Πολυανθρακικά θερμοκήπια: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πολυανθρακικά θερμοκήπια: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα θερμοκήπια από πολυανθρακικό σήμερα θεωρούνται μία από τις πιο βέλτιστες και δημοφιλείς κατασκευές, οι οποίες έχουν τεράστιο αριθμό πλεονεκτημάτων. Μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων επιτρέπει σε κάθε άτομο να επιλέξει την πιο βέλτιστη επιλογή για το σπίτι ή την εξοχική κατοικία του, η οποία περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες παραμέτρους. Τα έτοιμα θερμοκήπια από αυτό το υλικό έχουν εντυπωσιακή διάρκεια ζωής, γεγονός που τα καθιστά την προτιμώμενη επιλογή μεταξύ παρόμοιων..

Ιδιαιτερότητες

Αμέσως μετά την εμφάνισή τους, τα φύλλα πολυανθρακικού κέρδισαν την αγάπη και την εμπιστοσύνη πολλών κατοίκων του καλοκαιριού. Ωστόσο, παρά αυτό, δεν καταλαβαίνουν όλοι τι ακριβώς είναι αυτό το υλικό, ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του. Μπορείτε να καταλάβετε αυτό το ζήτημα μόνο μελετώντας προσεκτικά τα δομικά χαρακτηριστικά του πολυανθρακικού και τα πλεονεκτήματα της κατασκευής δομών θερμοκηπίου από αυτό..

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του πολυανθρακικού είναι ότι έχει δομή κηρήθρας. Κάθε κηρήθρα περιλαμβάνει ειδικά κελιά γεμάτα με αέρα. Χάρη σε αυτό οι δομές διατηρούν τη θερμότητα μέσα χωρίς προβλήματα. Αρχικά, τα φύλλα πολυανθρακικού δεν μπορούσαν να καυχηθούν για τόσο υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες, αλλά σύντομα άρχισαν να επεξεργάζονται με τη βοήθεια ειδικών βερνικιών, με αποτέλεσμα αυτό το υλικό να είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστη προστασία από επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες..

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του πολυανθρακικού είναι ότι είναι αρκετά εύκολο στην επεξεργασία. Οι μοναδικές ιδιότητες του υλικού επιτρέπουν διάτρηση, κόλληση ή άλλες διαδικασίες. Επιπλέον, είναι αρκετά εύκολο να κόψετε με ηλεκτρικό παζλ και, ελλείψει τέτοιων εργαλείων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνηθισμένο ενισχυμένο ψαλίδι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί το κύριο τεχνικό πλεονέκτημα του πολυανθρακικού υλικού, το οποίο έγκειται στο χαμηλό του βάρος και στην ικανότητα μετάδοσης του ηλιακού φωτός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή δομών θερμοκηπίου. Το υλικό είναι διάσημο για την πλαστικότητα του, γεγονός που απλοποιεί σημαντικά τη δουλειά με αυτό. Λόγω αυτής της ιδιότητας, εάν είναι απαραίτητο, ένα θερμοκήπιο από πολυανθρακικό μπορεί να εξοπλιστεί με μικρούς αεραγωγούς ή χωρίσματα..

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η χρήση φύλλων από πολυανθρακικό για απόκτηση θερμοκηπίου έχει τεράστιο αριθμό πλεονεκτημάτων, το κυριότερο από τα οποία είναι το χαμηλό βάρος και η ανθεκτικότητα της μελλοντικής δομής. Ακόμη και σε σύγκριση με υλικά γυαλιού, το πολυανθρακικό διαρκεί περισσότερες από μία εποχές και είναι λιγότερο επιρρεπές σε ζημιές. Επίσης, αυτό το υλικό ωφελεί σημαντικά σε σύγκριση με την μεμβράνη, η οποία δεν είναι σε θέση να αντέξει ακόμη και τη μικρότερη μηχανική πίεση..

Τα φύλλα πολυανθρακικού έχουν μια μοναδική δομή που τους επιτρέπει να διατηρούν τη θερμότητα στο εσωτερικό χωρίς κανένα πρόβλημα, και πολύ καλύτερα από το συνηθισμένο φιλμ ή γυαλί. Και η υψηλή πλαστικότητα και ευελιξία καθιστούν δυνατή την επεξεργασία αυτού του υλικού χωρίς προβλήματα, την τοποθέτησή του σε ένα πλαίσιο ή άλλες παρόμοιες κατασκευές. Μόνο φύλλα πολυανθρακικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία θερμοκηπίων οποιασδήποτε διαμόρφωσης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση του γυαλιού.

Μεταξύ των διακριτικών πλεονεκτημάτων του πολυανθρακικού στην παραγωγή θερμοκηπίου είναι τα ακόλουθα.

 • Ευκολία και απλότητα εγκατάστασης. Λόγω του γεγονότος ότι αυτό το υλικό έχει ελάχιστο βάρος, είναι αρκετά εύκολο στη μεταφορά και την εγκατάσταση..
 • Μοναδικές θερμομονωτικές ιδιότητες, οι οποίες έγιναν δυνατές χάρη στην καινοτόμο δομή υλικών και την ειδική επεξεργασία.
 • Εντυπωσιακή ηχομόνωση, η οποία μερικές φορές μπορεί να φτάσει τα 25 ντεσιμπέλ.
 • Η παρουσία ειδικής επίστρωσης που παρέχει αξιόπιστη προστασία από τις βλαβερές συνέπειες των υπεριωδών ακτίνων.
 • Εξαιρετικά χαρακτηριστικά αντοχής. Παρά το χαμηλό βάρος του, αυτό το υλικό μπορεί να αντέξει εύκολα μηχανική καταπόνηση και κραδασμούς, καθώς και ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα σύγχρονα φύλλα πολυανθρακικού είναι 200 ​​φορές ισχυρότερα από το γυαλί.

 • Μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών φύλλων, έτσι ώστε κάθε άτομο να μπορεί να επιλέξει την πιο βέλτιστη επιλογή για τον εαυτό του. Μια τεράστια επιλογή σας επιτρέπει να εκτελείτε πιο άνετα την κάλυψη των ανοιγμάτων, καθώς και να δημιουργείτε χωρίσματα σε δομές θερμοκηπίου.
 • Δυνατότητα χρήσης θερμοκηπίων από πολυανθρακικό όλο το χρόνο. Λόγω της αντοχής του, το υλικό αντέχει εύκολα στον άνεμο, στο φορτίο του χιονιού και σε άλλες καιρικές συνθήκες.
 • Υψηλό επίπεδο ασφάλειας και απουσία τυχόν επικίνδυνων ατμών κατά την καύση. Το κύριο πλεονέκτημα του πολυανθρακικού είναι ότι αρχίζει να λιώνει μόνο σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 550 μοίρες.
 • Η επένδυση χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή αντοχή σε επιθετικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των χημικών καθαριστικών και της καθίζησης οξέων.

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα, τα φύλλα πολυανθρακικού έχουν κάποια μειονεκτήματα..

Προκειμένου αυτά τα φύλλα να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν περισσότερο και να διατηρούν την ελκυστικότητά τους, είναι απαραίτητο να τηρούνται αυστηρά ορισμένοι κανόνες λειτουργίας..

