σε ένα τόσο απλό σετ, οι μεταλλικές επιλογές έχουν αποκτήσει τόσο φρενήρη δημοτικότητα μεταξύ των ερασιτεχνών φούρνων..

Ωστόσο, ο φούρνος δεν μπορεί να είναι κατασκευασμένος από κανένα μέταλλο. Για παράδειγμα, το αλουμίνιο, το οποίο είναι τόσο εύκολο να δουλέψετε, δεν είναι κατηγορηματικά κατάλληλο για αυτούς τους σκοπούς. Λυγίζει εύκολα ακόμη και σε ψυχρή κατάσταση και αν το ζεστάνετε, θα είναι πολύ στρεβλωμένο και λυγισμένο. Ως αποτέλεσμα, η σόμπα θα χάσει το σχήμα της μετά την πρώτη θέρμανση..

Ο χαλκός δεν είναι κατάλληλος για αυτούς τους σκοπούς.. Οι φούρνοι από χαλκό είναι εξαιρετικοί στη λειτουργία, αλλά αυτό το μη σιδηρούχο μέταλλο είναι αρκετά ακριβό, με αποτέλεσμα να είναι φθηνότερο να αγοράσετε μια έτοιμη μονάδα παρά να τη συναρμολογήσετε με το χέρι..

Ατσάλι

Οι χαλύβδινες σόμπες είναι πιο εύκολο να γίνουν λόγω του ότι ο χάλυβας είναι ένα ελατό υλικό, αλλά όχι πολύ. Τα χαλύβδινα φύλλα είναι εύκολα στο χειρισμό, αλλά δύσκολα λυγίζουν με το χέρι, επομένως είναι προτιμότερα για την κατασκευή κλιβάνων. Αλλά η πρακτική δείχνει ότι οι φούρνοι από χάλυβα έχουν πολλά μειονεκτήματα..

Έτσι, ο χάλυβας θερμαίνεται μέχρι το σημείο όπου η θερμότητα γίνεται άβολη και σκληρή, γεγονός που καθιστά δυσάρεστο να κάνετε ένα τέτοιο μπάνιο. Είναι αδύνατο να εξαλειφθεί με κάποιο τρόπο αυτό το μειονέκτημα, καθώς αυτό είναι το κόστος χρήσης μιας χαλύβδινης θήκης..

Μεταξύ άλλων, η χαλύβδινη σόμπα εκπέμπει επιβλαβής υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία γενικά αναιρεί ολόκληρο το ευεργετικό αποτέλεσμα του μπάνιου..

Οι χαλύβδινες σόμπες κρυώνουν γρήγορα, αν και θερμαίνονται γρήγορα. Θα χρειαστείτε σταθερό μακιγιάζ για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία τουλάχιστον στα ίδια περίπου επίπεδα..

Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε τι είδους καυσόξυλα ή άλλες πηγές καύσης χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της θερμότητας. Εάν χρησιμοποιείτε πηγή θερμότητας που έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία καύσης, η σόμπα μπορεί να παραμορφωθεί και να μην φαίνεται πλέον ελκυστική..

Χυτοσίδηρος

Οι σόμπες από χυτοσίδηρο είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, καθώς ο χυτοσίδηρος είναι ο πιο κατάλληλος μεταξύ όλων των μετάλλων για την κατασκευή σόμπων. Αυτό οφείλεται σε ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι εγγενή στον χυτοσίδηρο..

Έτσι, μια σόμπα από χυτοσίδηρο θερμαίνεται αρκετά γρήγορα. Όχι τόσο γρήγορα όσο ο χάλυβας, φυσικά, αλλά πιο γρήγορα από το τούβλο. Ταυτόχρονα, ζεσταίνει επίσης γρήγορα το ατμόλουτρο. Σε σύγκριση με μια δομή φούρνου από τούβλα, ο χυτοσίδηρος “λειτουργεί” δύο φορές πιο γρήγορα.

Οι σόμπες από χυτοσίδηρο διατηρούν τη θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκπέμποντας ζεστασιά που είναι άνετη για ένα άτομο. Η θερμότητα είναι μαλακή, ο ατμός είναι υγρός. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει επιβλαβής υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.. Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής, μια σόμπα από χυτοσίδηρο μπορεί να συγκριθεί με ένα τούβλο.

Ο χυτοσίδηρος δεν φοβάται τις υψηλές θερμοκρασίες, επομένως, θεωρητικά, είναι δυνατό να δημιουργηθεί οποιαδήποτε θερμοκρασία στο μπάνιο. Τα κατασκευάσματα από χυτοσίδηρο δεν παραμορφώνονται ακόμη και ως αποτέλεσμα κρούσεων, για να μην αναφέρουμε την έκθεση στη θερμότητα. Επιπλέον, οι μονάδες από χυτοσίδηρο δεν σκουριάζουν, κάτι που είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα.

Από φορέα ενέργειας

Όσο για το τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ζεστάνετε το μπάνιο, υπάρχουν πολλές επιλογές. Μεταξύ αυτών είναι τόσο παραδοσιακά όσο και μοντέρνα. Πρέπει να σημειωθεί εκ των προτέρων ότι η κατασκευή ηλεκτρικών ή συνδυασμένων φούρνων απαιτεί ειδικές δεξιότητες. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να χρειαστείτε γνώση μηχανικής, στη δεύτερη – τη δυνατότητα συνδυασμού πολλών τεχνικών ταυτόχρονα σε ένα προϊόν.

Κατά κανόνα, τέτοιες επιλογές καυσίμου επιλέγονται για σόμπες μπάνιου στο σπίτι που δεν απαιτούν πολλά χρήματα στο μέλλον.. Χρησιμοποιούνται τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακυκλώνονται πρώτες ύλες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ξυλόσομπες..

Μερικοί άνθρωποι θερμαίνουν το λουτρό με μοριοσανίδες που έχουν απομείνει μετά από επισκευές, ωστόσο, αυτό αποθαρρύνεται έντονα, καθώς είναι ακόμα πιο ευεργετικό για την υγεία να επιλέξετε πραγματικό ξύλο (βελανιδιά, σημύδα).

