Αψίδες γυψοσανίδας: ιδέες στο εσωτερικό

Ο ευκολότερος τρόπος για να κάνετε ένα μικρό διαμέρισμα πιο ευρύχωρο είναι απλά να αφαιρέσετε τις πόρτες. Αμέσως σχηματίζεται μια πρόσθετη περιοχή, η οποία καταλήφθηκε προηγουμένως με το άνοιγμα φύλλων πόρτας. Ωστόσο, μετά την αφαίρεση των θυρών, οι πόρτες γίνονται αντιαισθητικές, καθίσταται απαραίτητο να τακτοποιήσετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι καμάρες γυψοσανίδας είναι εξαιρετικές. Αξίζει να εξεταστούν λεπτομερέστερα τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου υλικού, ιδεών στο εσωτερικό..

Ιδιαιτερότητες

Μια εσωτερική αψίδα μπορεί να επεκτείνει το χώρο και με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Για την κατασκευή μιας τέτοιας καμάρας, χρησιμοποιείται γυψοσανίδα, το οποίο διακρίνεται από την πλαστικότητα και την ελαφρότητα του..

Εμφανίζεται μια τοξωτή πόρτα αντί για μια κανονική πόρτα. Αυτό και μόνο αυξάνει το δωμάτιο, το οποίο πάντα λείπει από τους μικρού μεγέθους Χρουστσόφ. Σε ένα μικρό χώρο, αυτός ο σχεδιασμός συνδυάζει πρακτικές ιδιότητες με αισθητικές. Είναι σε θέση να μεταφράσει στην πραγματικότητα ακόμη και τις πιο απίστευτες ιδέες σχεδιασμού..

Οι καμάρες από γυψοσανίδες λύνουν πολλά προβλήματα:

 • χωροθέτηση ολόκληρου του χώρου του διαμερίσματος.
 • δημιουργία ενός μοναδικού σχεδιασμού σε πολλά παρακείμενα δωμάτια ταυτόχρονα.
 • διόρθωση της ανεπιτυχούς διάταξης του διαμερίσματος.
 • εκτελέστε μια συγκεκριμένη λειτουργία: διάφορες πρόσθετες δομές μπορούν να παίξουν διαφορετικούς ρόλους (ένα αυλάκι για λουλούδια, ένα ράφι για βιβλία).
 • Η γυψοσανίδα είναι αρκετά ελαφριά, η δομή μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα διαμέρισμα με όχι πολύ ισχυρούς τοίχους.
 • η πλαστικότητα και η καλή ποιότητα του υλικού καθιστούν δυνατή την κατασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας γεωμετρικών σχημάτων.
 • τη δυνατότητα να διακοσμήσετε συστήματα διαφόρων επικοινωνιών (σωλήνες, καλωδίωση) χρησιμοποιώντας μια τοξωτή κατασκευή.

Πολλές θετικές ιδιότητες των τοξωτών κατασκευών μπορούν να σημειωθούν:

 • η ανομοιομορφία των τοίχων και το άνοιγμα είναι κρυμμένα, δεν υπάρχει ανάγκη να ευθυγραμμιστούν τα πάντα πριν από την εγκατάσταση γυψοσανίδας.
 • Η γυψοσανίδα είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, έχει εγκριθεί για χρήση ακόμη και σε δωμάτια για παιδιά.
 • οι κατασκευές γυψοσανίδας διακρίνονται από σχετικά χαμηλή τιμή σε σύγκριση με άλλα υλικά.
 • απλή και αρκετά γρήγορη εγκατάσταση.
 • ποικιλία διακοσμητικών υλικών, στοιχείων.

Από τα μειονεκτήματα, υπάρχει χαμηλή αντίσταση στην υγρασία. Μερικές φορές το ίδιο το ανοιχτό τοξωτό άνοιγμα θεωρείται μειονέκτημα. Υπάρχει πιθανότητα ρεύματος, διείσδυση ξένων ήχων, μυρωδιών, φωτός. Ως εκ τούτου, σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιούνται κουρτίνες ή οθόνες, οι οποίες αποτελούν ένα είδος εμποδίου..

