Πώς να φτιάξετε σωστά ένα θερμοκήπιο;

Πώς να φτιάξετε σωστά ένα θερμοκήπιο;

Ένα θερμοκήπιο σε ένα προσωπικό οικόπεδο είναι απαραίτητο για κάθε κηπουρό. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι πώς να το φτιάξουν με τα χέρια τους. Πρέπει να έχετε γνώσεις σε αυτόν τον τομέα και μόνο τότε να περάσετε από τη θεωρία στην πράξη. Αυτό το άρθρο σκιαγραφεί τα βασικά βασικά και αρχές κατασκευής διαφορετικών τύπων θερμοκηπίων..

Τι είναι?

Τα θερμοκήπια είναι αίθουσες καλλιέργειας από διαφανή υλικά σε πλαίσιο, σχεδιασμένα για την καλλιέργεια διαφόρων μούρων, λαχανικών, ριζικών καλλιεργειών, φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε μικροκλίμα θερμοκηπίου με βέλτιστη θερμοκρασία και υγρασία..

Τα κτίρια του θερμοκηπίου εγκαθίστανται σε επίπεδες επιφάνειες νότιων πλαγιών, ενώ διασφαλίζεται ότι η εμφάνιση υπογείων υδάτων δεν βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Από την υπήνεμη πλευρά, τα κτίρια προστατεύονται από παλάμη κατασκευασμένη από δασικές φυτείες ή ψηλό φράχτη. Προκειμένου να διατηρηθεί το φως, τα θερμοκήπια διατηρούνται μακριά από πηγές ρύπανσης. Ο καλός δρόμος πρόσβασης καθιστά τη συντήρηση των εγκαταστάσεων πολύ πιο εύκολη.

Τα θερμοκήπια υποδιαιρούνται σε θερμοκήπια με επιφάνεια φύτευσης από στρώμα εδάφους υψηλής ποιότητας και δομές με τη μορφή ράφια πολλαπλών επιπέδων για τοποθέτηση σπορόφυτων και φυτών.. Τα καλύμματα του θερμοκηπίου μπορεί να είναι εδαφικά και υδροπονικά. Ανάλογα με τον τύπο της λειτουργίας, χωρίζονται σε χειμώνα (όλο το χρόνο) και καλοκαίρι (εποχιακό). Τα θερμοκήπια του χειμώνα είναι κατασκευασμένα από γυαλί και σκυρόδεμα και τα θερμοκήπια της άνοιξης είναι κατασκευασμένα από μικτά υλικά που μεταδίδουν το φως σαν συνηθισμένο φιλμ..

Σε χειμερινούς χώρους, μπορείτε να καλλιεργήσετε οποιαδήποτε φυτά, φρούτα και λαχανικά, λουλούδια, ακόμη και μανιτάρια.. Θεωρούνται κτίρια κεφαλαίου και είναι χτισμένα αποκλειστικά σε θεμέλια, μπορούν να θερμανθούν με ηλιακή ενέργεια ή σταθερά και φορητά συστήματα θέρμανσης που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια ή βιοκαύσιμα. Οι χειμερινοί χώροι για την καλλιέργεια φυτών μπορεί να είναι επιφανειακοί ή σε εσοχή, να έχουν ποικιλία σχεδίων: από τοξωτές έως πολυγωνικές κατασκευές. Είναι χτισμένα από ξύλινα δοκάρια, πέτρες και τούβλα. Ως πλαίσιο χρησιμοποιούνται μεταλλικό προφίλ, δομές PVC, μέταλλο-πλαστικό και άλλα υλικά. Η επιφάνειά τους είναι κατασκευασμένη από γυαλί, πολυανθρακικό και ειδικούς τύπους οργανικών προφίλ με την προσθήκη ενισχυτικών ενώσεων. Κατά κανόνα, τα χειμερινά θερμοκήπια εγκαθίστανται από τα δυτικά προς τα ανατολικά..

Τα θερμοκήπια του καλοκαιριού χρησιμοποιούνται κυρίως στη ζεστή περίοδο: από την άνοιξη έως τον παγετό. Αναπτύσσουν σπορόφυτα ή ιδιαίτερα ευαίσθητα φυτά. Η θέρμανση τέτοιων δομών πραγματοποιείται αποκλειστικά από τις ακτίνες του ήλιου. Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές με απότομη πτώση της θερμοκρασίας, χρησιμοποιούνται φορητά συστήματα θέρμανσης σε αυτά. Και έτσι χρησιμοποιούνται οργανικά λιπάσματα για θερμότητα: κοπριά, λίπασμα και τύρφη, λιγότερο συχνά τύρφη. Το βιοκαύσιμο δημιουργεί ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας σε κλειστό δωμάτιο. Ως εκ τούτου, τα θερμοκήπια του καλοκαιριού καλύπτονται συχνά με πλαστικό περιτύλιγμα, καθιστώντας τα μια οικονομική και προσιτή εναλλακτική λύση για τη χειμερινή επιλογή..

Κατά εξειδίκευση (σκοπός), τα θερμοκήπια χωρίζονται σε λαχανικά, για λουλούδια και σπορόφυτα.. Τα θερμοκήπια λαχανικών έχουν σχεδιαστεί για καλλιέργεια λαχανικών όλο το χρόνο. Διαφέρουν σε υψηλότερη ποιότητα παραγωγής από ό, τι τα λαχανικά από τον κήπο, καθώς σε εσωτερικούς χώρους τα φυτά προστατεύονται από δυσμενείς επιδράσεις και αρνητικούς παράγοντες, όπως το νερό της βροχής και η μόλυνση από σπόρια στον άνεμο. Διάφοροι τύποι λαχανικών μπορούν να καλλιεργηθούν στο θερμοκήπιο ταυτόχρονα..

Είναι σημαντικό να συνδυάσετε σωστά τις φυτεύσεις έτσι ώστε οι γείτονες να μην γίνουν ανταγωνιστές και να μην επηρεάσουν αρνητικά τη συγκομιδή του άλλου. Για να προσαρμόσετε τα θερμοκήπια για την καλλιέργεια λαχανικών, πρέπει να παρέχετε τρανς για εξαερισμό, να δημιουργήσετε ξεχωριστό σύστημα άρδευσης και σκίασης για κάθε τύπο φυτού.

Τα θερμοκήπια δενδρυλλίων, κατά κανόνα, είναι εξοπλισμένα με μηχανισμό ρύθμισης της θερμοκρασίας του αέρα, του εδάφους και του νερού άρδευσης.. Τα σπορόφυτα πρέπει να συμμορφώνονται με προσεκτικά μέτρα απολύμανσης στους χώρους, καθώς και σε ειδικές συνθήκες υγιεινής, που δημιουργήθηκαν προκειμένου να αποκλειστεί η μόλυνση του εδάφους και των φυτών με λοιμώξεις και παθογόνα βακτήρια..

Τα θερμοκήπια δενδρυλλίων είναι εξοπλισμένα με συρόμενα ράφια και πρόσθετες κατασκευές προκειμένου να δημιουργηθούν άνετες συνθήκες για τα φυτά. Είναι κατηγορηματικά αδύνατο να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο κτίριο με σκοπό την καλλιέργεια καλλιεργειών από ανοιχτό έδαφος, καθώς διάφορα παράσιτα και επικίνδυνες ασθένειες μπορούν να έρθουν μαζί τους..

