Πώς να χτίσετε σωστά ένα θερμοκήπιο “Khlebnitsa”;

Πώς να χτίσετε σωστά ένα θερμοκήπιο

Τα πτυσσόμενα θερμοκήπια έχουν πολλά πλεονεκτήματα – είναι βολικά, ανθεκτικά και εύκολο στην εγκατάσταση. Το συμπαγές θερμοκήπιο “Khlebnitsa” είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο χώρος είναι μικρός. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια δομή μόνοι σας από σωλήνες πολυανθρακικού και πολυπροπυλενίου σύμφωνα με ένα ακριβές σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές απαιτήσεις και γνωρίζοντας τις λεπτότητες της κατασκευής.

Τι είναι?

Αυτός ο τύπος θερμοκηπίου έχει τα δικά του χαρακτηριστικά – η δομή αποτελείται από τρία κύρια στοιχεία: δύο μισά περιβλήματα και ένα θεμέλιο. Σε γενικές γραμμές, η δομή μοιάζει με ημικυκλική αψίδα, πολύ προσεγμένη και αισθητική, οπότε το θερμοκήπιο δεν παραβιάζει το συνολικό τοπίο της περιοχής της πίσω αυλής.

Χάρη στις αρθρωτές συσκευές, οι τοίχοι ανοίγουν – αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου μικροπεριβάλλοντος για την καλλιέργεια καλλιεργειών. Πιο συχνά χρησιμοποιείται ένα μονόπλευρο θερμοκήπιο με μεντεσέδες στο κάτω μέρος του πλαισίου. Δεν είναι τίποτα που το θερμοκήπιο έλαβε αυτό το όνομα, καθώς η αρχή της λειτουργίας είναι παρόμοια με το άνοιγμα του καπακιού του κάδου ψωμιού – το ημικυκλικό τοίχωμα της δομής ανυψώνεται επίσης με την ίδια κίνηση.

Το πλαίσιο, κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένο από μεταλλικά ή μεταλλικά πλαστικά προφίλ και ένα πυκνό φιλμ ή πολυανθρακικό χρησιμοποιείται για να εισαχθεί στο πλαίσιο.

Τα εργοστασιακά μοντέλα θερμοκηπίου έχουν περιορισμένες διαστάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πλάτος του κτιρίου δεν υπερβαίνει τα δύο μέτρα, το μήκος κυμαίνεται από 2 έως 4 μέτρα και το ύψος κυμαίνεται από 0,5 έως 1,5 μέτρα..

Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά των έτοιμων θερμοκηπίων:

 • είναι εξοπλισμένα με πόδια που πρέπει να βυθίζονται στο έδαφος.
 • υπάρχουν επιλογές με ένα περίγραμμα πάνω από το θεμέλιο και χωρίς αυτό.
 • η δομή ανοίγει με ένα ή δύο πτερύγια.
 • ορισμένα μοντέλα δεν έχουν κάτω πλαίσιο.

Κατά τη δημιουργία ενός θερμοκηπίου με τα χέρια σας, είναι πάντα δυνατό να επιλέξετε ένα διαφορετικό υλικό και μέγεθος χρησιμοποιώντας το δικό σας σχέδιο σχεδίασης. Είναι αλήθεια ότι οι επαγγελματίες συνιστούν να μην χρησιμοποιείτε μια μεμβράνη για κάλυψη, αλλά πολυανθρακικό, το οποίο είναι ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό και επίσης εγκαθίσταται γρηγορότερα..

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός θερμοκηπίου

Όταν επιλέγετε αυτόν τον τύπο θερμοκηπίου, θα πρέπει να ρωτήσετε εκ των προτέρων για τα υπέρ και τα κατά του. Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα αυτού του σχεδιασμού:

