Κουρτίνες σε στιλ Προβηγκίας

Κουρτίνες σε στιλ Προβηγκίας

Το στυλ της γαλλικής επαρχίας – Προβηγκία – είναι πολύ ζεστό και σπιτικό. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία, αφού όλα πρέπει να μελετηθούν μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Συγκεκριμένα, διακόσμηση παραθύρων: οι κουρτίνες σε αυτό το στυλ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Χαρακτηριστικά στυλ

Η Προβηγκία είναι μια περιοχή στη νότια Γαλλία που πλησιάζει τη Μεσόγειο Θάλασσα. Απέχει πολύ από το αστραφτερό, μοντέρνο και επιχειρηματικό Παρίσι. Η ζωή εδώ πηγαίνει αβίαστα, σε ενότητα με τη φύση.

Το στυλ της Προβηγκίας στο εσωτερικό ανήκει στην ομάδα των στυλ της χώρας, δηλαδή εθνικά σπίτια χωριών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε ορισμένες πηγές μπορείτε να βρείτε το όνομα “Γαλλική χώρα”. Αυτό το στυλ είναι πολύ χαριτωμένο, άνετο και σπιτικό. Οι νοικοκυρές σε όλο τον κόσμο αγαπούν πολύ αυτό το σχέδιο, επειδή επιτρέπει την αφθονία της διακόσμησης και διάφορα όμορφα μικρά πράγματα. Επιπλέον, το στυλ της Προβηγκίας είναι ιδανικό για διαμερίσματα μικρών πόλεων, καθώς τα περισσότερα σπίτια του χωριού στη νότια Γαλλία είναι μικρά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας:

 • Χρονική σφραγίδα στα πράγματα. Τα πιο ορατά αντικείμενα στο δωμάτιο πρέπει να είναι είτε με ιστορικό είτε παλαιωμένα με τέχνη. Σύγχρονη τεχνολογία, υπερβολικά εργονομικά αντικείμενα καταστρέφουν το στυλ.
 • Ελαφρύ εσωτερικό. Προτιμώμενα χρώματα: λευκό, λεπτό κίτρινο, μέντα, γαλάζιο, τιρκουάζ, μπεζ.
 • Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και υφές: χωρίς επεξεργασία ή αντίστροφα – βαμμένο ξύλο, πέτρα, οι “πλεξούδες” θα φαίνονται κατάλληλες σε τοίχους, έπιπλα και στο πάτωμα.
 • Αφθονία υφασμάτων και αξεσουάρ. Ζωντανά ή αποξηραμένα λουλούδια.

Η Προβηγκία είναι κατάλληλη για τη διακόσμηση οποιουδήποτε δωματίου – σαλόνι, διάδρομο και ακόμη και μπάνιο. Αλλά φαίνεται καλύτερα στο υπνοδωμάτιο και, φυσικά, στην κουζίνα..

Από τις ελλείψεις αυτής της κατεύθυνσης, πρέπει να σημειωθεί ο πλήρης παραλογισμός. Η Προβηγκία είναι ένα στυλ ανεμιστήρα που απαιτεί συνεχή διατήρηση της τάξης. Πολυάριθμες πλάκες, βάζα, κηροπήγια θα πρέπει να σκουπίζονται συνεχώς από τη σκόνη. Όλα τα απαραίτητα πράγματα θα πρέπει να κρυφτούν στα ντουλάπια και τα knick-knacks πρέπει να τοποθετηθούν έξω. Μέρος του δωματίου θα καταλαμβάνεται από αντικείμενα χωρίς σκοπό – για παράδειγμα, ένα διακοσμητικό καλάθι με λουλούδια ή ένα ράφι από σφυρήλατο σίδερο, το οποίο θα μπορούσε να απαλλαγεί. Σε ένα τόσο κομψό δωμάτιο, θα πρέπει να διατηρήσετε την τέλεια τάξη, έτσι ώστε το “γαλλικό χωριό” να μην μετατραπεί σε χάος. Επιπλέον, η διακόσμηση της Προβηγκίας είναι ακριβή..

Εάν εξακολουθείτε να διακοσμείτε ένα δωμάτιο σε στυλ Προβηγκίας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα υφάσματα. Το καθήκον του είναι να είναι σκόπιμα απλό, ενώ συνδέει διαφορετικά στοιχεία του δωματίου σε ένα ενιαίο σύνολο..