Ηλεκτρικός

Οι ηλεκτρικές σόμπες σάουνας έχουν εμφανιστεί όχι πολύ καιρό πριν. Μέχρι σήμερα, τα αντίστοιχα εργοστάσια είναι ευρέως διαδεδομένα. Λίγοι άνθρωποι τολμούν να φτιάξουν μια τέτοια δομή μόνοι τους, φοβούμενοι να κάνουν λάθος και να χαλάσουν ακριβές πρώτες ύλες. αλλά πολύ πιο συχνά από τις ηλεκτρικές σόμπες, μπορείτε να βρείτε ηλεκτρικά τζάκια. Δεν έχει νόημα να φτιάξουμε μόνο μια ηλεκτρική κουζίνα, αφού με μέτρια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, θα ζεσταθεί το ατμόλουτρο για πολύ καιρό, και για ταχεία θέρμανση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε τις δυνατότητες ηλεκτρικού μακιγιάζ μόνο για να διατηρήσετε την υπάρχουσα θερμοκρασία δωματίου. Τότε δεν θα δαπανηθεί πολλή ηλεκτρική ενέργεια και δεν θα χρειαστεί να παλέψετε για έναν πλήρη ηλεκτρικό φούρνο και η διατήρηση της θερμοκρασίας στο απαιτούμενο επίπεδο θα γίνει πολύ πιο εύκολη..

Καύση ξύλου

Μια αγαπημένη επιλογή που προτιμούν οι περισσότεροι είναι οι ξυλόσομπες. Αναγνωρίζονται ως η καλύτερη επιλογή για μπάνιο, αφού οι αναθυμιάσεις από αληθινά ξύλα καυσόξυλα κάνουν καλό στην υγεία. Είναι πιο εύκολο να χτίσετε μια σόμπα με ξύλα: υπάρχουν πολλά σχέδια και τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό..

Οι σόμπες από πέτρα ξύλου λειτουργούν καλύτερα., Ωστόσο, τα αντίστοιχα από χυτοσίδηρο είναι επίσης αποδεκτά. Έτσι, μια σόμπα από τούβλα σε ξύλο δεν κρυώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, και αν χρησιμοποιείτε καύση ξύλου για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορείτε να διατηρήσετε την επιθυμητή θερμοκρασία τουλάχιστον όλη τη νύχτα.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να το διπλώσετε σωστά. Αυτό θα απαιτήσει τη βοήθεια ενός επαγγελματία κατασκευαστή σόμπας και υπάρχουν πολύ λίγα από αυτά στην αγορά.. Η ξυλόσομπα μπορεί να είναι από χάλυβα ή χυτοσίδηρο. Αν έχετε κάποια εμπειρία, επιλέξτε χυτοσίδηρο. Είναι πιο δύσκολο να εργαστείτε με αυτό, αλλά ο φούρνος θα αποδειχθεί πιο αξιόπιστος..

Αέριο

Σήμερα, οι φούρνοι αερίου είναι σχεδόν τόσο απαιτητικοί όσο οι φούρνοι καύσης ξύλου. Συχνά γίνονται συνδυασμένες επιλογές, στις οποίες η σόμπα μπορεί να τροφοδοτηθεί τόσο από ξύλο όσο και από αέριο. Ωστόσο, αυτή η δημοτικότητα των λουτρών αερίου εξηγείται όχι μόνο από την ικανότητά τους να θερμαίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τον αέρα στο ατμόλουτρο..

Το φυσικό αέριο είναι ένας από τους φθηνότερους τύπους καυσίμων, οπότε δεν θα χρειαστείτε πολλά χρήματα για να το αγοράσετε. Μεταξύ άλλων, η σόμπα αερίου δεν χρειάζεται να τακτοποιείται και να καθαρίζεται τόσο συχνά όσο η ξυλόσομπα, επειδή το αέριο δεν μπορεί να φράξει την καμινάδα ή να φράξει τον θάλαμο καυσίμου.

Η αυτοπαραγωγή σόμπας αερίου είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές απαιτήσεις, ωστόσο, αυτό εγγυάται υψηλή ασφάλεια χρήσης της σόμπας στο μέλλον..

Εάν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, είναι καλύτερο να αρνηθείτε την κατασκευή σόμπας αερίου, διαφορετικά το μπάνιο μπορεί απλά να μετατραπεί σε θάλαμο αερίου.

Από τη θέση της εστίας

Όταν οι σόμπες της σάουνας μόλις εφευρέθηκαν, η εστία βρισκόταν μέσα στη σόμπα και δεν υπήρχε η σκέψη ότι θα μπορούσε να εντοπιστεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι μικρές τροποποιήσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς το ίδιο το σχέδιο του φούρνου, καθώς και την ποιότητα του αέρα και τη θερμότητα στο ατμόλουτρο. Έτσι εμφανίστηκαν οι απομακρυσμένες εστίες. Σήμερα, υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για τη θέση της εστίας – ενσωματωμένη και απομακρυσμένη.

Κάθε μία από τις επιλογές έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, επομένως, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί κατηγορηματικά ποια από τις επιλογές είναι καλύτερη. Κάθε ένα από αυτά είναι κατάλληλο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, παραμένοντας συχνά το μόνο δυνατό.

Ενσωματωμένο

Το ενσωματωμένο τζάκι χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο για εξοικονόμηση χώρου. Συμβαίνει να πρέπει να εγκαταλείψετε την παρουσία ενός καμαρίνι όταν πρόκειται για ένα πολύ μικρό μπάνιο. Ωστόσο, εδώ τελειώνουν όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής..

Η ενσωματωμένη εστία έχει πολλά περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα. Έτσι, η θέση της εστίας μέσα στο ατμόλουτρο συμβάλλει στο γεγονός ότι καίγεται οξυγόνο στο δωμάτιο, το οποίο είναι ήδη λίγο εκεί.. Ο μόνος τρόπος για να διορθώσετε την κατάσταση είναι να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού.. Το οξυγόνο πράγματι θα αυξηθεί, αλλά αυτό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι η θερμοκρασία θα μειωθεί σημαντικά και ο κλίβανος θα πρέπει να θερμανθεί περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, το οξυγόνο θα καεί και πάλι. Αποδεικνύεται ένας φαύλος κύκλος.

