Výhody slnečnicového oleja

Slnečnicový olej sa získava zo semien slnečnicového kvetu, ktorý sa pre svoju farbu nazýva aj slnečný kvet. Je to tretí najčastejšie konzumovaný olej vo Francúzsku, pretože je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny a najmä na omega 6 a omega 9.

Zloženie slnečnicového oleja 

V skutočnosti zloženie a výživová hodnota tohto oleja závisí od toho, ako a kde sa pestuje. Skutočne sa pestuje v Európe aj v Ázii, Rusku, Severnej a Južnej Amerike a severnej Afrike. Existujú dva druhy slnečnicového oleja. Po prvé, existuje takzvaný „klasický“ olej bohatý na linolové mastné kyseliny. Obsahuje predovšetkým omega 6 (67%). Potom je tu olejový olej, ktorý obsahuje viac omega 9 (80%) odolné voči vysokým teplotám, a preto optimálne na vyprážanie.

fotografia žltého slnečnicového slnečnicového kvetu

Veľmi dobrý základ v kuchyni

Ak veľa používame slnečnicový olej v kuchyni, je to preto, že jeho chuť je neutrálna. Predstavuje vynikajúcu vinaigrettovská základňae na šalát alebo omáčky ako majonéza. Navyše je to jeden z olejov, ktoré je možné použiť na varenie jedál. Spolu s olivovým olejom je základnou súčasťou kuchyne.

ako urobiť šalát zložený zo zeleného šalátu s lososom a rukolou

Použitie slnečnicového oleja v kozmetike

Aj keď slnečnicový olej nie je zvlášť známy jeho kozmetické prednosti, stále ho možno použiť ako základ pre masážny olej, upokojujúci a zvlhčujúci krém. Skutočne je uznávaný pre svoje vlastnosti, že zmierňuje suchosť a podráždenie pokožky. Slnečnicový olej je možné použiť aj na výrobu odličovača. Vo vani môžete pokožku zjemniť zmiešaním niekoľkých kvapiek s mydlom alebo sprchovým gélom. Kutilskí nadšenci kozmetiky ho často používajú na výrobu mydiel inde tým, že ho zmiešajú s olejom zo sladkých mandlí. Vyrábajú sa tiež veľmi dobré oleje do kúpeľa. Na internete je niekoľko veľmi zaujímavých receptov na olej do kúpeľa na báze slnečnicového oleja zmiešaný s niekoľkými kvapkami vonných esenciálnych olejov. Dávajte si však pozor, aby ste sa dozvedeli o kontraindikáciách esenciálnych olejov, ktoré používate, pretože niektoré sa dôrazne neodporúčajú pre deti, dospelých alebo ľudí s astmou..

ktorý kozmetický olej použiť na líčenie napína ženu s čiernymi rezancami

Nutričné ​​vlastnosti slnečnicového oleja

„Klasický“ slnečnicový olej, ako sme si povedali v úvode tohto článku, je tretím najpoužívanejším olejom na varenie. Obsahuje esenciálne mastné kyseliny: Omega 6, Omega 3 a je bohatý na vitamín E. Na zvýšenie prospešnosti pridaním ďalších “Omega 3, odporúča sa miešať s inými olejmi, ako je napríklad ľanový alebo repkový olej. Je uznávaný pre svoje antioxidačné výhody, ale má aj iné záujmy. Keďže slnečnicový olej obsahuje omega 6, vďaka nim pomáha udržiavať normálnu hladinu cholesterolu.

Priaznivý účinok sa dosiahne konzumáciou polievkovej lyžice a pol slnečnicového oleja denne. Majetok, ktorým by sa nemalo pohŕdať, keď vieme, že vysoký cholesterol je rizikovým faktorom pre rozvoj ischemickej choroby srdca.

Slnečnicový olej má preto mnoho cností. Má nízky zápach a je bohatý na základňu v kozmetike aj pri varení. Aby ste však ťažili z optimálneho príjmu omega 3, odporúča sa zmeniť spotrebu oleja alebo zmiešať slnečnicový olej s inými olejmi..

výhody slnečnicového kvetu včela na slnečnicovom kvete