Η Προβηγκία περιλαμβάνει μεγάλα παράθυρα που πρέπει να καλύπτονται με κουρτίνες. Χωρίς πλαστικά κουρτινόξυλα ή συστήματα ρολού! Τα κλασικά του είδους είναι ένα στρογγυλό σφυρήλατο γείσο (ή κατασκευασμένο “για σφυρηλάτηση” στα χρώματα παλαιωμένου μετάλλου) και λεπτές κουρτίνες αέρα. Για ιδιαίτερα ανθεκτικές κουρτίνες – ξύλινες περσίδες.

Χρωματιστά

Οι κουρτίνες σε στιλ Προβηγκίας είναι, φυσικά, υφάσματα με ανοιχτόχρωμο χρώμα. Η ευκολότερη επιλογή είναι οι λευκές κουρτίνες. Προτιμότερο, φυσικά, είναι ένα ύφασμα με floral print. Ως εκ τούτου, τις περισσότερες φορές οι νοικοκυρές προτιμούν να κρεμούν κουρτίνες με λουλουδάτο μοτίβο σε λευκό φόντο. Τα λουλούδια μπορούν να είναι μικρά και μεγάλα – τα μικρά φαίνονται χαριτωμένα και απλά, μεγάλα – πιο κομψά.

Κλασικοί συνδυασμοί με λευκό φόντο:

 • Ροζ λουλούδια, πράσινα φύλλα.
 • Κίτρινα λουλούδια πράσινα φύλλα.
 • Κόκκινα λουλούδια, πράσινα φύλλα.
 • Μπλε ή μπλε λουλούδια, πράσινα φύλλα

Αυτές είναι ευέλικτες επιλογές που θα φαίνονται πολύ Προβηγκιανές. Το χρώμα του στολιδιού μπορεί να επιλεγεί με βάση το συνολικό χρώμα που κυριαρχεί στο δωμάτιο..

Το φόντο των κουρτινών μπορεί επίσης να είναι μπεζ, ανοιχτό γκρι, ανοιχτό μπλε, σκονισμένο ροζ, άμμος, μέντα λιλά. Σε όλες αυτές τις αποχρώσεις, το λουλουδάτο μοτίβο θα φαίνεται τέλειο..

Μια άλλη “Προβηγκιανή” έκδοση του μοτίβου – ένα μικρό λεπτό κελί ή ίσες λωρίδες (χρωματιστή λωρίδα – λευκή λωρίδα). Τέτοιες κουρτίνες μπορούν να είναι είτε σόλο είτε συνδυασμένες. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδυάσετε καρό ή ριγέ ύφασμα με λουλούδι ή μονόχρωμο.

Οι συμπαγείς κουρτίνες είναι επίσης μια βιώσιμη επιλογή. Μπορούν να «αναβιώσουν» με τη βοήθεια τυπωμένου τούλι ή αξεσουάρ και δαντέλας.

Η Προβηγκία μπορεί να είναι κομψή ή απλή. Και οι δύο επιλογές είναι καλές με τον δικό τους τρόπο. Ένα απλούστερο σχέδιο είναι κατάλληλο για την κουζίνα, αλλά για ένα υπνοδωμάτιο ή σαλόνι, μπορείτε να κάνετε το στυλ εορταστικό. Τα αξεσουάρ είναι χρήσιμα για αυτό. Οι κουρτίνες της Προβηγκίας μπορούν να συμπληρωθούν με ένα lambrequin (απλό, κοντό ή με ημικυκλικές πτυχώσεις), γραβάτες, διακοσμητικά και δαντέλες, σατέν κορδέλες, τόξα. Είναι καλύτερα να αρνηθείτε κορδόνια, βούρτσες και άλλα “λαμπρότητα”: η διακόσμηση πρέπει να είναι καλόγουστη.

Μήκος

Σε αυτό το στυλ, οι κουρτίνες μπορούν να έχουν εντελώς διαφορετικά μήκη. Πρέπει να προχωρήσετε από εκτιμήσεις πρακτικότητας και άλλες παραμέτρους του δωματίου. Οι μακριές κουρτίνες μπορούν να κρεμαστούν σε ένα μεγάλο δωμάτιο και αν το δωμάτιο και το παράθυρο είναι μικρά, οι κοντές κουρτίνες θα είναι αρκετές.

Είναι επίσης καλύτερο να προτιμάτε τη σύντομη έκδοση εάν, για παράδειγμα, στην κουζίνα σας, η σόμπα είναι κοντά στο παράθυρο. Για λόγους ασφαλείας, οι κοντές κουρτίνες είναι οι καλύτερες για όσους έχουν μικρά παιδιά και κατοικίδια..