Τα θερμοκήπια λουλουδιών δημιουργούνται λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των λουλουδιών που είναι ευαίσθητα σε τυχόν διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, του φωτός και της υγρασίας. Τέτοια φυτά δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε ανοιχτό πεδίο, επομένως συνήθως καλλιεργούνται σε εξειδικευμένους χώρους κλειστού τύπου. Μερικά από τα δημοφιλή μοντέλα για την καλλιέργεια λουλουδιών είναι θερμοκήπια με επικαλύψεις πολυαιθυλενίου ή πολυανθρακικού, σήραγγες φιλμ και θερμοκήπια..

Οι πολυανθρακικές δομές είναι αξιόπιστες και ανθεκτικές και οι δομές φιλμ χρησιμοποιούνται για ιδιαίτερα ευαίσθητα φυτά με μεγάλη περίοδο ανάπτυξης. Τα θερμοκήπια λουλουδιών είναι τα πιο κατάλληλα για την καλλιέργεια πολλών τύπων λουλουδιών. Αυτά τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με θέρμανση και μπορούν να εγκατασταθούν επιπλέον πηγές θέρμανσης. Η ορθολογική τοποθέτηση κλειστών παρτέρια είναι μια δομή με άπαχο πλάι στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Ένα καλό σύστημα φωτισμού συμβάλλει επίσης στην ποιότητα των καλλιεργημένων λουλουδιών..

Σύμφωνα με τις αρχές σχεδιασμού, τα θερμοκήπια χωρίζονται σε ενιαία ή υπόστεγα, πολλαπλών μονάδων (σύνδεσμος). Οι κατασκευές στέγης χωρίζονται σε αέτωμα-προσανατολισμένα προς τα ανατολικά και δυτικά και πολύκλινα, η οροφή του οποίου έχει πολλά επίπεδα, καθώς και μονόκλινα, με νότιο προσανατολισμό υπό γωνία 45 μοιρών.

Από τον τύπο του προφίλ εδράνου, τα θερμοκήπια χωρίζονται σε αυτά που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια πλαισίου και χωρίς πλαίσιο.. Τα κτίρια κλειστού τύπου, χτισμένα με τη βοήθεια ενός πλαισίου, χωρίζονται σε τοξωτά, δοκάρια, θολωτά, καλώδια και πλαίσιο. Τα Frameless είναι πάνελ, υποστήριξη και συνδυασμός.

Τα θερμοκήπια κεφαλαίου αποτελούνται από θεμέλιο, πλαίσιο, κάλυμμα και στέγη. Το θεμέλιο μπορεί να έχει τη μορφή πλακών οπλισμένου σκυροδέματος ή χυτού. Τα πέτρινα θεμέλια είναι πλέον εξαιρετικά σπάνια. Η οροφή, οι άκρες και οι παράλληλες επιφάνειες καλύπτονται με γυάλινα πλαίσια, μερικά από τα οποία είναι εξοπλισμένα με αεραγωγούς και πορτάκια, τα οποία χρησιμεύουν για φυσικό αερισμό του δωματίου. Τα δωμάτια με σπορόφυτα είναι εξοπλισμένα με ράφια. Οι ελαφριές δομές κτιρίου έχουν πυλώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα ως θεμέλιο, τα πλαίσια τους είναι κατασκευασμένα από ξύλινα ή μεταλλικά στοιχεία, καθώς και από πλαστικούς και μεταλλικούς πλαστικούς σωλήνες.

Η θερμοκρασία δωματίου διατηρείται με διάφορους τρόπους: καύσιμα (ξύλο, άνθρακας, φυσικό αέριο) και τεχνικά μέσα (θέρμανση με ατμό, ηλεκτρική ενέργεια). Οι σόμπες θέρμανσης εγκαθίστανται κυρίως σε δομές κεφαλαίου. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι θέρμανσης είναι το νερό και η ηλεκτρική (γεννήτριες και μετασχηματιστές θερμότητας). Συχνά, σε σύγχρονα συγκροτήματα θερμοκηπίου σε βιομηχανική κλίμακα, εγκαθίστανται συστήματα εξαερισμού, καθώς και ένα σύνολο εγκαταστάσεων για το σχηματισμό μικροκλίματος.

Οι χρωστικές, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και τα υπέρυθρα θερμαντικά σώματα χρησιμοποιούνται ως συστήματα θέρμανσης όλο το χρόνο. Οι ηλεκτρικές συσκευές είναι βολικές και δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ωστόσο, δεν ζεσταίνουν ολόκληρη την περιοχή του δωματίου, η θερμότητα δεν διεισδύει στα χαμηλότερα επίπεδα. Οι συσκευές υπερύθρων εκπέμπουν θερμότητα και φως, τοποθετούνται στην επιφάνεια της οροφής για ομοιόμορφη θέρμανση του δωματίου.

Οι χρωματιστές είναι εύχρηστοι. Θερμαίνονται, στη συνέχεια ο ζεστός αέρας κατανέμεται από τα ρεύματα αέρα του ανεμιστήρα σε όλη την περίμετρο του δωματίου. Η βέλτιστη θερμοκρασία διατηρείται σε όλο το θερμοκήπιο. Είναι συνηθισμένο να φωτίζουμε σύγχρονα θερμοκήπια με λαμπτήρες φθορισμού ή LED. Είναι πιο οικονομικά και αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση έναντι των συμβατικών λαμπτήρων..

Τα υδροπονικά θερμοκήπια είναι εξοπλισμένα με μηχανοποιημένο συγκρότημα για την προμήθεια φυτικών καλλιεργειών. Τα θερμοκήπια επιλογής είναι παρόμοια με τους χώρους τεχνητού κλίματος, όπου η διαδικασία φροντίδας των φυτών συσχετίζεται με τη θερμοκρασία, το νερό και τις συνθήκες φωτισμού. Στις φυτεύσεις θερμοκηπίου, χρησιμοποιείται συχνά η εναλλαγή καλλιεργειών, καλλιεργούνται νέες ποικιλίες αναπαραγωγής..

Τα θερμοκήπια μπορούν να συγχέονται με τα θερμοκήπια, αλλά αυτά είναι τελείως διαφορετικές δομές.. Φυσικά, μοιάζουν με σκοπό και γενικά χαρακτηριστικά, αλλά έχουν μια σειρά διαφορών και χαρακτηριστικών που δεν τους επιτρέπουν να τοποθετηθούν σε μια κοινή σειρά..

Τα θερμοκήπια είναι συνήθως μικρά σε μήκος, πλάτος και ύψος.. Η θέρμανση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτά. Ολόκληρο το ενεργειακό τους δυναμικό αποτελείται από συσσωρευμένη θερμότητα από τον ήλιο και οργανικά λιπάσματα. Για να φροντίσετε τα φυτά και να αποκτήσετε πρόσβαση στο εσωτερικό του θερμοκηπίου, αρκεί να ανοίξετε ελαφρώς το πλευρικό μέρος, να απομακρύνετε την πλαστική μεμβράνη, η οποία καλύπτει το πλαίσιο από σύρμα, ξύλινα δοκάρια και άλλα δομικά στοιχεία.