Οι καμάρες διαφέρουν πολύ σε σχήμα, ταξινομούνται σε διάφορους τύπους:

 • κλασικά (ρωμαϊκά)?
 • “ειδύλλιο”;
 • μοντέρνο (βρετανικό ή πρωτοποριακό)?
 • έλλειψη;
 • τραπεζοειδές;
 • πύλη.

Σχήματα θόλου

Υπάρχουν οι ακόλουθες μορφές του θησαυροφυλακίου:

 • Ρωμαϊκό ή κλασικό θησαυροφυλάκιο είναι ένα ημικύκλιο με διάμετρο ίση με το πλάτος του ανοίγματος. Αυτή η παραλλαγή πήρε το όνομά της από την πρώτη χρήση παρόμοιου σχεδίου από τους Ρωμαίους στα σπίτια τους. Τέτοια προϊόντα είναι ιδανικά για κλασικούς εσωτερικούς χώρους με ψηλά ταβάνια. Το απλό σχήμα επιτρέπει την εγκατάσταση αυτής της δομής σε ένα στενό δωμάτιο..
 • Βρετανοί το θολωτό άνοιγμα είναι πιο επιμηκυμένο – σε αντίθεση με το ρωμαϊκό. Αυτή η αψίδα ονομάζεται πρωτοπορία ή μοντέρνα. Είναι κατάλληλο για ένα μικρό διαμέρισμα με πολύ χαμηλά ταβάνια..

Ένας τέτοιος θόλος διακρίνεται από ομαλά περιγράμματα, επομένως, τεντώνει οπτικά το δωμάτιο.

 • “Ειδύλλιο” – ορθογώνιο άνοιγμα με στρογγυλεμένες γωνίες. Αυτή η επιλογή είναι καθολική, μπορεί να ταιριάζει σε διαφορετικά στυλ..
 • Πολύ δημοφιλής ελλειπτικό σχήμα θόλος. Αυτό οφείλεται στην ευελιξία αυτού του τύπου. Αυτό το σχήμα είναι καλό σε διαφορετικά δωμάτια – με ψηλά και χαμηλά ταβάνια, για διαφορετικά στυλ.

 • Ο εντυπωσιακός τοξωτός σχεδιασμός με τις αιχμηρές λοξότμητες γωνίες έχει τραπεζοειδές σχήμα. Αυτή η επιλογή ταιριάζει καλά με ξύλινη διακόσμηση. Καλή έκδοση για αγγλικά κλασικά ή εξοχικά σπίτια.
 • Η καμάρα σε σχήμα πύλης είναι διαφορετική πλήρης έλλειψη στρογγυλών σχημάτων, ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι ο απλούστερος σχεδιασμός μιας πόρτας. Εξοικονομεί τη μέγιστη ποσότητα χώρου.
 • Δεν υπάρχουν μόνο βασικοί τύποι, αλλά και άλλες ποικιλίες παρόμοιων σχεδίων. Διακρίνεται από την πρωτοτυπία thai arch. Πιο συχνά ονομάζεται ημι-αψίδα, η οποία έχει μόνο τη μία στρογγυλεμένη πλευρά, ενώ η άλλη έχει ορθογώνιο σχήμα..

Αυτή η επιλογή ταιριάζει τόσο στα ανατολικά όσο και στα μοντέρνα δωμάτια..

 • Το ανατολίτικο στυλ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, όπου το τοξωτό άνοιγμα έχει ένα περίεργο δίρριχτο σχήμα θόλου. Μπορεί να διακοσμήσει μαροκινούς ή άλλους μεσογειακούς εσωτερικούς χώρους. Χαρακτηριστικό του ανατολικού τόξου είναι η πολυπλοκότητά του, έχει πολλές γωνίες και επιφάνειες..
 • Η γοτθική είναι επίσης χαρακτηριστική για τοξωτές κατασκευές, μόνο που εδώ ο θόλος δεν είναι ημικυκλικός, αλλά μυτερός, σαν βέλος. Ονομάζεται επίσης lancet. Αυτή η αρχιτεκτονική λύση είναι δυνατή μόνο για δωμάτια με ψηλά ταβάνια..

