Πώς να διασφαλίσετε τη λειτουργία του θερμοκηπίου όλο το χρόνο: επιλογές μόνωσης

Τα θερμοκήπια όλο το χρόνο έχουν γίνει δημοφιλή όχι μόνο στους αγρότες, αλλά και σε πολλούς ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών. Σε ένα τέτοιο θερμοκήπιο, μπορείτε να καλλιεργήσετε χόρτα, αγγούρια, ντομάτες, μούρα ή λουλούδια όλο το χρόνο. Για να δημιουργηθεί το απαραίτητο μικροκλίμα για τα φυτά, το θερμοκήπιο πρέπει να είναι σωστά σχεδιασμένο και μονωμένο. Η διαδικασία προετοιμασίας ενός θερμοκηπίου για χειμώνα έχει πολλές πτυχές που μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα και για να αυξηθούν οι αποδόσεις, πρέπει να εκτελούνται σωστά..

Από πού να ξεκινήσετε?

Πρέπει να ξεκινήσετε επιλέγοντας το σωστό μέρος για την εγκατάσταση του μελλοντικού θερμοκηπίου. Ο χώρος πρέπει να είναι καλά φωτισμένος, το κτίριο δεν πρέπει να σκιάζεται από γειτονικά κτίρια ή δέντρα. Όσο πιο ομαλή είναι η περιοχή, τόσο το καλύτερο. Όταν επιλέγετε μια τοποθεσία, πρέπει να δώσετε προσοχή στη δυνατότητα προστασίας από τον άνεμο, την εγγύτητα με πηγές νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτούμε μια βολική προσέγγιση..

Η σωστή θέση του θερμοκηπίου θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή απώλειας θερμότητας..

Προετοιμασία εδάφους

Κατά τον εξοπλισμό ενός θερμοκηπίου για τη χειμερινή περίοδο, πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να προετοιμάσετε προσεκτικά το χώμα. Το θεμέλιο της λωρίδας θα παρέχει μέγιστη θερμομόνωση.

Η προετοιμασία του εδάφους μπορεί να χωριστεί σε στάδια.

 • Πρώτον, γίνεται η σήμανση της μελλοντικής θεμελίωσης. Μετά τη σήμανση, εγκαθίσταται μια λωρίδα, η οποία είναι συνήθως κατασκευασμένη από σανίδες. Αυτή η λωρίδα θα βοηθήσει στον καθορισμό των εσωτερικών και εξωτερικών ορίων της βάσης..
 • Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την εκσκαφή του εδάφους στο επιθυμητό βάθος. Η άμμος χύνεται στο κάτω μέρος της σκαμμένης τάφρου, η οποία θα προστατεύσει τη δομή στήριξης. Εάν είναι δυνατόν, αξίζει να φροντίσετε για τη στεγανοποίηση της κάτω πλευράς..
 • Ο ξυλότυπος εγκαθίσταται στην προετοιμασμένη τάφρο. Η πιο σημαντική απαίτηση είναι η αντοχή του..
 • Αφού αποφασίσετε για τον ξυλότυπο, μπορείτε να προχωρήσετε στην ενίσχυση. Μετά την εγκατάσταση του πλέγματος ενίσχυσης, η δομή θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή.
 • Το τελευταίο στάδιο είναι η έκχυση σκυροδέματος. Συνιστάται να λιπαίνετε τα τοιχώματα του ξυλότυπου με σύνθεση με βάση το νερό πριν από αυτό, οπότε αφού σκληρύνει το μείγμα από αυτό, θα είναι ευκολότερο να διαχωρίσετε τα στοιχεία.

Καλλιέργεια

Μπορείτε να μονώσετε το χώμα με τα χέρια σας χρησιμοποιώντας θερμομονωτικό υλικό. Χρησιμοποιείται για να διαχωρίσει το κρύο από το ανώτερο στρώμα της γης, το οποίο θα θερμανθεί από το φως και τον αέρα. Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε την προετοιμασία του εδάφους την άνοιξη, όταν έχει ήδη ζεσταθεί αρκετά. Συνήθως, κλαδιά, ροκανίδια, πριονίδι, σανίδες κλπ. Χρησιμοποιούνται ως θερμομονωτικό υλικό..

Μην χρησιμοποιείτε τα φύλλα – αποσυντίθενται γρήγορα. Η μόνωση είναι θαμμένη ρηχά. Για τα περισσότερα κρεβάτια, 20 εκατοστά χώματος που απομένουν θα είναι αρκετά.

Η περιγραφόμενη βιολογική θέρμανση λειτουργεί ως εξής.