 • Πρώτα απ ‘όλα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα άκρα τους να παραμείνουν ανοιχτά, καθώς η υγρασία ή τα έντομα μπορούν πάντα να φτάσουν εκεί, γεγονός που θα προκαλέσει ζημιά στο υλικό. Ένα υγρό περιβάλλον προάγει την ενεργό εξάπλωση μυκήτων, η οποία μειώνει σημαντικά τις λειτουργικές ιδιότητες του υλικού και ολόκληρου του θερμοκηπίου από πολυανθρακικό.
 • Τα σεντόνια πρέπει να καθαρίζονται αμέσως από βρωμιά και σκόνη, χρησιμοποιώντας μόνο μαλακά υφάσματα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταφύγετε στη χρήση επιθετικών απορρυπαντικών που μπορούν να βλάψουν την επίστρωση και να αναιρέσουν τις μοναδικές προστατευτικές της ιδιότητες..
 • Αξίζει επίσης να αρνηθείτε τη χρήση οποιουδήποτε μέσου που περιλαμβάνει αλκάλια ή αιθέρες, καθώς μπορούν επίσης να βλάψουν την επικάλυψη του πολυανθρακικού φύλλου..
 • Λειαντικά και αιχμηρά αντικείμενα μπορούν να βλάψουν το προστατευτικό στρώμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να κρατά μακριά τις επιβλαβείς ακτίνες UV..
 • Το χειμώνα, με έντονες χιονοπτώσεις, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε συνεχώς το πάνω μέρος της δομής, προκειμένου να αποφευχθεί ο σχηματισμός πάγου και η επακόλουθη παραμόρφωση του θερμοκηπίου. Το γεγονός είναι ότι υπό την πίεση του χιονιού, η δομή αντιμετωπίζει ένα τεράστιο φορτίο και μπορεί να αρχίσει να αλλάζει το σχήμα της, γεγονός που απειλεί την κατάρρευση ολόκληρου του θερμοκηπίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται η έγκαιρη απομάκρυνση του χιονιού από φύλλα πολυανθρακικού..

Όσον αφορά το κόστος κατασκευής μιας επικάλυψης από πολυανθρακικό, είναι, φυσικά, πολύ χαμηλότερο από το κόστος κατασκευής ενός γυάλινου θερμοκηπίου, αλλά ελαφρώς ακριβότερο από μια επίστρωση μεμβράνης. Σε κάθε περίπτωση, στη σύγχρονη αγορά, είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί κάτι πιο βέλτιστο όσον αφορά την σχέση τιμής / ποιότητας..

Τύποι και μορφές κατασκευής

Σήμερα η επιλογή των θερμοκηπίων είναι αρκετά μεγάλη: μπορείτε να βρείτε μεγάλα και μικρά, τετράγωνα και ορθογώνια, αέτωμα και μονής κλίσης, πτυσσόμενα και συγκολλημένα, γαλβανισμένα, συρόμενα, μονολιθικά συλλογές ή κατασκευές με αφαιρούμενη οροφή. Χάρη σε αυτό, κάθε άτομο μπορεί να επιλέξει την πιο βέλτιστη και κατάλληλη επιλογή για αυτόν, η οποία έχει όλες τις απαραίτητες ιδιότητες..

Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να μιλήσετε για το σχήμα του πλαισίου, το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί με τη μορφή σκηνής, σπιτιού, αψίδας ή να έχει σχεδόν οποιοδήποτε άλλο σχήμα. Και αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην ευελιξία και την πλαστικότητα του πολυανθρακικού, το οποίο σας επιτρέπει να δώσετε σε αυτό το υλικό σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε μορφή πλαισίου έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την επιλογή μιας συγκεκριμένης επιλογής. Σήμερα, οι τοξωτές κατασκευές, οι οποίες αντιπροσωπεύονται από ένα πλαίσιο με κλίση ή αέτωμα, είναι πολύ δημοφιλείς. Μεταξύ των διακριτικών πλεονεκτημάτων αυτού του σχήματος είναι η ευκολία συναρμολόγησης και η ελάχιστη κατανάλωση πολυμερούς πλαστικού, η οποία τελικά μειώνει το συνολικό κόστος κατασκευής δομών θερμοκηπίου. Επιπλέον, οι τοξωτές φόρμες απαιτούν ελάχιστες δαπάνες χρόνου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό με περιορισμένο ποσό αυτού του πόρου. Ωστόσο, αυτός ο τύπος δομής έχει ορισμένα μειονεκτήματα, μεταξύ των οποίων μπορεί να διακριθεί η πολυπλοκότητα της φροντίδας των φυτών κοντά στους πλευρικούς τοίχους, η οποία προκαλείται από τα μοναδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του θερμοκηπίου..

Μια άλλη δημοφιλής ποικιλία είναι το θερμοκήπιο σκηνών, το οποίο μοιάζει με σκηνή. Αυτές οι μορφές είναι οι πλέον βέλτιστες σε περιοχές όπου θα καλλιεργηθούν πολλά είδη λαχανικών. Ένα διακριτικό χαρακτηριστικό των δομών με τη μορφή σκηνής είναι ότι μπορούν να έχουν σχεδόν οποιοδήποτε μέγεθος, ακόμη και το πιο μη τυποποιημένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα θερμοκήπιο με αέτωμα είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητο για χρήση κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς η δομή μπορεί να καταστραφεί σοβαρά λόγω μεγάλης ποσότητας χιονιού. Εάν θέλετε να χτίσετε ακριβώς αυτό το είδος θερμοκηπίου, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο ενισχυμένα φύλλα πολυανθρακικού που μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια φορτία. Φυσικά, μια τέτοια λύση θα κοστίσει πολύ περισσότερο, οπότε θα ήταν πιο σκόπιμο να επιλέξετε έναν διαφορετικό τύπο θερμοκηπίου. Όσον αφορά τα θερμοκήπια με άπαχο τρόπο, η κατασκευή τους είναι πολύ φθηνότερη. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτού του σχεδιασμού είναι ότι μπορεί να στερεωθεί σε ένα σπίτι ή σε άλλη κατασκευή. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι το κτίριο στηρίζεται σε έναν συμπαγή τοίχο ενός άλλου κτιρίου, το οποίο εξασφαλίζει την αντοχή και την ικανότητα να αντέχει τεράστια φορτία. Οι κριτικές δείχνουν ότι ένα τέτοιο θερμοκήπιο διαρκεί πολύ εάν το φροντίζετε συνεχώς.

Είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε δομές θερμοκηπίου στη νότια πλευρά, έτσι ώστε τα φυτά να λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως.. Και αν είναι επιθυμητό, ​​η δομή του υπόστεγου μπορεί να εγκατασταθεί ξεχωριστά από την κύρια κατασκευή, ωστόσο, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί το μέγιστο πλάτος, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν αρκετές σειρές ραφιών στο εσωτερικό. Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του τύπου είναι ότι μια τεράστια ποσότητα δενδρυλλίων μπορεί να τοποθετηθεί μέσα, κάτι που έχει υψίστη σημασία για την απόκτηση μιας υψηλής ποιότητας και πλούσιας συγκομιδής..

