Εσωτερικός σχεδιασμός καθιστικού σκανδιναβικού στυλ

Εσωτερική διακόσμηση σαλόνι σε σκανδιναβικό στιλ

Το εσωτερικό σε σκανδιναβικό στιλ είναι μια αφθονία ανοιχτόχρωμων χρωμάτων, μια ζεστή ατμόσφαιρα αρμονίας και λακωνικής τάξης. Το σκληρό σκανδιναβικό κλίμα στερεί από τους κατοίκους αυτών των χωρών επαρκή αριθμό ηλιόλουστων ημερών, οπότε οι επιχειρηματίες Φινλανδοί, Σουηδοί και Νορβηγοί έχουν λύσει το πρόβλημα της διακόσμησης των σπιτιών τους σε λευκό χρώμα, το οποίο δίνει γενναιόδωρα ζεστασιά και φως.

Το σκανδιναβικό εσωτερικό είναι αρκετά απλό στην εκτέλεση, αλλά δεν μπορεί να ονομαστεί πρωτόγονο, είναι μάλλον πρακτικό.

Το σαλόνι σε αυτό το στυλ είναι ευρύχωρο, ελαφρύ και άνετο, στο κρύο του χειμώνα είναι ευχάριστο να περνάτε τα βράδια τυλιγμένα σε μια κουβέρτα σε αυτό και το καυτό καλοκαίρι θα προσφέρει δροσιά και φρεσκάδα.

Λίγο ιστορία

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το στυλ ήρθε σε εμάς από τις Σκανδιναβικές χώρες στη βόρεια Ευρώπη – τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, αλλά οι Σουηδοί συνέβαλαν περισσότερο στη δημιουργία αυτής της κατεύθυνσης. Το λευκό κυριαρχεί σε ένα τέτοιο εσωτερικό για να φέρει αφθονία φωτός στα βόρεια σπίτια..

Στην αρχή του σκανδιναβικού στυλ ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας Γκούσταβ Γ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για περίπου δύο δεκαετίες στα τέλη του 18ου αιώνα. Πριν από αυτόν, οι κάτοικοι αυτών των ψυχρών εδαφών υιοθέτησαν τις τάσεις της μόδας του κλασικισμού και του ροκοκό, που ασκούνται στο εσωτερικό σχέδιο της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, φέρνοντας τους τη μοναδική βόρειο άρωμα τους..

Το στυλ Empire αντικατέστησε το ροκοκό και τον κλασικισμό στην Ευρώπη. Οι Σουηδοί δεν έχασαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν αυτό το στυλ στο αρχικό τους όραμα του σχεδιασμού, οπότε το εσωτερικό του κάποτε παλατιού της αυτοκρατορίας σε αυτή τη χώρα έχει γίνει σπιτικά άνετο. Ο βασιλιάς Γκούσταβ Γ was ήταν διάσημος για την αγάπη του για την εξαιρετική ομορφιά σε όλα, επομένως ήταν γνωστός ως καινοτόμος μόδας. Το “στυλ Γουσταβίας” που εφευρέθηκε από τον κορώνα δεν έχασε τη σημασία του μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι αυτός που θεωρείται ο πρόγονος της σύγχρονης σκανδιναβικής κατεύθυνσης του εσωτερικού σχεδιασμού. Μία από τις τάσεις εκείνων των ετών – τα σκαλιστά έπιπλα σε καμπύλα πόδια αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά εσωτερικού στυλ.

Η νεωτερικότητα έχει διαφορετικές απόψεις για τη μόδα, επομένως, σε μια τριακόσια χρόνια ιστορίας, το σκανδιναβικό στυλ έχει υποστεί σε μεγάλο βαθμό αλλαγές..

Σκανδιναβικό στυλ σήμερα

Στον σύγχρονο κόσμο της βιομηχανίας εσωτερικού στυλ, η σκανδιναβική κατεύθυνση εκφράζεται σε δύο μορφές:

 1. Παραδοσιακό στυλ, παίρνοντας τις βασικές ιδέες από την ευρωπαϊκή μόδα πριν από τριακόσια χρόνια. Ένα τέτοιο εσωτερικό μπορεί να αντικατοπτρίσει καλύτερα τον πλούτο των ιδιοκτητών του σπιτιού, την αγάπη τους για πολυτελή αυστηρότητα χωρίς ανθοφόρες μορφές..
 2. Μοντέρν, τείνει προς τη συντομία και τη λειτουργικότητα, αλλά δεν στερείται χάρης και πολυπλοκότητας. Σε ένα τέτοιο σπίτι δεν υπάρχει χώρος για ογκώδη έπιπλα, μεγαλοπρέπεια επιχρυσωμένων πλαισίων, επιβλητικότητα αρχιτεκτονικών μορφών. Ένα τέτοιο εσωτερικό είναι ζεστό, ευρύχωρο και αφθονεί στο φως, φυσικό και τεχνητό..

