Emilia Clarke öppnar upp om sina två slag

I en lång historia publicerad av New York-bo, Emilia Clarke aka Daenerys Targaryen i Game of Thrones -serien öppnade upp om en smärtsam del av hennes liv som hon fick möta under de senaste 8 åren. I denna mycket personliga text berättar den nu världsberömda leende skådespelerskan om hennes kamp efter att ha drabbats av en brusten aneurysm 2011, följt av en hjärnblödning två år senare. “Jag tappade nästan mitt sinne och mitt liv när jag äntligen förverkligade mina barndomsdrömmar (…) Jag talade aldrig offentligt om den här historien, men jag tror att det är dags att göra det” skriver – hon i ärlighet.

“Jag trodde att jag skulle dö varje minut varje dag.” Emilia clarke

foto av Emilia Clarke 2019 som just avslöjade att hon drabbades av två slag 2011 och 2013

Allt började 2011 i slutet av den första säsongen av Game of Thrones, den enormt framgångsrika serien som avslöjade honom för världen, men som också satte honom under press. Efter ett träningspass organiserat av sin tränare i London började skådespelerskan känna de första symtomen: “När min tränare fick mig att göra plankan kände jag mig direkt som ett gummiband som spänner min hjärna” (…) “Jag försökte först ignorera smärtan och gå igenom den, men det var bara omöjligt ”, skriver hon. När hon bestämde sig för att ta en paus tog hon sig till garderoben så gott hon kunde innan hon kände våldsamt illamående: “I det ögonblicket visste jag att något hade hänt i min hjärna”. Efter att ha fått hjälp av en kvinna som bevittnat platsen suddas hennes minnen tills hjälpen kommer. Domen är slutgiltig: subaraknoid blödning, med andra ord cerebrovaskulär attack (stroke). “Det var en aneurysm, ett artärbrott som orsakade blödning i utrymmet runt hjärnan.” Hon kommer då att lära sig att denna sjukdom är potentiellt dödlig i ett av tre fall..

Emilia Clarke drabbades av sin första stroke 2011 vid 24 års ålder

Emilia Clarke 2011 vid 24 års ålder när hon drabbades av sin första stroke -aneurysm efter den första säsongen av Game Of Thrones

Medan det tre timmar långa förfarandet gick bra är smärtorna som följer med hans uppvaknande “outhärdliga” och åtföljs av afasi, en språkstörning som härrör från trauma mot hjärnan. ”Mitt fulla namn är Emilia Isobel Euphemia Rose Clarke, men jag kunde inte komma ihåg det. Bara osammanhängande ord kom ut ur min mun ”. En fysisk och psykologisk smärta som fick honom att inse att hans drömmar och hans liv “centrerat på språkkonsten” kan flytta definitivt bort. “I de värsta tiderna skulle jag be den medicinska personalen att låta mig dö, koppla ur mig.” Efter att ha åkt fram och tillbaka till intensivvården försvann afasstörningen inom några dagar och skådespelerskan släpptes slutligen från sjukhuset en månad efter ankomsten. När han lämnade rapporterade läkarna fortfarande att han hade upptäckt ytterligare en “liten aneurysm” som är potentiellt godartad men fortfarande kräver regelbunden uppföljning..

“Mitt fullständiga namn är Emilia Isobel Euphemia Rose Clarke, men jag kunde inte komma ihåg det.” Emilia clarke

Emilia Clarke aka Daenerys Targaryen i Game of Thrones öppnar upp om sin stroke och hjärnblödning

Sedan kommer inspelningen av den andra säsongen av Game of Thrones, ett test mer än att försöka för den unga skådespelerskan: “Jag trodde att jag skulle dö varje minut varje dag”, skriver hon och betonar sina morfinfångster mellan de många intervjuerna. Efter ännu en undersökning som gjordes 2013, märkte läkarna vid den tiden att den “lilla aneurysmen” hade fördubblats i storlek och krävde ett ingrepp. Även om denna operation anses vara enkel kommer den inte att gå som planerat och kommer att kräva en nödöppning av skallen efter en större blödning. En upprepning som Emilia Clarke anser vara “ännu mer smärtsam” än den första, denna gång åtföljd av “total förtvivlan, fruktansvärd ångest och panikattacker”.

Flera år efter dessa mycket försökande ögonblick säger den brittiska skådespelerskan att hon nu är helad “bortom sina mest orimliga förhoppningar” och förklarar att hon är “Glad över att vara där för att se slutet på den här historien och början på allt. Som kommer att följa” . Hon har sedan etablerat välgörenhetsorganisationen “SameYou” för att samla in pengar för att hjälpa de många offren för hjärnskador och stroke..

“Glad att vara här för att se slutet på den här historien och början på allt som följer”

Game of Thrones Emilia Clarke skriver till The New Yorker om hennes aneurysm med två slag