Το μικρό ύψος (έως 1,3 μέτρα) δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ψηλών φυτών σε θερμοκήπια. Αλλά είναι τα καλύτερα κατάλληλα για την καλλιέργεια δενδρυλλίων. Ένα θερμοκήπιο είναι ένα ανοιχτό έδαφος και ένα θερμοκήπιο είναι ένα κλειστό. Στα θερμοκήπια, ο αέρας και το χώμα θερμαίνονται χωριστά, σε αντίθεση με τα θερμοκήπια, στα οποία το έδαφος συσσωρεύεται και μεταφέρει θερμότητα στο φιλμ.

Τα θερμοκήπια διαφέρουν από τα θερμοκήπια στο ότι τα τελευταία είναι για πρακτικούς σκοπούς και τα θερμοκήπια για ομορφιά.. Έτυχε το εσωτερικό του θερμοκηπίου να χρησιμοποιηθεί για γεωργικούς σκοπούς. Σπάνια λουλούδια και φυτά εκτρέφονται σε θερμοκήπια. Οι περιοχές αναψυχής συχνά διασκορπίζονται με αισθητικές περιοχές όπου μπορούν να ζήσουν εξωτικά ζώα και ερπετά. Αυτή η γωνιά έχει δημιουργηθεί για χαλάρωση, χαλάρωση και ευχάριστο χόμπι..

Ο Χειμερινός Κήπος είναι μια πρωτεύουσα με υψηλούς θόλους για δέντρα και διάφορα σπάνια φυτά.. Αυτό το ευρύχωρο δωμάτιο είναι αρκετά δαπανηρό από άποψη σχεδιασμού και κατασκευής, καθώς, εκτός από σχεδιαστικές λύσεις, είναι εξοπλισμένο με όλους τους τύπους επικοινωνίας, θέρμανσης, εξαερισμού και άρδευσης. Στους χειμερινούς κήπους, συνηθίζεται να οργανώνονται οικογενειακές διακοπές και να γιορτάζονται σημαντικά γεγονότα. Κατοικίδια, πουλιά, ψάρια μπορούν να εγκατασταθούν εκεί. Σε αυτούς τους χώρους συχνά στήνονται σιντριβάνια και πισίνες και ανεγείρονται πέτρινοι κήποι. είναι διακοσμημένα με αγάλματα και αρχιτεκτονικά θραύσματα, εγκαταστάσεις και τεχνουργήματα διαφορετικών εποχών. Η θεματική εστίαση υποστηρίζεται από ένα μόνο ιστορικό στυλ ή κίνημα τέχνης.

Προβολές

Για να επιλέξετε τον επιθυμητό τύπο χώρων κλειστού τύπου, πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του, καθώς και τον επιδιωκόμενο σκοπό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα θερμοκήπια είναι τα πιο οικονομικά και λιγότερο ακριβά. Αυτή είναι η λεγόμενη επιλογή προϋπολογισμού. Είναι πολύ βολικό να εργάζεστε σε τέτοιους χώρους. Μπορείτε να βάλετε δομές μονής κλίσης αρκετά γρήγορα. Είναι προτιμότερο να τα τοποθετήσετε στη νότια πλευρά, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Δεν συνιστάται η κάλυψη της οροφής με αλουμινόχαρτο ή επίστρωση PVC, καθώς η επιφάνεια θα κρεμάσει και θα κρεμάσει από τον άνεμο και τις βροχοπτώσεις. Προτιμώνται γυάλινες ή παρόμοιες στέγες.

Η αέτωστη οροφή έχει τη συνήθη εμφάνιση “σπιτιού” και έχει πολλά πλεονεκτήματα: μια τέτοια οροφή είναι σταθερή και δεν θα σπάσει κάτω από το βάρος του χιονιού και ένα βολικό σχήμα σας επιτρέπει να φτιάξετε μια στέγη από οποιοδήποτε υλικό. Επιπλέον, οι μαζικές κατασκευές απαιτούν συμπύκνωση του θεμελίου κατά την κατασκευή, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για χρήση όλο το χρόνο. Η παρουσία μεγάλου αριθμού τμημάτων στερέωσης απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της στεγανότητας και της στεγανότητας της δομής. Δεν θα είναι δυνατή η προσάρτηση πρόσθετων τμημάτων στο θερμοκήπιο με αέτωμα. Αλλά αυτός ο τύπος κατασκευής είναι ο πιο ανθεκτικός από όλους.

Τα σπιτικά τοξωτά θερμοκήπια είναι τα πιο κατάλληλα για την καλλιέργεια φυτών που αγαπούν το φως.. Οι επιφάνειές τους έχουν λιγότερες γωνίες διάθλασης φωτός. Λόγω του κυρτού τμήματος, η επιφάνεια για τη διατήρηση θερμότητας και φωτός αυξάνεται. Λόγω αυτού, τα φυτά μεγαλώνουν, γεγονός που αντικατοπτρίζεται επίσης στις δομές αυτού του τύπου δομών. Ωστόσο, είναι δύσκολο να τα φροντίσουμε, επομένως οι ειδικοί συμβουλεύουν να πραγματοποιήσουν τις κύριες προσγειώσεις στο κέντρο και να κάνουν παρακάμψεις περιμετρικά για πρόσβαση στις προσγειώσεις..

Αυτός ο τύπος δωματίου δεν προορίζεται για φυτά και σπορόφυτα από ανοιχτό έδαφος, καθώς τα χαρακτηριστικά της δομής δεν τους επιτρέπουν να σκληρύνουν. Κατά τους χειμερινούς μήνες, υπάρχει κίνδυνος χαλάρωσης του χιονιού από την επιφάνεια, η οποία δεν μπορεί να αφήσει μόνη της την επιφάνεια του θερμοκηπίου. Σε μέρη με ισχυρούς ανέμους, η συμπαγής κατασκευή μπορεί να σπάσει λόγω ανεπαρκούς προσκόλλησης στο θεμέλιο. Αλλά ένα τέτοιο θερμοκήπιο είναι εξαιρετικά απλό στην κατασκευή, βολικό στη διάλυση και τη μεταφορά. Και εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να επισυνάψετε νέες ενότητες.

Θερμοκήπια με θόλο ή λανσέτ προσφέρουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Η χειμερινή βροχόπτωση δεν καθυστερεί στη δομή της δομής και το μυτερό σχήμα συμβάλλει καλύτερα στη συσσώρευση θερμότητας και στη θέρμανση του εδάφους. Αυτά τα κτίρια είναι η καλύτερη επιλογή για τη μεσαία ζώνη και τα Ουράλια, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένα για μεγάλους χιονισμένους χειμώνες και είναι επίσης κατάλληλα για την καλλιέργεια δενδρυλλίων. Οι ακτίνες του ήλιου εισέρχονται στο δωμάτιο χωρίς εμπόδια λόγω της πλεονεκτικής επιφάνειας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες στην ανέγερση μιας δομής σε σχήμα σταγόνας, καθώς απαιτείται να ενισχυθεί επιπλέον το θεμέλιο και να στερεωθεί η επιφάνεια σχεδόν χωρίς εξαρτήματα.

