Σαλόνι με παράθυρο στον κόλπο: λεπτότητες σχεδιασμού

Το σαλόνι, στο χώρο του οποίου υπάρχει ένα παράθυρο στον κόλπο, σας επιτρέπει να εξοπλίσετε το δωμάτιο όσο το δυνατόν πιο κερδοφόρα και μοναδικά. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό σχεδιασμού φαίνεται εντυπωσιακό, ωστόσο, για να επιτύχετε την επιθυμητή αισθητική αντίληψη, πρέπει να γνωρίζετε τις λεπτότητες της διακόσμησης ενός δωματίου με παράθυρο. Εξοπλίζουμε το σαλόνι: λαμβάνουμε υπόψη όλες τις αποχρώσεις.

Ιδιαιτερότητες

Το παράθυρο του κόλπου είναι ένα είδος προεξοχής που βρίσκεται στο δωμάτιο, μια προσθήκη στην κύρια περίμετρο, η οποία έχει ποικιλία σχημάτων.

Το παράθυρο του κόλπου μπορεί να είναι:

 • ημικυκλικός;
 • όψη?
 • κυβικός;
 • γωνιακό ορθογώνιο?
 • διώροφη.

Το μέγεθος της περιοχής του παραθύρου του κόλπου είναι διαφορετικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός είναι ένας μικροσκοπικός χώρος στον οποίο υπάρχει ελάχιστος χώρος για μια άνετη πολυθρόνα. Σε άλλα δωμάτια, το μεγαλύτερο μέρος του καθιστικού διατίθεται κάτω από το παράθυρο του κόλπου: μερικές φορές φαίνεται ότι η περιοχή με το παράθυρο του κόλπου είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της διάταξης..

Όποιο κι αν είναι το παράθυρο του σαλόνι, αυτό δεν είναι μπαλκόνι ή τζάμια χαγιάτι. Δεν είναι τόσο απομονωμένο από τον κύριο χώρο, αν και για να διατηρήσει το επιθυμητό στυλ μπορεί να έχει απομίμηση χωρισμάτων ή βάθρο.

Χαρακτηριστικό του χαρακτηριστικό είναι η θέση των παραθύρων σε ολόκληρη την περιοχή της προεξοχής του παραθύρου από την πλευρά του τοίχου.. Υπάρχουν πάντα αρκετοί από αυτούς, οπότε η περιοχή του παραθύρου του κόλπου πλημμυρίζει από το φως του ήλιου. Είναι ελαφρύ, αν και συχνά χρησιμοποιείται τεχνητός φωτισμός για την ανάδειξη αυτού του χώρου. Συχνά ένα παράθυρο κόλπου (μισό παράθυρο) βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του δωματίου.

Πλεονεκτήματα

Ο σχεδιασμός ενός καθιστικού με ένα παράθυρο στον κόλπο έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • η προεξοχή είναι μια διακόσμηση του καθιστικού, δεν διακόπτει τη γενική ιδέα του σχεδιασμού.
 • μπορείτε να επιλέξετε μια διαφορετική στιλιστική κατεύθυνση.
 • μπορείτε να εξοπλίσετε μια ξεχωριστή λειτουργική γωνιά (αίθουσα παιχνιδιών, χώρος αναψυχής, τραπεζαρία ή χώρος επισκεπτών).
 • Λόγω του παραθύρου του κόλπου, μπορείτε να διαχωρίσετε διακριτικά τον χώρο, δίνοντάς του μια σαφή οργάνωση.
 • με την έλλειψη ελεύθερου χώρου, το παράθυρο του κόλπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μέγιστο όφελος.
 • ένα παράθυρο στον κόλπο κάνει το δωμάτιο φωτεινό ακόμη και στην περίπτωση επιλογής πλούσιων τόνων της παλέτας χρωμάτων.
 • αυτή η δυνατότητα σάς επιτρέπει να εκτελείτε πολυεπίπεδες και υβριδικές μεθόδους διακόσμησης οροφής για κάθε ζώνη του χώρου.