Επίσης, η προοπτική να πετάξετε καυσόξυλα εάν το τζάκι βρίσκεται μέσα στο ατμόλουτρο δεν φαίνεται δελεαστική, καθώς το να ξεπηδήσετε κατά λάθος άνθρακα μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι ολόκληρο το μπάνιο θα αναβοσβήνει σαν σπίρτο.

Φορητός

Ένα απομακρυσμένο τζάκι είναι πολύ πιο λειτουργικό, αλλά απαιτεί αρκετό χώρο για αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος ο θάλαμος, στον οποίο ρίχνονται τα καυσόξυλα, βρίσκεται σε ένα δωμάτιο δίπλα στο ατμόλουτρο. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: δεν υπάρχει κίνδυνος καύσης από έλλειψη οξυγόνου, τα καυσόξυλα πετιούνται από άλλο δωμάτιο, οπότε ο κίνδυνος πυρκαγιάς ελαχιστοποιείται επίσης. Όποια και αν είναι η θερμοκρασία στο μπάνιο, το μικροκλίμα θα είναι ακόμα άνετο., αφού το πολύτιμο οξυγόνο δεν θα καεί και η θερμότητα δεν θα φαίνεται σκληρή.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι μόνο ότι το μπάνιο πρέπει απαραίτητα να αποτελείται από τουλάχιστον δύο δωμάτια, δηλαδή να έχει μεγαλύτερη έκταση. Ωστόσο, αυτό το μείον μπορεί να ονομαστεί μείον μόνο με ένα τέντωμα, αφού λίγοι άνθρωποι κάνουν μπάνιο, που αποτελείται μόνο από ένα ατμόλουτρο.

Μια άλλη σημαντική σημείωση: είναι καλύτερο να τοποθετήσετε έναν πυροσβεστήρα κοντά στην εστία για κάθε ενδεχόμενο.

Με την ευκαιρία ο θερμαντήρας θερμαίνεται

Αυτό το σημείο συνεπάγεται την τοποθέτηση λίθων σε σχέση με την πηγή θερμότητας. Διάκριση μεταξύ κλιβάνων περιοδικής και σταθερής θέρμανσης. Σε κλιβάνους συνεχούς θέρμανσης, που είναι πιο συνηθισμένοι σήμερα, οι πέτρες δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τα καυσαέρια. Τοποθετούνται σε ειδικό δοχείο, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο το ατμόλουτρο. Οι πέτρες του μεσαίου κλάσματος παραμένουν καθαρές, μπορείτε να τις ρίξετε λίγο νερό, για να κάνει τον ατμό πιο υγρό. Έτσι, η μέγιστη θερμοκρασία των λίθων θέρμανσης φτάνει τους 400 βαθμούς, ο ατμός αποδεικνύεται ξηρός και σκληρός, πιο χαρακτηριστικός για μια φινλανδική σάουνα..

Ο διαλείπων θερμαντήρας φαίνεται αρκετά διαφορετικός. Εδώ, ο καπνός από το καύσιμο που καίγεται περνάει απευθείας μέσα από τις πέτρες και μετά βγαίνει μέσα από την καμινάδα. Αυτό επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς: για παράδειγμα, δεν μπορείτε να πλύνετε στο μπάνιο μέχρι να καεί όλο το καύσιμο και να απελευθερωθεί όλο το διοξείδιο του άνθρακα, αλλιώς μπορεί να εθιστείς. Σε αυτή την περίπτωση, οι πέτρες θερμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες – 1000 μοίρες. Ο ατμός δημιουργείται μόλις ρίξετε νερό πάνω στις πέτρες. Παρεμπιπτόντως, οι πέτρες για τέτοιους θερμαντήρες πρέπει να είναι μεγάλες και στρογγυλεμένες.

Με την παρουσία μιας δεξαμενής

Τα μπάνια είναι συχνά εξοπλισμένα με θερμοσίφωνα στο πλάι. Έτσι, η θερμότητα από τα πλευρικά τοιχώματα της σόμπας δεν χάνεται, αλλά θερμαίνει το νερό στη δεξαμενή, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά βούληση. Η πλευρική δεξαμενή λειτουργεί επίσης ως εναλλάκτης θερμότητας, χάρη στον οποίο επιτυγχάνεται ένα βέλτιστο μικροκλίμα στο καμαρίνι και το ατμόλουτρο.

Ένας άλλος σκοπός της δεξαμενής είναι η θέρμανση του υπόλοιπου κτιρίου. Συμβαίνει το λουτρό να βρίσκεται στο υπόγειο του σπιτιού. Αφού θερμανθεί η σόμπα, θερμαίνει το νερό καλά, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται στο σπίτι μέσω ενός συστήματος σωλήνων..

Τέτοια αυτοσχέδια θερμαντικά σώματα μπορούν να κατασκευαστούν με το χέρι, αν μελετήσετε περαιτέρω πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα, σε τι βασίζεται. Η συγκόλληση μιας συνηθισμένης δεξαμενής στο πλάι της σόμπας ή κοντά στην καμινάδα δεν θα είναι δύσκολη..

Με γεννήτρια ατμού

Όσον αφορά τη συσκευή της γεννήτριας ατμού, αυτή η λύση σας επιτρέπει να γεμίσετε το δωμάτιο με βαρύ υγρό ατμό, όπως σε ένα χαμάμ, και χωρίς να καταφύγετε σε πλήρη αλλοίωση της σόμπας. Η πιο ενδιαφέρουσα λύση είναι να εγκαταστήσετε μια γεννήτρια μίνι ατμού εκτός από μια σπιτική σόμπα σάουνας, η οποία θα εξοικονομήσει χώρο, ενώ θα αντιμετωπίσετε το έργο της όχι χειρότερα.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν αρκετές ακόμη ποικιλίες δομών σόμπας σάουνας που δεν εμπίπτουν σε καμία ταξινόμηση. Ένα από αυτά μπορεί να είναι κινητός φούρνος. Έχει πολύ μικρότερο μέγεθος και βάρος, λόγω του οποίου μπορεί να μετακινηθεί σχετικά ελεύθερα από δωμάτιο σε δωμάτιο.. Οι κινητές εστίες είναι συνήθως εξοπλισμένες με ενσωματωμένη εστία, καθώς θα υπήρχαν περισσότερα προβλήματα με μια απομακρυσμένη σόμπα.