 • το θερμοκήπιο είναι ελαφρύ και αποσυναρμολογείται γρήγορα, εάν είναι κατασκευασμένο χωρίς σταθερή βάση, αν θέλετε, μπορεί να μετακινηθεί σε όλη την επικράτεια.
 • είναι μια συμπαγής δομή, επομένως είναι βολικό να το τοποθετήσετε σε μια μικρή περιοχή ή να εγκαταστήσετε πολλά θερμοκήπια σε μια μεγάλη περιοχή.
 • Το “κουτί ψωμιού” έχει μικρό ύψος και για το λόγο αυτό, ακόμη και οι ισχυροί άνεμοι δεν το φοβούνται, ειδικά αν έχει πόδια που είναι θαμμένα στο χώμα.
 • εάν επιλεγεί μια επίστρωση πολυανθρακικού, τότε ούτε το χιόνι θα αποτελέσει πρόβλημα, το κηρήθρα αυτού του κυτταρικού υλικού παρέχει επιπλέον στα καλλιεργούμενα φυτά διάχυτο φωτισμό, ενώ προστατεύει από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.
 • παρά το γεγονός ότι το θερμοκήπιο φαίνεται μικρό εξωτερικά, η χρήσιμη περιοχή για φύτευση είναι αρκετά μεγάλη.
 • οι ανοιγόμενες πόρτες καθιστούν δυνατή τον αερισμό της δομής, την εκτέλεση τυχόν αγροτικών εργασιών με πλήρη πρόσβαση στα φυτά.

Το θετικό είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε ένα θερμοκήπιο με τα χέρια σας, η εγκατάστασή του είναι απλή και πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας συμβατικά εργαλεία. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να επισκευαστεί και να τροποποιηθεί.

Αλλά η δομή εξακολουθεί να έχει ορισμένα μειονεκτήματα:

 • η συσκευή άρθρωσης απαιτεί περιοδική επιθεώρηση και λίπανση.
 • μπορεί να παρατηρηθεί ένα δυσάρεστο τρίξιμο κατά τη λειτουργία του μηχανισμού.
 • εάν το θερμοκήπιο δεν είναι στερεωμένο στο θεμέλιο ή στο έδαφος, τότε ένας ισχυρός άνεμος μπορεί να εκτοπίσει τη δομή.
 • κατά την κατασκευή μιας μεγάλης δομής, θα χρειαστούν 2-3 άτομα για εγκατάσταση.
 • Λόγω του χαμηλού ύψους στο θερμοκήπιο, μπορούν να αναπτυχθούν μόνο χαμηλά φυτά · για αναρριχώμενες καλλιέργειες, καθώς και εκείνα με υψηλούς μίσχους και κλαδιά, χρειάζονται υψηλότερα και πιο ευρύχωρα κτίρια.

Το θερμοκήπιο “Khlebnitsa” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια φράουλας κήπου, όλων των ειδών σαλάτας. λαχανικά όπως παντζάρια και καρότα, βότανα – άνηθος, πράσινα κρεμμύδια, μαϊντανός.

Το χειμώνα, εάν η δομή θερμαίνεται, μπορείτε να καλλιεργήσετε φρέσκα χόρτα κατά τη διάρκεια ολόκληρης της κρύας περιόδου, αλλά αυτό είναι κυρίως κατάλληλο για τις νότιες περιοχές της χώρας μας..

Προπαρασκευαστικές εργασίες

Φυσικά, πρώτα απ ‘όλα, χρειάζεστε κατάλληλα σχεδιασμένα σχέδια, τα οποία υποδεικνύουν τις ακριβείς διαστάσεις όλων των στοιχείων της δομής. Για τους καλοκαιρινούς κατοίκους, είναι κατάλληλο ένα μικρό συμπαγές θερμοκήπιο με τυπικές διαστάσεις – 1 μέτρο ύψος και 2-4 μέτρα μήκος. Ένα θερμοκήπιο με ένα φύλλο παρέχει πλάτος περίπου 1,5 μέτρα, με άνοιγμα διπλής όψης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα.

Η σωστή προκαταρκτική σήμανση είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού τα φύλλα πολυανθρακικού έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις – 210×300 cm (600, 1200 cm), επομένως, μετά τη δημιουργία του σχήματος, θα είναι απαραίτητο να το προσαρμόσετε στις διαστάσεις του υλικού επικάλυψης. Εκ των προτέρων, θα πρέπει να αποφασίσετε για τον τόπο εγκατάστασης – είναι σκόπιμο να εγκαταστήσετε το κτίριο μακριά από τους χώρους διαμονής, το φράχτη και τα μεγάλα δέντρα που θα αποκρύψουν το απαραίτητο φως για τις καλλιέργειες που καλλιεργούνται.