Οι πιο όμορφες επιλογές στυλ Προβηγκίας:

 • Απλές μακριές κουρτίνες από μαρκίζα στο πάτωμα με ή χωρίς γάντζους.
 • Κοντές κουρτίνες μέχρι το περβάζι.
 • Συντομευμένες κουρτίνες (μήκους 30-40 cm κάτω από το περβάζι), συγκεντρωμένες σε γάντζους.
 • Κουρτίνες καφέ: το πάνω μέρος του παραθύρου καλύπτεται με ένα χνουδωτό λαμπρέκι και κοντές κουρτίνες είναι προσαρτημένες στο επίπεδο του μέσου του παραθύρου σε ένα γείσο με κορδόνια. Τέτοιες κουρτίνες φτάνουν ακριβώς στο περβάζι.

Οι κοντές κουρτίνες είναι καλύτερες για την κουζίνα. Μακρύ – για σαλόνια. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αυστηρός κανόνας. Εάν η κουζίνα είναι μεγάλη και οι μακριές κουρτίνες θα είναι ασφαλείς, δεν θα τρώνε το χώρο – μπορείτε να τις κρεμάσετε με ασφάλεια.

Υφάσματα

Το στυλ της γαλλικής υπαίθρου προσελκύει τα φυσικά υφάσματα. Επομένως, οι επιλογές βαμβακιού θα φαίνονται καλύτερα: πυκνό σατέν, ποπλίνα, ύφασμα κουρτίνας από βαμβακερές ίνες. Το ύφασμα πρέπει να μοιάζει με chintz στην ελαφρότητα και την απλότητά του. Το πραγματικό chintz δεν θα λειτουργήσει για διακόσμηση παραθύρων, επειδή είναι πολύ λεπτό και βραχύβιο.

Τα λινά συμπληρώνουν κάθε ρουστίκ στιλ.. Τραχύ, αλλά ευχάριστο στο μάτι, τα λινά θα καλύψουν καλά και θα προστατεύσουν τέλεια από τον ήλιο. Σήμερα μπορείτε να επιλέξετε όμορφες πολύχρωμες λινές κουρτίνες, αλλά η πιο όμορφη και αυθεντική επιλογή είναι τα λευκά λινά. Μια φυσική γκρι-καφέ λινή κουρτίνα θα φανεί πολύ εντυπωσιακή. Μπορεί να συμπληρωθεί με βελονιά, φαρδιά δαντέλα, κέντημα ή κοντό λινό περιθώριο.

Για υπνοδωμάτιο ή σαλόνι, μπορείτε να επιλέξετε κλασικά υφάσματα κουρτίνας με κομψές εκτυπώσεις. Μπορεί να μοιάζει με μετάξι ή σατέν. Αυτό θα προσθέσει μια νότα πολυτέλειας στη συνολική διάθεση του δωματίου..

Ξεχωριστά, θα πρέπει να ειπωθεί για δαντέλες και δαντέλες κουρτίνες.. Για το στυλ της Προβηγκίας, αυτό είναι απλώς ένα δώρο Θεού! Αρκεί να θυμηθούμε τις πλεκτές κουρτίνες φιλέτου που κρέμονταν στα σπίτια των γιαγιάδων μας: λεπτές, και το πιο σημαντικό, χειροποίητες, θα δημιουργήσουν μια ξεχωριστή διάθεση στο δωμάτιο. Αν σας έχει μείνει κάτι τέτοιο στον ημιώροφο, μη διστάσετε να το βγάλετε, να το λευκάνετε και να το κρεμάσετε στο παράθυρο της Προβηγκίας. Εάν είναι επιθυμητό, ​​τέτοιες κουρτίνες μπορείτε να τις αγοράσετε, να τις φτιάξετε κατά παραγγελία ή να τις πλέξετε μόνοι σας..

Για διαφορετικά δωμάτια

Σε γενικές γραμμές, το στυλ της Προβηγκίας επιτρέπει πολλές ελευθερίες – ποιες κουρτίνες να κρεμάσετε σε ποιο δωμάτιο, εξαρτάται από εσάς..

Εάν μελετήσετε τις συστάσεις και παραδείγματα ολοκληρωμένων έργων επαγγελματιών σχεδιαστών, μπορείτε να δείτε τα ακόλουθα:

 • Για το σαλόνι, επιλέγονται συχνότερα μοντέλα κουρτινών με μακριά και καλά ντυμένα.. Μπορούν ακόμη και να πέσουν στο πάτωμα σε λείες πτυχώσεις. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη τόσο για αίθουσα όσο και για στούντιο, όπου η κουζίνα συνδυάζεται με το σαλόνι και όλο αυτό το δωμάτιο έχει ένα κοινό παράθυρο. Το κύριο πράγμα είναι ότι το δωμάτιο είναι αρκετά μεγάλο, διαφορετικά οι μακριές και πλούσιες κουρτίνες θα καταλάβουν οπτικά πολύ χώρο από εσάς..