Ο επόμενος τύπος κατασκευής είναι ένας από τους πιο ακριβούς, αλλά και τους πιο πρακτικούς.. Πρόκειται για πολυγωνικά θερμοκήπια, στα οποία οι άκρες αναλαμβάνουν εναλλάξ τις λειτουργίες απορρόφησης του ηλιακού φωτός και μεταφοράς του σε φυτεύσεις εσωτερικού χώρου. Για να επιτύχετε το απαιτούμενο καθεστώς θερμοκρασίας σε τέτοιες δομές, πρέπει να προσπαθήσετε. Άλλωστε, πολύπλοκες κατασκευές από ξύλο, πολυανθρακικό, γυαλί, σίδηρο και σκυρόδεμα κάνουν ελάχιστα για να διατηρήσουν το καθεστώς θερμοκρασίας. Αλλά αυτά είναι πολύ όμορφα και αρμονικά κτίρια που μπορούν να διακοσμήσουν οποιοδήποτε τοπίο στην αυλή..

Τα ολλανδικά θερμοκήπια θεωρούνται τα καταλληλότερα για την καλλιέργεια όλων των τύπων φυτών, συμπεριλαμβανομένων των καλλωπιστικών. Η επιφάνεια ενός τέτοιου θερμοκηπίου καλύπτεται με ένα ομοιογενές υλικό από ειδικό γυαλί, το οποίο προστατεύει το δωμάτιο από την υγρασία της βροχής και την υπερβολική συμπύκνωση. Το θερμοκήπιο είναι εξοπλισμένο με υδρορροή, οπότε οι ανεπιθύμητες στάξεις δεν θα επηρεάσουν την καλλιέργεια διακοσμητικών λουλουδιών. Η υδρορροή διαθέτει ειδικές συσκευές για τη συλλογή συμπυκνωμάτων, είναι εξοπλισμένη με θήκες από ενισχυμένο γυαλί και έχει μια εξαιρετικά βολική θέση στην κορυφογραμμή της οροφής.

Η επιφάνεια του ολλανδικού θερμοκηπίου καλύπτεται με γυάλινα πλαίσια σε ένα στρώμα και είναι εξοπλισμένη με περσίδες για επιπλέον κουρτίνες. Οι οθόνες σκιάς μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε όλες τις επιφάνειες του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της οροφής, είτε σε ξεχωριστό τοίχο, το οποίο σας επιτρέπει να ελέγχετε το επίπεδο και τον βαθμό φωτισμού στο εσωτερικό του δωματίου. Εάν είναι απαραίτητο, οι οθόνες μπορούν να αναλάβουν τις λειτουργίες της πρόσθετης θέρμανσης.

Το ολλανδικό θερμοκήπιο είναι ένα αρκετά εκτεταμένο δωμάτιο με δίρριχτη στέγη και σύστημα θέρμανσης σχεδιασμένο έτσι ώστε η θερμοκρασία να είναι η ίδια σε οποιοδήποτε σημείο του θερμοκηπίου, καθώς και αυτόματο σύστημα άρδευσης και άρδευσης. Οι χώροι μπορούν επίσης να θερμανθούν από σταθερές πηγές θερμότητας. Έτσι, τα θερμοκήπια διατηρούν το δικό τους μικροκλίμα, χαρακτηριστικό για την καλλιέργεια ορισμένων τύπων φυτικών καλλιεργειών..

Το θερμοκήπιο σύμφωνα με το Meathlider δεν είναι μόνο μια ενδιαφέρουσα λύση, αλλά και ένα πρακτικό δωμάτιο για την καλλιέργεια καλλιεργειών.. Η βόρεια πλευρά της στέγης είναι υπερυψωμένη και έχει χαρακτηριστική κλίση. Υπάρχει σύστημα εξαερισμού στο επίπεδο του χάσματος μεταξύ των αρθρώσεων. Αυτή η μοναδική δομή διαθέτει έναν μηχανισμό “αναπνοής” για τη ρύθμιση της ανταλλαγής αέρα, ο οποίος σας επιτρέπει να καλλιεργείτε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών.

Ένα θερμοκήπιο με τη μορφή καλύβας σχηματίζεται από δύο κεκλιμένες πλαγιές, λόγω των οποίων περιέχει μέγιστη ηλιακή θερμότητα και φως. Ένα τέτοιο θερμοκήπιο είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού – αεραγωγούς και τραβέρσες. Είναι πολύ απλό στην κατασκευή, αλλά η χρήσιμη περιοχή είναι μικρή. Ως εκ τούτου, τα θερμοκήπια τύπου καλύβας συχνά εμβαθύνουν στο έδαφος..

Τα θερμοκήπια σε εσοχή έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν τη χρήση των ηλιακών πόρων διατηρώντας παράλληλα τη βέλτιστη θερμοκρασία και υγρασία ακόμη και στις πιο σκληρές χειμερινές συνθήκες. Το κτίριο βυθίζεται στο έδαφος σχεδόν στις άκρες της οροφής, που είναι ο κύριος θερμομονωτής. Για να χτίσετε ένα τέτοιο θερμοκήπιο είναι σαν να σκάβετε ένα πηγάδι: πρέπει να είστε σε θέση να σκάψετε έναν τεράστιο λάκκο και το πιο σημαντικό, να παρέχετε αξιόπιστη προστασία από τα υπόγεια ύδατα.

Μια εξωτική επιλογή είναι ένα θολωτό θερμοκήπιο.. Έχει στρογγυλεμένο σχήμα, που αποτελείται από πολύπλοκες δομές. Μοιάζει περισσότερο με σκηνή με θόλο, καλυμμένη με λευκό υλικό που επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να περάσουν. Αυτό είναι το πιο ακριβό, αλλά ταυτόχρονα, το πιο πρωτότυπο είδος θερμοκηπίου. Δεν είναι κατάλληλο για το χειμώνα, αλλά για εποχιακές φυτεύσεις – το ίδιο.

Υπάρχει επίσης μια επιλογή για ένα θερμοκήπιο με συμπαγή τοίχο, το οποίο λειτουργεί ως θερμομόνωση και διανομή θερμότητας.. Βασικά, αυτός είναι ο βόρειος τοίχος, ο οποίος χτίζεται και τούβλα, τσιμεντόλιθοι ή ξυλεία, μονωμένα από έξω ή από μέσα με χλιαρό, αφρό και εξοπλισμένα με σακούλες από πέτρες. Τα θερμικά μαξιλάρια διατηρούν τη θερμοκρασία μέρα και νύχτα. Ως αποτέλεσμα, το κόστος θέρμανσης των χώρων μειώνεται και η αποδοτικότητα κατανέμεται στον χώρο εργασίας του κτιρίου..

Υλικά (επεξεργασία)

Το θερμοκήπιο βασίζεται σε πλαίσιο. Μπορεί να αποτελείται από βασικά υλικά: ξύλο, μέταλλο και σωλήνες HDPE. Πρόσθετα υλικά από τα οποία σχηματίζεται επίσης η βάση του θερμοκηπίου είναι μεταλλικοί-πλαστικοί σωλήνες και εξαρτήματα αλουμινίου. Η καλύτερη επιλογή επιτυγχάνεται με μια ορθογώνια ράβδο. Αυτός είναι ένας απλός και φθηνός τρόπος για να χτίσετε ένα θερμοκήπιο με τα χέρια σας..