Οι πιο διάσημοι Σκανδιναβοί σχεδιαστές ήταν οι Alvar Aalto και Arne Jacobsen. Αρχιτέκτονες με εκπαίδευση, και οι δύο σχεδιαστές ήταν ερωτευμένοι με τη βόρεια πατρίδα τους, δίνοντας απλόχερα τη δημιουργικότητά τους. Έπιπλα από το Αάλτο στα μέσα του περασμένου αιώνα μπορούσαν να βρεθούν ακόμη και στα σοβιετικά πανσιόν και ο Γιάκομπσεν χάρισε γενναιόδωρα την πατρίδα του την Κοπεγχάγη με τα έργα του, τόσο πολύ που σήμερα αυτή η πόλη μπορεί δικαίως να ονομαστεί ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου δεν επένδυσαν εξίσου στη δημιουργία του δικού τους εσωτερικού στυλ. Οι Νορβηγοί δεν ήταν ιδιαίτερα διαφορετικοί, οι Φινλανδοί ήταν διάσημοι για τα προϊόντα γυαλιού και τα έπιπλα από κόντρα πλακέ, οι Σουηδοί είχαν μια βιομηχανία εσωτερικού σχεδιασμού σε πλήρη κλίμακα, αλλά οι ηγετικές θέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, από περιέργως, καταλήφθηκαν από τους Δανούς, κατά τύχη. στους «σκανδιναβικούς» λαούς.

Ιδιαιτερότητες

Το σκανδιναβικό στυλ γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σήμερα, έχει κερδίσει τη λαϊκή αγάπη πολύ πέρα ​​από τα σύνορα των χωρών προέλευσής του λόγω της λακωνικής λειτουργικότητας, της καθημερινής άνεσης και της φυσικής ομορφιάς με τη χρήση φυσικών υλικών. Τα χαρακτηριστικά αυτού του στυλ είναι εκλεπτυσμένα αέρινα στοιχεία, χαριτωμένα σχέδια, γεωμετρικό, αλλά όχι αυστηρό σχήμα.

Σε αυτό το στυλ, κάποια βόρεια αυστηρότητα και ασκητισμός με ελάχιστη διακόσμηση συνδυάζεται επιτυχώς με μια ανοιχτόχρωμη παλέτα χρωμάτων και την κομψότητα του φυσικού ξύλου. Το στυλ είναι διακριτικό και τακτοποιημένο, αλλά αυτή είναι ακριβώς η έκκλησή του. Η κύρια εστίαση εδώ καθορίζεται από ανοιχτόχρωμους ζεστούς τόνους: γαλακτώδες, ανοιχτό κίτρινο, μπεζ. Το κύριο διακριτικό χαρακτηριστικό αυτού του στυλ είναι η χρήση μόνο φυσικού ξύλου κατά τη δημιουργία επίπλων. Κατά κανόνα, αυτά είναι σκληρά ξύλα, λιγότερη ζήτηση είναι το έλατο και το πεύκο.

Τι χαρακτηρίζει το σκανδιναβικό εσωτερικό:

 • κυριαρχία των ανοιχτών χρωμάτων, κυρίως του λευκού.
 • απελευθέρωση των χώρων από περιττά έπιπλα.
 • υπεροχή φυσικών υλικών.
 • άφθονος εσωτερικός φωτισμός με όλες τις διαθέσιμες πηγές φωτός.
 • η χρήση διακριτικών υφασμάτων για διακόσμηση ·
 • η παρουσία ενός μικρού χιονισμένου τζακιού.
 • συνοπτικότητα των λεπτομερειών.
 • ελάχιστα πρόσθετα αξεσουάρ και την απλότητά τους.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί καθιστούν δυνατή τη δημιουργία ενός σκανδιναβικού εσωτερικού χώρου σε σχεδόν οποιοδήποτε δωμάτιο χωρίς μεγάλες οικονομικές επενδύσεις στη ρύθμιση..

Φάσμα χρωμάτων

Ο χρωματικός συνδυασμός των ίδιων των Σκανδιναβικών χωρών είναι ωχρότητα και απαλό φως που αντανακλάται από το χιόνι, φυσάει δροσερά, το ίδιο εύρος υιοθετήθηκε από το εσωτερικό στυλ με το ίδιο όνομα. Χάρη σε αυτό το συνδυασμό χρωμάτων, το σαλόνι γίνεται οπτικά πιο ευρύχωρο και μεγαλύτερο. Μην φοβάστε ότι το εσωτερικό θα φαίνεται κρύο και αφιλόξενο..