Κορυφαίο λουτρό ή σίτιση – ένα σχέδιο στο οποίο η καύση ξεκινά από την ανώτερη βαθμίδα στοιβασμένων καυσόξυλων, εξαπλώνεται σταδιακά στις κάτω σειρές. Τέτοια σχέδια έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για ρωσικά λουτρά, καθώς σας επιτρέπουν να αποφύγετε τη σοβαρή απώλεια θερμότητας στην αρχή της καύσης..

Το καύσιμο εξαντλείται σταδιακά και η καύση συμβαίνει ήδη τη στιγμή που το ατμόλουτρο είναι αρκετά ζεστό και το μόνο που απαιτείται είναι να διατηρηθεί η θερμοκρασία.

Τι να προσέξετε κατά την επιλογή?

Πριν κάνετε την τελική σας επιλογή σε οποιαδήποτε από τις επιλογές, πρέπει να την αξιολογήσετε σύμφωνα με διάφορες παραμέτρους. Μια τέτοια προσεκτική προετοιμασία απαιτείται λόγω του γεγονότος ότι η κατασκευή μιας σόμπας (ειδικά από τούβλα) είναι μια ενοχλητική δουλειά και απαιτεί οικονομικές επενδύσεις, οπότε είναι σημαντικό να μην κάνετε λάθος.

Η αξιολόγηση βασίζεται στους πιο προφανείς και κοινούς παράγοντες και επηρεάζουν τόσο την επιλογή του υλικού όσο και του σχεδιασμού..

Ποσοστό θέρμανσης

Το πόσο γρήγορα θερμαίνεται ο φούρνος είναι κρίσιμο όταν πρόκειται για σάουνα όλο το χρόνο. Εάν το καλοκαίρι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κίνδυνος το μπάνιο να μην ζεσταθεί αρκετά καλά, τότε το χειμώνα μια τέτοια πιθανότητα είναι εξαιρετικά υψηλή.

Έτσι, το καλοκαίρι, μπορείτε να ζεστάνετε το μπάνιο σε 3-4 ώρες, ενώ το χειμώνα θα χρειαστεί να περάσετε 8-12 ώρες σε αυτό..

Είναι επίσης σημαντικό το πόσο καλά η σόμπα διατηρείται ζεστή. Για παράδειγμα, μια χαλύβδινη δομή θερμαίνεται καλά, αλλά κρυώνει εξίσου γρήγορα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τον χρόνο κατά τον οποίο μπορείτε να πλύνετε στο μπάνιο. Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα – αξίζει να θερμάνετε το μπάνιο για 3 ώρες για να μπορέσετε να ατμίσετε σε αυτό μόνο για μια ώρα. Θα καταναλωθεί πάρα πολύ καύσιμο για να διατηρηθεί η θερμοκρασία, η οποία είναι αναποτελεσματική από οικονομική άποψη.

Σχέδιο

Αυτό συνεπάγεται την παρουσία μιας γεννήτριας ατμού, μιας δεξαμενής, καθώς και τη θέση της εστίας σε σχέση με τον κλίβανο. Όλες αυτές οι αποχρώσεις συζητήθηκαν λεπτομερώς στην ενότητα με ταξινόμηση..

Μέθοδος θέρμανσης σόμπας

Η επαφή των λίθων με τον καπνό από πηγές θερμότητας παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς εξαρτάται από το πόσο σύντομα θα είναι δυνατό να πλυθούν στο μπάνιο. Αυτό επηρεάζει τη θερμοκρασία και την υγρασία στο μπάνιο, καθώς και το μικροκλίμα. Ορισμένες ποικιλίες είναι πιο κατάλληλες για σάουνες, άλλες για ρωσικά λουτρά, αλλά πρόσφατα οι πιο δημοφιλείς είναι συνδυασμένες επιλογές, όταν μπορείτε να αλλάξετε την υγρασία του αέρα κατά βούληση. Οι διαλείπουσες θερμάστρες με μικροσκοπική γεννήτρια ατμού είναι οι πλέον κατάλληλες για αυτό..

Ωστόσο, εάν πρέπει να λαμβάνετε ατμό μόνο συγκεκριμένου τύπου (για παράδειγμα, εάν είστε οπαδός της φινλανδικής σάουνας και μόνο αυτή), τότε θα ήταν πιο λογικό να εξοικονομήσετε χρήματα και να φτιάξετε ένα θερμαντήρα χωρίς προσθήκες, αλλά μόνο ένα που θα εφοδιάζονται με τις απαραίτητες παραμέτρους.

Καύσιμο που χρησιμοποιήθηκε

Αποφασίστε εκ των προτέρων τι θέλετε να τροφοδοτήσετε τον φούρνο σας. Η πολυπλοκότητα και το υψηλό κόστος κατασκευής της σόμπας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Έτσι, η ευκολότερη επιλογή για εφαρμογή είναι μια δομή καύσης ξύλου, καθώς δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε τεχνικές βελτιώσεις εδώ..

Η καλύτερη λύση θα ήταν να συνδυάσετε τη δυνατότητα τροφοδοσίας από πολλαπλές πηγές ενέργειας σε έναν φούρνο. Για παράδειγμα, όταν τελειώσει το ένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το άλλο. Ο πιο δημοφιλής είναι ο συνδυασμός μακιγιάζ αερίου και ξύλου.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που δεν είναι τόσο εκτεταμένοι, αλλά και σημαντικοί. Αυτά περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία θερμοκρασίας του φούρνου.