Τα τελευταία χρόνια, τα κτίρια κατά μήκος του Meathlider ήταν πολύ δημοφιλή. Πρόκειται για μοναδικές κατασκευές που είναι ελαφρώς υψηλότερες στη βόρεια πλευρά από ό, τι στη νότια. Οι μοναδικές σχεδιαστικές λύσεις σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα βέλτιστο μικροκλίμα στο εσωτερικό που παρέχει στα φυτά υψηλό επίπεδο άνεσης.

Εάν πριν από 10 χρόνια οι πολυγωνικοί τύποι δομών θερμοκηπίου ήταν αρκετά σπάνιοι, σήμερα δεν θα εκπλήξετε κανέναν με αυτές.. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων τους είναι οι υψηλές αισθητικές αξίες. Ένα τέτοιο θερμοκήπιο χαρακτηρίζεται από μια ελκυστική εμφάνιση, η οποία βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση ολόκληρης της προαστιακής περιοχής. Επιπλέον, αυτές οι δομές μπορούν να παρέχουν τη μέγιστη προστασία των φυτών από υπερθέρμανση το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία του αέρα μπορεί να αυξηθεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Τα πολυγωνικά θερμοκήπια από πολυανθρακικό έχουν τεράστιο όγκο χρήσιμου χώρου, καθώς δεν υπάρχει κεντρικό διάδρομο, το οποίο επιτρέπει πολλά ράφια.

Τέτοια θερμοκήπια είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από πολυανθρακικό, καθώς είναι ένα αρκετά εύκαμπτο υλικό και μπορεί να του δοθεί οποιοδήποτε σχήμα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό κατά την κατασκευή ενός πολυγωνικού θερμοκηπίου. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία επιλογής, η κύρια προσοχή πρέπει να δοθεί όχι στο σχήμα του θερμοκηπίου, στον αριθμό των δενδρυλλίων που θα πρέπει να καλλιεργηθούν στη δομή. Επιπλέον, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής και στο κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία κατασκευής ενός θερμοκηπίου..

Για να επιλέξετε τον σωστό τύπο θερμοκηπίου και τον σχεδιασμό του, πρέπει αμέσως να αποφασίσετε για ποιο σκοπό θα χρειαστεί το μελλοντικό δωμάτιο, σε ποιες εποχές θα χρησιμοποιηθεί και ποιες διαστάσεις είναι κατάλληλες για τις συνθήκες σας. Επιπλέον, είναι άμεσα απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το αυτοματοποιημένο σύστημα, επειδή όσο πιο πολλές καινοτόμες δομές υπάρχουν σε αυτό, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι το μέγεθος της δομής. Σήμερα τα θερμοκήπια θεωρούνται ένα από τα πιο δημοφιλή και απαιτητικά στη σύγχρονη αγορά. Το διακριτικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν μικρό μέγεθος, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές με μικρή έκταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ονομάζονται σχέδια υψηλής απόδοσης..

Παρά τις ελάχιστες διαστάσεις, είναι αρκετά βολικό να εργαστείτε σε μια τέτοια δομή και ένας τεράστιος αριθμός σπορόφυτων μπορεί να τοποθετηθεί εδώ.. Και το κύριο πλεονέκτημα ενός θερμοκηπίου είναι ότι μπορεί να συνδεθεί και από τις δύο πλευρές του σπιτιού, ωστόσο, η επέκταση στη νότια πλευρά θεωρείται η καλύτερη επιλογή, έτσι ώστε τα φυτά να μπορούν να λάβουν επαρκή ποσότητα φυσικού φωτός..

Μεταξύ των μειονεκτημάτων είναι το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί μια τέτοια δομή με μεμβράνη, καθώς ο άνεμος θα την κατεδαφίζει σε τακτική βάση. Οι περισσότεροι κάτοικοι του καλοκαιριού σε αυτή την περίπτωση προτιμούν γυαλί ή πλαστικό. Τα θερμοκήπια Gable είναι συνηθισμένα σπίτια που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Τέτοιες δομές έχουν τεράστιο αριθμό πλεονεκτημάτων που τις διακρίνουν ευνοϊκά από άλλες..

Πρώτα απ ‘όλα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι το θερμοκήπιο θα χαλάσει κάτω από το βάρος του χιονιού τη χειμερινή περίοδο. Επιπλέον, το μοναδικό σχήμα της οροφής σας επιτρέπει να επιλέξετε σχεδόν οποιοδήποτε υλικό για τη δομή, όχι μόνο φύλλα από πολυανθρακικό. Φυσικά, τα τελευταία είναι τα πιο βέλτιστα λόγω της μοναδικής αξίας για τα χρήματα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η χρήση ενός τέτοιου θερμοκηπίου επιτρέπει επιπλέον στυλ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για ορισμένους καλοκαιρινούς κατοίκους. Φυσικά, όπως και άλλες ποικιλίες, η αέτωμα έχει τα μειονεκτήματά της. Δεδομένου του γεγονότος ότι συναρμολογήθηκε με τη βοήθεια τεράστιας ποσότητας υλικών στερέωσης, ο κάτοικος του καλοκαιριού πρέπει να ελέγχει συνεχώς το πλαίσιο για διαρροές και να βεβαιώνεται ότι ούτε ένα μέρος δεν έχει διαβρωθεί..

Στο μέλλον, δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή μεγέθους ή η επέκταση αυτών των χώρων. Και η οροφή των θερμοκηπίων με αέτωμα είναι αρκετά μεγάλη, επομένως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή του ιδρύματος. Τα τελευταία χρόνια, οι τοξωτές κατασκευές έχουν επίσης τεράστια δημοτικότητα, οι οποίες διαθέτουν μια ελάχιστη ανακλαστική επιφάνεια. Χάρη σε αυτό άφησαν πολύ περισσότερο ηλιακό φως από τις εκδόσεις μονής κλίσης και αέτωμα. Τα μοναδικά εποικοδομητικά πλεονεκτήματα αυτού του σχεδιασμού καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη των καλλιεργειών σε μεγάλα ύψη, τα οποία δεν μπορούν να επιτευχθούν σε συνηθισμένα κτίρια..

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η φροντίδα των φυτών που βρίσκονται σε ένα τοξωτό θερμοκήπιο από πολυανθρακικό είναι μάλλον δύσκολη. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί οι τύποι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια δενδρυλλίων για ανοιχτό έδαφος, καθώς σε τέτοιες συνθήκες δεν θα είναι δυνατή η σκλήρυνση των φυτών. Παρά αυτές τις ελλείψεις, τέτοια θερμοκήπια είναι εξαιρετικά εύκολο να συναρμολογηθούν και να αποσυναρμολογηθούν. Επίσης, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε εύκολα να προσθέσετε επιπλέον τμήματα για να αυξήσετε το μέγεθος του δωματίου..

Ένα άλλο μειονέκτημα της τοξωτής κατασκευής είναι ότι το χειμώνα συχνά εμφανίζονται εκτροπές και βλάβες της οροφής, καθώς το χιόνι δεν μπορεί να κυλήσει χωρίς προβλήματα. Με άλλα λόγια, είτε πρέπει να κάνετε καθαρισμό σε συνεχή βάση, είτε ο θερινός κάτοικος κινδυνεύει να χάσει ολόκληρη τη δομή και τα φυτά. Τέτοια θερμοκήπια δεν μπορούν επίσης να εγκατασταθούν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ισχυρούς ανέμους, καθώς η στερέωση του πλαισίου είναι ασταθής και κάθε ριπή αέρα μπορεί να κατεδαφίσει τη δομή..