 • Για την κρεβατοκάμαρα, η επιλογή με λαμπρέκι είναι κατάλληλη. Οι κουρτίνες συνήθως γίνονται αρκετά μακριά, αλλά δεν φτάνουν στο πάτωμα 2-3 εκ. Αν το υπνοδωμάτιο είναι μικρό, μια κουρτίνα θα φαίνεται υπέροχη αντί για δύο. Παρεμπιπτόντως, αυστριακές, ρωμαϊκές, κουρτίνες “Λονδίνου” με μοτίβο Προβηγκίας είναι τέλειες για την κρεβατοκάμαρα. Θα εξοικονομήσουν χώρο και θα φαίνονται πρωτότυπα. Στο υπνοδωμάτιο και το σαλόνι, είναι προτιμότερο να προτιμάτε υφάσματα με floral prints ή απλά χρώματα..

 • Για την κουζίνα, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, είναι κατάλληλες διαφορετικές επιλογές μήκους, ανάλογα με το μέγεθος. Εάν είναι πολύ μικροσκοπικό, η καλύτερη επιλογή είναι μια κουρτίνα καφέ ή μια μικρή κουρτίνα (μέχρι το περβάζι). Τα λουλουδάτα μοτίβα θα είναι επίσης κατάλληλα εδώ, αν και μπορείτε εύκολα να προσθέσετε ένα μικρό κλουβί, ένα μοτίβο με ρίγες, εκτυπώσεις σε ποιμαντικά θέματα (βοσκοί, πρόβατα, ολλανδικός μύλος), ένα σχέδιο με θέμα τα τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, λεβάντα, ανθοδέσμες με βότανα της Προβηγκίας), καφέ. Τα υφάσματα στα οποία αντλείται μια σχέση από διάφορα βότανα της Προβηγκίας με επιγραφές (“Κύμινο”, “Λεβάντα”, “Βασιλικός”) είναι πολύ συνηθισμένα..

 • Όταν επιλέγετε κουρτίνες για κιόσκι ή βεράντα, προχωρήστε από το μέγεθος των παραθύρων και το ίδιο το δωμάτιο. Αν είναι μικρές, αρκούν απλές κουρτίνες ή κουρτίνες καφέ. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να τα καλύψετε μόνο από πάνω με λεμπρέκι και να αφήσετε τα ίδια τα παράθυρα ανοιχτά για τη διείσδυση του φωτός της ημέρας. Τα μεγάλα παράθυρα μπορούν να καλυφθούν με κουρτίνες. Συνήθως υπάρχουν πολλά μικρά παράθυρα στο κιόσκι ή στη βεράντα – το καθένα μπορεί να κρεμαστεί με μια κουρτίνα. Μπορείτε να διακοσμήσετε τα παράθυρα με ρωμαϊκές ή αυστριακές κουρτίνες κρεμώντας τα σε κάθε άνοιγμα.

 • Εάν πρέπει να διακοσμήσετε ένα παράθυρο σε κεκλιμένο τοίχο (για παράδειγμα, κάτω από μια στέγη), οι απλές κουρτίνες που είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από το παράθυρο είναι οι καλύτερες.. Θα πρέπει να τοποθετηθούν στον τοίχο κατά μήκος του κάτω άκρου. Για καθένα μπορείτε να κάνετε ένα κλωστοϋφαντουργικό pick-up με Velcro ή κορδόνια.

Πώς να επιλέξετε?

Εάν έχετε αποφασίσει για το μήκος και το μοντέλο των κουρτινών, μπορείτε επίσης να σκεφτείτε τον συνδυασμό χρωμάτων. Οι κουρτίνες πρέπει να είναι σε αρμονία με τη διακόσμηση του τοίχου και πρέπει να έχουν «στήριξη» στο εσωτερικό. Ιδανικό αν έχετε κιτ. Για παράδειγμα, για την κουζίνα – κουρτίνες, τραπεζομάντηλα, μαξιλάρια για καρέκλες. Για την κρεβατοκάμαρα – κουρτίνες, ένα κλινοσκεπάσμα, μια βαλβίδα στο κρεβάτι. Για το σαλόνι – κουρτίνες, σκιά λάμπας ή φωτιστικό δαπέδου, μαξιλάρια στον καναπέ / πολυθρόνες.