Δεν έχει νόημα να φτιάξετε μια σόμπα που είναι πολύ ισχυρή για ένα μικρό μπάνιο, αλλά πολύ μικρή δομή δεν θα αντιμετωπίσει τη θέρμανση ενός μεγάλου δωματίου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συσχετίσει το τετράγωνο του μπάνιου με τη θερμική ισχύ του προϊόντος σας..

Η θερμοκρασία του τοίχου της μονάδας φούρνου δεν είναι επίσης στην τελευταία θέση σε σημασία. Όχι πολύ καιρό πριν, εμφανίστηκαν οι λεγόμενες “κρύες” σόμπες. Χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να ζεσταθούν, αλλά η εξωτερική τους θερμοκρασία δεν υπερβαίνει ποτέ τους 60 βαθμούς, ενώ στο εσωτερικό μπορεί να είναι αρκετές εκατοντάδες βαθμούς υψηλότερη.

Σχέδια

Η σύνταξη ενός σχεδίου είναι ένα σημαντικό και υπεύθυνο βήμα. Χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση, είναι σχεδόν αδύνατο να καταρτιστεί ένα ικανό σχέδιο και χωρίς ένα σωστό σχέδιο είναι αδύνατο να κατασκευαστεί ένας καλός φούρνος. Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή λύση – χρησιμοποιήστε ένα έτοιμο σχέδιο. Είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε αφθονία, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το πιο κατάλληλο.

Μια άλλη επιλογή είναι να παραγγείλετε την παραγωγή ενός σχεδίου σύμφωνα με τις δικές σας μετρήσεις.. Αυτή η λύση έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • μια τέτοια μονάδα θα ταιριάζει ιδανικά στη θέση μπάνιου που πήρατε κάτω από αυτήν.
 • θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προσθήκες (για παράδειγμα, μια δεξαμενή).
 • το διάγραμμα σύνδεσης των τμημάτων, κατά κανόνα, υποδεικνύεται αμέσως στο σχέδιο, έτσι θα αποφύγετε δυσκολίες.

Το κόστος μιας τέτοιας προσαρμοσμένης επιλογής δεν είναι τόσο υψηλό, οπότε μπορείτε εύκολα να το αντέξετε οικονομικά. Τα χρήματα που δαπανώνται για την αγορά του κυκλώματος θα σας επιτρέψουν να εξοικονομήσετε πολλή προσπάθεια, χρόνο και νεύρα στο μέλλον..

Υλικά (επεξεργασία)

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σήμερα υπάρχει μόνο ένας μικρός αριθμός υλικών από τα οποία κατασκευάζονται δομές θέρμανσης λουτρών..

Αυτό οφείλεται στις ειδικές απαιτήσεις που τους τίθενται:

 • ικανότητα να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • δεν είναι ευαίσθητα στη διάβρωση, αποσύνθεση.
 • άφλεκτο;
 • αποδεκτή τιμή?
 • ανθεκτικότητα και άλλα.

Εξαιτίας αυτού, ο κατάλογος περιορίστηκε σε δύο μόνο αντικείμενα: τούβλο και μέταλλο. Οι πέτρινες σόμπες ήταν και παραμένουν η πιο προτιμώμενη επιλογή για ρωσικά λουτρά, αλλά το μέταλλο είναι πολύ φθηνότερο και ευκολότερο να εργαστείτε. Αυτό οδήγησε στο γεγονός ότι οι μεταλλικές κατασκευές αντικαθιστούν σταδιακά τούβλα. Για αυτοπαραγωγή, είναι επίσης καλύτερο να προτιμάτε μια μεταλλική μονάδα, αφού είναι ευκολότερο να το φτιάξετε μόνοι σας, από το να απλώσετε ένα κλασικό σχέδιο από τούβλα.

Οι κλίβανοι από τούβλα είναι όμορφοι, με υψηλή μεταφορά θερμότητας. Λόγω του ότι είναι δύσκολο να τα φτιάξετε μόνοι σας, πολλοί αρνούνται να τα κατασκευάσουν, ωστόσο, με επαρκή εμπειρία, μια τέτοια δομή μπορεί να κατασκευαστεί μόνοι σας.

Οι απλοί φούρνοι μοιάζουν με αυτό:

 • Μια απλή σόμπα χωρίς διακοσμητικά στοιχεία φαίνεται αξιοπρεπή και ενδιαφέρουσα, παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκε πολύς χρόνος και προσπάθεια για την κατασκευή της. Ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να κάνει τέτοια τοποθέτηση..
 • Μια πιο σύνθετη έκδοση, που έχει σχεδιαστεί από έναν επαγγελματία τεχνίτη. Μια τέτοια ομορφιά απαιτεί επαγγελματισμό, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Αποδείχθηκε ότι ήταν μια πλήρης ρωσική σόμπα.

Όπως μπορείτε να δείτε, το τούβλο είναι αισθητικά ελκυστικό, αλλά η εργασία με αυτό απαιτεί μια ορισμένη ικανότητα. Οι απλές μεταλλικές μονάδες κατασκευάζονται από σπιτικούς τεχνίτες σε όλη τη Ρωσία, ενώ οι κλίβανοι δεν είναι χειρότεροι από τους εργοστασιακούς. Υπάρχουν και τα δύο προϊόντα όσο το δυνατόν πιο απλά και με πλαστά στοιχεία..

Οι μεταλλικές κατασκευές που κατασκευάζονται στο χέρι έχουν περίπου την ίδια εμφάνιση. Η πιο απλή μονάδα με θερμάστρα και όλα όσα χρειάζεστε δεν θα καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Αυτή η σόμπα διαθέτει ενσωματωμένη εστία, επομένως έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση στο μικρότερο λουτρό. Σπιτική κατασκευή σόμπας με σφυρήλατα στοιχεία και δεξαμενή θέρμανσης νερού θα ταιριάζει απόλυτα σε κάθε μπάνιο.

Η κατασκευή σφυρηλατημένων εξαρτημάτων απαιτεί δεξιότητες σιδηρουργίας ή μπορεί να κατασκευαστεί κατά παραγγελία. Εναπόκειται σε εσάς να επιλέξετε ποιο υλικό σας ταιριάζει καλύτερα..