Μειονεκτήματα

Με πολλά πλεονεκτήματα, η διακόσμηση ενός καθιστικού με ένα παράθυρο στον κόλπο έχει πολλά μειονεκτήματα:

 • είναι δύσκολο να τοποθετήσετε συντηρητικά έπιπλα σε αυτόν τον τομέα, επομένως, για την πλησιέστερη διάταξη ταπετσαρισμένων επίπλων, πρέπει να παραγγελθεί για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του παραθύρου του κόλπου.
 • δεν θα είναι δυνατό να τοποθετήσετε έναν γωνιακό καναπέ σε αυτό: θα φαίνεται ακατάλληλο, παραβιάζοντας το συνολικό εσωτερικό.
 • μερικές φορές το παράθυρο του κόλπου έχει μια σπασμένη προοπτική, η οποία περιπλέκει τη διάταξη και τη διακόσμησή του, συμπεριλαμβανομένων των δομών οροφής.
 • στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η προεξοχή είναι η μόνη πηγή φωτός στο δωμάτιο.

Λεπτομέρειες σχεδιασμού

Όποιο στυλ και αν επιλέξετε, πρέπει να είναι κατάλληλο. Η προεξοχή του τοίχου με τα παράθυρα είναι καλή για πολλές επιλογές σχεδιασμού, αλλά είναι απίθανο να ταιριάζει σε κάποιες δημιουργικές κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, δύσκολα μπορεί να αναδείξει το στυλ της σοφίτας, το οποίο είναι εγγενές σε μια ανοιχτή διάταξη και έχει στυλιζαριστεί ως εγκαταλελειμμένη βιομηχανική εγκατάσταση. Φυσικά, μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε μια μίμηση του στυλ επιλέγοντας τα κύρια στοιχεία του: πανοραμικά παράθυρα χωρίς κουρτίνες, τοίχους από τούβλα, διάταξη στούντιο, αλλά σπάνια ένας τέτοιος σχεδιασμός θα αντιστοιχεί πλήρως σε αυτό που προοριζόταν.

Μια εξαιρετική λύση για ένα τέτοιο δωμάτιο θα ήταν οποιαδήποτε κλασική κατεύθυνση: κλασικό, νεοκλασικό, μπαρόκ, ιταλικό στιλ. Στοιχεία της πανηγυρικής ανάκτορο, του γύψου γύψου στο ταβάνι, επιχρύσωση, ξύλινα έπιπλα με σκαλιστά πόδια, όμορφες κουρτίνες που μπορούν να είναι πυκνές ή δεμένες είναι εγγενείς σε αυτές τις περιοχές..

Θα πρέπει σίγουρα να χρησιμοποιήσετε ανοιχτά χρώματα στο σχεδιασμό: με τη βοήθειά τους, μπορείτε να αυξήσετε οπτικά τη συνολική επιφάνεια, να σβήσετε τα όρια των τοίχων. Σε συνδυασμό με επιχρύσωση και λευκό, η επίπλωση θα φαίνεται κομψή και μοντέρνα..

Vintage και επαρχιακά στυλ (χώρα, Προβηγκία) θα είναι επιτυχημένα.

Ως δάπεδο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε πρακτικά υλικά που προορίζονται για περιοχές με μεγάλη κίνηση. Το πάτωμα μπορεί να διακοσμηθεί με πλακάκια, laminate, λινέλαιο, παρκέ, παρκέ. Επιπλέον, το χρώμα του δεν πρέπει να συμπίπτει με τον τόνο των τοίχων: αυτό θα μειώσει το ύψος της οροφής και θα φαίνεται ότι το πάτωμα έχει ανέβει στους τοίχους.

Προκειμένου να τεντώσετε οπτικά το ύψος των τοίχων, είναι καλύτερο να διατηρήσετε την πλίνθο του δαπέδου για να ταιριάζει με την ταπετσαρία ή να επιλέξετε ένα χρώμα κοντά τους..

Είναι ανεπιθύμητο να χρησιμοποιείτε γυαλιστερά κεραμικά: γλιστράει, όντας τραυματικό. Για οπτικό διαχωρισμό του παραθύρου του κόλπου και των ζωνών χώρου φιλοξενίας, επιτρέπεται ο συνδυασμός υλικών δαπέδου. Μπορείτε να συνδυάσετε laminate και πλακάκια στο δωμάτιο, τοποθετώντας το στυλ του χαλιού από τετράγωνα κομμάτια. Εάν μια τραπεζαρία σχεδιάζεται στο παράθυρο του κόλπου, μπορείτε να βάλετε πλακάκια στο πάτωμα και να διακοσμήσετε το υπόλοιπο πάτωμα με λινέλαιο, χωρίς να ξεχνάτε το σύστημα “ζεστό δάπεδο”. Έτσι, η συντήρηση θα είναι απλή και η ανθεκτικότητα των υλικών θα αυξηθεί..