Η γαλλική χώρα προϋποθέτει, αν και απλότητα, άψογη γεύση. Επομένως, πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τους συνδυασμούς και να μην το παρακάνετε. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να φτιάξετε ένα κιτ (όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω), μην παρασυρθείτε πολύ. Ένα ή δύο αντικείμενα στην ίδια υφαντική λύση θα είναι αρκετά. Οι υπόλοιπες εσωτερικές λεπτομέρειες πρέπει να επικαλύπτονται μόνο με αυτό το κίνητρο, αλλά όχι να το επαναλαμβάνουν εντελώς. Για παράδειγμα, εάν έχετε λευκές και μπλε κουρτίνες σε ένα λουλούδι στην κουζίνα σας και μαξιλάρια σε καρέκλες από το ίδιο υλικό, το τραπεζομάντιλο πρέπει να είναι απλώς λευκό με μια λεπτή μπλε λωρίδα. Μπορείτε να βάλετε μια απλή μπλε κανάτα στο περβάζι.

Δώστε προσοχή σε ασυνήθιστα ευρήματα σχεδιασμού, όταν οι κουρτίνες σε στιλ Προβηγκίας είναι απλές, αλλά οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με ταπετσαρία με φωτεινό και μεγάλο μοτίβο.. Για παράδειγμα, η ταπετσαρία είναι λευκή με κόκκινα τριαντάφυλλα και οι κουρτίνες είναι απλά λευκές. Αυτά τα τσιπ γίνονται καλύτερα σε μεγάλα δωμάτια με πολλά παράθυρα: με αυτόν τον τρόπο, τμήματα του χρωματισμένου τοίχου θα αραιωθούν με απλές κουρτίνες..

Για την επιλογή υφασμάτων και μοντέλων, επικοινωνήστε με ένα κατάστημα όπου ασχολούνται επαγγελματικά με κουρτίνες. Ένας διακοσμητής θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στη σκιά, το μήκος και να επιλέξετε ένα καλό ύφασμα. Οι τουρκικές και οι πολωνικές κουρτίνες θεωρούνται της υψηλότερης ποιότητας..

Επιλογές εσωτερικού χώρου

 • Στην ευρύχωρη κουζίνα, οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με λουλουδάτο μοτίβο και το παράθυρο καλύπτεται με ανοιχτόχρωμες λευκές κουρτίνες.. Για να εξασφαλιστεί η πυκνότητα, το άνοιγμα του παραθύρου καλύπτεται επιπρόσθετα με ρωμαϊκή περσίδα. Το σχέδιό της δεν επαναλαμβάνει την αναφορά στους τοίχους – η κουρτίνα είναι ριγέ, αλλά διατηρείται αυστηρά σε λευκά και μπλε χρώματα. Ο πολυέλαιος και τα πάνελ στον τοίχο λειτουργούν ως πρόσθετες χρωματικές πινελιές.

 • Μια γωνιά με τραπέζι στο υπνοδωμάτιο είναι πολύ Προβηγκιανή! Το μικρό παράθυρο είναι διακοσμημένο με απλές κουρτίνες που ταιριάζουν με το χρώμα των τυπωμένων floral τοίχων. Η απλή αλλά σφιχτά συναρμολογημένη λαμπρέκι δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας. Η αρμονία στο εσωτερικό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός μπουκέτου που στέκεται σε μια βάση – συμπληρώνει τέλεια το σχέδιο στις κουρτίνες.

 • Πολυτελές μεγάλο σαλόνι με μεγάλα παράθυρα σε στιλ Προβηγκίας. Τα πλεκτά γυαλιά δημιουργούν μια αναδρομική εμφάνιση. Ο σχεδιαστής επέλεξε λευκές κουρτίνες με μεγάλο λουλουδάτο μοτίβο σε κίτρινους και μπλε τόνους. Lambrequin χωρίς μαζεύει, αλλά με μια σγουρή άκρη.

Αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου σε όλο το δωμάτιο υποστηρίζονται από διακόσμηση τοίχου, πάνελ, βάζα, μαξιλάρια.

 • Ένα μικρό παράθυρο στην κουζίνα ενός εξοχικού σπιτιού φαίνεται πολύ απαλό με λεπτές και μικρές κουρτίνες στο κέντρο.. Η στερέωση σε συνηθισμένους μεταλλικούς δακτυλίους προσθέτει απλότητα. Η κορυφή του παραθύρου είναι διακοσμημένη με τεχνική βιτρό.

Πώς να δημιουργήσετε ένα γαλλικό στυλ με κουρτίνες "Προβηγκίας", δείτε το επόμενο βίντεο.