 • Αρχικά, η οργανική ύλη αρχίζει να αποσυντίθεται υπό την επίδραση φυσικών διεργασιών. Μαζί με αυτό, απελευθερώνεται θερμική ενέργεια.
 • Η θερμότητα ανεβαίνει προς τα πάνω, θερμαίνοντας ταυτόχρονα το χώμα.
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι αντί για φυσικό υλικό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνητά. Για παράδειγμα, μπορείτε να μονώσετε το χώμα με penoplex.

Σφράγιση και μόνωση δομών θερμοκηπίου

Κατά τον εξοπλισμό θερμοκηπίου γυαλιού ή θερμοκηπίου από πολυανθρακικό, υπάρχουν δύο βασικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη. Πρώτον, η μονωμένη έκδοση του θερμοκηπίου πρέπει να μεταδίδει επαρκή ποσότητα φωτός. Δεύτερον, η εκσυγχρονισμένη έκδοση του θερμοκηπίου πρέπει να σφραγίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι διαρροές θερμότητας πρέπει να ελαχιστοποιηθούν.

Πρέπει να ξεκινήσετε σφραγίζοντας όλες τις αρθρώσεις και τις οπές που μπορούν να μεταδώσουν θερμότητα. Οι σφραγιστές θα κάνουν εξαιρετική δουλειά με αυτό το έργο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τύπους μαστίχας ή ελαστικών παρεμβυσμάτων..

Το δεύτερο στάδιο είναι λίγο πιο δύσκολο. Όπως γνωρίζετε, ο καλύτερος θερμομονωτής είναι ο αέρας. Θα ήταν λογικό να μονώσουμε το θερμοκήπιο με τη βοήθεια του δεύτερου στρώματος, ενώ είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το θερμοκήπιο, πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να μεταδίδει φως.

Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι:

 • τελειώνοντας το εσωτερικό του θερμοκηπίου με αλουμινόχαρτο.
 • δημιουργώντας ένα επιπλέον στρώμα από πολυανθρακικό.

Ταινία

Το καλύτερο από όλα, η θερμότητα διατηρείται από το υλικό κάλυψης – η ταινία “με φυσαλίδες”, επομένως, όταν προετοιμάζετε το θερμοκήπιο για το χειμώνα, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε. Όσο πιο πυκνό είναι το υλικό, τόσο το καλύτερο. Η μεμβράνη μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο στρώματα, τα οποία θα δημιουργήσουν την επίδραση ενός θερμού, έτσι ώστε το θερμοκήπιο να διατηρήσει τη θερμότητα ακόμη καλύτερα.

Η ταινία είναι προσαρτημένη στις καμάρες του θερμοκηπίου, η απόσταση μπορεί να επιλεγεί με το μάτι. Το κύριο πράγμα είναι ότι το υλικό ταιριάζει άνετα.

Πολυανθρακικό

Κατά τη δημιουργία ενός επιπλέον στρώματος του θερμοκηπίου, είναι καλύτερο να προχωρήσετε σταδιακά..

 • Πρώτα πρέπει να κόψετε φύλλα πολυανθρακικού. Το πάχος του φύλλου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16 mm.
 • Τα κομμένα φύλλα ευθυγραμμίζονται κάτω από το πλαίσιο και στη συνέχεια συνδέονται χρησιμοποιώντας ειδικά προφίλ. Εάν συνδέσετε τα φύλλα με μια άρθρωση άκρου, θα πρέπει να περάσετε ξανά από τις αρθρώσεις με στεγανωτικό. Διαφορετικά, η απώλεια θερμότητας θα αυξηθεί.
 • Τα φύλλα πολυανθρακικού στερεώνονται με βίδες με πλαστικά καπάκια. Έτσι, δημιουργείται ένα θερμικό σπάσιμο, το οποίο δεν αφήνει τους συνδέσμους να παγώσουν..
 • Επανεπεξεργασία όλων των αρμών επένδυσης.

Η συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις θα διασφαλίσει τη λειτουργία του θερμοκηπίου όλο το χρόνο..

Τύμπανο

Η παρουσία ενός προθαλάμου στην είσοδο συμβάλλει στην πρόσθετη θερμομόνωση. Επιπλέον, μπορεί να φιλοξενήσει εργαλεία και εργαλεία κήπου. Το άνοιγμα για την πόρτα του προθάλαμου είναι συνήθως κατασκευασμένο από ξύλο και στη συνέχεια προσαρτάται στη δομή στήριξης. Το υπέρθυρο μεταξύ της πόρτας και του θερμοκηπίου είναι επικαλυμμένο με πολυανθρακικό.