Η αψίδα δεν εκτελείται πάντα στο άνοιγμα · είναι δυνατή μια δομή τοποθετημένη κοντά στον τοίχο. Μια τέτοια θέση θα είναι ένα είδος πλαισίου για ένα ράφι, ράφι ή τηλεόραση. Η τοξωτή κατασκευή μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από ένα τζάκι ή σόμπα στην κουζίνα. Μπορεί ακόμη και να γίνει το κύριο χαρακτηριστικό στο εσωτερικό..

Τα σγουρά τόξα έχουν τις πιο περίεργες μορφές, αλλά τις περισσότερες φορές είναι διακοσμητικά..

Μοντέλα για διάφορα δωμάτια

Η ποικιλία των θολωτών ανοιγμάτων τα καθιστά σε ζήτηση, βρίσκονται σε δωμάτια διαφορετικών σκοπών. Μια αψίδα με τη μορφή τραπεζοειδούς είναι κατάλληλη για εξοχική κατοικία, γραφείο ή βιβλιοθήκη. Αυτή η παραλλαγή με γεωμετρικές γωνίες ταιριάζει καλά με ξύλο και πέτρα, επειδή αυτά τα υλικά είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε λείες καμπύλες..

Μια έλλειψη σε τοξωτή δομή είναι κατάλληλη σε διάφορα δωμάτια, μια τέτοια αψίδα φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στο υπνοδωμάτιο.

Στο χώρο της κουζίνας, οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν συχνά μια κλασική αψίδα.. Σε μικρά διαμερίσματα στην κουζίνα υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα, οπότε μια ημικυκλική αψίδα συμμετρικού σχήματος θα είναι η πιο κατάλληλη εδώ. Όταν πρόκειται για το σαλόνι δίπλα στην κουζίνα, η εγκατάσταση της πόρτας δεν είναι δυνατή. Η εγκατάσταση ενός κλασικού τόξου στα όρια των χώρων θα είναι η μόνη σωστή λύση..

Η αψίδα Art Nouveau για την κουζίνα είναι κατάλληλη εάν είναι συνδεδεμένη με χαγιάτι ή τραπεζαρία. Ένα ελλειπτικό τόξο είναι επίσης κατάλληλο για την κουζίνα, ένα από τα πιο εύκολα στην εγκατάσταση. Αυτός ο σχεδιασμός ζωνώνει την κουζίνα χωρίς να μειώνει τα χρήσιμα τετραγωνικά. Οι καμάρες συχνά συνδυάζονται με κολώνες ή άλλες εσωτερικές λεπτομέρειες. Η αρχική ιδέα είναι να εγκαταστήσετε μια αψίδα που κρέμεται πάνω από τη μπάρα και να χρησιμοποιήσετε μια δομή για να φιλοξενήσει τους κατόχους του ποτηριού.

Εάν η κουζίνα είναι διακοσμημένη σε στυλ εξοχής ή Προβηγκίας, η τοξωτή δομή τοποθετείται πάνω από τη σόμπα της κουζίνας και η κουκούλα μπορεί να κρυφτεί σε αυτήν. Η αψίδα μπορεί να διακοσμηθεί με τεχνητή ή φυσική πέτρα..

Μια αψιδωτή αψίδα φαίνεται καλή στο σαλόνι.. Η είσοδος στην αίθουσα είναι συχνά αρκετά μεγάλη, οπότε το τόξο θα αποδειχθεί ότι είναι ευθύγραμμο, με μια ακτίνα περικοπής. Για την αίθουσα, η σωστή επιλογή θα ήταν ημιδωτές καμάρες διακοσμημένες με σγουρά στοιχεία κάτω από την οροφή. Εάν αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται για διάδρομο, μπορεί να συμπληρωθεί με στήλες.