Οι δομές στάγδην διαφέρουν σε μια μάλλον πρωτότυπη μορφή, η οποία διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα.. Για παράδειγμα, ένα μυτερό κάλυμμα αποτρέπει τη συσσώρευση χιονιού, το οποίο έχει θετική επίδραση στην αξιοπιστία και τη δύναμη ολόκληρης της δομής. Επιπλέον, χάρη σε αυτό το χώμα μέσα στο θερμοκήπιο θερμαίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα την άνοιξη..

Τέτοια κτίρια θεωρούνται η βέλτιστη λύση για τις βόρειες περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από άφθονο χιόνι το χειμώνα. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά σχεδίασης επιτρέπουν στο ηλιακό φως να διαπερνά εύκολα όλες τις γωνίες της δομής. Το μόνο σημαντικό μειονέκτημα του σχεδιασμού σε σχήμα πτώσης είναι η πολυπλοκότητα της εγκατάστασής του, η οποία είναι πέρα ​​από τη δύναμη του καθενός..

Μια άλλη παραλλαγή είναι ο ολλανδικός τύπος δωματίου, ο οποίος επιτρέπει στα φυτά να λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως.. Αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε λόγω του γεγονότος ότι ένα ειδικό γυαλί με ομοιογενή δομή χρησιμοποιείται ως επίστρωση. Αυτός ο σχεδιασμός δεν επιτρέπει την υπερβολική υγρασία να εισέλθει στο θερμοκήπιο, καθώς είναι εξοπλισμένο με υδρορροή από αλουμίνιο. Είναι υπεύθυνος για τη συλλογή και την αποστράγγιση του νερού της βροχής.

Ο σχεδιασμός της υδρορροής προβλέπει επίσης την παρουσία ειδικών σφραγίδων για την αποφυγή εμφάνισης συμπύκνωσης. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό ολόκληρου του συστήματος αποστράγγισης του ολλανδικού θερμοκηπίου είναι ότι είναι τοποθετημένο στην κορυφογραμμή της οροφής. Χάρη σε αυτό, διαθέτει αντοχή στον άνεμο. Εάν το θερμοκήπιο είναι μεγάλο και βρίσκεται σε μια περιοχή με σκληρές καιρικές συνθήκες, τότε θα πρέπει να φροντίσετε το σύστημα θέρμανσης. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα που παρέχουν ένα βέλτιστο μικροκλίμα σε μόνιμη βάση..

Τα Wireframes είναι επίσης δημοφιλή. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα θερμοκήπιο, η βάση του οποίου θα γίνει σε μεταλλικό σκελετό. Αυτό θα έχει θετική επίδραση στη δύναμη και την ανθεκτικότητα του προϊόντος..

Τοποθεσία

Κατά τη διαδικασία επιλογής ενός χώρου για την εγκατάσταση ενός θερμοκηπίου από πολυανθρακικό, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, επειδή η αποτελεσματικότητα ολόκληρης της δομής εξαρτάται από αυτό.. Όταν επιλέγετε ένα μέρος, θα πρέπει να καθοδηγείτε από τους ακόλουθους κανόνες.

 • Το θερμοκήπιο πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κύριο σπίτι, ειδικά αν θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου. Τότε θα είναι δυνατή η οργάνωση σύνδεσης με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού και έτσι εξοικονόμηση στην αγορά αυτόνομης θέρμανσης.
 • Είναι καλύτερο να εγκαταλείψουμε την ιδέα της οικοδόμησης κτιρίων σε μια χαμηλή περιοχή, καθώς το έδαφος εδώ πολύ συχνά παγώνει. Επιπλέον, δεν μπορείτε να επιλέξετε ανοιχτές περιοχές ή πλαγιές ως τοποθεσία. Αυτές οι περιοχές χαρακτηρίζονται από συχνούς και ισχυρούς ανέμους που μπορούν να διαταράξουν την ακεραιότητα της δομής του θερμοκηπίου..
 • Τα θερμοκήπια για θερμοκήπια δεν πρέπει να χτίζονται σε γεμάτο χώμα εάν τα υπόγεια ύδατα είναι πολύ κοντά.
 • Εάν η προαστιακή περιοχή δεν μπορεί να καυχηθεί για μεγάλες διαστάσεις, τότε είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί μια καλή θέση. Η παρατήρηση της περιοχής θεωρείται ο ιδανικός τρόπος επιλογής, ώστε να μπορείτε να καθορίσετε το πιο ηλιόλουστο μέρος..

Αφού επιλέξετε το βέλτιστο μέρος, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε όλες τις προπαρασκευαστικές εργασίες για να ξεκινήσετε την κατασκευή. Το χώμα πρέπει να στεγνώσει εντελώς και να χαλαρώσει, διαφορετικά δεν θα λειτουργήσει για την κατασκευή θερμοκηπίου. Μερικοί κάτοικοι του καλοκαιριού συμβουλεύουν να αφήσουν μια μικρή κλίση μόνο όταν κοιτάζει προς τη νότια πλευρά. Εάν η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποσότητα υγρασίας, τότε πρέπει να σκαφτούν ειδικές αυλακώσεις γύρω από αυτήν, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την αποστράγγιση της περίσσειας νερού. Και αν μιλάμε για ένα δωμάτιο για μακροχρόνια χρήση, τότε πρέπει αρχικά να κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει απόλυτα στο συνολικό σχεδιασμό της περιοχής και να μην χαλάσει το τοπίο. Για παράδειγμα, μια ειδική διαδρομή μπορεί να εγκατασταθεί στη δομή του θερμοκηπίου, κατά μήκος της οποίας θα μεταφερθούν ορισμένα υλικά και δενδρύλλια. Εάν κατά την κατασκευή είναι απαραίτητο να σημειώσετε την περίμετρο της μελλοντικής ανάπτυξης, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν μανταλάκια σε αυτή την περίπτωση. Επιπλέον, πριν ξεκινήσετε τις κατασκευαστικές εργασίες, είναι επιτακτικό να παρατηρήσετε την περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι το μελλοντικό θερμοκήπιο μπορεί να λάβει επαρκή ποσότητα φυσικού φωτός και ηλιακού φωτός..