Αρκεί να προσθέσετε λίγες ζεστές αποχρώσεις, να χρησιμοποιήσετε ανοιχτό ξύλο για τη διάταξη, να φέρετε ζωντανό πράσινο στο εσωτερικό – και όλα θα αλλάξουν..

Σε ένα σαλόνι με σκανδιναβικό σχεδιασμό, δεν χρειάζονται πολύ φωτεινά σημεία προφοράς και συνδυασμοί αντίθεσης, είναι ακατάλληλοι εδώ. Για να αραιώσετε το λευκό του χιονιού και τις αποχρώσεις του, είναι κατάλληλα χρώματα όπως:

 • ασήμι;
 • καραμέλλα;
 • μπλε του ουρανού?
 • λεπτό τυρκουάζ?
 • σιτάρι;
 • κίτρινος.

Διακόσμηση τοίχου, δαπέδου και οροφής

Δημιουργώντας ένα σαλόνι με σκανδιναβικά κίνητρα, οι σχεδιαστές προτιμούν να χρησιμοποιούν συνηθισμένο λευκό για να διακοσμήσουν την επιφάνεια της οροφής ή να βάψουν το ταβάνι με λευκό ακρυλικό. Οι πολυεπίπεδες κατασκευές δεν χρησιμοποιούνται εδώ, αλλά αν φαίνεται ότι το ταβάνι φαίνεται πολύ πρωτόγονο, μπορείτε να το διακοσμήσετε με ξύλινα δοκάρια.

Στο σκανδιναβικό εσωτερικό σχεδιασμό, η προσέγγιση στη διακόσμηση τοίχων είναι μάλλον ασυνήθιστη – αντί για ταπετσαρία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλινα πάνελ και πηχάκια, βαμμένα σε λευκό ή τις πιο ζεστές αποχρώσεις του. Αυτή η λύση συνδυάζεται επιτυχώς με τη γκρι πέτρα του τζακιού που χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση της πρόσοψης του τζακιού, καθώς και με ανοιχτά ράφια, βαμμένα σε γκρι μεταλλικό χρώμα..

Το δάπεδο πρέπει να είναι φυσικό, ως εκ τούτου, τις περισσότερες φορές το παρκέ είναι κατασκευασμένο από είδη ανοιχτόχρωμου ξύλου γαλακτώδους και αμμώδους χρώματος: σημύδα, λευκασμένη βελανιδιά, σφενδάμι, γαύρος. Εάν το παρκέ φαίνεται πολύ ακριβό για εσάς, μια λευκή ή ανοιχτό καφέ λάμινα θα ήταν η καλύτερη εναλλακτική λύση..

Μια σημαντική προϋπόθεση κατά τη δημιουργία ενός σκανδιναβικού εσωτερικού χώρου είναι μια απαλή, αρμονική μετάβαση από τους τοίχους στο πάτωμα. Επομένως, το χρώμα των τοίχων και του δαπέδου πρέπει να δημιουργηθεί στην ίδια παλέτα χρωμάτων..

Τα παράθυρα και οι πόρτες, παρεμπιπτόντως, είναι επίσης βαμμένα με λευκό χρώμα. Αυτά τα στοιχεία εκτελούν μόνο τα λειτουργικά τους καθήκοντα στο εσωτερικό και δεν πρέπει να ξεφεύγουν από το γενικό στυλ του δωματίου..

Επιπλα

Όπως σημειώθηκε νωρίτερα, είναι ασυνήθιστο αυτό το στυλ να συσσωρεύει διακοσμητικά στοιχεία, επομένως, τα υπερβολικά έπιπλα πρέπει να αποκλειστούν στο σαλόνι. Κάθε έπιπλο είναι πρακτικό και εκπληρώνει τον άμεσο ρόλο του.. Καναπές, πολυθρόνες, συμπαγής ντουλάπα με ανοιχτά ράφια, τραπέζι και καρέκλες – αυτό το στυλ δεν απαιτεί περισσότερα. Τα έπιπλα πρέπει να είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από φυσικό ξύλο. Επιπλέον, τα έπιπλα από μπαστούνι θα γίνουν μια πραγματική διακόσμηση του σκανδιναβικού εσωτερικού του σαλονιού..

Το ξύλο που χρησιμοποιείται για τα έπιπλα πρέπει να έχει ελάχιστη επεξεργασία έτσι ώστε να φαίνεται καθαρά η φυσική υφή και υφή του. Η ασυμμετρία και η προσποίηση είναι απαράδεκτα εδώ, τα έπιπλα έχουν τη σωστή γεωμετρία και λακωνική μορφή.