Θολωτά ανοίγματα υπάρχουν επίσης στα μπάνια. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε ένα δωμάτιο όπου η υγρασία είναι υψηλή, όλες οι εργασίες εκτελούνται χρησιμοποιώντας ειδικό γυψοσανίδα. Οι συμβατικές πλάκες σε υγρό περιβάλλον μπορεί να χάσουν την αρχική τους εμφάνιση..

Η τάση στην εσωτερική μόδα είναι η ακεραιότητα του εσωτερικού. Οι σχεδιαστές συμβουλεύουν να μην χωρίσετε το σαλόνι από το διάδρομο με μια πόρτα. Είναι καλύτερα να ζώνετε αυτά τα διαφορετικά δωμάτια με τοξωτό άνοιγμα..

Πώς να επιλέξετε?

Σε διαμερίσματα με μέτριες διαστάσεις, τα εσωτερικά χωρίσματα μπορούν να αντικατασταθούν με καμάρες για να αυξηθεί ο χώρος. Το καλύτερο υλικό για τέτοιες δομές θα ήταν γυψοσανίδας. Η απόφαση για την ανάγκη εγκατάστασης αψίδας λαμβάνεται όταν υπάρχει πολύ λίγος χώρος για πόρτες, το δωμάτιο είναι μικρό και το τοξωτό άνοιγμα θα είναι μια απαραίτητη λειτουργική προσθήκη σε ένα άλλο δωμάτιο.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιλέξετε τον τύπο της αψίδας. Εξαρτάται από την τοποθέτησή του, ποια δωμάτια θα μοιραστεί, το ύψος του δωματίου λαμβάνεται επίσης υπόψη. Για παράδειγμα, το πρωτοποριακό στυλ της αψίδας δεν είναι κατάλληλο για όλους τους εσωτερικούς χώρους..

Εδώ απαιτείται ειδική συμβουλή.

Εάν η ανακαίνιση πραγματοποιείται σε μία από τις σύγχρονες κατευθύνσεις, είναι κατάλληλη μια καμάρα σε ρομαντικό στιλ – μια ορθογώνια δομή με λείες γωνίες.

Μερικές φορές υπάρχει η επιθυμία να τοποθετήσετε ένα τοξωτό άνοιγμα στο διαμέρισμα, αλλά δεν θέλετε να διαλύσετε τους τοίχους. Μια εναλλακτική έκδοση είναι δυνατή εδώ – ένα τόξο με τη μορφή πύλης. Ένα τέτοιο άνοιγμα έχει απολύτως ορθογώνιο σχήμα · είναι κατάλληλο σε μια ποικιλία εσωτερικών χώρων. Η εγκατάσταση είναι απλή και θα διαρκέσει ελάχιστο χρόνο.

Το κύριο πράγμα στην επιλογή μιας καμάρας είναι ότι πρέπει να ταιριάζει αρμονικά στο εσωτερικό και να ταιριάζει καλά με τα κύρια έπιπλα. Και για αυτό, ένα σημαντικό σημείο είναι το μετέπειτα φινίρισμα της δομής γυψοσανίδας..

Σε ένα κλασικό εσωτερικό, μπορεί να είναι μια πέτρα: τεχνητή ή φυσική. Είναι επίσης δυνατή η ποιοτική χρώση. Κατά κανόνα, κανείς δεν περιορίζεται στη βαφή..

Σχεδόν ολόκληρο το οπλοστάσιο των υλικών φινιρίσματος χρησιμοποιείται στη διακόσμηση καμάρων: μπαμπού ταπετσαρίες, υφάσματα, βότσαλα ποταμού, κοχύλια, ακόμη και καπάκια μπουκαλιών είναι δυνατά. Οι καμάρες διακοσμημένες με διακοσμητικό γύψο φαίνονται πολύ εντυπωσιακές και εμφανίσιμες. Είναι δυνατά γύψινα διακοσμητικά στοιχεία.