Το κύριο πράγμα είναι να διασφαλιστεί η προστασία των ξύλινων κατασκευών από μούχλα, μούχλα, σκαθάρια και σήψη, για το οποίο είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε τα τεμάχια εργασίας με λεκέ από ξύλο και ειδικούς εμποτικούς υγειονομικούς εμποτισμούς. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ξύλο λάρις, αλλά εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι απαραίτητο να στεγνώσετε καλά το πλαίσιο για να αποφύγετε τη συρρίκνωση κατά τη λειτουργία. Είναι καλύτερα να επιλέξετε είδη ξύλου χωρίς κόμπους και άλλα ελαττώματα. Λόγω του ότι το ξύλο λυγίζει και μετασχηματίζεται άσχημα, η δημιουργία πρόσθετων δομών με τη μορφή καμάρων, στροφών και ημικυκλίων είναι σχεδόν αδύνατη. Ως εκ τούτου, η ξυλεία χρησιμοποιείται κυρίως για ευθύγραμμα κτίρια..

Βολική εναλλακτική λύση για το ξύλο – μεταλλικό προφίλ από χάλυβα και αλουμίνιο, π.χ. προφίλ 20/20 mm. Από αυτό το υλικό, προκύπτουν εκπληκτικά ελαφρές, αλλά ανθεκτικές δομές που είναι ανθεκτικές σε υγρασία και ακραίες θερμοκρασίες. Είναι αλήθεια ότι τα στοιχεία θα πρέπει να στερεωθούν με ειδικούς συνδετήρες, βίδες με αυτοκόλλητο ή με συγκόλληση. Αλλά τα θερμοκήπια από μεταλλικό προφίλ είναι ισχυρά, αξιόπιστα και ανθεκτικά. Η δημιουργία των απαραίτητων εξαρτημάτων πραγματοποιείται σε μια ειδική μηχανή, η οποία είναι εύκολο να κατασκευαστεί μόνος σας.

Οι μεταλλικές κατασκευές για την κατασκευή θερμοκηπίων περιλαμβάνουν επίσης ένα προφίλ οροφής για τη στερέωση γυψοσανίδας, καθώς και ένα προφίλ για την οροφή. Αυτά τα υλικά είναι εύκολο να συναρμολογηθούν και να συναρμολογηθούν, αλλά είναι λιγότερο ανθεκτικά και δεν είναι κατάλληλα για περιοχές με χιονισμένους χειμώνες, καθώς τείνουν να παραμορφώνονται..

Η χρήση σωλήνων HDPE και σωλήνων PVC είναι κερδοφόρες επιλογές για την κατασκευή εποχιακών μικρών θερμοκηπίων. Είναι εξαιρετικά εύκαμπτα, φθηνά υλικά που μεταφέρονται εύκολα. Είναι gutta-percha και ελαφριά, αλλά οι κατασκευές από αυτά δεν αντέχουν σε επιπλέον φορτία, όπως βροχοπτώσεις με τη μορφή χιονιού και βροχής, καθώς και ανέμου..

Κατά την επιλογή ενός υλικού για την κάλυψη ενός θερμοκηπίου, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των επιφανειών που χρησιμοποιούνται.. Πρέπει να πληρούν όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας, να είναι ελαφριές, αλλά ταυτόχρονα ανθεκτικές. Το πλαίσιο του θερμοκηπίου καλύπτεται κυρίως από υλικά που μεταδίδουν φως, όπως γυαλί και κυτταρικό πολυανθρακικό. Όχι πολύ καιρό πριν, το γυαλί ήταν το μόνο υλικό από το οποίο κατασκευάστηκαν θερμοκήπια και θερμοκήπια. Έχει υψηλή πυκνότητα, εξαιρετική διαπερατότητα φωτός και όμορφη εμφάνιση..

Το γυαλί δεν εισέρχεται σε χημικές αντιδράσεις, δεν εκπέμπει τοξικές ουσίες, δεν σκουριάζει ή αποσυντίθεται, αλλά είναι αρκετά εύθραυστο και συχνά σπάει. Εξαιτίας αυτού, οι ιδιότητές του έχουν δημιουργήσει εναλλακτικές επιστρώσεις – ανάλογα με τη μορφή οργανικού γυαλιού με την προσθήκη συνδετικών στοιχείων που καθιστούν το υλικό ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό και άχρωμες πολυμερείς επικαλύψεις.

Το θερμοκήπιο μπορεί επίσης να καλυφθεί με πλαστική μεμβράνη.. Είναι το πιο φθηνό υλικό για χρήση όλο το χρόνο. Υπάρχουν ορισμένοι τύποι ενισχυμένων φιλμ που είναι ανθεκτικά στον άνεμο και τις βροχοπτώσεις..

Τα στρώματα κυτταρικού πολυανθρακικού έχουν τις ιδιότητες του γυαλιού και του πολυαιθυλενίου, υψηλής αντοχής, ευελιξίας, δεν σπάνε ή σπάνε. Οι κυψελωτές κυψέλες γεμίζουν με αέρα, γεγονός που δίνει στο υλικό αυτό πρόσθετες ιδιότητες θερμομόνωσης και αντοχής σε μηχανικές καταπονήσεις. Είναι ιδανικό για την κατασκευή κτιρίων με στρογγυλεμένα σχήματα. Ωστόσο, το πολυανθρακικό υπόκειται σε σταδιακή καταστροφή υπό την επίδραση των υπεριωδών ακτίνων, όταν θερμαίνεται και λυγίζει, διασπάται και παραμορφώνεται.

Κατά την εγκατάσταση, απαιτείται πρόσθετη μόνωση των άκρων από τη βρωμιά και το νερό, διαφορετικά η επικάλυψη μπορεί να “ανθίσει” και να γίνει άχρηστη. Σήμερα οι κατασκευαστές προσφέρουν υψηλής ποιότητας υλικό – πολυανθρακικό, κατασκευασμένο ειδικά για θερμοκήπια. Αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα μειονεκτήματα των προκατόχων της σειράς πολυμερών και έχει όλες τις απαραίτητες ιδιότητες αντοχής και αντοχής στη λειτουργία..

Μπορείτε να χτίσετε ένα θερμοκήπιο στον ιστότοπό σας χωρίς σχεδόν κανένα κόστος. Για αυτό, χρησιμοποιούνται περιττά πλαίσια παραθύρων, στερεωμένα μεταξύ τους με τη μορφή μιας δομής ή ορθογώνιας δομής. Μια τέτοια δομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως εποχιακή εγκατάσταση για την καλλιέργεια ορισμένων τύπων δενδρυλλίων. Αλλά μπορεί να βελτιωθεί, για παράδειγμα, ενισχύοντας το με ένα επιπλέον πλαίσιο, για να σφραγίσει τους αρμούς. Σε αυτή τη μορφή, τα θερμοκήπια από κουφώματα είναι πιο κατάλληλα για χρήση..

Διαστάσεις (επεξεργασία)

Τα θερμοκήπια μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος. Είναι μεγάλα, ελεύθερα, μικρά, καθώς και μεγάλα, στενά, πλατιά, τούνελ και ούτω καθεξής. Κατά συνέπεια, τα μεγάλα χρησιμοποιούνται σε βιομηχανική κλίμακα και σε ιδιωτική παραγωγή, για παράδειγμα, για την καλλιέργεια λουλουδιών προς πώληση. Τα ολλανδικά θερμοκήπια με κεκλιμένους τοίχους είναι μεγάλου μεγέθους. Χρησιμοποιούνται συχνότερα όταν πρόκειται για μεγάλη συγκομιδή..