Η θέση του θερμοκηπίου μπορεί επίσης να έχει κάποια επίδραση στο σχεδιασμό του. Εάν μιλάμε για επιλογές μονής κλίσης, τότε βρίσκονται καλύτερα από δυτικά προς ανατολικά, αλλά πάντα κατευθύνουν την οροφή στη νότια πλευρά. Όσον αφορά τις επιλογές αετωμάτων, θα πρέπει να περνούν από βορρά προς νότο και η μέγιστη απόκλιση σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 15 μοίρες. Μην ξεχνάτε ότι οι ακτίνες είναι πάντα πιο αποτελεσματικές όταν εισέρχονται στο δωμάτιο υπό ορθή γωνία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θερμοκήπια με σκηνές θεωρούνται πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, αυτή η απαίτηση είναι σημαντική μόνο για χώρους που χρησιμοποιούνται τη χειμερινή περίοδο. Το καλοκαίρι, στις εγχώριες κλιματικές συνθήκες, δεν υπάρχουν προβλήματα με τη ροή του φυσικού φωτός και του ηλιακού φωτός, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε σχεδόν οποιαδήποτε έκδοση της δομής του θερμοκηπίου. Εάν χρειάζεστε πώς να προστατεύσετε ένα αντικείμενο από ισχυρούς ανέμους και κακές καιρικές συνθήκες, τότε η ιδανική λύση είναι η θέση ενός συμπαγούς φράχτη στη βόρεια πλευρά, ο οποίος θα αναλάβει τον άνεμο και θα παρέχει επίσης στη δομή του θερμοκηπίου την απαραίτητη σκιά.

Εάν το φυτό καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους, τότε θα πρέπει να λαμβάνει κατάλληλη φροντίδα και πότισμα σε συνεχή βάση.. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι του καλοκαιριού συνιστούν να χρησιμοποιούν κεντρική παροχή νερού, η οποία σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από όλα τα προβλήματα με την παράδοση νερού στο θερμοκήπιο. Εάν αυτό είναι διαθέσιμο, μπορεί να εγκατασταθεί ένα αυτόματο σύστημα άρδευσης, το οποίο θεωρείται το πιο αποτελεσματικό και επιτρέπει το πότισμα χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου του κηπουρού. Εάν δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση κεντρικής παροχής νερού λόγω των χαρακτηριστικών σχεδιασμού του θερμοκηπίου ή προβλημάτων με το έδαφος, τότε θα πρέπει να εγκατασταθεί ένα πηγάδι ή ένα πηγάδι κοντά στις δομές του θερμοκηπίου. Ως έσχατη λύση, ελλείψει οποιασδήποτε από αυτές τις επιλογές, μπορείτε να περιοριστείτε σε ένα μεγάλο βαρέλι νερού. Για να αποφύγετε τη ρίψη του εδάφους στο εσωτερικό τμήμα της περιμέτρου, μπορείτε να εγκαταστήσετε ειδικές σανίδες ή φύλλα, τα οποία επίσης εμφανίστηκαν καλά κατά τη διαδικασία στερέωσης του εσωτερικού άκρου των κρεβατιών.

Κατά το σχεδιασμό της κατασκευής θερμοκηπίου από πολυανθρακικό, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα διακριτικά χαρακτηριστικά του τοπίου στην περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους διαδραματίζεται από την ποιότητα του εδάφους. Και αν το έδαφος στο εξοχικό εξοχικό σπίτι χαρακτηρίζεται από απαλότητα, τότε η δομή στο μέλλον μπορεί να κρεμάσει σημαντικά, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συμβουλεύουν να προτιμάτε μια περιοχή με στερεό έδαφος και εάν η κατασκευή πραγματοποιείται σε βαλτώδη περιοχή, τότε αποστραγγίστε. Επίσης, οι ειδικοί δεν συμβουλεύουν την εγκατάσταση θερμοκηπίων σε αργιλώδη εδάφη, καθώς αυτό συχνά γίνεται η αιτία της στασιμότητας της υγρασίας στο ίδιο το θερμοκήπιο. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδανική λύση είναι η κατασκευή ενός μαξιλαριού άμμου..

Κατά την κατασκευή του θερμοκηπίου, πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον προσανατολισμό στα βασικά σημεία., που έχει άμεση επίδραση στην ποσότητα του ηλιακού φωτός που λαμβάνουν τα φυτά. Εάν η δομή εντοπίζεται αρχικά λανθασμένα, τότε οι καλλιέργειες λαχανικών και μούρων δεν θα λάβουν αρκετό φυσικό χρώμα, επομένως, η ποσότητα και η ποιότητα της καλλιέργειας θα μειωθεί. Η ιδανική λύση είναι να χτίσετε ένα θερμοκήπιο σε μια περιοχή που δέχεται ομοιόμορφη ποσότητα ηλιακού φωτός και φυσικού φωτός όλη την ημέρα. Είναι καλύτερο να προτιμάτε την κατεύθυνση δυτικά-ανατολικά, καθώς σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατό να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση φυσικού φωτός για την ανάπτυξη των δικών μας καλλιεργειών λαχανικών ή μούρων.

Και αν πολλές τυπικές δομές ανεγέρνονται στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα, τότε πρέπει να είστε προσεκτικοί και να βεβαιωθείτε ότι δεν σκιάζουν ο ένας τον άλλον. Ένας τεράστιος ρόλος στη διαδικασία δημιουργίας ενός βέλτιστου μικροκλίματος παίζει η κατεύθυνση του ανέμου, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Για παράδειγμα, εάν ένα θερμοκήπιο από πολυανθρακικό βρίσκεται σε μια ηλιόλουστη αλλά θυελλώδη περιοχή, τότε η εσωτερική θερμοκρασία θα μειώνεται συνεχώς, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανάγκη εγκατάστασης πρόσθετων συστημάτων θέρμανσης ή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ζημιά στην καλλιέργεια..

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μέρος του κτιρίου που δέχεται περισσότερους ανέμους καλύπτεται καλύτερα με έναν φράκτη ή ειδικές ανακλαστικές οθόνες που παρέχουν αξιόπιστη προστασία από τους κρύους ανέμους. Πρόσφατα, οι περισσότεροι κάτοικοι του καλοκαιριού προτιμούν τις οθόνες, όταν, καθώς όχι μόνο σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα αξιόπιστο φράγμα για προστασία από τον άνεμο, αλλά επίσης παρέχουν επιπλέον φωτισμό του εσωτερικού χώρου. Το γεγονός είναι ότι τέτοιες δομές αντανακλούν τη θερμότητα με εξαιρετικό τρόπο, λόγω του οποίου δημιουργείται το πιο ευνοϊκό κλίμα στο δωμάτιο..

Κατά τη διαδικασία ανέγερσης προστατευτικών συσκευών, είναι επίσης απαραίτητο να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην βλάψετε τυχαία τα μελλοντικά φυτά.. Θυμηθείτε ότι όλες αυτές οι συσκευές πρέπει να παρέχουν προστασία από τον άνεμο και σε καμία περίπτωση να μην σκιάζουν το εσωτερικό του δωματίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας φράκτης ή ένας τεχνητός φράκτης πρέπει να βρίσκεται σε μια ορισμένη απόσταση, η οποία υπερβαίνει το τριπλάσιο του ύψους της ίδιας της δομής. Επιπλέον, είναι καλύτερο να γίνουν στερεές προστατευτικές δομές, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό τυρβώδους ρεύματος αέρα στο μέλλον..

Η ποσότητα της λαμβανόμενης καλλιέργειας εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα φυσικού φωτός που δέχεται το θερμοκήπιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το χειμώνα, όταν η ηλιακή δραστηριότητα είναι ελάχιστη. Εάν πρόκειται να καλλιεργήσετε μια καλλιέργεια λαχανικών ή μούρων σε συνθήκες θερμοκηπίου καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, τότε είναι καλύτερο να προσανατολίσετε τη δομή του θερμοκηπίου στη νότια πλευρά, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για σύστημα θέρμανσης ή αυτόματο τεχνητό φωτισμό Το Επιπλέον, πριν ξεκινήσετε την κατασκευή, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη την παρουσία μεγάλων δέντρων και κτιρίων στο εξοχικό, επειδή μπορούν να εμποδίσουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία να εισέλθει στο θερμοκήπιο..