Μην ξεχνάτε τη σφράγιση των αρμών, για τις πόρτες, το κόμμι σφράγισης θα είναι χρήσιμο.

Επιπλέον φως

Ένα ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό ενός χειμερινού θερμοκηπίου θα είναι η παρουσία πρόσθετου φωτισμού. Το χειμώνα, οι ώρες της ημέρας είναι μικρότερες και, επιπλέον, το φως της ημέρας επηρεάζει διαφορετικά φυτά με διαφορετικούς τρόπους. Προκειμένου να τους παρέχετε μια άνετη ανάπτυξη, αξίζει να παρέχετε ένα επιπλέον σύστημα φωτισμού. Η πιο σωστή επιλογή είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών πηγών. Οι λαμπτήρες φθορισμού, οι οικονομικοί λαμπτήρες νατρίου και οι συμβατικοί λαμπτήρες με κίτρινο φως σε συνδυασμό είναι μια άξια λύση..

Θέρμανση του εσωτερικού χώρου

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη θέρμανση του εσωτερικού χώρου, θα εξετάσουμε τους κύριους..

 • Θέρμανση νερού. Η θέρμανση νερού στα περισσότερα σχέδια πραγματοποιείται με λέβητες θέρμανσης. Εάν το θερμαινόμενο θερμοκήπιο είναι μικρό, μπορείτε να περιοριστείτε σε συσκευές θέρμανσης μόνο στη μία πλευρά του δωματίου. Τα ρεύματα μεταφοράς αρκούν. Το πλεονέκτημα της θέρμανσης ζεστού νερού είναι ότι είναι ασφαλέστερο από τη θέρμανση με ηλεκτρικό ή φυσικό αέριο. Αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η ιδιαιτερότητα του πολυανθρακικού είναι ότι δεν τείνει να συλλέγει υγρασία στους τοίχους το χειμώνα. Έτσι η υγρασία θα επιστρέψει φυσικά στο έδαφος..

Η θέρμανση νερού θεωρείται μία από τις πιο αποδοτικές και κερδοφόρες επιλογές θέρμανσης θερμοκηπίου..

 • Υπέρυθρη ακτινοβολία. Η ευκολία μπορεί να διακριθεί από τα πλεονεκτήματα των θερμαντήρων υπερύθρων. Δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε τη σόμπα, να ρίχνετε καυσόξυλα. Ο αέρας θερμαίνεται ομοιόμορφα. Οι θερμαντήρες υπερύθρων δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο και είναι εύκολο να εγκατασταθούν. Μειονεκτήματα – υψηλό κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης.
 • Θέρμανση φυσικού αερίου. Παράγεται ειδικός εξοπλισμός αερίου, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε θερμοκήπια. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να συνδεθεί με το γενικό σύστημα παροχής αερίου, από το οποίο προκύπτει ότι αυτό απαιτεί ειδική άδεια. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κυλίνδρους, αλλά οι κύλινδροι μπορεί να σπάσουν αρκετά γρήγορα. Ένα δεν είναι αρκετό ούτε για ένα μήνα.
 • Ηλεκτρικοί θερμαντήρες. Η πιο αναποτελεσματική επιλογή. Ένας συμβατικός ηλεκτρικός θερμαντήρας είναι απίθανο να αντιμετωπίσει ακόμη και το μικρότερο θερμοκήπιο και η χρήση περισσότερων ηλεκτρικών συσκευών θα προκαλέσει υπερβολικό φορτίο στο δίκτυο. Και ο λογαριασμός ρεύματος θα βγει εντυπωσιακός.

Κατά τη διαδικασία μόνωσης μιας δομής, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη όχι μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μελλοντικών συστημάτων θέρμανσης, αλλά και παράγοντες που μπορεί απλώς να μην δώσετε προσοχή στην αρχή. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τη θέση του μελλοντικού θερμοκηπίου. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κατά την προετοιμασία ενός θερμοκηπίου για το χειμώνα, πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να εστιάσετε στη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος για τα μελλοντικά φυτά..

Εάν η θερμομόνωση πραγματοποιείται σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις και τους τεχνικούς κανονισμούς, είναι δυνατόν να αυξηθεί η παραγωγικότητα του θερμοκηπίου κατά 100% ή περισσότερο. Ο τρόπος μόνωσης στην κρύα εποχή είναι προσωπική επιλογή του καθενός. Εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες και από τη διαθεσιμότητα χρόνου. Αλλά αν γίνει σωστά, το θερμοκήπιο θα παράγει φρέσκες καλλιέργειες όλο το χρόνο..

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μόνωσης ενός θερμοκηπίου, δείτε το επόμενο βίντεο..