Σε ευρύχωρα και ψηλά δωμάτια, μπορείτε να συνδυάσετε διάφορες φυτεύσεις: από χαμηλής ανάπτυξης μούρα έως διακλαδισμένους θάμνους, να οργανώσετε πολυεπίπεδα παρτέρια και κρεβάτια πολλαπλών επιπέδων. Η χρήση διαβάθμισης κάθετου και οριζόντιου χώρου σας επιτρέπει να καλλιεργείτε μια ποικιλία ειδών και τύπων καλλιεργειών και λουλουδιών με μέγιστο όφελος όλο το χρόνο.

Για τη θέρμανση ενός τέτοιου θερμοκηπίου, χρειάζονται ολόκληρα συστήματα παροχής θερμότητας και εξαερισμού, τα οποία θα πρέπει να προβλεφθούν ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού του δωματίου.. Η εξυπηρέτηση μεγάλων εκτάσεων απαιτεί μια μηχανοποιημένη προσέγγιση, πότισμα, ψύξη, χαλάρωση, άρδευση και λίπανση, η οποία είναι αρκετά ενεργειακή. Πολύ πιο κερδοφόρα μικρά κτίρια συμπαγούς τύπου σε πολλές βαθμίδες, όπου μπορείτε να καλλιεργήσετε σπορόφυτα και μικρά οπωροφόρα δέντρα.

Μακριά ή, όπως ονομάζονται επίσης, θερμοκήπια σήραγγας είναι ιδανικά για την καλλιέργεια σταφυλιών. Κατά κανόνα, τα σταφύλια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού, επομένως, το μέγεθος της περιοχής φύτευσης αυτού του πολιτισμού είναι σημαντικό. Το κύριο καθήκον είναι να διατηρηθεί η γεύση των ποικιλιών σταφυλιών με ελάχιστη χρήση χημικών και λιπασμάτων. Αυτό είναι δυνατό εάν δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες και ελαχιστοποιηθεί η πρόσληψη επιβλαβών μικροοργανισμών και εντόμων. Ένα θερμοκήπιο σήραγγας είναι το ιδανικό μέρος για αυτό..

Η ποιότητα του εδάφους, η καθαρότητα και ο κορεσμός του με θρεπτικά συστατικά είναι το κύριο πλεονέκτημα των εσωτερικών κτιρίων. Μεταξύ των συν είναι επίσης η σωστή θερμοκρασία και υγρασία. Εάν το επιτρέπει η αποπληρωμή, τότε μπορεί να οργανωθεί ένα αρκετά μεγάλο θερμοκήπιο. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την κλίμακα, η κατασκευή πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία..

Μορφές

Τα μοντέλα θερμοκηπίου ποικίλουν σε σχήμα. Ένα από τα πιο ασυνήθιστα και ενδιαφέροντα είναι η στρογγυλεμένη ή σφαιρική δομή. Σε αυτό, φυτά φυτεύονται σε κύκλο. Tηλά φυτά τοποθετούνται στο κέντρο και κάτω και κάτω κατά μήκος της περιφέρειας. Αυτό οφείλεται στο χαρακτηριστικό σχήμα και την ιδιαιτερότητα αυτού του είδους του θερμοκηπίου. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά, το χώμα στα κρεβάτια θερμαίνεται ομοιόμορφα, γεγονός που επιτρέπει στα φυτά να χρησιμοποιούν πλήρως τους πόρους θερμότητας και φωτός..

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της κατασκευής είναι η δυνατότητα οργάνωσης των προσγειώσεων σε διαφορετικά επίπεδα.. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κρεβάτια κουτιού, τοποθετώντας τα σε γωνία 36 μοιρών. Το κύριο πράγμα είναι να τηρούμε αυστηρά την οριοθέτηση του χώρου, τότε η περιοχή ενός μικρού σφαιρικού θερμοκηπίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέγιστο. Δεν είναι δύσκολο να το χτίσεις, είναι πολύ πιο δύσκολο να σκεφτείς και να τοποθετήσεις ένα σύστημα εξαερισμού σε αυτό. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να φτιάξετε αεραγωγούς ή πτυσσόμενες κουρτίνες με φερμουάρ περιμετρικά..

Ένα πλαίσιο για ένα σφαιρικό θερμοκήπιο μπορεί να είναι ένα μεταλλικό προφίλ, μεταλλικοί -πλαστικοί σωλήνες, λιγότερο συχνά – ξύλινα δοκάρια. Το κάλυμμα είναι φιλμ, πολυανθρακικό ή γυαλί. Αναμφίβολα, με σωστή κατανομή, πολύ περισσότερα φυτά θα χωρέσουν σε ένα τέτοιο θερμοκήπιο από ένα ορθογώνιο. Είναι αλήθεια ότι κάποιο απόθεμα δεν θα χωρέσει ακόμα εκεί..

Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το τριγωνικό θερμοκήπιο.. Μπορεί να κατασκευαστεί από ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό. Η βάση είναι μια πυραμίδα, μία από τις πλευρές της οποίας είναι μια σόβα και μια πόρτα ταυτόχρονα. Ένα φιλμ πολυαιθυλενίου χρησιμεύει ως κάλυμμα για αυτό, το γυαλί χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά. Δεν είναι πρακτικό να χρησιμοποιείται κυψελοειδές πολυανθρακικό, αφού τα κομμένα στρώματα πρέπει να είναι κλειστά από όλες τις πλευρές και ένας μεγάλος αριθμός συνδετήρων μπορεί να παραβιάσει την ακεραιότητα της επικάλυψης. Το αρκετά εύθραυστο γυαλί είναι προτιμότερο από αυτή την άποψη: δεν χρειάζεται να τρυπηθεί και να βιδωθεί, αρκεί να συγκολλήσετε τα πλαίσια και να τα στερεώσετε με στεγανωτικό.

Οργανα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι σύνδεσης του προφίλ και του πλαισίου του θερμοκηπίου. Όλα εξαρτώνται από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Έτσι, για παράδειγμα, για να στερεώσετε φύλλα πολυανθρακικού σε μια ξύλινη δοκό, χρειάζονται ειδικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων βιδών στέγης από καουτσούκ και πολυμερή θερμοροφήματα, καθώς και προφίλ σύνδεσης. Χρησιμοποιώντας βίδες οροφής με φαρδιά και ισχυρά θερμικά παρεμβύσματα από καουτσούκ, δεν μπορείτε να φοβηθείτε την εκτροπή της δομής στο σημείο στήριξης στερέωσης και την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το σετ πολυανθρακικού πρέπει να περιλαμβάνει υλικά στερέωσης για προστασία από έντομα, βρωμιά και νερό. Η διάτρητη ταινία πηγαίνει στο κάτω άκρο του φύλλου και η σφραγισμένη ταινία πηγαίνει στην κορυφή. Η διαδικασία στερέωσης είναι αρκετά απλή, είναι σημαντικό μόνο να μην σφίξετε υπερβολικά τους συνδετήρες. Είναι απαραίτητο να κόψετε φύλλα κυτταρικού πολυανθρακικού με παζλ, ακολουθώντας αυστηρά τις οδηγίες.