Διαστάσεις (επεξεργασία)

Ένας τεράστιος αριθμός θερμοκηπίων από πολυανθρακικό παρουσιάζεται στη σύγχρονη αγορά, τα οποία διαφέρουν στις διαστάσεις τους. Το ύψος και το πλάτος του προϊόντος πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με τον όγκο φύτευσης και το μέγεθος της περιοχής. Εάν το εξοχικό δεν μπορεί να καυχηθεί για μεγάλες διαστάσεις, τότε ένα στενό και χαμηλό θερμοκήπιο είναι κατάλληλο για τέτοιους σκοπούς. Οι επιλογές καλοκαιρινών εξοχικών σπιτιών συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλες και έχουν σχεδιαστεί για μικρό αριθμό δενδρυλλίων. Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε ή να παραγγείλετε μη τυπικές επιλογές που μπορεί να διαφέρουν σε σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος. Τέτοια προϊόντα χρησιμοποιούνται κυρίως από καλοκαιρινούς κατοίκους που καλλιεργούν προϊόντα σε μεγάλη κλίμακα..

Μάρκες και κατασκευαστές

Το ανθρακικό θερμοκήπιο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές στην αγορά σήμερα. Αν κοιτάξετε την αξιολόγηση, οι πιο δημοφιλείς σήμερα είναι εγχώριες και Λευκορωσικές εταιρείες. Τα προϊόντα τους αντιπροσωπεύουν μια μοναδική σχέση ποιότητας / τιμής. Βασικά, προσφέρουν διαφανές πολυανθρακικό, ωστόσο, αν θέλετε, μπορείτε να βρείτε επιλογές χρωμάτων..

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές μάρκες, είναι υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, ωστόσο, λόγω της υψηλής τιμής, τέτοιες ποικιλίες δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες σε εγχώριες συνθήκες. Είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη η χρήση κινεζικού πολυανθρακικού, καθώς γρήγορα χαλάει, διαφέρει στο μικρό πάχος του, επομένως συχνά πρέπει να αλλάξει σε νέο..

Μεταξύ των πιο διάσημων και απαιτούμενων εμπορικών σημάτων είναι τα ακόλουθα.

 • Polygal Είναι μια ισραηλινή εταιρεία που προσφέρει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα του κατασκευαστή είναι μια τεράστια ποικιλία από πολυανθρακικό, το οποίο παράγεται σε σχεδόν οποιαδήποτε γκάμα χρωμάτων. Τα μοντέλα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κολοσσιαία φορτία και δεν χάνουν τα χαρακτηριστικά τους ακόμη και μετά από πολύ καιρό.
 • “Polygal Vostok” – ένα ανάλογο της προηγούμενης μάρκας που κατασκευάζει τα προϊόντα της στη Ρωσία. Διαφέρει σε πιο προσιτό κόστος και η ποιότητα είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο.
 • Βιζάν Είναι μια κινεζική μάρκα που διαθέτει τεράστια γκάμα χρωμάτων και πάχος πολυανθρακικού από 2 έως 10 mm.

Ποιό είναι καλύτερο?

Προκειμένου το θερμοκήπιο να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις του, είναι απαραίτητο να επιλέξετε υψηλής ποιότητας πολυανθρακικό για την κατασκευή του. Το βέλτιστο πάχος θεωρείται ότι είναι 6-7 mm, αφού είναι αυτή που δείχνει τη μεγαλύτερη απόδοση στον παγετό και διακρίνεται από εντυπωσιακή ανθεκτικότητα. Εάν επιλέξετε επιλογές που είναι λιγότερο παχιές, τότε θα αφήσουν το κρύο να περάσει, ειδικά τη χειμερινή περίοδο..

Κατά τη διαδικασία αγοράς πολυανθρακικού για την κατασκευή θερμοκηπίου, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί εάν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές με καινοτόμο επίστρωση ενάντια στη συμπύκνωση που θα αποτρέψει την υπερβολική συσσώρευση υγρασίας στην επιφάνεια. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ποικιλιών στη σύγχρονη αγορά, ανάλογα με το χρωματικό σχέδιο του πολυανθρακικού, ωστόσο, οι διαφανείς επιλογές θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές και βέλτιστες. Παρέχουν αξιόπιστη μετάδοση του ηλιακού φωτός, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών θερμοκηπίου..

Κατά τη διαδικασία επιλογής πλαισίου για δομές θερμοκηπίου ή θερμοκήπιο, είναι προτιμότερο να προτιμάτε χαλύβδινες λωρίδες και γωνίες.. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτού του υλικού είναι ότι μπορεί να αντισταθεί στη διάβρωση, η οποία είναι αρκετά σημαντική για να εξασφαλίσει την ανθεκτικότητα της δομής. Εάν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά υψηλής ποιότητας και ανθεκτικά υλικά, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θερμοκήπιο θα μπορεί να εξυπηρετήσει για περίπου 20 χρόνια χωρίς προβλήματα. Το πλαίσιο αντιμετωπίζει εύκολα το φορτίο και δεν χαλαρώνει κάτω από την πίεση του χιονιού, γεγονός που το διακρίνει ευνοϊκά από τα πλαστικά αντίστοιχα που πρέπει να αλλάζουν σχεδόν κάθε χρόνο.

Εάν θέλετε ένα θερμοκήπιο από πολυανθρακικό να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο και να σας ευχαριστήσει με μια συγκομιδή υψηλής ποιότητας, τότε είναι καλύτερο να επιλέξετε επιλογές που διαφέρουν σε μεγάλο αριθμό τόξων που βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο. Το κύριο πλεονέκτημα ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι ότι είναι σε θέση να αντέξει κολοσσιαία φορτία και να μην λυγίσει με την πάροδο του χρόνου. Κατά τη διαδικασία αγοράς ή κατασκευής θερμοκηπίου από πολυανθρακικό, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί προσοχή στο σύστημα εξαερισμού. Το γεγονός είναι ότι εάν είναι κακής ποιότητας και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα καθήκοντά του, τότε θα αρχίσει να συγκεντρώνεται συμπύκνωση στο εσωτερικό του δωματίου και η υπερβολική υγρασία είναι η κύρια αιτία μυκητιακών ασθενειών..

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση ενός ζεύγους αεραγωγών που βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές του θερμοκηπίου ως σύστημα εξαερισμού. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε πολλές πόρτες σε αντίθετες πλευρές, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα ρεύμα..

Κατά την επιλογή ενός θερμοκηπίου, ο εξοπλισμός του είναι επίσης σημαντικός.. Είναι καλύτερο να παραλείψετε επιλογές που δεν περιλαμβάνουν σφραγίδες. Είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η μέγιστη στεγανότητα της δομής. Η απουσία τέτοιων λεπτομερειών υποδηλώνει ότι ο κατασκευαστής αποφάσισε να εξοικονομήσει χρήματα, οπότε η ποιότητα μιας τέτοιας δομής είναι αμφισβητήσιμη. Χωρίς την κατάλληλη στεγανότητα, δεν θα είναι δυνατή η δημιουργία ενός βέλτιστου μικροκλίματος σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη των φυτών τη χειμερινή περίοδο..