Τα ανοίγματα εσωτερικών χώρων σε ιδιωτικές κατοικίες και εξοχικές κατοικίες είναι συχνά διακοσμημένα με ελλειπτικές καμάρες. Με την καμπύλη γραμμή τους, αναδεικνύουν το χαρακτηριστικό στυλ ενός εξοχικού σπιτιού..

Η διακόσμηση μπορεί να χρησιμοποιήσει φυσικό ξύλο.

Εάν είστε ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στούντιο, μπορείτε να επιλέξετε μια μεγάλη στρογγυλή ή ορθογώνια αψίδα για τη χωροθέτησή του, η οποία μπορεί να επεκτείνει οπτικά το δωμάτιο..

Μια ασύμμετρη αψίδα μπορεί να τονίσει ένα ασυνήθιστο εσωτερικό · θα είναι καλό σε ένα διαμέρισμα με χαμηλή οροφή και για έναν πολύ μεγάλο χώρο – για να δημιουργήσετε μια φωτεινή προφορά. Ασυνήθιστες επιλογές πολλαπλών επιπέδων χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό ψευδών τοίχων και κόγχων. Αυτό γίνεται συνήθως για επιλογές κουζίνας..

Οι κατασκευές από γυψοσανίδες διακρίνονται για την υψηλή αντοχή τους, την ποικιλία των σχημάτων και τη δυνατότητα φινιρίσματος. Ωστόσο, ένα τέτοιο προϊόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους, δεν ανέχεται καλά την υγρασία και τον παγετό. Μετά την έκθεση σε ένα επιθετικό περιβάλλον, η αψίδα του δρόμου σχεδόν σίγουρα θα χάσει την αρχική της εμφάνιση..

Επιλογές εσωτερικού χώρου

Οι όμορφες αψιδωτές καμάρες έχουν μικρή ακτίνα καμπυλότητας και απότομη μετάβαση στο σημείο επαφής με τα κατακόρυφα στοιχεία του ανοίγματος. Αυτό το χαρακτηριστικό σχεδιασμού καθιστά το τόξο πολύ αποτελεσματικό, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει τη χρήση του. Κατά κανόνα, είναι τοποθετημένο σε ένα δωμάτιο με απλές οροφές και τοίχους – στη θέση όπου βρισκόταν προηγουμένως η πόρτα. Έτσι τονίζεται η είσοδος στο γραφείο..

Η συμμετρική στρογγυλή αψίδα από γυψοσανίδα έχει ένα πλαίσιο από εξειδικευμένα ράφια, τα οποία είναι ένα είδος διακόσμησης. Αυτά τα σγουρά ράφια είναι ένα ενδιαφέρον σχέδιο τέχνης. Δεν χρησιμεύουν μόνο ως διακοσμητική λειτουργία, αλλά είναι επίσης πολύ λειτουργικά. Ταιριάζουν τέλεια σε βιβλία και ποικιλία αναμνηστικών.

Μπορείτε να κάνετε την τοξωτή δομή πιο ενδιαφέρουσα επισημαίνοντας την ίδια την αψίδα. Στο διάδρομο ή στο διάδρομο, ένα τέτοιο άνοιγμα μπορεί να διακοσμηθεί επιτυχώς με προβολείς. Θα χρησιμεύσουν ως πρόσθετες πηγές φωτός, το οποίο λείπει πάντα σε στενά και στενά δωμάτια..

Ένα κομψό μοντέρνο εσωτερικό δεν μπορεί να φανταστεί χωρίς στρογγυλά ή οβάλ ανοίγματα. Αυτό είναι μόνο ένα δώρο Θεού για χαμηλά δωμάτια, καθώς τέτοια ανοίγματα επεκτείνουν οπτικά το χώρο, εξομαλύνουν όλες τις γωνίες. Ιδανικό για ένα υπερσύγχρονο σαλόνι.

Οι καμάρες υψηλής τεχνολογίας δεν είναι διακοσμημένες. Βασίζεται σε καθαρές γραμμές, συγκρατημένη παλέτα.

Θα μάθετε περισσότερα για τις καμάρες γυψοσανίδας στο παρακάτω βίντεο.