Ο καναπές διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο εσωτερικό του σαλονιού · μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο προφοράς στο δωμάτιο, αλλά δεν χρειάζεται να τον βγάλουμε από τη συνολική εικόνα μιας ήρεμης, μέτριας παλέτας. Η ταπετσαρία του καναπέ μπορεί να γίνει από σουέτ, φυσικά υφάσματα ή γούνα. Οι καρέκλες έχουν σχεδιαστεί με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να συμπληρώσετε το μαλακό σαλόνι με αρκετούς οθωμανούς.

Σε ένα μοντέρνο σκανδιναβικό εσωτερικό, τα αρθρωτά έπιπλα κερδίζουν μεγάλη δημοτικότητα, η κύρια προϋπόθεση είναι ότι κάποιος πρέπει να είναι μόνο ξύλινος, χωρίς πλαστικό.

Φωτισμός και διακόσμηση

Ο ικανός φωτισμός είναι το κλειδί για ένα όμορφο εσωτερικό, αυτός ο κανόνας λειτουργεί επίσης σε σκανδιναβικό στιλ. Θα πρέπει να υπάρχει περισσότερο από πολύ φως, είναι καλύτερο αν υπάρχει σε αφθονία: ένας μεταλλικός πολυέλαιος οροφής με διακόσμηση επιχρυσωμένων αποχρώσεων, μικρές απλίκες τοίχου, φωτιστικά δαπέδου δίπλα στην απαλή ζώνη. Ένα κομψό, αλλά όχι προσχηματικό κηροπήγιο στο τζάκι θα χρησιμεύσει ως πρόσθετη διακόσμηση..

Σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζεται να χορτάσετε το σκανδιναβικό εσωτερικό με διακοσμητικά στοιχεία. Και έτσι ώστε το δωμάτιο να μην φαίνεται πολύ άδειο, μπορείτε να ρίξετε κουβέρτες πάνω από τις καρέκλες, να βάλετε κουτιά και μικρά γλυπτά σε ανοιχτά ράφια, να χρησιμοποιήσετε γυάλινα βάζα, το κυριότερο είναι ότι διατηρούνται σε μια φυσική βαρετή παλέτα χρωμάτων.

Τα κλωστοϋφαντουργικά στοιχεία θα βοηθήσουν να φέρει κάποια “ζωντάνια” στο εσωτερικό, για παράδειγμα, ένα χαλί δαπέδου με στολίδι από σκανδιναβικά κίνητρα, το ίδιο στολίδι μπορεί να αντιγραφεί στο σχέδιο κουρτινών και κουβερτών, γεγονός που θα δημιουργήσει την ακεραιότητα της εσωτερικής σύνθεσης.

Μπορούμε να πούμε ότι το σκανδιναβικό εσωτερικό είναι μονόχρωμο, επομένως χρειάζεται διακριτικές πινελιές: μικρά χτυπήματα, φωτεινά μαξιλάρια στον καναπέ, πολύχρωμες γλάστρες, χαλιά με πολύχρωμη εκτύπωση στην τραπεζαρία.

Οι απλοί τοίχοι θα σας βοηθήσουν να ζωντανέψετε οικογενειακές φωτογραφίες, πίνακες βορείων τοπίων σε απλό πλαίσιο, ξύλινα κρεμαστά ράφια με λουλούδια σε γλάστρες τοποθετημένα πάνω τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διακόσμηση παραθύρων. Εδώ είναι καλύτερα να αρνηθείτε βαριά υφάσματα κουρτινών, να χρησιμοποιήσετε ελαφριά και αέρινα υφάσματα, τα ρωμαϊκά ρολά είναι επίσης κατάλληλα. Ωστόσο, οι ίδιοι οι σχεδιαστές σημειώνουν ότι, αν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να εγκαταλείψουμε τη διακόσμηση του παραθύρου με ύφασμα προς τη σκανδιναβική σχεδιαστική κατεύθυνση για να φέρουμε περισσότερο φυσικό φως. Μια αίθουσα σε αυτό το στυλ για ένα κορίτσι πρέπει σίγουρα να έχει χώρο εργασίας..

Το σαλόνι σε σκανδιναβικό στιλ είναι ένα άνετο, ευχάριστο εσωτερικό που δεν θα κουραστεί από τα μάτια. Ο λακωνισμός και το μέτρο του, η υπεροχή της φυσικής ομορφιάς των χρησιμοποιούμενων φυσικών υλικών δεν θα χάσουν ποτέ τη συνάφεια και τη δημοτικότητά τους..

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σκανδιναβικό στυλ στο εσωτερικό του σαλονιού, δείτε παρακάτω..