Εξαερισμός

Τα θερμοκήπια από πολυανθρακικό καθιστούν δυνατή τη δημιουργία του σωστού επιπέδου υγρασίας και θερμοκρασίας για την ανάπτυξη φυτών υψηλής ποιότητας. Παρά το γεγονός ότι οι καλλιέργειες βρίσκονται στις πιο βέλτιστες συνθήκες, χρειάζονται επίσης φυσικό αέρα. Για αυτό, κατασκευάζονται ειδικοί αγωγοί εξαερισμού σε θερμοκήπια για να παρέχουν στα φυτά πρόσβαση σε οξυγόνο..

Αυτόματος εξοπλισμός εγκαθίσταται σε θερμοκήπια, τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν μόνοι σας.. Το κύριο πλεονέκτημα των σύγχρονων θερμοκηπίων είναι ότι μπορούν να κατασκευαστούν αρκετά εύκολα και γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι ένας στιβαρός και αξιόπιστος σχεδιασμός. Ωστόσο, εάν θέλετε η δομή να μπορεί να εκτελέσει πλήρως τις λειτουργίες που της έχουν ανατεθεί, είναι επιτακτική ανάγκη να φτιάξετε μικρούς αεραγωγούς και παράθυρα για εξαερισμό. Μπορούν να βρίσκονται τόσο σε ένα μέρος του θερμοκηπίου όσο και σε όλο το μήκος της δομής. Η κύρια λειτουργία αυτών των αεραγωγών είναι να παρέχουν σταθερή κυκλοφορία αέρα..

Αυτή η μέθοδος εξαερισμού είναι χειροκίνητη, καθώς απαιτεί προσκόλληση και τακτική παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών από ένα άτομο. Εάν είναι απαραίτητο, το σύστημα μπορεί να βελτιωθεί ελαφρώς και να μετατραπεί σε πλήρως αυτόματο. Φυσικά, κοστίζει περισσότερο, αλλά δεν θα χρειάζεται πλέον να ελέγχετε ανεξάρτητα αυτήν τη διαδικασία..

Μεταξύ των διακριτικών χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων του αυτοματισμού είναι τα ακόλουθα.

 • Το αυτόματο σύστημα εξαερισμού μπορεί να κλείσει και να ανοίξει ανεξάρτητα τους αεραγωγούς όταν χρειάζεται.
 • Οι αεραγωγοί μπορούν να ανεβούν ανεξάρτητα σε ένα ορισμένο ύψος.
 • Δεν απαιτείται ανθρώπινη παρουσία για τον έλεγχο της διαδικασίας. Απλώς πρέπει να ορίσετε ορισμένες παραμέτρους και το σύστημα θα αερίζεται μόνο του.
 • Ανάλογα με την ποικιλία των καλλιεργειών που καλλιεργούνται, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ειδικό μικροκλίμα για καθένα από αυτά..

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε μόνοι σας ένα αυτόνομο σύστημα εξαερισμού. Σήμερα, υπάρχουν δύο τύποι του: ηλεκτρικός και υδραυλικός. Για την πρώτη επιλογή, πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό θερμοστάτη και έναν ανεμιστήρα. Το πλεονέκτημα ενός θερμοστάτη είναι ότι σας επιτρέπει να ρυθμίσετε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία δωματίου. Εάν είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο, τότε το σύστημα εξαερισμού αρχίζει να λειτουργεί σε αυτόματη λειτουργία. Το κύριο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος ενός τέτοιου συστήματος, επομένως χρησιμοποιείται σπάνια..

Για υδραυλικό εξαερισμό, απαιτούνται επίσης ειδικοί μοχλοί και θραύσματα, καθώς και σωλήνας. Δη με το όνομα του συστήματος, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ένα υγρό συμμετέχει στη δουλειά του. Εάν το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό, το υγρό διογκώνεται και ο εξοπλισμός αρχίζει να αερίζεται. Ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να έχει την ίδια απόδοση με ένα ηλεκτρικό, ωστόσο, το κόστος του είναι πολύ χαμηλότερο..

Στη σύγχρονη αγορά, μπορείτε επίσης να βρείτε διμεταλλικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν δύο πλάκες. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι κάθε πλάκα χαρακτηρίζεται από τη δική της ειδική διαστολή υπό την επίδραση της θερμότητας. Πρώτον, το ένα θερμαίνεται και σπρώχνει το δεύτερο, μετά το οποίο ανοίγουν οι αεραγωγοί. Το σύστημα είναι αρκετά απλό στην εγκατάσταση και μπορεί να καυχηθεί για ανθεκτικότητα, ωστόσο, κατά τη διαδικασία επιλογής του, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο μέγεθος του παραθύρου.

Μεταξύ των διακριτικών πλεονεκτημάτων ενός τέτοιου συστήματος σε θερμοκήπια από πολυανθρακικό είναι τα ακόλουθα.

 • Δυνατότητα ελέγχου θερμοκρασίας. Η ιδιαιτερότητα του θερμοκηπίου είναι ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου παρατηρείται τακτικά εδώ, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείται συνεχώς η καθορισμένη θερμοκρασία. Μπορεί να ανέβει πολύ γρήγορα, ειδικά αν οι ακτίνες του ήλιου πέσουν στην επιφάνεια..
 • Ανταλλαγή αέρα. Τα φυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν χωρίς την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διεξάγεται εξαερισμός προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισορροπία διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου στον αέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το θερμοκήπιο είναι όλο το χρόνο..
 • Ο αερισμός καθιστά δυνατή την απαλλαγή από τα παράσιτα, καθώς και εγγύηση φυσικής επικονίασης για τις καλλιέργειες.
 • Το σύστημα εξαερισμού καθιστά δυνατό τον έλεγχο του επιπέδου της υγρασίας του εδάφους και του αέρα στο θερμοκήπιο.

Φωτισμός

Προκειμένου ο θερινός κάτοικος να αποκτήσει μια υψηλής ποιότητας και πλούσια συγκομιδή, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε σωστά και αποτελεσματικά το σύστημα φωτισμού. Το πιο σημαντικό σημείο θεωρείται ο σωστός συνδυασμός τεχνητού και φυσικού φωτός. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να επιτύχετε υψηλές αποδόσεις. Φυσικά, η ποσότητα φυσικού φωτός το χειμώνα είναι μικρότερη από το καλοκαίρι, οπότε κατά την εγκατάσταση ενός θερμοκηπίου, αυτή η περίσταση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Κάθε μικρό πράγμα πρέπει να μελετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα φυτά να λαμβάνουν τη μέγιστη ποσότητα φωτός..