Η καλύτερη επιλογή εάν το θερμοκήπιο βρίσκεται με φαρδιές πλευρές προς τα νότια ή βόρεια.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τους καθιερωμένους κανόνες:

 • πρέπει να διατηρείται απόσταση 5 μέτρων από κτίρια κατοικιών.
 • στη σάουνα (μπάνιο) – 8-10 μέτρα.
 • σε αυτόνομο σύστημα αποχέτευσης (αερισμός, σηπτική εγκατάσταση) – 25 μέτρα.

Μία από τις σημαντικές απαιτήσεις είναι το επίπεδο έδαφος στο εργοτάξιο. Μπορείτε να το ελέγξετε χρησιμοποιώντας το επίπεδο κτιρίου..

Εγκατάσταση θερμοκηπίου

Τα υλικά και τα εργαλεία που απαιτούνται για την κατασκευή πρέπει να προετοιμαστούν εκ των προτέρων..

Για εργασία θα χρειαστείτε:

 • ένα θεμέλιο που μπορεί να κατασκευαστεί από τούβλα, ξύλινες σανίδες ή δοκάρια, μέταλλο και ακόμη και στρωτήρες.
 • πολυανθρακικό ύφασμα?
 • για την κατασκευή του πλαισίου – σωλήνες από γαλβανισμένο ή πολυπροπυλένιο.
 • συνδετήρες (θερμικές ροδέλες, στηρίγματα, βίδες από ανοξείδωτο χάλυβα).
 • μεντεσέδες?
 • για τη συναρμολόγηση του σκελετού – μύλος, τρυπάνι, εξοπλισμός συγκόλλησης, σφυρί, μαχαίρι κατασκευής, πτερύγιο σωλήνων.

Πριν από τη χρήση ξύλου, πρέπει να υποβληθεί σε προεπεξεργασία, συμπεριλαμβανομένων προστατευτικών, αντιμυκητιασικών παραγόντων.

Αρχικά, τίθεται το θεμέλιο. Για το θερμοκήπιο, το οποίο θα ανεγερθεί σε μόνιμο μέρος, τα όρια των κρεβατιών σημειώνονται πρώτα, στη συνέχεια πρέπει να σκαφτεί ένα χαντάκι πλάτους 20-30 cm σε βάθος 50 cm. Η πέτρα χύνεται στο κάτω μέρος με ένα στρώμα 10-15 εκ. Ένα τούβλο απλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή ή ένας ξύλινος ξυλότυπος κατασκευάζεται ως δομοστοιχείο στο οποίο στη συνέχεια χύνεται το μίγμα σκυροδέματος.

Κατά τη δημιουργία ενός φορητού μοντέλου για το θεμέλιο, χρησιμοποιούνται δοκοί 150×150 mm – τοποθετούνται περιμετρικά, βυθίζονται στο έδαφος κατά 10 cm, οι γωνίες στερεώνονται με μπουλόνια.

Παραθέτουμε τα στάδια της κατασκευής.

 • Για να φτιάξετε ένα πλαίσιο, θα χρειαστείτε μια ράβδο σωλήνα – ένα ειδικό μηχάνημα για κάμψη προφίλ. Θα χρειαστείτε δύο τόξα για τις πλευρές του πλαισίου και δύο κομμάτια για το τμήμα ανύψωσης, το μήκος των τόξων είναι 1 μέτρο, το κέντρο πρέπει να σημειώνεται στα πλάγια με ένα δείκτη.
 • Αρχίζουν τη συναρμολόγηση από το κάτω πλαίσιο – γι ‘αυτό, οι σωλήνες προφίλ μήκους 4 και 1 μέτρου πρέπει να συγκολληθούν στις γωνίες, μετά την οποία οι ραφές πρέπει να καθαριστούν. Τα πλευρικά μέρη είναι επίσης συγκολλημένα στο πλαίσιο, σημειώνοντας τη μέση τους.
 • Στη συνέχεια, τα ακραία μέρη πρέπει να συγκολληθούν στα πλάγια και στο κάτω πλαίσιο και οι οπές για τους μεντεσέδες γίνονται στο εξωτερικό.
 • Σε όλα τα σημειωμένα σημεία στην κορυφή της δομής, συγκολλάται ένας σωλήνας τεσσάρων μέτρων. Στη συνέχεια, συγκολλούνται πλευρικά τόξα, εγκάρσιες λωρίδες του κινούμενου τμήματος του θερμοκηπίου.