Οργανα

Για να φτιάξετε μεταλλικό φούρνο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία:

 • μηχανή συγκόλλησης για ερμητική σύνδεση εξαρτημάτων.
 • μύλος με διαμαντένιο δίσκο για κοπή μεταλλικών φύλλων.
 • τρυπάνι για τη δημιουργία μικρών οπών.
 • επίπεδο κτιρίου, ταινία στερέωσης, μοιρογνωμόνιο και δείκτης για σήμανση ·
 • δίσκος για λείανση μετάλλου.

Μια πιο ποικίλη εργαλειοθήκη χρησιμοποιείται για φούρνο από τούβλα:

 • διάφορες σπάτουλες και σπάτουλες για την εφαρμογή κονιάματος που συγκρατεί τα τούβλα μαζί.
 • μια αξίνα για να δώσει στα τούβλα το απαιτούμενο σχήμα και να σπάσει τα περιττά κομμάτια.
 • επίπεδο κτιρίου λέιζερ για την αξιολόγηση περιγραμμάτων.
 • plumb line για την αξιολόγηση κάθετων?
 • κατασκευή “τρίγωνο” με διαστάσεις 40x40x57 cm.
 • ένας κανόνας για την αφαίρεση του περιττού κονιάματος και την ισοπέδωση τούβλων.
 • κάδοι και παλέτες στις οποίες αραιώνονται κονιάματα για συγκόλληση τούβλων.

Σχέδιο

Οι σπιτικές σόμπες διατίθενται σε διάφορα τελειώματα που καθορίζουν την εμφάνισή τους. Ωστόσο, όλα δεν εξαρτώνται μόνο από αυτό. Πρώτα απ ‘όλα, η ομορφιά και η αισθητική έλξη καθορίζεται από την ακρίβεια με την οποία εκτελείται όλη η εργασία..

Οι πιο ενδιαφέρουσες μπορεί να είναι οι ακόλουθες αυτο-κατασκευασμένες επιλογές που παρουσιάζονται:

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχουν μεταλλικά προϊόντα μεταξύ τους, καθώς οι μονάδες από τούβλα φαίνονται πολύ πιο συμφέρουσες σε σχεδιασμό..

Πού να εγκαταστήσετε?

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι προφανής: στο ατμόλουτρο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, όλα αποδεικνύονται ότι δεν είναι τόσο απλά. Εάν μια μονάδα με ενσωματωμένη εστία απλώς πρέπει να εγκατασταθεί σε ατμόλουτρο, τότε με τηλεχειριστήριο – μόνο στον τοίχο δίπλα στο δωμάτιο στο οποίο θα μπει το τζάκι. Επίσης, η εστία μπορεί να έχει πρόσβαση στο δρόμο.. Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε πού θέλετε να δείτε την έξοδο και να εγκαταστήσετε τη σόμπα ακριβώς εκεί..

Η απόφαση για το πού θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση πρέπει να ληφθεί ακόμη και στο στάδιο της τοποθέτησης της βάσης. Το μέτρο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το θεμέλιο σε αυτό το μέρος θα πρέπει να ενισχυθεί καλά, Διαφορετικά, το πάτωμα απλά δεν θα αντέξει το βάρος της δομής της σόμπας και θα καταρρεύσει. Θα είναι επίσης απαραίτητο στο σχέδιο να τοποθετήσετε μια τρύπα εγκατάστασης για τον κλίβανο, εάν έχει απομακρυσμένη εστία. Διαφορετικά, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με την εγκατάσταση..

Προπαρασκευαστικές εργασίες

Στο στάδιο της προετοιμασίας, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε όχι μόνο τα υλικά από τα οποία θα κατασκευαστεί απευθείας η σόμπα, αλλά και το ίδιο το λουτρό. Εάν δεν τα κάνετε όλα αυτά με επαρκή ποιότητα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η σόμπα να μην λειτουργεί σωστά. Για παράδειγμα, η θερμότητα μπορεί να μην παρέχεται στο σωστό μέρος ή μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με την απελευθέρωση καπνού, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία..

Το πρώτο βήμα είναι να αναζητήσετε ή να παραγγείλετε ένα σχέδιο (πιθανώς αυτοσχέδιο). Το σχέδιο πρέπει να περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον φούρνο..

Συνιστάται επίσης να αναφέρετε αμέσως σε ποια μέγιστη θερμοκρασία μπορεί να θερμανθεί το μέταλλο της επιλογής σας. Συνήθως αυτά τα δεδομένα μπορούν να καθοριστούν στο ίδιο μέρος όπου πραγματοποιείτε μια αγορά..

Μεταλλική προετοιμασία

Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται αφού όλα τα μέρη κοπούν στις σωστές διαστάσεις.. Είναι απαραίτητο να απελευθερωθούν τα στοιχεία της μελλοντικής μονάδας που θερμαίνονται περισσότερο. Αυτά περιλαμβάνουν τις πλευρές, την κορυφή και την πόρτα της εστίας.. Είναι αυτοί που έρχονται σε επαφή με καύσιμο καύσιμο..

Η απελευθέρωση γίνεται ως εξής. Πρώτον, τα φύλλα είναι καυτά, μετά τα οποία δεν πρέπει να κρυώσουν γρήγορα.. Είναι καλύτερο να αφήσετε τα μεταλλικά φύλλα να κρυώσουν αργά.. Δεν χρειάζεται να βυθίζονται σε κρύο νερό. Αφού πραγματοποιήσετε αυτούς τους χειρισμούς, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα εξαρτήματα στρέβλωσαν, έχασαν το αρχικό τους σχήμα. Για να τα επιστρέψετε σε μια εμφάνιση κοντά στο πρωτότυπο, χρησιμοποιήστε ένα σφυρί, χτυπώντας τα μέρη στο επιθυμητό σχήμα. Εάν το σφυρί δεν βοηθά ή τα μέρη γίνονται μεγαλύτερα, τότε απλά κόψτε τα προεξέχοντα μέρη.