Το υλικό κάλυψης του θερμοκηπίου είναι εξαιρετικά σημαντικό για να εξασφαλιστεί το κατάλληλο επίπεδο διείσδυσης φωτός.. Οι περισσότεροι κάτοικοι του καλοκαιριού προτιμούν το πλαστικό περιτύλιγμα, το οποίο διαθέτει προσιτό κόστος, αλλά αυτό το υλικό έχει πολλά άλλα μειονεκτήματα. Είναι δύσκολο για μια τέτοια επίστρωση να παρέχει το κατάλληλο επίπεδο φροντίδας. Επιπλέον, το φιλμ πολυπροπυλενίου χάνει γρήγορα τη διαφάνειά του, οπότε πρέπει να αντικαθίσταται κάθε εποχή..

Όσον αφορά το γυαλί, αυτή η επιλογή μεταδίδει καλά τις ακτίνες του ήλιου, αλλά δεν μπορεί να καυχηθεί για δύναμη και αντοχή. Επιπλέον, λερώνεται γρήγορα και το βρώμικο γυαλί δεν αφήνει το φως να περάσει, με αποτέλεσμα να πρέπει να καθαρίζετε συνεχώς. Το κόστος του υλικού είναι υψηλό, επομένως δεν μπορούν να το εγκαταστήσουν όλοι οι κάτοικοι του καλοκαιριού και για μικρά θερμοκήπια δεν είναι καθόλου οικονομικά αποδοτικό.

Έτσι, για να παρέχεται φωτισμός, είναι το πολυανθρακικό που είναι η πιο βέλτιστη και αποτελεσματική λύση. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι πληροί πλήρως τις απαιτήσεις και μπορεί να καυχηθεί για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Οι σύγχρονες ποικιλίες αυτού του υλικού διαθέτουν την ικανότητα να μεταδίδουν το 90% του φωτός. Επιπλέον, το υλικό είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση και δεν χάνει τις ιδιότητές του με την πάροδο του χρόνου. Κατά τη διαδικασία επιλογής, είναι καλύτερο να προτιμάτε το λευκό υλικό..

Δεν είναι μυστικό ότι τα κύματα φωτός έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποσότητα και την ποιότητα των φρούτων, επομένως, αυτός ο παράγοντας πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση τουλάχιστον δύο διαφορετικών τύπων λαμπτήρων, οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν μια πιο αρμονική ανάπτυξη των φυτών. Κατά τη διαδικασία επιλογής ενός λαμπτήρα, αξίζει να ληφθούν υπόψη οι ιδιότητες της ενέργειας φωτός που λαμβάνεται από τη λάμπα. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό ενός συνηθισμένου λαμπτήρα είναι ότι απλώς φωτίζει και δεν παρέχει πρόσθετο αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να μην τα χρησιμοποιείτε σε θερμοκήπια από πολυανθρακικό, καθώς δεν υπάρχει όφελος από αυτό..

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση φωτισμού σε ένα θερμοκήπιο έχει ορισμένες αποχρώσεις. Αξίζει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι έχουν πάντα ένα υγρό μικροκλίμα, πράγμα που σημαίνει ότι η μόνωση της ηλεκτρικής καλωδίωσης πρέπει να είναι υπό προσοχή. Η ιδανική λύση είναι να τοποθετήσετε τα σύρματα σε ειδικά κιβώτια, τα οποία θα εξασφαλίσουν την αξιόπιστη προστασία τους από το βρέξιμο κατά το πότισμα..

Πώς να φροντίσετε?

Το πολυανθρακικό είναι ένα μοναδικό και μοντέρνο υλικό που μπορεί να υπερηφανεύεται για τα χαρακτηριστικά αντοχής του. Δεν είναι τόσο εύθραυστο όσο το γυαλί και είναι ευκολότερο στη συντήρηση. Δεν χρειάζεται να καταβάλλετε υπερβολική προσπάθεια ή να επενδύσετε σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, χωρίς συνηθισμένη φροντίδα, ακόμη και οι πιο αξιόπιστες και ανθεκτικές δομές επιδεινώνονται τελικά..

Εάν το θερμοκήπιο χτίστηκε για να δοξάζει σύμφωνα με όλους τους κανόνες, τότε το καλοκαίρι δεν θα χρειαστεί να το φροντίσετε καθόλου. Ως έσχατη λύση, μερικές φορές θα χρειαστεί να σκουπίσετε μεμονωμένα στοιχεία για να βελτιώσετε τη διείσδυση του φωτός..

Οι περισσότερες εργασίες συντήρησης του θερμοκηπίου ξεκινούν τον Οκτώβριο, μετά τη συγκομιδή. Αυτή τη στιγμή αξίζει να πραγματοποιήσετε έναν γενικό καθαρισμό, ο οποίος πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο..

Η φροντίδα μιας τέτοιας δομής μπορεί να χωριστεί σε τέτοια συστατικά μέρη..

 • Απαλλαγή από τα υπολείμματα των φυτών. Είναι επίσης απαραίτητο να αφαιρεθούν όλα τα φυτά που παραμένουν εκεί από το θερμοκήπιο. Μετά από αυτό, θα πρέπει να καθαρίσετε τα υπολείμματα των φυτών και να τα κάψετε..
 • Επεξεργασία εδάφους – μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία από την οποία εξαρτάται η ποιότητα της μελλοντικής συγκομιδής. Είναι καλύτερο να επεξεργαστείτε το έδαφος με αντιβακτηριακούς παράγοντες..
 • Χρήση λιπάσματος. Για να βελτιώσετε τις ιδιότητες του εδάφους, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό να χρησιμοποιείτε πράσινη κοπριά και πριν από την ίδια τη σπορά, μπορείτε να εφαρμόσετε χούμο, λίπασμα και άλλα πολύπλοκα ορυκτά λιπάσματα.
 • Απολύμανση. Αμέσως μετά τη συγκομιδή, όλα τα στοιχεία θερμοκηπίου από πολυανθρακικό πρέπει να πλυθούν από τη βρωμιά. Είναι πιο βολικό να χρησιμοποιείτε μέσα πλυσίματος πιάτων για αυτή τη διαδικασία. Είναι καλύτερα να αρνηθείτε λειαντικά καθαριστικά που μπορούν να χαράξουν την επιφάνεια του πολυανθρακικού.

Επιτυχημένα παραδείγματα και επιλογές

Ένα εξαιρετικό θερμοκήπιο μονής κλίσης ιδανικό για χαμηλά φυτά. Gable έκδοση θερμοκηπίου από πολυανθρακικό, κατάλληλο για ψηλές καλλιέργειες. Ιδανικό για τοποθέτηση θερμοκηπίου σε ανοιχτό χώρο. Τίποτα δεν καλύπτει τη δομή, χάρη στην οποία θα λάβει το μέγιστο ηλιακό φως. Επιλογή με επέκταση στο σπίτι. Ιδανική λύση για το χειμώνα, καθώς τα προβλήματα με το σύστημα θέρμανσης εξαφανίζονται. Τα θερμοκήπια από πολυανθρακικό είναι μοναδικά σχέδια που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να φυτεύουν σχεδόν οποιαδήποτε καλλιέργεια όλο το χρόνο. Εάν ακολουθείτε αυστηρά τις συμβουλές φροντίδας, τότε μια τέτοια δομή θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει για πολλά χρόνια και να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες που της έχουν ανατεθεί..

Πώς να φτιάξετε ένα θερμοκήπιο από πολυανθρακικό, δείτε το επόμενο βίντεο.