 • Περαιτέρω ενέργειες στοχεύουν στη διασφάλιση του ανοίγματος του τοίχου χρησιμοποιώντας τον μεντεσέ. Είναι απαραίτητο να συγκολλήσετε τις αξονικές λωρίδες στον ανερχόμενο τοίχο και στη συνέχεια να τις κόψετε υπό γωνία 45 μοιρών και να τις κολλήσετε μαζί. Τρύπες για μεντεσέδες γίνονται επίσης στην εσωτερική πλευρά τους. Τώρα μπορούν να εγκατασταθούν στα άκρα και το τμήμα ανύψωσης μπορεί να κρεμαστεί. Ο σκελετός πρέπει να είναι βαμμένος.
 • Ακολουθεί κοπή και ρύθμιση του πολυανθρακικού φύλλου – θα χρειαστείτε ένα φύλλο ανά τυφλή και κινούμενη πλευρά, καθώς και 4 τεμάχια για τα πλευρικά μέρη. Απομένει να συναρμολογήσετε τη δομή στο θεμέλιο, να τη στερεώσετε με βίδες με αυτοκόλλητο σε τούβλα ή σκυρόδεμα και να τη στερεώσετε στο δέντρο χρησιμοποιώντας μεταλλικούς βραχίονες.

Είναι καλύτερα να κόψετε το πολυανθρακικό με ένα μαχαίρι ή έναν γωνιακό μύλο σε μια επίπεδη και συμπαγή επιφάνεια. Μετά την εγκατάσταση, όλα τα κενά πρέπει να κολληθούν και να κλείσουν με προφίλ αλουμινίου.

Βοηθητικές υποδείξεις

Κατά την αυτο-ανέγερση, πρέπει να δώσετε προσοχή σε ορισμένα σημαντικά σημεία:

 • για να δημιουργηθεί φυσική θέρμανση του εδάφους, είναι σκόπιμο να καλυφθεί η βάση του θερμοκηπίου με γρασίδι, φύλλα και κοπριά – η οργανική ύλη θα απελευθερώσει θερμότητα κατά τη συζήτηση.
 • είναι απαραίτητο να φτιάξετε ένα στήριγμα ξύλου εκ των προτέρων, το οποίο θα στερεώσει τα φύλλα όταν σηκωθεί ο τοίχος.
 • ένα ζεστό μικροκλίμα θα δημιουργήσει πολυανθρακικό με προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία.
 • για να καθαρίσετε αυτόματα τη βρωμιά και τη σκόνη από το υλικό επικάλυψης, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια λεπτή σανίδα με βούρτσες στερεωμένες πάνω της στο πάνω μέρος του πλαισίου της πλευράς που δεν ανοίγει.
 • πριν από τη συγκόλληση, πρέπει να ελέγξετε όλες τις παραμέτρους με το επίπεδο – με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε λάθη κατά την κατασκευή ενός θερμοκηπίου.

Κατά τη δημιουργία ενός θερμοκηπίου “Khlebnitsa”, είναι σημαντικό να κάνετε όλους τους υπολογισμούς εκ των προτέρων, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού του κόστους κατασκευής. Κατά μέσο όρο, τέτοιες κατασκευές από εργοστάσιο μπορούν να έχουν τιμή από 4 έως 8 χιλιάδες ρούβλια, ανάλογα με τις διαστάσεις του..

Perhapsσως, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι επωφελές να αγοράσετε μια έτοιμη δομή, ειδικά αν δεν έχετε την απαραίτητη εμπειρία και ικανότητα στην κατασκευή.

Πως να φτιάξεις "καλάθι για ψωμί" κάντε το μόνοι σας από σωλήνα προφίλ και πολυανθρακικό, δείτε το επόμενο βίντεο.