Αυτό το προληπτικό μέτρο εμποδίζει τη στρέβλωση της σόμπας κατά την πρώτη χρήση..

Υπολογισμοί

Όλες οι τιμές της σόμπας πρέπει να εμφανίζονται στα σχέδια. Πρόκειται για το ποια περιοχή του θεμελίου πρέπει να ενισχυθεί και πόσο από την περιοχή των τοίχων πρέπει να προστατευτεί. Με βάση τις διαστάσεις του φούρνου, μπορούμε να το πούμε αυτό ο τόπος ενίσχυσης του θεμελίου πρέπει να εκτείνεται πέρα ​​από τις άκρες του κλιβάνου κατά 30 cm. Για παράδειγμα, κατασκευάζοντας μια τετράγωνη μεταλλική μονάδα με διαστάσεις 60×60 cm, θα χρειαστεί να ενισχύσετε μια θέση 120×120 cm (30 + 60 + 30 cm σε κάθε πλευρά).

Ο τοίχος πρέπει να είναι μονωμένος 50 cm πάνω και πέρα ​​από το φούρνο. Για παράδειγμα, με ύψος σόμπας 80 cm, θα χρειαστεί να κάνετε μόνωση ύψους 1,3 m από το δάπεδο. Θα είναι επίσης απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα μεταλλικό φύλλο στον τόπο όπου θα εγκατασταθεί ο φούρνος. Αυτό γίνεται για να συμβεί κάτι, η χόβολη που έχει πέσει να μην προκαλέσει φωτιά. Το μεταλλικό στρώμα πρέπει να προεξέχει 1 m πέρα ​​από το επίπεδο της πόρτας.

Σήμανση

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες κοπής μετάλλων, όλα τα εξαρτήματα θα πρέπει να φέρουν σήμανση. Για αυτό, πάλι, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που δίνονται στο σχέδιο..

Μερικές φορές οι σημάνσεις γίνονται εν κινήσει, όταν η μονάδα αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα στοιχεία, αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να σχεδιάσετε περιγράμματα με ένα δείκτη. Στο μέλλον, θα είναι ευκολότερο για σας να κόψετε τα απαραίτητα μέρη, ακολουθώντας τις γραμμές που περιγράφονται..

Προετοιμασία δωματίου

Αυτό αναφέρεται στην τοποθέτηση μεταλλικών φύλλων στο πάτωμα και στους τοίχους, ο υπολογισμός των οποίων δόθηκε σε μία από τις προηγούμενες παραγράφους. Είναι καλύτερο να επιλέξετε ανοξείδωτο χάλυβα για αυτούς τους σκοπούς.. Παρά το γεγονός ότι πωλείται κάτω από το βάρος της σόμπας, υπάρχει μια αξιοπρέπεια που εξαντλεί πλήρως αυτό το γεγονός – δεν θα συναντήσετε ζημιά στο μέταλλο με σκουριά, η οποία μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την εμφάνιση και την κατάστασή του..

Ενίσχυση της βάσης

Θα ήταν πιο λογικό να τοποθετηθεί αυτό το στάδιο στην αρχή της λίστας, αφού η ενίσχυση πρέπει να γίνει ακόμη και στο στάδιο της τοποθέτησης των θεμελίων. Ωστόσο, εάν αυτό δεν έγινε, θα έχετε ένα δύσκολο στάδιο αποσυναρμολόγησης του δαπέδου..

Υπάρχει επίσης ένας εναλλακτικός τρόπος: επιλέξτε μια ηλεκτρική σόμπα, η οποία, λόγω έλλειψης καυσίμου, δεν θα ζυγίζει όσο οι επιλογές αερίου ή καύσης ξύλου. Ωστόσο, αυτό έρχεται επίσης με κάποιο κόστος..

Βιομηχανοποίηση

Η συσκευή ενός μεταλλικού κλιβάνου δεν προκαλεί δυσκολίες όπως αυτή από τούβλα, οπότε είναι λογικό να ξεκινήσετε την περιγραφή με μια απλούστερη επιλογή.

Για να φτιάξετε μια απλή σόμπα καμινάδας, χρησιμοποιήστε τον παρακάτω οδηγό βήμα προς βήμα:

 • Ο ευκολότερος τρόπος είναι να φτιάξετε μια μονάδα από ένα ημερολόγιο. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστείτε ένα κομμάτι σωλήνα διαμέτρου τουλάχιστον 50 cm. Το μήκος της κοπής εξαρτάται από το πόσο ψηλά θέλετε να είναι ο φούρνος σας..
 • Κόψτε έναν φυσητήρα στο σωλήνα με διαστάσεις 0,05×0,2 m.
 • Κόψτε ένα άνοιγμα για την εστία με διαστάσεις 25×20 cm.
 • Στη συνέχεια, συγκολλήστε τους συνδετήρες για τις ράβδους που αποτελούν τον θερμαντήρα. Για αυτό, είναι κατάλληλα εξαρτήματα με διάμετρο 1 cm..

 • Στερεώστε το δίχτυ του θερμαντήρα από κλαδιά.
 • Κόψτε μια άλλη τρύπα ατμού μπροστά από τη θερμάστρα.
 • Γεμίστε τη σόμπα με πέτρες. Απαγορεύεται η χρήση γρανίτη ή οποιωνδήποτε λίθων που περιέχουν μαρμαρυγία για αυτούς τους σκοπούς. Ο ταλκοχλωρίτης είναι τέλειος.
 • Συγκολλήστε το καπάκι στην κορυφή του σωλήνα κατά μήκος της διαμέτρου.
 • Κόψτε μια τρύπα στο καπάκι για την καμινάδα. Η διάμετρος του σωλήνα καμινάδας πρέπει να είναι περίπου 15 cm.
 • Συγκολλήστε την καμινάδα.

Η εγκατάσταση ενός φούρνου από τούβλα θα απαιτήσει πολύ περισσότερα υλικά, προσπάθεια και χρόνο. Ανάλογα με την επιλογή που θα επιλέξετε, θα χρειαστείτε μια συγκεκριμένη ποσότητα τούβλων. Βεβαιωθείτε ότι το τούβλο είναι ανθεκτικό στη φωτιά.