Επιπλα

Η ιδανική λύση για τη διάταξη επίπλων σε αίθουσα με παράθυρο ή μισό παράθυρο θα είναι μια σαφής οριοθέτηση του χώρου σε λειτουργικές ζώνες διαφορετικού σκοπού. Εάν η περιοχή επιτρέπει, για παράδειγμα, το δωμάτιο έχει περισσότερα από 20 τετράγωνα, μπορείτε να επιλέξετε premium επικαλυμμένα έπιπλα για την περιοχή των επισκεπτών και για την τραπεζαρία – επιλέξτε ένα κομψό τραπέζι και καρέκλες με ψηλές πλάτες.

Ταυτόχρονα, τα έπιπλα δεν πρέπει να ταιριάζουν στο χρώμα: εάν οι αποχρώσεις είναι εξαιρετικές κατά τουλάχιστον 2-3 τόνους, μπορείτε να μεταφέρετε την ευελιξία του εσωτερικού. Ιδιαίτερα κομψές εσωτερικές συνθέσεις μπορούν να παιχτούν σε έκταση 30 – 35 τετρ. Μ.

Τέτοια δωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν έναν πολυτελή χώρο επισκεπτών.. Για αυτό, χρησιμοποιούνται αρθρωτά έπιπλα ή δύο καναπέδες και πολυθρόνες. Τα δερμάτινα τραπέζια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πεζοδρόμιο δεν θα είναι περιττά. Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, για να μην υπερφορτωθεί το εσωτερικό, αξίζει να χρησιμοποιήσετε έπιπλα μετασχηματιστή. Έτσι, ο χώρος επισκεπτών μπορεί να κτυπηθεί με την παρουσία ενός μετατρέψιμου καναπέ, μιας πολυθρόνας και ενός πτυσσόμενου τραπεζιού. Μια εξαιρετική λύση είναι ένα βοηθητικό τραπέζι: με ελάχιστο καταλαμβανόμενο χώρο, είναι πολυλειτουργικό.

Για ένα παράθυρο στον κόλπο, αξίζει να επιλέξετε κομψά έπιπλα: μαζικά και μεγάλα έπιπλα μπορούν να διακόψουν τα αντικείμενα του χώρου καθιστικού, κάτι που είναι απαράδεκτο. Εάν ο κύριος σκοπός του παραθύρου του κόλπου είναι να δεχτεί επισκέπτες, αξίζει να τοποθετήσετε τα έπιπλα εκεί. Αυτό είναι δυνατό εάν η περιοχή του δωματίου είναι περιορισμένη, αλλά το σαλόνι δεν είναι το μόνο δωμάτιο στο διαμέρισμα (σπίτι). Σε αυτή την περίπτωση, ο υπόλοιπος χώρος δεν είναι υπερφορτωμένος: μπορείτε να βάλετε μια συρταριέρα, ράφια στον τοίχο, να στρώσετε ένα χαλί, να αφήσετε χώρο για την τραπεζαρία.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν άδειες γωνίες, διαφορετικά, μαζί με τη διάταξη του παραθύρου του κόλπου, ο χώρος θα φαίνεται ασταθής.

Φωτισμός

Ο φωτισμός του καθιστικού με ένα παράθυρο με προεξοχή είναι ιδιαίτερος: σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορείτε να κάνετε με έναν κεντρικό λαμπτήρα. Χρειάζεστε δύο πολυελαίους ή πολλούς προβολείς LED περιμετρικά της οροφής. Είναι ανεπιθύμητο να χρησιμοποιείτε αναρτημένες δομές σε αλυσίδες και κρεμάστρες καλωδίων εάν το ανώτατο όριο είναι χαμηλό. Αυτό θα κάνει οπτικά το εσωτερικό βαρύ..

Ο ξεχωριστός φωτισμός είναι απαραίτητος για να κάνει το δωμάτιο άνετο: ένας πολυέλαιος δεν θα μπορεί να φωτίσει το παράθυρο του κόλπου.