Στην περίπτωση στερέωσης γυαλιού σε μέταλλο, μεταλλικό πλαίσιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες επιλογές. Εάν υπάρχει ευκαιρία και ικανότητα στην εργασία με συγκόλληση, οι μεταλλικές γωνίες συγκολλούνται μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση, η μονάδα γυαλιού στερεώνεται με σφιγκτήρες. Όταν χρησιμοποιείτε μεταλλικό προφίλ, δημιουργούνται ειδικές αυλακώσεις για γυαλί και μια τέτοια δομή συνδέεται με ένα συνηθισμένο στεγανωτικό με ελαστικό παρέμβυσμα. Για να συνδέσετε ένα γαλβανισμένο προφίλ με γυαλί, χρησιμοποιήστε τις ίδιες βίδες συγκόλλησης ή αυτοκόλλητες βίδες. Οι σακούλες στερεώνονται με κόλλα χρησιμοποιώντας εξαρτήματα αλουμινίου.

Πώς να το κάνετε μόνοι σας?

Για να χτίσετε ένα θερμοκήπιο με τα χέρια σας, πρέπει να έχετε κατασκευαστικές ικανότητες και, κυρίως, ένα καλό έργο με σχέδια για τη μελλοντική κατασκευή. Τα καλύτερα έργα επικεντρώνονται στην κατασκευή θερμοκηπίων κεφαλαίου που θα εξυπηρετούν για πολλά χρόνια. Για αυτό, είναι κατάλληλη μια επιλογή με ενισχυμένο τοίχο και σύστημα συσσώρευσης θερμότητας με τη μορφή δικτύου σωλήνων εξαερισμού. Ο βόρειος τοίχος του κτιρίου είναι μονωμένος με σακούλες από χαλίκι.

Το σύστημα παροχής θερμότητας διαμορφώνεται σύμφωνα με την αρχή της κυκλοφορίας του αέρα σε παχύ υπόγειους σωλήνες HDPE με έξοδο προς τα έξω. Η θερμότητα από τη θέρμανση του εδάφους από τις ακτίνες του ήλιου, υπακούοντας στους φυσικούς νόμους, ανεβαίνει προς τα πάνω και κατεβαίνει κρύος αέρας για να το αντικαταστήσει. Έτσι συμβαίνει η συνεχής κίνηση των μαζών αέρα, διατηρώντας το απαιτούμενο καθεστώς θερμοκρασίας του εδάφους και του αέρα..

Πριν από την κατασκευή, είναι απαραίτητο να κάνετε όλες τις μετρήσεις και να ξεκινήσετε το σκάψιμο ενός λάκκου θεμελίωσης. Ανάλογα με το μέγεθος του θερμοκηπίου, μπορεί να έχει διαφορετικά μεγέθη, αλλά το βάθος πρέπει να είναι τουλάχιστον 70 εκατοστά. Περιμετρικά του λάκκου, ο ξυλότυπος προετοιμάζεται για τη θεμελίωση από ενίσχυση, χρησιμοποιώντας συγκόλληση και στηρίγματα για δομές στήριξης. Όταν το πλαίσιο για το θεμέλιο της λωρίδας είναι έτοιμο, χύνεται με σκυρόδεμα και ισοπεδώνεται.

Ο καθαρισμένος πυθμένας του λάκκου είναι επενδεδυμένος με πλάκες από διογκωμένο πολυστυρόλιο ή οποιοδήποτε άλλο υλικό. Αυτό θα είναι η βάση για σωλήνες εξαερισμού, οι οποίοι τοποθετούνται πάνω από τη μόνωση αυστηρά οριζόντια. Τα άκρα των σωλήνων στερεώνονται εξωτερικά με φύλλο και αυτοσχέδια μέσα και ολόκληρη η δομή καλύπτεται με γη..

Μετά από αυτό, αρχίζουν να εγκαθιστούν το πλαίσιο του θερμοκηπίου σύμφωνα με το σχέδιο σχεδίασης, ξεκινώντας από τη βόρεια και πλευρική πλευρά. Η κατασκευή είναι αρκετά απλή: το κύριο πράγμα είναι να προετοιμάσετε σωστά όλα τα μέρη και να τα συναρμολογήσετε κατά τη διαδικασία εγκατάστασης. Το πλαίσιο μπορεί να είναι τούβλο ή σκυρόδεμα, αλλά είναι πιο εύκολο και γρηγορότερο να το φτιάξετε από ξύλο. Περαιτέρω, το πλαίσιο του νότιου τοίχου είναι κατασκευασμένο από ξύλινα δοκάρια. Στη συνέχεια, τα δοκάρια συναρμολογούνται και η κεκλιμένη οροφή είναι τοποθετημένη. Είναι φτιαγμένο με τραβέρσα για τον αερισμό του δωματίου, για το οποίο έχει εγκατασταθεί ειδική συσκευή – βάση με μάνταλο και απορρόφηση κραδασμών σε περίπτωση ισχυρών ανέμων. Όλα τα δομικά στοιχεία καλύπτονται με πολλά στρώματα λεκέδων και αδιάβροχο βερνίκι.

Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών για την κατασκευή του πλαισίου του θερμοκηπίου, καλύπτεται με μεμβράνη ή πολυανθρακικό ενισχυμένο με πολυαιθυλένιο: πρώτα ο βόρειος τοίχος, μετά τα πλευρικά τοιχώματα, στη συνέχεια ο νότιος και τέλος η κλίση της οροφής. Εάν είναι επιθυμητό, ​​το κάλυμμα μπορεί να αντικατασταθεί με γυάλινα πλαίσια, γεγονός που θα περιπλέξει σημαντικά την κατασκευή, αλλά θα το κάνει πιο αξιόπιστο και μνημειώδες. Είναι καλύτερα να μην τοποθετείτε γυαλί στην οροφή για λόγους ασφαλείας, επειδή η κινητή δομή του μπορεί να υποστεί κρούσεις. Ο κεντρικός βόρειος τοίχος είναι μονωμένος από μέσα με στρώματα ορυκτού μαλλιού και στρώνονται σακούλες με πέτρες. Μπορούν να εγκατασταθούν τόσο εντός όσο και εκτός. Για να συσσωρεύσετε θερμότητα, μπορείτε να βάλετε κυλίνδρους ή δοχεία νερού στον βόρειο τοίχο..

Στοιχεία για την κατασκευή ράφια, απογραφή, δοχεία και άλλα σκεύη μεταφέρονται στο τελειωμένο θερμοκήπιο. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε φυτά και σπορόφυτα που θα αναπτυχθούν στο σπίτι. Ένα τέτοιο κτίριο θα δικαιολογηθεί τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και θα γίνει απαραίτητος βοηθός στη χώρα ή σε προσωπικό οικόπεδο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Για να χτίσετε ένα θερμοκήπιο με τα χέρια σαςΠροσπαθήστε να ακολουθήσετε μερικές από τις συμβουλές και τα κόλπα των επαγγελματιών.