Δώστε προσοχή στο παρακάτω διάγραμμα. Υποδεικνύει τη σειρά των τούβλων. Ακολουθήστε το για να φτιάξετε σωστά τον φούρνο. Επίσης, ένα τούβλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει μια μεταλλική κατασκευή. Αυτό δίνει το αποτέλεσμα ότι μια εστία από τούβλα είναι εγκατεστημένη στο μπάνιο σας και όχι μια μεταλλική..

Θερμική μόνωση

Η θερμομόνωση της ίδιας της σόμπας είναι απαραίτητη μόνο επειδή κατά τη διαδικασία της καύσης διαχέεται πολλή θερμική ενέργεια στον περιβάλλοντα χώρο. Οι ιδιοκτήτες των λουτρών προσπαθούν με όλη τους τη δύναμη να εξουδετερώσουν αυτό το μειονέκτημα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν ορθολογικά όλη τη διαθέσιμη θερμότητα..

Η θερμομόνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους:

 • Με την εγκατάσταση προστατευτικών μεταλλικών οθονών τοίχου. Θα αντανακλούν τη θερμότητα. Είναι λογικό να τοποθετήσετε μια τέτοια οθόνη γύρω από τη θερμάστρα που βρίσκεται στο ατμόλουτρο. Τότε όλη η θερμότητα δεν θα διαχέεται πουθενά, αλλά θα αντλείται στο ατμόλουτρο..
 • Θωράκιση από τούβλα. Σε αυτή την περίπτωση, το πάχος του τούβλου πρέπει να είναι ίσο με το μισό του τυπικού, δηλαδή είναι βέλτιστο να χρησιμοποιείτε τοιχοποιία μισών τούβλων.

Η προστασία για τοίχους και δάπεδα, η οποία είναι κατασκευασμένη από λαμαρίνα και περιγράφηκε παραπάνω, χρησιμεύει επίσης ως ένα είδος μέτρησης θερμομόνωσης..

Μηχανική ασφάλειας

Όταν είστε στο μπάνιο, υπάρχουν δύο πραγματικοί κίνδυνοι: να καείτε ή να πάθετε ακμή. Προκειμένου να αποφευχθούν εγκαύματα, ήρθαν με ένα ειδικό υλικό – χαρτόνι βασάλτη. Τοποθετείται γύρω από τις σόμπες έτσι ώστε η αμήχανη κίνηση να μην οδηγήσει σε σοβαρό έγκαυμα, διότι σε ατμόσφαιρα ζεστού αέρα, το άγγιγμα της επιφάνειας της ίδιας θερμοκρασίας με τον αέρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό έγκαυμα δεύτερου βαθμού.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο αποβλήτων, συνιστάται να μην κάνετε μια τέτοια σόμπα, της οποίας ο φυσητήρας πηγαίνει απευθείας στο ατμόλουτρο. Είναι καλύτερο να το πάτε σε διπλανό δωμάτιο ή έξω..

Επίσης είναι απαραίτητο να ελέγξετε εάν η τέφρα έχει αφαιρεθεί πριν από τη “σίτιση”, αφού τα προϊόντα καύσης είναι ικανά να εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι άοσμο. Αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο να καταλάβετε ότι ασφυκτιείτε με αυτό.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι ειδικοί μοιράζονται μερικά κόλπα που θα κάνουν τη διαδικασία κατασκευής μιας σόμπας πολύ πιο εύκολη:

 • Μην αμελείτε το σχέδιο. Χωρίς αυτό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνετε λάθος και να χτίσετε μια άσχημη και αναποτελεσματική δομή σόμπας..
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ολοκληρώσει όλες τις εργασίες προετοιμασίας, καθώς αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς..
 • Η επισκευή της σόμπας πρέπει να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη σύντομης αντικατάστασης της υπάρχουσας σόμπας λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης προβλημάτων.
 • Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη σόμπα όχι μόνο για μπάνιο, αλλά και για θέρμανση, σκεφτείτε ένα σύστημα σωλήνων.
 • Εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να φτιάξετε μια σόμπα αξιοπρεπούς ποιότητας, εγκαταλείψτε αυτό το εγχείρημα. Μια νηφάλια εκτίμηση των ικανοτήτων σας μπορεί να σας εξοικονομήσει ενέργεια, χρόνο και χρήμα και να διατηρήσει την αυτοεκτίμησή σας..

Όμορφα παραδείγματα

 • Η αυτο-κατασκευασμένη μονάδα από μαύρο μέταλλο με στριφτή σόμπα φαίνεται ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη. Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να διακοσμήσει οποιοδήποτε ατμόλουτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός του..
 • Εάν η σόμπα δεν φαίνεται πολύ ελκυστική, δεν σημαίνει ότι εξυπηρετεί άσχημα. Αυτή η εικόνα δείχνει καθαρά την επιλογή που είναι διαθέσιμη στα περισσότερα λουτρά. Οι ιδιοκτήτες δεν ξόδεψαν πολύ χρόνο στο φινίρισμα, εστιάζοντας στη λειτουργία της σόμπας..

 • Μια μεταλλική σόμπα σε επένδυση από τούβλα φαίνεται παραδοσιακή, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο να την φτιάξετε. Σε αυτή την περίπτωση, το πλαίσιο από τούβλα λειτουργεί ως θερμομονωτική ασπίδα, επιτρέποντας στη θερμοκρασία να παραμείνει στο αρχικό επίπεδο περισσότερο..
 • Εάν ένα άτομο έχει αρκετό χρόνο και υπομονή, καθώς και δεξιότητες στο δύσκολο έργο της τοποθέτησης τούβλων, μπορεί να αποκτήσει μια τόσο όμορφη δομή. Τα τούβλα έχουν πάρει το επιθυμητό στρογγυλό σχήμα με άλεση..

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατασκευής σόμπας για μπάνιο από σωλήνα, δείτε το επόμενο βίντεο.