Εάν το εσωτερικό έχει αρχικά ένα κεντρικό φωτιστικό, μπορείτε να εκτελέσετε φωτισμό χρησιμοποιώντας απλίκες τοίχου ή μοντέλα δαπέδου, αν και είναι καλύτερο εάν το φως πέσει από πάνω. Οι πηγές φωτός έχουν σημασία: η θερμοκρασία της φωτεινής ροής δεν πρέπει να είναι υπερβολικά κίτρινη ή ψυχρή μπλε: στην πρώτη περίπτωση, συμπιέζεται, στη δεύτερη, αναπτύσσει κατάθλιψη.

Αξίζει να αποφύγετε τον αφύσικο φωτισμό ζωνών: οι αποχρώσεις μακριά από το φως της ημέρας αντιτίθενται στην ατμόσφαιρα της άνεσης στο σπίτι. Τα φωτιστικά με μαλακή ροή διάχυσης είναι καλά για ένα φιλόξενο περιβάλλον, αν θέλετε να αλλάξετε έντονο φως, για παράδειγμα, για να παρακολουθήσετε τηλεόραση.

Τείχη

Για να μοιάζει αυτό το δωμάτιο με έναν ενιαίο χώρο, ο κατακερματισμός λόγω έντονων αντιθέσεων είναι ανεπιθύμητος. Η προεξοχή του παραθύρου και ο χώρος των επισκεπτών μπορούν να διακοσμηθούν σε διαφορετικές αποχρώσεις, αλλά όχι σε αντίθεση, διαφορετικά η αντίληψη του δωματίου θα είναι δύσκολη. Όποιος και αν είναι ο σχεδιασμός, το σαλόνι πρέπει να είναι ελαφρύ, αν και οι επιλεγμένοι τόνοι μπορεί να είναι ουδέτεροι, ζεστοί ή μέτρια κρύοι. Ως υλικό επένδυσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταπετσαρία, laminate, εκτύπωση φωτογραφιών, διακοσμητικό γύψο, φυσική πέτρα και τούβλο..

Όλοι οι τοίχοι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με πέτρα και τούβλα: μπορείτε να δείξετε μια μικρή προφορά που δεν διακόπτει το κύριο στυλ. Αυτό μπορεί να είναι το φινίρισμα μιας στήλης, μιας προεξοχής, ενός χώρου όπου βρίσκεται εξοπλισμός ήχου ή βίντεο. Επιπλέον, αυτό το υλικό δεν πρέπει να ξεχωρίζει στο χρώμα: έτσι το παράθυρο του κόλπου κινδυνεύει να γίνει αόρατο. Το μοτίβο της διακόσμησης τοίχων έχει επίσης σημασία: η καλύτερη λύση θα ήταν η ανακούφιση της υφής, η οποία μπορεί να είναι ματ, γυαλιστερή, τραχιά, ογκώδης ή ανάγλυφη.

Είναι ανεπιθύμητο να υπερφορτώνετε τους τοίχους με άφθονο σχέδιο: σε τέτοια δωμάτια, οι απλοί τοίχοι φαίνονται πιο αρμονικοί, αν και μπορεί να προστεθεί σε αυτούς (για παράδειγμα, ορίζοντας το τμήμα προφοράς του τοίχου όπου βρίσκεται η περιοχή επισκεπτών).

Όμορφα παραδείγματα

 • Ένα παράθυρο στον κόλπο μπορεί να είναι ένας αυτόνομος χώρος καθιστικού, με ψηλή οροφή και μικρό χώρο.

 • Μπορείτε να μεγεθύνετε οπτικά την προεξοχή του παραθύρου μέσω δύο καναπέδων που έχουν εγκατασταθεί και στις δύο πλευρές των ορίων της προεξοχής.

 • Ένας καναπές κατά παραγγελία σε σχήμα παραθύρου θα ταιριάζει απόλυτα στο συνολικό στυλ του καθιστικού.

 • Φαίνεται υπέροχο στην περιοχή των παραθύρων με έναν προσαρμοσμένο στενό καναπέ και μια συμπαγή τραπεζαρία.
 • Σε ένα μεγάλο παράθυρο στον κόλπο, τα παράθυρα μπορούν να διακοσμηθούν με βιτρό.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διακόσμησης ενός δωματίου με παράθυρο, δείτε το επόμενο βίντεο.