  • Όταν αγοράζετε ξύλινα δοκάρια για το πλαίσιο του θερμοκηπίου, προσπαθήστε να επιλέξετε ένα δέντρο χειμερινής συγκομιδής, καθώς είναι πολύ ισχυρότερο, με λιγότερη περιεκτικότητα σε υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι το υλικό είναι λιγότερο επιρρεπές σε παραμόρφωση και συρρίκνωση..
  • Κατά κανόνα, δεν αρκεί η εφαρμογή ενός στρώματος προστατευτικής ένωσης σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα σύμπλεγμα ειδικών σκευασμάτων, εφαρμόζοντάς τα σε διάφορα στρώματα. Και για πιο αποτελεσματική προστασία από παράσιτα, μούχλα και διάφορες καταστροφές, χρησιμοποιήστε βαφή πάνω από ειδική επεξεργασία σε ξύλινες επιφάνειες.
  • Κατά την εγκατάσταση δομών πολυανθρακικού σε ξύλινο πλαίσιο, πρέπει να χρησιμοποιείτε θερμικές ροδέλες στο πόδι μαζί με βίδες για την οροφή και συνηθισμένες βίδες για ξύλο. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε γαλβανισμένους εγκάρσιους βραχίονες.
  • Όταν επιλέγετε κυτταρικό πολυανθρακικό, είναι επίσης απαραίτητο να αγοράσετε άκρες στερέωσης ταινίας που έχουν σχεδιαστεί για προστασία από έντομα, βρωμιά και νερό. Εφαρμόζονται καλύτερα στις άκρες των φέτων πριν σχηματιστεί η δομή, αμέσως μετά το κόψιμο..
  • Επιλέξτε ποιοτικό πολυανθρακικό. Για τη σήμανση του, χρησιμοποιούνται εγκοπές σε τμήματα επεξεργασμένα με λέιζερ, στα οποία καταγράφονται τα δεδομένα της μάρκας και της παρτίδας κατασκευής υλικού, καθώς και οι ονομασίες της εξωτερικής και εσωτερικής πλευράς. Η μη συμμόρφωση με τα μέρη κατά την εγκατάσταση πολυανθρακικού οδηγεί σε μείωση των ιδιοτήτων του υλικού με την επακόλουθη καταστροφή του.

  • Κατά την κοπή κυτταρικού πολυανθρακικού, χρησιμοποιήστε παζλ για μέταλλο ή μύλο. Πριν από τη διαδικασία, πρέπει να στερεώσετε σταθερά το υλικό έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάκρουση κατά τη διάρκεια της εργασίας. Στο τέλος, αφαιρέστε τα ρινίσματα και τα συντρίμμια σκουπίζοντας ή φυσώντας τις άκρες στα σημεία κοπής.
  • Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το προστατευτικό φιλμ από το πολυανθρακικό μετά την εγκατάσταση, διαφορετικά η δομή μπορεί να ραγίσει στα σημεία στερέωσης με τον οπλισμό του πλαισίου.
  • Κατά την κατασκευή γυάλινης κατασκευής με μεταλλικό σκελετό, ακολουθήστε τους κανόνες προστασίας από τη σκουριά. Για να διατηρήσετε το προφίλ για πολλά χρόνια, καλύψτε έγκαιρα την επιφάνειά του με χρώμα και βερνίκι..
  • Όταν εργάζεστε με βαφές, καθώς και αντιμυκητιασικές και αντιδιαβρωτικές ενώσεις, χρησιμοποιήστε πιστόλι ψεκασμού, ειδική μάσκα αναπνευστήρα και γάντια σιλικόνης.
  • Κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα σκληρών χειμώνων, μέρος των τοίχων του θερμοκηπίου μπορεί να μονωθεί με συνηθισμένο φύλλο, το οποίο θα μειώσει σημαντικά τις απώλειες θερμότητας..

Τηρώντας τις συμβουλές και τους κανόνες, μπορείτε να χτίσετε γρήγορα ένα θερμοκήπιο στον ιστότοπό σας και, επιπλέον, να αποκτήσετε δεξιότητες για την κατασκευή αυτού του τύπου δομών.

Όμορφα παραδείγματα

Η αισθητική εμφάνιση ενός κτιρίου είναι μια σημαντική λεπτομέρεια, ακόμη και αν αυτό το κτίριο είναι θερμοκήπιο. Υπάρχουν σχεδιαστικά έργα με περίεργη αρχιτεκτονική. Έτσι μεγαλώνουν τα πραγματικά παλάτια για τα φυτά σε προσωπικά οικόπεδα έξι στρεμμάτων. Εάν θέλετε, μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι παρόμοιο στον ιστότοπό σας. Αρκεί μόνο να μελετήσουμε τους βασικούς κανόνες και λεπτότητες της κατασκευής θερμοκηπίων.

Μερικά θερμοκήπια στο θεμέλιο είναι επενδεδυμένα με διακοσμητική πέτρα στη βάση, η οποία δίνει στο κτίριο μια πρόσθετη γοητεία. Η χρήση φυσικών υλικών είναι η καλύτερη επιλογή για το φινίρισμα αυτού του τύπου κτιρίου. Το τζάμι παίζει σημαντικό ρόλο. Τα θερμοκήπια με μεγάλο αριθμό τέτοιων λεπτομερειών είναι συχνά ένθετα με σχέδια σε γυαλί και διάφορα στολίδια, γεγονός που δίνει στο κτίριο μια ανοιχτή εμφάνιση. Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε έτσι ώστε η διακόσμηση να μην χρησιμεύει ως πρόσθετη σκίαση για τα φυτά..

Διαφορετικά στυλ μπορούν επίσης να λάβουν χώρα στην κατασκευή όμορφων θερμοκηπίων. Για παράδειγμα, για μια δομή σε γοτθικό στυλ, χρησιμοποιούνται μυτερά στοιχεία στην κορυφογραμμή και τους τοίχους του κτιρίου. Και τα παράθυρα από βιτρό είναι σχεδιασμένα κυρίως με τοξωτό τύπο..

Οι ελλειπτικές δομές χαρακτηρίζονται από τη χρήση γυψομάρμαρου, στυλιζαρισμένων στηλών και στηρίξεων. Όμορφα γλυπτά σε πόρτες και ξύλινα διακοσμητικά χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως ως διακόσμηση για τελειωμένα θερμοκήπια. Ταυτόχρονα, δεν είναι απαραίτητο να τηρούμε αυστηρά ένα στυλ, ο εκλεκτικισμός είναι αποδεκτός – στυλιστική μίξη. Έτσι, με τη γυάλινη ζωγραφική κάτω από το Khokhloma, το ελληνικό στολίδι κατά μήκος της περιμέτρου της βάσης είναι αρκετά άξιο. Και οι κινεζικές διαφάνειες και μπονσάι συνδυάζονται με επιτυχία με κλασικά αναρριχητικά σε γλάστρες και διακοσμητικά βάζα στην είσοδο και κατά μήκος της περιμέτρου του κτιρίου..

Για το μεγαλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούνται διάφορες λύσεις φωτισμού και οπίσθιοι φωτισμοί. Στην οροφή, μπορείτε να βάλετε μια ταινία με LED και κατά μήκος των πλευρών του μονοπατιού που οδηγεί στο θερμοκήπιο – “ζωντανά φανάρια” κατασκευασμένα από ασφαλή κεριά. Είναι ωραίο να περπατάς κατά μήκος ενός τέτοιου μίνι σοκάκι με όλη την οικογένεια το βράδυ..

Με όλη την ποικιλία ζωγραφισμένων εικόνων και ένθετων μοντέλων, τα θερμοκήπια που φροντίζονται θεωρούνται όμορφα. Η φαινομενικά μη εμφανής δομή στο εσωτερικό είναι αρκετά εξοπλισμένη και άνετη. Ένα συνηθισμένο κτίριο μπορεί να μετατραπεί σε ένα ζεστό σπίτι για φυτά, αν αντιμετωπίζετε τη διαδικασία της διάταξής του με αγάπη και προσοχή..

Για το πώς να φτιάξετε ένα θερμοκήπιο με τα χέρια σας, δείτε το επόμενο βίντεο.